23 Φεβ 2012

Ολυμπιακός-Ρουμπίν Καζάν 1-0 : Oh Caroll, Part II...

Πρόκριση έστω και δύσκολα για το Θρύλο στην επόμενη φάση του Europa League με το αγχωτικό 1-0 επί της Ρουμπίν Καζάν στο στάδιο Καραϊσκάκη. Παρά το γρήγορο γκολ και την καλή εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου, χρειάστηκε η σπουδαία βραδιά του MVP Ρόι Κάρολ για να διατηρηθεί το μηδέν στα μετόπισθεν. Σε κακή βραδια αρκετοί παίκτες μας με χειρότερους όλων τους Τζεμπούρ και Μιραλάς που συν τοις άλλοις, επιδίδοντας σε διαγωνισμό ατομικών ενεργειών, αποτυχημένων ως επί το πλείστον. Επόμενος αντίπαλος η Ουκρανική Μέταλιστ Χάρκιβ που κέρδισε εύκολα με 4-1 για δεύτερη φορά τη Ζάλτσμπουργκ (μετά το 1-4 της Αυστρίας).
Ο αγώνας
Το 4-2-3-1 επέλεξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε και παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τους Ρόι Κάρολ στα δοκάρια, Βασίλη Τοροσίδη και Ιβάν Μαρκάνο στα άκρα με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Όλοφ Μέλμπεργκ στο κέντρο της άμυνας, τους Πάμπλο Ορμπαΐθ και Γιάννη Μανιάτη σε ρόλο αμυντικών χαφ με τον Αριέλ Ιμπαγάσα σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους, τους Νταβίδ Φουστέρ και Κέβιν Μιραλάς στα άκρα από τη μεσαία γραμμή και μπροστά και τον Ραφίκ Τζεμπούρ στην κορυφή της επίθεσης. Από πλευράς Ρουμπίν Καζάν (που εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο με πράσινες εμφανίσεις) ο Κουρμπάν Μπερντίεβ επέλεξε ένα φουλ επιθετικό σχήμα με τους Ριζικόφ, Σαρόνοφ, Νάβας, Μποτσέτι, Νάτσο, Κίσλιακ, Κούζμιν, Ριαζάντσεφ, Καραντενίζ, Μάρτινς και Βαλντέζ. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν οι Τάσος Παπάζογλου, Φρανσουά Μοδέστο, Τζαμέλ Αμπντούν, Ζαν Μακούν, Γιάννης Φετφατζίδης, Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς και ο νεαρός τερματοφύλακας Ιβάν Μπάμποβιτς, ενώ από πλευράς Ρουμπίν οι Αρλάουκις, Κασάεφ, Ντιαντιούν, Κβερκβλέλια, Νεμόφ, Μπιστρόφ και Οραζακέντοφ.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με πρόθεση να ελέγξει το παιχνίδι από τα πρώτα λεπτά και να πιέσει τη Ρουμπίν, για να μη της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί το καλό ξεκίνημα που κάνει σχεδόν πάντα στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Με τον Ιμπαγάσα να παίρνει τη μπάλα στα πόδια και να προσπαθεί να οργανώσει λοιπόν ξεκίνησε το ματς, με την άμυνα της Ρουμπίν να κλείνει καλά τους χώρους και να κρατάει τη μπάλα μακριά απ'την περιοχή της. Στο 7ο λεπτό έγινε το πρώτο σουτ (κλασικά, από πλευράς μας) όταν ο Αριέλ Ιμπαγάσα εκτέλεσε με κομπίνα ύψος της μεγάλης περιοχής με τον Φουστέρ να πλασάρει στην κίνηση και τη μπάλα να ανακόπτεται από τον Νάβας. Στο 9ο λεπτό η Ρουμπίν αιφνιδίασε όταν έπειτα από βαθιά μπαλιά του Σαρόνοφ στην πλάτη της άμυνας μας, ο Ομπαφέμι Μάρτινς έφυγε σαν σφαίρα στην αντεπίθεση φτάνοντας σχεδόν φάτσα με τον Ρόι Κάρολ, με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να κάνει ένα εξαιρετικό τάκλιν και να παίρνει τη μπουκιά από το στόμα του Νιγηριανού, σώζοντας την εστία του. Δευτερόλεπτα αργότερα οι Ρώσοι προσπάθησαν να βγάλουν την ίδια ακριβώς φάση, με τον Μάρτινς όμως αυτή τη φορά να υποδεικνύεται σε θέση οφσάιντ. Και ακριβώς εκεί που η Ρουμπίν έδειχνε διάθεση να πιέσει για να προηγηθεί, πήρε την... κρυάδα : Εκτέλεση φάουλ από δεξιά με τον Αριέλ Ιμπαγάσα που έστειλε τη μπάλα στο πίσω δοκάρι. Εκεί σηκώθηκε και πήρε την κεφαλιά ο Ιβάν Μαρκάνο, η μπάλα χτύπησε και στο κεφάλι του Τζεμπούρ που... περνούσε από εκεί, άλλαξε ελαφρώς πορεία και κατέληξε στην αριστερή γωνία του εμβρόντητου Ριζικόφ για να γίνει έτσι το 1-0 για τον Θρύλο στο 14ο λεπτό!


