16 Οκτ 2011

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 : Τα χάλια μου, τα χάλια μου, τα βλέπω στα κανάλια μου...


Σε ένα κακό παιχνίδι που ο διαιτητής Κωνσταντινέας έκανε χειρότερο αφού αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία του σφυρίζοντας συνέχεια, μη επιτρέποντας να υπάρξει ρυθμός στο ματς, ο Ολυμπιακός γκέλαρε αφού υποχρεώθηκε σε ισοπαλία από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Μηδέν πίεση ψηλά και κακή κυκλοφορία της μπάλας από πλευράς μας, πράγματα που έδωσαν στην ΑΕΚ την πεποίθηση οτι μπορεί κάτι να πετύχει. Κακός ο Ολυμπιακός και στα δύο ημίχρονα, αφού είχε πολλούς παίκτες που είτε χάθηκαν στη μετριότητα είτε ήταν ανύπαρκτοι. Αποβλήθηκε στο τέλος ο Μοδέστο με 2η κίτρινη, χτύπησε στα πλευρά ο Νταβίδ Φουστέρ και χάνει την Ντόρτμουντ.

Ο αγώνας
Με 4-4-1-1 και με τρείς αλλαγές - οι δύο αναγκαστικές - παρέταξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον Ολυμπιακό στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ : Κάτω απ'τα δοκάρια ο Φράνκο Κοστάντσο... Δεξιά στην άμυνα ο Φρανσουά Μοδέστο, αριστερά ο Χοσέ Χολέμπας και στο κέντρο της άμυνας οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Ιβάν Μαρκάνο. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής ξεκίνησαν σε ρόλο κεντρικών χαφ οι Πάμπλο Ορμπαϊθ και Αριέλ Ιμπαγάσα, με τους Τζαμέλ Αμπντούν και Κέβιν Μιραλάς στα άκρα και τον Νταβίδ Φουστέρ σε ελεύθερο ρόλο μπροστά απ'τα χαφ και πίσω από τον κεντρικό επιθετικό, Ραφίκ Τζεμπούρ. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Νίκος Κωστένογλου, επέλεξε το 4-3-3 και τους Γιάννη Αραμπατζή στα δοκάρια, τους Νίκο Γεωργέα, Κώστα Μανωλά, Χουάν Κάλα και Νίκο Καράμπελα από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, τους Χουάν Βάργκας, Γρηγόρη Μάκο και Παναγιώτη Λαγό στην τριάδα του κέντρου με τον Βάργκας να παίζει κεντρικά και τους άλλους δεξιά και αριστερά του, ενώ στην τριάδα της επίθεσης ξεκίνησαν οι Λεονάρντο και Εϊντούρ Γκούντγιονσεν στα άκρα με τον Νίκο Λυμπερόπουλο στην κορυφή. Στον πάγκο για τον Ολυμπιακό έμειναν οι Μέγκιερι, Φετφατζίδης, Χαβίτο, Μέλμπεργκ, Μακούν, Μόνχε και Πάντελιτς ενώ εκτός αποστολής έμειναν εννέα παίκτες (οι τραυματίες Βασίλης Τοροσίδης, Φραν Γέστε, Λιούμπομιρ Φέισα και οι Γιάννης Μανιάτης, Σήφης Δασκαλάκης, Γιάννης Ποτουρίδης, Τάσος Παπάζογλου, Πετρ Γκρμπιτς και Γιάννης Ζαραδούκας). Για την ΑΕΚ στον πάγκο έμειναν οι Μοσχονάς, Καφές, Κοντοές, Γκερέιρο, Μπέλεκ, Χοσέ Κάρλος και Γκέντσογλου.

Ο Ολυμπιακός πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων από τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα, καθώς η ΑΕΚ στο ξεκίνημα ήταν παρεταγμένη από τη μεσαία γραμμή και πίσω όταν είχαμε τη μπάλα στα πόδια. Ο σκοπός του Κωστένογλου προφανής : Βαθιές μπαλιές μήπως και βγεί καμμιά αντεπίθεση. Η ΑΕΚ πάντως ήταν αυτή που είχε την πρώτη καλή στιγμή του αγώνα στο 6ο λεπτό : Ο Εϊντούρ Γκούντιονσεν διεκδίκησε μια μπαλιά από αριστερά, εκεί που ο Αμπντούν σήκωσε ψηλά το πόδι του με τον Πέτρο Κωνσταντινέα να υποδεικνύει το φάουλ σε θέση έξω αριστερά όπως επιτιθόταν η ΑΕΚ. Ο Λεονάρντο εκτέλεσε με φάλτσο προς τη μικρή περιοχή του Κοστάντσο, εκεί που πετάχτηκε ο Γρηγόρης Μάκος και έπιασε μια κεφαλιά προς τα πίσω, η οποία όμως δεν ανησύχησε τον Αργεντινό τερματοφύλακα, αφού έφυγε πάνω απ'τα δοκάρια του. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Πάμπλο Ορμπαϊθ έβγαλε μια εξαιρετική μπαλιά στην πλάτη του Καράμπελα εκεί που βγήκε μόνος του από δεξιά ο Αμπντούν, με τον βοηθό να υποδεικνύει τον Αλγερινό εσφαλμένα σε θέση οφσάιντ, ενώ στο 10ο λεπτό ένα φάουλ που έκανε ο Βάργκας στον Χολέμπας του κόστισε μια κίτρινη κάρτα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον κόσμο και τους παίκτες της ΑΕΚ να αρχίσουν το κλάμα και τους ρεπόρτερ τους να ετοιμάζουν πρωτοσέλιδα για σφαγή.

12ο λεπτό, φάουλ του Κάλα στον Μιραλάς και ο Ιμπαγάσα εκτελεί χωρίς επιτυχία αφού η μπάλα πέρασε άουτ. Στις μονομαχίες που ακολούθησαν ο διαιτητής Κωνσταντινέας έδωσε τρείς κίτρινες κάρτες μαζεμένες στους Μανωλά, Μιραλάς και Χολέμπας, ενώ δύο λεπτά αργότερα κιτρίνισε και τον Μάκο για διαμαρτυρία, ξεσηκώνοντας τους μονίμως αδικημένους οπαδούς της ΑΕΚ που φώναζαν εν χορώ "Που-λη-μέ-νε" στον Κωνσταντινέα. Το παιχνίδι άρχισε να γίνεται νευρικό, κάτι που προφανώς ευνοούσε την ΑΕΚ που δεν είχε ούτε σκοπό ούτε τα φόντα να παίξει ποδόσφαιρο. Στο 16' μια σέντρα του Βάργκας στο ύψος του πέναλτι βρήκε τον Λυμπερόπουλο που έπιασε την κεφαλιά χωρίς να ανησυχήσει τον Κοστάντσο. Η ΑΕΚ έκανε ένα σουτ στο αμέσως επόμενο λεπτό (17') με τον Γκούντιονσεν  που δοκίμασε το πόδι του έξω από την περιοχή με τον Κοστάντσο να έχει καλή θέση και να μπλοκάρει σταθερά.

