30 Οκτ 2011

Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-2 : Το "τζάμπα" δεν λέει τίποτα...


Ανέλπιστη ισοπαλία για τον ΟΦΗ, μεγάλη γκέλα για τον Ολυμπιακό που από το 2-0 του 72' βρέθηκε στο 2-2 πέντε λεπτά αργότερα. Με το μυαλό στο Βεστφάλεν από τη στιγμή που ο Κέβιν Μιραλάς πέτυχε το 2ο γκολ, ήταν αναμενόμενο οτι οι παίκτες του Βαλβέρδε φλέρταραν με τον κίνδυνο, ειδικά όταν κάτω απ'τα δοκάρια τους βρίσκεται ο... αστάθμητος παράγων. Έτσι ο ΟΦΗ που είχε μόλις 25% κατοχή μπάλας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τρείς τελικές προσπάθειες πήρε την ισοπαλία, σταματώντας το νικηφόρο εντός έδρας σερί των 17 νικών που είχε ο Ολυμπιακός.
Ο αγώνας
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε κάποιες αλλαγές στο 4-4-1-1 του και παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τους Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια, Γιάννη Μανιάτη - Όλοφ Μέλμπεργκ - Ιβάν Μαρκάνο - Χοσέ Χολέμπας από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα. Στη μεσαία γραμμή ξεκίνησαν οι Πάμπλο Ορμπαϊθ και Ζαν Μακούν σε ρόλο κεντρικών χαφ με τον Γιάννη Φετφατζίδη  σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους και τους Τζαμέλ Αμπντούν - Κέβιν Μιραλάς στα άκρα, ενώ στην κορυφή ξεκίνησε ξανά ο Ραφίκ Τζεμπούρ. Ο Νίκος Αναστόπουλος από πλευράς ΟΦΗ επέλεξε το 4-5-1 και τους Κάρολ, Γαλανόπουλο, Ταυλαρίδη, Μπουλούτ, Κάλαϊτζιτς, Μπόντορ, Γεωργίου, Σίσιτς, Χόρχε Λόπεθ, Ζόρντι Λόπεθ και Μάντζιο. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν οι Μπάλας Μέγκιερι, Φρανσουά Μοδέστο, Αριέλ Ιμπαγάσα, Λιούμπομιρ Φέισα, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Βιθέντε Μόνχε και Μάρκο Πάντελιτς ενώ από πλευράς ΟΦΗ οι Βεζυρίδης, Βερόν, Ρόβας, Ζορμπάς, Ουκάρ, Καπάνταης και Σόουζα.

Όπως αναμενόταν ξεκίνησε το παιχνίδι : Ο Ολυμπιακός να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού, να κρατάει τη μπάλα και να προσπαθεί να δημιουργήσει φάσεις για γκολ και τον ΟΦΗ να παίζει με 10 παίκτες πίσω από τη μπάλα. Η κατοχή μπάλας από τα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν συντριπτική, με τον Ολυμπιακό - απόντος Ιμπαγάσα που ήταν στον πάγκο - να την κυκλοφορεί και τους παίκτες του ΟΦΗ να κλείνουν χώρους. Το πρώτο σουτ έγινε από πλευρά μας με τον Πάμπλο Ορμπαϊθ, ένα δυνατό σουτ το οποίο κατέληξε όμως πολύ ψηλά, άουτ. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να απειλήσουμε με σέντρες των Αμπντούν και Μανιάτη, χωρίς επιτυχία όμως. Στο 17' ο Γιάννης Φετφατζίδης με μια ωραία προσποίηση μπήκε στην περιοχή, αλλά έπεσε από το μαρκάρισμα του Ταυλαρίδη που έδιωξε κανονικά τη μπάλα. Στο αμέσως επόμενο λεπτό (18') ήρθε η πρώτη μας καλή ευκαιρία : Εκτέλεση φάουλ έξω από την περιοχή στην ευθεία του τέρματος, με τον Χοσέ Χολέμπας να παίρνει φόρα και να εκτελεί απ'ευθείας, με το δυνατό σουτ του όμως να περνάει λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κάρολ που είχε πέσει στη γωνία του. Στο 21ο λεπτό ήρθε η σειρά του ΟΦΗ να χάσει μια μοναδική ευκαιρία : Ο Μάντζιος έπαιξε ιδανικά την αντεπίθεση με τον Ζόρντι Λόπεθ, με τον Ισπανό να μπαίνει στην περιοχή και να βγαίνει "φάτσα" με τον Κοστάντσο, ο οποίος όμως βγήκε έγκαιρα από τα δοκάρια του και απέκρουσε τη μπάλα με το σώμα, σώζοντας την εστία του και κερδίζοντας το χειροκρότημα.