Η Ρουμπίν έδειξε να τα χάνει μετά το γκολ και προσπαθούσε να βρεί πατήματα στο γήπεδο, με τον Ολυμπιακό όμως πλέον να έχει το πάνω χέρι. Μάλιστα στο 20ό λεπτό χάθηκε τεράστια ευκαιρία με τον Ραφίκ Τζεμπούρ ο οποίος υποδέχθηκε πολύ ωραία μια βαθιά μπαλιά σπάζοντας το τεχνητό οφσάιντ, μπήκε στην περιοχή και βρέθηκε σε θέση για γκολ όμως έκανε ένα βήμα παραπάνω, δίνοντας την δυνατότητα στον Ριζίκοφ να του κλείσει το οπτικό πεδίο και να αποκρούσει σωτήρια το πλασέ του. Ο Ολυμπιακός είχε κυριαρχήσει πλέον στον αγωνιστικό χώρο φτάνοντας... για πλάκα στα καρέ των Ρώσων, που έδιωχναν τη μπάλα όπως όπως : Μάλιστα, σε κάποιες στιγμές, αν ήμασταν λίγο πιο προσεκτικοί, ίσως να είχαμε κάνει το 2-0 από το μισάωρο, αφού οι έξυπνες πάσες του Ιμπαγάσα δύο φορές προς τον Φουστέρ δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, ενώ σε μια άλλη επίθεση ο Κέβιν Μιραλάς κόπηκε σωτήρια από τον Σαρόνοφ λίγο πριν μπεί στην περιοχή.

Στο 30ό λεπτό ήρθε η ώρα να μιλήσει ο "ήρωας του Λουζνίκι"... Σε μια φάση παρόμοια με αυτή του 9ου λεπτού, ο Νέλσον Βαλντέζ έφυγε πολύ γρήγορα στην πλάτη του Όλοφ Μέλμπεργκ και μπήκε σε θέση μέσα αριστερά στην περιοχή μας. Ο Παραγουανός ήρθε "φάτσα" με τον Ρόι Κάρολ που επιχείρησε την έξοδο - σε μια φάση που θύμισε πολύ τη φάση της αποβολής του Μέγκιερι στη Ρωσία - και προσπάθησε να τον αποφύγει. Φάνηκε να το καταφέρνει, όμως ο ΒορειοΙρλανδός τερματοφύλακας με εξαιρετικό πλονζόν στο κατάλληλο timing πήρε τη μπάλα μέσα απ'τα πόδια του Βαλντέζ και αποσόβησε ένα βέβαιο γκολ, κερδίζοντας δικαιωματικά το χειροκρότημα της εξέδρας. Η απάντηση μας ήταν άμεση, όταν στο 34ο λεπτό ο Αριέλ Ιμπαγάσα εκτέλεσε συρτά ένα φάουλ προς τον Νταβίδ Φουστέρ που με μια πολύ ωραία ντρίμπλα "άδειασε" τον Ριαζάντσεφ, όμως το πλασέ του με το αριστερό κόπηκε από τους Ρώσους αμυντικούς και τον Κέβιν Μιραλάς στη συνέχεια να σουτάρει δυνατά έξω από την περιοχή με τη μπάλα να περνάει δίπλα απ'το δεξί δοκάρι του Ριζικόφ. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει έναν ξέφρενο ρυθμό με την Ρουμπίν να έχει μια καλή στιγμή στο 37' με τη σέντρα του Καραντενίζ και την κεφαλιά του Βαλντέζ λίγο δίπλα απ'το δεξί δοκάρι του Κάρολ που ήλεγχε τη φάση, ενώ την ίδια τύχη είχε και η κεφαλιά του Νταβίδ Φουστέρ έπειτα από σέντρα του Βασίλη Τοροσίδη στο 40'. Το ημίχρονο τελείωσε με το σκορ στο 1-0, ένα σκορ που έδινε την πρόκριση στον Θρύλο, αρκεί να παρουσιαζόταν σοβαρός στο 2ο ημίχρονο...

Με αλλαγή ξεκίνησε η Ρουμπίν το 2ο ημίχρονο, αφού ο Ντιαντιούν πέρασε στη θέση του Κίσλιακ. Ο Μπερντίεβ άλλαξε το σύστημα του σε 4-4-2, που έμοιαζε περισσότερο με 4-2-4 αφού στα άκρα πήγαν οι Μάρτινς και Καραντενίζ, ενώ μπροστά πήγαν οι Βαλντέζ και Ντιαντιούν με τους Ριαζάντσεφ και Νάτσο να καλύπτουν τους χώρους στη μεσαία γραμμή. Ο νεοεισελθών Ντιαντιούν μάλιστα έκανε και το πρώτο σουτ του 2ου ημιχρόνου, όταν έγινε αποδέκτης της μπάλας και πλάσαρε έπειτα από γύρισμα του Σαρόνοφ, με τη μπάλα να περνάει άουτ. Αμέσως μετά είδε την κίτρινη κάρτα ο Όλοφ Μέλμπεργκ (47') για ένα φάουλ στον Βαλντέζ. Στο 52' η Ρουμπίν έχασε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση όταν ο Ντιαντιούν πέρασε μια ωραία μπαλιά στον Μάρτινς που απέφυγε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, έκανε το πλασέ όμως ο Ρόι Κάρολ και πάλι τον νίκησε αποκρούοντας με τα πόδια τη μπάλα. Στο 55' ήταν η σειρά μας να φτάσουμε κοντά στο γκολ, όταν ο Κέβιν Μιραλάς εκδήλωσε πολύ ωραία μια αντεπίθεση από αριστερά και έβγαλε μια πάσα προς τον Τζεμπούρ, όμως ο Νάβας την άγγιξε ελάχιστα, όσο χρειαζόταν για να βγεί και να μπλοκάρει σωτήρια ο Ριζικόφ προ του Αλγερινού.

