23 Οκτ 2011

Πανιώνιος-Ολυμπιακός 0-3 : Μια βόλτα στην πλατεία...



Ευχάριστο απόγευμα πέρασε στη Νέα Σμύρνη ο Ολυμπιακός που επικράτησε άνετα του Πανιωνίου με 0-3 χάρη σε δύο γκολ του Ραφίκ Τζεμπούρ και ένα του Κέβιν Μιραλάς. Ξεπερνώντας το κακό πρώτο εικοσάλεπτο τους οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε επικράτησαν σε όλους του τομείς του αντιπάλου τους και πήραν δίκαια μια άνετη νίκη που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη.
Ο αγώνας
4-4-1-1, κλασικά, για τον Ερνέστο Βαλβέρδε που εμπιστεύθηκε τους Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια τον επανεμφανισθέντα Γιάννη Μανιάτη στο δεξί άκρο της άμυνας με τον Χοσέ Χολέμπας να επιστρέφει σε ρόλο αριστερού μπακ μετά τη εμφάνιση του στα χαφ στον αγώνα Champions League με την Ντόρτμουντ την περασμένη Τετάρτη. Στο κέντρο της άμυνας τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Όλοφ Μέλμπεργκ, με τους Πάμπλο Ορμπαϊθ και Ζαν Μακούν να παίρνουν τον ρόλο των κεντρικών χαφ της ομάδας. Στα άκρα επέλεξε τους Τζαμέλ Αμπντούν (δεξιά) και Κέβιν Μιραλάς (αριστερά), με τον Αριέλ Ιμπαγάσα να έχει ελεύθερο ρόλο πίσω απ'τον μοναδικό προωθημένο, Ραφίκ Τζεμπούρ. Ο παλιός γνώριμος, Τάκης Λεμονής, επέλεξε το (δικό του κλασικό και πολυαγαπημένο) 4-5-1 και παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τους Ελευθερόπουλο, Πετκάκη, Τσότσαλιτς, Σιόβα, Κβιρκβέλια, Κουμορτζί, Γουνδουλάκη, Ρόκα, Εστογιανόφ, Ριέρα και Κούτσι. Στον πάγκο από πλευράς μας έμειναν οι Μπάλας Μέγκιερι, Γιάννης Ποτουρίδης, Ιβάν Μαρκάνο, Φρανθίσκο Χαβίτο, Βιθέντε Μόνχε, Γιάννης Φετφατζίδης και Μάρκο Πάντελιτς.

Κακό παιχνίδι στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο μεν Ολυμπιακός προσπαθούσε να αναπτυχθεί από τον άξονα, ο δε Πανιώνιος παρεταγμένος συντηρητικά προσπαθούσε να ελέγξει το ρυθμό και να χτυπήσει στην αντεπίθεση, ενώ αμυντικά πρόσεχε πολύ το τεχνητό οφσάιντ. Η πρώτη επίσκεψη στα καρέ έγινε από πλευράς μας, όταν ο Αμπντούν κυνήγησε μια μπαλιά από δεξιά, πρόλαβε τη μπάλα και έβγαλε μια σέντρα στη μικρή περιοχή με τον Ελευθερόπουλο να πέφτει και να μπλοκάρει τη μπάλα στο 7ο λεπτό. Ο Πανιώνιος απάντησε στο 9' με τον Κούτσι, ο οποίος πήρε τη μπάλα και δοκίμασε ένα σουτ αρκετά μακριά απ'την εστία μας, με τον Κοστάντσο να χάνει τη μπάλα μέσα απ'τα χέρια του και να την μπλοκάρει με δεύτερη προσπάθεια.  Ακολούθησαν από μία καλή στιγμή για τις δύο ομάδες - πάλι σχεδόν κολλητά χρονικά : Ο Αμπντούν στο 16' από αριστερά κράτησε τη μπάλα στην κατοχή του και την έδωσε πίσω στον Χολέμπας, ο οποίος με τη σειρά του άλλαξε με τη μία με τον Μιραλάς. Ο Βέλγος πάσαρε στον Ιμπαγάσα που με τη μία έβγαλε τους Αμπντούν και Τζεμπούρ μόνους μέσα στην περιοχή, οι παίκτες μπερδεύτηκαν και πήγαν και οι δύο πάνω στη μπάλα αλλά η φάση διεκόπη καθώς ο βοηθός υπέδειξε (εσφαλμένα) τον Αμπντούν σε θέση οφσάιντ. Αμέσως μετά, ο Εστογιανόφ βγήκε σε θέση έξω δεξιά και έβγαλε μια σέντρα στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, εκεί που ο Μανιάτης είχε χάσει τον αντίπαλο του με αποτέλεσμα ο Σιόβας να έχει βγεί σε θέση σέντερ φορ και να δοκιμάσει ένα πλασέ στην κίνηση που ευτυχώς πέρασε παράλληλα με την εστία του Κοστάντσο.

