20 Νοε 2011

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 : Κώλος ωκεανός...


Σε ένα παιχνίδι που αν έμπαινε σχεδόν το 1/6 των προσπαθειών μας γκολ θα μιλάγαμε για άλλη μια τεσσάρα, σε έναν αγώνα που είχαμε κατοχή μπάλας αντίστοιχη με αντιπάλους μικρομεσαίες ομάδες, σε έναν αγώνα που είχαμε 22 τελικές προσπάθειες έναντι 8, σε έναν αγώνα που χάσαμε κάποια... άχαστα γκολ, ο Παναθηναϊκός με σύμμαχο το απύθμενο φάρδος του και την παροιμιώδη γκαντεμιά μας κατάφερε να φύγει με το βαθμό της ισοπαλίας από το Καραϊσκάκη. Μαγική εικόνα το τελικό 1-1 με τον Ολυμπιακό από το 30' και μετά να κάνει ότι θέλει στο γήπεδο και να χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Το τελικό 1-1 σίγουρα μας αφήνει πικρή γεύση αφού αξίζαμε και με το παραπάνω τη νίκη, ωστόσο την καλή εμφάνιση της ομάδας σκίασε ο σοβαρός τραυματισμός του πολύ καλού Ζαν Μακούν που έπαθε κάκωση γόνατος και θα παίξει ξανά από τη νέα χρονιά.
Ο αγώνας
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μην έχοντας τον Αριέλ Ιμπαγάσα στη διάθεση του, αποφάσισε να αναθέσει το ρόλο που είχε ο Αργεντινός μαέστρος στον Ζαν Μακούν, ενώ η έκπληξη του αυτή την εβδομάδα ήταν η χρησιμοποίηση του Νταβίδ Φουστέρ στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής και μπροστά. Αναλυτικά : Κάτω από τα δοκάρια κάθησε ο Μπάλας Μέγκιερι, με τους Βασίλη Τοροσίδη - Όλοφ Μέλμπεργκ - Αβραάμ Παπαδόπουλο και Χοσέ Χολέμπας να αποτελούν την αμυντική τετράδα μπροστά του. Δύο αμυντικούς χαφ προτίμησε ο Ισπανός προπονητής, αναθέτοντας αυτούς τους ρόλους στους Πάμπλο Ορμπαϊθ και Φρανσουά Μοδέστο, τοποθετώντας μπροστά τους τον Ζαν Μακούν σε πιο ελεύθερο ρόλο. Στα άκρα πήγαν οι Νταβίδ Φουστέρ (δεξιά) και Κέβιν Μιραλάς (αριστερά), ενώ ο Ραφίκ Τζεμπούρ τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης. Από πλευράς Παναθηναϊκού ο Ζεσουάλδο Φερέιρα επέλεξε το 4-2-3-1 που εφαρμόζει φέτος, χωρίς καθαρό επιθετικό, με τους Καπίνο στα δοκάρια, τους Μαρίνο - Σαριέγκι - Μπουμσόνγκ και Σπυρόπουλο στην αμυντική του τετράδα, τους Σιμάο και Κατσουράνη σε αμυντικογενή ρόλο με τον Ζέκα μπροστά τους να κινείται πιο ελεύθερα, ενώ την 11άδα συμπλήρωναν οι Κουίνσι, Κλέιτον και Λέτο οι οποίοι θα άλλαζαν κατά την προσφιλή τους τακτική θέσεις στη διάρκεια του ματς. Από πλευράς μας στον πάγκο έμειναν οι Φράνκο Κοστάντσο, Γιάννης Μανιάτης, Ιβάν Μαρκάνο, Τζαμέλ Αμπντούν, Βιθέντε Μόνχε, Φραν Γέστε και Μάρκο Πάντελιτς, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού οι Καρνέζης, Καντέ, Βύντρα, Καραγκούνης, Βιτόλο, Μαυρίας και Πετρόπουλος.

Η πρώτη στιγμή στο ματς ήταν δική μας, μόλις στο 2ο λεπτό : Ο Ζαν Μακούν έπαιξε ωραία το ένα-δύο με τους Φουστέρ και Τζεμπούρ διαδοχικά και λίγο έξω απ'την περιοχή σε θέση μέσα δεξιά, δέχθηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα στην κνήμη από τον Σπυρόπουλο. Το φάουλ που καταλόγισε ο διαιτητής Γιάχος ανέλαβε να εκτελέσει ο Χοσέ Χολέμπας ο οποίος σούταρε απ'ευθείας αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω απ'την αριστερή συμβολή των δοκών του Καπίνο. Η εικόνα του αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο είχε έναν Ολυμπιακό να πιέζει ψηλά, να δυσκολεύει πάρα πολύ τον Παναθηναϊκό να κρατήσει τη μπάλα και τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί με μικρές κοντινές πάσες να κρατάει τους παίκτες μας μακριά από την περιοχή του. Στο 9' σε ένα γέμισμα του Μακούν από αριστερά στόπαρε ωραία ο Τζεμπούρ και προσπάθησε να γυρίσει από το ύψος της περιοχής και να σουτάρει, αλλά πρόλαβε ο Μπουμσόνγκ και έβαλε την κόντρα, ενώ στο 11' ο Μιραλάς άδειασε έξοχα τον Μπουμσόνγκ και πάσαρε στον Μοδέστο, αλλά το σουτ του Κορσικανού κόντραρε στον Σαριέγκι και έφτασε στα χέρια του Καπίνο. Νέα καλή στιγμή στο 12' όταν ο Ορμπαϊθ έκοψε μια πάσα του Ζέκα και έδωσε στον Μακούν, ο οποίος έσκαψε τη μπάλα υπέροχα προς τον Τζεμπούρ, όμως ο Αλγερινός ήταν ένα βήμα πίσω και δεν πρόλαβε να τσιμπήσει τη μπάλα προ του Καπίνο.

Ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το σημείο έχασε δύο καλές ευκαιρίες : Αρχικά στο 13' όταν ο Κουίνσι πήρε μια βαθιά μπαλιά από τον Κατσουράνη και έτρεξε προς την περιοχή μας, με τον Μπάλας Μέγκιερι να διαβάζει σωστά τη φάση και να βγαίνει με τα πόδια απομακρύνοντας τη μπάλα. Στο 14' και πάλι ο Κουίνσι βγήκε από αριστερά στην πλάτη του Τοροσίδη και μπήκε στην περιοχή, όμως λίγο πριν προλάβει να πασάρει στον Λέτο έβαλε το πόδι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και έδιωξε σε κόρνερ. Δεν δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις δύο αυτές "προειδοποιήσεις" του Κουίνσι και τελικώς στην τρίτη, στο 16' την πατήσαμε : Νέα βαθιά μπαλιά προς τα δεξιά, με τον Κουίνσι να φεύγει από κανονική θέση καταδιωκόμενος από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, μιας και ο Χολέμπας είχε ξεχαστεί μπροστά. Ο Κουίνσι μπήκε στην περιοχή μας και προ του Μέγιερι που επιχείρησε την έξοδο έδωσε την πάσα προς τα αριστερά, εκεί που ο Ζέκα πρόλαβε την προβολή του Τοροσίδη και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, παγώνοντας το Καραϊσκάκη : 0-1 στο 16ο λεπτό...