Το νωχελικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο 2ο ημίχρονο είχε δώσει δικαιώματα στους Ρώσους να ονειρεύονται ανατροπή σκηνικού και να επιτίθενται, καθώς δεν είχαν τίποτε να χάσουν όντας πίσω στο σκορ. Στο 58' είδε την κίτρινη κάρτα ο Ομπαφέμι Μάρτινς για ένα σκληρό φάουλ στη μεσαία γραμμή, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Αριέλ Ιμπαγάσα έφτασε στα όρια της περιοχής με τον Φουστέρ μόνο του στα δεξιά του, αλλά η πάσα του Αργεντινού ήταν κακή και έτσι χάθηκε μια καλή ευκαιρία για σουτ. Κίτρινη κάρτα είδε και ο Ραφίκ Τζεμπούρ όταν χρησιμοποίησε τον αγκώνα του σε διεκδίκηση με τον Νάτσο στο 62', ενώ στο 63' ο Μπερντίεβ έκανε την 2η του αλλαγή αποσύροντας τον Ομπαφέμι Μάρτινς για να περάσει στη θέση του τον Κασάεφ. Νέα μεγάλη ευκαιρία είχε η Ρουμπίν στο 64ο λεπτό με τον Νάτσο να εκμεταλλεύεται το πούλημα της μπάλας στη μεσαία γραμμή από τον Ιμπαγάσα, να κερδίζει μέτρα και να εξαπολύει ένα δυνατό σουτ, με τον Ρόι Κάρολ όμως να αντιδρά πολύ σωστά και πάλι και να αποκρούει στην δεξιά του γωνία. Στην εξέλιξη της φάσης η Ρουμπίν εκτέλεσε κόρνερ με τον Κάρολ να καθαρίζει και πάλι τη φάση.


Φτάσαμε στο 68ο λεπτό για να κάνουμε το πρώτο μας σουτ στο δεύτερο ημίχρονο, όταν έπειτα από φάουλ στον Τοροσίδη (είδε την κίτρινη κάρτα ο Μποκέτι) και εκτέλεση του Ιμπαγάσα η μπάλα πήγε στο πίσω δοκάρι. Εκεί ο Μιραλάς ταλαιπώρησε τον Κούζμιν και πάσαρε στον Μαρκάνο που δοκίμασε ένα δυνατό σουτ που πέρασε πάνω απ'τα δοκάρια του Ριζικόφ. Αμέσως μετά ο Μπερντίεβ έκλεισε τις αλλαγές του κάνοντας την 3η και τελευταία του αλλαγή, αποσύροντας τον Σαρόνοβ για να βάλει στη θέση του τον Νεμόφ. Στο 71ο λεπτό όμως η Ρουμπίν έφτασε πάλι μια ανάσα από το γκολ, όταν σε ένα γέμισμα από τον Ριαζάντσεφ προς την περιοχή μας, ο Νάβας επιχείρησε να πλασάρει μέσα απ'τη μικρή περιοχή μας με τον Ρόι Κάρολ να του "σβήνει τον ήλιο" ξανά και να κάνει άλλη μια καταπληκτική απόκρουση. Σε αυτή τη φάση ο ΒορειοΙρλανδός τερματοφύλακας τραυματίστηκε, όμως σηκώθηκε και συνέχισε για να ακούσει το "Ρόι Κάρολ οε οε οε" απ'την εξέδρα.

Η εικόνα της ομάδας δεν ήταν καθόλου καλή σ'αυτό το 2ο ημίχρονο. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο 73ο λεπτό έκανε την πρώτη του αλλαγή, αποσύροντας τον Αριέλ Ιμπαγάσα που είχε παραδώσει το πνεύμα για να περάσει στη θέση του τον Ζαν Μακούν. Στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα ο Καμερουνέζος έπαιξε πολύ ωραία το "ένα-δύο" με τον Φουστέρ, έκανε και το τελικό σουτ με τη μπάλα να περνάει μακριά απ'τα δοκάρια του Ριζικόφ. Δύο λεπτά αργότερα (76') ο Μακούν έκανε ένα γυριστό σουτ απ'το ύψος της μικρής περιοχής, με τη μπάλα να περνάει πάνω απ'τα δοκάρια του Ριζικόφ. Σαν να μην έφτανε η κακή εμφάνιση της ομάδας, ο ήρωας της βραδιάς, Ρόι Κάρολ, έκανε σήμα στον πάγκο πως δεν μπορούσε να συνεχίσει καθώς ένιωθε ενοχλήσεις στο πόδι του απ'τη φάση του 71ου λεπτού. Από τον πάγκο του έκαναν νόημα να "σφίξει" τα δόντια καθώς ελλείψει Μέγκιερι υπήρχε μόνο ο άπειρος Ιβάν Μπάμποβιτς, που σηκώθηκε για ζέσταμα σε περίπτωση που δεν μπορέσει τελικά ο Κάρολ να συνεχίσει.

Τελευταίο δραματικό δεκάλεπτο στο ματς. Στο 81' ο Βαλβέρδε έκανε την 2η αλλαγή του με τον Φρανσουά Μοδέστο να παίρνει τη θέση του Νταβίδ Φουστέρ, σε μια προσπάθεια να ελέγξουμε το παιχνίδι στη μεσαία γραμμή όπου είχαμε ηττηθεί κατά κράτος στο δεύτερο ημίχρονο. Αμέσως μετά ο Καραντενίζ έβγαλε μια σέντρα στη μικρή περιοχή μας, με τον Κάρολ να σηκώνεται... με το ένα πόδι και να μαζεύει τη μπάλα αποθεούμενος από τον κόσμο. Στην εξέλιξη της φάσης ο Τζεμπούρ έφυγε από κανονική θέση προς την περιοχή της Ρουμπίν, με τον βοηθό διαιτητή να υποδεικνύει λανθασμένα οφσάιντ κόβοντας τη φάση. Η Ρουμπίν προσπαθούσε να φτάσει στο γκολ με σέντρες και μακρινά σουτ, ένα εκ των οποίων από τον Βαλντέζ στο 85' πέρασε πάνω απ'τα δοκάρια του Κάρολ. Στο 88' ο Βαλβέρδε έκανε και την τρίτη του αλλαγή, περνώντας τελικά τον Τζαμέλ Αμπντούν στη θέση του Ραφίκ Τζεμπούρ. Στις καθυστερήσεις του ματς ο Ιβάν Μαρκάνο είδε την κίτρινη κάρτα και το ματς έκλεισε με μια καταπληκτική απόκρουση του τραυματία Ρόι Κάρολ έπειτα από κεφαλιά του Κασάεφ : Ο ΒορειοΙρλανδός σηκώθηκε στον αέρα, έπεσε στην δεξιά του γωνία, βρήκε τη μπάλα με το δεξί χέρι, αυτή χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και έπεσε στην αγκαλιά του. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο διαιτητής του αγώνα σφύριξε τη λήξη που βρήκε την ομάδα να περνάει στην επόμενη φάση του Europa League!