Ο Ολυμπιακός άρχισε σιγά σιγά να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο και να προσπαθεί να γίνει πιο απειλητικός. Στο 23' ο Αμπντούν δοκίμασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή με τη μπάλα να φεύγει άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πανιωνίου. Στο 25' χάσαμε τεράστια ευκαιρία για να ανοίξουμε το σκορ, όταν ο Τζεμπούρ βρέθηκε έξω απ'την περιοχή και έσκαψε τη μπάλα προς τον Μακούν. Ο Καμερουνέζος σταμάτησε ωραία τη μπάλα σε κανονική θέση, δοκίμασε με τη μία το πλασέ αλλά η μπάλα δε του έκανε το χατίρι καθώς πέρασε ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του ακινητοποιημένου Ελευθερόπουλου. Στο επόμενο λεπτό ο Χολέμπας έξω από την περιοχή δοκίμασε κι αυτός το πόδι του, με τη μπάλα όμως να φεύγει άουτ, ενώ ένα νέο σουτ του Τζεμπούρ στο 26' κόντραρε στον Σιόβα και κατέληξε στα χέρια του Ελευθερόπουλου. Ελάχιστα αργότερα κερδίσαμε κόρνερ όταν έπειτα από σέντρα του Ιμπαγάσα ο Τσότσαλιτς έβαλε το κεφάλι του και έδιωξε τη μπάλα. Από το κόρνερ η μπάλα πήγε στο ύψος του πέναλτι εκεί που πετάχτηκε ο Ζαν Μακούν και έπιασε την κεφαλιά, με τη μπάλα όμως να περνάει λίγο πάνω από τα δοκάρια του Ελευθερόπουλου, που ήλεγχε πάντως τη φάση.

Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή της μπάλας στο μισάωρο (57% - 33%), ο Πανιώνιος επέμενε να περιμένει στη σέντρα και πίσω και από τη στιγμή που οι παίκτες μας είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία στο χώρο της μεσαίας γραμμής, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Η υπεροχή μας μάλιστα επιβραβεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο 33ο λεπτό : Ο Χολέμπας ανέβηκε από αριστερά και άφησε τη μπάλα στον Αριέλ Ιμπαγάσα που κινούταν στον ίδιο χώρο. Ο "κοντός" έβγαλε μια ωραία σέντρα με το αριστερό στο πίσω δοκάρι, εκεί που πετάχτηκε αφύλακτος ο Ραφίκ Τζεμπούρ και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα να σκάσει στο έδαφος πρώτα και να καταλήξει στον ουρανό των διχτύων του Ελευθερόπουλου για το 0-1.

Κίτρινη κάρτα στο 37ο λεπτό για τον Τζεμπούρ που έκανε φάουλ στον Εστογιανόφ έδειξε ο διαιτητής και τον Πανιώνιο να κερδίζει ένα φάουλ στο 37', με τον Κβιρκβέλια να δοκιμάζει το πολύ φιλόδοξο σουτ απ'ευθείας, με τη μπάλα να πηγαίνει ψηλά πάνω απ'τα δοκάρια του Κοστάντσο. Στο 41' ο Πανιώνιος έχασε τεράστια ευκαιρία να ισοφαρίσει, όταν ο Χολέμπας έχασε τον Εστογιανόφ, με τον Ουρουγουανό να κάνει τη σέντρα στο χώρο μεταξύ του πέναλτι και της μικρής περιοχής, με τον Κούτσι να πιάνει την κεφαλιά αφύλακτος και να στέλνει τη μπάλα ευτυχώς μακριά από το αριστερό δοκάρι του Κοστάντσο. Σαν να μην έφτανε αυτό στον Πανιώνιο, ήρθε και το 0-2 : Ο Αριέλ Ιμπαγάσα πήρε τη μπάλα σε θέση... αριστερού μπακ σχεδόν, προχώρησε λίγα μέτρα και λίγο πριν περασει τη σέντρα, έβγαλε μια ωραία μπαλιά προς τα δεξιά στην πλάτη της άμυνας του Πανιωνίου προς τον Κέβιν Μιραλάς. Λίγα μέτρα με τη μπάλα από τον Βέλγο, δυνατό συρτό σουτ και το δεύτερο γκολ με το οποίο έκλεισε το ημίχρονο ήταν γεγονός!

Χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες ξεκίνησε το 2ο ημίχρονο. Ο Πανιώνιος είχε μια ελαφρά πρωτοβουλία κινήσεων στο ξεκίνημα, ωστόσο ο Θρύλος ήταν πιο επικίνδυνος και είχε δυό καλές ευκαιρίες : Στο 51' όταν ο Τζεμπούρ βγήκε στα άκρα από δεξιά και απέφυγε τον Πετκάκη, έκανε ένα ωραίο γύρισμα στη μεγάλη περιοχή προς τον Αμπντούν, αλλά ο Αλγερινός μεσοεπιθετικός δεν πρόλαβε την πάσα του συμπατριώτη του. Στο 52 χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για 3ο γκολ, όταν ο Αμπντούν βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Πανιωνίου ξανά και έβγαλε μία ωραία παράλληλη μπαλιά προς τον Τζεμπούρ. Ο Αλγερινός κοντραρίστηκε με τον Σιόβα, η μπάλα πήρε ύψος αλλά ο Τζεμπούρ επιχείρησε εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι που απέκρουσε με το χέρι ο Σιόβας). Η μπάλα κατέληξε στον Μακούν που έκανε μια προσποίηση στον Κβιρκβέλια, σούταρε με το αριστερό αλλά όπως και στο πρώτο ημίχρονο η μπάλα "τον πούλησε" καθώς έγλειψε κυριολεκτικά το αριστερό δοκάρι του Ελευθερόπουλου.

Ο Πανιώνιος απάντησε με μια καλή ευκαιρία στο 56' , όταν ο Νιάζι Κούτσι κατάφερε να βρεί χώρο από το μαρκάρισμα του Μέλμπεργκ και δοκίμασε στη κίνηση ένα ωραίο σουτ που πέρασε λίγο δίπλα απ'το αριστερό δοκάρι του Κοστάντσο που έπεσε στη γωνία του. Αμέσως μετά ο Τάκης Λεμονής έκανε την πρώτη του αλλαγή, αποσύροντας τον Γουνδουλάκη για να περάσει τον Σάμαρη στη θέση του. Στην επόμενη φάση χάσαμε μια καλή ευκαιρία για σουτ, όταν ο Αμπντούν από τα δεξιά έβγαλε την παράλληλη σέντρα με προορισμό τον Μιραλάς, ο Βέλγος έξυπνα την άφησε για τον επερχόμενο Μακούν, αλλά ο Αφρικανός δεν σούταρε αμέσως, έκανε μια ντρίμπλα, επιχείρησε και δεύτερη με αποτέλεσμα να χάσει τη μπάλα. Ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στις μονομαχίες στον αγωνιστικό χώρο, αφού ο Ορμπαϊθ δεν είχε προβλήματα ανασταλτικά, δίνοντας χώρο στους Ιμπαγάσα και Μακούν να κινούνται πιο ελεύθερα. O Τάκης Λεμονής έκανε την 2η του αλλαγή στο 62' θέλοντας να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του στη μεσαία γραμμή, αποσύροντας τον Ρόκα και περνώντας τον Σκέμπρι.  Στο 66' ο Χολέμπας έκανε μια επικίνδυνη σέντρα από αριστερά με τον Ελευθερόπουλο να διώχνει δύσκολα τη μπάλα και τον Σάμαρη να προλαβαίνει και να διώχνει σε πλάγιο. Το 3ο γκολ όμως δεν άργησε να έρθει και έτσι στο 68' ο Ιμπαγάσα έξω από την περιοχή έβγαλε μια ωραία διαγώνια πάσα προς τα δεξιά προς τον Αμπντούν, που απο κανονική θέση έφτασε σχεδόν στη γραμμή του άουτ και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον επερχόμενο Ραφίκ Τζεμπούρ, που δε δυσκολεύτηκε να κάνει το 0-3 με πλασέ από τη μικρή περιοχή.

72ο λεπτό και ο Τάκης Λεμονής αναγκάζεται να κλείσει τις αλλαγές του καθώς ο Μπερνάρ Κουμορτζί είχε ενοχλήσεις, έτσι τον απέσυρε και πέρασε στη θέση του τον Αναστασόπουλο. Λίγο αργότερα (76') τον μιμήθηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε που απέσυρε τον Τζαμέλ Αμπντούν και πέρασε στη θέση του τον Βιθέντε Μόνχε, ο οποίος πήγε στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής. Στο 80' ο Βαλβέρδε έκανε και την 2η του αλλαγή περνώντας τον Ιβάν Μαρκάνο στη θέση του Ραφίκ Τζεμπούρ που χειροκροτήθηκε αποχωρώντας από τους οπαδούς του Πανιωνίου. Ο Μαρκάνο πήγε αριστερό μπακ, ο Χολέμπας αριστερό χαφ και ο Μόνχε παρέμεινε δεξιά. Ο ρυθμός του αγώνα που είχε κριθεί πλέον είχε πέσει αισθητά, με τη σέντρα - σουτ του Εστογιανόφ που έδειξε να αιφνιδιάζει τον Κοστάντσο αλλά πέρασε άουτ στο 86' να σπάει τη μονοτονία. Στο 87' ο Βαλβέρδε έκλεισε τις αλλαγές μας, περνώντας τον Γιάννη Φετφατζίδη στη θέση του Αριέλ Ιμπαγάσα που χειροκροτήθηκε κι αυτός αποχωρώντας. Το ματς έκλεισε με δυό καλές στιγμές για το Θρύλο : Αρχικά στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Μιραλάς έδωσε τη μπάλα στον Μακούν και από τα πόδια του κατέληξε στον Φετφατζίδη, ο οποίος έκανε μια προσποίηση, έκανε το σουτ με το αριστερό αλλά η μπάλα έφυγε λίγο δίπλα απ'το αριστερό δοκάρι του Ελευθερόπουλο και στη συνέχεια όταν ο Φετφατζίδης σε θέση έξω αριστερά από πάσα του Μόνχε έβγαλε την παράλληλη πάσα προς τον Χολέμπας ο οποίος έπιασε ένα δυνατό σουτ, πολύ ψηλά άουτ όμως. Τελικό αποτέλεσμα, Πανιώνιος - Ολυμπιακός 0-3...

