15 Ιουλ 2011

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη...


Τα είπαμε κι εχθές το βράδυ από την internet-ική ραδιοφωνική συχνότητα του Red On Air, τα γράφω όμως κι εδώ γιατί τα γραπτά μένουν... Αναφέρομαι φυσικά στο πολυσυζητημένο και πολυθρύλητο θέμα των "στημένων" που έχει ξεχειλώσει τόσο, ώστε να έχει καταντήσει χειρότερο και από σειρά του Φώσκολου.

Επειδή με τα τηλεφωνήματα καφενειακού επιπέδου στα οποία συμμετείχε ο Μαρινάκης δεν ήταν δυνατόν να του αποδοθούν κατηγορίες παρά τις ονειρώξεις ορισμένων, η αντιεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου άσκησε νέα δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη στο οποίο κατηγορείται ούτε λίγο ούτε πολύ για "υποκινητής βίας". Που στήριξε αυτή την κατηγορία; Σε απομαγνητοφωνημένη συνομιλία των Τσακογιάννη - Παπαδόπουλου, στην οποία ο Τσακογιάννης ενημερώνει τον Παπαδόπουλο οτι έχει συννενοηθεί ο ίδιος και πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ενήμερος για τη μετακίνηση οπαδών (!) του Ολυμπιακού στην Κόρινθο για το ντέρμπι ανόδου της 13/03/2011 μεταξύ Κορίνθου και Παναχαϊκής, με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων ώστε να τιμωρηθεί ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγιας.
Read More
Στην κατηγορία απάντησαν τόσο η ΠΑΕ Κόρινθος, όσο και ο Τσακογιάννης. Η ανακοίνωση της Κορίνθου ανέφερε : "Σχετικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το παιχνίδι που έγινε στις 13/03/2011 ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ (σχετικά με τα λεγόμενα για την μεταφορά των οργανωμένων οπαδών της ΘΥΡΑΣ 7 του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και την ύπαρξη δηλωμένων μπράβων στο Φ.Α. από πλευράς Κορίνθου, για προπηλακισμούς, ύβρεις και επεισόδια εις βάρος του κ. Κούγια) ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά και επικαλούμεθα και τη μαρτυρία του Φ.Α., ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι που έγινε παρουσία 3.000 θεατών και κρινόταν η άνοδος, κανένα επεισόδιο δεν έγινε. Ήταν μια γιορτή για το ποδόσφαιρο από πλευράς Κορίνθου, ενώ η μοναδική παρουσία οργανωμένων ήταν οι φίλαθλοι της ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κερκίδα από την αστυνομία. Οτιδήποτε άλλο λέγεται και γράφεται, απέχει πολύ από την πραγματικότητα", ενώ ο Τσακογιάννης με δήλωση του την Τετάρτη 13/07/2011, είπε : "Τον Μαρινάκη ούτε τον γνωρίζω ούτε με γνωρίζει. Ούτε έχω τηλεφωνηθεί μαζί του ούτε έχει κάποια ανάμειξη στο παιχνίδι Κόρινθος-Παναχαϊκή ούτε μπορώ να ισχυριστώ κάτι γι' αυτόν τον άνθρωπο". Ο Μαρινάκης φέρεται εκνευρισμένος με την νέα αυτή δίωξη και γράφτηκε οτι έχει κατα νου να κινηθεί ακόμη και δικαστικά κατά της αντιεισαγγελέως για υπέρβαση καθήκοντος.

Αν ο Μαρινάκης κλήθηκε ως "υποκινητής της οπαδικής βίας", αναμένουμε την κλήση του ανθρώπου που επιτέθηκε στον Κύρο Βασσάρα καθώς και του εργοδότη του, που διέταξε την επίθεση. Και περιμένουμε να κληθούν σε απολογία δημοσιογραφίσκοι που μιλάνε συνεχώς για πέτσινα πρωταθλήματα, για χάρτινους τίτλους, για διορισμένους, για στημένους διαιτητές και λοιπά, γιατί αν δεν είναι αυτά "υποκίνηση βίαιων πράξεων", τότε κάτι δεν καταλαβαίνουμε καλά.

