20 Οκτ 2011

Ολυμπιακός-Μπορούσια Ντόρτμουντ 3-1 : Πέσαμε απ'την ακρόπολη και βρήκαμε... θησαυροφυλάκιο


Από τη στιγμή που ο βραχυκυκλωμένος Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου ευτύχησε να προηγηθεί δύο φορές επί της καλύτερης του στο πρώτο μέρος Ντόρτμουντ, η επικράτηση του ήταν αναμενόμενα εύκολη όταν ανέβασε τον ρυθμό του και περιόρισε σε θεατή την πρωταθλήτρια Γερμανίας. Ο Ολυμπιακός αν ήταν πιο προσεκτικός ίσως να είχε πετύχει κι άλλα γκολ, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως η ομάδα όχι μόνο πήρε τη νίκη που πάση θυσία ήθελε, αλλά την πέτυχε με εμφατικό σκορ και με καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο. Σημείο κλειδί του αγώνα, το γκολ του Ραφίκ Τζεμπούρ στο 40ό λεπτό που έδωσε εκ νέου το προβάδισμα απέναντι σε μια Ντόρτμουντ που είχε ισοφαρίσει και έδειχνε οτι ήταν πολύ πιθανό να πετύχει και 2ο γκολ. Ο Ολυμπιακός έφτασε στους 3 βαθμούς και ανέβηκε στην 3η θέση, αφήνοντας στην 4η θέση την σημερινή του αντίπαλο, η οποία θα μας περιμένει σε 15 ημέρες στη Βεστφαλία για έναν αγώνα "ζωής ή θανάτου"...
Ο αγώνας
4-4-1-1 για τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε και φυσικά από την εντεκάδα του Ισπανού δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εκπλήξεις που τείνουν να εξελιχθούν σε παράδοση : Αυτή τη φορά η έκπληξη του Βαλβέρδε ήταν η χρησιμοποίηση του Μαρκάνο σε ρόλο αριστερού μπακ, με τον Χοσέ Χολέμπας σε ρόλο χαφ και τον Ζαν Μακούν βασικό. Η εντεκάδα μας : Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια, Φρανσουά Μοδέστο - Ιβάν Μαρκάνο στα άκρα της άμυνας με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Όλοφ Μέλμπεργκ στο κέντρο της, οι Πάμπλο Ορμπαϊθ και Ζαν Μακούν σε ρόλο κεντρικών χαφ με τους Κέβιν Μιραλάς και Χοσέ Χολέμπας στα άκρα της μεσαίας γραμμής και τον Αριέλ Ιμπαγάσα σε ελεύθερο ρόλο πίσω απ'τον μοναδικό προωθημένο, Ραφίκ Τζεμπούρ. Ο Γιούργκεν Κλοπ από πλευράς Μπορούσια Ντόρτμουντ επέλεξε το 4-2-3-1 και τους Βάιντενφέλερ στο τέρμα, από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα τους Πίστσεκ, Σούμποτιτς, Χούμελς και Σμέλτσερ, τους Γκουντογκάν και Μπέντερ σε ρόλο αμυντικών χαφ με τους Γκέτσε και Πέρισιτς στα άκρα και κεντρικά τον Καγκάβα, με τον Λεβαντόβσκι να έχει τον ρόλο του κεντρικού επιθετικού. Στον πάγκο του Ολυμπιακού έμειναν οι Μπάλας Μέγκιερι, Γιάννης Ποτουρίδης, Τάσος Παπάζογλου, Γιάννης Μανιάτης, Τζαμέλ Αμπντούν, Γιάννης Φετφατζίδης και Μάρκο Πάντελιτς ενώ από πλευράς Ντόρτμουντ οι Λάνγκερακ, Λέβε, Σαντάνα, Λάιτνερ, Κελ, Γκρόσκροϊτς και Μπλαστσικόβσκι.

Η Ντόρτμουντ μπήκε πιο δυνατά στο ματς και πίεσε από τα πρώτα δευτερόλεπτα, δημιουργώντας... πανικό στα καρέ μας. Απομακρύνσεις όπως - όπως και χαμένες μονομαχίες σε χαφ και άμυνα έδιναν την ευκαιρία στους Γερμανούς να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Στο 3ο λεπτό λίγο έλειψε να κάνουμε τη ζημιά, όταν ο Τζεμπούρ έκλεψε τη μπάλα, έπαιξε το ένα - δύο με τον Μιραλάς αλλά στο γύρισμα του Αλγερινού πρόλαβε ο Χούμελς και έβαλε το κεφάλι του διώχνοντας σε κόρνερ. Η Ντόρτμουντ απάντησε με δύο ευκαιρίες σε δύο λεπτά : Αρχικά στο 4ο λεπτό με τον Πέρισιτς που μπήκε σε θέση μέσα αριστερά στην περιοχή και έκανε ένα σουτ με το αριστερό που απέκρουσε με διπλή προσπάθεια ο Κοστάντσο και αμέσως μετά στο 5ο λεπτό ο Καγκάβα έπειτα από αμυντική αδράνεια βγήκε σε θέση γκολ προ του Κοστάντσο, αλλά το πλασέ του πάνω απ'τον Αργεντινό τερματοφύλακα, κατέληξε ευτυχώς πάνω απ'τα δοκάρια. Και εκεί που ο Ολυμπιακός έδειχνε να τα'χει χαμένα, η τύχη μας χαμογέλασε : Ο Κέβιν Μιραλάς βγήκε σε θέση έξω αριστερά και γύρισε τη μπάλα προς τα πίσω, εκεί που είχε ανέβει ο Ιβάν Μαρκάνο. Ο Ισπανός μπακ έκανε μια πολύ ωραία σέντρα στο ύψος της μικρής περιοχής, εκεί που βρέθηκε σε θέση φορ ο Χοσέ Χολέμπας ο οποίος έπιασε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Ντόρτμουντ στο 8ο λεπτό, ξεσηκώνοντας το Καραϊσκάκη!

