29 Απρ 2012

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2 : Γλυκός ψυχοβγάλτης...



Μπορεί το διαφαινόμενο ως εύκολο βράδυ του πρώτου σαρανταπεντάλεπτου να εξελίχθηκε σε ψυχοβγάλτη, όμως η τάξη αποκαταστάθηκε έστω και αργά. Το τελικό 1-1 οδήγησε το ματς στην παράταση και ενώ όλοι προετοιμάζονταν για την διαδικασία των πέναλτι, ο Νταβίδ Φουστέρ που πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή με εξαιρετική κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ιτάνζ στο 119' και χάρισε το κύπελλο στην ομάδα του. Αγνώριστος ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο της κανονικής διάρκειας, έδωσε πολύ χώρο, έπαιξε με την τύχη του η οποία τελικά τον πρόδωσε και... άλλαξε στρατόπεδο στη φάση της ισοφάρισης. Τέλος καλό, όλα καλά όμως, ευτυχώς και ο Ολυμπιακός κλείνει τη σεζόν με την ετικέτα "νταμπλούχος 2011-2012" και άλλες δύο κούπες στην τροπαιοθήκη του...

Ο αγώνας
Στον τελευταίο του επίσημο αγώνα ως προπονητής της ομάδας, ο Ερνέστο Βαλβέρδε προτίμησε το 4-1-2-3 και επέλεξε τους Ρόι Κάρολ στα δοκάρια, Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο στο κέντρο της άμυνας με τους Βασίλη Τοροσίδη και Χοσέ Χολέμπας στα άκρα, τον Πάμπλο Ορμπαΐθ σε ρόλο αμυντικού χαφ με τους Γιάννη Μανιάτη και Ζαν Μακούν σε ρόλο κεντρικών χαφ, τους Τζαμέλ Αμπντούν και Κέβιν Μιραλάς δεξιά και αριστερά από τη μέση και μπροστά και τον Ραφίκ Τζεμπούρ στην κορυφή της επίθεσης. Ο Γιώργος Δώνης από πλευράς Ατρομήτου αποφάσισε να παρατάξει την ομάδα του με 4-4-1-1 και τους Ιτάνζ στο τέρμα, τους Σκόνδρα - Τόμας - Φυτανίδη - Οικονόμου στην άμυνα, τους Ιγκλέσιας και Δημούτσο σε ρόλο κεντρικών χαφ με τους Μπρίτο και Επστάιν στα άκρα, τον Κώστα Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης και τον Ανδρέα Τάτο πίσω του σε ελεύθερο ρόλο. Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό έμειναν οι Μπάλας Μέγκιερι, Γιάννης Ποτουρίδης, Φρανσουά Μοδέστο, Νταβίδ Φουστέρ, Γιάννης Φετφατζίδης, Ιβάν Μαρκάνο και ο νεαρός Διαμαντάκος ενώ για τον τυπικά γηπεδούχο Ατρόμητο έμειναν οι Ράντμαν, Καραγκούνης, Νάστος, Μπάλλας, Ζουέλα, Καραμάνος και Σφακιανάκης.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι αποφασισμένος να πετύχει ένα γρήγορο γκολ για να καθαρίσει το ματς. Λίγο έλειψε να το πετύχει δύο φορές, αρχικά στο 3' όταν ο Μιραλάς από τα αριστερά έκανε ένα σουτ με τον Ιτάνζ με διπλή προσπάθεια να μαζεύει τη μπάλα και στη συνέχεια στο 7' όταν ο Ορμπαΐθ Ορμπάιθ βρήκε όμορφα τον Τζεμπούρ μέσα στη μεγάλη περιοχή, αυτός έκανε το σουτ με τον Ιτάνζ να διώχνει και πάλι σώζοντας την εστία του. Στο 14' βγήκε η πρώτη κίτρινη κάρτα στον αγώνα για τον Οικονόμου που σταμάτησε με φάουλ τον Τζαμέλ Αμπντούν και λίγο αργότερα (18') είχαμε μια καλή στιγμή όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Φυτανίδης έδιωξε τη μπάλα σε έναν χώρο που ερχόταν ο Ζαν Μακούν που έκανε το σουτ, με τη μπάλα να περνά για λίγο άουτ.

Ο Ατρόμητος είχε την πρώτη του καλή στιγμή στο 21ο λεπτό, όταν από πάσα του Τάτου ο Κώστας Μήτρογλου πήρε τη μπάλα, την προστάτεψε με το σώμα με τον Μέλμπεργκ να τον ακολουθεί και τον Μήτρογλου να σουτάρει, με τη μπάλα να περνάει λίγο πάνω απ'τα δοκάρια του Κάρολ που ήλεγχε τη φάση. Λίγο αργότερα είχαμε τη μεγάλη ευκαιρία να προηγηθούμε, όταν ο Φυτανίδης έκανε μια πολύ άγαρμπη προβολή στον Μανιάτη, με τον διαιτητή Ηλία Σπάθα να καταλογίζει την εσχάτη των ποινών. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος έστειλε τον Ιτάνζ στην αριστερή γωνία και τη μπάλα στη δεξιά, αλλά δεξιά... έξω απ'το κάθετο δοκάρι του τερματοφύλακα του Ατρομήτου με τη μεγάλη ευκαιρία να χάνεται. Πέντε λεπτά αργότερα όμως, ήρθε το γκολ : Ο Μανιάτης έκανε μια ωραία προσπάθεια από δεξιά, πέρασε τη σέντρα με τον Φυτανίδη να διώχνει άτσαλα και τον Τζεμπούρ που με σουτ από το ύψος του πέναλτι έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Ιτάνζ για να δώσει προβάδισμα στον Ολυμπιακό!