Κριτική
Ρόι Κάρολ : Είχα ενδοιασμούς για το αν έχει λογική η απόκτηση ενός τερματοφύλακα στην ηλικία του μόνο και μόνο για backup του Μέγκιερι. Ο ΒορειοΙρλανδός όχι απλά διέλυσε κάθε ενδοιασμό, αλλά κυριολεκτικά με αναγκάζει να του βγάλω το καπέλο. Δεν είναι το πέναλτι που έπιασε και οι αποκρούσεις του σήμερα. Είναι το πόσο γρήγορα έδεσε και προσαρμόστηκε στην ομάδα. Το πόσο γρήγορα τον αγάπησε ο κόσμος, πόσο γρήγορα τον αγάπησαν οι συμπαίκτες του και πόσο γρήγορα έγινε αμφίδρομη αυτή η σχέση. Δεν πάει να'ναι τζογαδόρος, τσοντέρ ή μπεκρής; Θα του κερνάω κι έναν γύρο κάθε φορά γιατί έχει κάτι πολύ σημαντικό που δεν το'χουν όλοι : Δείχνει οτι γουστάρει που παίζει σε αυτή την ομάδα χωρίς να το "διαφημίζει". Ως προς το αγωνιστικό κομμάτι; Είχα γράψει μετά το ματς του Λουζνίκι οτι με την απόκρουση του πέναλτι ρέφαρε τα λεφτά της μεταγραφής του. Ε, αν ρέφαρε με το πέναλτι, τότε σήμερα με τις αποκρούσεις του έφερε και πλεόνασμα στα ταμεία. Η φάση του 93ου λεπτού που όντας τραυματίας από το 71' σηκώνεται με το ένα πόδι, βγάζει την κεφαλιά με τη μπάλα να χτυπάει και στο δοκάρι και να προσγειώνεται στο έδαφος με μια γκριμάτσα πόνου στο πρόσωπο που γίνεται χαμόγελο με το που καταλαβαίνει οτι έχει μπλοκάρει τη μπάλα, είναι φωτογραφία ποδοσφαιριστή Ολυμπιακού από άλλες δεκαετίες.

Βασίλης Τοροσίδης : Χωρίς προβλήματα στον αμυντικό τομέα, αφού η Ρουμπίν ελάχιστα έκανε παιχνίδι στα άκρα, προτιμώντας τις κάθετες μπαλιές προς τον Μάρτινς και τον Βαλντέζ από τον άξονα. Επιθετικά ελάχιστα πράγματα, όπως πάντα φέτος. Δεν ήταν κακός, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ας ελπίσουμε να φορτσάρει τώρα στο τέλος, έστω.

Αβραάμ Παπαδόπουλος - Όλοφ Μέλμπεργκ : Σήμερα είχαν πολλή δουλειά, αφού η λειτουργία της μεσαίας γραμμής ήταν προβληματική. Ο Σουηδός έδωσε πολλές μάχες με τους επιθετικούς των Ρώσων, ο Αβραάμ είχε βρεί τον μπελά του με τον Μάρτινς αλλά τον αντιμετώπισε όσο πιο καλά μπορούσε. Θετική η παρουσία και των δύο που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά μια τετράδα καλών επιθετικών.

Ιβάν Μαρκάνο : Καλή παρουσία στο αριστερό άκρο της άμυνας, δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν φάσεις στην πλευρά του ενώ δεν φάνηκε ιδιαίτερα στην επίθεση, αφού ο Μιραλάς σνόμπαρε το ανασταλτικό κομμάτι με αποτέλεσμα να μένει πίσω ο Ισπανός για να καλύπτει το χώρο ευθύνης του.

Πάμπλο Ορμπαΐθ : Λίγα πράγματα από τον Βάσκο που τα βρήκε σκούρα με τον τρόπο παιχνιδιού των Ρώσων με τις μακρινές μπαλιές. Δε μπόρεσε να βοηθήσει ιδιαίτερα δημιουργικά, ενώ είχε προβλήματα και ανασταλτικά με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένη η αμυντική γραμμή. Ρίσκο η ταυτόχρονη παρουσία του με τον Ιμπαγάσα στην 11άδα απέναντι σε μια γρήγορη ομάδα που ευτυχώς δεν στοίχισε.

Γιάννης Μανιάτης : Πολύ τρέξιμο, μεγάλη προσπάθεια, αλλά πρέπει να ξεκουραστεί και για κανέναν αγώνα. Μέχρι να μπεί ο Μακούν στο ματς του είχε κρεμάσει η γλώσσα απ'το τρέξιμο, αφού οι Ορμπαΐθ και Ιμπαγάσα δεν μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Καλή εμφάνιση, όχι στο υψηλό επίπεδο που μας είχε συνηθίσει μεν, αλλά καλή.

Νταβίδ Φουστέρ : Έτρεξε, πρέσαρε και προσπάθησε, αλλά σε γενικές γραμμές δεν βοήθησε ιδιαίτερα την ομάδα. Λίγα πράγματα από τον Ισπανό που κουράστηκε και στο 2ο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν ψηλά περισσότεροι παίκτες της Ρουμπίν (δεδομένης της ανυπαρξίας των Μιραλάς, Τζεμπούρ).

