19 Σεπ 2011

Ολυμπιακός-SKODA Ξάνθη 2-1 : Εσείς πόσα υπογλώσσια πήρατε σήμερα;


Ένας κακός, νωθρός και ασύνδετος Ολυμπιακός φλέρταρε επικίνδυνα με την εντός έδρας ήττα στο στάδιο Καραϊσκάκη χάνοντας με 0-1 από την ψυχωμένη Ξάνθη μέχρι το 87ο λεπτό, με το ματς να γυρίζει "τούμπα" στα τελευταία 8 λεπτά. Πάντελιτς και Τζεμπούρ με δύο χρυσές κεφαλιές χάρισαν τη νίκη και τους τρείς βαθμούς στο Θρύλο σε ένα ματς που φαινόταν χαμένο, χαρίζοντας το χαμόγελο στον κόσμο που ανησυχούσε με την εικόνα της ομάδας στο γήπεδο. Κορυφαίος του Ολυμπιακού ο Όλοφ Μέλμπεργκ, ντεμπούτο Ορμπαϊθ με την ομάδα, καλοστημένη η Ξάνθη του Ουζουνίδη.
Ο αγώνας
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε σε διάταξη 4-4-1-1 στον αγωνιστικό χώρο τους Φράνκο Κοστάντσο στο τέρμα, Βασίλη Τοροσίδη - Όλοφ Μέλμπεργκ - Ιβάν Μαρκάνο - Χοσέ Χολέμπας από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, οι Πάμπλο Ορμπαϊθ και Αριέλ Ιμπαγάσα ξεκίνησαν σε ρόλο κεντρικό χαφ με τον Νταβίδ Φουστέρ μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο, τους Αμπντούν και Μιραλάς στα άκρα της μεσαίας γραμμής και τον Ραφίκ Τζεμπούρ σε ρόλο κεντρικού επιθετικού. Από πλευράς Ξάνθης ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε το 4-5-1 και τους : Βιβιανί, Μπέρτο, Εντιμάρ, Κομεσίδη, Βάλλας, Ντάνι, Βασιλακάκη, Σουάνη, Μαρσελίνιο, Πόι και Καζάκης.  Εκτός αποστολής έμειναν από πλευράς Ολυμπιακού οι τραυματίες Γιάννης Φετφατζίδης, Γιάννης Ποτουρίδης, Γιάννης Μανιάτης (ένιωσε ενοχλήσεις στην χθεσινή προπόνηση στον προσαγωγό), Λιούμπομιρ Φέισα (για τον ίδιο λόγο) και οι Σήφης Δασκαλάκης, Πετρ Γκρμπιτς, Φραν Γέστε και Γιώργος Βαλεριάνος.

Ο αγωνιζόμενος με λευκές εμφανίσεις Ολυμπιακός προσπάθησε να αναλάβει τα ηνία του αγώνα από τα πρώτα λεπτά, απέναντι σε μια Ξάνθη που έδειξε πως πρώτο της μέλημα θα ήταν να κρατήσει το "μηδέν" στην άμυνα. Πλησιάσαμε πρώτοι στην εστία της Ξάνθης στο 6ο λεπτό, όταν ο Αμπντούν βγήκε από δεξιά, έκανε το γύρισμα στο δεύτερο δοκάρι εκεί που ο Τζεμπούρ δεν μπόρεσε να μπεί στη φάση και να εκμεταλλευτεί το γεγονός οτι ο γκολκίπερ ήταν εξουδετερωμένος. Η Ξάνθη επιχείρησε ένα σουτ στο 9ο λεπτό με τον Βλάσση Καζάκη, το οποίο δεν δυσκολεύτηκε να καθαρίσει ο Κοστάντσο. Αμέσως μετά βγήκαμε στην αντεπίθεση, ο Μιραλάς γύρισε ωραία την μπάλα στον Τζεμπούρ, αλλά ο Αλγερινός από καλή θέση δεν κατάφερε να σουτάρει όπως θα ήθελε. Η Ξάνθη δειλά δειλά βγήκε μπροστά. Στο 12' ο Μαρσελίνιο έβγαλε μία έξυπνη μακρινή μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά ο Μέλμπεργκ ήταν σε καλή θέση και καθάρισε τη φάση. Δύο λεπτά αργότερα όμως ήρθε η ψυχρολουσία : Με το ρολόι να σημαδεύει το 14ο λεπτό, ο Μαρσελίνιο μπήκε στην περιοχή του Ολυμπιακού με τον Τοροσίδη να τον ακολουθεί και να τον "κλείνει" προς τη γραμμή του άουτ. Ο Βραζιλιάνος όμως επιχείρησε ένα δυνατό σουτ από πολύ πλάγια και σημείωσε ένα πολύ ωραίο γκολ στέλνοντας τη μπάλα στο παραθυράκι του Κοστάντσο που "το έφαγε" στην κλειστή του γωνία.