Η Ντόρτμουντ έδειξε προς στιγμήν να σαστίζει, αλλά διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σκόραρε στο 13ο λεπτό αλλά ευτυχώς χωρίς αντίκρυσμα, αφού το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ καθώς ο Λεβαντόβσκι που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα ήταν σε θέση οφσάϊντ έπειτα από το σουτ-πάσα του Καγκάβα. Στο 15' έπειτα από βαθιά μπαλιά του Σμέλτσερ και "τσαφ" του Μέλμπεργκ, ο Λεβαντόβσκι βγήκε επικίνδυνα σε θέση έξω αριστερά, αλλά ο Αβραάμ Παπαδόπουλος με εξαιρετική προβολή σταμάτησε τον Πολωνό επιθετικό. Ο Ολυμπιακός πάντως ήταν αυτός που έχασε τη μεγάλη ευκαιρία στο 20ό λεπτό, όταν από σέντρα του Μοδέστο από δεξιά και προβολή του Τζεμπούρ που διεκδίκησε από τον Χούμελς, η μπάλα πήρε ύψος με τον Κέβιν Μιραλάς να πετάγεται, να πιάνει την κεφαλιά αλλά να στέλνει τη μπάλα πάνω απ'τα δοκάρια του Βάιντενφέλερ. Η Ντόρτμουντ είχε τη δική της ευκαιρία στο 24' όταν ο Γκέτσε πέρασε σαν σταματημένο όποιον βρήκε μπροστά του, έφτασε μέχρι τη μεγάλη περιοχή, μπήκε μέσα αλλά την ύστατη στιγμή, λίγο πριν το σουτ, ο Όλοφ Μέλμπεργκ με σωτήρια προβολή του πήρε τη μπουκιά από το στόμα σώζοντας το Θρύλο. Η υπεροχή της Ντόρτμουντ όμως την οδήγησε τελικώς στην ισοφάριση, με τον Μιραλάς να μπλέκεται με τον Μαρκάνο με τη μπάλα να περνάει δεξιά στον Γκέτσε, τον οποίο ακολούθησε ο Ορμπαϊθ. Ο Γερμανός μέσος έκανε μια παράλληλη σέντρα στο ύψος της μεγάλης περιοχής, εκεί που ο Λεβαντόβσκι χωρίς πίεση σταμάτησε τη μπάλα, έκανε το σουτ με όλη του την άνεση και έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία της εστίας μας παρά την προσπάθεια του Κοστάντσο, για να γράψει το 1-1 στο 26'...

Η Ντόρτμουντ είχε κυριαρχήσει πλήρως στον αγωνιστικό χώρο. Τα μαρκαρίσματα του Ολυμπιακού στη μεσαία γραμμή ήταν ανύπαρκτα με αποτέλεσμα ο Γκέτσε και ο Καγκάβα να κάνουν πάρτι, με τον Ιάπωνα μάλιστα να βρίσκει και χώρους και να δοκιμάζει σουτ ανενόχλητος αρχικά στο 29' με τη μπάλα να φεύγει πάνω απ'τα δοκάρια μας και στο 31' να δοκιμάζει νέο σουτ από θέση μέσα αριστερά με τον Κοστάντσο να πέφτει και να μπλοκάρει στην κλειστή του γωνία. Ο Κοστάντσο αντέδρασε πολύ σωστά και στο 35' όταν ο Πέρισιτς μπήκε πάλι από αριστερά στην περιοχή, με τον Αργεντινό τερματοφύλακα να του κλείνει το δρόμο και τον Μέλμπεργκ να παρεμβάλλεται και αυτός για να απομακρυνθεί τελικά η μπάλα σε κόρνερ. Στο 36' πάντως εμείς ήμασταν πάλι που είχαμε την ευκαιρία να σκοράρουμε, πάλι με τον Μιραλάς : Ο Τζεμπούρ διεκδίκησε μια μπαλιά μέσα στην περιοχή, έδωσε στον Ιμπαγάσα που έβγαλε μια μπαλιά στη μικρή περιοχή, με τον Μιραλάς να πετάγεται στην πορεία της μπάλας, να βάζει την προβολή και τη μπάλα να περνάει ελάχιστα πάνω από το δοκάρι του Βάιντενφέλερ.


