2 Σεπ 2012

Μόνο υστερόγραφα...

Υ.Γ. 1: Θα αναφερθώ μια τελευταία φορά σε αυτό το θέμα γιατί αφ'ενός δεν αξίζει πια τον κόπο - καταντάει πολύ κουραστικό - αφ'ετέρου γιατί κάπου εδώ παίρνουμε απόφαση οτι αυτά μπορεί να κάνει αυτή η διοίκηση, αυτά κάνει και αυτά θα συνεχίσει να κάνει. Το πρόβλημα δεν είναι το τι κάνει η δεν κάνει η διοίκηση όμως, αλλά το πως προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο πως ότι γίνεται όχι απλά είναι λογικό και αλάθητο, αλλά και ότι όλοι οι υπόλοιποι που έχουν διαφορετική άποψη είναι ηλίθιοι. Όποιος θεωρεί οτι τον κουράζει αυτό, οτι είναι αντίθετος με την κριτική ή στην τελική δεν θέλει να χάσει χρόνο να διαβάσει αναφορά στην διοίκηση, ας μην μπεί στον κόπο να διαβάσει παρακάτω.

Υ.Γ. 2: Ο Ολυμπιακός λοιπόν φέτος, τα έκανε για άλλη μια φορά μούσκεμα στον μεταγραφικό του σχεδιασμό. Δεν είναι προνόμιο της νυν διοίκησης αυτό, πάντοτε πουτάνα τα κάναμε σε αυτόν τον τομέα. Τα ξαναείπαμε, έχουν χιλιογραφτεί και χιλιοειπωθεί, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ξαναγράψω το χρονικό άλλου ενός αποτυχημένου σχεδιασμού. Αυτό που πραγματικά με εξοργίζει (και όχι μόνο εμένα, απ'όσα διαβάζω) είναι η προσπάθεια πασιφανούς κοροϊδίας από διοίκηση και ΜΜΕ.

Υ.Γ. 3: Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ σε δηλώσεις του προ ολίγων ημερών το μόνο που δεν είπε είναι πως η ομάδα έχει το καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών. Όλα τα άλλα τα είπε: Οτι εμείς δίναμε λεφτά αλλά οι παίκτες δεν ήθελαν να έρθουν, οτι οι παίκτες ήθελαν αλλά οι ομάδες ζητούσαν πολλά και διάφορα τέτοια τραγελαφικά που τα'χουμε ακούσει και στο παρελθόν. Με το πρωτάθλημα να έχει καθαρίσει από το τέλος Μαΐου και με ένα γεμάτο τρίμηνο μπροστά μας, καταλήξαμε σε 4-5 παίκτες που δεν ήθελαν να έρθουν. Και αυτό το δηλώνουν επισήμως και επιθετικά, κατηγορώντας όποιον πεί "μα γιατί ρε παιδιά" οτι είναι... εχθρός του Ολυμπιακού και κάνει πόλεμο στην ομάδα.

Υ.Γ. 4: Στο ίδιο μήκος κύματος και τα δημοσιεύματα. Η πλειοψηφία του "δικού μας" τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, αβαντάρει άλλοτε διακριτικά και άλλοτε απροκάλυπτα τις κινήσεις της διοίκησης. Με τους πιο τολμηρούς να'χουν αρχίσει ήδη την επιχείρηση αλυσοπρίονο με σκοπό την στοχοποίηση του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Τα επιχειρήματα είναι πολλές φορές διασκεδαστικά : Με αφορμή, για παράδειγμα, τον τραυματισμό του Κανού, είχε αρχίσει εμμέσως η αναφορά στο "παλτό που πήγε να μας φορτώσει ο Πορτογάλος, αλλά ευτυχώς η διοίκηση δεν μάσησε και προχώρησε με τον Κοντρέρας". Και πριν καλά καλά συμπληρωθεί εβδομάδα, τέζα ο Κοντρέρας με θλάση.