Κέβιν Μιραλάς : Χαμηλή πτήση και για τον Βέλγο. Λίγα πράγματα, καλά μαρκαρισμένος, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να φανεί. Και όταν το κατάφερνε να φανεί, πήγαινε να κάνει το εξεζητημένο και εκνεύριζε εξέδρα και συμπαίκτες. Από τις κακές του βραδιές σήμερα.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Dr. Jekyll & Mr. Hyde ο Αργεντινός σήμερα. Είχε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο με εμπνεύσεις που δημιουργούσαν πανικό στην Ρωσική άμυνα. Από τα πόδια του ξεκίνησαν σχεδόν όλες οι καλές μας φάσεις στο πρώτο μέρος. Τροχοπέδη όμως για την ανάπτυξη της ομάδας στο 2ο ημίχρονο, καθώς έμεινε από δυνάμεις και συν τοις άλλοις δεν του έβγαινε τίποτα. Θετική η εμφάνιση του, συνολικά.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Παρά το γκολ, ήταν πολύ κακός σήμερα. Ένα κλικ πίσω απ'τις φάσεις, με λανθασμένες επιλογές και τραβηγμένες ενέργειες. Και με μια εκνευριστική ραθυμία, σε σημείο που να νομίζεις οτι το κάνει επίτηδες. Η κακή παρουσία του ήταν απ'τους λόγους που η ομάδα περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, αφού έχασε την πίεση ψηλά. Δεν έχει καμμία σχέση προς το παρόν με τον Τζεμπούρ του πρώτου γύρου.

Ζαν Μακούν : Η είσοδος του φρέσκαρε τη μεσαία γραμμή που τα είχε βρεί σκούρα με την κατακόρυφη πτώση της απόδοσης του Ιμπαγάσα. Προσέφερε πίεση ψηλά και σωστό passing game, κρατώντας απασχολημένους τους μέσους της Ρουμπίν.

Φρανσουά Μοδέστο : Δεν μου άρεσε ο Κορσικανός. Αγωνίστηκε λίγο, αλλά ήταν επιπόλαιος στις μεταβιβάσεις του με αποτέλεσμα να πουλήσει 2-3 φορές τη μπάλα δίνοντας ευκαιρία για αντεπίθεση στους Ρώσους. Έκανε ένα καλό "ξεπέταγμα" εκεί προς τον Δεκέμβριο, αλλά δυστυχώς δείχνει να έχει επιστρέψει σε χαμηλές πτήσεις.

Τζαμέλ Αμπντούν : Αγωνίστηκε ελάχιστα και δεν μπορεί να κριθεί. Μπήκε για να βοηθήσει στο κράτημα της μπάλας και το κατάφερε στο λίγο που αγωνίστηκε, πάντως.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη νίκη και την πρόκριση. Ήταν ένα δύσκολο ματς, όπως είχαμε προβλέψει. Η Ρουμπίν μπήκε δυνατά, μας δημιούργησε προβλήματα. Το παιχνίδι ήταν αρκετό δύσκολο. Στο πρώτο ημίχρονο, πετύχαμε νωρίς το γκολ και είχαμε ευκαιρίες για ένα τέρμα ακόμα. Η Ρουμπίν έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι στις αντεπιθέσεις, αλλά ο τερματοφύλακας μας στάθηκε στο ύψος του και μας προστάτευσε. Ήμασταν ενωμένοι και πολύ συμπαγείς. Μπορεί να υποφέραμε κάποιες στιγμές, αλλά κατάφεραμε τη νίκη και την πρόκριση. Τώρα μας περιμένει η Μέταλιστ και το καλό θα είναι ότι θα ζήσουμε μία ακόμα Ευρωπαϊκή βραδιά εδώ. Είναι θαυμάσιο!

Η αλήθεια είναι πως ο Κάρολ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον προκριματικό γύρο. Στο πρώτο ματς απέκρουσε πέναλτι και απόψε έκανε σημαντικές επεμβάσεις για να κρατήσουμε το αποτέλεσμα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε ολους τους παίκτες, όμως είναι ευχάριστο γεγονός πως ο Ρόι έχει ξεκινήσει με το δεξί την καριέρα του στον Ολυμπιακό, καθώς μην ξεχνάμε πως είναι η μεταγραφή του Ιανουαρίου. Συνήθως οι τερματοφύλακες γίνονται γνωστοί από τα γκολ που δέχονται και είναι σημαντικός για εμάς αυτά τα τέρματα που έχει αποτρέψει. Σαν δημοσιογραφική ιστορία, πάντως, δεν έχετε παράπονο. Σας έδωσε θέματα για πέντε σελίδες! Θα γράφετε για ένα μήνα. Ο Ράντος πήγε στην εστία του Κάρολ γιατί απλά ήθελα να μάθω ποια ήταν η ακριβής κατάσταση του Κάρολ και αν άντεχε άλλο. Δεν ήθελα να ρισκάρω και να βάλω στο ματς έναν τόσο άπειρο τερματοφύλακα σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Είχαμε κουρασμένους παίκτες στο γήπεδο και ήθελα να ξέρω αν μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος.