35ο λεπτό και ο Φυτανίδης θα δεί την κίτρινη κάρτα για Μαρκάρισμα στον Αμπντούν, ενώ αμέσως μετά (36') η κεφαλιά του Μιραλάς από σέντρα του Χολέμπας δεν ανησύχησε τον Ιτάνζ. Νέα καλή στιγμή στο 37' για τον Ολυμπιακό με τον Μακούν να δίνει αριστερά στον Μιραλάς, τον Βέλγο να βγάζει τη σέντρα και τον Τοροσίδη με κεφαλιά να στέλνει τη  μπάλα για λίγο άουτ. Το ημίχρονο έκλεισε με μια καλή φάση για τον Ατρόμητο στο 38' όταν ο Επστάιν βρήκε ωραία τον Μπρίτο στο ύψος της μικρής περιοχής, αυτός πήρε την κεφαλιά με τη μπάλα να περνά λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κάρολ.



Δεύτερο ημίχρονο στον αγώνα με τις ομάδες να παραμένουν με τις ίδιες εντεκάδες. Ο Ατρόμητος έδειχνε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο στο ξεκίνημα και επιχείρησε ένα σουτ με τον Επστάιν στο 59', χωρίς τύχη. Ο Ολυμπιακός απ'την άλλη αδυνατούσε να πάρει τον ρυθμό του ματς στα χέρια του, μένοντας ουσιαστικά ακίνδυνος στον αγωνιστικό χώρο. Στο 63' ο Ιγκλέσιας είδε την κίτρινη κάρτα, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ο Ανδρέας Τάτος αποχώρησε καθώς τραυματίστηκε, με τον Τάσο Καραμάνο να παίρνει τη θέση του. Στο 65' ο Κέβιν Μιραλάς επιχείρησε ένα σουτ που δεν ανησύχησε τον Ιτάνζ, ο οποίος λίγο αργότερα (67') εξουδετέρωσε ευρισκόμενος σε καλή θέση την κεφαλιά του Τοροσίδη έπειτα από κόρνερ του Μιραλάς.

67ο λεπτό και ο Πάμπλο Ορμπαΐθ είδε την κίτρινη κάρτα για "φράγμα" που έκανε στη μεσαία γραμμή ανακόπτοντας έξυπνα τον Δημούτσο, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να προχωράει σε αλλαγή θέλοντας να αλλάξει κάτι αφού έβλεπε πως η ομάδα του δεν "τράβαγε". Έτσι, θέλοντας να δώσει φρεσκάδα, πέρασε στο ματς τον Φετφατζίδη και απέσυρε τον άφαντο στο 2ο ημίχρονο Αμπντούν. Και αμέσως μετά, η ψυχρολουσία : Από πάσα του Ιγκλέσιας, ο Επστάιν έγινε κάτοχος της μπάλας και βγήκε στην πλάτη του Τοροσίδη που κάπου είχε χαθεί. Ο Γερμανός έκανε τη σέντρα, με τη μπάλα να φτάνει στον Ιγκλέσιας που επιχείρησε το σουτ, τη μπάλα να κοντράρει στον Χολέμπας, να αλλάζει πορεία ξεγελώντας τον Κάρολ που είχε πέσει αντίθετα και να καταλήγει στα δίχτυα. Ψυχρολουσία στο ΟΑΚΑ για τον Θρύλο...

Ακολούθησαν αλλαγές για τους δύο προπονητές. Ο Γιώργος Δώνης αν και αποφάσισε αρχικά να αντικαταστήσει τον Ιγκλέσιας, αποφάσισε να τον αφήσει λίγο ακόμη στο ματς και πέρασε τον Στέλιο Σφακιανάκη στη θέση του Μπρίτο. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο 82' έκανε την 2η αλλαγή του περνώντας τον Νταβίδ Φουστέρ στη θέση του Ζαν Μακούν. Στο 85' ο Νταβίδ Φουστέρ επιχείρησε μια σέντρα με τον Ιτάνζ να αιφνιδιάζεται και να διώχνει εν τέλει σε κόρνερ. Η κανονική διάρκεια του ματς ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη φάση, όταν ο Κέβιν Μιραλάς εκτέλεσε ένα κόρνερ στο πρώτο δοκάρι, με τον Ραφίκ Τζεμπούρ να πιάνει την κεφαλιά και τον Ιτάνζ να διώχνει ενστικτωδώς και να σώζει την εστία του από βέβαιη παραβίαση. Παράταση εν όψει...

