30 Αυγ 2011

Pablo Orbaiz Lesaka (Spain, 2011-2012)

Ο Πάμπλο Ορμπαϊθ Λεσάκα γεννήθηκε στις 06/02/1979 στην Παμπλόνα στην Ισπανία και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα εφήβων της Οσασούνα η οποία μετά από μια επιτυχημένη χρονιά τον προώθησε την επόμενη κιόλας στην πρώτη ομάδα. Τη διετία 1996-1998 αγωνίστηκε κυρίως στην Οσασούνα Β με την οποία έγραψε 28 συμμετοχές και 2 γκολ ενώ κλήθηκε και στην εθνική ομάδα της Ισπανίας κάτω των 18 ετών με την οποία συνολικά έκανε 15 συμμετοχές (ενδιάμεσα, το 1997 είχε και 5 συμμετοχές με την εθνική ομάδα κάτω των 17 ετών).

Από το καλοκαίρι του 1998 αποτέλεσε στέλεχος αποκλειστικά της πρώτης ομάδας. Είχε 26 συμμετοχές και 1 γκολ στη Segunda Division, ενώ προωθήθηκε στην εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών, με την οποία συμμετείχε στο Παγκόσμιο κύπελλο Εθνικών ομάδων κάτω των 20 ετών το 1999 (12 συμμετοχές συνολικά), μια διοργάνωση στην οποία η Ισπανική ομάδα αναδείχθηκε νικήτρια. Η σεζόν 1999-2000 ήταν εξίσου καλή για τον Ορμπαϊθ (29 συμμετοχές, 1 γκολ) που όχι μόνο ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην Οσασούνα, όχι μόνο είδε την πόρτα της Primera Division να ανοίγει καθώς η Οσασούνε κέρδισε την άνοδο, όχι μόνο προωθήθηκε στην ομάδα κάτω των 21 ετών (με την οποία σημείωσε άλλες 12 συμμετοχές) της Ισπανίας, αλλά είδε και την πόρτα μιας μεγαλύτερης ομάδας της Primera να του ανοίγει : Η Ατλέτικ Μπιλμπάο το καλοκαίρι του 2000 καταθέτει πρόταση στην νεοφώτιστη Οσασούνα και αποκτά τα δικαιώματα του Πάμπλο Ορμπαϊθ για μια πενταετία.

Στην ομάδα του Μπιλμπάο κέρδισε θέση βασικού με το "καλημέρα", αφού ο Τσετσού Ρόχο διέκρινε στον νεαρό διεθνή οτι μπορεί να κάνει καλά τη "βρώμικη" δουλειά στη μεσαία γραμμή της Μπιλμπάο και να τα βγάλει πέρα με τα αστέρια των μεγαλύτερων ομάδων : Ντεμπουτάρισε στις 09/09/2000 στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τη Ντεπορτίβο λα Κορούνια και αγωνίστηκε σε 27 παιχνίδια στην πρώτη του σεζόν, στα 23 εκ των οποίων ξεκίνησε στη βασική εντεκάδα. Ο Τσετσού Ρόχο αποχώρησε και ανέλαβε ο Γιουπ Χάϊνκες, του οποίου ο Ορμπαϊθ εξακολούθησε να αποτελεί πρώτη επιλογή. 27 συμμετοχές λοιπόν και στη 2η σεζόν του, στην οποία πέτυχε και το παρθενικό του γκολ με τα χρώματα της Μπιλμπάο στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 3-2 επί της Θέλτα στις 11/11/2001, ενώ κέρδισε και την πρώτη του συμμετοχή με την εθνική ανδρών της Ισπανίας σε έναν αγώνα προς τιμήν του Φέρεντς Πούσκας ενάντια στην Ουγγαρία στις 21/08/2002.