Ο Ολυμπιακός άρχισε να μπλοκάρει από εκείνο το σημείο. Βεβιασμένες κινήσεις και κακές επιλογές ακολούθησαν, τη στιγμή που η Ξάνθη άφηνε χώρο μιας και το αποτέλεσμα τη βόλευε. Στο 20ό λεπτό είχαμε μια καλή στιγμή με τον Αμπντούν που έγινε κάτοχος της μπάλας,  στο ένας εναντίον ενός απέφυγε τον αντίπαλο του και μπήκε στην περιοχή, έκανε ένα σουτ αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ. Το άγχος βάραινε τα πόδια όλων, με τον Κοστάντσο να έχει επηρεαστεί και από τη "γιούχα" του κόσμου και να χάνει τη μπάλα μέσα απ'τα χέρια του στο 28', για να διορθώσει με 2η προσπάθεια το λάθος του. Φτάσαμε στο 33ο λεπτό και είχαμε μια καλή στιγμή με τον Ιμπαγάσα να αποφεύγει τρείς αντιπάλους, να φτάνει έξω απ'την περιοχή αλλά αντί να δοκιμάσει το σουτ, έδωσε μια κακή πάσα στον Φουστέρ που ήταν πιο πίσω και δεν πρόλαβε τη μπάλα, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Μιραλάς δεν μπόρεσε να σουτάρει όπως έπρεπε.

Ο Ολυμπιακός αύξησε λίγο την πίεση και στο 35' ο Χολέμπας έκανε μια ωραία προσπάθεια από τα αριστερά, έβγαλε μία δυνατή παράλληλη μπαλιά, αλλά ο Μιραλάς με προβολή δεν κατάφερε να σκοράρει. Λίγο αργότερα (37') ο Τοροσίδης σέντραρε από τα δεξιά, ο Τζεμπούρ αμαρκάριστος έπιασε μία καλή κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ πάνω από τα δοκάρια της Ξάνθης. Την ίδια κατάληξη είχε στο 42' ένα σουτ του Καζάκη έπειτα από λάθος απόκρουση του Μαρκάνο με το κεφάλι που έστειλε τη μπάλα προς τα πίσω, ενώ το ημίχρονο έκλεισε με μια σειρά χαμένων ευκαιριών για το Θρύλο : Ο Ιμπαγάσα έβγαλε μία υπέροχη σέντρα από τα αριστερά, πετάχτηκαν οι Τοροσίδης και Μέλμπεργκ στη φάση αλλά κανείς τους δε μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Στην εξέλιξη της φάσης , αλλά οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Στην εξέλιξη της φάσης ο Τοροσίδης έβγαλε μία παράλληλη σέντρα η οποία μπέρδεψε τον Βιβιανί όμως ο Μιραλάς δεν πρόλαβε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στη συνέχεια ο Τζεμπούρ βρέθηκε μέσα στην μεγάλη περιοχή αλλά δεν κατάφερε να γυρίσει προς το τέρμα και να σκοράρει ενώ το ημίχρονο έκλεισε με μια σέντρα του Τοροσίδη και μια κεφαλιά του Μιραλάς που έφυγε άουτ.

Δεύτερο ημίχρονο χωρίς αλλαγές για τις ομάδες, με τον Ιμπαγάσα να φτάνει και πάλι σε θέση βολής έπειτα από ωραίες προσποιήσεις αλλά να νη δίνει καλή πάσα. Η Ξάνθη έγινε επικίνδυνη στο 51' όταν βγήκαν στην αντεπίθεση τρεις παίκτες της Ξάνθης με μοναδικό αμυνόμενο του Ολυμπιακού τον Μέλμπεργκ, ο Πόι έδωσε στον Σουάνη αλλά το σουτ του επιθετικού των φιλοξενούμενων το έπιασε με διπλή προσπάθεια ο Κοστάνσο. Στο 55' ο Μαρσελίνιο είδε την κίτρινη κάρτα για φάουλ πάνω στον Αμπντούν και στο 56' ο Ντίκα πήρε τη θέση του Καζάκη.