Έναρξη της παράτασης... Στο 93' ζητήσαμε πέναλτι, με τον Χολέμπας από αριστερά να βγάζει μια σέντρα που έκοψε με το χέρι ο Τόμας με τον Σπάθα να λέει "παίζετε". Δευτερόλεπτα αργότερα ο Φετφατζίδης έβγαλε τον Μιραλάς φάτσα με το τέρμα, όμως το πλασέ του Βέλγου πέρασε άουτ και στο 96' ο Ορμπαΐθ ανέλαβε να εκτελέσει ένα φάουλ σε καλό σημείο στο ύψος της μεγάλης περιοχής, με τη μπάλα να περνάει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 97' έγινε αλλαγή από πλευράς Ατρομήτου με τον Ιγκλέσιας να αποχωρεί και να δίνει την θέση του στον Φρανσίσκο Ζουέλα. Στο 99' είχαμε ένα άστοχο σουτ του Φετφατζίδη, για να ακολουθήσει μια κίτρινη κάρτα στον Σκόνδρα, η αλλαγή του Ολυμπιακού στο 103' με τον Μοδέστο να αντικαθιστά τον Μανιάτη και το ημίχρονο της παράτασης να κλείνει με μια απ'ευθείας εκτέλεση φάουλ του Φετφατζίδη και τη  μπάλα να περνάει λίγο πάνω απ'την δεξιά συμβολή των δοκών του Ιτάνζ.

Δεύτερο ημίχρονο της παράτασης με την αγωνία πλέον να κορυφώνεται. Στο 111' χάσαμε μεγάλη ευκαιρία όταν ο Οικονόμου γλύστρησε στο χώρο της μεσαίας γραμμής και έχασε τη μπάλα από τον Φετφατζίδη, που έκανε την μπαλιά στον Μιραλάς. Ο Βέλγος προσπάθησε να μπεί στην περιοχή, άργησε όμως να κάνει το σουτ με τον Τόμας να τον κόβει την τελευταία στιγμή. Ο αμυντικός του Ατρομήτου είδε την κίτρινη κάρτα αμέσως μετά και τα λεπτά περνούσαν με τους προπονητές να ετοιμάζουν τη λίστα με τις πεντάδες των παικτών που θα εκτελέσουν τα πέναλτι. Και ενώ όλα έδειχναν πως το παιχνίδι θα πήγαινε εκεί, ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής ξαναχτύπησε... Με το ρολόι να σημαδεύει το 119', ο Τοροσίδης πέρασε μια ωραία σέντρα από τα δεξιά, ο Φουστέρ σηκώθηκε στο ύψος της μικρής περιοχής κερδίζοντας κατά κράτος τον Ζουέλα και με κεφαλιά στην απέναντι γωνία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ιτάνζ κάνοντας το 1-2. Με την επανεκκίνηση του ματς ο Δημούτσος μπήκε στην περιοχή μας "ψάχνοντας" το πέναλτι χωρίς να πείσει κανέναν και τον διαιτητή Σπάθα να σφυρίζει τη λήξη δευτερόλεπτα αργότερα, με το τελικό 1-2 να χαρίζει το κύπελλο Ελλάδας στον Θρύλο!


Κριτική
Ρόι Κάρολ : Ο ΒορειοΙρλανδός νικήθηκε τελικά, έστω από αυτογκόλ. Στη διάρκεια του αγώνα όποτε χρειάστηκε καθάρισε τις σέντρες των Μπρίτο - Επστάιν, ενώ είχε μια-δυό κακές απομακρύνσεις της μπάλας. Είχε καλή παρουσία και ενέπνεε σιγουριά στους αμυντικούς του.

Βασίλης Τοροσίδης  : Είχε ένα μέτριο, γλυκανάλατο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο επιθετικά δεν βοήθησε, αλλά αμυντικά δεν είχε προβλήματα. Ακολούθησε ένα άθλιο δεύτερο, με τον Επστάιν να τον έχει κάνει άλογο και από τα πόδια του να ξεκινάει το γκολ της ισοφάρισης. Στην παράταση βελτιώθηκε πολύ, ανέβασε την απόδοση του και από την εμφάνιση του κρατάω την τελευταία του ενέργεια : Την εξαιρετική σέντρα στον Φουστέρ. Μόνο και μόνο γι'αυτό θα πω οτι ήταν απ'τους διακριθέντες.

Όλοφ Μέλμπεργκ - Αβραάμ Παπαδόπουλος : Ο Σουηδός χρειάστηκε να επιστρατεύσει την μεγάλη εμπειρία του για να αντιμετωπίσει τον Μήτρογλου που έχει ούτως ή άλλως απρόβλεπτο στυλ παιχνιδιού. Ο Αβραάμ δίπλα του, είχε αρχικά συμπληρωματική παρουσία, στη συνέχεια μπήκε δυνατότερα στο ματς. Η φάση του γκολ είναι η μόνη που δεν μπόρεσε να καθαρίσει το αμυντικό μας δίδυμο και κατέληξε σε γκολ. Άλλη μια καλή παρουσία από τους δύο τους - όχι τόσο λαμπερή όσο άλλες, αλλά σίγουρα μια καλή παρουσία.