Οι Γερμανοί είχαν την υπεροχή, ο Ολυμπιακός όμως χτύπησε ξανά στο 40'! Ο Μιραλάς πήρε τη μπάλα σε θέση έξω δεξιά και έβγαλε μια σέντρα προς το ύψος του πέναλτι, εκεί που ο Ραφίκ Τζεμπούρ με πλάτη στο τέρμα γύρισε ωραία γύρω από τον Σούμποτιτς και με δυνατό σουτ "πήρε μέσα" το χέρι του Βάιντενφέλερ στέλνοντας τη μπάλα για 2η φορά στα δίχτυα της Ντόρτμουντ! Το ημίχρονο λίγο έλειψε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για το Θρύλο : Ο Φρανσουά Μοδέστο έκλεψε ωραία τη μπάλα και συνδυάστηκε έξοχα με τον Μιραλάς, που έβγαλε μια ωραία σέντρα λίγο πίσω απ'το πέναλτι, εκεί που καραδοκούσε ο Τζεμπούρ. Ο Αλγερινός γλύστρησε λίγο πριν το σουτ και δεν το έπιασε γεμάτα, με τη μπάλα να κάνει ένα γκελ, να παίρνει πολύ ύψος και να φεύγει ελάχιστα δίπλα απ'το αριστερό δοκάρι του Βάιντενφέλερ, που είχε μείνει στήλη άλατος. Με το σκορ στο 2-1 οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια...

Χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός αυτή τη φορά μπήκε πιο δυνατά και είχε μια καλή στιγμή στο 49', όταν κερδίσαμε φάουλ με τον Ιμπαγάσα να στρώνει τη μπάλα στον Χολέμπας, με τον Ελληνογερμανό να δοκιμάζει ένα πολύ δυνατό συρτό σουτ, με την μπάλα να περνάει μόλις άουτ δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι της Ντόρτμουντ. Οι Γερμανοί είχαν μια διπλή καλή ευκαιρία στο 52ο λεπτό, όταν ο Πίστσεκ έβγαλε μία καλή σέντρα προς τον Λεβαντόφσκι που δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα ήθελε, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Λεβαντόβσκι βγήκε στην πλάτη της άμυνας και κυνήγησε τη μπάλα προς την περιοχή, αλλά πριν προλάβει να τσιμπήσει τη μπάλα ο Φράνκο Κοστάντσο με έγκαιρη έξοδο βγήκε και έδιωξε τη μπάλα με τα πόδια σε πλάγιο.

Ο Ολυμπιακός είχε πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων, κατάφερε να ελέγξει το χώρο της μεσαίας γραμμής ανακόπτοντας έτσι τις συνεχείς φαρμακερές αντεπιθέσεις της Ντόρτμουντ. Ο Γιούργκεν Κλοπ θέλησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας και στο 56' έκανε την πρώτη του αλλαγή, αποσύροντας τον Γκεντογάν για να περάσει στη θέση του τον Λάιτνερ. Στο 61' χάσαμε μια σπουδαία ευκαιρία για γκολ : Κερδισμένο φάουλ από δεξιά με τον Αριέλ Ιμπαγάσα να πηγαίνει στην εκτέλεση και να σκάβει εξαιρετικά τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι, εκεί που πετάχτηκε αφύλακτος ο Μοδέστο και έπιασε μια κεφαλιά που απέκρουσε με πλονζόν στη δεξιά του γωνία ο Βάιντενφέλερ. Η Ντόρτμουντ κάπου εκεί άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι και είχε μια καλή στιγμή στο 62' με τον Λεβαντόβσκι που έκανε το γύρισμα, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Νέα καλή στιγμή για το Θρύλο στο 65' όταν ο Ζαν Μακούν κέρδισε μια μπαλιά και έβγαλε μια ωραία πάσα δεξιά προς τον Τζεμπούρ, ο οποίος με τη μία γύρισε διαγώνια προς τη μικρή περιοχή για τον επερχόμενο Κέβιν Μιραλάς. Ο Βέλγος δεν βρήκε τη μπάλα, ενώ υποδείχθηκε τελικώς και σε θέση οφσάιντ.

Η Ντόρτμουντ προχώρησε σε 2η αλλαγή στο 66, με τον Μπλαστσικόβσκι να παίρνει τη θέση του Καγκάβα. Μάλιστα ο επιθετικός των Γερμανών έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, όταν επιχείρησε ένα σουτ που έφυγε τελικώς άουτ. Η στιγμή για την πρώτη αλλαγή του Ολυμπιακού ήρθε στο 73ο λεπτό, όταν ο Βαλβέρδε απέσυρε τον Ζαν Μακούν για να περάσει στη θέση του τον Γιάννη Μανιάτη, με τον Έλληνα αμυντικό να πηγαίνει δεξιά και τον Φρανσουά Μοδέστο να πηγαίνει στα χαφ, δίπλα στον Πάμπλο Ορμπαϊθ. Και 5 λεπτά αργότερα, ο Κορσικανός ευτύχησε να σκοράρει : Νέα εκτέλεση φάουλ από τον Αριέλ Ιμπαγάσα από αριστερά στην καρδιά της άμυνας των Γερμανών, ψηλότερα απ'όλους ο Μοδέστο πιάνει την κεφαλιά και στέλνει τη μπάλα στην αριστερή γωνία της Ντόρτμουντ παρά την προσπάθεια του Βάιντενφέλερ : 3-1!