Κριτική
Φράνκο Κοστάντσο : Εύκολο βράδυ για τον Αργεντινό χωρίς ζόρια. Πήγε να κάνει την... ταρζανιά του στο σουτ του Κούτσι στο 9' όταν έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν ψύχραιμος στις ελάχιστες φορές που χρειάστηκε. Κράτησε για πρώτη φορά φέτος το "μηδέν" στην εστία του μετά από 7 αγώνες.

Γιάννης Μανιάτης : Χωρίς προβλήματα με τον Ριέρα από δεξιά, ωστόσο έδειξε οτι από πλευράς ρυθμού είναι πίσω καθώς δεν έχει συνέλθει πλήρως από τον τραυματισμό του. Λίγα πράγματα από τον Έλληνα δεξιό μπακ.

Αβραάμ Παπαδόπουλος : Χωρίς προβλήματα πέραν κάποιων φάσεων που έδειξε να αργεί να πάει στον παίκτη του, αλλά σήμερα του είχε δώσει ρεπό ο Μέλμπεργκ που είχε πάρει εργολαβία τη λειτουργία του κέντρου της άμυνας.

Όλοφ Μέλμπεργκ : Δεν έχασε σχεδόν καμμιά διεκδίκηση. Όσες φορές πήγε να τον περάσει αντίπαλος, έφαγε τα μούτρα του ενώ και στο ψηλό παιχνίδι ήταν άρχοντας. Καλή εμφάνιση.

Χοσέ Χολέμπας : Αρκετά κινητικός, ανεβασμένος σε σχέση με τις πιο πρόσφατες εμφανίσεις του, ανέβηκε πολλές φορές ψηλά βοηθώντας στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας, ενώ είχε και κάποια σουτ χωρίς τύχη. Προς το τέλος αγωνίστηκε και πάλι χαφ, μια θέση που όπως είπε ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα τον ξαναχρησιμοποιήσει όποτε κρίνει σκόπιμο. Αμυντικά τα πήγε έτσι κι έτσι, καθώς όλες οι επικίνδυνες στιγμές για τον Πανιώνιο ήρθαν από μπαλιές του παίκτη που μάρκαρε, του Φαμπιάν Εστογιανόφ.

Τζαμέλ Αμπντούν : Ο Αλγερινός ευτύχησε να "γράψει" την πρώτη του καλή εμφάνιση με την ομάδα. Ξεκίνησε λίγο φλύαρα και στα πρώτα λεπτά έδειχνε οτι θα ήταν μια απ'τα ίδια η εμφάνιση του, όμως όσο περνούσαν τα λεπτά γινόταν όλο και καλύτερος : Έπαιξε καλά χωρίς τη μπάλα στα πόδια (που δεν είναι και το δυνατό του σημείο) ενώ πέρασε και αρκετές επικίνδυνες μπαλιές. Σε μια απ'αυτές, έχρισε για 2η φορά σκόρερ τον Τζεμπούρ απόψε. Μια καλή - επιτέλους - εμφάνιση του Χατζηαβάτη.

Πάμπλο Ορμπαϊθ : Είχε κάποια επιπόλαια πουλήματα της μπάλας στην αρχή, αλλά για χαφ σαν τους Κουμορτζήδες ο Ισπανός δεν φαίνεται να πονοκεφαλιάζει. Σήμερα πολλές φορές κάλυπτε μόνος του τον ανασταλτικό τομέα, δίνοντας την ευκαιρία στον Μακούν να κινείται πιο μπροστά. Καλό παιχνίδι απ'τον Ισπανό και πάλι.

Ζαν Μακούν : Ο Καμερουνέζος μέσος σε έναν ρόλο πιο προωθημένο απ'αυτόν που έχει συνηθίσει να παίζει δεν τα πήγε άσχημα. Ανασταλτικά δεν είχε προβλήματα, ενώ πάτησε αρκετές φορές περιοχή. Αν ήταν πιο τυχερός σε κάποιες φάσεις και λιγότερο επιπόλαιος σε κάποιες άλλες, ενδεχομένως να'χε χριστεί και σκόρερ. Ανεβαίνει και ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται και αυτόν ενόψει της συνέχειας.