Χοσέ Χολέμπας : Ο Βαλβέρδε τον προτίμησε αντί του Ιβάν Μαρκάνο, αλλά ο βασιλιάς των καρτέλ δεν τον δικαίωσε. Είχε καλή παρουσία στο πρώτο εικοσάλεπτο του ματς, αλλά από τη στιγμή που έχασε το πέναλτι και μετά τον πήρε η κάτω βόλτα. Πολλές λάθος επιλογές, ενώ σε κάποιες φάσεις φλέρταρε με την κάρτα. Προσπάθησε, είχε θέληση να προσφέρει περισσότερα αλλά σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που θα ήθελε να ξεχάσει.

Πάμπλο Ορμπαΐθ : Δεν ξέρω πως είδατε το ματς, αλλά για εμένα ο Ορμπαΐθ ήταν ο κορυφαίος μας. Σε μια μεσαία γραμμή που οι πλαϊνοί δεν ασχολούνταν με ποταπές δραστηριότητες όπως το μαρκάρισμα και τους κεντρικούς χαφ (Μανιάτης - Μακούν) να μην "τραβάνε", ο Βάσκος ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ανασταλτικά λειτούργησε υποδειγματικά στις περισσότερες περιπτώσεις και έδωσε λύσεις σε ένα προβληματικό για την ομάδα δεύτερο ημίχρονο.

Ζαν Μακούν - Γιάννης Μανιάτης : Το πρώτο παιχνίδι μετά από πολύ καιρό που ο Έλληνας μέσος βρέθηκε σε κακή βραδιά. Πολύ τρέξιμο, αλλά χωρίς ουσία στο παιχνίδι του. Ο δε Μακούν, είχε ένα συμπαθητικό πρώτο ημίχρονο και ένα τραγικό δεύτερο. Έχω την αίσθηση οτι έριξε κι άλλο τις μετοχές του...

Τζαμέλ Αμπντούν - Κέβιν Μιραλάς : Ο Αλγερινός είχε ένα καλό πρώτο ημίωρο στο ματς, οπότε και ήταν δραστήριος, αλλά από εκεί και πέρα τίποτα. Έγινε εύκολη λεία είτε για τον Οικονόμου είτε για τον Σκόνδρα και δικαίως αντικαταστάθηκε. Ο Βέλγος ήταν καλύτερος, ήταν πιο δραστήριος, δημιούργησε πονοκεφάλους στην άμυνα του Ατρομήτου, αλλά είχε και μια άμυνα προσαρμοσμένη επάνω του. Στη φάση της παράτασης που έφυγε μόνος προς το τέρμα, άργησε πολύ. Οι δύο τους πάντως, έδωσαν και ένα έλαφρυντικό στους Τοροσίδη και Χολέμπας : Η συνεισφορά τους στην αμυντική λειτουργία ήταν υπό του μηδενός, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Ο Αλγερινός κατάφερε και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα ξανά. Με δικό του ωραίο γκολ πήραμε το προβάδισμα, ενώ είχε δυό-τρείς καλές ευκαιρίες να καθαρίσει το ματς, με τον Ιτάνζ να αντιδρά σωτήρια για την ομάδα του. Καλός στο πρώτο ημίχρονο, κουράστηκε στο δεύτερο και στην παράταση, αν και κουρασμένος, έδωσε ότι μπορούσε.

Γιάννης Φετφατζίδης : Πέρασε στη θέση του Αμπντούν, καθώς ο Βαλβέρδε θέλησε να δώσει φρεσκάδα στα άκρα της ομάδας του, δεδομένου οτι ο Αμπντούν δεν έκανε καθόλου καλή εμφάνιση. Η σφιχτή άμυνα του Ατρομήτου τον δυσκόλεψε, αλλά την δυσκόλεψε κι αυτός καθώς ήταν πιο δραστήριος και επικίνδυνος από τον Αλγερινό.

Νταβίδ Φουστέρ : Προσπάθησε, έτρεξε, έδειχνε πως δεν του έβγαιναν αυτά που είχε στο μυαλό, αλλά κατάφερε όχι απλά να γίνει και πάλι ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, αλλά να πετύχει ξανά ένα γκολ που έκρινε τον αγώνα. Όχι απλά τον αγώνα δηλαδή, αλλά την κατάκτηση του τροπαίου. Long live μπεμπέ Λιλή.