Με τη σέντρα σχεδόν, στο 18' χάσαμε μια πολύ καλή ευκαιρία για την ισοφάριση, όταν ο Τοροσίδης έβγαλε μια σέντρα από δεξιά, ο Τζεμπούρ πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και έπιασε την κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Καπίνο. Νέα καλή στιγμή στο 21ο λεπτό όταν ο Φουστέρ κέρδισε τη μπάλα έξω απ'την περιοχή, έκανε μια ντρίμπλα και σούταρε με το αριστερό, με τη μπάλα να φεύγει λίγο άουτ και πάλι. Ο Ολυμπιακός ήλεγχε το ρυθμό του ματς και συνέχισε να πιέζει τον Παναθηναϊκό, προσπαθώντας να βρεί το χώρο για να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης, όμως ο Παναθηναϊκός ήταν που έφτασε μια ανάσα από το 0-2 στο 28ο λεπτό : Ο Κλέιτον έδωσε τη μπάλα στον Λέτο, ο οποίος έκανε μια προσποίηση την οποία "έφαγε" ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, αφήνοντας όλο τον χώρο στον Λέτο να γυρίσει. Ο Αργεντινός γύρισε όντως, δοκίμασε ένα δυνατό συρτό σουτ αλλά για καλή μας τύχη η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι του Μέγκιερι και στη συνέχεια απομακρύνθηκε σε κόρνερ. Στο 31' χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση, όταν ο Ορμπαϊθ έσκαψε τη μπάλα προς τον Τζεμπούρ που μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε, όμως ο Καπίνο άγγιξε τη μπάλα με τις άκρες των δακτύλων του και έδιωξε σε κόρνερ.

34ο λεπτό και νέα τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσουμε : Ο Χολέμπας εκτελεί ένα κόρνερ από δεξιά, η μπάλα διώχνετι προς τα πίσω εκεί που βρισκόταν ο Νταβίδ Φουστέρ. Ο Ισπανός πάνω στην κίνηση βρήκε "γεμάτα" τη μπάλα και έπιασε ένα δυνατό σουτ, με τη μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι του Καπίνο και να απομακρύνεται. Η πίεση ήταν μεγάλη πλέον και στο 35' χάθηκε νέα μεγάλη ευκαιρία όταν ο Μαρίνος με δύο σωτήρια τάκλιν στην ίδια φάση πρόλαβε πρώτα τον Τζεμπούρ και ύστερα τον Μιραλάς, που πλάσαραν από τη μικρή περιοχή. Στο 36' χάθηκε κι άλλη ευκαιρία, με τον Τοροσίδη να πιάνει την κεφαλιά απ'τη μικρή περιοχή και τη μπάλα να φεύγει άουτ, πάλι λίγο άουτ δίπλα απ'τα δοκάρια του Καπίνο, ενώ στο 37' ήταν η σειρά του Μπουμσόνγκ να επέμβει σωτήρια όταν ο Ορμπαϊθ έκλεψε τη μπάλα απ'τον Κουίνσι και έδωσε στον Μακούν, με τον Καμερουνέζο να βγάζει την παράλληλη σέντρα και τον συμπατριώτη τη να απομακρύνει σε κόρνερ στο πρώτο δοκάρι.

Νέα επίθεση από πλευράς Θρύλου, σκάψιμο του Χολέμπας από αριστερά και νέα κεφαλιά του Τζεμπούρ απ'το πέναλτι, με τον Καπίνο όμως να μένει στη θέση του και να μπλοκάρει τη μπάλα. Με το κλείσιμο του ημιχρόνου ο Κουίνσι επιχείρησε να βγεί και πάλι στην πλάτη της άμυνας, όμως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος τον πρόλαβε με έξοχη προβολή. Από ένα γέμισμα στην περιοχή του Παναθηναϊκού επήλθε σύγχυση με τον Τζεμπούρ να βγαίνει σε επικίνδυνη θέση για σουτ, με τον Μπουμσόνγκ να επεμβαίνει όμως και να διώχνει σε κόρνερ πριν προλάβει ο Αλγερινός να σουτάρει. Το κόρνερ εκτέλεσε ο Χολέμπας, νέα σύγχυση στην άμυνα του Παναθηναϊκού και σουτ πάνω στα σώματα και κάπου εκεί ήρθε η λήξη του ημιχρόνου με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 0-1, κόντρα στη ροή του ματς...

Με αλλαγή ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο ο Ερνέστο Βαλβέρδε που απέσυρε τον Πάμπλο Ορμπαϊθ για να περάσει στον αγώνα τον Φραν Γέστε, με τον Γέστε να παίζει δίπλα στον Μοδέστο και τον Μακούν να παραμένει ψηλά. Με το ξεκίνημα του ημιχρόνου είχαμε άλλη μια καλή στιγμή, όταν ο Φουστέρ έσκαψε τη μπάλα για τον Μιραλάς που γύρισε και σούταρε για να αποκρούσει ο Καπίνο, με τον βοηθό όμως να σταματάει με οφσάιντ τον Μιραλάς (οφσάιντ που δεν υπήρχε, καθώς ο Μιραλάς έφυγε από κανονική θέση). Και η θεία δίκη ήρθε στο 48' : Ο Ζαν Μακούν με τον Κέβιν Μιραλάς έκαναν - κατά το κοινώς λεγόμενον - χαζό τον Στέργο Μαρίνο, παίζοντας ένα εκπληκτικό ένα-δύο με κινηματογραφική ταχύτητα. Ο Βέλγος έφυγε σαν σφαίρα από αριστερά, μπήκε προς την περιοχή και έδωσε μια παράλληλη πάσα, εκεί που ήρθε με φόρα ο Ραφίκ Τζεμπούρ και με κοντινό πλασέ ισοφάρισε σε 1-1. Ιδανικό ξεκίνημα στο 2ο ημίχρονο για το Θρύλο!

50ό λεπτό και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος είδε την κίτρινη κάρτα για ένα μαρκάρισμα στον Λέτο, το οποίο ξεσήκωσε το Καραϊσκάκη. Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να χαμηλώσει το ρυθμό του ματς έχοντας απέναντι του έναν ενθουσιώδη Ολυμπιακό, ο οποίος έχασε στο 53' μια καλή ευκαιρία για γκολ όταν ο Φουστέρ πέρασε από δεξιά μια επικίνδυνη σέντρα, ο Μιραλάς επιχείρησε ένα πλασέ αλλά ο έχοντας την πλάτη γυρισμένη Μαρίνος κόντραρε άθελα του και έσωσε την εστία του Καπίνο απ'τα χειρότερα, με τον νεαρό γκολκίπερ του Παναθηναϊκού να μπλοκάρει εύκολα. Νέα καλή στιγμή στο 54' με τον Ζαν Μακούν να κάνει μόνος του την προσπάθεια και να σουτάρει, για να μπλοκάρει ο Καπίνο. Ο Παναθηναϊκός βγήκε μπροστά στο 56' με τον Κλέιτον να βρίσκει ωραία τον Λέτο έξω απ'την περιοχή, με τον Μέγκιερι όμως να κάνει και πάλι έγκαιρα την έξοδο και να διώχνει με τα πόδια σε πλάγιο.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να καταφέρνει να ηρεμεί λίγο το παιχνίδι και προσπαθούσε να ελέγξει και το παιχνίδι στη μεσαία γραμμή, έχοντας κατά νου να εκμεταλλευτεί κάποια βαθιά μπαλιά προς τους Λέτο - Κουίνσι, οι οποίοι είχαν εξουδετερωθεί.  Στο 62' χάσαμε νέα μεγάλη ευκαιρία : Ο Φραν Γέστε εκτέλεσε ένα φάουλ από δεξιά στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού, εκεί που πετάχτηκε ο Ραφίκ Τζεμπούρ και έπιασε την κεφαλιά, η οποία και πάλι έφυγε λίγο άουτ πάνω απ'τα δοκάρια του Καπίνο. Αμέσως μετά, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποφάσισε να βάλει κι άλλον αμυντικογενή παίκτη, αποσύροντας τον Κλέιτον και περνώντας τον Λουκά Βύντρα στο ματς, δίνοντας εντολή στον Στέργο Μαρίνο να πάει στα χαφ. Ακολούθησε μια απίστευτη χαμένη ευκαιρία από πλευράς μας, με τον Μιραλάς να γίνεται αποδέκτης της μπάλας, να μπαίνει στην περιοχή και προ του Καπίνο να πλασάρει, με τη μπάλα να περνάει βασανιστικά άουτ λίγο δίπλα απ'το αριστερό δοκάρι του Καπίνο.