Η σεζόν 2002-2003 ίσως έδειχνε ευοίωνη με την κλήση του στην εθνική, αλλά δεν ήταν... Ο Ισπανός μέσος αγωνίστηκε κανονικά στον αγώνα με την Ρεάλ Σοσιεδάδ (01/09/2002, ήττα 4-2) αλλά τραυματίστηκε στο γόνατο και έμεινε εκτός αγώνων για 3,5 μήνες. Η επόμενη παρουσία του σημειώθηκε στις 08/12/2002 στην εντός έδρας ήττα από την Οσασούνα, έπαιξε άλλα τρία παιχνίδια (15/12/2002, ήττα 2-0 απ'τη Βαγιαδολίδ - 21/12/2002, νίκη 2-0 επί της Αλαβές) και 04/01/2003, νίκη εκτός έδρας επί της Σανταντέρ με 4-3) αλλά έπαθε υποτροπή στο τραύμα του και έμεινε άλλον έναν μήνα έξω με αποτέλεσμα να μην ξαναπαίξει μέχρι το τέλος της σεζόν. Το 2003 με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο και τον ίδιο να δείχνει δυνατός μετά τον τραυματισμό του, ο Ορμπαϊθ επανέρχεται στην βασική 11άδα και θα βοηθήσει την ομάδα του να κάνει μια "υψηλή πτήση" στην Primera Division, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση (εξασφαλίζοντας και το εισιτήριο για το κύπελλο UEFA της ερχόμενης σεζόν). Ο Ισπανός μέσος είχε 26 συμμετοχές σε εκείνη τη σεζόν με την Μπιλμπάο να καθοδηγείται από έναν άλλον παίκτη που έμελλε να φορέσει τη φανέλα του Θρύλου, τον Φραν Γέστε.

Η επόμενη διετία ήταν μακράν η πιο γεμάτη και παραγωγικότερη στην καριέρα του ποδοσφαιριστή. Αγωνίστηκε σε 71 ματς, στα οποία ξεκίνησε στη βασική 11άδα στα 70 και αντικαταστάθηκε μόλις στα 3 εξ'αυτών. Πέτυχε 6 γκολ και έκανε άλλες τρείς διεθνείς συμμετοχές, αποτελώντας πλέον ένα απ'τα κύρια αγωνιστικά γρανάζια της μεσαίας γραμμής της Μπιλμπάο. Το όνομα του άρχισε να συζητιέται στα χείλη των παραγόντων μεγαλύτερων ομάδων καθώς ο Ορμπαϊθ στα 26 του χρόνια έδειχνε να είναι έτοιμος να μπορεί να σταθεί ίσως ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά από εκεί που βρισκόταν. Φουριόζος μπήκε στη σεζόν 2006-2007 γράφοντας 9 συμμετοχές - όλες εννοείται ως βασικός - μέχρι που στην τελευταία του, την 9η συμμετοχή, έπαθε τη ζημιά... Στις 03/12/2006, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Μπερναμπέου", η Μπιλμπάο έχει πάει στο ημίχρονο προηγούμενη με 0-1 με το γκολ του Πριέτο. Η Ρεάλ μπαίνει πιο δυνατά στο 2ο ημίχρονο και σε μια διεκδίκηση με τον Μεχία θα "γυρίσει" το γόνατο του και θα αντικατασταθεί λίγο πριν το 60' από τον Μουρίγιο. Η Ρεάλ ισοφάρισε στο 66ο λεπτό και πήρε τη νίκη τελικά με το γκολ του Ρονάλντο στο 80', αφού 4 λεπτά νωρίτερα είχε αποβληθεί ο γκολκίπερ της Μπιλμπάο, Αντουρίθ.

Ο Ορμπαϊθ υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία η οποία έδειξε ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του δεξιού γονάτου του, πράγμα που σήμαινε οτι η σεζόν τελείωσε πρόωρα γι'αυτόν και όντως, ο Ισπανός μέσος έμεινε εκτός για περίπου ένα 8μηνο. Επανήλθε κανονικά στην ενεργό δράση από το ξεκίνημα της νέας σεζόν, παρέμενε ένας παίκτης πολύτιμος για την Μπιλμπάο, αλλά στη συνέχεια της καριέρας του δεν ήταν ποτέ ο Ορμπαϊθ της διετίας 2004-2006. Την πορεία του από εκεί κι έπειτα σημάδεψαν πολλοί μικροτραυματισμοί, κυρίως προερχόμενοι από το ταλαιπωρημένο του γόνατο, που έκαναν τους προπονητές να είναι προσεκτικοί στη χρησιμοποίηση του. Από το 2007-2008 μέχρι και το 2010-2011, ο Ορμπαϊθ έγραψε 96 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ξεκίνησε βασικός στις 82 εξ'αυτών, αλλά αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο στις 40 εξ'αυτών. 
 
O Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του ως δανεικού για ένα χρόνο, χωρίς οψιόν αγοράς και αποτέλεσε διακαή πόθο του προπονητή, Ερνέστο Βαλβέρδε, που θεωρούσε απαραίτητο τον 32χρονο Βάσκο για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2011-2012. Ο Ορμπαΐθ αρχικά προοριζόταν σαν έξτρα λύση στη μεσαία γραμμή, αφού το "μπαμ" του καλοκαιριού θεωρούταν ο Καμερουνέζος Ζαν Μακούν, που αγωνιζόταν στην ίδια θέση. Υπήρχαν αντιδράσεις και ερωτήματα για την απόκτηση του : Σε τι θα μπορούσε ένας 32άρης δανεικός με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό να βοηθήσει τον Ολυμπιακό; Δεν είναι ρίσκο να έχεις δύο χαφ (Ορμπαΐθ - Φέισα) που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς; Και με αυτές τις σκέψεις και την απόλυτα λογική γκρίνια, ξεκίνησε η σεζόν...

Το ξεκίνημα του Ορμπαΐθ ήταν μάλλον αδιάφορο. Σε καμμία περίπτωση δεν θύμιζε Μοϊσές Ουρτάδο μεν, αλλά έδειχνε έξω απ'τα νερά του, δε. Το γεγονός οτι δεν ήταν γρήγορος, έφερνε στο μυαλό σκέψεις και εικασίες για το τι χρησιμότητα έχει ο Βάσκος στο πλάνο του Βαλβέρδε που προέβλεπε πρέσινγκ, πρέσινγκ και ξανά πρέσινγκ. Όλα αυτά τελικά όμως έμειναν σκέψεις... Γιατί ο Ορμπαΐθ μπήκε στην 11άδα της ομάδας και στην πορεία της σεζόν, μαζί με τον Γιάννη Μανιάτη, αποτέλεσαν βασικότατα στελέχη της ομάδας έχοντας άψογη συνεργασία.

Τα πρώτα δείγματα ποιότητας του Ορμπαΐθ ξεδιπλώθηκαν στο χορτάρι του Emirates, στην ήττα 2-1 από την Άρσεναλ, σε μια απ'τις καλύτερες εμφανίσεις του Ολυμπιακού εκτός έδρας. Ο Βάσκος από το 25ο λεπτό και μετά ήταν απροσπέλαστος, ενώ είχε σταθερά καλή απόδοση όχι μόνο στους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και στους εν Ελλάδι αγώνες, αποτελώντας έναν εκ των βασικών πυλώνων του Ολυμπιακού που κατέκτησε το νταμπλ της σεζόν 2011-2012 και που έκανε μια αξιοπρεπέστατη πορεία στην Ευρώπη. Ο Ορμπαΐθ πέτυχε και ένα γκολ με τη φανέλα του Θρύλου στις 25/03/2012, στο επιβλητικό 7-2 επί του Αστέρα Τρίπολης, με το πέρας της σεζόν όμως και την ολοκλήρωση του δανεισμού του, επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο Βάσκος μέσος αμφισβητήθηκε στον ερχομό του, φεύγοντας όμως άφησε την ανάμνηση ενός εξαιρετικού επαγγελματία και χρησιμότατου ποδοσφαιριστή, που αν ήταν νεότερος ή είχε πιο "βαριά" ποδοσφαιρική καταγωγή (π.χ. από Λατινική Αμερική) να μας έκανε να λέμε άλλα εξ'αρχής.