Φρανσουά Μοδέστο : Μπήκε στο τελευταίο τέταρτο με σκοπό να βοηθήσει στη θωράκιση της μεσαίας γραμμής και να δώσει φρεσκάδα, μην έχουμε κανένα απρόοπτο. Δεν χρειάστηκε να συμμετάσχει ιδιαίτερα στο παιχνίδι.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Στη γλώσσα μου υπάρχει μια παροιμία που λέει οι τελικοί δεν παίζονται, κερδίζονται. Αυτό το λένε κυρίως για την δυσκολία που έχουν τα παιχνίδια αυτά και σε κάποιες στιγμές δεν υπήρχε αυτή η προοπτική και καταφέραμε στο τέλος να το κερδίσουμε. Για εμένα ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ήταν το τελευταίο μου κατς με τον Ολυμπιακό και οποιοσδήποτε προπονητής θα ευχόταν να αποχωρήσει όπως εγώ σήμερα. Για αυτό το λόγο θέλει να ευχαριστήσω τον κόσμο που στήριξε την ομάδα και στήριξε και εμένα. Όσον φορά το ματς κάναμε καλό πρώτο ημίχρονο, ίσως θα μπορούσαμε να πετύχουμε ένα ακόμη γκολ πριν πάμε στα αποδυτήρια. Όμως με το 1-0 ρίξαμε τον ρυθμό μας και θεωρήσαμε πως το ματς τελείωσε κάτι που δεν έπρεπε να γίνει και δεχθήκαμε το γκολ. Στα τελευταία λεπτά δείξαμε υπερβολική αυτοπεποίθηση και φαινόταν στον Ατρόμητο που αμύνονταν και δεν έκανε ευκαιρίες. Στην παράταση φάνηκε ότι παίζαμε κόντρα στο ρολόι. Ο Ατρόμητος ήθελε να πάει στα πέναλτι, αλλά τα καταφέραμε στο τέλος με τον Φουστέρ. Αυτό ήταν ένα σπουδαίο έργο του Νταβίδ, ο οποίος δεν φαίνεται η δουλειά που κάνει, είναι αθόρυβος και με την επιμονή του και την δουλειά που κάνει πήραμε το τρόπαιο.

Θυμήθηκα, όπως και όλοι πιστεύω, τον τελικό με την ΑΕΚ. Είχαμε αρχίσει να σχεδιάζουμε και την λίστα των παικτών που θα χτυπούσαν. Έχω πάει σε τρεις τελικούς, δύο με τον Ολυμπιακό και μια με την Εσπανιόλ και μόνο σήμερα δεν πήγα στα πέναλτι. Στον Φουστέρ δεν θα κάνω κάποιο δώρο γιατί πιστεύω πως και στα πέναλτι να φτάναμε θα κερδίζαμε. Παρόλα αυτά του Φουστέρ του αξίζουν πολλά. Είναι ένας παίκτης που βοηθάει τη ομάδα, όμως δεν χάρισε το Κύπελλο σε εμένα το χάρισε στην ομάδα. Θα θυμάμαι πολλά από τον Ολυμπιακό. Είτε κερδίσαμε, είτε δεν κερδίσαμε. Για παράδειγμα θα θυμάμαι το ματς με την Άρσεναλ που παίξαμε πολύ καλά, παρόλο που χάσαμε. Όπως και το ματς με τον Παναθηναϊκό φέτος  στο Καραΐσκάκη που δεν κερδίσαμε. Είμαι τυχερός άνθρωπος γιατί θα θυμάμαι πολλά καλά παιχνίδια, όπως και άσχημα. Αυτό που εννοούσα αγγίζοντας την καρδιά μου, είναι πως υπάρχουν πράγματα στην καρδιά μου από αυτόν τον κόσμο. Με αγάπησε και αυτό που συνάντησα ούτε που το είχα φανταστεί και ούτε νομίζω πως θα μου ξανασυμβεί. Προσπαθώ να κάνω την δουλειά μου με τον καλύτερο τρόπο και όπως γνωρίζω. Προσπαθώ να δώσω στην ομάδα ένα στυλ παιχνιδιού, που θα αρέσει στους παίκτες στον κόσμο και θα φέρνει αποτελέσματα. Όμως όσο και να το θέλει ο προπονητής, αυτοί που το αποφασίζουν είναι οι παίκτες. Ότι και να θέλει να δείξει κάποιος, θα πρέπει να θέλουν οι παίκτες να να έχουν διάθεση και να το δείξουν μέσα στο γήπεδο. Αν έγραφα την αυτοβιογραφία μου, στο κεφάλαιο Ολυμπιακός θα έγραφα ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Θα το ξαναπώ. Αυτό που έζησα εδώ ήταν πέρα από τις προσδοκίες μου. Έχει περάσει κατά πολύ την φαντασία μου όσα έζησα στον Ολυμπιακό. Αυτό δεν λέει πράγματα μόνο από την πλευρά μου και των ποδοσφαιριστών αλλά και από εκείνων που το προσφέρουν".