Στο 68' ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο του σουτ στο δεύτερο ημίχρονο και έχασε μάλιστα μεγάλη ευκαιρία : Ο Κουίνσι έγινε αποδέκτης της μπάλας και πέρασε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, φτάνοντας φάτσα με τον Μέγκιερι που επιχείρησε την έξοδο. Ο Γκανέζος σούταρε, αλλά ο Ούγγρος κίπερ που του'χε κλείσει καλά το οπτικό πεδίο απέκρουσε με το... κωλομέρι διώχνοντας σε κόρνερ σωτήρια. Το κόρνερ ανέλαβε να εκτελέσει ο Λέτο, ο Μέγκιερι έδιωξε άτσαλα με τις γροθιές και η μπάλα πήρε ύψος παίρνοντας τροχιά προς το πίσω δοκάρι, αλλά ο Μέγκιερι και πάλι με αποφασιστική επέμβαση σηκώθηκε μπροστά από Σιμάο και Τοροσίδη και μπλόκαρε τη μπάλα. Νέα αντεπίθεση για τον Παναθηναϊκό στο 72' με τον Ζέκα να βγάζει μια διαγώνια μπαλιά προς τον Λέτο, με τον Μέγκιερι να βγαίνει και να σταματάει την πάσα μπλοκάροντας στο ύψος του πέναλτι. Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε άλλο ένα σουτ στο 73ο λεπτό με τον Λέτο, ο οποίος δοκίμασε ένα μακρινό σουτ το οποίο κατέληξε άουτ, μακριά απ'τα δοκάρια του Μέγκιερι.

75ο λεπτό και αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό, αφού ο Ζαν Μακούν χτύπησε σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον Σιμάο. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να ρίξει στο ματς τον Μάρκο Πάντελιτς στέλνοντας τον στην κορυφή, αλλάζοντας θέσεις στους Φουστέρ και Τζεμπούρ. Αμέσως μετά (76') χάθηκε άλλη μια τεράστια ευκαιρία για το Θρύλο : Έγινε από δεξιά μια σέντρα, η μπάλα πέρασε στον Τζεμπούρ που πάσαρε αριστερά του στον Κέβιν Μιραλάς, με τον Βέλγο να δοκιμάζει το σουτ και τον Καπίνο να αποκρούει σώζοντας την εστία του. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απαντήσει στο 79' με ένα δυνατό μακρινό σουτ του Λέτο, με τη μπάλα όμως να φεύγει μακριά απ'την εστία του Μέγκιερι.

Το παιχνίδι πέρασε πάλι προς την εστία του Παναθηναϊκού, με τους Τζεμπούρ - Πάντελιτς να προσπαθούν να συνδυαστούν χωρίς όμως επιτυχία. Στο 81' μια κάθετη του Γέστε προς τον Πάντελιτς κόπηκε την τελευταία στιγμή από τον Σαριέγκι. Ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στο γκολ στο 82ο λεπτό, όταν ο Χοσέ Χολέμπας "έφαγε" την ντρίμπλα του Στέργου Μαρίνου ο οποίος μπήκε στην περιοχή αλλά λίγο πριν τελειώσει τη φάση μπήκε μπροστά ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και καθάρισε τη φάση. Στην εξέλιξη της φάσης ο Γέστε έβγαλε μια βαθιά μπαλιά προς τα δεξιά, με τον Τοροσίδη να γίνεται αποδέκτης της μπάλας και να βγάζει μια σέντρα από δεξιά προς το κέντρο της εστίας του Παναθηναϊκού. Ο Νταβίδ Φουστέρ προσπάθησε να μπεί στη φάση και να πλασάρει, η μπάλα ακούμπησε στον Βύντρα και άλλαξε πορεία πηγαίνοντας προς τα δίχτυα, όμως ο Στέφανος Καπίνο έκανε την απόκρουση του αγώνα κάνοντας μια πολύ ωραία απόκρουση, διώχνοντας σε κόρνερ. Ούτε τώρα είδαν οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα και δεν την είδαν ούτε στο 84', με τον Χολέμπας να φέρνει τη μπάλα στο αριστερό και να σουτάρει εντελώς άστοχα.

85ο λεπτό και οι δύο ομάδες κάνουν από μια αλλαγή, με τον Βαλβέρδε να αποσύρει τον Φουστέρ για να περάσει στο ματς τον Αμπντούν και τον Φερέιρα να αποσύρει τον Ζέκα για να ρίξει στο ματς τον Καραγκούνη. Ο Καραγκούνης επιχείρησε στις πρώτες του επαφές με τη μπάλα να βγάλει τον Λέτο στην πλάτη της άμυνας, αλλά και πάλι ο Μέγκιερι βγήκε έγκαιρα και απομάκρυνε με τα πόδια. Αυτό που έκανε ο διαιτητής Θανάσης Γιάχος στο 88' αξίζει... τουλούμπα. Ο Τζαμέλ Αμπντούν έξω από την περιοχή έκανε μια κάθετη πάσα προς τον Μιραλάς. Ο Βέλγος επιθετικός μπήκε σφαίρα στην περιοχή διεκδικώντας την μπάλα από τον Καπίνο που έπεσε στα πόδια του, άγγιξε τη μπάλα με τα χέρια και την έβγαλε κόρνερ. Κόρνερ; Αμ δε... Ο Yahoo! κούφανε το σύμπαν, δίνοντας... φάουλ στον τερματοφύλακα και... κίτρινη κάρτα στον Μιραλάς!

Το παιχνίδι μπήκε στις καθυστερήσεις, οι οποίες θα ήταν 5 λεπτά. Στο 92' ο Μάρκο Πάντελιτς έδωσε τη μπάλα στον Τζεμπούρ από δεξιά, ο Αλγερινός επιχείρησε ένα σουτ αλλά χωρίς επιτυχία, με τη μπάλα να φεύγει άουτ χωρίς να ανησυχήσει ο Καπίνο. Αμέσως μετά ο Μιραλάς έγινε κάτοχος της μπάλας, απέφυγε με ωραία προσπάθεια τον Καραγκούνη που τον... αγκάλιασε, χωρίς να καταφέρει να τον συγκρατήσει. Μάλιστα ο βασιλιάς των καταδύσεων όχι απλά είδε την κίτρινη κάρτα, αλλά έγινε και... αλλαγή στην αλλαγή, αφού τραυματίστηκε στη φάση που πήγε να σταματήσει τον Μιραλάς (αφού έκανε τις απαραίτητες καθυστερήσεις πρώτα). Αλλαγή για τον Παναθηναϊκό λοιπόν στο 93' και ο Βιτόλο στη θέση του Καραγκούνη. Με τις συνεχείς καθυστερήσεις και το ταμπούρι του Παναθηναϊκού ήταν αδύνατον να παιχτεί ποδόσφαιρο, αν και στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για το 2-1 : Ο Γέστε έδωσε μια πάσα στον Πάντελιτς και ο Σέρβος πέρασε μια κάθετη πάσα προς τον Τζεμπούρ που ήταν σε κανονική θέση, με τον Μιραλάς να πετάγεται στη φάση ενώ βρισκόταν σε θέση οφσάιντ και να χαλάει την καλή στιγμή του Ολυμπιακού. Ο διαιτητής Γιάχος εκεί σφύριξε τη λήξη για να γραφτεί έτσι ο επίλογος του Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-1, με τον Ολυμπιακό να έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένος από την εξέλιξη του ματς...


