11 Ιαν 2012

Ολυμπιακός-Θρασύβουλος 3-0 : Στους 16 χωρίς περιπέτειες...


Χωρίς να δυσκολευτεί  ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Θρασύβουλο με 3-0 και εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος. Χωρίς να φορτσάρουν οι παίκτες του Βαλβέρδε επικράτησαν επί ενός ασθενέστερου σαφώς αντιπάλου με δύο γκολ του Μάρκο Πάντελιτς και ένα του Νταβίδ Φουστέρ, κρατώντας και πάλι ανέπαφη την εστία τους. Τραυματίστηκε ο Μάρκο Πάντελιτς αμέσως μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος του και αντικαταστάθηκε (του έγιναν ράμματα), στήριξε τον Φραν Γέστε ο Βαλβέρδε στη συνέντευξη τύπου.
Ο αγώνας
Τα γνωστά για τον Ερνέστο Βαλβέρδε που έκανε αρκετές αλλαγές και επέλεξε τους Μπάλας Μέγκιερι στα δοκάρια, Φρανθίσκο Χαβίτο και Γιάννη Ποτουρίδη δεξιά και αριστερά στην άμυνα με τους Τάσο Παπάζογλου και Αβραάμ Παπαδόπουλο στο κέντρο της. Στη μεσαία γραμμή ξεκίνησαν οι Φρανσουά Μοδέστο και Φραν Γέστε με τον Νταβίδ Φουστέρ σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους και τους Τζαμέλ Αμπντούν - Βισέντε Μόνχε στα άκρα της μεσαίας γραμμής, με τον Μάρκο Πάντελιτς να ξεκινάει ως μοναδικός προωθημένος. Από πλευράς Θρασύβουλου ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής επέλεξε το 4-5-1 και τους Κασμερίδη, Καλαμιώτη, Παγώνη, Βασιλείου, Σύρο, Ψιάνο, Ροκάστλ, Σταμπολζίεφ, Σκόνδρα, Ζουμπουλάκη και τον Ντ'Ακόλ στην κορυφή της επίθεσης. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν οι Σήφης Δασκαλάκης, Γιώργος Βαλεριάνος, Αριέλ Ιμπαγάσα, Κέβιν Μιραλάς, Γιάννης Φετφατζίδης, Ιβάν Μαρκάνο και Ζαν Μακούν ενώ για τον Θρασύβουλο οι Μητσέας, Μουκίδης, Καρράς, Βαγγέλης, Κακαράς, Βλάχος και Νικολάου.

Με σκοπό το γρήγορο γκολ μπήκε ο Ολυμπιακός στον αγώνα, κάτι που κατάφερε στο 10ο λεπτό : Ο Τζαμέλ Αμπντούν έκανε μια προσπάθεια από δεξιά, έκανε και μια ντρίμπλα για να πασάρει στη συνέχεια στον Πάντελιτς ο οποίος αφύλακτος στην περιοχή πλάσαρε άνετα τον Κασμερίδη για να γράψει το 1-0. Οι παίκτες του Βαλβέρδε ήταν εμφανώς ανώτεροι των αντιπάλων τους, είχαν μεγάλο ποσοστό κατοχής μπάλας και έφτασαν ξανά κοντά στο γκολ στο 20ό λεπτό, όταν από σέντρα του Χαβίτο από δεξιά, ο Πάντελιτς και πάλι πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Κασμερίδης με διπλή προσπάθεια μπλόκαρε τη μπάλα. Ότι όμως δεν κατάφεραν στο 20' οι παίκτες του Βαλβέρδε, το πέτυχαν ένα λεπτό αργότερα : Έπειτα από μια μπαλιά στην καρδιά της άμυνας του Θρασύβουλου, οι αμυντικοί της ομάδας της Φυλής δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν σωστά. Ο Μάρκο Πάντελιτς έγινε κάτοχος της μπάλας και έδωσε τη μπάλα στον Νταβίδ Φουστέρ που σούταρε, η μπάλα κόντραρε σε έναν αμυντικό του Θρασύβουλου, βρήκε στο δεξί δοκάρι του Κασμερίδη και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0.