Κέβιν Μιραλάς : Έκανε ένα απ'τα χειρότερα παιχνίδια του στην ομάδα. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν κυριολεκτικά άφαντος, σαν κρυμμένος πίσω από τους αμυντικούς. Δε γουστάρει να παίζει στα άκρα και φαίνεται. Όπως φαίνεται και δια γυμνού οφθαλμού οτι παραμένει πολύ επικίνδυνος όταν πατάει περιοχή : Μια φορά βρέθηκε στην αγαπημένη του θέση και σκόραρε. Στο 2ο ημίχρονο ήταν πιο κινητικός μεν, αλλά σήμερα γενικά δεν τα πήγε καλά.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Το'χουμε ξαναπεί, έχει καταντήσει γραφικό και κουραστικό αλλά ο κοντός είναι το Α και το Ω στον τομέα "δημιουργία". Και τα τρία γκολ ξεκίνησαν από τα πόδια του : Τα πρώτα δύο από τις σπουδαίες ασίστ του και το 3ο από την μπαλιά-τρύπα προς τον Αμπντούν. Περισσότερο με προβληματίζει ποιός θα τον αντικαταστήσει, παρά για το τι γίνεται όταν δεν είναι στην καλή του μέρα. Πολύ καλή εμφάνιση.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Πολύ καλός στο πρώτο ημίχρονο, με συνεχή πίεση και κινητικότητα δημιούργησε ουκ ολίγα προβλήματα στους αμυντικούς του Πανιωνίου. Πρόσθεσε στον λογαριασμό του άλλα δύο γκολ και δείχνει οτι θα αποτελέσει και φέτος μια αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα. Αν και ομολογώ οτι δεν καταλαβαίνω αυτό το "δεν πανηγυρίζω στα γκολ". Τι πάει να πεί έπαιξε στον Πανιώνιο; Αυτό ήταν μια ζωή πριν.

Βιθέντε Μόνχε : Ντεμπουτάρισε με την ομάδα σήμερα, ωστόσο αγωνίστηκε στην αντίθετη απ'την καλή του μεριά και δεν έδειξε τίποτα το ιδιαίτερο. Θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού, με το ερωτηματικό φυσικά να παραμένει για το αν μπορεί και κατά πόσο μπορεί.

Ιβάν Μαρκάνο - Γιάννης Φετφατζίδης : Δεν πρόλαβαν να ζεσταθούν καλά καλά στο ματς και δεν μπορούν να κριθούν.

Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Δεν ήταν εύκολο ματς. Αντιθέτως, δυσκολεύτηκαμε μέχρι να πετύχουμε το πρώτο γκολ. Είχαμε τον έλεγχο του αγώνα και μετά το 1-0 ήταν πιο εύκολο για εμάς να έρθουν τα άλλα δύο τέρματα. Ο Πανιώνιος ήταν επικίνδυνος στις στημένες φάσεις και τις αντεπιθέσεις. Παίξαμε καλά στην άμυνα, είχαμε την κατοχή μπάλας και όταν έχεις τον έλεγχο ο αντίπαλος αναγκάζεται να κλειστεί και είναι πολύ δύσκολο να σε βλάψει. Το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, αυτό ήταν το πιο δύσκολο της εβδομάδας, καθώς προέρχομασταν από ευρωπαϊκό ματς. Οι παίκτες ανταποκρίθηκαν καλά, αν και φοβόμασταν για την αντίδραση που θα είχαμε ως ομάδα μετά την αναμέτρηση για την Ευρώπη. Δεν έχουμε φτάσει κάπου, κάθε εβδομάδα είναι μία νέα πρόκληση για μας. Κάθε εβδομάδα πρέπει να προσπαθείς. Ήταν δύσκολο να γυρίσουμε στην Ελληνική πραγματικότητα, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Το περιβάλλον ασχολείται με τον απόηχο του ευρωπαϊκού αγώνα και είναι δύσκολο για τους παίκτες να επιστρέψουν το μυαλό τους στη ρουτίνα του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Από έξω το παιχνίδι φαινόταν εύκολο, αλλά εγώ είμαι επαγγελματίας και δεν ήταν τόσο εύκολο για μένα. Θεώρησα πως έπρεπε να βάλω στο ματς τον Μαρκάνο και όχι κάποιον επιθετικογενή παίκτη. Θέλω η ομάδα να είναι δυνατή σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα και έκρινα πως έπρεπε να σχηματιστεί με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, ο Χολέμπας έπαιξε αριστερό χαφ, σε μία θέση που μπορεί να παίξει και εμείς θέλουμε να συνηθίζει να αγωνίζεται σε αυτήν. Είναι πολύ νωρίς για αναλύσεις και συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση τίτλος. Η ΑΕΚ έχασε από τον ΟΦΗ, εμείς δυσκολεύτηκαμε στον Εργοτέλη και γενικά δυσκολευόμαστε εκτός έδρας. Μέχρι να μπει σήμερα το πρώτο γκολ ήταν δύσκολα τα πράγματα για μας. Ο Χολέμπας είναι παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις, αριστερό μπακ και αριστερό εξτρέμ. Η κανονική του θέση είναι στην άμυνα, αλλά θέλουμε να τον προωθήσουμε στο κέντρο αριστερά. Πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει σε αρκετά ματς ως αριστερός χαφ".