Η Ντόρτμουντ σε εκείνο το σημείο παρέδωσε τα όπλα. Προσπάθησε να απειλήσει με κάποια γεμίσματα, με τον Κοστάντσο όμως να καθαρίζει όλες τις φάσεις. Ο Ολυμπιακός είχε πλέον και το σκορ και το χρόνο και την ψυχολογία και την έδρα φυσικά με το μέρος του και στο 81' είχε άλλη μια καλή στιγμή, όταν ο Χοσέ Χολέμπας δοκίμασε ένα μακρινό σουτ που πέρασε λίγο άουτ δίπλα από το αριστερό δοκάρι της Ντόρτμουντ. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχοντας δύο αλλαγές ακόμη, αποφάσισε να τις "ξοδέψει" για να ροκανίσει το χρόνο και έτσι πέρασε στο 87ο λεπτό τον Μάρκο Πάντελιτς αντί του Ραφίκ Τζεμπούρ, ενώ τρία λεπτά αργότερα απέσυρε και τον Κέβιν Μιραλάς για να περάσει στη θέση του τον Γιάννη Φετφατζίδη. Τα λεπτά πέρασαν χωρίς ευτράπελα, με τον Ολυμπιακό να παίρνει την σπουδαία και πολυπόθητη νίκη επί των πρωταθλητών Γερμανίας με 3-1.


Κριτική
Φράνκο Κοστάντσο : Επιτέλους, μια καλή εμφάνιση από τον Αργεντινό! Ξεκίνησε νωθρά, "δειλά" μάλλον, διώχνοντας με τις γροθιές δύο σέντρες των ακραίων της Ντόρτμουντ. Στη συνέχεια πήρε τα πάνω του χάρη σε 2-3 καλές τοποθετήσεις του προ των Καγκάβα και Πέρισιτς και από εκείνο το σημείο και μετά πατούσε γερά στο γήπεδο. Καμμία ευθύνη στο γκολ : Έχω πεί οτι δεν τον πιστεύω σαν τερματοφύλακα, αλλά εύχομαι ολόψυχα να με διαψεύσει και η σημερινή εμφάνιση να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Φρανσουά Μοδέστο : Ταλαιπωρήθηκε απίστευτα στο πρώτο ημίχρονο. Ο Μιραλάς δε βοηθούσε στο μαρκάρισμα και πότε ο Λεβαντόβσκι, πότε ο Πέρισιτς του'καναν τη ζωή δύσκολη. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα πήγαν καλύτερα και στο 20λεπτο που έπαιξε χαφ κέρδισε όλες τις μάχες και έβαλε και μια γκολάρα.

Αβραάμ Παπαδόπουλος : Πρώτος σε όλες τις φάσεις. Μερικά κοψίματα για σεμινάριο, ωραία ντουμπλαρίσματα με τον Μέλμπεργκ, νικητής στις περισσότερες μάχες, προσωπικά τον χαίρομαι να τον βλέπω με το περιβραχιόνιο.

Όλοφ Μέλμπεργκ : Δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο με τον Λεβαντόβσκι, είχε κάποιες χαμένες και κάποιες κερδισμένες μονομαχίες (οι κερδισμένες είναι η αλήθεια πως ήταν εντυπωσιακές). Στο 2ο ημίχρονο έφερε τα πράγματα εκεί που ήθελε και κυριάρχησε στον χώρο ευθύνης του.

Ιβάν Μαρκάνο : Καλή εμφάνιση από τον Ισπανό που τη χρειαζόταν μετά τις σερί κακές του εμφανίσεις. Αρκετά καλός σε ρόλο μπακ , λειτούργησε σωστά και αποτελεσματικά η συνεργασία του με τον Χολέμπας. Μάλιστα, του σέρβιρε και το πρώτο σημερινό μας γκολ.

Κέβιν Μιραλάς : Η εμφάνιση του με βρίσκει διχασμένο ως προς την κριτική του. Ναι μεν όταν έπαιρνε τη μπάλα στα πόδια  έτρεμε το φυλλοκάρδι των Γερμανών, αλλά από δική του γκάφα ήρθε το 1-1. Ναι μεν παραμελούσε σχεδόν επιδεικτικά να βοηθάει στο μαρκάρισμα, αλλά ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις που κάναμε σχεδόν. Δεν έλειψαν οι καλές του στιγμές, όπως όμως δεν έλειψαν και οι υπερβολές του με αποτέλεσμα να χάνει κάποιες καλές ευκαιρίες για αντεπιθέσεις. Θα αρκεστώ στα θετικά και θα πω "ήταν καλός".