Χωρίς άγχος πλέον ο Ολυμπιακός, δεν είχε κανένα πρόβλημα να κυριαρχήσει πλήρως στον αγώνα. Στο 27' ο Βισέντε Μόνχε βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και επιχείρησε ένα σουτ λίγο έξω απ'την περιοχή, με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κασμερίδη, ενώ την ίδια τύχη είχε το σουτ του Τζαμέλ Αμπντούν στο 32'. Στο 33' ο Καλαμιώτης είδε την πρώτη κίτρινη κάρτα στον αγώνα για φάουλ στον Αμπντούν και αμέσως μετά (34') ο Θρασύβουλος έκανε το πρώτο του σουτ, όταν ο Ζουμπουλάκης βρέθηκε σε θέση βολής μετά από βολέ του Κασμερίδη, αλλά το σουτ που έκανε δεν ανησύχησε τον Μέγκιερι. Το ημίχρονο έκλεισε με μια κίτρινη κάρτα ακόμη, αυτή τη φορά στον Παγώνη για διαμαρτυρία.

Με αλλαγή για τον Θρασύβουλο ξεκίνησε το 2ο ημίχρονο, με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή να περνάει τον Βαγγελή στη θέση του Σταμπολζίεφ. Στο δίλεπτο 51' - 52' είχαμε δύο κίτρινες κάρτες ακόμη, μια για κάθε ομάδα : Αρχικά στον Σκόνδρα για φάουλ στον Φουστέρ και αμέσως μετά στον Μόνχε για θέατρο. Το πρώτο σουτ έγινε στο 55' όταν ο Χαβίτο έδωσε μια ωραία πάσα στον Νταβίδ Φουστέρ με τον Ισπανό μέσο να σουτάρει στην κίνηση με τη μπάλα όμως να φεύγει λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κασμερίδη. Ο Ολυμπιακός πάντως ευτύχησε να τελειώσει το παιχνίδι στο 56ο λεπτό, και πάλι με τον Μάρκο Πάντελιτς : Ο Φρανσουά Μοδέστο βγήκε σε θέση έξω δεξιά, έβγαλε μια παράλληλη μπαλιά προς τον Πάντελιτς που κοντρόλαρε τη μπάλα, γύρισε και έκανε το δυνατό σουτ στέλνοντας έτσι τη μπάλα για 3η φορά στα δίχτυα του Κασμερίδη, πετυχαίνοντας το 2ο προσωπικό του γκολ.

Με την επανέναρξη του αγώνα, ο Βασιλείου έκανε ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον Μάρκο Πάντελιτς, με αποτέλεσμα ο Σέρβος επιθετικός να μη μπορέσει να συνεχίσει και τον Ερνέστο Βαλβέρδε να αναγκάζεται να τον αντικαταστήσει δύο λεπτά αργότερα με τον Αριέλ Ιμπαγάσα. Στο 60' απειλήσαμε ξανά με ένα μακρινό σουτ του Χαβίτο το οποίο μπλόκαρε ο Κασμερίδης και στο 62' ο Νικολάου πέρασε στη θέση του Βασιλείου. Αμέσως μετά, ο Χαβίτο και πάλι δοκίμασε το πόδι του από μακριά με τη μπάλα να περνάει λίγο πάνω από την εστία του Κασμερίδη. Ακολούθησαν μια κίτρινη κάρτα στον Ζουμπουλάκη στο 66', η αλλαγή του Μοδέστο με τον Μακούν στο ίδιο λεπτό, η αλλαγή του Αβραάμ Παπαδόπουλου με τον Βαλεριάνο στο 74' και η αλλαγή του Ροκάστλ με τον Βλάχο στο 78'.

Με το ματς να μπαίνει στο τελευταίο του δεκαπεντάλεπτο,  ο Αριέλ Ιμπαγάσα εκτέλεσε ένα φάουλ απ'ευθείας στο 78' με τη μπάλα να περνάει λίγο πάνω από τα δοκάρια του Κασμερίδη. Στο 86' ο Νταβίδ Φουστέρ είδε την κίτρινη κάρτα με το ματς να κλείνει με μια καλή ευκαιρία από πλευράς μας, όταν ο Αριέλ Ιμπαγάσα από αριστερά έβγαλε μια σέντρα σε έναν χώρο που πετάχτηκε ο Χαβίτο ο οποίος έπιασε την κεφαλιά μεν, την έστειλε στα χέρια του Κασμερίδη, δε. Τελικό σκορ, Ολυμπιακός - Θρασύβουλος 3-0 και πρόκριση στην επόμενη φάση χωρίς κόπο...