Η ΑΕΚ πήρε τα ηνία του αγώνα από τον Ολυμπιακό που έδειξε εκτός ρυθμού σε εκείνο το σημείο και στο 18' είχε άλλη μια καλή στιγμή, όταν ο Λεονάρντο πέρασε από δεξιά τον Μοδέστο και έβγαλε μια παράλληλη σέντρα, αλλά ευτυχώς δεν βρέθηκε κανείς στην πορεία της μπάλας για την προωθήσει στα δίχτυα του εξουδετερωμένου Κοστάντσο. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει την κατοχή της μπάλας, έχοντας μόλις 42% έναντι 58% της ΑΕΚ στο 20ό λεπτό του αγώνα. Και εκεί που οι δικέφαλες κατσαρίδες σε εξέδρα και αγωνιστικό χώρο είχαν αναθαρρήσει, ήρθε η τιμωρία στο 23' : Ο Ραφίκ Τζεμπούρ ακριβώς στη μεσαία γραμμή κοντρολάρει τη μπάλα και δίνει μια πάσα αριστερά στον Κέβιν Μιραλάς. Ο Βέλγος κερδίζει λίγα μέτρα τρέχοντας πλάγια καταδιωκόμενος από τον Κώστα Μανωλά και την κατάλληλη στιγμή συγκλίνει προς τα μέσα. Με μια ωραία ντρίμπλα περνάει τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Μανωλά, ζυγίζει το πόδι του και κάνει ένα εξαιρετικό πλασέ, συστημένο στην αριστερή γωνία του Αραμπατζή για να γράψει το 0-1 και να παγώσει το ΟΑΚΑ!

25ο λεπτό, η ΑΕΚ παγωμένη στον αγωνιστικό χώρο προσπαθεί να αντιδράσει. Σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης ο Μοδέστο κάνει φάουλ στον Λεονάρντο και ο Κωνσταντινέας έδωσε άλλη μια κίτρινη κάρτα, αυτή τη φορά στον Κορσικανό. Η εκτέλεση από τον Λεονάρντο δεν είχε όφελος για την ΑΕΚ, αφού η μπάλα έφυγε άουτ. Η ΑΕΚ είχε μια ανούσια πλέον πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ο Ολυμπιακός αντιδρούσε αποτελεσματικά στην άμυνα (έστω και αν υπήρχαν προβλήματα από δεξιά με το μαρκάρισμα του Μοδέστο στον Λεονάρενώ η ΑΕΚ προσπαθούσε να βρεί είτε το μακρινό σουτ είτε τη γιόμα για το κεφάλι του Λυμπερόπουλου. Το μόνο που κατάφερε να κερδίσει ήταν μια ακόμη κίτρινη κάρτα στο 33' για τον Γκουντιόνσεν που έκανε σκληρό φάουλ στον Χολέμπας. Εμείς από πλευρά μας πάντως δεν τα πηγαίναμε καλύτερα στη μεσαία γραμμή, αφού ο Ορμπαϊθ τα πήγαινε καλά ανασταλτικά μεν, αλλά οι Φουστέρ και Ιμπαγάσα ήταν εγκλωβισμένοι στα μαρκαρίσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η καλή πάσα μπροστά και η πίεση ψηλά, αναγκάζοντας τον Τζεμπούρ να γυρίζει πολύ πίσω. Η ανάπτυξη μας γινόταν από τα πλάγια, όπου όμως από δεξιά υπήρχε ο αναποτελεσματικός Αμπντούν που έπαιρνε μπάλες μεν, αλλά δεν ήξερε τι να τις κάνει, "καταφέρνοντας" να εξουδετερωθεί από τον Καράμπελα, ενώ οι προσπάθειες των Μοδέστο και Χολέμπας που ανέβαιναν δεν είχαν καλές τελικές επιλογές.

Η ΑΕΚ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στο 41ο λεπτό όταν ο πολύ καλός Λεονάρντο ταλαιπώρησε τον Μοδέστο, έβγαλε μια μπαλιά στον Λυμπερόπουλο στο ύψος του πέναλτι, με τον Καλαματιανό να κοντρολάρει με το... χέρι και να σουτάρει και τον Φράνκο Κοστάντσο να πέφτει στην αριστερή γωνία του και να μπλοκάρει σταθερά σώζοντας την εστία του. Ένα λεπτό αργότερα όμως, ήρθε η ισοφάριση : Σέντρα από δεξιά με τον Λυμπερόπουλο να τραβάει πάλι και να σπρώχνει μέσα στην περιοχή, με τη μπάλα να απομακρύνεται προσωρινά. Ο Ορμπαϊθ εκεί δεν έδιωξε καλά, ο Φουστέρ δεν έβαλε καλά την κόντρα, ήρθε και ο Μοδέστο μπροστά να χάσει άλλη μια κόντρα (προσπαθώντας να μη... χάσει το πόδι του, καθώς ο Κάλα έκανε ένα τάκλιν με τα δύο πόδια και προτεταμένες τις τάπες, χωρίς καν να παρατηρηθεί από τον διαιτητή). Ο Βραζιλιάνος με μια ωραία ντρίμπλα άδειασε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, έπιασε ένα δυνατό σουτ με το δεξί από το ύψος της περιοχής, όρθιος ο Κοστάντσο, ψηλά στην δεξιά - την κλειστή του - γωνία η μπάλα, 1-1 το σκορ... Το ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο 1-1 και άλλη μια επικίνδυνη προβολή από παίκτη της ΑΕΚ : Σκαφτή μπαλιά στην πλάτη της άμυνας από τον Λεονάρντο με τον Γκούντιονσεν να μπαίνει στην περιοχή και τον Κοστάντσο να κάνει την έξοδο. Ο Ισλανδός έβαλε πολύ επικίνδυνα το πόδι του και βρήκε τον Κοστάντσο στον μηρό - μαρκάρισμα για κάρτα, θα ήταν η 2η - αλλά τραυματίστηκε και ο ίδιος. Ο Κοστάντσο σηκώθηκε τελικά ενώ ο Ισλανδός βγήκε χωλαίνοντας.

Με αναγκαστικές αλλαγές και για τις δύο ομάδες ξεκίνησε το 2ο ημίχρονο. Από πλευράς ΑΕΚ αποχώρησε ο Γκούντιονσεν που έπαθε κάταγμα στην κνήμη και πέρασε στη θέση του ο Παντελής Καφές, ενώ για τον Ολυμπιακό αποχώρησε ο Φουστέρ που χτύπησε στα πλευρά και πέρασε στη θέση του ο Όλοφ Μέλμπεργκ. Ο Σουηδός πήρε θέση δίπλα στον Ιβάν Μαρκάνο, με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να πηγαίνει δεξιά και τον Φρανσουά Μοδέστο να πηγαίνει στα χαφ δίπλα στον Ορμπαϊθ, με τον Αριέλ Ιμπαγάσα να ανεβαίνει στη θέση του Φουστέρ. Η πρώτη καλή στιγμή ήταν για την ΑΕΚ, σε μια πανομοιότυπη φάση με την πρώτη της καλή στιγμή στο πρώτο ημίχρονο : Φάουλ του Λεονάρντο από αριστερά, κεφαλιά του Λαγού προς τα πίσω, η μπάλα πάνω απ'τα δοκάρια του Κοστάντσο. Από πλευράς μας είχαμε μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας και στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου : Ο Ιμπαγάσα ήταν άφαντος, ο Τζεμπούρ ήταν σαν αγουροξυπνημένος ενώ ο Αμπντούν περιφερόταν άσκοπα μη μπορώντας να βοηθήσει ούτε στην άμυνα ούτε στη δημιουργία. Μοναδικός τρόπος ανάπτυξης οι πάσες στον Μιραλάς και το κουβάλημα της μπάλας για αρκετά μέτρα από τον Βέλγο, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα συνεχή σφυρίγματα για φάουλ από τον Κωνσταντινέα είχαν κάνει έξω φρενών τον Ερνέστο Βαλβέρδε, που στο 58ο λεπτό είδε τον διαιτητή της αναμέτρησης να κόβει άλλη μια αντεπίθεση της ομάδας του για να διαμαρτυρηθεί έντονα στον 4ο διαιτητή ενώ ο Κωνσταντινέας απέβαλλε τον Τάσο Μητρόπουλο. Στον αγώνα - όσο επέτρεπε ο Κωνσταντινέας δηλαδή να παιχτεί - τα πράγματα ήταν σχεδόν ισορροπημένα στο 60ό λεπτό, με την ΑΕΚ να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στην κατοχή της μπάλας (52% έναντι 48%). Στο 62' ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε την 2η του αλλαγή, αντικαθιστώντας τον αρνητικό Τζαμέλ Αμπντούν για να περάσει στη θέση του τον Γιάννη Φετφατζίδη, που βρήκε το δρόμο για την ομάδα μετά από αρκετό καιρό ξανά. Στο 65' είχαμε μια καλή στιγμή με μια γρήγορη εκτέλεση φάουλ από τον Ιμπαγάσα προς τον Φετφατζίδη, με τον Έλληνα μέσο να βγάζει άμεσα τη σέντρα και τον Τζεμπούρ να κάνει μια κακή προβολή και στη συνέχεια ένα άστοχο γύρισμα που πέρασε πάνω απ'τα δοκάρια του Αραμπατζή.