Ίσως δώσαμε υπερβολικά χώρο στη Ρουμπίν στο δεύτερο ημίχρονο. Παίζαμε με έναν σημαντικό αντίπαλο, μία μεγάλη ομάδα και το παιχνίδι ήταν απαιτητικό. Περιμέναμε ότι θα πιέσει η Ρουμπίν, όπως και έγινε. Ήταν αναμενόμενο, καθώς περιμέναμε πως ο αντίπαλος θα μας πίεζε. Προσπαθήσαμε σε αυτό το διάστημα να σταθούμε καλά στην άμυνα και να είμαστε επιθετικά καλοί στην κόντρα. Μου αρέσει να έχω επιλογές και είμαι ευχαριστημένος πολύ από τους Κάρολ και Μέγκιερι. Υπάρχει ανταγωνισμός και είμαστε σε δίλημμα για το ποιον πρέπει να διαλέξουμε. Ο Κάρολ έχει κάνει έναν πολύ καλό προκριματικό γύρο και μπορούμε να βασιστούμε πάνω του. Είμαι, όμως, ευχαριστημένος και με τον Μέγκιερι. Έχουμε χρόνο για το επόμενο ματς και θα δούμε. Δεν θέλω να ξεχνάμε και τον Δασκαλάκη που δουλεύει πολύ. Η αμυντική μας λειτουργία πάντα έχει σημασία, καθώς ξέραμε πως θα προκρινόμασταν αν δεν σκόραρε η Ρουμπίν. Ωστόσο, δεν θέλαμε να παίξουμε μόνο άμυνα, απλά να ήμασταν προσεκτικοί. Είμαι ο προπονητής. Μπορώ να ονειρεύομαι μόνο τη Μέταλιστ και το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Αυτό είναι το πρόβλημα των προπονητών, τι να κάνουμε. Μέσα από το γήπεδο δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται από έξω. Οι Μιραλάς και Τζεμπούρ είναι παίκτες της ίδιας ομάδας και τους ενθαρρύνει μία παραπάνω ατομική ενέργεια. Μπορεί να φαίνεται εγωιστικό, αλλά οι επιθετικοί είναι εγωιστές. Συγχαίρω και τους δύο για την αποψινή τους εμφάνιση".

Κουρμπάν Μπερντίεβ : "Δυστυχώς χάσαμε. Μπροστά μας είχαμε μία πολύ δυνατή ομάδα. Είχαμε αδυναμίες στην οργάνωση. Στο δεύτερο ημίχρονο, δεν έχω κανένα παράπονο από τους παίκτες μου. Δεν μπορεί να αλλάξει η αρχή του αγώνα και το γρήγορο γκολ που δεχθήκαμε. Ο Σαρόνοβ έχει χτυπήσει στο κεφάλι και πηγαίνει για εξετάσεις στο νοσοκομείο. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά. Και στα δύο παιχνίδια, το αδύναμο σημείο ήταν η οργάνωση του παιχνιδιού. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός ήταν καλή ομάδα και στα δύο ματς. Ο Νάτσο έχανε τις μπάλες στο κέντρο, όμως δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό για τον παίκτη μου. Η απουσία του Ερεμένκο ήταν σημαντική. Βεβαίως, το αποτέλεσμα μετράει πάντα. Προκρίθηκε η καλύτερη ομάδα. Προφανώς, ο Κάρολ δεν είναι ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένος. Για να μπορεί να βγάλει την μπάλα από το τέρμα και να κάνει άλμα".

Κέβιν Μιραλάς : "Κάναμε δύο ωραία ματς, καταναλώσαμε πολύ ενέργεια άλλα άξιζε γιατί πήραμε την πρόκριση. Σήμερα παίξαμε σοβαρά, είχαμε κάποιες ευκαιρίες. Δεν καταφέραμε να την ολοκληρώσαμε. Δεχθήκαμε και πίεση αλλά στο τέλος όλα πήγαν καλά. Ο Κάρολ έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις και στα δυο παιχνίδια, ειναι μελος της ομάδας και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι' αυτόν. Κάθε βήμα είναι και πιο δύσκολο. Το σημαντικό είναι πως παίζουμε πρώτα εκτός, αν κάνουμε κάτι καλό τότε μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση. Έχουμε όνειρα, να πάμε όσο πιο ψηλά στο Europa. Μακάρι και να το κερδίσουμε".

Ρόι Κάρολ : "Ήταν δύσκολο ματς και τα παιδιά τα πήγαν καλά. Είχα ένα ψιλοπρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο που με ενοχλούσε. Ολη η ομάδα δούλεψε σκληρά και εγώ και τα παιδιά Όλοι μας πήγαμε καλά. Συνέχισα για τον κόσμο, πονούσα. Ίσως θα πρέπει να μείνω νομίζω 2-3 με τρεις βδομάδες έξω, αλλά τώρα θα ευχαριστηθώ την στιγμή. Επεσα δύο φορές αλλά σηκώθηκα γιατί το ζητούσε ο κόσμος. Η νίκη ήταν μια ομαδική προσπάθεια".

Αριέλ Ιμπαγάσα : "Ήταν ένα πολύ δύσκολο στην έδρα μας, όπως ήταν δύσκολο το ματς και στην Ρωσία. Δεν ήταν εύκολη η πρόκριση. Βάλαμε το γκολ νωρίς και αυτό μας βοήθησε. Ήταν καθοριστική η παρουσία του Κάρολ. Ήταν εντυπωσιακό αυτό που έκανε στο τέλος. Ενώ ήταν τραυματίας έπαιξε και έκανε σημαντικές αποκρούσεις. Η Ρούμπιν είναι μία πολύ δυνατή ομάδα και από τις πιο αξιόλογες που έχουν παίξει στο Καραϊσκάκη. Είμαστε χαρούμενοι για την πρόκριση. Θα τα δώσουμε όλα στην επόμενη φάση κόντρα στην Μέταλιστ".