Η Ξάνθη όσο περνούσαν τα λεφτά έδινε γήπεδο στον Ολυμπιακό. Στο 57' ο Μέλμπεργκ έβγαλε μία ωραία κάθετη μπαλιά προς τον Μιραλάς, ο Βέλγος από τα δεξιά δοκίμάσε ένα δυνατό συρτό σουτ, αλλά η μπάλα κατέληξε στα χέρια του γκολκίπερ της Ξάνθης. Αμέσως μετά ο Βαλβέρδε προσπαθώντας να τονώσει την ομάδα του έκανε δύο αλλαγές μαζεμένες, περνώντας στην θέση του Αμπντούν τον Πάντελιτς και τον Μοδέστο αντί του Τοροσίδη. Ο Πάντελιτς πήγε στην κορυφή της επίθεσης και στα άκρα πήγαν οι Μιραλάς και Τζεμπούρ και σε ρόλο δεξιού μπακ θα αγωνιστεί ο Μοδέστο. Στο 60' χάθηκε μια καλή στιγμή με ένα ωραίο γυριστό σουτ του Φουστέρ στη κίνηση από το ύψος της μεγάλης περιοχής με το αριστερό, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 63' ο Χολέμπας έκανε μια ωραία ατομική προσπάθεια, πέρασε Μπέρτο και Κομεσίδη και έβγαλε μία ωραία παράλληλη μπαλιά, αλλά ο Μοδέστο από πλεονεκτική θέση δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στην εξέλιξη της φάσης ακολούθησε μια μπαλιά του Ιμπαγάσα με τον Τζεμπούρ να μην καταφέρνει να την προλάβει. Στο 65' ο Ουζουνίδης έκανε αλλαγή περνώντας τον Μάρα στη θέση του Σουάνη παίζοντας πλέον χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό. Αμέσως μετά ο Ολυμπιακός κέρδισε κόρνερ με τον Ιμπαγάσα που το εκτέλεσε αλλά η κεφαλιά του Χολέμπας πέρασε άουτ. Εκεί ο Βαλβέρδε έριξε και το τελευταίο του χαρτί στο ματς περνώντας τον Ζαν Μακούν στο γήπεδο στην θέση του Φουστέρ με τον Ιμπαγάσα να ανεβαίνει πίσω απ'τον Πάντελιτς.

Ο Ολυμπιακός είχε υπέρ του κατοχή 75%-25% αλλά δεν είχε τον τρόπο να απειλήσει οργανωμένα την Ξάνθη, παίζοντας άναρχα και αντιδρώντας σπασμωδικά. Στο 70' ο Ορμπαϊθ επιχείρησε ένα μακρινό δυνατό σουτ το οποίο μπλόκαρε μάλλον εύκολα ο Βιβιανί. Αμέσως μετά το Καραϊσκάκη σιώπησε καθώς στο 71' ο Ντίκα επιχείρησε απευθείας εκτέλεση φάουλ με τη μπάλα να περνάει μόλις άουτ δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κοστάνσο. Στο 74' το Φαληρικό στάδιο ζωντάνεψε όταν ο Ο Χολέμπας δοκίμασε απ'ευθείας εκτέλεση φάουλ, η μπάλα χτύπησε στο σώμα του γκολκίπερ της Ξάνθης με τον Μιραλάς να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ να ακυρώνεται ως οφσάιντ.

80ό λεπτό... Ο Χολέμπας βγάζει τη σέντρα από αριστερά, ο Πάντελιτς γίνεται αποδέκτης και επιχειρεί ένα σουτ με το δεξί το οποίο όμως είναι ξεψυχισμένο και καταλήγει στα χέρια του Βιβιανί. Ο Ντίκα είχε μια καλή στιγμή στο 85' με ένα σουτ στο οποίο ο Κοστάντσο αντέδρασε σωστά, με τον Ολυμπιακό να πιέζει αλλά να μη βρίσκει λύσεις. Ώσπου... φτάσαμε στο 87ο λεπτό. Ο Ραφίκ Τζεμπούρ από αριστερά πλησίασε προς την περιοχή, έσκαψε έξυπνα τη μπάλα στο πίσω δοκάρει εκεί που ο Πάντελιτς πετάχτηκε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή και με δυνατή κεφαλιά έκανε το σκορ 1-1, ξεσηκώνοντας τον κόσμο στις κερκίδες. Η Θεά Τύχη έκλεινε το μάτι στον θρύλο, που ένα λεπτό αργότερα είδε την Ξάνθη να μένει με δέκα όταν ο Εντιμάρ πήρε κόκκινη κάρτα (2η κίτρινη) για φράγμα στον Μιραλάς. Το Καραϊσκάκη έβραζε και όλος ο Ολυμπιακός είχε ανέβει μπροστά.

5 λεπτά καθυστερήσεων υπέδειξε ο διαιτητής... Στο 2ο εξ'αυτών σε μια σύγχυση στα καρέ της Ξάνθης, ο Βάλλας έκοψε με το χέρι (ακούσιο) και στη συνέχεια της φάσης ο Όλοφ Μέλμπεργκ κέρδισε τη μπάλα με προβολή, η οποία κατέληξε στον Μιραλάς ο οποίος βρέθηκε τετ-α-τετ μόνος του απέναντι στον τερματοφύλακα της Ξάνθης αλλά αντί να πλασάρει προσπάθησε να τον "σκοτώσει" στέλνοντας τη μπάλα στο... Μοσχάτο. 94ο λεπτό με τον κόσμο να βράζει, σουτ από αριστερά έδιωξε στην κλειστή του γωνία ο Βιβιανί σε κόρνερ. Το κόρνερ εκτέλεσε ο Ιμπαγάσα από τα αριστερά, ο Μέλμπεργκ και ο Τζεμπούρ σηκώθηκαν ταυτόχρονα, τελευταίοςα ακούμπησε τελικά τη μπάλα από το ύψος του πέναλτι ο Τζεμπούρ με τη στρογγυλή Θεά να παίρνει τροχιά προς το τέρμα, να χτυπάει πρώτα στο αριστερό δοκάρι της Ξάνθης και στη συνέχεια στα δίχτυα, στέλνοντας τον κόσμο στα ουράνια. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα τίποτα δεν άλλαξε... Έφαγαν μόνο κίτρινη κάρτα για καθυστέρηση οι Μοδέστο και Κοστάντσο. Ψιλοπράγματα... Τελικό σκορ, Ολυμπιακός-SKODA Ξάνθη 2-1 και αυτό είναι που μετράει...