Φτάσαμε στο 75ο λεπτό για να γίνει ένα σουτ και το σουτ τελικώς ήταν από πλευράς μας. Μετά από σέντρα του Αβραάμ Παπαδόπουλου από δεξιά και απομάκρυνση του Κάλα, η μπάλα έφτασε έξω από την περιοχή στον Πάμπλο Ορμπαϊθ που επιχείρησε ένα σουτ από μακριά, το οποίο όμως εξουδετέρωσε ο Αραμπατζής. Αμέσως μετά η ΑΕΚ έκανε μια αλλαγή, αποσύροντας τον Λεονάρντο που αντιμετώπιζε πρόβλημα για να περάσει στη θέση του ο Χοσέ Κάρλος. Η ΑΕΚ είχε μια καλή στιγμή στο 81ο λεπτό όταν ο Καράμπελας απέφυγε τον Φετφατζίδη και έκανε τη σέντρα, με τη μπάλα να περνάει πάνω απ'τα κεφάλια των Μέλμπεργκ και Λυμπερόπουλου για να απομακρύνει τελικά ο Μαρκάνο. Αμέσως μετά ο Κωστένογλου έκανε την 3η και τελευταία του αλλαγή, αποσύροντας τον Νίκο Γεωργέα για να περάσει στη θέση του ο Κοντοές. Ο Ολυμπιακός έδειχνε όσο περνούσε η ώρα να σκέφτεται το "καλό και το Χ, έχουμε και Ντόρτμουντ μεσοβδόμαδα" και στο 86' λίγο έλειψε να το πληρώσει, όταν έπειτα από κακό διώξιμο του Μέλμπεργκ ο Λαγός έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω απ'την περιοχή, με τη μπάλα να καταλήγει λίγο πάνω απ'τα δοκάρια του Κοστάντσο.

Στο 87' ο Λαγός έκανε ένα σκληρό φάουλ στον Ιμπαγάσα, με τον Μάκο να λέει κάτι στον Κωνσταντινέα που του έδειξε αμέσως την δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας την ΑΕΚ με 10 παίκτες. Δεν πέρασε ένα δίλεπτο καλά καλά και ο Κωνσταντινέας έδειξε την 2η κίτρινη κάρτα και στον Φρανσουά Μοδέστο που αντέδρασε σε κάτι που του είπε ο Χουάν Κάλα (ο οποίος είδε και αυτός την κίτρινη κάρτα). Ο Βαλβέρδε που είχε σηκώσει τον Μάρκο Πάντελιτς για να κυνηγήσει το γκολ στο τέλος άλλαξε γνώμη και πέρασε στο... 91' τον Ζαν Μακούν στη θέση του Αριέλ Ιμπαγάσα. Ο Κωνσταντινέας συνέχισε το... κρεσέντο του, αποβάλλοντας και τον γυμναστή μας από τον πάγκο μετά από μια διεκδίκηση της μπάλας από Κοντοέ και Τζεμπούρ, καθώς πέταξε τη μπάλα πάνω στον παίκτη της ΑΕΚ. Τίποτε το συνταρακτικό δεν συνέβη στα λίγα δευτερόλεπτα που απέμειναν και έτσι σε ένα άθλιο ποιοτικά παιχνίδι που έκανε χειρότερο ο Πέτρος Κωνσταντινέας με την σφυρίχτρα του, ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη του γκέλα : Τελικό σκορ, ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-1...


Κριτική
Φράνκο Κοστάντσο : Είχε καλή παρουσία μέχρι το 42'. Δεν είχε προβλήματα, καθάρισε εύκολα το σουτ του Γκούντιονσεν, έβγαλε τη φάση του Λυμπερόπουλου, έδειχνε σίγουρος με τα πόδια. Και στο 42' το έφαγε. Πάλι όρθιος. Πάλι στην κλειστή γωνία. Και στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε σε 2-3 σέντρες να πηγαίνει η μπάλα μέσα στη μικρή περιοχή και να καθαρίζει ο Μέλμπεργκ. Well done, σταθερή αξία ο Αργεντινός : Ότι μας δείχνει σε κάθε ματς, το έδειξε και σήμερα. Μια-δυό καλές επεμβάσεις και ένα γκολ στην κλειστή γωνία. Τουλάχιστον σήμερα δεν έκανε αυτή τη δραματική κίνηση με το προτεταμένο χέρι λες και ήταν κομπάρσος στο "Ο κήπος με τα αγάλματα".

Φρανσουά Μοδέστο : Κακή βραδιά, τόσο σε ρόλο δεξιού μπακ όσο και σαν ανασταλτικός χαφ. Στο πρώτο ημίχρονο ο Λεονάρντο τον είχε κάνει γιο-γιο - όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ γινόταν απ'την πλευρά του. Έτρεξε αρκετά στο δεύτερο αλλά λίγα πράγματα. Έφαγε και την κόκκινη βλακωδώς στο 90' αφού έβλεπε οτι ο Κωνσταντινέας είχε κάνει τσίρκο το ματς και τώρα θα μείνει και εκτός.

Ιβάν Μαρκάνο : Ομολογώ πως πίστευα οτι ο Μαρκάνο είναι μια αξιόπιστη λύση όχι τόσο για το αριστερό άκρο, αλλά για το κέντρο της άμυνας. Κάνει ότι μπορεί για να με διαψεύσει. Ο Ισπανός μπακ είναι φιλότιμος, το παλεύει, αλλά είναι καρμανιόλα. Πλείστες κακές απομακρύνσεις της μπάλας και πολλές επιπόλαιες επεμβάσεις. Να σταματήσει το ανέκδοτο με το "να ξεκουραστούν εναλλάξ οι Μέλμπεργκ και Αβραάμ". Ας "ξεκουραστεί" και ο Μαρκάνο.

Αβραάμ Παπαδόπουλος : Όχι απ'τα καλύτερα παιχνίδια του, αλλά μαζί με τον Χολέμπας ήταν οι καλύτεροι από την τετράδα της άμυνας στο πρώτο μέρος. Στο γκολ του πήρε την ταυτότητα ο Λεονάρντο, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν καλός. Στο δεύτερο ημίχρονο βρέθηκε να παίζει δεξιός μπακ και δεν φάνηκε πολύ, παρ'ότι προσπάθησε.

