27 Ιουλ 2011

Βέρντερ Βρέμης-Ολυμπιακός 1-1 : Βελτίωση...


Βελτιωμένος ο Ολυμπιακός σε σχέση με τον προηγούμενο φιλικό του αγώνα αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1 με την Βέρντερ Βρέμης χάρη σε ένα γκολ του Φρανσουά Μοδέστο στις καθυστερήσεις του αγώνα. Οι Γερμανοί είχαν προηγηθεί στο 58' με τον Ρόζενμπεργκ έπειτα από κακές αντιδράσεις των Μαρκάνο και Κοστάντσο και έδειχναν καλύτεροι στο πρώτο μισάωρο του αγώνα, με τον Ολυμπιακό πάντως να ισορροπεί σταδιακά και να τους κλείνει στα καρέ τους στο τελευταίο δεκάλεπτο του ματς.

Ο αγώνας
Περιττό ενδεχομένως να το αναφέρουμε, αλλά για να υπάρχει ακολουθία αναφέρω πως ο Ερνέστο Βαλβέρδε επέλεξε το 4-4-1-1 και τους Φράνκο Κοστάνσο στα δοκάρια, Γιάννη Μανιάτη και Χοσέ Χολέμπας στα άκρα της άμυνας με τους Όλοφ Μέμπεργκ και Ιβάν Μαρκάνο σε ρόλο κεντρικών αμυντικών. Στα άκρα της μεσαίας γραμμής ξεκίνησαν οι Πετρ Γκρμπιτς και Αλμπέρ Ριέρα, με τους Μοϊσές Ουρτάδο και Αριέλ Ιμπαγάσα να συμπληρώνουν την τετράδα της μεσαίας γραμμής. Τέλος στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε ο Ραφίκ Τζεμπούρ που ξεπέρασε το πρόβλημα με την ίωση που είχε, με τον Νταβίδ Φουστέρ να κινείται σε ελεύθερο ρόλο πίσω του. Ο Τόμας Σάαφ από πλευράς Βέρντερ ξεκίνησε με ένα 4-5-1 που έμοιαζε περισσότερο με 4-3-3 και τους Βίζε, Μπορόφσκι, Φριτς, Μαρίν, Ρόζενμπεργκ, Σμιτς, Χαντ, Παπασταθόπουλο, Βολφ, Τάι και Μπάργκφρεντε.

Πιο δυνατά ξεκίνησε τον αγώνα η Βέρντερ, η οποία είχε την πρώτη της καλή στιγμή μόλις στο 3ο λεπτό όταν ο Μαρίν βρέθηκε σε καλή θέση, έπιασε ένα σουτ αλλά δεν ανησύχησε τον Κοστάντσο, ενώ την ίδια τύχη είχε το σουτ του δέκα λεπτά αργότερα (13'). Οι Γερμανοί διατηρούσαν την πρωτοβουλία στον αγωνιστικό χώρο, με τον Ολυμπιακο να δείχνει σε αυτό το ξεκίνημα το ίδιο κακό πρόσωπο που έδειξε στο ματς με τη Βάρεγκεμ. Η Βέρντερ είχε καλύτερο ρυθμό, κάτι που απουσίαζε από τον Ολυμπιακό ο οποίος προσπαθούσε με βεβιασμένες κινήσεις να κάνει κάτι καλό, όπως στο 20ό λεπτό με ένα σουτ του Ριέρα που ήταν απελπιστικά άστοχο. Στο 28ο λεπτό χάθηκε η πρώτη πολύ καλή ευκαιρία από πλευράς μας, όταν έπειτα από φάουλ που κέρδισε ο Φουστέρ, ο Ριέρα δοκίμασε ένα δυνατό συρτό σουτ από το ύψους της περιοχής με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ δίπλα από το αριστερό κάθετο δεκάρι του Βίζε.