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Στο πρώτο ημίχρονο ήταν να τον λυπάσαι γιατί τράβηξε τα πάνδεινα απ'τον Καγκάβα, ο οποίος ότι ώρα ήθελε έβγαινε έξω απ'την περιοχή και είτε "έσπαγε" τη μπάλα είτε δοκίμαζε σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως ο Ισπανός ανέβηκε πολύ ενώ η άνοδος και του Μακούν βελτίωσε όλη τη μεσαία γραμμή. Κακό πρώτο, καλό δεύτερο ημίχρονο.

Ζαν Μακούν : Στο πρώτο ημίχρονο ήταν αλλού. Εντελώς. Σωρεία λανθασμένων μεταβιβάσεων, πολύ άσκοπο τρέξιμο, σαν να έβλεπες έναν Πατσατζόγλου Μ.Τ. (μετά τραυματισμού) που είχε μπεί στο πλύσιμο. Στο δεύτερο ημίχρονο κάτι τον ταρακούνησε, γιατί ήταν αρκετά καλός  : Περιόρισε τις κακές του πάσες, το τρέξιμο του έγινε ουσιαστικό και κυκλοφορούσε καλά τη μπάλα. Κουράστηκε και βγήκε στι 73', αν και είναι αξιοπερίεργο το πότε πρόλαβε να κουραστεί αφού είναι από τους πλέον ξεκούραστους παίκτες της ομάδας. Δεν έχει ρυθμό, θα τον αποκτήσει με τα παιχνίδια. Αν τον βάζει ο Βαλβέρδε...

Χοσέ Χολέμπας : "Βγήκε" η τοποθέτηση του Γερμανού στα χαφ στον Βαλβέρδε. Ο Χολέμπας κράτησε καλά την ισορροπία του ανάμεσα στον ανασταλτικό και τον επιθετικό τομέα, είχε καλά ντουμπλαρίσματα με τον Μαρκάνο και η πλευρά τους - αν και είχε προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο - τα πήγε καλά. Ο δε Χολέμπας άνοιξε και τον δρόμο προς τον θρίαμβο με το γκολ του στο 8'. Καλή εμφάνιση από τον Γερμανό.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Άφαντος στο πρώτο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να μη μπορεί να σταυρώσει μπαλιά και τον ίδιο να δείχνει ανήμπορος να πάρει πρωτοβουλίες. Ανέβηκε στο δεύτερο και μαζί του ανέβηκε και όλος ο Ολυμπιακός. Κυκλοφόρησε καλά τη μπάλα - βοηθήθηκε πολύ και από τους Μακούν - Ορμπαϊθ που ανέλαβαν τη "βρωμοδουλειά" και τα στημένα του ήταν φαρμάκι. Βαρόμετρο ο Αργεντινός και όταν δεν τραβάει, δεν έχει βρεθεί το φάρμακο που να θεραπεύει την κακή βραδιά του.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Καλή εμφάνιση για τον Αλγερινό, που ήταν απ'τους λίγους παίκτες στο πρώτο ημίχρονο που πίεσαν και προβλημάτισαν τους Γερμανούς. Το γκολ - χρυσάφι που πέτυχε στο 40' έγειρε την πλάστιγγα του ματς.

Γιάννης Μανιάτης : Δεν είχε προβλήματα στο 20λεπτο που αγωνίστηκε, δεν είχε και ιδιαίτερη πίεση.

Μάρκο Πάντελιτς - Γιάννης Φετφατζίδης : Και οι δύο μαζί συνολικά αγωνίστηκαν ούτε δεκάλεπτο καλά καλά. Μπήκαν για να "ροκανιστεί" ο χρόνος και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Είμαστε χαρούμενοι για τη νίκη. Κι εγώ είμαι διπλά χαρούμενος, καθώς είναι η πρώτη νίκη μου ως προπονητής στο Champions League. Νικήσαμε μία δυνατή ομάδα, που είναι Πρωταθλήτρια στη χώρα της. Η Ντόρτμουντ μας δυσκολεψε στο πρώτο ημίχρονο. Το ματς είχε γρήγορο ρυθμό, στο δεύτερο μέρος ισορροπήσαμε. Είμαστε, επίσης, χαρούμενοι επειδή δώσαμε χαρά στον κόσμο. Η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο μέρος έπρεπε να παίξουμε πιο αμυντικά γιατί είχαμε αρκετά προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο, όπου η Ντόρτμουντ μας πίεσε πολύ. Ιδιαίτερα στο πρώτο εικοσάλεπτο. Χάσαμε σημαντικές μπαλιές. Το παιχνίδι παιζόταν στην περιοχή μας και σε εκείνο το διάστημα δυσκολεύτηκαμε πολύ. Στο δεύτερο ημίχρονο προσαρμοστήκαμε, έπρεπε να παίξουμε πιο αμυντικά γιατί με τις αντεπιθέσεις πιστεύαμε πως μπορούσαμε να τους κάνουμε ζημιά, πετυχαίοντας ένα τρίτο γκολ. Οι τρεις βαθμοί μας βοηθάνε πολύ προκειμένου να κοιτάξουμε τα επόμενα παιχνίδια με αισιοδοξία. Αν χάναμε απόψε, πρακτικά μέναμε εκτός Ευρώπης. Είναι δύσκολος όμιλος και έχουμε μπροστά μας τώρα δύο σερί εκτός έδρας ματς. Αυτή η νίκη θα μας βοηθήσει ψυχολογικά. Και το παιχνίδι με την ΑΕΚ ήταν μία μεγάλη πρόκληση για εμάς. Ευτυχώς στο ποδόσφαιρο κάθε παιχνίδι είναι μία διαφορετική ιστορία. Αυτό αρέσει στον κόσμο.