Χοσέ Χολέμπας : Καλή εμφάνιση από τον Γερμανό (και λίαν συντόμως Έλληνα) μπακ που ήταν δραστήριος επιθετικά έστω και αν είχε ημιτελείς ενέργειες, ενώ αμυντικά δεν είχε κανένα πρόβλημα ούτε με τον Γκούντιονσεν, ούτε με τον Λεονάρντο, τον οποίο εξουδετέρωσε στο 2ο ημίχρονο.

Τζαμέλ Αμπντούν : Πάλι βασικός λόγω των τραυματισμών ο Χατζηαβάτης, πάλι μια μερίδα τίποτα με μπόλικο καθόλου η απόδοση του. Πήρε αρκετές φορές τη μπάλα και την πούλησε όλες, μα όλες. Αντικαταστάθηκε από τον Φετφατζίδη στο 64' και πολύ άργησε να βγεί.

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Ο καλύτερος της μεσαίας γραμμής μας. Καλός ανασταλτικά (με ορισμένα προβλήματα πάντως) και εξαιρετικός στην πρώτη και σίγουρη πάσα από τη μεσαία γραμμή (είχε και πάλι 32/42 εύστοχες πάσες), ήταν το μοναδικό καθαρό μυαλό σε μια κάκιστη βραδιά των μέσων μας.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Από τις χειρότερες εμφανίσεις του με την ομάδα. Εκτός ρυθμού, εκτός αγώνα, εκτός τόπου και χρόνου, δεν μπόρεσε ούτε μια φορά να σκεφτεί και να δράσει σωστά. Δεν κατάφερε να περάσει ούτε μισή μπαλιά μπροστά, δυστυχώς για την ομάδα.

Κέβιν Μιραλάς : Αποκομμένος από την ομάδα, χωρίς επαρκή τροφοδότηση, είχε έναν άχαρο ρόλο να παίρνει τη μπάλα και να προσπαθήσει να κάνει μπούκες. Κι όμως ακόμα κι έτσι κατάφερε και έβαλε μια γκολάρα. Ο μοναδικός διακριθείς στον επιθετικό τομέα.

Νταβίδ Φουστέρ : Κακή εμφάνιση και για τον Φουστέρ στο ημίχρονο που αγωνίστηκε. Έτρεξε πολύ, αλλά τρέχοντας μόνος του (αφού οι άλλοι δεν έδειχναν και ιδιαίτερα ζεστοί να τρέξουν) κουράστηκε γρήγορα και δεν κατάφερε να βοηθήσει. Ακόμα χειρότερα, χτύπησε και μάλλον θα μείνει αρκετό καιρό έξω.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Έκανε την πάσα στον Μιραλάς στη φάση του γκολ. Αυτό μόνο. Άφαντος, αόρατος, αγουροξυπνημένος, πολύ κακός τέλος πάντων ο Αλγερινός. Και η ραθυμία του επηρέασε όλο το θέμα "πίεση ψηλά".

Όλοφ Μέλμπεργκ : Κανένα πρόβλημα με τον Λυμπερόπουλο. Έκανε τον Νικολάκη Ξαναέλα απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο που αγωνίστηκε ενώ έκανε... εξόδους και έδιωχνε με το κεφάλι αντί του Κοστάντσο που δεν έβγαινε στο 2ο ημίχρονο για να μη λερώσει τα γάντια του.

Γιάννης Φετφατζίδης : Δεν κατάφερε να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, με πολλές ημιτελείς προσπάθειες και αδυναμία στα αμυντικά του καθήκοντα. Δεν το συζητάμε πως ήταν ανώτερος του Αμπντούν, ενώ αυτό που έκανε στον Καράμπελα ήταν προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Ζαν Μακούν : Τον έβαλε ο Βαλβέρδε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων για να "κλειδώσει" το 1-1... Τι συμβαίνει άραγε με αυτόν;


Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Σήμερα έγινε ένα παιχνίδι το οποίο είχε χαμηλούς ρυθμούς, ήταν από τα ματς που δεν μένουν στην ιστορία. Παρόλο που μπήκαν δύο όμορφα γκολ, ήταν ένα ντέρμπι χωρίς πολλές φάσεις που κατέληξε σε ισοπαλία. Στο πρώτο μέρος από τη στιγμή που ανοίξαμε το σκορ, πιστεύω ότι η ομάδα ήταν αρκετά καλή. Δεν έγιναν μετά πάρα πολλές φάσεις, είχαμε τον έλεγχο. Στο β' μέρος η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα, καμία από τις δύο ομάδες δεν έκανε ευκαιρίες. Ήταν ένα ματς με πολλές διακοπές, δεν είχε συνέχεια και γενικώς ήταν ένα παιχνίδι χωρίς πολλές ευκαιρίες. Καθώς προχωρούσε ο χρόνος, πιστέψαμε ότι θα κάναμε το κάτι παραπάνω, πιστεύαμε ότι είχαμε ανακτήσει τον έλεγχο. Δε σκεφτόμασταν την Ντόρτμουντ. Η ΑΕΚ έπαιξε μακρινές μπαλιές, εμείς προσπαθούσαμε να αποκρούουμε τις μακρινές μπαλιές. Δεν έχει καμία σχέση με την Ντόρτμουντ. Απλώς δεν παίξαμε καλά. Εχουμε ξαναπαίξει άσχημα παιχνίδια πριν από αυτό. Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι επίσης ο αντίπαλος έπαιζε. Για να παίζει κάποια ομάδα καλά, πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Ένας από τους λόγους κοβόταν ο ρυθμός, κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσε συνέχεια, είτε για κάποιο φάουλ, είτε για κάποια κάρτα. Εμείς δεν αποκτήσαμε ρυθμό. Παίξαμε άσχημα, όμως αν δεν μπορέσεις να έχεις συνέχεια, κανείς παίκτης δεν μπορεί να δημιουργήσει το παιχνίδι που θέλει. Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός. Τουλάχιστον όλα τα ντέρμπι που έχω ζήσει εδώ με την ΑΕΚ ήταν έτσι, εκτός από το 6-0 το περσινό. Όλα τα άλλα ματς ήταν έτσι. Ετσι είναι αυτά τα ματς, αλλά θα πρέπει να ξέρεις να τα παίζεις, γιατί μπορεί να κριθούν σε μία φάση στρατηγικής, σε ένα φάουλ, σε έναν τσακωμό. Είμαστε προετοιμασμένοι και ξέρουμε ότι έτσι είναι τα πράγματα.