Πάμπλο Ορμπαΐθ : "Νομίζω ότι η ομάδα είναι πολύ ευχαριστημένη και περήφανη για αυτό το αποτέλεσμα και όλοι περιμένουμε το καλύτερο για τη συνέχεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τον Ρόι, ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι του. Δείχνει ότι είναι εδώ και του ευχόμαστε τα καλύτερα για τη συνέχεια. Πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες της ομάδας είναι έτσι. Έδειξε ότι είναι επαγγελματίας και αυτό είναι πολύ καλό για εμάς. Σε αυτή τη φάση κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο. Θα είμαι μια δύσκολη αναμέτρηση".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Είναι πάντα δύσκολο να υπερασπίζεσαι το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό το ότι πέτυχαμε νωρίς γκολ. Παίξαμε καλά στα πρώτα λεπτά. Ο Κάρολ έκανε κάποιες καταπληκτικές επεμβάσεις, δεν είχε πολλά να κάνει πέρα από αυτές, αλλά ήταν πραγματικά εκπληκτικές, δύσκολες για οποιονδήποτε τερματοφύλακα. Κάνει πολύ καλή αρχή στον Ολυμπιακό. Τη Μέταλιστ δεν την έχω δει πολύ, αλλά κρίνοντας από τα αποτελέσματα τα πήγαν πολύ καλά. Θα είναι δύσκολα τα ματς με Μέταλιστ. Δεν ξέρω, πρέπει να δούμε. Βλέπουμε το ματς του επόμενου γύρου. Πρέπει να συγκεντρωθούμε και στο πρωτάθλημα που θα είναι δύσκολο μέχρι το τέλος, οπότε κοιτάμε πάντα το επόμενο παιχνίδι".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 :  Η ομάδα σήμερα δεν είχε την ίδια καλή παρουσία που είχε στα προηγούμενα 6 Ευρωπαϊκά της ματς. Το σημερινό ήταν το 2ο κακό μας παιχνίδι φέτος μαζί με εκείνο το 0-1 από τη Μαρσέιγ. Σεβαστήκαμε περισσότερο απ'όσο έπρεπε την Ρουμπίν, της δώσαμε περισσότερο χώρο απ'όσο έπρεπε και ταλαιπωρηθήκαμε περισσότερο απ'όσο έπρεπε από μια καλή μεν ομάδα, αλλά σίγουρα όχι ομάδα που θα έπρεπε να σεβαστούμε σε βαθμό μεγαθήριου. Το συνολικό 2-0 ήταν σκορ πρόκρισης και λογικό να μπεί η σκοπιμότητα, αλλά κάναμε τη ζωή μας πιο δύσκολη απ'ότι περιμέναμε.

Υ.Γ. 2 : Προσπερνάω πολύ γρήγορα το θέμα της κακής εμφάνισης στο 2ο ημίχρονο γιατί σήμερα πιστεύω οτι δεν υπάρχει θέση για γκρίνια και μουρμούρα. Ο στόχος της ομάδας ήταν η πρόκριση στην επόμενη φάση : Ο στόχος επετεύχθη. Ο κόσμος ήταν παρών και στήριξε την ομάδα. Πολλοί ποδοσφαιριστές βρέθηκαν σε κακή βραδιά, άλλοι όμως έδειξαν οτι πολύ απλά, αξίζουν να φορούν την τιμημένη ερυθρόλευκη φανέλα. Ο κόσμος έδειξε να κατανοεί και το υπερβολικό άγχος της ομάδας παρά το γρήγορο γκολ, αλλά και να επιβραβεύει τις προσπάθειες της ομάδας. Και αυτή η επιβράβευση από τον κόσμο είναι σημαντικότερη ακόμη και από το ίδιο το αποτέλεσμα.

Υ.Γ. 3 : Η ομάδα έδειξε να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το άναρχο παιχνίδι της ομάδας του Μπερντίεβ. Μακρινές μπαλιές, σκληρά μαρκαρίσματα, σχεδόν καθόλου ανάπτυξη απ'τα πλάγια. Προσθέστε και την κακή εμφάνιση της επιθετικής μας γραμμής (οι ακραίοι και ο Τζεμπούρ ήταν αλλού) σε συνδυασμό με την έλλειψη ταχύτητας των Ορμπαΐθ - Ιμπαγάσα, έδιναν την ευκαιρία σε αυτό το ατσούμπαλο στυλ της Ρουμπίν να βγάζει κάποιες επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Εκεί όπου με αιχμή του δόρατος τον Νιγηριανό Μάρτινς η Ρώσικη ομάδα προσπάθησε να τις εκμεταλλευτεί. 2-3 φορές πρόλαβαν οι αμυντικοί, δυό φορές όμως ο Μάρτινς βρέθηκε φάτσα με το τέρμα. Και εκεί η αιχμή του δόρατος βρέθηκε αντιμέτωπη με το... δόρυ του Randy ( διόλου τυχαίο το "Spears" ).

Υ.Γ. 4 : Ο ΒορειοΙρλανδός σήμερα ήταν απλά εξαιρετικός. Δεν είναι οτι έκανε κάποια απόκρουση που σε καθήλωνε. Δεν είναι οτι έβγαζε "σταριλίκι". Είναι αυτή η άμεση επαφή που απέκτησε με τον κόσμο. Αυτό το αυθόρμητο "Ρόι Κάρολ, οε οε οε" που βγήκε απ'τα στόματα όλων σήμερα, είτε παρακολουθούσαν το ματς δια ζώσης, είτε από την τηλεόραση, είτε το άκουγαν στο ραδιόφωνο. Και σίγουρα, ασχέτως αν ο ΒορειοΙρλανδός παίξει σε άλλα ματς ή δεν ξαναπαίξει ως το τέλος της σεζόν, αυτό το standing ovation στο τέλος και το "Ρόι Κάρολ, οε οε οε" θα το θυμάται ως την εντονότερη στιγμή της καριέρας του.