Τα λεπτά κυλούσαν στο ίδιο μοτίβο. Η κατοχή μπάλας είχε φτάσει το 76%-24% υπέρ μας, αλλά ο ταμπουρωμένος ΟΦΗ δεν επέτρεπε να δημιουργήσουμε πολλές φάσεις στην εστία του Ρόι Κάρολ. Στο 24' είχαμε ένα σουτ ψηλά άουτ από τον Φετφατζίδη έπειτα από πάσα του Τζεμπούρ ενώ στο 31' χάσαμε τη δεύτερη καλή μας ευκαιρία, όταν ο Φετφατζίδης κατέβασε τη μπάλα έπειτα από σέντρα του Αμπντούν, γύρισε το σώμα του αλλά το άψυχο σουτ που επιχείρησε δεν ανησύχησε τον Κάρολο που σταμάτησε εύκολα τη μπάλα. Ο δραστήριος Τζεμπούρ στο 39' έδωσε μια πάσα με το στήθος στον Μακούν, με τον Καμερουνέζο να πιάνει ένα σουτ το οποίο όμως ήταν κακό και πέρασε άουτ στο 39'. Όλα έδειχναν οτι θα πηγαίναμε στο ημίχρονο με το 0-0 σαν σκορ πρώτου μέρους, αλλά στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τζεμπούρ ξαναχτύπησε : Ο Πάμπλο Ορμπαϊθ πέρασε μια κάθετη πάσα στον Ζαν Μακούν, ο οποίος έδωσε μια ωραία πάσα με τη σειρά του στον Γιάννη Φετφατζίδη. Ο Έλληνας μέσος έκανε ένα σουτ με το δεξί, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Ρόι Κάρολ, με τη μπάλα όμως να παίρνει ύψος και τον Ραφίκ Τζεμπούρ που βρέθηκε στη μικρή περιοχή να πιάνει την κεφαλιά και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του ΟΦΗ, κλείνοντας ιδανικά το ημίχρονο για τον Ολυμπιακό.

Αλλαγή με το ξεκίνημα της επανάληψης για τον Ερνέστο Βαλβέρδε που απέσυρε τον Τζαμέλ Αμπντούν, έστειλε τον Γιάννη Φετφατζίδη δεξιά και πέρασε στον αγώνα τον Αριέλ Ιμπαγάσα, σε μια προσπάθεια να δώσει καλύτερο ρυθμό στην ομάδα του. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο χάνοντας μια πολύ καλή ευκαιρία με το "καλημέρα", όταν οι Ορμπαϊθ και Μακούν συνδυάστηκαν όμορφα με τον Καμερουνέζο να σουτάρει και τον Ρόι Κάρολ να εξουδετερώνει δύσκολα το σουτ του. Λίγο αργότερα, στο 50', ο Τζεμπούρ υποδέχθηκε σε θέση έξω δεξιά μια βαθιά μπαλιά του Ορμπαϊθ, κατέβασε τη μπάλα και δοκίμασε ένα δυνατό σουτ που πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Κάρολ. Με την ίδια τακτική συνέχιζε τον ματς ο ΟΦΗ, ενώ τα ποσοστά κατοχής της μπάλας θύμιζαν αγώνα 5χ5. Στο 58' χάθηκε μια καλή ευκαιρία, όταν ο Μανιάτης έβγαλε μια ωραία μπαλιά στον Μιραλάς που προσπάθησε προ του Κάρολ να κάνει κάτι μεταξύ λόμπας και ντρίμπλας, που δε του βγήκε όμως. Η ανταμοιβή για τον Ολυμπιακό ήρθε στο 62ο λεπτό : Ο Ορμπαϊθ είδε το Μανιάτη να ανεβαίνει από δεξιά και με ωραία μακρινή μεταβίβαση βρήκε τον δεξιό μπακ μας. Ο Μανιάτης σταμάτησε τη μπάλα, έκανε μια ωραία σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, έπιασε το πλασέ που απέκρουσε αρχικά ο Κάρολ για να στείλει τελικώς ο Μιραλάς τη μπάλα για 2η φορά στα δίχτυα και να γράψει το 2-0, κάνοντας όλους μας να πιστέψουμε οτι ο αγώνας έλαβε τέλος και πως στο μυαλό πλέον υπάρχει μόνο η Ντόρτμουντ. Αμ δε...

68ο λεπτό και ο Νίκος Αναστόπουλος κάνει δύο αλλαγές μαζί περνώντας τον Λεωνίδα Καμπάνταη στη θέση του Μίρνες Σίσιτς και τον Ματίας Βερόν στη θέση του Ζόρντι Λόπεθ,  για να ακολουθήσει αμέσως μετά η αλλαγή του Πάμπλο Ορμπαϊθ με τον Φρανσουά Μοδέστο. Ελάχιστα αργότερα, από το πουθενά, κυριολεκτικά, ο ΟΦΗ ξαναμπήκε ανέλπιστα στο ματς : Ο ΟΦΗ κέρδισε φάουλ το οποίο εκτέλεσε ο Χόρχε Λόπεθ με γέμισμα στο ύψος του πέναλτι. Εκεί σηκώθηκε ο Βαγγέλης Μάντζιος που κέρδισε την κεφαλιά απ'τον Ιβάν Μαρκάνο στέλνοντας τη μπάλα προς το τέρμα και τελικά στα δίχτυα, αφού ο Κοστάντσο επιχείρησε κακή έξοδο και πήγε να μπλοκάρει το... κεφάλι του Μαρκάνο. 2-1 για τον ΟΦΗ κυριολεκτικά από το πουθενά και άγχος ξανά στο Καραϊσκάκη...