Η αλλαγή του Φουστέρ ήταν αναγκαστική και είχε πόνους στην πλάτη του. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να βάλω τον Μέλμπεργκ πίσω και τον Μοντέστο στο κέντρο. Ήταν μία γρήγορη απόφαση, δεν είχα πολλές εναλλακτικές λύσεις, δεδομένου ότι έλειπαν οι Τοροσίδης και Μανιάτης. Δεν είχεα άλλη λύση για το δεξί άκρο. Και με βάση το σκεπτικό ότι ο Λυμπερόπουλος δημιουργούσε πολλά προβλήματα, και έτσι έπρεπε να δυναμώσει το κέντρο. Η δική μας πρόθεση και στο πρώτο ημίχρονο, και στο δεύτερο, ήταν να πάμε στο ματς και να το κερδίσουμε. Ίσως να μην ήταν πετυχημένη η προσπάθεια. Δεν είναι κακό να καθυστερήσουν ή να συμβιβαστούν με την ισοπαλία. Όταν εμείς προσπαθούμε να αναλύσουμε το παιχνίδι, προσπαθούμε να το αναλύσουμε ως ίσο προς ίσον. Δεν σκεφτόμαστε ότι ερχόμαστε να παίξουμε χωρίς αντίπαλο. Υπάρχει σκεπτικό να κερδίσουμε τα παιχνίδια με προσπάθεια και όχι χωρίς να προσπαθήσουμε. Υπάρχει γενικώς η αντίληψη στην ατμόσφαιρα ότι από τον Οκτώβριο είναι πρωταθλητής, ότι δεν υπάρχει αντίπαλος και δεν χρειάζεται να προσπαθήσει. Αυτό είναι τελείως λάθος. Φέτος το πρωτάθλημα θα είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να παίξουμε όλα τα ματς, δεν πρέπει να ερχόμαστε με την ΑΕΚ και να νομίζουμε ότι είναι ανύπαρκτη. Η ΑΕΚ έχει την περηφάνια της και θα προσπαθούσε να χαλάσει το παιχνίδι μας και αυτό έκανε. Ήρθαμε και προσπαθήσαμε. Το ότι δεν τα καταφέραμε είναι άλλο πράγμα. ΤΟ πρωτάθλημα επαναλαμβάνω θα είναι πολύ δύσκολο. Σήμερα αποδείχθηκε ότι η ΑΕΚ σε σχέση με τα άλλα ματς, έπαιξε πιο δυνατά. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι ντέρμπι, είανι στην έδρα της, έχει την περηφάνια της και σαν να θέλει ότι κάτι πάει να κάνει. Ήθελε να μας κάνει ζημιά και το έκανε. Είναι κάτι που συμβαίνει. Φάνηκε η υπερπροσπάθεια της ΑΕΚ με κάποιους παίκτες που ζήτησαν αλλαγή ή κάποιιοι άλλοι που έφυγαν κουρασμένοι".

Μας απασχολεί πολύ το ότι δεν δημιουργήσαμε φάσεις. Όταν δημιουργείς μόνο δύο φάσεις είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις. Μας έλειπε η ταχύτητα στον επιθετικό τομέα. Η ΑΕΚ έκανε πιο γρήγορες αντεπιθέσεις. Εμείς την κατεβάζαμε την μπάλα, αλλά στο τέλος μας έλειπε η δημιουργία. Η ΑΕΚ εκμεταλλευόταν το γεγονός και έκανε γρηγορότερες αντεπιθέσεις. Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Δεν είμαι ευχαριστημένος με την ισοπαλία. Θα προτιμούσα να νικήσω. Μου κάνει εντύπωση που δεν είδατε ότι η ομάδα προσπάθησε για να κερδίσει. Όσο για την αλλαγή του Μακούν, αρχικά όταν αποβλήθηκε ο Μάκος ήθελα να βάλω τον Πάντελιτς. Τον Μακούν αποφάσισα να τον βάλω όταν αποβλήθηκε ο Μοντέστο. Δεν είχα πρόθεση να κάνω κάποια άλλη αλλαγή αν δεν έβγαινε ο Μάκος. Η ιδέα της αλλαγής ήρθε με την αποβολή του Μάκου. Αν δεν είχε πάρει κόκκινη, δεν θα έκανα αλλαγή".

Νίκος Κωστένογλου : "Είμαι στενοχωρημένος για τον σοβαρό τραυματισμό του Γκούντγιονσεν. Ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής και άνθρωπος δεν θα τον έχουμε μαζί μας στους επόμενους μήνες. Όσο για την παρουσία και την εικόνα του παιχνιδιού, θεωρώ ότι ήμασταν πολύ καλά διαβασμένοι. Γνωρίζαμε τα πλεονεκτήματα και τα τρωτά σημεία του αντιπάλου. Είχαμε μία εικόνα σοβαρής ομάδας που ήξερε τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο. Καταφέραμε να πιέσουμε τον αντίπαλο που δεν έκανε ούτε μια ευκαιρία και στην πρώτη φάση πέτυχε ένα γκολ. Δεν το βάλαμε κάτω, διατηρήσαμε τις αρχές μας, που αυτό είναι δύσκολο όταν προηγείται ο Ολυμπιακός. Καταφέραμε και ισοφαρίσαμε σε ένα δύσκολο χρονικό σημείο και πήραμε τον βαθμό .Με τη δική του παρουσία θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα. Είμαστε ευχαριστημένοι πάντως. Από την πρώτη μέρα είχα πει ότι θέλουν οι οπαδοί να διακρίνουν ότι αυτή η ομάδα έχει αρχή και τέλος. Πραγματικά κάναμε υπερπροσπάθεια. Όχι ότι οι παίκτες δεν έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες. Σε βάθος χρόνου θα πάμε καλύτερα. Η ΑΕΚ χρειάζεται καλύτερους και περισσότερους παίκτες. Πρέπει όμως να δείξουμε εμπιστοσύνη στο ρόστερ μας. Σίγουρα έχουμε αδυναμίες. Αλλά ο στόχος μου είναι να καλλιεργήσουμε τις αρετές των παικτών μας και να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Από την πρώτη ημέρα ήμασταν μία ομάδα εντός αγωνιστικού χώρου. Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα θα είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Καταφέραμε τον Ολυμπιακό να μην κάνει φάση, ούτε από στημένα . Δεν είχε πολλές φάσεις το ματς, αλλά αν μία ομάδα έπρεπε να κερδίσει, θεωρώ ότι ήμασταν εμείς.