Κριτική
Φράνκο Κοστάνσο : Φοβερό το σουτ του Μαρσελίνιο στο "Γ" της εστίας. Οι απόψεις διίστανται για τον αν έφταιγε στο γκολ η όχι. Η προσωπική μου άποψη είναι πως όταν ο τερματοφύλακας τρώει γκολ στην κλειστή του γωνία, έχει μεγάλη ευθύνη. Είχε άλλη μια γκέλα στο 28' που του έφυγε η μπάλα απ'τα χέρια και στη συνέχεια δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην υπόλοιπη διάρκεια της αναμέτρησης.

Βασίλης Τοροσίδης : Μεγάλε Βασίλη Τοροσίδη, αν δεν το έχεις καταλάβει, παρέμεινες στον Ολυμπιακό γιατί ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΟΥ. Άρχισε λοιπόν να παίζεις για την ομάδα που σ'έκανε άνθρωπο και σε πληρώνει, "προκαλώντας" τη μεταγραφή σου μέσα απ'τις εμφανίσεις σου. Με τον Ολυμπιακό και ΟΧΙ με την εθνική ομάδα. Μέτρια εμφάνιση σήμερα από τον Τοροσίδη που εξακολουθεί να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, προσφέροντας maximum 2-3 καλές στιγμές σε κάθε ματς.

Ιβάν Μαρκάνο : Επελέχθη να ξεκινήσει αντί του Αβραάμ Παπαδόπουλο. Δεν ήταν κακός, "έχασε" μια-δυό φάσεις αλλά σε γενικές γραμμές κάλυψε σωστά το χώρο ευθύνης του και καλός στις μεταβιβάσεις του.

Όλοφ Μέλμπεργκ : Τα χρονάκια έχουν βαρύνει πια το κορμί του αλλά η ψυχή που βγάζει δε θυμίζει Σκανδιναβό, αλλά... άλλη πάστα. Μεγάλη εμφάνιση στο 2ο ημίχρονο και "πανταχού παρών" ο Σουηδός : Έκοβε μπαλιές, ανέβαζε τη μπάλα μπροστά, βοηθούσε στην επίθεση και από δική του συνεισφορά ήρθε το νικητήριο γκολ. Άξια εκ των κορυφαίων και άξιος MVP του αγώνα.

Χοσέ Χολέμπας : Είχε προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο όχι μόνο στις προωθήσεις του αλλά και για στα αμυντικά του καθήκοντα. Στο δεύτερο μέρος ήταν καλύτερος, χωρίς να εντυπωσιάσει - ήταν πάντως πιο δραστήριος απ'τον Τοροσίδη.

Πάμπλο Ορμπαϊθ :  Ντεμπούτο για τον Βάσκο μέσο στην 11άδα του Ολυμπιακού. Πολύ καλός στη μεταβίβαση της μπάλας είτε χρειάστηκε να μοιράσει κοντινές μπαλιές είτε να κάνει μακρινές πάσες, αλλά με πολλά προβλήματα ανασταλτικά. Κουράστηκε στο 2ο ημίχρονο, αλλά σε γενικές γραμμές έκανε θετικό ντεμπούτο. Τουλάχιστον δεν θυμίζει τον Μωϋσή σε τίποτα.

Αριέλ Ιμπαγάσα : Πήρε πολλές φορές τη μπάλα στα πόδια, προσπάθησε να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάποιιο γκολ αλλά προερχόμενος από τραυματισμό ήταν φανερά "πίσω" σε σχέση με την περυσινή του εικόνα. Σε μια δυό περιπτώσεις θα μπορούσε να τελειώσει μόνος τις φάσεις αλλά προτίμησε την πάσα, σπαταλώντας καλές ευκαιρίες. Προσπάθησε πάντως να δώσει ότι καλύτερο μπορούσε και από το πόδι του (από εκτέλεση κόρνερ) ήρθε το νικητήριο γκολ.

Τζαμέλ Αμπντούν : Όπως στο φιλικό με τον ΟΦΗ και στον αγώνα με τη Μαρσέϊγ, μια απ'τα ίδια και πάλι η παρουσία του Αμπντούν. Πολλή φλυαρία... Πήρε αρκετές φορές τη μπάλα στα πόδια αλλά εκτός από μια καλή σέντρα στο 6' και ένα σουτ στο 20' δεν κατάφερε να κάνει τίποτε θετικό στον αγώνα. Στο 2ο ημίχρονο ήταν σαν να μην μπήκε στον αγώνα και δικαίως αντικαταστάθηκε.