O Νίκος Αναστόπουλος αποφάσισε να τα παίξει "όλα για όλα" και στο 76' έκανε και την τρίτη του αλλαγή, αποσύροντας τον Μπόντορ και περνώντας στη θέση του τον Ρόβα. Πριν καλά καλά περάσει ένα λεπτό από την αλλαγή, ήρθε το απόλυτο σοκ : Κόρνερ για τον ΟΦΗ στο 77' με εκτελεστή τον Χόρχε Λόπεθ, με τον Ισπανό να στέλνει τη μπάλα στη μικρή περιοχή του Κοστάντσο που έμεινε καθηλωμένος στη γραμμή του. Ακολούθησε πανδαιμόνιο με τον Μέλμπεργκ να διώχνει άτσαλα τη μπάλα, τον Ταυλαρίδη να κάνει φάουλ δύο φορές σε Χολέμπας και Μανιάτη που δεν σφυρίχτηκε, τον Καμπάνταη να μπαίνει στη φάση και να επιχειρεί σουτ που κοντραρίστηκε και τον Γεωργίου που έστειλε τελικά τη μπάλα στα δίχτυα να έχει κάνει φάουλ στον Μέλμπεργκ. Ο διαιτητής δεν είδε τίποτε μέσα στην αναμπουμπούλα και έδειξε τη σέντρα, με το Καραϊσκάκη να έχει παγώσει και το σκορ να είναι στο 2-2!

Τελευταία κίνηση του Βαλβέρδε που έριξε στο ματς τον Μάρκο Πάντελιτς στο 80' στη θέση του Ζαν Μακούν, με τον Σέρβο να πηγαίνει στην κορυφή και τον Τζεμπούρ πίσω του. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μεταφέρει το παιχνίδι στα πόδια του Αριέλ Ιμπαγάσα ο οποίος όμως ήταν σε κακή βραδιά και ότι και αν επιχειρούσε δεν έπιανε. Στο 83' χάθηκε μια καλή στιγμή όταν ο Μιραλάς πήρε ωραία τη μπάλα σε θέση μέσα δεξιά, πάτησε περιοχή και έκανε το γύρισμα προς τον Πάντελιτς πολύ δυνατά όμως, με τον Σέρβο να μην μπορεί να προλάβει τη μπάλα. Στο 84' ο Φετφατζίδης πήρε την πάσα από τον Τζεμπούρ και επιχείρησε ένα σουτ που έφυγε απελπιστικά άουτ, ενώ στο 92' χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για το 3-2 όταν στη μοναδική καλή μεταβίβαση του Ιμπαγάσα από εκτέλεση κόρνερ ο Μοδέστο έπιασε μια κεφαλιά από τη μικρή περιοχή, εντελώς αδύναμη όμως την οποία μπλόκαρε εύκολα ο έμπειρος Κάρολ για να γραφτεί έτσι ο επίλογος του Ολυμπιακός - ΟΦΗ, 2-2...

Κριτική
Φράνκο Κοστάντσο : Ο άνθρωπος ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ. Δεν ξέρω πόσο παραπάνω πρέπει να μας κρεμάσει ακόμη, δεν ξέρω τι έγκλημα πρέπει να κάνει ακόμα για να πούμε "ΟΚ, μάλλον δεν είναι και τόσο καλός". Περιμένοντας να αναστηθεί ο Κοστάντσο και να γίνει τερματοφύλακας από μοντέλο είναι σαν να περιμένουμε έναν χοντρό γεράκο με λευκή γενειάδα ντυμένο στα κόκκινα να χωρέσει από την καπνοδόχο της πολυκατοικίας και να βγεί απ'τον απορροφητήρα για να μας φέρει δώρο. Στη διοίκηση ευτυχώς δεν πιστεύουν στον Αϊ Βασίλη, ούτε στον Αϊ Κοστάντσο και είναι έτοιμοι να επικαλεστούν τον "Άει στο διάολο". Τρείς φάσεις ο ΟΦΗ, μια (καλή ομολογουμένως) απόκρουση και δύο γκολ "δικά του". Τώρα που το ξανασκέφτομαι ας τον περιμένουμε λίγο ακόμα, άκουσα οτι κάπου υπάρχει κάποιος που περπατάει πάνω στο νερό και θεραπεύει παραλυτικούς και τυφλούς. Για κουλούς δεν ξέρω, αλλά χαλάλι.