Όταν αποδυναμώνεται το ρόστερ, δεν αισθάνομαι καλά. Εμένα με θλίβει ο τραυματισμός του Γκούντιονσεν. Του Γεωργέα είναι ένα θλαστικό τραύμα. Δεν είναι λογικό οι ίδιοι παίκτες να βγάζουν όλα τα ματς. Θα πρέπει να δείξω εμπιστοσύνη και στους παίκτες μου. Θα υπάρξει και ενδεκάδα ανάγκης, αλλά θα χρειαστεί επιείκεια. Θα είναι δύσκολο το ματς της Πέμπτης, γιατί θα υπάρξουν αλλαγές. Είναι δύσκολο με τις σωστές αλλαγές να υπάρχει σωστή δομή. Η τακτική, η σωστή οργάνωση βοηθάει για να μέτακινείσαι σωστά και να ξοδεύεις περισσότερες ενέργεια. Δεν κάναμε παιχνίδι αυτοθυσίας, αυτό μας μειώνει ως ομάδα. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε μία. Δεν μου αρέσει να παρουσιάζω ότι η ΑΕΚ θα παίζει με αυτοθυσία. Με τον καιρό θα παρουσιάζουμε και επιθετικές αρετές. Θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να κερδίζαμε το παιχνίδι. Το να διαχειρίζεσαι τέτοιες καταστάσεις μετά από επιτυχίες. Είναι μειονέκτημα στην ΑΕΚ. Το πρώτο που πρέπει να αποκτήσουμε έιναι σταθερότητα στην απόδοσή μας. Οι διακυμάνσεις θα κουράσουν στο μέλλον. Θα προσπαθήσω ως προπονητής να περιορίσω αυτές τις διακυμάνσεις. Η ΑΕΚ από τη φύση της είναι μία ομάδα θεαματική και αποτελεσματική. Εμείς δεν μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δύο. Αλλά δεν θα μείνουμε προσκολημένοι στη λέξη αυτοθυσία. Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα και σήμερα ήρθε το πρώτο μήνυμα. Για μένα είναι ένα στοίχημα να δούμε τις επόμενες εβδομάδες ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θα είμαι ειλικρινής. Υπάρχει μία έντονη σκέψη να προωθήσουμε μικρά παιδιά. Αν δεν το κάνουμε με σωστό τρόπο θα είναι καταστροφικό. Δεν είναι ακόμα έτομα αυτά τα παιδιά και δεν μπορώ να χρησιμοποιώ κάποιον για να κερδίσω τις εντυπ΄λωσεις. Θα π΄ρεπει να είναι προετοιμασμένο το παιδί. Κι αυτή τη στιγμή δεν είναι προετοιμασμένα. Εδώ δεν βρίσκομαι για να βγάζουμε συμπεράσματα, αλλά για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα. Θα μιλήσουμε με τη διοίκηση. Σίγουρα είναι μεγάλη απώλεια του Γκούντιονσεν. Η σκέψη μου ήταν να μπει κι άλλος επιθετικός στο ματς, αλλά είχαμε τον τραυματισμό του Γεωργέα. Θα έβαζα κι άλλον επιθετικό, γιατί πίστευα ότι στα τελευταία λεπτά ότι θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε τον Ολυμπιακό. Έβλεπα ότι ο Ολυμπιακός δεν λειτουργούσε. Δεν έχω ξαναδεί να μπαίνει ο Αβραάμ δεξί μπακ. Δεν το έχω ξαναδεί. Ήταν μία κίνηση που έκανε ότι φοβήθηκε το παιχνίδι. Στο 46' έβαλε και τον Μέλμπεργκ. Ως προς την αυτοπειθαρχία, τα παιδιά γνωρίζουν έχουμε μιλήσει και ως ομάδα, θα είμαι αμείλικτος σε τέτοια θέματα. Και δεν θα επαναληφθούν. Κι αν επαναληφθούν θα υπάρχει πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα τα εξαλείψουμε πολύ σύντομα. Απλώς υπήρχε μεγάλη αναστάτωση στην ομάδα που δεν μπορείς από τη μία μέρα στην άλλη να παίρνεις κεφαλιά. Θέλει με σοβαρό τρόπο και με διάλογο να το καταλάβει ο ποδοσφαιριστής για να πετύχουμε τον στόχο μας. Η αποβολή ήταν αδικαιολόγητη. Αντικειμενικά η διαιτησία ήταν καλή., Να μην γκρινιάζουμε και να μην διαμαρτυρόμαστε.

Είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα. Αν μία ομάδα έπρεπε να κερδίσει ήταν η ΑΕΚ, αλλά εγώ θέλω διαφορετική ΑΕΚ. Έχω απαιτήσεις από τον εαυτό μου και μετά από τους ποδοσφαιριστές. Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες, αλλά θα το δούμε στο μέλλον,. Οι διακυμάνσεις θα μας δυσκολέψουν. Στα εύκολα θεωρητικά παιχνίδια, οι ομάδες αμύνονται κάτω από το κέντρο, αν δεν έχουμε ποιότητα θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Σιγά-σιγά. Όταν έχουμε την απώλεια του Γκούντιονσεν, αυτό μας δυσκολεύει και θα πρέπει να το δούμε άμεσα. Θα δοθούν ευκαιρίες και σε κάποιους παίκτες πολύ σύντομα. ΝΒα αξιολογήσουμε την κατάστασή τους; Αν ο Λεονάρντο δεν θα έβγαινε, αν δεν μου έλεγε ότι κουράστηκε. Ξεκίνησα έτσι με τον Λαγό, αλλά έτσι έχει παίξει μόνο με την Λάρισα δεξιά. Και φοβούμενος ότι θα έχουμε μία σωστή επιθετική λειτουργία από τη μία πλευρά, δεν θα έχουμε στην άλλη. Υπήρχε η σκέψη να γίνει Τρίτη αλλαγή, αλλά δεν μπόρεσα να το κάνω. Δε θεωρώ προβλέψιμο τον Ολυμπιακό, σε καμία περίπτωση. Είναι η ποιοτικότερη ομάδα του πρωταθλήματος. Αναγκάσαμε τον Ολυμπιακό να έχει αυτή την εικόνα. Αυτό που στοχεύσαμε το είδαμε αρκετά καλά μέσα στο ματς. Δεν είμαι μάγος, αλλά αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί μέσα σε λίγες μέρες, είχαν αυτή την εικόνα. Τρία λεπτά πριν το γκολ του Μιραλάς, είχα ζητήσει να μην πάρει την μπάλα ο Τζιμπούρ στην κόντρα. Στο ένας εναντίον ενός μπορεί να κάνουν αυτοί οι παίκτες το οτιδήποτε. Εμείς θέλαμε να μην έπαιρναν την μπάλα αυτοί οι παίκτες στην κόντρα και για αυτό το λόγο πήγα να σκίσω το σακάκι μου".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Δεν αποτελεί δικαιολογία η διακοπή του πρωταθλήματος. Αυτή επηρεάζει μόνο τους διεθνείς παίκτες που έχουν αγώνες με τις εθνικές τους ομάδες, αφού οι υπόλοιποι συνεχίζουν να προπονούνται σε κανονικούς ρυθμούς. Σίγουρα, ωστόσο, επηρεάζει την ομάδα αγωνιστικά. Το σημερινό ματς ήταν ένα παιχνίδι με πολλή ένταση. Δεν ήμασταν καλοί στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ούτε στο β' μέρος καταφέραμε να ανεβάσουμε την απόδοσή μας . Πιστεύω ότι με την Ντόρτμουντ θα είμαστε έτοιμοι, αφού είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδίσουμε".

Πάμπλο Ορμπαϊθ : "Ήταν ένα παιχνίδι που έλειπε ο ρυθμός. Η μπάλα ήταν σχεδόν ακίνητη στην μεγάλύτερη διάρκεια του παιχνίδιού, οπότε το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο".

Φράνκο Κοστάντσο : "Ήταν ένα παιχνίδι για το οποίο πάλεψαν και οι δυο ομάδες και η ισοπαλία ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ήταν ένα ματς στο οποίο ο αντίπαλος προσπάθησε αρκετά. Δεν ήταν καλό το θέαμα και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αγώνες που δεν σου βγαίνουν οι φάσεις".

Ραφίκ Τζεμπούρ : "Πρέπει παιχνίδι με παιχνίδι να ήμαστε καλύτεροι. Δεν μας ικανοποιεί η ισοπαλία σίγουρα, αφού πάντα πάμε για τη νίκη. Αυτό που πήγε λάθος είναι πως δεχθήκαμε γκολ πριν το ημίχρονο. Αυτό έδωσε ελπίδες στην ΑΕΚ για να συνεχίσει και αυτό μας στοίχισε πολλά. Δεν είχαμε το πάθος που θα περιμέναμε, όμως αυτό που φταίει περισσότερο είναι ότι δεν είχαμε καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια. Πάντως είναι εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Αυτά τα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα και πρέπει να δίνεις τα πάντα, εμείς δεν το κάναμε σήμερα".