Κέβιν Μιραλάς : Είναι μπλοκαρισμένος, αγχωμένος, σαν να προσπαθεί να αποδείξει πράγματα ενώ δεν υπάρχει λόγος. Και 100% πιο ατομιστής απ'ότι ήταν πέρυσι. Με το να προσπαθεί να εκβιάσει την επίτευξη ενός γκολ, μάλλον χειρότερα τα κάνει. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει πιο απλός και να συμβιβαστεί με την ιδέα οτι το ποδόσφαιρο παίζεται με 11 ποδοσφαιστές για να βρεί τον καλό του εαυτό. Λίγα πράγματα σήμερα και για να τα λέμε όλα αν ο Κοστάντσο ήθελε κρέμασμα στη φάση του γκολ, σε αυτό που έχασε ο Μιραλάς στο 92' ήθελε εκτέλεση δια λιθοβολισμού.

Νταβίδ Φουστέρ : Έπαιξε; Ναι; Ε τότε ήταν απαράδεκτος. Τίποτα απολύτως πέραν του γυριστού σουτ στο 60'.

Ραφίκ Τζεμπούρ : Επί 70 και κάτι λεπτά ήταν σαν βαρίδι στα πόδια της ομάδας. Εκτός ρυθμού, ένα κλικ πίσω από τις φάσεις, περισσότερο ζημιά έκανε η παρουσία του. Από το 75' όμως περίπου και μετά, σαν να σεληνιάστηκε... Βγήκε στα άκρα, προβλημάτισε την άμυνα της Ξάνθης, έδωσε μάχες και εν τέλει πέτυχε έστω και με τη βοήθεια της τύχης το χρυσό νικητήριο γκολ. Ο καλός Τζεμπούρ χρειάζεται στον Ολυμπιακό.

Φρανσουά Μοδέστο : Μπήκε στη θέση του Τοροσίδη στο 57' σαν δεξιός μπακ και ήταν πιο ζωντανός απ'ότι ο Έλληνας αμυντικός. Πέρασε κάποιες σέντρες και βοήθησε στην πίεση ψηλά.

Μάρκο Πάντελιτς : Όταν μπήκε "γέμισε" την περιοχή με την παρουσία του, είχε ένα κακό σουτ αρχικά αλλά στο 86' ισοφάρισε το ματς ξορκίζοντας το φάντασμα της ήττας εντός έδρας. Όταν σκοράρεις σε τέτοιο χρονικό σημείο θέλοντας και μη γίνεσαι πρωταγωνιστής.

Ζαν Μακούν : Πέρασε στον αγώνα χώρο στο 68' στη θέση του Φουστέρ για να φρεσκάρει την μεσαία γραμμή της ομάδας του. Κακή εμφάνιση από τον Καμερουνέζο που είναι φανερά εκτός ρυθμού και δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα, κάνοντας όπως με τη Μαρσέιγ πολλές λάθος πάσες και βοηθώντας ελάχιστα ανασταλτικά. Πρέπει να ανέβει και σύντομα γιατί η ομάδα περιμένει πάρα πολλά από αυτόν.

Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Αυτό θα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα για εμάς, το έχω πει πριν ξεκινήσει. Αντιμετωπίσαμε έναν καλό αντίπαλο, που μας πίεσε ψηλά και έπαιξε γρήγορα στις αντεπιθέσεις. Από την στιγμή που δεχθήκαμε το γκολ, είχαμε υπερβολική βιασύνη στο παιχνίδι μας, σαν να παιζόταν ο τίτλος και αυτό το γεγονός μας δυσκόλεψε πολύ. Πάντως, εμείς συνεχίσαμε να προσπαθούμε. Την ανατροπή την χρωστάμε και την οφείλουμε στον κόσμο, που μας έσπρωχνε από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο προκειμένου να παλέψουμε το ματς έως το φινάλε. Κλειδί, ήταν η ισοφάριση, καθώς υπήρχε το χρονικό περιθώριο για να διεκδικήσουμε το δεύτερο γκολ της νίκης. Είναι μία σημαντική νίκη για εμάς και τον κόσμο. Είναι πάντα ωραίο να κερδίζεις έτσι, έστω κι αν... υποφέρεις στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο. Θέλω, όμως, να ζητήσω από τους φιλάθλους λιγότερη κακή κριτική προς τον τερματοφύλακά μας. Δεν μου άρεσε αυτό που έγινε απόψε. Δέχθηκε ένα γκολ από μία υπέροχη ατομική ενέργεια ενός ποδοσφαιριστή και δεν φέρει μεγάλη ευθύνη κατά τη γνώμη μου. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την απόδοσή του σήμερα. To συζητούσαμε πριν έρθουμε εδώ. Το παιχνίδι με την Ξάνθη, μοιάζει πολύ με το πρώτο μου ματς Πρωταθλήματος στον πάγκο του Ολυμπιακού. Τότε ήμασταν χειρότεροι στο πρώτο μέρος απ' ό,τι σήμερα και στο δεύτερο μέρος καλύτεροι απ' ό,τι απόψε. Το κυριότερο λάθος που κάναμε είναι το εξής: από την στιγμή που δεχθήκαμε το γκολ, παίζαμε με τόσο άγχος, λες και χάναμε το Πρωτάθλημα. Ήμασταν πολύ πιεσμένοι. Πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε το δυνατό ρυθμό και να μην μας ξεπερνάει η ταχύτητα.