Κριτική
Μπάλας Μέγκιερι : Τρακαρισμένος στο όριο του επιτρεπτού, ο Ούγγρος τερματοφύλακας ήταν καλός. Στη φάση του γκολ ίσως έπρεπε να πέσει εκεί προ του Κουίνσι, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Με εξαίρεση το "χτυπητό" λάθος, ήτοι την απομάκρυνση α-λα Κοστάντσο στο κόρνερ του Λέτο (που διόρθωσε σε δεύτερο χρόνο), αν και έδειξε διστακτικός σε κάποιες φάσεις, διάβαζε σωστά τις φάσεις και καθάριζε προ των Λέτο και Κουίνσι. Με σωστή δουλειά θα βελτιώνεται συνέχεια.

Βασίλης Τοροσίδης : Μέτριο πρώτο ημίωρο, πολλά προβλήματα στο μαρκάρισμα του Κουίνσι τον οποίο έχασε δύο φορές στο δίλεπτο 13'-15' και λίγο έλειψε να το πληρώσουμε. Από το 30' και μετά ήταν πολύ καλός, ειδικά επιθετικά, αφού από τα πόδια του βγήκαν πολλές επικίνδυνες σέντρες. Καλό ματς από τον Τοροσίδη.

Όλοφ Μέλμπεργκ : Καλή εμφάνιση από τον Σουηδό στόπερ που τα πήγε καλά στα μαρκαρίσματα και έβγαινε πάντοτε πρώτος στη μπάλα. Σε μια-δυό φάσεις πήγε να του φύγει ο Κουίνσι, αλλά τον πρόλαβε - ο Γκανέζος πάντως παρα λίγο να του την "κάνει" στη φάση του 68' που απέκρουσε ο Μέγκιερι. Όσο για τον Λέτο, του έριξε μια-δυό καλές στη διάρκεια του αγώνα και ο Αργεντινός νιαούριζε από μακριά.

Αβραάμ Παπαδόπουλος : Κακό πρώτο ημίχρονο και συνολικά μέτριο παιχνίδι. Πολλά προβλήματα με τον Κουίνσι κυρίως, αλλά και με το μαρκάρισμα του Λέτο στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ανέβασε την απόδοση του, αλλά δεν έδειχνε να πατάει καλά στα πόδια του.

Χοσέ Χολέμπας : Δυναμικό ξεκίνημα με πολλές προωθήσεις και μαρκαρίσματα από τον διεθνή - πλέον - αμυντικό. Το μυαλό του όμως δεν έμεινε στο κεφάλι και στη φάση του γκοο του Παναθηναϊκού είχε ξεχαστεί μπροστά. Η απόδοση του έπεσε από το 30' και μετά βελτιώθηκε και στο 2ο ημίχρονο ήταν αρκετά καλός, με κάποια λάθη όμως ανασταλτικά όπως στη φάση του 82' με τον Μαρίνο που λίγο έλειψε να στοιχίσει.

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Ίσως το χειρότερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αμέτρητες λανθασμένες μεταβιβάσεις και εύκολα πουλήματα της μπάλας, ενώ είχε προβλήματα και στον χώρο είτε με τον Ζέκα είτε με τον Κλέιτον. Σωστή η αλλαγή του στο ημίχρονο, έστω και αν προήλθε από... σπόντα (μικροτραυματισμός).

Φρανσουά Μοδέστο : Σε μέτρια βραδιά γενικά. Κακός στο πρώτο ημίχρονο, έτρεχε, διεκδικούσε φάσεις, αλλά ήταν αναποτελεσματικός, με πολλά κακά κοντρόλ και λάθος επιλογές. Στο δεύτερο ανέβηκε λίγο, αλλά η μέχρι τώρα παρουσία του δε θυμίζει τον περυσινό Μοδέστο.

Νταβίδ Φουστέρ : Προσπάθησε, κανείς δε του το παραγνωρίζει αυτό. Ωστόσο, αγωνιζόμενος στα δεξιά, όντας εκτός αγώνων για αρκετά μεγάλο διάστημα, έδειξε οτι δεν ήταν έτοιμος για να παίξει σε ένα τέτοιο ματς. Βοήθησε στο πρεσάρισμα, ενώ είχε και δύο τεράστιες ευκαιρίες να σκοράρει (στη φάση του δοκαριού και στη φάση του 83'). Μέτρια εμφάνιση συνολικά.

Κέβιν Μιραλάς : Στα γνωστά φετινά του : Μια έτσι, μια αλλιώς. Ο Βέλγος υποφέρει στα άκρα, υπάρχουν στιγμές που νομίζεις οτι θα βάλει τις φωνές. Ο Μιραλάς θέλει να μπαίνει στην περιοχή και να τελειώνει φάσεις και είναι προφανές οτι δεν θέλει να περιορίζεται στα άκρα. Κρίμα, γιατί όταν αποφασίζει να παίξει ομαδικά, μπορεί να δώσει όμορφες φάσεις όπως τη φάση του γκολ. Δεν ήταν κακός σήμερα, μπορώ να πω οτι δικαιούταν ένα γκολ. Στη φάση όμως του 94'... τι το'θελες ρε αγόρι μου και χώθηκες μέσα στη φάση;

Ζαν Μακούν : Σπουδαία εμφάνιση για τον Καμερουνέζο. Ο Μακούν που αγωνίστηκε σε πιο ελεύθερο ρόλο απ'ότι αγωνιζόταν συνήθως, βρισκόταν παντού : Σε μαρκαρίσματα, σε συνδυασμούς, σε τελικές προσπάθειες. Δυό-τρείς φορές έπαιξε με κινηματογραφική ταχύτητα το ένα-δύο με συμπαίκτες του, μια εξ'αυτών ήταν η φάση του γκολ μας. Εξαιρετικός ο Καμερουνέζος που δικαίωσε τον Βαλβέρδε και συνάμα άτυχος, μιας και έπαθε κάκωση στο γόνατο και θα μείνει εκτός αγώνων για 2 μήνες περίπου...

Ραφίκ Τζεμπούρ : Μπορεί κάποιες φορές (πολλές φορές πιο σωστά) να δείχνει οτι βαριέται και να περπατήσει, αλλά είναι γεγονός πως όταν ο Αλγερινός βλέπει μπροστά του τον Παναθηναϊκό... ηδονίζεται. Πολύ καλή η εμφάνιση του, αφού πέραν του γκολ που πέτυχε δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Και αν ήταν πιο τυχερός, θα μπορούσε να τους βάλει τουλάχιστον άλλο ένα.

Φραν Γέστε : Αγωνίστηκε σε μια θέση που πρέπει να έχει παίξει ελάχιστες φορές στην καριέρα του. Προσέφερε καλή κυκλοφορία, έχοντας το ρόλο να δίνει τη μπάλα προς τα εμπρός, με τον Μοδέστο να αναλαμβάνει το ανασταλτικό κομμάτι. Όταν βγήκε όμως ο Μακούν, η έλλειψη αγώνων αλλά και η ταχύτητα του αποτέλεσαν μειονέκτημα. Περιμέναμε να βοηθήσει περισσότερο.

Μάρκο Πάντελιτς : Λίγα πράγματα από τον Σέρβο επιθετικό που μπορεί μεν το πνεύμα να ήταν πρόθυμο, η δε σαρξ ήτο ασθενής. Βαρύ κορμί, τα χρόνια έχουν περάσει, είναι τυπικά παροπλισμένος και θα είναι άδικο προς τον ίδιο να απαιτούμε να δείξει και κάτι παραπάνω. Λίγα πράγματα... έως καθόλου.