Ιβάν Μαρκάνο : "Ήταν ένα ματς δύσκολο και με πολλές διακοπές. Αυτό ευνόησε την ΑΕΚ περισσότερο από εμάς. Η κακή μας απόδοση οφείλεται πιστεύω στις πολλές διακοπές στο παιχνίδι, που είχε ως αποτέλεσμα να μην βρούμε ρυθμό στο παιχνίδι μας. Έγιναν πολλά φάουλ στην αναμέτρηση. Δεν παίξαμε όπως θα θέλαμε και είδαμε ένα ποδόσφαιρο το οποίο ήταν φτωχό και κακό σε θέαμα, με ελάχιστες φάσεις. Η ΑΕΚ είχε ετοιμάσει ένα ποδόσφαιρο σε αργό τέμπο, κάτι που χάλασε το δικό μας παιχνίδι".


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Πετύχαμε άλλη μια νεκρανάσταση. Έχουμε φτιάξει κατά καιρούς τέτοιες στρατιές από ζόμπι και νεκρανεστημένους, που πλέον δεν έχουμε προπονητή και παίκτες, αλλά ιερείς βουντού.

Υ.Γ. 2 : Σειρά είχε να αναστηθεί εκ νεκρών το ΑΕΚάκι. Ένα ΑΕΚάκι που άλλαξε προπονητή με κύριο λόγο της πρόσληψης του, οτι είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό με 4-0 πριν από μια τετραετία. Έναν προπονητή που εφαρμόζει το σύστημα "Σταυρός", με παραλλαγές το "Άγιος ο Θεός", το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ" και το "Πιστεύω εις έναν Θεό" (για τα δύσκολα Ευρωπαϊκά εκτός έδρας).

Υ.Γ. 3 : Πάντως λίγο η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Αχρηστέα και της παρέας του, λίγο η νοοτροπία που είχε περάσει "6 πέρυσι και μίνιμουμ 4 τώρα", λίγο οι τραυματισμοί Τοροσίδη - Φέισα και λίγο τα θυμιατά και τα ευχέλαια του Κωστένογλου, το τσίμπησε το ποντάκι η ΑΕΚ. Οι προσευχές έπιασαν τόπο και αυτό φάνηκε και από έναν άλλον λόγο : Οι μουσουλμάνοι μας (aka οι άπιστοι) ήταν ματιασμένοι.

Υ.Γ. 4 : Πάμε στον αγώνα. Μεγάλη σούπα ο αγώνας, μεγαλύτερη και από εκείνο το 0-0 τη σεζόν 2004-2005 επί Μπάγεβιτς στο ΟΑΚΑ. Το κακό, οτι η ψοφοδεής ΑΕΚ είχε καλύτερη παρουσία από εμάς. Το καλό, οτι ακόμα και μετά απ'αυτή την άθλια εμφάνιση, δεν χάσαμε. Το μόνο καλό εδώ που τα λέμε, γιατί ο σημερινός Ολυμπιακός ως επί το πλείστον, μόνο κακά είχε.

Υ.Γ. 5 : Πρώτο και μεγαλύτερο κακό : Καμμία πίεση ψηλά. Οι Αμπντούν - Μιραλάς και Τζεμπούρ ελάχιστα ασχολήθηκαν με το πρέσινγκ, με αποτέλεσμα να μένει μόνος του ο Φουστέρ για να τρέχει και να μοιάζει με τον τρελό του χωριού. Δεύτερο κακό : Άθλια κυκλοφορία της μπάλας. Τόσο κακό Ιμπαγάσα δεν θυμάμαι να έχω δεί από τότε που φόρεσε την ερυθρόλευκη. Δε του βγήκε τίποτα στο ματς, φαινόταν σαν να είναι εντελώς αλλού. Και όταν δεν έχεις κυκλοφορία μπάλας και ταυτόχρονα και μηδέν πρέσινγκ, λογικό και επόμενο οτι την κατοχή μπάλας σου την παίρνει ακόμη και ο Παντζιτζιφιακός.

Υ.Γ. 6 : Φυσικά ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον διαιτητή Πέτρο Κωνσταντινέα και τους βοηθούς του. Ο άνθρωπος έκανε το παιχνίδι τσίρκο με τις συνεχείς διακοπές, τις κάρτες και τις αποβολές. Κάποια στιγμή πίστεψα οτι θα αποβάλλει και τον Κούλη το Δουρέκα επειδή ο κόμπος στη γραβάτα του ήταν στραβός.

Υ.Γ. 7 : Οι κάρτες κάρτες, αλλά όλες για διαμαρτυρίες. Τα μαρκαρίσματα των παικτών της ΑΕΚ είχαν κάτι από Μuay Thai και φυσικά έμεναν ατιμώρητα. Αυτό που κάνει ο Κάλα με τα δύο πόδια στη φάση της ισοφάρισης ο Κάλα (και που ο Κωνσταντινέας κακώς δεν έδωσε ως επικίνδυνο παίξιμο) ήταν για αυτόφωρο. Στην αμέσως προηγούμενη φάση, ο Νικολάκης Ξαναέλας είχε κατεβάσει κανονικά τη μπάλα με το χέρι για να σουτάρει, αλλά και πάλι ο διαιτητής έκανε την πάπια.

Υ.Γ. 8 : Πολύ στο ντούκου πέρασε αυτό που έκανε ο Γκούντιονσεν και όλοι λένε κρίμα για τον Ισλανδό παιχταρά που τραυματίστηκε σοβαρά κλπ. Όσο και αν ακούγεται σκληρό, θα πω "ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ". Αυτό που έκανε στον Κοστάντσο στη φάση που τραυματίστηκε θα μπορούσε να αφήσει τον Αργεντινό  για μήνες έξω. Κλείνει ο τερματοφύλακας το οπτικό πεδίο. Ένας επιθετικός που σκέφτεται όχι συναδελφικά, αλλά ανθρώπινα, τι κάνει; Μαζεύει τα πόδια. Ο Ισλανδός όμως εντελώς πούστικα και αλήτικα πάει και κάνει προβολή απ'το ένα μέτρο με προτεταμένο το πόδι. Φανταστείτε τώρα λέει να το'χε κάνει αυτό ο Μιραλάς στον Αραμπατζή, τι θα βλέπαμε και τι θα ακούγαμε. ΟΞΩ ΡΕ.

Υ.Γ. 9 : Ο διαιτητής και το σκληρό παιχνίδι της ΑΕΚ δεν αποτελούν δικαιολογία. Η ομάδα γνώριζε τους κινδύνους που είχε ένα τέτοιο παιχνίδι - τόσο οι παίκτες όσο και ο Βαλβέρδε. Για άλλη μια φορά, σε εκτός έδρας αγώνα και μάλιστα σε ντέρμπι - έστω κατ'ευφημισμό - η εικόνα μας ήταν κακή. Ας ελπίσουμε οτι ήταν και η τελευταία φορά που είδαμε τον Ολυμπιακό να έχει τέτοια έλλειψη συγκέντρωσης και προσανατολισμού. Μια νεκρανάσταση τη χρονιά είναι αρκετή.

Υ.Γ. 10 : Με βάση την εικόνα του αγώνα, δεν ήμασταν καλύτεροι απ'την ΑΕΚ, όχι όμως και κατά πολύ χειρότεροι. Η ΑΕΚ είχε τρείς ευκαιρίες σε όλο το ματς - το σουτ του Λυμπερόπουλου, ένα σουτ του Λαγού που έφυγε άουτ και το γκολ. Εμείς πάλι, είχαμε μόνο τη φάση του γκολ και ένα μακρινό σουτ του Ορμπαϊθ. Το ζητούμενο όμως είναι οτι χάσαμε τζάμπα βαθμούς από μια ομάδα που με λίγο απ'το καλό μας παιχνίδι, την στέλναμε στον Καιάδα στο δεκάλεπτο. Τώρα, δώσαμε πάλι δικαιώματα στους ανύπαρκτους...

