5 Ιουλ 2012

Κώστας Μανωλάς (2012-...)

Ο Κώστας Μανωλάς γεννήθηκε στις 14/06/1991 στη Νάξο. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στον τοπικό Πανναξιακό, όπου έδειξε καλά στοιχεία, με τον εκτελούντα χρέη μάνατζερ θείο του - παλιό διεθνή ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ - Στέλιο Μανωλά, να καταφέρνει να φέρει στην ομάδα νέων του Θρασύβουλου Φυλής τον νεαρό Κώστα. Αρχικά τον πήγε να δοκιμαστεί στις ακαδημίες της ΑΕΚ στις οποίες δεν έγινε δεκτός, πράγμα που κατάφερε στην ομάδα της Φυλής.
Στην πρώτη ομάδα του Θρασύβουλου προωθήθηκε το 2007 και ντεμπουτάρισε στις 28/02/2009 στην εκτός έδρας ήττα από τον Άρη με 2-1 (αγωνίστηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον αγώνα, αντικαταστάθηκε στο 83'). Ακολούθησαν άλλες 4 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα (15/03/2009 στην ήττα με 0-1 από τον Παναθηναϊκό, 22/03/2009 στην ήττα με 2-1 από τον ΠΑΟΚ, 05/04/2009 στην ισοπαλία 1-1 με τον Ηρακλή και στις 26/04/2009 στην ήττα με 0-2 από τον Ολυμπιακό) και το καλοκαίρι του 2009, με την θερμή εισήγηση του Στέλιου Μανωλά που εκτελούσε χρέη γενικού αρχηγού στην ΑΕΚ, ο ανιψιός Μανωλάς με τη σύμφωνη γνώμη του Ντούσαν Μπάγεβιτς θα περάσει αυτή τη φορά την πόρτα των γραφείων της ΑΕΚ για να υπογράψει το συμβόλαιο του.

Ντεμπουτάρισε με την ΑΕΚ στις 13/03/2010 στο νικηφόρο 3-0 επί της Καβάλας, αγωνιζόμενος σε ολόκληρο το ματς - αναδείχθηκε μάλιστα MVP του αγώνα και στις πρώτες του δηλώσεις διατράνωσε την αγάπη του για την ΑΕΚ και είπε οτι στόχος του είναι να ξεπεράσει τον θείο του. Το πρώτο του γκολ έμελλε να το πετύχει εναντίον της μέλλουσας ομάδας του, όταν σκόραρε στο 6ο λεπτό στις 19/05/2010 στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Την επόμενη σεζόν (2010-2011) καθιερώθηκε στην 11άδα της ΑΕΚ, αφού τα πειράματα με τον Νασούτι δεν έπιασαν. Ο νέος προπονητής, Μανόλο Χιμένεθ τον καθιέρωσε ουσιαστικά, αφού τον εμπιστευόταν είτε σε θέση στόπερ, είτε σε θέση πλάγιου μπακ (ελλείψει άλλων λύσεων). Έκανε αρκετά καλές εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Europa League, για να αρχίσει να παίζει το όνομα του στο μεταγραφικό ρεπορτάζ. Η σεζόν έκλεισε επιτυχημένα για τον ίδιο, με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος που συνοδεύτηκε από την δική του καλή απόδοση, με τον Μανωλά να δηλώνει για άλλη μια φορά την αγάπη του για την ΑΕΚ, ευχόμενος να ακολουθήσουν πολλοί τίτλοι με την αγαπημένη του ομάδα. Η κατάκτηση του κυπέλλου χρύσωσε το χάπι από την κακή του εμφάνιση στην ήττα με 6-0 από τον Ολυμπιακό και το μεγάλο γλέντι που του έκαναν οι Ραφίκ Τζεμπούρ και Κέβιν Μιραλάς.

Και κάπου εκεί τελείωσαν τα μέλια στη σχέση Μανωλά - ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2011 άρχισαν οι συζητήσεις για την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2014. Η "συμφωνία" παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα από τον εγχώριο τύπο, με λεπτομέρειες του στυλ "300.000 το χρόνο συν bonuses και ρήτρα 4 εκ. ευρώ για τις ξένες ομάδες ή 10 εκ. ευρώ για τις Ελληνικές". Με απαραίτητη γαρνιτούρα το "απέρριψε προτάσεις από το εξωτερικό για χατίρι της μάνας ΑΕΚ". Μόνο που τελικά οι συζητήσεις έμειναν σε φιλολογικό επίπεδο γιατί η ΑΕΚ δεν είχε να τον πληρώσει ούτε σε χρήματα Monopoly. Ο Μανωλάς βέβαια παρουσιαζόταν ως παίκτης της ΑΕΚ μέχρι το 2014, πράγμα που σε καμμιά περίπτωση δεν ίσχυε.