Υ.Γ. 5: Άλλο επιχείρημα, "έθαψε τον Μανωλά επειδή δεν τον πάει, δεν βάζει τον Μαρκο-γκολ και θάβει τον Μέγκιερι για να παίζει ο ασταθής Κάρολ". Και ναι, μιλάμε για τον ίδιο Μανωλά που οι ίδιοι έλεγαν "απλά μια καλή εναλλακτική λύση" και τον Πάντελιτς που χαρακτηρίστηκε ως λάθος κίνηση η παραμονή του. Και ναι, μιλάμε για τον ίδιο Μέγκιερι που του χρέωναν πέρυσι τον αποκλεισμό από την Μέταλιστ και τον ίδιο Κάρολ που αποθεωνόταν την περυσινή σεζόν. Φταίει λέει ο Ζαρντίμ που δεν κάνει καλή διαχείριση του υλικού. Κάπως έτσι καλλιεργείται το κλίμα "υπό κρίση ο Ζαρντίμ" και κάπως έτσι ο Πορτογάλος θα φαγωθεί μόλις στραβώσει το πράγμα. Μόλις δεν έρθουν αποτελέσματα και επανέλθει στο προσκήνιο ο Μέλμπεργκ, ο Μιραλάς ή όποιος άλλος. Αν όμως όλα πάνε καλά, τότε σαφώς θα είναι δικαίωση του... προέδρου, που ήξερε και έκανε τις σωστές κινήσεις.

Υ.Γ. 6: Δεν παίζει μπάλα λέει η ομάδα. Λογικό να μην παίζει μπάλα και να ψάχνεται η ομάδα : Νέος προπονητής, μεταγραφική αναμπουμπούλα, αλλαγή φιλοσοφίας. Είναι άμοιρος ευθυνών ο Πορτογάλος τεχνικός για το γεγονός οτι η ομάδα προβληματίζει έντονα καθώς δείχνει να μην έχει αγωνιστική φιλοσοφία και να παίζει λίγο "ότι να'ναι, όπως να'ναι"; Σαφώς και όχι, αν δεν έχει ευθύνες ο προπονητής, τότε ποιός έχει; Να πω όμως την αμαρτία μου, το γεγονός οτι τον έχουν βάλει σε ρόλο σαμαριού για να φάει τις ξυλιές που θα'πρεπε να φάει άλλος, τον κάνει λίγο πιο συμπαθή στα μάτια μου. Στο κάτω κάτω επιλογή της διοίκησης είναι και μάλιστα είχε παρουσιαστεί λίγο πολύ ως πρύτανης της προπονητικής από τους ίδιους που σήμερα τον στοχοποιούν. Είτε λοιπόν οι κύριοι που τον υμνούσαν μας έλεγαν ψέμματα για να στηρίξουν το ορθόν της επιλογής της διοίκησης, είτε ο Ζαρντίμ ξέχασε την προπονητική στο αεροπλάνο ερχόμενος προς Ελλάδα από την Πορτογαλία.

Υ.Γ. 7: Τέλος, για το επιχείρημα οτι "δεν έχουμε αντιληφθεί την Ελληνική πραγματικότητα και οτι έπρεπε να'χαμε γίνει Ολυμπιακή Συμμαχία για να καταλάβουμε την ευλογία του να έχει πρόεδρο ο Ολυμπιακός" είναι μεν σωστό, αλλά δεν αναιρεί το δικαίωμα της κριτικής. Ανέκαθεν ο οπαδός του Ολυμπιακού ήταν υπέρ του δέοντος κριτικός / επικριτικός. Σκληρή κριτική έχουν δεχθεί άπειρα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας, με ονόματα που ζυγίζουν τόνους και δεν καταλαβαίνω γιατί η νυν διοίκηση διεκδικεί το παπικό αλάθητο. Αν είναι αχαριστία και αγνωμοσύνη το να κάνεις κριτική στην νυν διοίκηση, τότε για παράδειγμα αυτά που άκουσε ο Κόκκαλης στην τελευταία του χρονιά στην ΠΑΕ ισοδυναμούν με εσχάτη προδοσία.