Που καταλήγουμε τελικά; Οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης που πάνω στη φούρια τους να βγάλουν ένοχο τον Μαρινάκη για να έχει ένα "όνομα" η δικογραφία και να γίνει περισσότερος ντόρος, πέτυχαν εν τέλει δύο πράγματα : α) Να συσπειρώσουν τον κόσμο, ακόμα και αυτούς που δεν πολυπάνε ή και δεν θέλουν τον Μαρινάκη (πράγμα που αποδεικνύεται από τα 16000 διαρκείας που έχουν διατεθεί ως αυτή τη στιγμή) και β) να απαξιώσουν μόνοι τους το όλο εγχείρημα, αφού φαίνεται οτι αυτό που ενδιέφερε δεν ήταν η δικαστική διερεύνηση, η κάθαρση και η απονομή δικαιοσύνης, αλλά ο εμπλουτισμός του βιογραφικού τους σημειώματος.

Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ ξανά με το θέμα γιατί μας έχει κουράσει όλους πάρα πολύ. Θα πω μόνο πως όλοι αυτοί που μιλάνε για κάθαρση, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε παράγοντες, είτε ποδοσφαιριστές, είτε οπαδοί, ας βγουν να ξαναμιλήσουν για κάθαρση όταν κληθούν να παραστούν ενώπιον της δικαιοσύνης ο Πατέρας, ο Δαλούκας και τ'άλλα παιδιά. Ή τουλάχιστον, ας βρουν τον Μάκαρο τον Ψωμιάδη που θεωρείται ο νούμερο ένα "γκάνγκστερ" σύμφωνα με τη δικογραφία, αλλά δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν όχι τον ίδιο, μα ούτε καν σβησμένο πούρο του.

Κλείνω με την αναφορά που έχω κάνει για τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ γενικώς : Όταν γράφεις κάτι για κάποιον και βάζεις την υπογραφή σου σε αυτό που γράφεις, παίρνεις και την ευθύνη. Δε γίνεται να γράφεις "ο Χ έτσι ο Υ αλλιώς" και μετά όταν σου έρθουν οι αγωγές και τα ασφαλιστικά μέτρα να μιλάς για απόπειρα φίμωσης του τύπου, όλοι έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση και διάφορα τέτοια όμορφα.Η ενημέρωση σταματάει στην ανακοίνωση του γεγονότος : "Νέα δίωξη στον Βαγγέλη Μαρινάκη για αυτό και εκείνο", τέλος. Όταν αρχίζουν οι μπηχτές, όπως "πολύ μπλεγμένος ο Μαρινάκης", "προβλήματα για τον Ολυμπιακό", "κάθαρση όσο ψηλά και αν είναι το πρόβλημα", "Βαγγέλη ψάξου" κλπ, ξεφεύγεις απ'την ενημέρωση και πηγαίνεις στην προσωπική επίθεση. Επομένως πρέπει να είσαι και πρόθυμος να δεχτείς τις όποιες συνέπειες.

Άλλο ελευθερία του τύπου, άλλο ενημέρωση, άλλο καλυπτόμαστε πίσω απ'την ασυλία των ΜΜΕ και όποιον πάρει ο χάρος. Ως εκ τούτου, η αντίδραση Μαρινάκη είναι σωστή και δεν θα έπρεπε να παραξενεύει ο άτυπος αποκλεισμός της "Goalnews", του Sentra FM και του SentraGoal.Gr από γεγονότα της προετοιμασίας του Ολυμπιακού (αν και κατά τη γνώμη μου, από αλλού θα έπρεπε να ξεκινήσει αυτό - υπάρχει συγκεκριμένο "αντικειμενικό" αθλητικό μέσο που την χρονιά που διανύσαμε μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες έκανε συστηματικό πόλεμο στον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη, για να μη θυμηθούμε πιο πίσω τι γινόταν επί εποχές Κόκκαλη. Ως εκ τούτου, το ζουμί είναι στην ανακοίνωση - απάντηση του Γιάννη Μώραλη : "Θεωρούμε πως μια εφημερίδα η οποία ζητά να απομακρυνθούν από το χώρο του ποδοσφαίρου, επικαλούμενη λόγους ηθικής τάξης, όσοι ακούγονται στα τελευταία γεγονότα, δεν είναι δυνατόν να έχει την απαίτηση να δίνει το παρών ο απεσταλμένος της στις συνεντεύξεις που παραχωρεί ο Ολυμπιακός". Γι'αυτό και ορισμένοι έχουν επιδοθεί στο ευγενές άθλημα της κυβίστησης (κοινώς, κωλοτούμπας) εσχάτως...