Κριτική
Μπάλας Μέγκιερι : Ευχάριστο απόγευμα. Χωρίς να κουραστεί, χωρίς να λερωθεί, του δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσει το σερί των "clean sheets" που έχει. Το θετικό είναι πως δείχνει να τον ευνοεί και η τύχη όταν κάνει κάποιες λάθος εκτιμήσεις - κανείς τερματοφύλακας άλλωστε δεν πήγε μπροστά χωρίς και την τύχη σύμμαχο.

Φρανθίσκο Χαβίτο : Το γεγονός οτι έδειχνε πιο ζωντανή η δεξιά μας πλευρά απόντος του Τοροσίδη και παρόντος του Χαβίτο είναι θετικό δείγμα ή κατάντια; Για να μην αδικώ τον Ισπανό πάντως, δεν έκανε άσχημο παιχνίδι. Εκμεταλλεύτηκε τους χώρους που βρήκε, είχε κάποιες καλές ευκαιρίες και δε δίσταζε να σουτάρει.

Αβραάμ Παπαδόπουλος - Τάσος Παπάζογλου : Πρόσθεσαν αγωνιστικά λεπτά στα πόδια σε ένα εύκολο ματς και για τους δύο. Κανένα πρόβλημα με τους παίκτες του Θρασύβουλου.

Γιάννης Ποτουρίδης : Προσπάθησε, είχε όμως αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες στις σέντρες που επιχείρησε. Κακός δεν ήταν, πρέπει να βελτιώσει πράγματα στο παιχνίδι του ακόμη.

Φρανσουά Μοδέστο : Χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρει ήλεγξε ανασταλτικά το χώρο ευθύνης του, ενώ πιστώνεται και την ασίστ στο 3ο γκολ.

Φραν Γέστε : Ο προπονητής του "έβαλε πλάτη". Αρκεί μια συμπαθητική εμφάνιση απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Θρασύβουλος για να αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γι'αυτόν; Σαφώς και όχι, γι'αυτό και ο προπονητής του έσπευσε να τονίσει το πόσο χρήσιμος μπορεί να φανεί ο Βάσκος στη συνέχεια. Κάτι που αμφιβάλλω αν και ο ίδιος το πιστεύει.

Τζαμέλ Αμπντούν : Με κάποια καλά διαστήματα στο παιχνίδι του, αλλά σε γενικές γραμμές κινήθηκε στα γνωστά επίπεδα μετριότητας. Αν δε δείχνει το κάτι παραπάνω και σε τέτοια ματς, πότε θα το δείξει;

Βισέντε Μόνχε : Θετική εμφάνιση από τον Αργεντινό, που είχε καλή παρουσία - καλύτερη τουλάχιστον από τον Αμπντούν. Χρειάζεται όμως να βελτιωθεί κι αυτός - παιχνίδι όπως εκείνο του "Κλεάνθης Βικελίδης" δεν έχει επαναλάβει ο Μόνχε. Θα πρέπει να το κάνει κάποια στιγμή.

Νταβίδ Φουστέρ : Αρκετά καλός, συγκριτικά με τις τελευταίες νερόβραστες εμφανίσεις του. Μπήκε στις φάσεις, έτρεξε αρκετά, έβαλε και το γκολάκι του - έστω με τη βοήθεια της τύχης. Από τους πιο δραστήριους παίκτες μας σήμερα.

Μάρκο Πάντελιτς : Ο κορυφαίος του σημερινού ματς. Πρόλαβε να "χωθεί" σε 4-5 φάσεις, κάνοντας τις δύο γκολ στο - σχεδόν - 60λεπτο που αγωνίστηκε. Τραυματίστηκε και αποχώρησε, ενδεχομένως να είχε την ευκαιρία να κάνει άλλο ένα χατ-τρικ.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Λίγα πράγματα στην επανεμφάνιση του στην ομάδα. Δεν "έτρεξε" την ομάδα, δε βρήκε ρυθμό για να φτιάξει φάσεις και είχε μόνο μια καλή στιγμή με την εκτέλεση φάουλ.

