30 Ιαν 2012

Roy Eric Carroll (Northern Ireland, 2012-...)



Ο Ρόι Κάρολ γεννήθηκε στις 30/09/1977 στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο ύψους 1,88 τερματοφύλακας έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της γεννέτειρας του, την Φάιβμιλτάουν Γιουνάιτεντ. Μετακινήθηκε αργότερα - πάντα σε επίπεδο ομάδων νέων - στην Μπάλιναμάλαρντ Γιουνάιτεντ, απ'όπου και τον απέκτησε το καλοκαίρι του 1995 η Αγγλική Χαλ. Πήγε στην Αγγλία υπο δοκιμήν, κέρδισε θέση βασικού αλλά η κακή οικονομική κατάσταση της ομάδας του ανάγκασε την Χαλ να τον βγάλει "στο σφυρί", με αποτέλεσμα να καταλήξει στην Γουίγκαν, δύο χρόνια αργότερα. Η νέα του ομάδα δαπάνησε ένα σεβαστό ποσόν (350.000 λίρες περίπου) για να τον αποκτήσει.
Το ντεμπούτο του άργησε, καθώς την πρώτη του εμφάνιση την έκανε στην εντός έδρας ήττα από την Γουότφορντ τον Νοέμβριο του 1997. Σύντομα βρήκε θέση στη βασική εντεκάδα και... δεν ξαναβγήκε, καταφέρνοντας στην τετραετία που έμεινε εκεί αρκετά αξιοθαύμαστα : Χρίστηκε διεθνής με την εθνική ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας της 2ης κατηγορίας για τη σεζόν 1999-2000 - όπου βοήθησε τη Γουίγκαν να "τρέξει" ένα σερί 26 αγώνων χωρίς ήττα - παρά το γεγονός οτι έχασε τις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν λόγω τραυματισμού. Επίσης, τη σεζόν 2000-2001 έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε η ομάδα του να τερματίσει σε θέση playoffs, κρατώντας στην πορεία ανέπαφη την εστία του 13 φορές. Οι εμφανίσεις του είχαν τραβήξει από την περασμένη σεζόν  το ενδιαφέρον ομάδων από μεγαλύτερες κατηγορίες αλλά η πολύ καλή παρουσία του, του απέφερε εισιτήριο πρώτης θέσης : Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έψαχνε τερματοφύλακα να πλαισιώσει τον Γάλλο διεθνή Φαμπιέν Μπαρτέζ και έτσι ο Κάρολ μετά από περίπου 170 συμμετοχές με τη Γουίγκαν, μεταπήδησε στην πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 2.5 εκ. λιρών περίπου.

Ο Κάρολ ήξερε οτι δεν προοριζόταν για βασικός στη Μάντσεστερ, είχε άλλωστε να συναγωνιστεί τον βασικό πορτιέρο της εθνικής Γαλλίας, ο οποίος όμως είχε αρχίσει να εκνευρίζει την εξέδρα με τα καμώματα του. Ο Κάρολ είχε ελάχιστες εμφανίσεις στην πρώτη του διετία βλέποντας την πλάτη του Μπαρτέζ και παρά το γεγονός οτι ο Γάλλος έφυγε το καλοκαίρι του 2003 για τη Μαρσέιγ, ο Ιρλανδός τερματοφύλακας συνέχισε να είναι η δεύτερη επιλογή, αφού ο Φέργκιουσον επέλεξε για "Νο 1" τον Αμερικανό Τιμ Χάουαρντ. Βρήκε το δρόμο για την εντεκάδα τη σεζόν 2004-2005 με την παρουσία του εκεί να στιγματίζεται από την γκάφα του στο παιχνίδι με την Τότεναμ τη σεζόν 2004-2005, όταν δέχθηκε ένα γκολ από τον Πέδρο Μέντες με σουτ από τη σέντρα. Ο Κάρολ έδιωξε τη μπάλα ενώ είχε περάσει τη γραμμή, με τον επόπτη και τον διαιτητή όμως να μην το κατακυρώνουν. Στον αγώνα με τη Μίλαν για το Champions League όπου αγωνίστηκε, έκανε και πάλι μια νέα γκάφα σερβίροντας έτοιμο γκολ στον Ερνάν Κρέσπο, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του. Έμεινε στην ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν, αφού δεν ήθελε να ανανεώσει το συμβόλαιο του και να κάθεται πάλι στον πάγκο. Έτσι αποδεσμεύτηκε στα τέλη Μαΐου του 2005, για να βρεί σχεδόν έναν μήνα μετά τον επόμενο προορισμό του : Γουέστ Χαμ...


Ο Κάρολ αποτέλεσε την πρώτη επιλογή για τη θέση του τερματοφύλακα. Ξεκίνησε βασικός, όμως τον Φεβρουάριο του 2006 σε έναν αγώνα με τη Φούλαμ χτύπησε στη μέση με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε εγχείρηση και να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Ο βετεράνος Σάκα Χίσλοπ πήρε τη θέση του και την διατήρησε, με τον Κάρολ να έχει προβλήματα τη σεζόν 2006-2007, με τα ρεπορτάζ να διχάζονται : Η οικογένεια του ισχυριζόταν οτι ο Ιρλανδός είχε πρόβλημα άγχους και προσπαθούσε με τη βοήθεια ειδικών να βρεί τους ρυθμούς του, το ρεπορτάζ όμως έλεγε πως είχε πρόβλημα αλκοολισμού αλλά και με τον τζόγο. Η έλευση του γκολκίπερ Ρόμπερτ Γκριν τον εκπαραθύρωσε οριστικά από την εικόνα, με τον προπονητή της Γουέστ Χαμ να δηλώνει οτι η ομάδα στηρίζει τον παίκτη που έχει προσωπικά προβλήματα και τον θεωρεί σημαντικό μέλος της πρώτης ομάδας. Παρ'όλα αυτά, ο Κάρολ αποχαιρέτησε το καλοκαίρι του 2007 και μετακινήθηκε στη Σκωτία, για να φορέσει τη φανέλα της Ρέιντζερς.