Τζαμέλ Αμπντούν : Ο Βαλβέρδε επιμένει σε έναν ποδοσφαιριστή που τον εκθέτει με την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο. Μία σωστή πάσα όλη κι όλη στο διάστημα που αγωνίστηκε, στο 88', ενώ δεν κατάφερνε να κρατήσει καλά καλά τη μπάλα στα πόδια του. Διεκδικεί πανάξια τον τίτλο της πιο αποτυχημένης εφετινής μεταγραφής.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ : Η επιλογή του Μακούν σε ρόλο αντι-Ιμπαγάσα τον δικαίωσε, αφού ο Καμερουνέζος ήταν πολύ καλός. Έχει φτιάξει μια ομάδα που δεν παρατάει τα ματς, ακόμη και όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ. Η εικόνα ενός Ολυμπιακού να κυριαρχεί ολοκληρωτικά του Παναθηναϊκού ήταν το μεγάλο του "συν", κάτι που δεν είχε καταφέρει στα προηγούμενα ντέρμπι με τον αιώνιο δεύτερο. Έκανε λάθος όμως με τις αλλαγές Πάντελιτς και Αμπντούν : Ο Σέρβος χρειαζόταν να περάσει στον αγώνα μεν, αλλά όχι για να παίξει μόνος στην κορυφή - δε μπορεί να παίξει μόνος. Ο δε Αλγερινός ήταν έγκλημα που αγωνίστηκε. Και η συνεχής χρησιμοποίηση του αφού ΔΕΝ τραβάει, εκθέτει τον Βαλβέρδε. Πρέπει να βελτιώσει την αμυντική μας λειτουργία, δεν γίνεται να τρως γκολ απ'όλους.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Τα δώσαμε όλα για να κερδίσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ήταν καλό παιχνίδι με ευκαιρίες περισσότερες για εμάς και λιγότερες για τον ΠΑΟ. Ήταν γρήγορο παιχνίδι που ευχαριστήθηκε ο κόσμος. Η γεύση που μας μένει είναι γλυκόπικρη γιατί προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Το διεκδίκησαν και οι δύο ομάδες, όμως ειλικρινά πως έπρεπε να κερδίσουμε σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ντέρμπι με τόσες τελικές ευκαιρίες. Συνήθως βλέπουμε κλειστό παιχνίδι. Αναγνωρίζω την καλή δουλειά του αντιπάλου. Είχαν εξαιρετική άμυνα και ο τερματοφύλακας τους ήταν πολύ καλός. Και στο πρώτο ημίχρονο μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε. Είχε δοκάρι ο ΠΑΟ, όπως και εμείς. Προσεγγίσαμε πολλές φορές την εστία για να πάμε με καλύτερο αποτέλεσμα στο ημίχρονο. Παίξαμε πολύ καλά ομαδικά και στα δύο ημίχρονα. Και ο Παναθηναϊκός έχει καλούς παίκτες. Είχαμε πολλές προσπάθειες να γυρίσουμε το ματς. Κάποιες χαμένες ευκαιρίες οφείλονται στην επιτυχία του τερματοφύλακα και των αμυντικών του ΠΑΟ και άλλες στην δικιά μας αποτυχία. Εγώ έχω συγχαρεί τους παίκτες που γιατί έπαιξαν καλά και θα με στεναχωρούσε αν δεν είχαμε κάνει ευκαιρίες. Είμαι στεναχωρημένος που δεν πήραμε το αποτέλεσμα όμως.

Αν δεν κάναμε τέτοιο παιχνίδι και δεν είχαμε ευκαιρίες θα είχε νόημα η ερώτηση οτι έλειπε ο Ιμπαγάσα. Τώρα με τόσες φάσεις και το υψηλό επίπεδο του Μακούν, δείξαμε πως δεν έχουμε ανάγκη μόνο τον Ιμπαγάσα. Σίγουρα θα θέλαμε να τον έχουμε μαζί μας. Αυτός που προηγείται έχει και το πλεονέκτημα. Ο Παναθηναϊκός έχει το +2 και είναι πιο κοντά στο στόχο του αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Το καλοκαίρι όταν αποκλείστηκε ο ΠΑΟ οι φίλαθλοι μας πανηγύρισαν, εγώ όμως καθόλου. Θα ήθελα να έχουν παιχνίδι και να ήταν πιο κουρασμένοι. Εμείς έχουμε και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Προετοιμαζόμαστε για δύο παιχνίδι. Όταν μια ομάδα έχει το μυαλό της μόνο στο πρωτάθλημα και παίζει καλά, είναι πολύ καλύτερα και το βλέπετε στον Παναθηναϊκό. Όπως και να 'χει, αν παίζουμε όπως σήμερα θα είμαστε κοντά στο να πάρουμε το πρωτάθλημα. Όταν έχουμε κερδίσει, στην συνέντευξη Τύπου νιώθω σαν πρωταθλητής κόσμου. ¨Οταν δεν έχουμε κερδίσει ρωτάμε αν μπορούσε να γίνει κάποια αλλαγή. Αν είχαμε κάνει ένα απαίσιο παιχνίδι, αυτές οι ερωτήσεις θα είχαν περισσότερη σημασία. Μετά από αυτό το ματς που κάναμε δεν έχουν τόσο νόημα. Σήμερα δεν βάλαμε το Μόνχε και θα μπορούσαμε αν το βάζαμε να κερδίζαμε 5-1. Κανείς δεν ξέρει. Μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον, αλλά προτιμούσαμε να μείνει εκτός και να παίξει σε άλλα παιχνίδια όταν θα έχει προσαρμοστεί. Αν θα καθιερωθεί ο Μέγκιερι; Εξαρτάται! Όλοι περνάμε υπό συνεχείς εξετάσεις. Είμαι ευχαριστημένος πάντως".

Ζεσουάλδο Φερέιρα : "Με βάση την εμπειρία που όλοι έχετε από ντέρμπι. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει ένα κλίμα γαλήνης, ηρεμίας με τους παίκτες να είναι συγκεντρωμένοι και αυτό διότι αυτά τα παιχνίδια είναι μεγάλης έντασης και δύσκολα για να τα ελέγξει κανείς. Δεν καταφέραμε να κάνουμε τον αγώνα τον οποίο έχουμε συνηθίσει. Με ρευστότητα, με ροή διότι ο Ολυμπιακός ήταν μια ομάδα που μας έκλεισε πολύ. Ήταν αρκετά επιθετικός. Αυτό όμως δεν εμπόδισε να σπάσουμε την τακτική του αντιπάλου και έτσι να σημειώσουμε το γκολ. Και ο Ολυμπιακός αντιστάθηκε και στο τελευταίο μέρος πίεσε. Πιστεύω ότι δεν παίξαμε πάρα πολύ καλά και σε αυτό φταίει και ο αντίπαλος μας. Και από την πλευρά του και αυτοί δεν έπαιξαν τόσο καλά εξαιτίας ημών. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα άλλαξαν όταν δεχτήκαμε το γκολ και αυτό ήταν εξαιτίας της τακτικής θέσης που είχαν οι παίκτες των δύο ομάδων. Χάσαμε λιγάκι τον έλεγχο του παιχνιδιού και μετά από τα πρώτα 15-20 λεπτά στο δεύτερο μέρος έγινε ένα ισορροπημένο ματς που θα μπορούσε να είχε κερδίσει η κάθε ομάδα. Θα ήθελα να πω πως εγώ σαν προπονητής είμαι ευτυχής που είδα τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να έχουν μια σωστή στάση τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου. Άρα βλέπεται ότι μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε ντέρμπι με όλο το πάθος και την αντιπαλότητα χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Χωρίς να γίνουν έκτροπα, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα διεξήχθη ένα πολύ καλό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έχει περάσει νικηφόρα από Τούμπα, "Καραϊσκάκης" έχει νικήσει την ΑΕΚ και είναι 2 βαθμούς μπροστά, αλλά ουδείς ανακηρύσσεται πρωταθλητής και είναι φαβορί μιλώντας για παιχνίδια που ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Είμαστε ευτυχείς γιατί παραμένουμε πρώτοι γιατί έχουμε δώσει τρία παιχνίδια με ισχυρούς αντιπάλους και μάλιστα στις έδρες τους. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά. Υπήρξαν πράγματα στο σημερινό παιχνίδι τα οποία δεν μου άρεσαν και πρέπει η ομάδα να βελτιωθεί. Τη συγκεκριμένη στιγμή έχουμε λίγες λύσεις στη διάθεση μας λόγω των τραυματισμών που μας έχουν τύχει. Και ότι έχει γίνει μέχρι τώρα το εκτιμώ, το αναγνωρίζω και συγχαίρω τους παίκτες και μπορώ να διαβεβαιώσω τους φιλάθλους πως η ομάδα θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη".