Υ.Γ. 8: Για να τελειώνω με το θέμα, υπάρχει ο επιθετικός αντίλογος που λέει οτι κράζουμε έναν άνθρωπο που έβαλε τα ωραία του λεφτά και μας έσωσε από το χείλος του γκρεμού. Αναπαράγω δήλωση του ίδιου του Βαγγέλη Μαρινάκη λίγο πριν συμφωνήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης να του δώσει την ΠΑΕ : "Ο Ολυμπιακός είναι ιδέα, είναι θρύλος, γι' αυτό δεν πιστεύω σε αποτιμήσεις μετοχών, σε κερδοφόρες ΠΑΕ, σε οικόπεδα-φιλέτα και σε παζαρέματα για την αγορά τους. Ο Ολυμπιακός δεν διαπραγματεύεται, είναι κάτι μαγικό στο μυαλό. Με αυτές τις αρχές μεγάλωσα στο Πασαλιμάνι, έτσι με γαλούχησε ο πατέρας μου Μιλτιάδης, από την πρώτη στιγμή που με πήρε μαζί του στο Καραϊσκάκη. Γι' αυτό λοιπόν όσα χρήματα και να βάλεις στον σύλλογο τα ξεχνάς, δεν τα ζητάς ποτέ πίσω". Για να συμπληρώσει λίγο αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, μετά την οριστική συμφωνία, οτι "...μια παρέα τρελών Ολυμπιακών από Δευτέρα θα δουλεύει αφιλοκερδώς για τον σύλλογο".


Υ.Γ. 9: Οι μεγάλες δηλώσεις και υποσχέσεις δημιουργούν και τις ανάλογες απαιτήσεις. Κοινώς "μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες", μια παροιμία που την ξέρει καλά ο εφοπλιστικός κόσμος. Μόνο που μια ΠΑΕ - πόσο μάλλον ο Ολυμπιακός - δεν είναι βαπόρι, να του αλλάξεις σημαία και να του βάλεις μια του Παναμά ή της Ζουαζιλάνδης για να αποφύγεις την φορολογία ή να έχεις χαμηλότερα κοστολόγια. Και οι ομάδες του εξωτερικού χρόνια τώρα, δεν κάνουν εκπτώσεις. Ούτε θα μας δούν με περισσή συμπάθεια. Την κριτική που δέχεται η νυν διοίκηση, μόνη της την δημιούργησε. Όταν υπόσχεσαι 100 και κάνεις 40 ή 50, κανείς δεν θα σου πεί τίποτα. Όταν όμως υπόσχεσαι 100 και κάνεις 10 περνώντας γραμμή "και χάρη σας κάνω", είναι αναπόφευκτο οτι θα φας το κράξιμο.

Υ.Γ. 10: Όπως είπα και στην αρχή των υστερόγραφων, δεν μένει κάτι άλλο να σχολιάσουμε επί της παρούσης. Τελείωσε η μεταγραφική περίοδος, ξεκίνησαν τα επίσημα, αυτό το ρόστερ έχει η ομάδα και έτσι θα πορευτεί τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο. Το ποιός θα μπορούσε να έρθει ή να φύγει δεν έχει πλέον σημασία, σημασία έχει να στηρίξουμε την ομάδα όσο μπορούμε. Αυτή την ομάδα έχουμε και αυτή τη διοίκηση ευτυχώς ή δυστυχώς, προχωράμε παρακάτω. Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει οτι στήριξη σημαίνει καμμία κριτική ή πως όταν βλέπουμε κάτι στραβό θα το καθαγιάζουμε γιατί "έτσι πρέπει". Έτσι λειτουργούσε χρόνια ολόκληρα ο Βαρδινογιαννισμός και αναφέρομαι σε εποχές Ρίνγκο και όχι στην εποχή του Τζίγκερ. Τότε που ο Captain Iglo ήλεγχε από το ποιός θα είναι διευθυντής μέχρι και το τι θα γραφτεί στις εφημερίδες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (βλέπε "ΦΩΣ"). Και σαν συμβουλή - αν δικαιούμαι να συμβουλέψω κοτζάμ διοίκηση Ολυμπιακού, θα έλεγα "περισσότερη δουλειά, λιγότερα - πολύ λιγότερο μπλα μπλα". Ειδικά στο θέμα ανταλλαγής ανακοινώσεων με ανθρώπους που ο δείκτης νοημοσύνης τους αγγίζει το σύνολο των τερμάτων που έχει πετύχει η ΑΕΚ τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Υ.Γ. 11: Καλή επιτυχία στην ομάδα μας σήμερα, θα τα λέμε εν καιρώ από εδώ.