Χωρίς καμία αμφιβολία η ομάδα έδειξε επηρεασμένη από την ήττα από τη Μαρσέιγ. Δεχθήκαμε το πρώτο γκολ και έγινε πολύ νευρική η ομάδα. Θέλω να επισημάνω πως το ματς με την Ξάνθη ήταν ένα από τα πολλά παιχνίδια που θα συναντήσουμε μπροστά μας. Η ομάδα μας πάλεψε και τα έδωσε όλα για να κατακτήσει αυτό που θέλει. Άλλα ματς είναι πιο λαμπερά. Σε κάποια παίζουμε καλά και σε άλλα χρειαζόμαστε ώθηση. Έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή για τον καταρτισμό της εντεκάδας στο συγκεκριμένο ματς. Κάθε παιχνίδι προσαρμόζουμε την ομάδα μας βάσει του αντιπάλου. Απόψε είχαμε τις ευκαιρίες για να πάρουμε τη νίκη. Δεν ξεχνάω πως στα τελευταία δύο ματς Πρωταθλήματος πέρυσι, κερδίσαμε την ΑΕΚ και τη Λάρισα με 6-0. Δεν γίνεται να έχουμε πάντα την προσδοκία να κερδίζουμε τόσο εύκολα, με τόσο ωραία αποτελέσματα. Οι αντίπαλοι, μας γνωρίζουν πια. Η Ξάνθη πίεσε πολύ ψηλά, πράγμα που δεν το συνηθίζουν οι αντίπαλοί μας στην Ελλάδα. Κάθε σεζόν είναι τελείως διαφορετική. Είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε το πρωτάθλημα.

Ο Μάρκο Πάντελιτς είναι ένας παίκτης, που έχει συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Μπορεί να μας βοηθήσει όταν παίζουμε κοντά στην περιοχή και όχι όταν είμαστε έξω. Είναι, όμως, ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής για εμάς. Είναι γκολτζής. Μπορεί να μη συμμετέχει καθόλου στο παιχνίδι της ομάδας, αλλά μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε μπαλιά μέσα στην περιοχή σε γκολ. Είναι σημαντικό αυτό για έναν παίκτη. Θέλω ο Μάρκο να συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι μας, αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά του χρησιμοποιείται όπως κρίνουμε εμείς. Ο Ορμπαϊθ που έπαιξε σήμερα τα πήγε καλά. Ήταν ένα δύσκολο ματς για εκείνον, καθώς ο Ολυμπιακός έχει διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από την πρώην ομάδα του. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει πολύ, έχει ικανότητα στο να βγάζει ωραίες μπαλιές και να κρατάει την μπάλα. Χρειαζόμαστε έναν τέτοιο παίκτη, που να τα δίνει όλα και να παίζει, προσπαθώντας τόσο πολύ. Τέλος οι Μόνχε και Ζαραδούκας είναι μία πιθανότητα να αποκτηθούν. Πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσουν, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ίσως γνωρίζουμε σε μία εβδομάδα. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο".

Μαρίνος Ουζουνίδης : "Δυστυχώς για εμάς, όπως εξελίχθηκε, το παιχνίδι μας αφήνει στενοχωρημένους, καθώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε ένα βαθμό. ε δεν μπορέσαμε ένα βαθμό. Προσπαθήσαμε, δουλέψαμε καλά, αλλά στο 94' γνωρίσαμε την ήττα. Ξεκινήσαμε καλά, δημιουργήσαμε πίεση στον Ολυμπιακό. Παίξαμε ψηλά και σκοράραμε. Πρέπει, όμως, να προσθέσουμε στοιχεία στο παιχνίδι μας για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τέτοιες καταστάσεις. Είναι φυσιολογικό, έπειτα από ένα σημείο, να σε πιέσει μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Νομίζω φταίμε κι εμείς, καθώς είχαμε δύο καλές στιγμές στο 0-1 να τελειώσουμε το ματς, πετυχαίνοντας ένα δεύτερο γκολ. Από την στιγμή που έγινε το 1-1, ήρθαν και τα προβλήματα για εμάς. Eκεί, έπρεπε να κοντρολάρουμε το ματς, αλλά δεν είχαμε το χρόνο να σκεφτούμε. Ξέραμε ότι μετά την ήττα από τη Μαρσέιγ, ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να μπει δυνατά. Θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Η νευρικότητα έκανε την εμφάνισή της με το που πετύχαμε το γκολ και άρχισε η μουρμούρα στις εξέδρες. Δεν είμαστε στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο με τον Ολυμπιακό. Ξέραμε ότι θα ρισκάρει, καθώς θέλει το αποτέλεσμα. Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητα των ακραίων μας χαφ στους κενούς χώρους που θα αφήσει ο αντίπαλος. Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει παίκτες με προσωπικότητα. Ο κόσμος, κυρίως μετά το 1-1, βοήθησε απίστευτα. Η ομάδα μας δουλεύει καλά και είμαι αισιόδοξος πως θα έρθουν σύντομα τα θετικά αποτελέσματα".