Γιάννης Μανιάτης : Καλή σε γενικές γραμμές εμφάνιση από τον Μανιάτη που αμυντικά δεν είχε πολύ δουλειά και έτσι είχε χώρους να ανεβαίνει και να βοηθάει επιθετικά. Οι περισσότερες μεταβιβάσεις του στο πρώτο ημίχρονο ήταν κακές, στο δεύτερο ημίχρονο όμως βελτιώθηκε και πέρασε κάποιες καλές μπαλιές, εκ των οποίων η μία κατέληξε στο 2ο γκολ της ομάδας.

Όλοφ Μέλμπεργκ : Με τον ΟΦΗ να παίζει μόνο με τον Μάντζιο μπροστά και την πίεση στα καρέ του Κοστάντσο να τείνει στο μηδέν, ο Μέλμπεργκ είχε κάποιες κακές αντιδράσεις, όπως στη φάση του 55' που πούλησε τη μπάλα (διορθώντας ο ίδιος το λάθος του)  αλλά και το καθοριστικό κακό διώξιμο στη φάση του 2-2, όταν απέτυχε να διώξει σωστά τη μπάλα. Δεν ήταν σε καλή βραδιά ο Σουηδός εχθές.

Ιβάν Μαρκάνο : 1,90 άνθρωπος που πασχίζει να πάρει μια κεφαλιά. Και δεν είναι τώρα με τον Μάντζιο, έχουν προηγηθεί κι άλλοι. Αν είναι δυνατόν, να μη πηδάει ούτε εφημερίδα με τέτοιο σκαρί... Ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς του ποδοσφαίρου. Κακή βραδιά ξανά για τον Ισπανό.

Χοσέ ΧολέΜΠας : Χωρίς να κάνει μεγάλη εμφάνιση, ήταν καλός. Η μηδαμινή πίεση από τα άκρα του ΟΦΗ που έπαιζαν με... δύο πλάγιους μπακ σε κάθε πλευρά του επέτρεπε να ανεβαίνει ψηλά και να επιχειρεί πότε σέντρες και πότε μπούκες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως, είναι η αλήθεια. Ήταν πάντως κινητικός και από αυτούς που προσπάθησαν εχθές.

Τζαμέλ Αμπντούν : Τι'χες Γιάννη, τι'χα πάντα... Πάνω που λέγαμε "δόξα τω Θεώ που έκανε το πρώτο του καλό ματς", πέσαμε στο "βοήθα Παναγιά" πάλι. Ο Αλγερινός δε μπορούσε να δώσει μια σωστή πάσα στα δυό μέτρα και δικαιολογημένα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κόσμου και την αλλαγή του στο 46'.

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Με τον ΟΦΗ σε παθητικό ρόλο από το πρώτο δευτερόλεπτο, δεν είχε ανασταλτική δουλειά και έτσι επικεντρώθηκε στο δημιουργικό κομμάτι. Με επιτυχία θα έλεγα, καθώς από τα πόδια του ξεκίνησαν αρκετές φάσεις κυρίως με ανοίγματα στους ακραίους και κάποιες έξυπνες μακρινές μπαλιές. Έλειψε στο τελευταίο εικοσάλεπτο που αντικαταστάθηκε, στην προσπάθεια διάσπασης της άμυνας του ΟΦΗ, αφού αντικαταστάθηκε από τον Μοδέστο για να είναι φρέσκος ενόψει Ντόρτμουντ.

Ζαν Μακούν : Πολύ καλός και ο Καμερουνέζος με αδιάκοπο τρέξιμο και κυρίως επιθετικές πρωτοβουλίες, αφού ανασταλτικά δεν χρειάστηκε. Ανέβαινε ψηλά, πατούσε περιοχή και είχε και μια-δυό καλές στιγμές για να σκοράρει. Σε ανοδική πορεία ο Καμερουνέζος μέσος, θα χρειαστεί εν όψει της δύσκολης συνέχειας για τον Ολυμπιακό. Ίσως ο καλύτερος εχθές.

Κέβιν Μιραλάς : Τα έχουμε ξαναπεί... Δεν του αρέσει να παίζει στα άκρα, νιώθει άβολα και το δείχνει. Εχθές ήταν άφαντος, δεν απείλησε καθόλου απ'τα άκρα και φάνηκε μόνο στη φάση του 2-0. Πρέπει να ανέβει και αυτός και να προσπαθεί περισσότερο, όχι μόνο όταν η μπάλα πηγαίνει προς την περιοχή για να βάλει το γκολ.