Το πρώτο του παιχνίδι στη σεζόν 2011-2012 ήταν ενάντια στην Ντιναμό Τιφλίδας, όπου είχε και πολύ καλή απόδοση. Μετά από έναν καλό πρώτο γύρο και μια φαινομενική ηρεμία παρά τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ, άρχισε το πανηγύρι... Ο Χιμένεθ έφυγε, ο Νίκος Κωστένογλου ήρθε, άρχισαν οι δηλώσεις περί... γυαλίσματος των παπουτσιών των παλιών από τους νέους και κάπου εκεί ο Στέλιος Μανωλάς (θείος - μάνατζερ, είπαμε) βλέποντας οτι ο ανιψιός του δεν επρόκειτο να πάρει ούτε εσκούδο από την μάνα ΑΕΚ, αρχίζει να δουλεύει το θέμα της μεταγραφής του. Τον Ιανουάριο του 2012, βγαίνει η είδηση πως ο Μανωλάς πάει στην Έβερτον, με τον ίδιο τον παίκτη να φέρεται να έχει απορρίψει την Αγγλική ομάδα. Ακολούθησε το σίριαλ με την Ντνιέπρ, με την Ουκρανική ομάδα να είναι μια ανάσα απ'την απόκτηση του - μάλιστα θείος και ανιψιός ταξίδεψαν στην Ουκρανία προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Η μεταγραφή χάλασε και τότε άρχισαν οι ψίθυροι...

Οι ψίθυροι έλεγαν οτι ο Στέλιος Μανωλάς είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Ολυμπιακό, καθώς θεωρούσε τον Θρύλο ιδανικό προορισμό για τον ανιψιό του (θα εκπλήρωνε έτσι και το απωθημένο του, ήτοι το όνομα "Μανωλάς" να ντυθεί στα ερυθρόλευκα: Δύο φορές βρέθηκε στο κατώφλι του Ρέντη, δύο φορές χάλασε η μεταγραφή). Όσο περνούσε ο καιρός και έβγαιναν στον αέρα και τα ντοκουμέντα οτι η ανανέωση του καλοκαιριού ήταν... φούμαρα, τα φίδια έζωναν ιθύνοντες και οπαδούς της ΑΕΚ. Η σεζόν τελείωσε, ο Μανωλάς δεν απάντησε σε καμμία πρόταση που του έκανε η ΑΕΚ - κάποια στιγμή έλεγαν οτι δεν μπορούν καν να τον βρούν και εκεί επιστρατεύτηκαν οι κιτρινόμαυρες φυλλάδες, που διατράνωναν οτι είναι ιεροσυλία το όνομα "Μανωλάς" να βάλει τα ερυθρόλευκα. Με τον θείο Μανωλά να δίνει το ΟΚ και τον ανιψιό να κάνει πρόβα ήδη τις πρώτες του ατάκες ως παίκτης του Ολυμπιακού, ήρθε το πρώτο χτύπημα : Το επίσημο έγγραφο της ΠΑΕ Ολυμπιακός που γνωστοποιούσε στην ΑΕΚ οτι έχει έρθει σε συμφωνία με τον Κώστα Μανωλά ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ. Η χαριστική βολή ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, όταν ο παίκτης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, φωτογραφήθηκε με φόντο τον δαφνοστεφανωμένο, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού και στο τέλος ζήτησε να πάρει και τη φανέλα στο σπίτι του, τρελαίνοντας τόσο τους ΑΕΚτζήδες όσο κι εμάς, που είχαμε νωπές στη μνήμη τις δηλώσεις του για "ποτέ στον Πειραιά" κλπ.

Η πιο πολυσυζητημένη μετακίνηση Έλληνα παίκτη για το 2012-2013 λοιπόν πήρε σάρκα και οστά και ο Κώστας Μανωλάς έγινε ερυθρόλευκος. Ο διεθνής με την εθνική ανδρών αμυντικός έχει ύψος 1,88 και αγωνίζεται τόσο ως στόπερ, όσο και ως δεξιός μπακ. Με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να έχει τραυματιστεί σοβαρά στο Euro 2012 και να μένει εκτός μάχης ένα εξάμηνο τουλάχιστον, θεωρείται από τα φαβορί για μια θέση στο κέντρο της άμυνας.