Γιώργος Δώνης : "Έτσι είναι το ποδόσφαιρο η αλήθεια είναι ότι είμαστε παρά πολύ στεναχωρημένοι, γιατί δεν φτάσαμε το ματς τουλάχιστον στα πέναλτι να διεκδικήσουμε το τρόπαιο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, αυτή είναι και η ομορφιά και υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα στην ζωή να στεναχωριέσαι δεν καταφέραμε να πάρουμε το τρόπαιο απέναντι στον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου που έφτασαν στον τελικό. Χάσαμε αυτόν τον τελικό με ψηλά το κεφάλι, συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, εμείς κοιτάμε τα πλέι οφ και θα προσπαθήσουμε να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Νομίζω πως λέμε πράγματα για μια ομάδα όταν είναι δύσκολες εποχές. Ο Ατρόμητος κάνει σοβαρή δουλειά μεγάλη προσπάθεια και δεν θα πρέπει να είναι μια αναλαμπή στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα άλλαζα κάτι στον αγώνα γιατί είναι πολύ διαφορετικό όταν ζεις ένα παιχνίδι στην ευθεία και διαφορετικό όταν παίρνω ένα παιχνίδι σπίτι μου να το αναλύσω. Απέναντι στην καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα σταθήκαμε πολύ καλά. Ένα ματς το κρίνουν οι λεπτομέρειες, σε αυτές χάσαμε το τρόπαιο. Σε όλο το ματς είχαμε σχεδιάσει να παίξουμε 4-4-2 στην ευθεία γιατί ο ολυμπιακός έπαιζε 4-3-3 και δεν είχαμε τον φόβο του Φουστέρ. Όταν έγινε η αλλαγή του Φουστέρ αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας και το σύστημα. Εφαρμόσαμε τα σχέδια πάνω σε ένα παίκτη και από αυτόν χάσαμε το κύπελλο. Χωρίς να αδικήσω τον Ολυμπιακό, θεωρώ επειδή έχουμε τον καλύτερο τερματοφύλακα στην Ελλάδα τον Ιτάνζ πίστευα θα πάρουμε το κύπελλο μόνο από αυτό. Στην ζωή υπάρχουν καλές και κακές στιγμής. Τα έντονα συναισθήματα είναι ωραία ειδικά σε κάτι παροδικό. Οι παίκτες έκαναν το καθήκον τους. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ωραία χειροκροτηθήκαμε και εμείς χειροκροτήσαμε τον Ολυμπιακό. Έχω πει ότι δεν διακρίνω Έλληνες και ξένους προπονητές. Διακρίνω καλούς κακούς και μέτριους. Ο κ. Βαλβέρδε έχει προσφέρει στον Ολυμπιακό, είναι ένας άνθρωπος πάρα πολύ σοβαρός και που κάνει πολύ καλή δουλειά".

Νταβίδ Φουστέρ : "Είμαι πολύ χαρούμενος για το ότι κερδίσαμε το Κύπελλο όπως και για το γεγονός πως πέτυχα ένα σημαντικό γκολ και έδωσα στον κόσμο μας. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Ο κόσμος όμως ήταν σαν να είχαμε παίκτη παραπάνω. Προσπαθήσαμε περισσότερο στην παράταση και ήταν σημαντικό που ήρθε αυτό το γκολ. Είναι σπουδαίο γιατί είναι η δεύτερη χρονιά μου στην ομάδα του Ολυμπιακού και πήρα ισάριθμα πρωταθλήματα. Το μόνο που μου έλειπε ήταν αυτός ο τίτλος".

Βασίλης Τοροσίδης : "Έπρεπε να έχουμε πάρει το κύπελλο στο 90λεπτο και όχι στην παράταση. Τέλος καλό, όλα καλά όμως. Ήταν μια γεμάτη χρονιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θέλω να αφιερώσω το νταμπλ στον πατέρα μου που έφυγε από τη ζωή πριν από οκτώ χρόνια και σαν εχτές είχε γενέθλια. Είμαι 5,5 χρόνια στον Ολυμπιακό και έχω δώσει τον καλύτερο μου εαυτό. Δεν κρύβομαι ότι θα ήθελα να δοκιμάσω στο εξωτερικό, αλλά θα αφήσω τον Ολυμπιακό μόνο για κάτι καλό".

Γιάννης Μανιάτης : "Μπήκαμε δυνατά, ήμασταν καλοί και είχαμε ευκαιρίες. Στο τελευταίο λεπτό όμως ήρθε τελικά η νίκη, όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Το νταμπλ ήταν ο στόχος της χρονιάς από την αρχή. Είναι δίκαιο το αποτέλεσμα γιατί είχαμε τις περισσότερες ευκαιρίες. Οι παίκτες του Ατρόμητου αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους. Αφιερώνουμε το Κύπελλο στον προπονητή μας και τον πρόεδρό. Κρίμα που φεύγει από την ομάδα. Για μένα είναι ένας μεγάλος προπονητής και άνθρωπος".

Φρανσουά Μοδέστο : "Δύο χρόνια στον Ολυμπιακό έχω ζήσει και έχω κατακτήσει τα πάντα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Αξίζαμε τη νίκη. Στο πρώτο μέρος ήμασταν πολύ καλοί, στο δεύτερο παρουσιάσαμε σημάδια κούρασης και δεχτήκαμε την ισοφάριση. Από 'κει και πέρα όμως, κυνηγήσαμε το δεύτερο γκολ, χάσαμε ευκαιρίες και πήραμε αυτό που θέλαμε. Δύο-τρία λεπτά πριν το τέλος της παράτασης είχα αρχίσει να σκέφτομαι τα πέναλτι, αλλά τελικά ευτυχήσαμε να σκοράρουμε στο 119' και να πάρουμε το τρόπαιο. Όσο για το που θα παίζω την επόμενη σεζόν θα δούμε. Εγώ σκεφτόμουν μόνο το σημερινό ματς και όχι το μέλλον μου".