Το πέρασμα του από τους Σκωτσέζους δεν ήταν και ότι καλύτερο. Μόλις μια συμμετοχή στον αγώνα με την Ίστ Φάιφ σε έναν αγώνα για το Λιγκ Καπ τον Σεπτέμβρη του 2007 και στη συνέχεια πάγκος. Έμεινε μόλις ένα τετράμηνο στη Σκωτία πριν επιστρέψει στην Αγγλία και την Premier League για λογαριασμό της Ντέρμπι Κάουντι, με την οποία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Η σεζόν όμως δεν ολοκληρώθηκε όπως θα ονειρευόταν, με τον ίδιο βασικό μεν, την Ντέρμπι να επιστρέφει στην Championship δε. Η νέα σεζόν τον βρήκε βασικό, αλλά σύντομα έχασε τη θέση του και περιορίστηκε στο να αγωνίζεται σε αγώνες Λιγκ Καπ ή κυπέλλου. Αγωνίστηκε πάντως στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ όπου η Ντέρμπι αποκλείστηκε από την πρώην ομάδα του, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Ντέρμπι άλλαξε προπονητή και ο νέος, Νάιτζελ Κλαφ, ανακοίνωσε στον Κάρολ οτι δεν τον υπολογίζει. Ο Ιρλανδός βρέθηκε σε αναζήτηση νέας ομάδας και έτσι λίγο μετά την έναρξη της σεζόν 2009-2010, ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Βρετανίας, για να ενταχτεί στην Οντένσε της Δανίας.

Στον Δανέζικο σύλλογο υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Μάλιστα ντεμπουτάρισε στον αγώνα με την Μίτζτιλαντ, λίγες ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, κρατώντας και το μηδέν στην εστία του. Ψηφίστηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας της Superliga. Έμεινε στην Δανία - πάντα αγωνιζόμενος ως βασικός - μέχρι τις αρχές του 2011, όταν έσπασε το συμβόλαιο του για να επιστρέψει στην Αγγλία, αφού ήθελε να είναι πιο κοντά στην οικογένεια του. Τον Μάρτιο του 2011 προπονήθηκε με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και έπαιξε σε κάποια ματς με τις ρεζέρβες, αλλά δεν είχε καλή παρουσία (καταστροφική, για την ακρίβεια : στον αγώνα με την Μπάρνσλει έφαγε 2 γκολ σε 10 λεπτά και ακολούθως είδε και κόκκινη κάρτα) και η Σέφιλντ δεν του πρότεινε συμβόλαιο. Στα τέλη του ίδιου μήνα, ο Κάρολ πήγε στην 2η κατηγορία και συγκεκριμένα στην Μπαρνέτ για να δοκιμαστεί, δηλώνοντας διαθέσιμος για να αναλάβει ως προπονητής - παίκτης ανά πάσα στιγμή. Έφυγε σε ένδειξη διαμαρτυρίας έναν μήνα αργότερα, όταν ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Βόρειας Ιρλανδίας - και υπεύθυνος κατά τον Κάρολ που δεν καθιερώθηκε ως βασικός στην εθνική - Λόρι Σάντσεζ ήταν έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Η κάτω βόλτα είχε πάρει για τα καλά τον Ιρλανδό τερματοφύλακα. Τον Ιούλιο του 2011 βρέθηκε να συζητάει με την Πρέστον και να δοκιμάζεται για να υπογράψει, με την Πρέστον να μη του προσφέρει συμβόλαιο τελικά και να προτιμάει τον Ίαν Τέρνερ, αφήνοντας τον Κάρολ στα κρύα του λουτρού να σκέφτεται την... συνταξιοδότηση. Η πρόταση του ΟΦΗ ήρθε σαν μάννα εξ'ουρανού αφού από τα δοκιμαστικά με τους ταπεινούς και καταφρονεμένους, βρέθηκε στην Ελληνική Superleague. Η παρουσία του στον ΟΦΗ ήταν πολύ καλή, ήταν εκ των πρωτεργατών της καλής πορείας της ομάδας της Κρήτης, πραγματοποιώντας και δύο πολύ καλές εμφανίσεις εναντίον του Ολυμπιακού : Στο φιλικό (0-0) πριν την επίσημη πρεμιέρα της σεζόν 2011-2012 αλλά και στο 2-2 του Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα. Κάτι που εκτίμησε η διοίκηση του Ολυμπιακού, η οποία έψαχνε τερματοφύλακα μετά το φιάσκο Κοστάντσο και προσέφερε συμβόλαιο 1,5 έτους στον Κάρολ για να πλαισιώσει τους Μπάλας Μέγκιερι και Σήφη Δασκαλάκη. Η μεταγραφή πέρασε από σαράντα κύματα με τις δύο ομάδες να μην τα βρίσκουν και τον παίκτη να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, αφού ήθελε να τερματίσει ουσιαστικά την καριέρα του παίζοντας σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Ο Κάρολ χρίστηκε 19 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα των ανδρών της Βορείου Ιρλανδίας, ενώ είχε και 11 συμμετοχές με την ομάδα κάτω των 21 ετών. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής της Football League το 1999 ενώ έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα Community Shield Αγγλίας, όλα το 2003 με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.