Όλοφ Μέλμπεργκ : "Προφανώς μου έχει προκαλέσει ένα τρελό συναίσθημα χαράς αυτή η νίκη. Δεν κατάλαβα αν σκόραρα στο δεύτερο γκολ, γιατί ήμασταν και οι δύο με τον Τζεμπούρ στην φάση και εγώ νόμιζα ότι χτύπησα το κεφάλι μου στον αμυντικό. Πραγματικά δεν ξέρω αν σκόραρα εγώ. Δεν είναι σίγουρο, αλλά δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Δημιουργήσαμε ευκαιρίες, αλλά είχαμε πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων. Η δουλειά όλων μας είναι να βοηθάμε την ομάδα. είναι σημαντική νίκη, ειδικά για τους νέους παίκτες στην ομάδα, ιδιαίτερα μετά από μία ήττα και μία κακή εμφάνιση που είχαμε με την Μαρσέιγ. Δεν ήμασταν καλά, αλλά αυτή η νίκη μας έκανε καλό. Είχαμε μελετήσει το παιχνίδι της Ξάνθης, ξέραμε πως είναι καλή ομάδα και όπως είδατε δυσκόλεψε και εμάς πέρα από τον ΠΑΟΚ. Πήραμε όμως τη νίκη που μας έδωσε ψυχολογική δύναμη. Τέτοιες καταστάσεις, τέτοιους αγώνες δεν νιώθεις καθόλου κούραση, ειδικά όταν παίζεις μπροστά σε αυτό τον κόσμο που μας στήριζε και μας φώναζε σε όλο το παιχνίδι. Ήταν κάτι τρομερό".

Μάρκο Πάντελιτς : "Είναι νίκη καρδιάς. Ήταν ένα παράδειγμα για όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού και για εμένα. Πρέπει πάντα να ενδιαφερόμαστε για το καλό της ομάδας. Η νίκη θα βοηθήσει τους νέους παίκτες να καταλάβουν σε ποια ομάδα ήρθαν και πως όταν παίζεις στον Ολυμπιακό δεν παίζεις για 90 λεπτά, αλλά για 95 λεπτά. Το ματς δεν ξεκινάει στο πρώτο λεπτό, αλλά μία μέρα πριν, γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας κάνουν τα πάντα για να μας κερδίσουν".

Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Μεγάλη, σπουδαία νίκη, τόσο για τη βαθμολογική της σημασία λόγω του ντεζαβαντάζ των 2 λιγότερων ματς που έχουμε, όσο και για την τόνωση του ηθικού της ομάδας που επιτυγχάνει. Η ομάδα χρειαζόταν τη νίκη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και το πέτυχε έστω κι αν έριξε τον κόσμο στα φάρμακα.

Υ.Γ. 2 : Σπουδαία η νίκη, η ψυχολογία και οι τρείς βαθμοί, αλλά η εικόνα του Ολυμπιακού προβλημάτισε. Και δεν εννοώ οτι προβλημάτισε ενόψει Champions League, αλλά και για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Κανένας αυτοματισμός, κακή συννενόηση, πολύ μπερδεμένη η ομάδα. Και το χειρότερο κατ'εμέ : Το νέο συστατικό του παιχνιδιού μας έχουν γίνει οι γιόμες. Πολλή γιόμα, γεμίζει το μάτι. Δυστυχώς όμως με αυτόν τον τρόπο αν δεν έχεις τον Ντρογκμπά στα νιάτα του για φορ, δεν έχεις και μεγάλη τύχη να κάνεις κάτι.

Υ.Γ. 3 : Οι συνεχείς εναλλαγές θέσεων στους ακραίους πολλές φορές μέσα στον αγώνα, στο τέλος δείχνουν να κουράζουν τον κόσμο περισσότερο απ'ότι κουράζουν και μπερδεύουν τους ποδοσφαιριστές. Ο Αμπντούν ακόμα ψάχνεται στο γήπεδο ενώ ο Μιραλάς ψάχνει το γκολ με κάθε κόστος, κάνοντας κάθε παρακινδυνευμένη ενέργεια που θα φανταζόταν κανείς για να σουτάρει.

Υ.Γ. 4 : Η εμφάνιση κακή και προβληματική μεν, η ομάδα όμως έβγαλε στο τέλος ψυχή και με τη βοήθεια του κόσμου πίεσε και δικαιώθηκε, γυρίζοντας ένα ματς που μέχρι το 87ο λεπτό φαινόταν χαμένο. Η νίκη αυτή θέλω να πιστεύω οτι θα λειτουργήσει ως βάλσαμο και πως ο Ολυμπιακός θα φανεί πολύ καλύτερος στη συνέχεια.