Δε φοβήθηκα που ο Ολυμπιακός ισοφάρισε νωρίς. Βεβαίως δεν έμεινα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη. Αυτό ακριβώς το γκολ επειδή ήρθε νωρίς πίεσε στο κεφάλι τους παίκτες μας και στην αυτοπεποίθηση και αντίθετα αυτό το γκολ αύξησε την αυτοπεποίθηση του αντίπαλου μας για να γίνει πιο μαχητικός. Και μετά από τα 20 λεπτά θα έλεγα ότι το παιχνίδι ήταν πιο ισορροπημένο και πιο ελέγξιμο. Αν δεν είχα εμπιστοσύνη στον Καπίνο δεν θα έπαιζε στους αγώνες και στον σημερινό. Το μέλλον του Καπίνο είναι στο χέρι του, αν στρώσει καλά και εννοώ την ζωή του τότε θα κοιμηθεί καλά, θα κοιμηθεί ξεκούραστος και θα έχει μια μεγάλη καριέρα. Και όταν εννοώ να στρώσει καλά εννοώ να δει με το κεφάλι του πραγματικά τι πρέπει να κάνει. Να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά, να είναι ταπεινόφρων και να είναι δουλευταράς. Μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός έχει δυο-τρεις επεμβάσεις ανά αγώνα και σε αυτές τις δυο-τρεις, τέσσερις επεμβάσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικός και να παίξει καλά. Και βεβαίως όλα αυτά προϋποθέτουν έναν μεγάλο συναισθηματικό έλεγχο τον οποίο και θα αποκτήσει είναι νέος ακόμη. Όσον αφορά τον Καπίνο μόλις τώρα έχει ξεκινήσει και ακόμα μπουσουλάει. Θα κάνει και αυτός τα λάθη του όμως εμείς εδώ βρισκόμαστε δίπλα του για να τον καθοδηγήσουμε τι πρέπει να κάνει κάθε στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν θα συνεχίσει έτσι. Τώρα αν εσείς κύριοι δημοσιογράφοι αν δεν ξεκινήσετε να γράφετε διθυράμβους για τον κάθε παίκτη και συχνά γράφονται πολλά υπερβολικά πράγματα. Αν συνεχίζονται να γράφονται τέτοια που δεν κάνουν καλό δεν θα μπορούμε να έχουμε τερματοφύλακες με την ταπεινοφροσύνη που χρειάζεται".

Βαγγέλης Μαρινάκης : "Δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας. Παίξαμε χωρίς τον Ιμπαγάσα, χωρίς τον Μακούν που τραυματίστηκε ενώ ήταν ο καλύτερός μας παίκτης και τον Φέισα. Ο Ολυμπιακός απέδειξε πως είναι η καλύτερη ομάδα, έχει καλούς ποδοσφαιριστές και δείχνουν πως στα δύσκολα ανταποκρίνονται. Ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κόσμο του Ολυμπιακού, καθώς ήταν υπέροχος όπως πάντα. Δείξαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα και αν η τύχη ήταν μαζί μας, το σκορ θα μπορούσε να είναι 5-1, 5-2, 6-2. Δεν πειράζει, συνεχίσουμε γιατί έχουμε ένα δύσκολο ματς στη Μασσαλία απέναντι στη Μαρσέιγ".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Είχαμε τις ευκαιρίες να κερδίσουμε το παιχνίδι, καθώς είχαμε πολλές φάσεις για γκολ. Ο αντίπαλος μας έκανε λίγες ευκαιρίες, ενώ κάναμε και κάποια λάθη στην άμυνα. Πρέπει, όμως, πλέον, να κοιτάξουμε την δική μας ομάδα γιατί το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη και οφείλουμε από εδώ και στο εξής να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τον παράγοντα έδρα ώστε να φτάσουμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πρέπει να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, γιατί ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και πρέπει να βρούμε δυνάμεις να αντεπεξέλθουμε, ειδικά όσοι είμαστε διεθνείς και είχαμε την έξτρα κόπωση".

Κέβιν Μιραλάς : "Ήθελα πολύ να σκοράρω γιατί έχουν ιδιαίτερα σημασία τα ματς με τον ΠΑΟ. Δεν τα κατάφερα σε δύο-τρεις ευκαιρίες που είχαμε, αλλά είμαι εξίσου ευχαριστημένος γιατί έδωσα την ασίστ στον Τζεμπούρ. Σίγουρα η ισοπαλία δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ομάδα και τους συμπαίκτες μου γιατί δεν τα παρατήσαμε. Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, αλλά δεν καταφέραμε να βάλουμε όσα γκολ έπρεπε, σύμφωνα με τις ευκαιρίες που κάναμε στο παιχνίδι. Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα να σκοράρω σήμερα, αλλά αν μπορέσω να το κάνω αυτό στο παιχνίδι με τη Μαρσέιγ και δώσω στον Ολυμπιακό τους τρεις βαθμούς της νίκης, θα είμαι πολύ ευχαριστημένος".

Μπάλας Μέγκιερι : "Σε ένα ντέρμπι ποτέ δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος με την ισοπαλία, αφού θες μόνο την νίκη. Είχαμε πολλές και καλές ευκαιρίες για να πάρουμε το ματς, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Έπρεπε να κερδίσουμε, ήμασταν καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αλλά ήμασταν άτυχοι στην τελική προσπάθεια. Ένιωσα πολύ όμορφα από την ατμόσφαιρά, αλλά δεν το χάρηκα αφού δεν καταφέραμε να νικήσουμε".

Νταβίδ Φουστέρ : "Σήμερα ο κόσμος απόλαυσε το παιχνίδι, γιατί ήταν γεμάτο ευκαιρίες για γκολ. Έπαιζαν οι δύο μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, η σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσά τους φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο. Το δοκάρι που είχα ήταν μία από τις πολλές ευκαιρίες που έκανε ο Ολυμπιακός. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, πολλές φορές δίκαιο, πολλές φορές άδικο, σήμερα ήταν άδικο. Είναι κάτι καινούριο σε σχέση με πέρυσι, το οτι προηγούνται φιλοξενούμενοι στο Καραϊσκάκη. Έχει συμβεί πάνω από μία φορά και είναι κάτι που πρέπει να το διορθώσουμε, γιατί από 1-0 πρέπει να γυρίσουμε το ματς. Στο παιχνίδι δείχναμε ότι ξέραμε τι κάναμε για να το γυρίσουμε. Με αυτά που κάναμε μπορούσαμε να το έχουμε γυρίσει. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το υπόλοιπο της χρονιάς. Φέτος το πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο και πιο πιεστικό για την ομάδα που θέλει να το κατακτήσει, ενώ είναι πιο λίγοι οι βαθμοί που θα χαθούν. Η αλήθεια είναι ότι οι επόμενοι μήνες είναι πολύ δύσκολοι, αλλά στον Ολυμπιακό έχουμε αρκετούς παίκτες για να ανταπεξέλθουμε στο πρόγραμμα. Είναι κρίσιμο το παιχνίδι με τη Μαρσέιγ για το Champions League. κρίνεται το μέλλον μας στη διοργάνωση και το μυαλό μας τώρα είναι εκεί".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Πάει, τελείωσε κι αυτό. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-1 και παραφράζοντας το "έπεσαν απ'την Ακρόπολη, βρήκαν και πορτοφόλι" θα πω οτι "έπεσαν απ'την Ακρόπολη και βρήκαν τους τίτλους ιδιοκτησίας του Παρθενώνα". Δεν υπάρχει καμμία δίκαιη ισοπαλία και δεν υπάρχει ντέρμπι στην αναμέτρηση της 19ης Νοεμβρίου του 2011 : Ο Ολυμπιακός έχανε τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη και ο Παναθηναϊκός έδειξε οτι είναι υπερομάδα μόνο στις ονειρώξεις αντικειμενικών και πράσινων δημοσιογράφων. Γιατί και από τους οπαδούς τους, όποιοι μπορούν να δουν και λίγο πιο μακριά από τη μύτη τους, θα είδαν οτι ο κώλος της ομάδας τους ήταν Ατλαντικός ωκεανός.