Κέβιν Μιραλάς : "Πάντα ένας τελικός είναι δύσκολος. Είδαμε και απόψε πως κυριαρχήσαμε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όμως ο αντίπαλος κόντρα στην ροή ισοφάρισε. Στο φινάλε όμως του τελικού μας το ανταπέδωσε το παιχνίδι και μπορώ να πω πως είναι πιο ωραίο που το κατακτήσαμε έτσι. Σήμερα είδαν όλοι πως ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Ήταν μια πολύ όμορφη σεζόν για μένα. Σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες στην καριέρα μου. Ελπίζω σε ακόμη καλύτερες, αλλά αυτή η σεζόν θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου. Αφιερώνω το Κύπελλο στον κόσμο μας, στην οικογένειά μου, αλλά και στην ομάδα γιατί σήμερα μας έδωσε το τρόπαιο η συνολική μας δουλειά στο γήπεδο. Είναι ό,τι καλύτερο που αποχαιρετήσαμε τον Βαλβέρδε με το νταμπλ. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο στη συνέχεια της καριέρας του, υγεία και επιτυχίες. Η πιο σημαντική νίκη μας φέτος ήταν στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ, επειδή εκεί καταλάβαμε πως μπορούμε να γυρίσουμε την εις βάρος μας κατάσταση και μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα".

Τάσος Καραμάνος : "Θέλω να συγχαρώ τον Ολυμπιακό. Προσπαθήσαμε όσο μπορέσαμε μέχρι το τέλος να πάμε το παιχνίδι στα πέναλτι. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν πρέπει να μας στενοχωρεί το αποτέλεσμα. Έχουμε δυναμώσει τον Ατρόμητο και η μεγαλύτερη επιβράβευση ήταν το χειροκρότημα από όλο τον κόσμο, ακόμα και από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Είμαι σίγουρος ότι θα κατακτήσουμε έναν τίτλο στο μέλλον. Για μένα ήταν πρωτόγνωρο να αγωνιστώ στον τελικό ενός Κυπέλλου, ενώ προέρχομαι από τα γήπεδα της Δ' Εθνικής. Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους που με πίστεψαν".

Σωκράτης Φυτανίδης : "Φτάσαμε κοντά στην πηγή, νερό όμως δεν ήπιαμε. Κάναμε τα πάντα για να φτάσουμε ως το σημερινό παιχνίδι. Ματώσαμε και φτάσαμε μέχρι την παράταση, αλλά με κάποια λάθη που κάναμε, δώσαμε τη δυνατότητα στον αντίπαλο να πάρει τη νίκη. Ο Ατρόμητος δικαιούταν κάτι παραπάνω. Πίστεψα ότι θα φτάναμε στα πέναλτι. Δυστυχώς δεν ήμασταν τόσο συγκεντρωμένοι στα τελευταία δύο λεπτά και μας αφήνει μια πικρία το τελικό αποτέλεσμα. Νομίζω κι ο κόσμος του Ολυμπιακού κατάλαβε ότι κοιτάξαμε στα μάτια τον Ολυμπιακό. Ήταν ένας όμορφος τελικός, που μας χάρισε συγκινήσεις".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Τέλος καλό, όλα καλά. Δεν ξέρω κατά πόσο ταιριάζει στον αγώνα ένα τόσο συνοπτικό σχόλιο, ίσως είναι ο τρόπος που ήρθε η νίκη και η κατάκτηση του τροπαίου που το κάνει πιο ταιριαστό.

Υ.Γ. 2 : Η αλήθεια είναι οτι ο Ολυμπιακός προβλημάτισε με την απόδοση του στο δεύτερο ημίχρονο. Η ομάδα φάνηκε ανέτοιμη. Ίσως το "ανέτοιμη" να είναι η λάθος λέξη οπότε επαναδιατυπώνω και θα πω "με κακή νοοτροπία". Με νοοτροπία του στυλ "έλα μωρέ, δυό μπαλάκια στον Ατρόμητο ρίξαμε πριν μια εβδομάδα, τι να δείξει παραπάνω"... Ήρθε και το γκολ του Τζεμπούρ και το 1-0 και έκανε τα πράγματα ακόμα πιο "χύμα".

Υ.Γ. 3 : Σε αυτό πολλά έπαιξαν τον ρόλο τους... Λίγο η χαλάρωση των παικτών, λίγο το οτι ο Βαλβέρδε έδειχνε να είναι "αλλού", αφηρημένος μέσα στο ματς, λίγο το οτι ήταν το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, λίγο το οτι η εστία του Κάρολ δεν είχε απειληθεί σοβαρά... Και τότε ήρθε το γκολ του Ιγκλέσιας και η σιγουριά έγινε άγχος : Από τη μία, ο Ατρόμητος που δεν είχε τίποτα να χάσει, από την άλλη ο Ολυμπιακός. Μια ομάδα δηλαδή που έδινε τον 46ο της αγώνα στη σεζόν. Επιβαρυμένη δηλαδή κατά 16 ματς παραπάνω - έναν ολόκληρο γύρο - από τον αντίπαλο της.