Υ.Γ. 5 : Όπως πολύ σωστά έχει γραφτει στα σχόλια σε προηγούμενο άρθρο, σαφώς και ευθύνη φέρνει ο προπονητής για την εικόνα της ομάδας. Ίδια όμως και μεγαλύτερη ευθύνη έχει και η διοίκηση που έχουμε φτάσει στα μέσα Σεπτέμβρη και ακόμα δεν έχουμε κλείσει το ρόστερ.

Υ.Γ. 6 : Μόνχε λέει και Ζαραδούκας προ των πυλών... Άντε πες για τον Μόνχε υπάρχει μια κάποια λογική από την άποψη οτι θέλει ένα καθαρόαιμο αριστερό χαφ ο προπονητής (αν και τραγουδούσε για το οτι υπάρχει ο Γέστε που παίζει παντου... Η επιλογή Ζαραδούκα τι λογική έχει; Ενός Ζαραδούκα που ήταν τρίτη επιλογή πίσω από Τζαβέλλα (που δε τον ήθελε ο Βαλβέρδε) και Σπυρόπουλο, και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχουν οι Χολέμπας - Μαρκάνο και Βαλεριάνος; Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο...

Υ.Γ. 7 : Του Βαλβέρδε δε του άρεσε που γιούχαραν τον Κοστάντσο. Δεν έχει άδικο εν μέρει. Υπάρχει όμως - και είναι γεγονός - πρόβλημα στη σχέση του τερματοφύλακα με τους οπαδούς που δε τον... καλοβλέπουν και αυτό σίγουρα δε γίνετα επειδή δε τους αρέσει η φάτσα του. Ο Αργεντινός πρέπει να "χτίσει" και αυτός τη σχέση απ'την πλευρά του και σίγουρα χρειάζεται βοήθεια και απ'το τεχνικό τιμ. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί ο Κοστάντσο στα δεδομένα του Ολυμπιακού γιατί εικάζω οτι αυτό που ενοχλεί τελικά είναι το στυλ του. Αυτό το μπλαζέ στυλ, αυτό που βγάζει, το "έλα μωρέ και να φάμε γκολ δεν τρέχει τίποτα". Μακάρι να αλλάξει.

Υ.Γ. 8 : Έχασαν λέει και η Άρσεναλ και η Μαρσέιγ και η Ντόρτμουντ. Ε, και; "Σουρωτήρι" λέει "η άμυνα της Άρσεναλ". Και τι σημαίνει αυτό δηλαδή, οτι θα πάμε στην Αγγλία με τον Αμπντούν τον Πορθητή και τον Φουστέρ τον Μεγαλοπρεπή και θα τους αλλάξουμε τον αδόξαστο στα γκολ; Κάθε ματς είναι ξεχωριστό και ας αφήσουμε την Άρσεναλ και την άμυνα-σουρωτήρι της για την ώρα. Το μυαλό στο κεφάλι και δουλειά στο γήπεδο για να βελτιωθεί η εικόνα της ομάδας.

Υ.Γ. 9 : Στο Περιστέρι, ο Δώναρος υπέβαλλε το βιογραφικό του σημείωμα στην διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να τον λάβει σοβαρά υπόψη για τη θέση του προπονητή, αν αποφασίσει αυτή να στείλει τον συμπαθή Πορτογάλο τραπεζοκόμο στο σπίτι του. Από τη στιγμή του γκολ του Μήτρογλου και μετά, ο Ατρόμητος έπαιζε λες και ήταν εκείνος με 10 παίκτες στο γήπεδο και όχι ο αντίπαλος του. Και όσο τα λεπτά περνούσαν και το άγχος για τη γκέλα μεγάλωνε, ο Δώναρος έψαχνε λύσεις. Και τότε, ιδέα... 80ό λεπτό και κάτι, έξω ο Μήτρογλου, η μοναδική αιτία να μένουν πίσω τα μπακ του Παναθηναϊκού. Και λίγο αργότερα, τσουπ η ισοφάριση. Άξιος...

Υ.Γ. 10 : Η καλύτερη πάντως ανταμοιβή ήταν αυτό το "ΤΕΖΑ" των αλλόθρησκων, οπαδών, παικτών, διοικητικών και δημοσιογράφων. Όλοι με τα κινητά ανα χείρας για να αρχίσουν τις δηλώσεις και τις ειρωνίες μέχρι το 87', μέχρι που στο τέλος τους έκατσε στο λαιμό ότι έτρωγαν. Για να δούμε τώρα, στα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας θα διαβάζουμε για το... "μέταλλο του νικητή" όπως για το 1-1 του βάζελου στο Περιστέρι, ή θα επικαλεστούν καμμιά... διαιτησία πάλι τώρα; Καλή εβδομάδα να έχουμε και... πάντα τέτοια, γιατί αν εμάς μας "αρρωσταίνουν" μία, τους αλλόθρησκους τους στέλνουν στον άλλο κόσμο...