Εμείς δυσκολέψαμε την Ντόρτμουντ και καταφέραμε να την κερδίσουμε. Η ΑΕΚ μας δυσκόλεψε και δεν μπορέσαμε να την κερδίσουμε. Και ο επόμενος αγώνας με τον Πανιώνιο, είναι μία διαφορετική ιστορία. Ως προπονητής μου αρέσει η ομάδα μου να έχει την πρωτοβουλία, να είναι φιλόδοξη, να παίζει καλά και να κάνει ωραίο παιχνίδι. Προσπαθούμε πάντα να το εφαρμόσουμε αυτό στον αγωνιστικό χώρο, αλλά βλέπουμε πως σε κάποια παιχνίδια μπορούμε να κάνουμε τη ζημιά στον αντίπαλο όταν παίξουμε λίγο πιο αμυντικά. Απόψε είδαμε πως με τις αντεπιθέσεις μπορούσαμε να την βλάψουμε περισσότερο. Υπάρχουν παιχνίδια που προσαρμόζεσαι ανάλογα με τον αντίπαλο γιατί πολύ απλά στο τέλος θέλεις να κερδίσεις. Υπάρχουν παιχνίδια που βλέπεις πως δεν έχεις εσύ τον έλεγχο. Όπως απόψε για κάποιοα διάστημα. Έπρεπε, λοιπόν, να προσαρμοστούμε. Οι δικοί μας παίκτες είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία σε αντίθεση με τους ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ που έχουν τεράστιο ταλέντο και εξαιρετική φυσική κατάσταση. Οι παίκτες μας ήξεραν πως πρέπει να διαχειριστούν το ματς όσο κυλούσε ο χρόνος.

Δεν ήξερα την προϊστορία με τις Γερμανικές ομάδες. Αν την ήξερα, θα ήμουν πολύ πιο ήσυχος απόψε (γέλια). Είναι ωραίο να το συζητάμε αυτό μετά το ματς, αλλά πριν αρχίσει ένα παιχνίδι γνωρίζεις τις δυσκολίες του. Οι γερμανικές ομάδες είναι δυνατές στην επίθεση, σου αφήνουν το περιθώριο να τις απειλήσεις στην άμυνα. Θα είμαστε το ίδιο ανήσυχοι, αν στο μέλλον κληθούμε να παίξουμε ξανά με τον ίδιο αντίπαλο. Η Ντόρτμουντ δεν άξιζε να χάσει από την Άρσεναλ, όπως και με τη Μαρσέιγ. Όλοι ξέρουμε την Άρσεναλ, όταν χρειάζεται κάτι το πετυχαίνει. Η Μαρσέιγ είναι πολύ δύσκολη ομάδα. Το επόμενο παιχνίδι θα κρίνει πολλά είτε για την πρόκριση είτε για την τρίτη θέση. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Σίγουρα παίζει ρόλο ότι είμαστε πιο έμπεροι στη διοργάνωση και έχουμε, παράλληλα, υποχρεώσεις στο Πρωτάθλημα. Με τη Μαρσέιγ παίξαμε χωρίς επίσημο αγώνα, είχαμε τραυματίες, ενώ κάποιοι παίκτες είχαν λίγες ημέρες στην ομάδα. Όπως και να 'χει, σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικό. Δεν μπορείς, όμως, να γυρίσεις το χρόνο πίσω".

Γιούργκεν Κλοπ : "Κάναμε αρκετά λάθη, δεν είχαμε την κατάλληλη συγκέντρωση και δεχτήκαμε δύο τέρματα που δεν έπρεπε. Έτσι δώσαμε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κάνει το παιχνίδι του στο δεύτερο ημίχρονο, να φέρει το ματς στα μέτρα του και να πάρει τη νίκη. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον του ομίλου, καθώς υπάρχουν ακόμη τρία παιχνίδια. Ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό στην σημερινή αναμέτρηση αλλά πιστεύω πως στη συνέχεια μπορούμε να πετύχουμε κάποιες νίκες".