Υ.Γ. 5 : Τέλος καλό όλα καλά, η ομάδα είναι στην επόμενη φάση του Europa League, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Μέταλιστ Χάρκιβ. Μια ομάδα που αντιμετωπίσαμε και πριν από 3 χρόνια, η οποία όμως καμμία σχέση δεν έχει τώρα με την τότε ομάδα. Περισσότερο "Latin" ομάδα, με πιο ωραίο στυλ παιχνιδιού και αήττητη στη διοργάνωση ως τώρα. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση, με την οποία θα ασχοληθεί όμως όταν έρθει η ώρα. Και μέχρι τις 8 Μαρτίου, μεσολαβεί πρώτα το κρίσιμο ματς με τον ΟΦΗ.

Υ.Γ. 6 : Ο έτερος εκπρόσωπος της χώρας μας, ο ΠΑΟΚ, αποκλείστηκε από την Ουντινέζε παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις. Το είχα γράψει στο προηγούμενο κείμενο μου : Ένιωθα σαν εξωγήινος βλέποντας την διθυραμβική κριτική για το 0-0 του ΠΑΟΚ στο Ούντινε. Δεν είχε κοιμηθεί ο Θεός απλά, είχε γίνει δεύτερο Big Bang για να μην μπεί η μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ, με τους Ιταλούς να χάνουν κάθε 5 λεπτά και από μια ευκαιρία. Σήμερα αποκαταστάθηκε η τάξη και ο ΠΑΟΚ εισέπραξε το... ποσό που του αναλογούσε νωρίς νωρίς για να'χει να πορεύεται. Σαν να λέμε δηλαδή "καλώς τα παιδιά... καλώς τα, 3-0". Αναμένουμε με ανυπομονησία τα πρωτοσέλιδα που θα κάνουν αβαβά τον βιασμό της ΠΑΟΚάρας για να μας πουν για τον φούρνο του Κωνσταντινέα.

Υ.Γ. 7 : ... ο οποίος φούρνος του Κωνσταντινέα θα αποτελέσει το άλλοθι όλων των αλλόθρησκων αλλά και των "αντικειμενικών" τις προσεχείς ημέρες. Πίσω από τα δακρύβρεχτα κείμενα για την κατάντια του Ελληνικού ποδοσφαίρου, θα κρύβεται ο - ποιός άλλος; - Ολυμπιακός. Πίσω από την "τρομοκρατική ενέργεια" θα κρύβεται - ποιός άλλος; - ο Ολυμπιακός. Πίσω από όλα τα δεινά του ποδοσφαίρου θα κρύβεται - ποιός άλλος; - ο Ολυμπιακός. Και έτσι θα περάσουν αβαβά τα θέματα και του αποκλεισμού του ΠΑΟΚ, και της μέγιστης ξεφτίλας βάζελου και μάνας ΑΕΚ με τον "αποκλεισμό με αναστολή" από την UEFA, και το ντου του Θανασάκη του Γιαννακόπουλου, ακόμα και οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Ο Ολυμπιακός ήταν, είναι και θα είναι ο ιδανικός τρόπος αποπροσανατολισμού.

Υ.Γ. 8 : Επί τη ευκαιρία, να πω και κάτι άσχετο... Πάντοτε είχα την εντύπωση πως όταν έχεις προσωπικά με κάποιον ή όταν θεωρείς οτι σε έβλαψε, υπάρχουν δύο δρόμοι : Η ευθεία αντιπαράθεση ή η δικαστική αντιπαράθεση. Είτε τρέξεις τον άλλον στα δικαστήρια, είτε το πας στη συζήτηση, είτε έρθεις στα χέρια, είναι κάτι απολύτως θεμιτό. Το να πας να βάλεις εκρηκτικά σε έναν φούρνο αξημέρωτα, σημαίνει πως είτε είσαι "νονός" και το θύμα σου χρωστάει λεφτά, είτε να θέλεις να διαμορφώσεις καταστάσεις, είτε να είσαι μαλάκας. Γιατί μόνο ένας νονός, ένας προβοκάτορας ή ένας μαλάκας θα έβαζε εκρηκτικά σε έναν φούρνο. Εκτός αν βρέθηκε κάποιος νονός προβοκάτορας που είναι και μαλάκας και το έκανε, οπότε i  rest my case.

Υ.Γ. 9 : Ξέρω, σκέφτεστε οτι είναι πολύ συνομωσιολογικό αυτό. Κι εγώ το ίδιο σκέφτομαι. Αναρωτιέμαι όμως, πόσο απίθανο είναι να είχε π.χ. οικονομικές διαφορές ο Κωνσταντινέας με κάποιους, ειδικά σε μια εποχή που η μισή Ελλάδα χρωστά στην άλλη μισή. Αναρωτιέμαι πόσο απίθανο είναι μετά την έκρηξη, να γίνει όλως τυχαίως έλεγχος σε κάποιον σύνδεσμο και να βρεθούν περίστροφα, χειροβομβίδες, Rheinmetall και F-16, για να αποδειχθεί πόσο σάπια είναι η κοινωνία και τι άντρο παρανομίας είναι ο κάθε σύνδεσμος. Εσείς λοιπόν που ξερογλείφεστε και φωτογραφίζετε οπαδούς του Ολυμπιακού απορρίπτοντας άλλα ενδεχόμενα, απλά σκεφτείτε πόσο απίθανα είναι αυτά. Ακόμη και αν δεν ισχύουν αυτά και είναι καθαρά οπαδικό το θέμα, καθήστε και καταγράψτε ποιοί είναι αυτοί που έχουν μακρά παράδοση να κάνουν "πεσίματα" μετά τις 3 τη νύχτα, μη τυχόν και τους δεί κανείς και μαζέψουν φάπες. Δεν είναι και δύσκολο. Αν και αυτοί, για να είμαι ειλικρινής, έχουν παράδοση μεν να την πέφτουν, αλλά σε ρολά. γκαραζόπορτες και τζαμαρίες. Ο φόβος και ο τρόμος της τζαμαρίας. Καλό τριήμερο να έχουμε...