Γιάννης Φετφατζίδης : Πέρυσι είχα αφιερώσει πολλά σχόλια για τον Έλληνα μέσο. Να προσέξει πως θα διαχειριστεί τη "δόξα" τότε που άρχισαν οι παραλληλισμοί με τον Μέσι, να προσέξει όταν έρθει η "στραβή", να προσέξει πολλά. Μήπως πέραν των μόνιμων σχολίων περί του αδικημένου Ελληνόπουλου θα πρέπει να αρχίσει και ο ίδιος να αναρωτιέται τι μπορεί να βελτιώσει και πως μπορεί να γίνει καλύτερος; Μήπως να επικεντρωθεί ξανά στο πως θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ας πούμε; Από ταλεντάρες που χάθηκαν στα 20 τους, ο κόσμος έχει χορτάσει. Το κάτι παραπάνω περιμένει. Μπορεί... ή μήπως όχι;

Ραφίκ Τζεμπούρ : Καλά μαρκαρισμένος από τον... τακτικό στρατό του Αναστόπουλου που παρίστανε την αμυντική γραμμή, δε βρήκε τους χώρους να χτυπήσει περισσότερες φορές. Το έκανε ακριβώς με τη λήξη του ημιχρόνου στην πρώτη φάση που βρέθηκε αφύλαχτος. Και αν έβαζε το γκολ στο 50' θα σήκωνε το Καραϊσκάκη στο πόδι. Χωρίς να κάνει κάτι το εξεζητημένο, ήταν απ'τους διακριθέντες της ομάδας.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Κακή εμφάνιση από τον Αργεντινό. Με εξαίρεση το κόρνερ στο κεφάλι του Μοδέστο στο 93', ότι κι αν επιχείρησε στο 45λεπτο που αγωνίστηκε κατέληξε στα πόδια αντιπάλων. Δε βοήθησε στην κυκλοφορία της μπάλας και όταν βγήκε και ο Ορμπαϊθ (και στη συνέχεια ο Μακούν) τα πράγματα έδειξαν ακόμα χειρότερα.

Φρανσουά Μοδέστο : Μπήκε για να βοηθήσει ανασταλτικά ώστε να διατηρηθεί το 2-0. Μέσα σε 5 λεπτά φάγαμε 2 γκολ από την ώρα της εισόδου του και μετά, ενώ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για το 3-2 στο 93'. Μοιραίος; Μαυρόγατα; Μοιραίος μάλλον τραβηγμένο, μαυρόγατα μάλλον πιο ταιριαστό.

Μάρκο Πάντελιτς : Μπήκε και δεν φάνηκε καθόλου. Και πως να φανεί, όταν η μόνη μπαλιά που πήγε προς τα πάνω του ήταν η κακή πάσα του Μιραλάς στο 83'...

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ : Άλλες φορές, δεν τολμάει και σκέφτεται και ξανασκέφτεται μέχρι να κάνει αλλαγή ακόμα και όταν το σκορ είναι 3-0 και έχουμε μπεί στο 85'. Εχθές αποφάσισε να βγάλει τον Ορμπαϊθ στο 70', αν και έβλεπε οτι ο Ιμπαγάσα "δεν τραβούσε", αφού ήθελε να ξεκουράσει τον Βάσκο ενόψει Ντόρτμουντ. Έδειξε και ο ίδιος βραχυκυκλωμένος μετά το 2-1 και έκανε λάθος στο 80' όταν απέσυρε και τον Μακούν, με αποτέλεσμα να περάσει ο Ρόι Κάρολ τα 13 πιο ξεκούραστα λεπτά της καριέρας του. Η επιμονή του στον Μαρκάνο και τον Αμπντούν προς το παρόν δεν τον δικαιώνει...

Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Χάσαμε δύο σημαντικούς βαθμούς. Ήταν ένα... ατύχημα για εμάς. Ο ΟΦΗ έπαιξε μαζική άμυνα, αλλά εκμεταλλεύτηκε δύο στημένες φάσεις. Πραγματικά, η ισοπαλία με εξέπληξε. Η αλήθεια είναι πως μετά το 2-0 πιστέψαμε πως είχε κριθεί το αποτέλεσμα. Στο πρώτο ημίχρονο δεν φτάσαμε στην περιοχή τους και κάναμε λίγες φάσεις για γκολ, ενώ στο δεύτερο μέρος ήμασταν λίγο καλύτεροι. Πιστεύουμε, όμως, πως είχαμε τον έλεγχο της αναμέτρησης. Οι ευθύνες μου για το αποτελεσμα είναι αυτές που έχω πάντα έπειτα από κάθε ματς, είτε κερδίζουμε, είτε όχι. Όταν γίνεται η ανάλυση μετά από κάθε ματς, σκέφτεσαι πάντα τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα. Μέχρι το 74' δεν απειληθήκαμε ιδιαίτερα. Στα δύο γκολ που δεχθήκαμε, δεν αμυνθήκαμε καθόλου καλά. Αυτήν την στιγμή, δεν σκέφτομαι να κάνω αλλαγή τερματοφύλακα. Πρέπει να είμαι δίκαιος με όλους τους παίκτες μου. Πράγματι, ο Κοστάνσο είχε μία άτυχη στιγμή στο πρώτο γκολ, αλλά στο πρώτο ημίχρονο έκανε μία καθοριστική επέμβαση. Στο πρώτο γκολ που δέχεται έχει την ευθύνη, αλλά θέλουμε όλοι οι παίκτες μας να έχουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις δέκα παίκτες στην άμυνα, είναι δύσκολο να παίξεις καλά. Έλειπε η άνεση από το παιχνίδι μας. Δεν πιστεύω πως οι παίκτες μου σκέφτονταν το επόμενο παιχνίδι. Απλά, όπως έχω ξαναπεί, το φετινό Πρωτάθλημα είναι δύσκολο, καθώς οι ομάδες ξέρουν πια τον τρόπο παιχνιδιού μας και μας δημιουργούν προβλήματα. Δεχόμαστε πιο εύκολα γκολ σε σχέση με πέρυσι, αλλά η αποψινή επιτυχία του ΟΦΗ είναι δύσκολο να συμβεί ξανά. Το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ είναι δύσκολο, είδαμε τις δυνατότητες που έχει και στον πρώτο αγώνα. Μέσα στο γήπεδό της, τα παίζει όλα για όλα. Αν χάσει ξανά, θα μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία. Εμείς πρέπει να ξεπεράσουμε ψυχολογικά το αποψινό σοκ και να απολαύσουμε το παιχνίδι στη Γερμανία. Να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε".

Νίκος Αναστόπουλος : "Είχα τονίσει στους παίκτες μου πως για να πάρουμε αποτέλεσμα εδώ πρέπει να είμαστε... 300% συγκεντρωμένοι. Να τρέξουμε, να προσπαθήσουμε, να έχουμε διάθεση. Ήταν το πιο δύσκολο από όσα ματς παίξαμε και πρόκειται να παίξουμε. Πάντα όταν υπάρχει ένα επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι πολύ πιο σημαντικό από αγώνα του ελληνικού Πρωταθλήματος μετά το 2-0 χαλαρώνεις. Είναι φυσικό επόμενο. Είμαστε ομάδα που δεν παραδίδει τα όπλα και παίζουμε πάντα για τη νίκη. Εκμεταλλευτήκαμε πως ο Ολυμπιακός χαλάρωσε μετά το 2-0 και μετά το 2-1 μπήκαμε ξανά στο παιχνίδι. Σε μία αδράνεια στο 46', δεχθήκαμε το γκολ. Είμαστε ομάδα δύο μηνών, φτιάξαμε σύνολο να μάχεται και να έχει διάθεση για το παιχνίδι. Ήταν κίνητρο για εμάς αυτό το παιχνίδι. Έχουμε να δώσουμε κι άλλα ως ομάδα και ως άτομα. Στόχος μας είναι να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνει αυτό. Όχι το μυαλό πάνω από το κεφάλι μας. Έχει δρόμο το Πρωτάθλημα. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να παραμένουμε συγκέντρωμένοι.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν το είδα ως προσωπικό λάθος, αυτό του Κοστάνσο. Όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Βάζουμε τις βάσεις για να φτιάξουμε έναν μεγάλο ΟΦΗ. Σεμνά και ταπεινά. Είναι γνωστό ότι είμαι Ολυμπιακός, δεν πουλάω Ολυμπιακοφροσύνη. Είναι δύσκολο το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Αν βρεθεί σε καλή μέρα ο Ολυμπιακός έχει τύχη, καθώς η Ντόρτμουντ δεν είναι άτρωτη. Το έχω πει, δεν χρειάζεται να το ξαναλέω. Από τις υπόλοιπες ομάδες, ο Ολυμπιακός είναι ένα κλικ παραπάνω. Δεν βλέπω ομάδα να μπορεί να τον σταματήσει. Βγαίνει ο Αμπντούν και μπαίνει ο Πάντελιτς, έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις.  Για την Ευρώπη, είναι καθοριστικό το ματς με την Ντόρτμουντ. Έχει τις δυνατότητες να κερδίσει και να ξαναμπεί στο παιχνίδι της πρόκρισης. Αν πίνω ρακί στην υγειά του Κοστάντσο; Δεν πίνω ρακί, μόνο κανά κρασάκι. Τέλος, θέλω να πω ένα ευχαριστώ στα παιδιά. Όταν παίρνεις τέτοιο βαθμό σε αυτό το γήπεδο, με αυτήν την ομάδα, είναι μεγάλο πράγμα. Τα σερί ή τα ρεκόρ κάποια στιγμή σπάνε. Δεν χρειάζεται κατεβασμένο κεφάλι".