Υ.Γ. 2 : Τι είδαμε σήμερα; Αυτό που έχουμε ξαναπεί πολλάκις, οτι ο Παναθηναϊκός δηλαδή χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, συνδυάζει την αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια με την θανατηφόρα κωλοφαρδία που τον συνοδεύει από την εποχή των παγετώνων. Ότι είδαμε στην Τούμπα, στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, σε όλα τα γήπεδα φέτος, εμφανίστηκε και στο "Καραϊσκάκη" : Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-1 και είχε και ένα δοκάρι, έχοντας όλες κι όλες τρείς τελικές προσπάθειες. Η στατιστική του ημιχρόνου τα λέει όλα : Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός κατοχή 55% - 45%, τελικές 13 - 3 και σκορ... 0-1. Ο ορισμός της μαγικής εικόνας δηλαδή.

Υ.Γ. 3 : Τα πράγματα στο δεύτερο ημίχρονο έγιναν χειρότερα για την ομάδα του Φερέιρα. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το καλημέρα στο 2ο ημίχρονο, η πίεση συνεχιζόταν και η αντίδραση ήταν αντίδραση οποιασδήποτε ομάδας θεωρούμενης ως "μικρομεσαία" έρχεται στο Καραϊσκάκη: Μέσα ένας αμυντικός, έξω ένας μέσος. Έξω ο Κλέιτον λοιπόν, μέσα ο Βύντρα και ο Μαρίνος να μαζεύει τα μπόσικα από δεξιά. Καταστροφικό ποδόσφαιρο, διαμαρτυρίες στον διαιτητή, καθυστερήσεις... Σαν να παίζαμε δηλαδή με ομάδα του Καραγεωργίου. Ανεπανάληπτο ταμπούρι και γιόμες κι άγιος ο Θεός από τον Παναθηναϊκό σχεδόν σε όλο το 2ο ημίχρονο, ο οποίος θα πρέπει να ευγνωμονεί την φιλευσπλαχνία των ποδοσφαιριστών μας και του προπονητή μας που έφυγε με τον ανέλπιστο βαθμό της ισοπαλίας από το Καραϊσκάκη.

Υ.Γ. 4 : Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Βαλβέρδε έκανε την έκπληξη βάζοντας δεξιά τον Φουστέρ, ενώ επέλεξε τον Μακούν σε ρόλο αντι-Ιμπαγάσα, με σκοπό να έχει την ταυτόχρονη παρουσία Φουστέρ - Μιραλάς - Μακούν και Τζεμπούρ μπροστά άρα και καλύτερο πρέσινγκ ψηλά. Πράγματι, στο πρώτο 12λεπτο είχαμε την υπεροχή, ο Παναθηναϊκός δε μπορούσε να αλλάξει ούτε... μισή πάσα ενώ ο "πολύς" Λέτο έφτιαχνε τα μαλλιά του.

Υ.Γ. 5 : Ένα τρίλεπτο όμως έλλειψης συγκέντρωσης μας δημιούργησε προβλήματα. Οι Τοροσίδης - Χολέμπας ανέβαιναν μεν ψηλά, αλλά δεν πρόσεχαν τις επιστροφές τους με αποτέλεσμα μέσα σε ένα τρίλεπτο ο Παναθηναϊκός να μας βγάλει τρείς φάσεις με τον ίδιο πρωταγωνιστή : Ο ταχύτατος Κουίνσι εκμεταλλευόμενος τους... αεροδιαδρόμους που άφηναν οι μπακ μας, έτρεχε στην πλάτη της άμυνας ανενόχλητος και πάταγε περιοχή. Μια τον σταμάτησε ο Μέγκιερι, μια ο Αβραάμ... την τρίτη μπήκε στην περιοχή και έχρισε σκόρερ τον Ζέκα. Κακή αντίδραση από την άμυνα μας που ήξερε οτι ο Παναθηναϊκός είναι μόνο οι Λέτο - Κουίνσι επιθετικά, αλλά παρ'όλα αυτά άφηναν χώρους.

Υ.Γ. 6 : Φανήκαμε απροετοίμαστοι για κάτι τέτοιο, νευρικοί. Συν τοις άλλοις οι Ορμπαϊθ και Μοδέστο δεν έδειχναν να πατάνε καλά στα πόδια τους - ειδικά ο Βάσκος - με αποτέλεσμα ενώ το κέντρο του Παναθηναϊκού δεν κυριαρχούσε, να μην έχει πίεση και να κερδίζει λεπτά. Στο 28' λίγο έλειψε να έρθουν και τα χειρότερα, όμως το σουτ του Λέτο ευτυχώς βρήκε δοκάρι. Αυτή η φάση λειτούργησε αφυπνιστικά για την ομάδα, που στη συνέχεια έκανε το γήπεδο κατηφόρα. Είχαμε 5 πολύ καλές στιγμές για την ισοφάριση - μαζί και ένα δοκάρι του Φουστέρ - αλλά η μπάλα δε μας έκανε το χατίρι. Πολλή πίεση, σέντρες, προϋποθέσεις για γκολ, κεφαλιές, σουτ, δοκάρι... Αλλά ούτε μια απ'αυτές τις φάσεις δε μπήκε μέσα. Και ήταν λογικό οτι με το 0-1 στο ημίχρονο και τον κόσμο στις εξέδρες να γίνεται πιο ανυπόμονος, τα πόδια θα γίνονταν βαρίδια στο δεύτερο.

Υ.Γ. 7 : Η ευχάριστη έκπληξη όμως ήταν οτι η ομάδα με το... "καλώς τα παιδιά" στο 2ο ημίχρονο, ισοφάρισε. Και μετά ο Θεός, ο Αλλάχ, ο Βούδας, ο Δίας, η Θεά Τύχη συνομώτησαν για να μη μπαίνει με τίποτα η μπάλα στα δίχτυα. Γιατί όταν βλέπεις να χάνει τέτοια ευκαιρία ο Μιραλάς στο 64' και να βγάζει αυτή τη φάση στο 83' ο άπειρος Καπίνο, λες "δε θέλει η πόρνη να μπεί μέσα με τίποτα". Παναθηναϊκός δεν υπήρχε στο 2ο ημίχρονο. Ούτε μια ευκαιρία. Δύο μακρινά σουτ στο γάμο του καραγκιόζη από τον... καραγκιόζη (Λέτο), δύο γιόμες προς τον Κουίνσι που έδιωξε με τα πόδια ο Μέγκιερι και η απόκρουση του Ούγγρου στο τετ-α-τετ με τον Γκανέζο, στο μοναδικό σουτ προς το τέρμα από πλευράς Παναθηναϊκού.