Ζαν Μακούν : Ούτε κρύο, ούτε ζέστη η εμφάνιση του. Χωρίς προβλήματα, αλλά και χωρίς κάτι εξεζητημένο η παρουσία του.

Γιώργος Βαλεριάνος : Αγωνίστηκε σχεδόν ένα εικοσάλεπτο και είχε καλή παρουσία.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Εκτός από τη νίκη, αυτό που μένει είναι κάποια ράμματα που έκανε στο γόνατο ο Πάντελιτς. Επίσης είναι θετικό το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποιους παίκτες που έπαιζαν λιγότερο. Σε αυτά τα παιχνίδια ο αντίπαλος κλείνεται πίσω, εμείς έπρεπε να έχουμε υπομονή και είμαστε χαρούμενοι για την πρόκριση. Το δύσκολο σε αυτά τα παιχνίδια είναι να τα ανοίξεις. Αν καταφέρεις το πρώτο γκολ, μετά τα πράγματα γίνονται απλά. Το να το ανοίξεις το σκορ είναι δύσκολο. Είναι αυτό που δεν κάναμε με τη Δόξα. Όταν δεν πετυχαίνεις γρήγορα ένα γκολ, τότε κυλώντας τα πράγματα έρχονται εναντίον σου. Σήμερα ο Γέστε έπαιξε 90 λεπτά και έπαιξε καλά. Είναι ένας παίκτης με πολλά χαρίσματα, είναι ένας παίκτης που διατηρεί την μπάλα και ξέρει να παίζει καλά. Το γεγονός ότι είχαμε ένα κακό αποτέλεσμα, δεν οφείλεται μόνο στον Γέστε, αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει πολύ και όσο είναι μαζί μας, θα τον εκμεταλλευτούμε. Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι από όλους τους παίκτες που έπαιξαν σήμερα. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον Παπάζογλου, τον Αμπντούν, τον Μακούν, τον Χαβίτο, τον Ποτουρίδη. Είναι παίκτες όπως ο Παπάζογλου που έρχεται η σειρά του να παίξει. Ειδικά ο Τάσος πάντα διατηρεί ένα καλό επίπεδο στην απόδοσή του. Ο Πάντελιτς έβαλε δύο γκολ. Σήμερα ήταν ένας προκριματικός, ας μην το ξεχνάμε. Ξέρουμε ότι ο αντίπαλος ήταν από χαμηλότερη κατηγορία και δεν υπήρχε περιθώριο λάθους. Το θετικό είναι επίσης ότι δεν είχαμε προβλήματα τραυματισμών με εξαίρεση το τραύμα του Πάντελιτς που ελπίζουμε να είναι μόνο αυτή η πληγή. Προερχόμασταν από μία σειρά κερδισμένων παιχνιδιών, δεν θυμάμαι πόσες, πέντε-έξι νίκες και είχαμε ένα στραβοπάτημα με την Δόξα που μας κακοφάνηκε. Νομίζαμε ότι ήταν κερδισμένο και πιστεύαμε ότι θα το κερδίζαμε και εύκολα. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε γρήγορα γιατί μετά από τρεις μέρες έχουμε άλλο παιχνίδι. Νομίζουμε ότι έχει ξεπεραστεί το σοκ. Ακόμα και η Δόξα να μας είχε κερδίσει 5-0 εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον Λεβαδειακό. Ο Ντιόγκο ήρθε σε πολύ καλή κατάσταση, δεδομένου ότι συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας και έπαιζε. Δεν ήρθε από διακοπές. Εκανε κανονικά προπονήσεις. Δεν ξέρω αν θα είναι στην αποστολή με τον Λεβαδειακό. Σίγουρα πιστεύουμε ότι είναι διαθέσιμος, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν θα τον πάρουμε στην αποστολή. Ελπίζουμε επίσης να τελειώσουν κάποια γραφειοκρατικά θέματα με τα χαρτιά του".