Ραφίκ Τζεμπούρ : "Δεν μπορώ να καταλάβω πως δεχτήκαμε αυτά τα δύο γκολ γιατί ήμουν μακριά και δεν είδα τι ακριβώς έγινε. Μετά το πρώτο τέρμα επηρεαστήκαμε. Είμαστε μεγάλη ομάδα και πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι έγινε και να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Είναι σίγουρα απογοητευτικό το αποτέλεσμα αλλά τώρα θα ξεκουραστούμε, θα γυρίσουμε σελίδα και θα πάμε στην Γερμανία για να αντιμετωπίσουμε την Ντόρτμουντ".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Είχαμε τον έλεγχο του αγώνα και την κατοχή της μπάλας σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Θα μπορούσαμε να έχουμε βάλει κι άλλα γκολ στο πρώτο μέρος. Καμιά φορά χαλαρώνουμε πολύ σαν ομάδα και αυτό είναι ένα πρόβλημα που οφείλουμε να διορθώσουμε. Είναι απογοητευτικό που δεχθήκαμε δύο γκολ από στημένες φάσεις, αφού ο ΟΦΗ είχε μόνο μια καθαρή ευκαιρία σε όλο το ματς. Πρέπει να αφήσουμε το ματς πίσω μας. Είμαστε επαγγελματίες και δεν θα μας επηρεάσει για τον αγώνα με την Ντόρτμουντ, καθώς πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική διοργάνωση".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Καθυστερημένο άρθρο σήμερα λόγω τριημέρου... Καλύτερα, γιατί εχθές μετά το ματς ενδεχομένως να έγραφα χοντράδες για τον άνθρωπο με τη σιδερωμένη χωρίστρα. Ήρθε και η εντός έδρας γκέλα λοιπόν. Τέλος το σερί νικών στο "κάστρο", τέλος το κυνήγι του ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και όλα όσα όμορφα στατιστικά ρεκόρ ανακαλύπταμε κατά καιρούς. Τα σερί και οι παραδόσεις όπως σωστά λέει το ποδοσφαιρικό ρητό είναι για να σπάνε και έτσι λοιπόν έφτασε και στο τέλος του το δικό μας, μέχρι το επόμενο.

Υ.Γ. 2 : Γκέλα πριν από αγώνα Champions League δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που συνέβη, ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει. Προηγήθηκαν άλλες και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό που σε τρελαίνει είναι ο τρόπος που έρχεται η γκέλα. Να έχεις κατοχή πάνω από 70%, να κερδίζεις 2-0 μέχρι το 73% και να ισοφαρίζεσαι από μια ομάδα που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή μια τελική προσπάθεια όλη κι όλη, είναι ο ορισμός του "βαδίζω και παραμιλώ".

Υ.Γ. 3 : Με ρώτησε ο φίλος Κώστας Λ. αν πιστεύω οτι η ομάδα δεν είναι αρκετά καλή και αν πιστεύω οτι έχει πρόβλημα. Παίρνω την ευκαιρία να απαντήσω στο ερώτημα του μέσω υστερόγραφου : Όχι, δεν πιστεύω οτι η ομάδα δεν είναι αρκετά καλή ούτε οτι έχει πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, η ομάδα μια χαρά είναι : Έχει τις αδυναμίες της, αλλά για το Ελληνικό πρωτάθλημα μια χαρά είναι... απλά έχει μαλάκα τερματοφύλακα και όσο εθελοτυφθούμε οτι ο Κοστάντσο θα μάθει στα 31 του τα βασικά της θέσης, θα μένουμε με την προσμονή. Ένας τερματοφύλακας που δεν έμαθε ακόμα - σε αυτή την ηλικία - αυτό που έλεγαν και λένε οι προπονητές στις παιδικές ομάδες όλων των κατηγοριών, οτι δηλαδή "ο τερματοφύλακας μέσα στην μικρή περιοχή είναι ο βασιλιάς, όλα τα φάουλ είναι υπέρ του και όλες οι φάσεις εκεί μέσα, δικές του"... Ε τότε δεν πρόκειται να το μάθει λίγα χρόνια πριν τη σύνταξη.

Υ.Γ. 4 : Θα πεί κανείς - και δικαίως - πως το πρόβλημα αυτό το είχαν κι άλλοι τερματοφύλακες. Σύμφωνοι. Με τέτοια θαυμαστή συχνότητα; Ο Κοστάντσο αν δει τη μπάλα να έρχεται στη μικρή περιοχή του την κοιτάζει λες και κάποιος του πέταξε γεμάτο καθετήρα. Εχθές στο - αντικανονικό - δεύτερο γκολ του ΟΦΗ, έρχεται η μπάλα μέσα στη μικρή του περιοχή και κοιτάζει μήπως πατήσει κανείς καμμιά νάρκη και φτάσει η μπάλα συμπτωματικά στα χέρια του. Έλεος με την αβάντα στον Αργεντινό. Αν σε 10 επίσημα ματς δεν έχει καταφέρει να δείξει ΚΑΤΙ, το πιο πιθανό είναι να μη το δείξει ποτέ. Και το μεγαλύτερο "κατόρθωμα" είναι που έχει κάνει αρκετό κόσμο να αναρωτιέται μήπως εμφανιζόταν βελτιωμένος ο... Πάρντο. Εκεί φτάσαμε δηλαδή.