Τάκης Λεμονής : "Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο και μέχρι το πρώτο γκολ κυλούσε καλά για εμάς. Κρατούσαμε την μπάλα στο πρώτο εικοσάλεπτο, βγαίναμε μπροστά. Με το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού δυσκόλεψαν ψυχολογικά τα πράγματα για την ομάδα μας. Χάσαμε μεγάλη ευκαιρία στο 0-1 και έπειτα δεχθήκαμε και δεύτερο γκολ. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με μεγάλη ποιότητα. Δεν ήταν εύκολο για εμάς να απαντήσουμε, καθώς όταν δεν παίρνεις ψυχολογική ένεση σε κάποιες φάσεις δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Επικεντρωνόμαστε στο επόμενο ματς με τον Ατρόμητο. Από τις τρεις εντός έδρας ήττες, αυτή που φάνηκε πιο εύκολη ήταν η σημερινή. Με τον ΠΑΟΚ μπορούσαμε να κερδίσουμε και με την ΑΕΚ δεν ήμασταν η ομάδα που έπρεπε να χάσει. Πιστεύω στην ομάδα, χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοπεποίηση σε τέτοια παιχνίδια. Το σκορ στο πρώτο ημίχρονο δεν είναι ενδεικτικό της απόδοσης των δύο ομάδων. Από τα τέσσερα ματς που έχουμε δώσει στην έδρα μας, τα τρία ήταν με μεγάλες ομάδες. Είναι νωρίς να μιλήσουμε αν φταίει το σύστημα".

Αριέλ Ιμπαγάσα : "Το μυαλό είναι πολύ βασικό για αυτά τα παιχνίδια και σίγουρα η θέληση. Μπήκαμε και παίξαμε καλά βάλαμε τα γκολ και πήραμε σημαντικούς βαθμούς. Σίγουρα πολύ σημαντική ήταν η ηρεμία που είχαμε, βάλαμε και γκολ που είναι τα πιο σημαντικά στο ποδόσφαιρο. Μπορώ να πω τα βασικά στοιχεία της νίκης ήταν η ηρεμία και η θέληση της ομάδας. Νιώθω πολύ καλά. Μπορεί να είμαι 35 αλλά νιώθω εξαιρετικά μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να έχω αυτούς τους συμπαίκτες. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα και στο πρωτάθλημα και στο Champions League αλλά έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν και πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά και στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Είναι μία πολύ σημαντική νίκη για εμάς στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε το φετινό πρωτάθλημα. Θέλαμε πολύ να κερδίσουμε για δεύτερη σερί φορά μετά το ματς με την Ντόρτμουντ. Δεν μας απασχολεί ο Παναθηναϊκός και το τι αποτελέσματα φέρνει. Σίγουρα το ότι κέρδισε τον Εργοτέλη μας έκανε να θέλουμε μόνο τη νίκη απέναντι στον Πανιώνιο, αλλά γενικά αυτό που μας απασχολεί είναι μόνο το τι κάνουμε εμείς και η δική μας απόδοση. Θέλουμε πάντα να κερδίζουμε ώστε να διατηρηθούμε στην κορυφή της βαθμολογίας. Θέλουμε έτσι να παίζουμε και να συνεχίσουμε και στα επόμενα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Όσους περισσότερους αγώνες παίζουμε, θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι".

Βιθέντε Μόνχε : "Σήμερα ο Αριέλ Ιμπαγάσα ήταν ο καλύτερος του παιχνιδιού. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που κέρδισε η ομάδα και που αγωνίστηκα. Το σημαντικό είναι η ομάδα να πιέζει και να προσπαθεί να κάνει το παιχνίδι που ξέρει".

Ραφίκ Τζεμπούρ : "Αισθάνομαι υπερήφανος για το χειροκρότημα των φιλάθλων του Πανιώνιου. Ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου στην Ελλάδα. Στον αγωνιστικό τομέα, παιχνίδι με παιχνίδι βελτιωνόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι". 


Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Ευχάριστο απόγευμα για την ομάδα σήμερα στη Νέα Σμύρνη. Παρά τις απουσίες (Μοδέστο, Τοροσίδης, Φέισα, Φουστέρ) όλα πήγαν καλά και μετά από ένα μέτριο προς κακό πρώτο 20λεπτο - 25λεπτο, βρήκαμε ρυθμό και καθαρίσαμε εύκολα το ματς.