Λύσσανδρος Γεωργαμλής : "Κέρδισε ο Ολυμπιακός δίκαια. Ήταν καλύτερος από εμάς, ξέραμε πολύ καλά ποιον θα αντιμετωπίζαμε. Έχω την εντύπωση ότι βάσει των δυνατοτήτων μας σταθήκαμε πολύ καλά, εύχομαι καλή συνέχεια στον Ολυμπιακό και για την δική μου την ομάδα, να έχει επιτυχία στο πρωτάθλημα. Εμείς από ένα τέτοιο ματς μόνο να κερδίσουμε είχαμε. Έχουμε παιδιά που δεν έχουν εμπειρίες και πιστεύω ότι ήταν ένα καλό τεστ για τις αντοχές τους. Στόχος μας, δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα. Αντικατέστησα τον Βασιλείου όχι επειδή τραυμάτισε τον Πάντελιτς, αλλά γιατί έχουμε πολλά προβλήματα, είχε κάρτες και ήθελα να κάνω ένα τεστ στην άμυνα. Ίσως με τον Πανσερραϊκό δεν παίξει και για αυτό τον λόγο ήθελα να δοκιμάσω και κάτι άλλο".

Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Δύο πράγματα έχω να σημειώσω μόνο... Πρώτον, τη συμφωνία της αγάπης που συνέθεσε και τραγούδησε ο Ερνέστο Βαλβέρδε για τον Φραν Γέστε. Η λατρεία του Ισπανού τεχνικού για τη μούσα του εκφράστηκε ποικιλοτρόπως : "Είναι ένας παίκτης με πολλά χαρίσματα", "είναι ένας παίκτης που διατηρεί την μπάλα και ξέρει να παίζει καλά", "το γεγονός ότι είχαμε ένα κακό αποτέλεσμα, δεν οφείλεται μόνο στον Γέστε, αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες", "είναι ένας παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει πολύ και όσο είναι μαζί μας, θα τον εκμεταλλευτούμε". Για ποιόν λόγο το αναφέρω αυτό; Δεν μπορούσα να μην κάνω τον συνειρμό...

Υ.Γ. 2 : Ποιόν συνειρμό; Εξηγούμαι. Έστω οτι πρόεδρος είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο οποίος βλέπει το 0-0 με τη Δράμα και του ανάβουν τα λαμπάκια. Πάει στου Ρέντη την επομένη, βάζει πρόστιμο, κράζει παίκτες, στηρίζει προπονητή, μιλάει για τουρίστες και δημόσιους υπαλλήλους. Και πιάνει σε τετ-α-τετ τον Αριέλ Ιμπαγάσα να τον ρωτήσει μήπως έχει κάποιο πρόβλημα, με τον παίκτη να του λέει "όχι". Τα μέσα αβαντάρουν τον πρόεδρο προαναγγέλοντας την απομάκρυνση του Γέστε τον οποίο ο πρόεδρος φωτογράφισε. Και στον αγώνα κυπέλλου, ο Σωκράτης ανοίγει την τηλεόραση να δεί τον αγώνα και βλέπει εκτός ομάδας τον Ιμπαγάσα και βασικό τον Γέστε. Κουίζ : Με ποιά πτήση της Iberia θα πετούσε σήμερα για Ισπανία ο Βαλβέρδε; Τρέλανε μας Ερνέστο...

Υ.Γ. 3 : Δεύτερον, η καλύτερη στιγμή σήμερα ήταν η κατραπακιά που εισέπραξε ο βάζελος προ ολίγου από τον Πανθηρώνιο στα πέναλτι, μια κατραπακιά που αλλάζει και πάλι τις ισορροπίες στην ψυχολογία τους, αλλά και τη δική μας. Μέχρι το Μάιο φαίνεται οτι μάλλον πρέπει να κάνουμε εντατική προπόνηση για να αποκτήσουμε γερό στομάχι και ατσάλινα νεύρα με όσα δούμε. Προς το παρόν, απλά μπορούμε να χαμογελάμε σατανικά βλέποντας το βάζελο να έχει αποκλειστεί λόγω δύο χαμένων πέναλτι από τους πρωταθλητές των καταδύσεων, Καραγκούνη και Λέτο. Πόσο μάλλον όταν τα πέναλτι τα έπιασε ένας πρώην "δικός μας", ο Γιάννης Σιδεράκης. ΤΕΖΑ...