Από το ημίωρο και μετά ο Ολυμπιακός έδειχνε να βρίσκει τα πατήματα του στο γήπεδο, να κοντρολάρει κάπως καλύτερα το παιχνίδι και να μην επιτρέπει στους Γερμανούς να κάνουν το δικό τους. Το μειονέκτημα ήταν πως ο Τζεμπούρ έμοιαζε με την καλαμιά στον κάμπο μόνος του μπροστά, να κυνηγάει μπαλιές καταδικασμένες να κοπούν απ'τους αντίπαλους αμυντικούς, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μη μπορεί να απειλήσει μπροστά. Το ημίχρονο έκλεισε στο 0-0 χωρίς συγκινήσεις, με τους Γερμανούς να δείχνουν καλύτεροι και σαφώς πιο έτοιμοι στο πρώτο 25λεπτο και τον Ολυμπιακό να δείχνει καλά στοιχεία από εκεί κι έπειτα.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησε το 2ο ημίχρονο για τον Ολυμπιακό, με τον αγώνα να ξεκινάει ξανά στο ίδιο μοτίβο που έκλεισε το πρώτο ημίχρονο, ήτοι ισορροπημένο ματς. Η πρώτη καλή στιγμή του ήταν από πλευράς μας, με τον Αλμπέρ Ριέρα να κάνει ένα δυνατό σουτ από αριστερά στο 55', απελπιστικά άστοχο όμως και πάλι. Και λίγο αργότερα, στο 58', ήρθε η τιμωρία για μια στιγμή έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης : Ο Ιβάν Μαρκάνο γλύστρησε και έχασε τη διεκδίκηση της μπάλας, ο Τάι βρέθηκε σε καλή θέση και δοκίμασε ένα δυνατό σουτ, ο Κοστάνσο απέκρουσε ασταθώς πάνω στον Μάρκους Ρόζενμπεργκ ο οποίος σε κενή εστία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του. Αμέσως ο Βαλβέρδε πραγματοποίησε μαζεμένες αλλαγές, με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο, Γιώργο Γκαλίτσιο, Φρανσουά Μοδέστο, Φρανθίσκο Χαβίτο και Κέβιν Μιραλάς να παίρνουν τις θέσεις των Όλοφ Μέλμπεργκ, Γιάννη Μανιάτη, Αριέλ Ιμπαγάσα, Πετρ Γκρμπιτς και Ραφίκ Τζεμπούρ, ενώ λίγο αργότερα ο Αλεξάνταρ Κατάι πήρε την θέση του Αλμπέρ Ριέρα.

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε από εκεί και μετά, με τους Γερμανούς να κάνουν και αυτοί κάποιες αλλαγές και τις ομάδες να περιορίζονται σε παιχνίδι κέντρου. Ο Βαλβέρδε έκανε κι άλλες τρείς αλλαγές, με τους Τάσο Παπάζογλου, Γιάννη Φετφατζίδη και Σουμπίνιο να αντικαθιστούν τους Ιβάν Μαρκάνο, Νταβίδ Φουστέρ και Μοϊσές Ουρτάδο. Φτάσαμε στο 76ο λεπτό για να κάνουμε μια καλή φάση με τους Χαβίτο και Φετφατζίδη να συνεργάζονται πολύ καλά και τον Φετφατζίδη να σουτάρει από μακριά, με τον Βίζε να μπλοκάρει εύκολα πάντως. Η Βέρντερ έδειχνε να παραχωρει χώρο στον Ολυμπιακό που το εκμεταλλεύτηκε, με τον Χαβίτο να φτάνει κοντά στο γκολ στο 80' όταν δοκίμασε ένα δυνατό σουτ το οποίο όμως απέκρουσε ο Τιμ Βίζε.

Τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα... Ο Αλεξάνταρ Κατάι κέρδισε λίγα μέτρα, έβγαλε μία ωραία παράλληλη μπαλιά προς την μεγάλη περιοχή εκεί που βρέθηκε ο Χαβίτο, ο οποίος δοκίμασε ένα καλό σουτ στην κίνηση με τον Βίζε να επεμβαίνει σωτήρια και να κρατάει το 1-0 για την ομάδα του. Η λύτρωση-ισοφάριση για τον Ολυμπιακό ήρθε στις καθυστερήσεις του αγώνα : Ο Φετφατζίδης έβγαλε μία σέντρα από τα αριστερά προς τον Χαβίτο, ο οποίος από κοντά δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα μέσα από την μεγάλη περιοχή. Η μπάλα κατέληξε δεξιά εκεί που βρέθηκε ο Γιώργος Γκαλίτσιος ο οποίος έβγαλε μια ωραία σέντρα προς τον Κατάι. Ο Σέρβος έπιασε μια κεφαλιά, δημιουργήθηκε... αναμπουμπούλα στα καρέ της Βέρντερ με τη μπάλα να φτάνει τελικά στον Φρανσουά Μοδέστο ο οποίος με πλασέ από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το τελικό Βέρντερ Βρέμης - Ολυμπιακός 1-1.

Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε : "Είμαι ικανοποιημένος. Έχουμε δεθεί πολύ, σε σχέση με το τελευταίο τεστ. Μόνο στο ημίχρονο προς το τέλος είχαμε κάποια σημάδια κούρασης, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι. Η εικόνα της ομάδας ήταν πολύ καλή. Σ΄ αυτά τα ματς δεν είναι σημαντικό το αποτέλεσμα. Ισοφαρίσαμε στο τέλος, αλλά δε σκεφτόμαστε το τελικό αποτέλεσμα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η δουλειά και η βελτίωση. Σήμερα η εμφάνιση ήταν καλή".

Αλμπέρ Ριέρα :  "Παίξαμε καλά απέναντι στην Βέρντερ. Τώρα στα αποδυτήρια μαζί με την ομάδα είπαμε τα θετικά από το σημερινό παιχνίδι. Δεν χρειάζεται να συζητάμε μόνο τα αρνητικά. Πιστεύω πως όταν δεχτήκαμε το γκολ ήμασταν στην καλύτερη στιγμή μας, παίζαμε αρκετά καλά και είναι κρίμα που βρεθήκαμε πίσω στο σκορ σε εκείνο το σημείο. Όμως, αντιδράσαμε σωστά και στο τέλος φάνηκε. Eγώ πάντα κάνω αυτοκριτική στον εαυτό μου, ύστερα από κάθε ματς, από κάθε αγώνα που παίζω. Κόντρα στην Βέρντερ, για παράδειγμα, ξέρω πως σε δύο φάσεις έπρεπε να προχωρήσω περισσότερο πριν δώσω την πάσα. Βιάστηκα, το ξέρω, αλλά αυτό συνέβη είτε λόγω της κούρασης, είτε λόγω ανετοιμότητας  Το θέμα, όμως, είναι να παίζει καλά όλη η ομάδα και όχι μόνο εγώ. Ήταν, μόλις, ο τρίτος μας αγώνας στην προετοιμασία. Για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να πούμε ακόμη σε τι κατάσταση είναι η ομάδα. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είμαστε έτοιμοι. Η Βέρντερ είναι μία πολύ δυνατή ομάδα και σίγουρα ποιο έτοιμη από εμάς, καθώς έχει ξεκινήσει νωρίτερα την προετοιμασία της. Πρέπει, πάντως, να ξέρετε ότι όταν κάποιος παίκτης ξέρει πως θα παίξει για 60 λεπτά, νιώθει πιο ελεύθερος ώστε να τα δώσει όλα, σε σχέση με το να παίξει σε ολόκληρο 90λεπτο. Nα ξέρει ο κόσμος πως εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε πάντα να κερδίζουμε. Σε αυτά τα φιλικά προετοιμασίας, όμως, για εμένα αυτό που αξίζει είναι η γενική αίσθηση που μας αφήνει ένας αγώνας και όχι το αποτέλεσμα. Εγώ, για παράδειγμα, προσωπικά προτιμώ να χάσω αλλά ο αγώνας να μου έχει αφήσει καλή αίσθηση, δηλαδή να έχουμε παίξει καλά και ας χάσαμε, παρά να μην παίξουμε καλά και η αίσθηση που θα μας αφήσει ο αγώνα να μην είναι καλή και να κερδίσουμε, ας πούμε, με δύο πέναλτι".



Υστερόγραφα
Υ.Γ. 1 : Καλός ο Ολυμπιακός σήμερα, για τέτοια εποχή. Όχι όσο έτοιμος θα θέλαμε, σίγουρα, αλλά για την εποχή καλός ήταν. Και ακόμη εκκρεμεί η ενσωμάτωση των Φέισα και Γέστε.

Υ.Γ. 2 : Η εικόνα της ομάδας δεν ήταν και για θαυμασμό βέβαια, αλλά σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά απέναντι σε μια πιο έτοιμη ομάδα, έστω και αν "δεινοπαθήσαμε" να ισοφαρίσουμε. Το γεγονός πάντως οτι δεν ηττηθήκαμε, μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογία της ομάδας.