Υ.Γ. 2 : Τα σημεία - κλειδιά στον σημερινό αγώνα ήταν τρία : Πρώτον, η πολύ καλή εμφάνιση του Αριέλ Ιμπαγάσα. Δεύτερον, η συνολική καλή λειτουργία στη μεσαία γραμμή, αφού οι Ορμπαϊθ, Μακούν και Ιμπαγάσα επικράτησαν πλήρως των αντιπάλων χαφ σε όλους τους τομείς. Τρίτον, το γεγονός οτι ο Αμπντούν σήμερα έκανε την πρώτη του καλή εμφάνιση από την ημέρα που ήρθε στην ομάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε καλή κίνηση και στα άκρα, αλλά και το οτι δεν δεχτήκαμε γκολ για πρώτη φορά φέτος.

Υ.Γ. 3 : Το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά στο 0-1 του Τζεμπούρ και τελείωσε στο 41', όταν ο Κούτσι λίγο έξω απ'τη μικρή περιοχή δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα προς το τέρμα του Κοστάντσο. Ακολούθησε στην επόμενη φάση και το 0-2 και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Ήταν αναμενόμενο οτι αυτό θα συνέβαινε από τη στιγμή που μπήκε το πρώτο γκολ, καθώς ο Πανιώνιος βασίζει όλο του το παιχνίδι στα να πετύχει γκολ σε κάποια αντεπίθεση και να το κρατήσει και όχι να αντιδράσει όταν μένει πίσω στο σκορ, πόσο μάλλον όταν αντίπαλος είναι ο Ολυμπιακός.

Υ.Γ. 4 : Χωρίς να είμαστε εντυπωσιακοί, ήμασταν σοβαροί, είχαμε θέληση και όρεξη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και είχαμε και κάποιες κλασικές ευκαιρίες για να ανεβάσουμε πιο ψηλά τον δείκτη του σκορ. Το κεντρικό μας αμυντικό δίδυμο δεν είχε προβλήματα, ο Χολέμπας αρκετά ανεβασμένος αλλά επιπόλαιος πολλές φορές, χάνοντας το μαρκάρισμα του Εστογιανόφ, με μοναδικό "αδύναμο κρίκο" τον Γιάννη Μανιάτη που μπορεί να μην αντιμετώπισε προβλήματα, ωστόσο ήταν φανερά εκτός ρυθμού αφού ήταν η πρώτη του συμμετοχή μετά από την απουσία του λόγω τραυματισμού.

Υ.Γ. 5 : Το ίδιο θα έλεγα και για τον Κέβιν Μιραλάς που έκανε ένα απ'τα χειρότερα εν Ελλάδι παιχνίδια του, κατάφερε όμως να πετύχει το γκολ που έκρινε ουσιαστικά το ματς. Ο Βέλγος νιώθει φανερά άβολα στα άκρα και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία και για να λέμε του στραβού το δίκιο είναι πολύ πιο επικίνδυνος στην περιοχή παρά στα άκρα αυτής.

Υ.Γ. 6 : Ντεμπούτο και για τον Μόνχε σήμερα, με τον Αργεντινό να περνάει στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Η απόφαση του Βαλβέρδε να τον βάλει στο δεξί άκρο όμως δεν τον βοήθησε και ιδιαίτερα, καθώς ο Αργεντινός έχει το δεξί για το γκάζι και κάποιες φορές έδειχνε σαν τη γριά που προσπαθούσε να ανέβει στο λεωφορείο. Όλες τις φορές που πήρε τη μπάλα προσπάθησε να τη φέρει στο αριστερό και να τη γυρίσει προς τα μέσα. Ο Βαλβέρδε προφανώς ήθελε να δοκιμάσει κατά πόσο μπορεί ο Μόνχε να ανταποκριθεί στο παιχνίδι με τις εναλλαγές θέσεων που παίζει, ωστόσο το πρώτο δείγμα αμφιβάλλω αν του έδειξε τίποτα.

Υ.Γ. 7 : Προπονητής της ομάδας είναι ο Βαλβέρδε, αυτός αποφασίζει, αλλά αυτό με τον Μαρκάνο δεν το καταλαβαίνω. Έχεις ένα δεκάλεπτο στο ματς, το σκορ είναι στο άνετο 0-3. Έχεις δύο αλλαγές διαθέσιμες, άρα μπορείς να δώσεις χρόνο σε όποιον παίκτη θέλεις. Εκεί λοιπόν που το λογικό είναι να δώσεις χρόνο στον Πάντελιτς αφού το λογικό είναι να έχεις όσο πιο ετοιμοπόλεμο γίνεται τον μοναδικό καθαρόαιμο φορ σου, πας και βάζεις τον Μαρκάνο κάνοντας αλχημείες στην 11άδα σου μόνο και μόνο για να χωρέσει ο Ισπανός. Αριστερό μπακ ο Μαρκάνο, μπροστά αριστερά ο Χολέμπας και ο Μόνχε δεξιά με τον Μιραλάς κορυφή. Ώρες ώρες αδυνατώ να παρακολουθήσω το σκεπτικό του, ειλικρινά. Υπάρχει κανένας ειδικός όρος που να λέει οτι ο Μαρκάνο πρέπει να παίζει συνέχεια; Πρέπει να συμπληρώσει αριθμό συμμετοχών όπως είχε γίνει με τον Λέτο; Άγνωστο...

