19 Αυγ 2011

Ανδρέας Τάτος (2011-...)

Ο Ανδρέας Τάτος γεννήθηκε στις 11/05/1989. Έχει καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο (γεννήθηκε στη Χιμάρα). Οι γονείς του τον πήραν και έφυγαν από την Αλβανία όταν ήταν ακόμη σε νεαρή ηλικία για να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ζάκυνθο. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον τοπικό Ζακυνθιακό, όπου ελλείψει άλλων ομάδων, ο προπονητής της ομάδας την κατέβαζε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα... 5x5.

Σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη στην Πάτρα το 2004, έτυχε να βρεθεί ο παλιός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και μετέπειτα προπονητής, ο Βασίλης Βούζας. Ο Βούζας εντυπωσιάστηκε από τον 16χρονο τότε Τάτο και μίλησε γι'αυτόν στον παλιό μπασκετμπολίστα και μετέπειτα μάνατζερ ποδοσφαιριστών, τον Κίμωνα Κοκορόγιαννη. Ο Βούζας μίλησε με καλά λόγια στον μάνατζερ για τον Τάτο, ο Κοκορόγιαννης είδε τον ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται, συναντήθηκε μαζί του και με τους γονείς του και ανέλαβε την εκπροσώπηση του.  Μάλιστα τη σεζόν 2004-2005, ο Κοκορόγιαννης τον πήγε στον Αστέρα Τρίπολης, που τότε αγωνιζόταν στην Δ' Εθνική και με τη φανέλα του Αστέρα ο Τάτος "έγραψε" 30 συμμετοχές.

Στη συνέχεια, για έναν χρόνο σχεδόν (31/01/2006 - 31/12/2006) αγωνίστηκε για λογαριασμό της Παναχαϊκής  και τον Νοέμβριο του 2007 δοκίμασε την τύχη του στον ΑΟ Χαϊδαρίου. Εκεί έκανε το "ξεπέταγμα" του, καθώς η 9μηνη παρουσία του στην ομάδα του Χαϊδαρίου συνοδεύτηκε από πολύ καλές εμφανίσεις που τράβηξαν το ενδιαφέρον ομάδων της Α' Εθνικής, ειδικά των Πανιωνίου και Ξάνθης που συχνά-πυκνά "σαρώνουν" τα γήπεδα μικρότερων κατηγοριών για την ανακάλυψη ποδοσφαιριστών. Κάποια στιγμή στους μνηστήρες προστέθηκε και η ΑΕΚ, η ομάδα όμως που απέκτησε τον Ανδρέα Τάτο ήταν ο Ατρόμητος το καλοκαίρι του 2008 : Η ομάδα μόλις είχε βιώσει το σοκ του υποβιβασμού από την Superleague στη Β' Εθνική και έβαζε τις βάσεις για να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία, όπως και έγινε, έναν χρόνο αργότερα. Ο Τάτος σε αυτή τη σεζόν είχε πολύ καλή παρουσία, μια παρουσία που του άνοιξε την πόρτα της εθνικής νέων.

Τη διετία που ακολούθησε (2009-2011) ήταν εκ των βασικών στελεχών της ομάδας του Ατρομήτου, τραβώντας τα βλέμματα των μεγαλύτερων ομάδων που παρακολουθούσαν την πορεία του. Το κλείσιμο της σεζόν 2010-2011 του επεφύλασσε ένα μεγάλο, διπλό δώρο, καθώς αρχικά κλήθηκε στην εθνική ανδρών από τον Φερνάντο Σάντος για το φιλικό με τη Βοσνία και στις 19/08/2011 ήρθε σε συμφωνία για τη μεταπήδηση του στον Ολυμπιακό : Το μεγάλο βήμα που περίμενε στην καριέρα του έμελλε να είναι όχι απλά μεγάλο, αλλά τεράστιο και ο Ανδρέας Τάτος θα πρέπει να αποδείξει αν έχει τις αντοχές να σηκώσει τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.

Ο Τάτος αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και παίζει τόσο σαν "οχταροδεκάρι" χωρίς να είναι κακός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ενώ μπορεί να παίξει και πίσω από τον επιθετικό. Με τη φανέλα του Ατρομήτου είχε 53 συμμετοχές και σκόραρε μία φορά, στο Πανιώνιος-Ατρόμητος 0-1 τον Νοέμβριο του 2010. Ο παίκτης θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο και θα παραμείνει δανεικός μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 στον Ατρόμητο, με το δανεισμό να επεκταθεί ενδεχομένως μέχρι το τέλος της σεζόν, αναλόγως αν θα χρειαστεί να ενισχύσει την ομάδα σαν έξτρα λύση ή όχι.