Υ.Γ. 5 : Πάντως για να τα λέμε και όλα, αν ο Κοστάντσο είναι το ένα (μεγάλο) μέρος του προβλήματος, το άλλο μέρος είναι η συνεχιζόμενη αμυντική ανεπάρκεια στις στημένες φάσεις. Είναι ανέκδοτο να έχει δεχθεί τα 2/3 των τερμάτων του ο Ολυμπιακός από στημένες φάσεις. Εντάξει ο Κοστάντσο πες είναι ανάπηρος και δε μιλάει στους αμυντικούς. Οι άλλοι τι κάνουν; Και κυρίως, ο Βαλβέρδε τι κάνει για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα;

Υ.Γ. 6 : Υπάρχει ακόμη δρόμος στο πρωτάθλημα και φυσικά ΚΑΙ η εντός έδρας γκέλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Κανείς δεν υπέγραψε συμβόλαιο με τη νίκη εσαεί. Το ζητούμενο είναι να μαθαίνουμε από τις γκέλες και να ξεκολλήσουμε - παίκτες και οπαδοί - από το μυαλό το "περίπατο το φετινό πρωτάθλημα". Σοβαρότητα και όλα θα έρθουν. Και αν κάτσει και κανένας σοβαρός στο τέρμα, ακόμα καλύτερα.

Υ.Γ. 7 : Και φυσικά θα πρέπει να πούμε οτι βγάλαμε μόνοι μας τα ματάκια μας εχθές, αλλά μας βοήθησε και ο κος διαιτητής που έβλεπε την τιτανομαχία του WWF μέσα στην περιοχή και είχε κρύψει τη σφυρίχτρα σε... απόκρυφο μέρος, για να μη του κρυώσει.

Υ.Γ. 8 : Ωραίο το πανό εχθές... "Ο Ολυμπιακός είναι λατρεία, εμείς τον φτιάξαμε και θα τον αγαπάμε μέχρι να πεθάνουμε. Τα λόγια σου οδηγός μας. Καλό ταξίδι κυρ Λεωνίδα. 1911-2011 Λ. Ανδριανόπουλος".

Υ.Γ. 9 : Ωραίο και το άλλο πανό καθώς και τα συνθήματα κατά των πολιτικών προσώπων. Ας το καταλάβουν όλοι : ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός όπου και αν ανήκει δεν είναι αμέτοχος για το σημερινό χάλι της χώρας και το κατρακύλισμα της ποιότητας ζωής όλων μας. Και είναι μεγάλη υποκρισία αυτό που γίνεται με τη διακοπή σε περίπτωση που ακουστούν συνθήματα. Το σταυρό τους να κάνουν που μένει ο κόσμος ακόμα στα συνθήματα...

Υ.Γ. 10 : Τρομερή γραφικότητα αυτό το "ο Χολέβας" που κυκλοφορεί εσχάτως λόγω της ενδεχόμενης επιλογής του αμυντικού μας στην εθνική ομάδα. ΧΟ-ΛΕ-ΜΠΑΣ λέγεται ο άνθρωπος και για να λέγεται έτσι, προφανώς το επέλεξαν οι δικοί του. Ενδεχομένως να ξέρει λιγότερα Ελληνικά και απ'τους Ολυμπιονίκες μας από το πρώην Ανατολικό μπλοκ. Είναι σαν να λέγαμε όταν Ελληνοποιήθηκε ο Μπατίστα "Ο ΜΠΑΤΙΣΤΑΣ" ή αν γινόταν Έλληνας ο Καστίγιο "Ο ΚΑΣΤΙΓΙΟΣ". Έχει Ελληνικές ρίζες λέει... Και ο Ροντρίγκο Αρτσούμπι είχε, γιατί δεν μας έλεγαν "Ο Αρτσούμπης";

Υ.Γ. 11 : Και τώρα, Ντόρτμουντ. Η ομάδα πρέπει να κάνει (και) φέτος μια υπέρβαση για να μην αποκλειστεί νωρίς νωρίς από την Ευρώπη. Η υπέρβαση είναι μιας εκτός έδρας νίκη. Είτε στη Γερμανία, είτε στη Γαλλία. Μπορεί; Ας το δείξει...

Υ.Γ. 12 : Βάζελοι, ΜΙΑ φορά μόνο αν σας παίξει προπονητής που να έχει περάσει από εσάς είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής όπως παίζει εμάς ο παντελονάτος Αναστό όποτε είμαστε αντίπαλοι και θα σας βγάλω το καπέλο. Μια φορά ρε...