Υ.Γ. 8 : Στο δια ταύτα, περάσαμε από άλλη μια έδρα αήττητοι και συνεχίζουμε να οδηγούμε την κούρσα μαζί με τους σιχαμένους. Η ομάδα έχει καλά διαστήματα και μένει να αποκτήσει σταθερό ρυθμό.

Υ.Γ. 9 : Πάμε στους άλλους... Ο μεγάλος Νίκος Καραγεωργίου έκανε πάλι ως τίμιος στρατιώτης το καθήκον του. Ο Εργοτέλης έκανε άλλη μια άθλια εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό με τον προπονητή του να στέκεται στην... σπουδαία - όπως είπε - εμφάνιση του Παναθηναϊκού και όχι στα χάλια της ομάδας του. Ο Καραγεωργίου που πλην της σεζόν 2008-2009 εναντίον ενός πολύ κακού Παναθηναϊκού πήρε τη νίκη στο ΟΑΚΑ με 2-3, έχει χτίσει μια σούπερ παράδοση... υπέρ του βάζελου.

Υ.Γ. 10 : 2009-2010, Εργοτέλης - Παναθηναϊκός 0-3. Πάει στο ημίχρονο με 2 γκολ στην πλάτη, έχοντας φάει το πρώτο απ'το 9ο λεπτό.. Στο 2ο γύρο προηγείται με 0-1 και τρώει 2 γκολ μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου για να χάσει με 4-1. 2010-2011, Εργοτέλης - Παναθηναϊκός 1-4. Τρώει 3 γκολ σε 9 λεπτά και πάει στα αποδυτήρια με 0-3 στο ημίχρονο. Στο 2ο γύρο χάνει με 2-0 έχοντας φάει και τα 2 γκολ στο πρώτο ημίχρονο (το 1ο απ'το 8'). 2011-2012, Παναθηναϊκός - Εργοτέλης 4-0. Τρώει 3 γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Σύνολα : 5 αγώνες, 5 ήττες, 2 γκολ υπέρ και 17 κατά, με τα 12 εξ'αυτών να έχουν μπεί στο πρώτο ημίχρονο.

Υ.Γ. 11 : Και φυσικά έχουν αρχίσει δειλά δειλά τα πρώτα δημοσιεύματα για τη "δουλειά του Φερέιρα που αποδίδει" και το "ελκυστικό ποδόσφαιρο". Εγώ αυτό που ξέρω και βλέπω είναι οτι ο βάζελος του "ηγέτη'' Λέτο, ένα ματσάκι σοβαρό έχει παίξει μέχρι τώρα, αυτό με τον Ατρόμητο και έπρεπε να κάνει μαγικά ο Δώνης στο τέλος για να πάρει το Χ. Δεν ανησυχούν όμως, γιατί θα'ρθει όμως ο πρίγκηπας και θα τους κάνει Μπαρτσελόνα. Και με τον Τσάκα πρόεδρο.

Υ.Γ. 12 : Στον ΠΑΟΚ χάνεται ο έλεγχος, καθώς ο Μπόλονι ξέσπασε την Πέμπτη επειδή λέει δεν ορίζονται αγώνες Δευτέρα με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να παίζει η ομάδα του ξανά μέσα σε τρείς ημέρες. Το μόνο που δεν είπε στο "ξέσπασμα" του είναι οτι ευθύνεται το... Αθηνοκεντρικό κατεστημένο που θέλει να κρατάει πίσω την ΠΑΟΚάρα. Ας τον ενημερώσει κάποιος οτι ΟΛΕΣ οι ομάδες στην Ευρώπη έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Υ.Γ. 13 : Όσο για την λατρεμένη μάνα ΑΕΚ, έκανε την απειλή της πράξη. "Θα'ρθουν και τα γκολ" προειδοποίησε ο πατήρ Κωστένογλου μετά την τριάρα από την Λοκομοτίβ την Πέμπτη. Όπερ και εγένετο, καθώς στην Κρήτη ο λατρεμένος μας Αναστό τον κέρασε άλλα τρία τεμάχια για να'χει να πορεύεται. Αλήθεια ο αδικημένος"γάτος" Αραμπατζής, πόσα έχει μετρήσει από την ημέρα που πήρε τη φανέλα του βασικού; Πίσω στο κοτέτσι σας τώρα, δικέφαλες κότες.

Υ.Γ. 14 : Τελείωσε οριστικά (?) και το θέμα με τις "Ομάδα Α" και "Ομάδα Β". Δόξα Δράμας και Λεβαδειακός οριστικά στη Superleague λοιπόν. Άντε να δω τώρα που θα τους στριμώξουν στο πρόγραμμα για να παίξουν τις 6 αγωνιστικές που χρωστάνε. Και να δούμε που θα χώσουν κι εμάς βέβαια, μιας και χρωστάμε κι εμείς δύο παιχνίδια...