Υ.Γ. 8 : Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός πίεζε, ο Τζεμπούρ είχε κάνει καροτσάκι την άμυνα του βάζελου, ο Φουστέρ το πάλευε απο δεξιά, ο Χολέμπας όταν ανέβαινε έβαζε στη μέση με τον Μιραλάς τον Μαρίνο, ενώ ο Μακούν ήταν πάρα πολύ καλός. Ο Γέστε που πήρε τη θέση του Ορμπαϊθ αγωνίστηκε σε άγνωστο ρόλο γι'αυτόν, δεν ήταν κακός, ενώ ο Μοδέστο ήταν καλύτερος στο δεύτερο απ'ότι στο πρώτο μέρος. Ο Φερέιρα έριξε μέσα και τον Βύντρα για να πάει για την ισοπαλία. Εκεί ήρθε να συμμαχήσει και η... γκαντεμιά μας με τους προαναφερθέντες, αφού ο Ζαν Μακούν χτύπησε και αποσύρθηκε από το ματς. Καθυστερήσεις, διαμαρτυρίες, χαμένες ευκαιρίες από πλευράς μας συνέθεσαν το παζλ του δευτέρου ημιχρόνου με τον Παναθηναϊκό να αισθάνεται πανευτυχής για το τελικό αυτό 1-1. Ο αγωνιστικός χώρος έζεχνε σαν βόθρος από το... τσιρλιό των πράσινων κανακάρηδων, αλλά η κωλοφαρδία τους ήταν... uber alles και πάλι.

Υ.Γ. 9 : ... και να αποδεικνύει αυτό που έχουμε αναφέρει επανειλημμένως : Οτι μέχρι τώρα, στα παιχνίδια του έδινε φιλικούς αγώνες. Στα μοναδικά ματς που έπρεπε να αντιμετωπίσει σοβαρό αντίπαλο, απλά ΔΕΝ κέρδισε. Αυτό το 1-1 είναι ένα αποτέλεσμα κόντρα στη ροή του ματς. Τελείωσε όμως τώρα και οφείλουμε να κοιτάξουμε παρακάτω.

Υ.Γ. 10 : Κακή επιλογή η είσοδος του Πάντελιτς σε εκείνο το σημείο κατ' εμέ, αφού - το τονίζω - ο Βαλβέρδε δεν είχε πρόθεση να παίξει με δύο επιθετικούς. Το να βγάζεις απ'την περιοχή τον πιο επικίνδυνο σου παίκτη (Τζεμπούρ) κάθε άλλο παρά σε βοηθάει να γίνεις πιο απειλητικός. Ακόμη κι έτσι, η επόμενη κίνηση που φάνταζε λογική ήταν η είσοδος του Βιθέντε Μόνχε. Κόντρα στη λογική ο Βαλβέρδε επέλεξε τον Χατζηαβάτη, έναν παίκτη που τον έχει επανειλημμένως εκθέσει και τον εξέθεσε για άλλη μια φορά. Για να τα λέμε όλα όμως, όπως ο Βαλβέρδε χρεώνεται τις όποιες επιλογές / αλλαγές του, έτσι χρεώνεται και μερίδιο απ'αυτό το "22 - 8", εικόνα σπάνια για ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Υ.Γ. 11 : Όσο για τον "άρχοντα του αγώνα", τον Θανάση Yahoo!, απλά απέδειξε το προφανές : Οτι είναι κακός διαιτητής. Δεν είναι οτι έχει πρόθεση να βοηθήσει ή να αδικήσει κάποια ομάδα. Είναι απλά κακός διαιτητής, πάει και τελείωσε. Αυτό που δίνει στη φάση του 88' με τον Μιραλάς και τον Καπίνο δε το δίνουν ούτε στα τοπικά. Το σφύριγμα αυτό ήταν κίνηση ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΟΠΕΡ. Συν τοις άλλοις, οι τοποθετήσεις του μέσα στο γήπεδο ήταν άθλιες : Ουκ ολίγες φορές μπήκε στην πορεία της μπάλας λειτουργώντας σαν... τρίτος στόπερ. Αν αυτός είναι το μέλλον της διαιτησίας, θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στο μέλλον.

Υ.Γ. 12 : Ο δε "πολύς" κος Σεμπαστιάν Λέτο, τρομοκράτησε όλο το γήπεδο με τα συνεχόμενα νιαουρίσματα του. Όταν τον μάρκαρε κανένας Χολέμπας, κανένας Τοροσίδης,  ή σε μια φάση που τον έσπρωξε ο Μέγκιερι, υφάκι, στυλάκι και τα λοιπά. Σε δυό - τρείς φάσεις που τον έπαιξε δυνατά ο Παπαδόπουλος, ούτε κιχ. Καλά, ειδικά στη φάση που το έκανε ένα δυνατό τάκλιν (καθαρό) ο Όλοφ Μέλμπεργκ, ο Γκάρφιλντ απ'την Αργεντινή δεν γύρισε καν το κεφάλι να κοιτάξει. Νιάου...

Υ.Γ. 13 : Ο σημερινός Ολυμπιακός μου άρεσε. Ήταν ένας Ολυμπιακός όπως ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θέλουμε να τον βλέπουμε να παίζει ΚΑΙ στα ντέρμπι, ειδικά με τον Παναθηναϊκό. Πίεση, ευκαιρίες, περισσότερη πίεση, πάθος, τσαμπουκάς. 22 τελικές προσπάθειες έναντι 8 σε ντέρμπι είναι κάτι που δε το συναντάς κάθε μέρα. Η μεγαλύτερη κατάκτηση μας ήταν αυτή ακριβώς η καλή εμφάνιση που πιστοποίησε και στα μάτια του πλέον... άμπαλου, οτι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από τον πολυδιαφημισμένο Παναθηναϊκό των... ηγετών και των... σεϊχηδων. Τελεία και παύλα.

Υ. Γ. 14 : Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι όλα είναι ρόδινα. Η αμυντική μας λειτουργία παραμένει προβληματική, αφού για άλλο ένα ματς δεχτήκαμε γκολ. Είναι ανεπίτρεπτο να μας κάνει ο κάθε Κουίνσι μέσα σε ένα τρίλεπτο ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια φάση. Δείτε τις τρείς φάσεις από το 13' μέχρι το 16' : Με τον ίδιο τρόπο φεύγει ο Κουίνσι δύο φορές από δεξιά και μια από αριστερά. Και είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσουμε η αμυντική μας λειτουργία γιατί δεν είναι το ματς με τον Παναθηναϊκό τώρα, αλλά και σε ματς με υποδεέστερους αντιπάλους.

Υ.Γ. 15 : Όπως είπα και παραπάνω, το παιχνίδι πλέον τελείωσε. Η διαφορά των δύο πόντων καλύπτεται, όμως απαιτείται απόλυτη σοβαρότητα από εδώ και στο εξής. Ο Παναθηναϊκός έχει ευκολότερο πρόγραμμα και δεν εννοώ την σειρά των αγώνων, αλλά τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του - την πλειοψηφία τους, τουλάχιστον. Οι δύο αυτοί βαθμοί μπορεί να αποδειχτούν εξίσου εύκολα μηδαμινή διαφορά, μα συνάμα χαώδης. Σοβαρότητα και δουλειά στη συνέχεια : Και οι πέτρες είδαν σήμερα στο γήπεδο ποιά είναι η καλύτερη ομάδα. Να το δείξουμε και σε διάρκεια πλέον.

Υ.Γ. 16 : Η μπάλα έχει τίποτε ακαθαρσίες ή... μυρίζει άσχημα και δεν πηγαίνει κανείς άλλος να αναλάβει στημένα; Μόνο ο Χολέμπας υπάρχει στην ομάδα;

Υ.Γ. 17 : ... και τώρα, Μαρσέγη που θα'λεγε και ο Αλέφας. Δύσκολο παιχνίδι και καθοριστικό για τη συνέχεια. Όχι για το βαθμολογικό κομμάτι και την επικείμενη συνέχεια ή όχι στο θεσμό, αλλά για τον χαρακτήρα που θα δείξει η ομάδα και πως θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα αυτού του ματς. Να δείξουμε οτι είμαστε μεγάλοι, ξανά : Είναι τέτοια η δυναμική του Ολυμπιακού που - δυστυχώς ή ευτυχώς - πρέπει να το αποδεικνύουμε συνεχώς.

Υ.Γ. 18 : Που'ναι ο πρίγκηπας, οεο;