Υ.Γ. 4 : Στο τέλος, η Θεά Τύχη μας έκλεισε το μάτι και δεν μας άφησε να μπούμε στη διαδικασία ψυχοβγάλτη των πέναλτι. Ο Τοροσίδης πέρασε την πρώτη του ωραία σέντρα στο ματς, ο Φουστέρ έπιασε την κεφαλιά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατο να αντιδράσει ο Ιτάνζ και σε σημείο που το ματς δεν "γύριζε". Έκανε μια ύστατη προσπάθεια ο Ελίνι Δημούτσος, σαν κλασικός βάζελος, να ζητήσει πέναλτι στην επόμενη - και τελευταία - φάση του ματς, αλλά δεν έπεισε ούτε τον εαυτό του. Και κάπου εκεί γράφτηκε ο επίλογος της σεζόν 2011-2012, με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται νταμπλούχος.

Υ.Γ. 5 : Δύσκολα τα πράγματα για τους αλλόθρησκους τώρα. Όχι μόνο κέρδισε ο Ολυμπιακός και πήρε το νταμπλ, αλλά και με τον τρόπο που αγωνίστηκε ο Ατρόμητος δεν μπορούν να επικαλεστούν οτι οι παίκτες του Δώνη ήταν χαλαροί, ή οτι ο Μήτρογλου με τον Τάτο (που είναι δικοί μας), τον Σκόνδρα (που είναι υποψήφιος στόχος) και τον Επστάιν (που είναι... πρώην μας) υστέρησαν. Ο Σκόνδρας έκανε ότι καλύτερο μπορούσε με τον Μιραλάς και εξαφάνισε τον Αμπντούν, ο Επστάιν γλέντησε τον Τοροσίδη στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τάτος είχε καλή παρουσία ενώ ο Μήτρογλου έδινε μεγάλες μάχες με το καλύτερο αμυντικό δίδυμο της Ελλάδας, τους Όλοφ Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλο.

Υ.Γ. 6 : Η αναμετάδοση του αγώνα ήταν κλασική περίπτωση "να μασάς κουκιά και να τη φτύνεις", που λένε. Ο μεσιέ Σπυρόπουλος στη φάση του πέναλτι εξανέστη, γιατί λέει ο βοηθός ήταν μακριά και δεν μπορούσε να έχει καθαρή εικόνα της φάσης. Μόλις παίζει όμως το ριπλέι και δείχνει την ποδάρα του Φυτανίδη στα πλευρά του Μανιάτη, αφού δεν μπορούσε να αρθρώσει κουβέντα αρχικά, αρκέστηκε να πεί "Ε, η αλήθεια είναι οτι Φυτανίδης για τη μπάλα πήγαινε, αλλά δεν μετράει η πρόθεση στο ποδόσφαιρο"... Τα γνωστά δηλαδή.

Υ.Γ. 7 : "Ένα χρυσό παιδί της ομάδας, ο Τάσος Μητρόπουλος, έχει βάλει υποψηφιότητα και είναι σημαντικό να τον στηρίξουμε όλοι". Τι δουλειά έχει μια τέτοια δήλωση σε έναν αγώνα της ομάδας; Εδώ κράζουμε τους πολιτικούς που προσπαθούν να μπλέκουν το ποδόσφαιρο με την πολιτική, αρχίζουν τώρα να τα μπλέκουν και άνθρωποι του ποδοσφαίρου; Όποιος θέλει και το νιώθει, θα τον ψηφίσει τον Τάσο Μητρόπουλο. Όλοι τον ξέρουν, ξέρουν και ποιά ομάδα τον έκανε αναγνωρίσιμο μέγεθος, και την καριέρα του, όλα. Η ομάδα όμως δεν έχει καμμία σχέση και ΔΕΝ πρέπει να έχει καμμία σχέση με πολιτικές τοποθετήσεις. Απλά πράγματα.

Υ.Γ. 8 : Αποθεώθηκε στο τέλος ο Ερνέστο Βαλβέρδε, με τους οπαδούς να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του την ώρα που αυτός πανηγύριζε κρατώντας το τρόπαιο. Ο Ισπανός τεχνικός έκανε μια χειρονομία χτυπώντας με την γροθιά του την πλευρά της καρδιάς ως "ευχαριστώ", τονίζοντας στη συνέντευξη τύπου το προφανές :  "Αυτό που έζησα εδώ ήταν πέρα από τις προσδοκίες μου. Έχει περάσει κατά πολύ την φαντασία μου όσα έζησα στον Ολυμπιακό". Ερνέστο Βαλβέρδε, καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας σου.

Υ.Γ. 9 : Όσο για εμάς; Επίσημα τέλος για φέτος. Μένει το φιλικό στην Αυστραλία και μετά ξεκινάμε βουρ για... μεταγραφολογία και προπονητολογία. Μην ξεγελιόμαστε, είναι απο τις φορές που όντως η ομάδα έχει ανάγκες και πρέπει να ψάξει πολλούς στόχους. Έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε σωστά και το δέλεαρ - για τους στόχους - της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League. Πρώτα πρώτα όμως, πρέπει να κλείσουμε το σημαντικότερο κατ'εμέ θέμα : Την παραμονή του Όλοφ Μέλμπεργκ. Αυτή προηγείται ακόμη και του θέματος "προπονητής". Από εκεί και πέρα, κανείς δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιος για τη νέα σεζόν... Κανείς. Καλή εβδομάδα νταμπλούχοι...