Υ.Γ. 11 : Απορία... Τι συμβαίνει με τον Μακούν; Καλά κι αυτός τι τον έπιασε να πεί οτι τον φωνάζουν "Μακουνάκη"; Δε μπορούσε να πεί οτι τον φωνάζουν Χουάν Μακουνέρο ντε λα Τόρες Υ Γουαδαλαχάρα;

Υ.Γ. 12 : Δεν καταλαβαίνω την υπερασπιστική γραμμή που περνάει για τον Κοστάντσο. Καμμιά ευθύνη λένε οτι δε φέρει ο Κοστάντσο για το γκολ του Λεονάρντο. ΟΚ, κάθε φορά ανακαλύπτουμε καινούργιους κανόνες : Στην περίπτωση του Κοστάντσο παίζει πολύ το "ήταν άπιαστο το σουτ" και το "κανείς δεν θα το έπιανε". Ο νέος κανόνας λοιπόν λέει πως όταν ο τερματοφύλακας τρώει γκολ ακίνητος στην κλειστή γωνία επειδή ήταν δυνατό το σουτ, δικαιολογείται.

Υ.Γ. 13 : Εγώ ξέρω οτι έχω φάει 8 γκολ στα 6 πρώτα ματς που έχω δώσει, σε 6 ματς που σε κανένα εξ'αυτών η εστία μου δεν έμεινε ανέπαφη. Και κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τη σεζόν 1987-1988, τότε που με Καζιμιέρσκι στα δοκάρια είχαμε δεχτεί γκολ και στα 6 μας πρώτα ματς (10 συνολικά). Το χειρότερο με τον Κοστάντσο είναι πως δεν δείχνει περιθώρια βελτίωσης ή κάποια έστω αμυδρή αλλαγή : Είναι απελπιστικά ίδιος όπως την πρώτη μέρα.

Υ.Γ. 14 : Και αυτό είναι... κάπως. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Είναι καλό να σκέφτεται η ομάδα π.χ. οτι πρέπει να βάλει τουλάχιστον 2 γκολ, γιατί ο γίγας στα δοκάρια ένα τουλάχιστον θα το πνίξει. Και είναι κακό γιατί κανείς δεν σου εγγυάται οτι θα τα βάλεις τα δύο γκολ...

Υ.Γ. 15 : Μαρκάνο... Πάνω που φάνηκε οτι έστρωνε, έχει κάνει μια κατακόρυφη βουτιά στην απόδοση του. Λίγος πάγκος θα του κάνει καλό. Αντίθετα, στην περίπτωση του Αμπντούν, δεν πιστεύω οτι υπάρχει γιατρειά. Είτε θα βγάλει μάτια ο Μόνχε (η Βetfair το δίνει 1000,00) και θα πάει δεξιά ο Μιραλάς, είτε θα χορτάσει το μάτι μας ανοησία φέτος. O φετινός καλοκαιρινός σχεδιασμός κάνει τον Σώκο να κοκκινίζει από ντροπή.

Υ.Γ. 16 : Ο Νταβίδ Φουστέρ έχει σοβαρή ζημιά απ'ότι λέγεται. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ της ομάδας, ο Ισπανός έχει υποστεί κάταγμα στα πλευρά, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα χάνει την Ντόρτμουντ σε πρώτη φάση και αναμένονται οι ιατρικές εξετάσεις για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Υ.Γ. 17 : Αγαπάμε τον Σταύρο Αδαμίδη. Τον αγαπάμε γιατί όσο και να δηλώνει ΑΕΚάρας, η ημέρα που θα τον δέρνουν μέχρι και τα ΚΑΠΗ της Νέας Ιωνίας, πλησιάζει με γοργό ρυθμό. Το πρωτάθλημα έχει ακόμη 24 αγωνιστικές και φυσικά η μάνα ΑΕΚ έχει να περάσει μια βόλτα και απ'το Καραϊσκάκη. Αλλοίωση αποτελέσματος είπε ο Σταύρακας οτι είχαμε, αδικήθηκε η ομάδα του. Δίκιο έχει. Του'χε πεί ο πάτερ-Κωστένογλου οτι θα κερδίσει και τελικά ούτε με τον Κωστέτσο στο τέρμα και την μισή ομάδα ματιασμένη δεν το κατάφερε.

Υ.Γ. 18 : Αύριο φυσικά το ρεπορτάζ ΑΕΚ θα αναφέρει για τη μεγάλη ΑΕΚάρα που... πάτησε τον διορισμένο αλλά την... έσφαξε ο Κωνσταντινέας. Με μπόλικη δόση χολής, κλάψας, δήθεν ειρωνίας και πανηγύρια λες και πήραν το Champions League. Μια απορία ρε παιδιά. Όσους αποτυγχάνουν να πάρουν καλούς βαθμούς στα εργαστήρια δημοσιογραφίας ή δεν καταφέρνουν να γράψουν μια πρόταση της προκοπής, τους κάνουν ρεπόρτερ ΑΕΚ;

Υ.Γ. 19 : Βασικά δεν είναι και πολλοί... Καμμιά πενηνταριά άτομα είναι, που εδώ και κάμποσα χρόνια διασπώνται από την "Ώρα για σπορ" σε διάφορες "Ωρες". Σε λίγο καιρό δεν είναι απίθανο να βλέπουμε "1 η ώρα για σπορ", "2...", "3...", "12...". Το σίγουρο είναι οτι έχουν όλοι το ίδιο FAQ Book για να ξεπατικώνουν ατάκες και ξύλινους τίτλους, γιατί είναι τόσο όμοιοι και τόσο προβλέψιμοι και επαναλαμβανόμενοι χρόνια τώρα, που ώρες ώρες νομίζεις οτι στα ενδότερα θα έχει ρεπορτάζ για την αποθεραπεία του Οκόνσκι.

Υ.Γ. 20 : Ασχέτως με όσα δηλώνει και όσα λέει, η αλήθεια είναι μία : Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του Ντέμη Νικολαϊδη ήταν όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης του επέτρεψε να καθίσει δίπλα του και να παρακολουθήσει μια προπόνηση του Ολυμπιακού, όταν ο Ντεμάκος ήταν φρέσκος φρέσκος στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ ΑΕ6. Το χαμόγελο του ήταν σαν του παιδιού που το αμολάς στο παιχνιδάδικο και του λες "πάρε ότι θέλεις". Χάρη σε εκείνη τη φωτογραφία, με αυτόν με το μαύρο κοστούμι του να κάθεται δίπλα στον Σωκράτη Κόκκαλη, ο Ντεμάκος κατόρθωσε να τον μάθει κι άλλος κόσμος εκτός όσους παρακολουθούσαν το δελτίο ειδήσεων του Star. "Who is the shorty near Sokratis Kokkalis?". Έτσι, για να λέμε κάποια πράγματα όπως ακριβώς είναι.

Υ.Γ. 21 : Στον αγώνα που σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα έπαιζαν την ίδια τους την ύπαρξη, δεν κατάφεραν ούτε το 1/3 του ΟΑΚΑ να γεμίσουν. Μεγάλη ομάδα, πράγματι... Όλοι supporters παιδιά, όλοι supporters. Τέλος με δαύτους : Θα τα πούμε στον δεύτερο γύρο. Και τώρα, η Ντόρτμουντ...