Ραφίκ Τζεμπούρ : "Αυτό το παιχνίδι ήταν για εμάς σαν τελικός. Ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο και θα έπρεπε πάση-θυσία να κερδίσουμε ώστε να έχουμε ελπίδες πρόκρισης είτε για την επόμενη φάση του Champions League, είτε για το Europa League. Ο κόσμος μας στο γήπεδο ήταν συγκλονιστικός, μας βοήθησε πάρα πολύ, μας εμψύχωσε, μας στήριξε και ήταν ο 12ος παίκτης για εμας στο γήπεδο. Για να φτάσουμε στη νίκη, βέβαια, έπαιξε ρόλο και η καλή μας απόδοση, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν πάρα πολύ, τα δώσαμε όλα, καθώς είχαμε τον ίδιο στόχο που δεν ήταν άλλος παρά μόνο η νίκη και είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που τα καταφέραμε. Βγάλαμε πολύ ενέργεια στο ματς, το οποίο ήταν δύσκολο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το Champions League, βρισκόμαστε στα μισά της φάσης των ομίλων και έχουμε ακόμη τρία παιχνίδια να δώσουμε. Αν παίξουμε εξίσου καλά στη συνέχεια, όπως με την Ντόρτμουντ στην έδρα μας, έχουμε αρκετές πιθανότητες ώστε να πάρουμε την πρόκριση και να περάσουμε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Πρέπει, όμως, να είμαστε ρεαλιστές, να έχουμε τα πόδια μας στη γη και να παρουσιαστούμε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας, ώστε να τον πετύχουμε".

Χοσέ Χολέμπας : "Ήταν ένας δύσκολος αγώνας εξ' αρχής. Μπήκαμε συγκεντρωμένοι και κάναμε ότι μπορούσαμε.  Στην πρώτη φάση αξίζαμε να σκοράρουμε. Έπρεπε να κερδίσουν και οι δύο ομάδες και ήταν καθοριστική η νίκη μας. 'Ετσι γίνεται στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν κάποιοι αγώνες που πρέπει να κερδίζεις και το καταφέραμε σήμερα αφού έπρεπε να κερδίσουμε. Προσωπικά, είχα δυνατότητα να πετύχω και άλλο γκολ αλλά δεν τα κατάφερα. Αφιερώνω το γκολ μου και την νίκη στους φίλους μου που είναι αντίπαλοι οπαδοί της Ντόρτμουντ και χάρηκαν πολύ. Έχουμε καλές πιθανότητες στο άλλο ματς στη Γερμανία. Εύχομαι να παίξω με την εθνική Ελλάδας. Δεν μπορώ να το ξέρω είναι υπόθεση κάποιων εγγράφων για να παίξω στην Εθνική".

Αβραάμ Παπαδόπουλος : "Σίγουρα ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Ένα ματς πολύ σημαντικό για την ομάδα μου. Για εμάς ήταν ένα ματς τελικός. Κάναμε όμως μεγάλη προσπάθεια, βγάλαμε ενέργεια και κάναμε αρκετές φάσεις. Όλη η ομάδα είχε καλή αμυντική λειτουργία, όχι μόνο εγώ και ο Όλοφ. Και αυτό είναι σημαντικό. Θα πρέπει, όμως, να σταθεροποιήσουμε αυτή την καλή αμυντική λειτουργία που δείξαμε, μία καλή αμυντική λειτουργία την οποία έχουμε στην ομάδα τα τελευταία χρόνια και μας έχει βοηθήσει. Είναι  σημαντικό να κρατάμε μακριά τον αντίπαλο. Αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά διαστήματα, στα οποία κάναμε κάποια λάθη, σταθήκαμε πολύ καλά στην άμυνα. Κάναμε ένα μέτριο ματς με την ΑΕΚ και παίξαμε καλύτερα κόντρα στην Ντόρτμουντ. Το σημαντικό είναι που νικήσαμε εμείς, δεν μας νοιάζει που κέρδισε η Άρσεναλ στην Γαλλία την Μαρσέιγ. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στις αδυναμίες μας ενόψει της συνέχειας. Μέρα με τη μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι. Έχουμε ποιότητα τόσο σαν παίκτες, όσο και σαν ομάδα. Χρειάζεται να δουλέψουμε ώστε ο Ολυμπιακός να πετύχει τους στόχους. Το επόμενο παιχνίδι με την Μπορούσια στη Γερμανία είναι πολύ σημαντικό, όπως θα είναι και εκείνο την 5η αγωνιστική με την Μαρσέιγ στη Γαλλία. Εμείς θα πάμε στο Ντόρτμουντ ώστε να κερδίσουμε και να αυξήσουμε τις πιθανότητες πρόκρισης μας στην επόμενη φάση. Σίγουρα τα δύο επόμενα ματς για εμάς θα είναι αρκετά δύσκολα και το γνωρίζουμε, αλλά θα φροντίσουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Μέρα με την μέρα, το πιστεύω, θα παρουσιαζόμαστε καλύτεροι. Σαν χώρα περνάμε μεγάλες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές και για τον λόγο αυτό θέλω πολύ να ευχαριστήσω τον κόσμο μας που ήρθε στο γήπεδο και μας στήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας συμπαραστάθηκαν και μας έσπρωξαν στη νίκη".

Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Σπουδαία νίκη όπως εξελίχθηκε το ματς. Η ομάδα ήθελε νίκη για να συνεχίσει να ελπίζει και όχι μόνο την πέτυχε, αλλά την πέτυχε και με το εμφατικό 3-1 και με καλή εμφάνιση στο 2ο ημίχρονο, απέναντι σε μια ομάδα που απέδειξε οτι και τρέχει πολύ και παίζει ωραίο ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. 2 : Το σκηνικό του αγώνα θύμισε πάρα πολύ τον προ τριετίας αγώνα μας - πάλι με Βαλβέρδε, πάλι στο Καραϊσκάκη, πάλι με Γερμανική ομάδα - με τη Χέρτα. Οι Γερμανοί είχαν την υπεροχή στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, έχασαν κάποιες καλές ευκαιρίες (με τον Πάντελιτς να χάνει τη μεγαλύτερη) αλλά στο τέλος βρέθηκαν με 4 γκολ στην πλάτη.

Υ.Γ. 3 : Έτσι ακριβώς την έπαθε και η Ντόρτμουντ. Οι Γερμανοί είχαν ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο με πίεση, με καλή κυκλοφορία, με καλύτερη παρουσία και κατοχή μπάλας, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν θανατηφόρος στις αντεπιθέσεις. Και αν ο Μιραλάς ήταν πιο τυχερός ίσως είχαμε πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ ακόμη στο ημίχρονο. Περάσαμε δύσκολες στιγμές στο πρώτο ημίχρονο, με το κέντρο μας να μη μπορεί να κόψει ούτε με βαλέ : Ο Ορμπαϊθ δεν είχε την ταχύτητα να καλύψει χώρους, ο Ιμπαγάσα προσπαθούσε να βρεί τα πατήματα του και ο Μακούν έμοιαζε με μουσικό στη μπάντα του Jimmy Cliff, απ'αυτούς που χόρευαν πάνω στη σκηνή πηδώντας δεξιά - αριστερά στους ρυθμούς της reggae. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν οι παίκτες της Ντόρτμουντ μέχρι και... coast to coast, με τους Μέλμπεργκ και Αβραάμ να χρειάζεται να επέμβουν 2-3 φορές την ύστατη στιγμή πριν γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Υ.Γ. 4 : Το γκολ του Τζεμπούρ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή : Έκοψε τα πόδια των Γερμανών και έδωσε αέρα στην ομάδα μας. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Γερμανοί μπήκαν με άγχος ενώ ο Ολυμπιακός αυτή τη φορά μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένος. Λειτούργησε ορθολογικά, περιόρισε το άσκοπο τρέξιμο και με ορθολογική τακτική προσπάθησε να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Ο Μακούν ανέβασε την απόδοση του, σταμάτησε να μοιράζει λάθος πάσες και μάρκαρε ουσιαστικά και με επιτυχία, ο Ορμπαϊθ με τον Μακούν δίπλα του να μαρκάρει καλύτερα πήρε ανάσες και ήλεγχε καλύτερα το χώρο ευθύνης του, ενώ το βαρόμετρο ήταν για μια φορά ακόμη ο μπαρμπα-Ιμπαγάσα. Ανέβηκε ο κοντός, ανέβηκε ο Ολυμπιακός. Και τα στημένα του ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για την εστία του Βάιντενφέλερ.

Υ. Γ. 5 : Η εμφάνιση θα κάνει καλό και στην ψυχολογία των παικτών, αλλά και τη δική μας που μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ δεν ήταν και στα καλύτερα της. Η μεγάλη νίκη αυτή δίνει ηρεμία σε εμάς κυρίως, γιατί όταν είμαστε ήρεμοι εμείς, είναι ήρεμη και η ομάδα.

Υ.Γ. 6 : Το καλό είναι οτι πετύχαμε το στόχο μας : Νικήσαμε. Το καλύτερο οτι το πετύχαμε με καλή εμφάνιση και καλό σκορ. Το κακό είναι οτι για να έχει αντίκρυσμα αυτή η νίκη, χρειαζόμαστε τουλάχιστον έναν βαθμό εκτός έδρας, ει δυνατόν επί των Γερμανών. Επειδή όμως αυτός ο αγώνας αργεί, ακολουθούν ματσάκια για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Μετά, βλέπουμε...

Υ.Γ. 7 : Εκπληκτικό το coreo. Για να είμαι ειλικρινής πάντως, την ατμόσφαιρα του παλιού Καραϊσκάκη όπως εκείνο το 1-1 με τη Φιρστ Βιέννα στις αρχές της δεκαετίας του '90, δε την αλλάζω για όλα τα coreo του κόσμου... Ας όψονται οι Μπλάτερ και οι Πλατινί της UEFA που έχουν απαγορέψει μέχρι και το κλάσιμο στο γήπεδο. Όπως και να'χει, συγχαρητήρια στα παιδιά που για άλλη μια φορά έκλεψαν την παράσταση.