Υ.Γ. 3 : Στέκομαι σε δύο πράγματα που μου φάνηκαν πιο "χτυπητά". Το ένα αφορά τον συνήθη ύποπτο, Μοϊσές Ουρτάδο. Τίποτα το ιδιαίτερο και πάλι ο Ισπανός μέσος που προβληματίζει με την απόδοση του και τον βαθμό ετοιμότητας. Στο πρώτο δύσκολο 25άλεπτο είχε πιεί θάλασσα και έβλεπε τους Μαρίν και Ρόζενμπεργκ να παίζουν "κορόϊδο" σχεδόν στη σέντρα. Τεράστιο ερωτηματικό ο Ουρτάδο ο οποίος δεν βοήθησε πέρυσι και δεν δείχνει ικανός να βοηθήσει και φέτος, ως τώρα τουλάχιστον. Δεν θα πω "ας περιμένουμε ακόμα λίγο" γιατί τότε ίσως ήταν δίκαιο να περιμένουμε π.χ. και τον Ρόμενταλ. Ο Ουρτάδο με την παρουσία του "φωνάζει" οτι η προσθήκη ενός χαφ ακόμη είναι μάλλον επιβεβλημένη.

Υ.Γ. 4 : Το άλλο που με προβλημάτισε ήταν ο Φράνκο Κοστάντσο. Θεωρώ καλό τερματοφύλακα τον Αργεντινό, αλλά από τον βασικό σου γκολκίπερ περιμένεις να σου κατευθύνει την άμυνα, να σου εμπνεύσει σιγουριά και όχι να καρδιοχτυπάς για το τι έμπνευση μπορεί να του έρθει. Ο Αργεντινός με βάση όσα έχουμε δεί ως τώρα έχει δύο κουσούρια : Το ένα είναι να μην μπλοκάρει τη μπάλα αλλά να προτιμά να τη διώχνει και το άλλο να κάνει ζογκλερικά με τη μπάλα στα πόδια, έχοντας τεχνική Φέλιξ Μπόρχα. Δεν φταίει στην περίπτωση του η έλλειψη παιχνιδιών γιατί έρχεται από γεμάτες σεζόν, ούτε δικαιολογείται να είναι "ψαρωμένος". Ελπίζω μέχρι τα επίσημα να είναι αυτός που πρέπει γιατί άλλη μια χρονιά με... Πάρντο στα δοκάρια, είναι σίγουρη συνταγογράφηση για υπογλώσσια.

Υ.Γ. 5 : Μου άρεσε σήμερα ο Χαβίτο. Δεν ξέρω αν του έκανε καλό που ήρθε απ'τον πάγκο, αν πείσμωσε ή αν του βγήκε καλά το παιχνίδι, αλλά είχε καλή παρουσία και έγινε απειλητικός κυρίως με κάποια σουτ που επιχείρησε. Αν συνεχίσει έτσι θα είναι μια καλή λύση για τα ματς στην Ελλάδα. Αντιθέτως, ο Σουμπίνιο έχει εξαφανιστεί μετά από το πρώτο φιλικό με την Πολόνια ενώ άφαντος ως τώρα είναι ο Αλεξάνταρ Κατάι που δείχνει υπερβολικά ψαρωμένος.

Υ.Γ. 6 : Εκτός ρυθμού προς το παρόν και οι Όλοφ Μέλμπεργκ (περισσότερο) και Αριέλ Ιμπαγάσα, Κέβιν Μιραλάς. Με το "ανέβασμα" τους, θα ανέβει και όλος ο Ολυμπιακός.

Υ.Γ. 7 : Τέλος ο Ανδρέας Νινιάδης απ'τον Ολυμπιακό. Ο επι σειρά ετών αρχι-scout της ομάδας αποτελεί παρελθόν από το τεχνικό τιμ, όπως έγινε γνωστό σήμερα. Ο Νινιάδης ανέφερε στην ανακοίνωση του : "Μετά από έξι χρόνια παρουσίας μου στο τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την ηγεσία, τους προπονητές, τους συνεργάτες και τους οπαδούς του συλλόγου για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπο μου. Σε όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα με τις δικές μου μικρές δυνάμεις να συμβάλλω όσο μπορώ στην πρόοδο της ομάδας που με ανέδειξε και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για τις πολλές επιτυχίες που πανηγύρισα τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν συνεργάτης της στο προπονητικό τιμ. Οι ευχές μου για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες θα συνοδεύουν πάντα τον Ολυμπιακό. Τις αξίζουν άλλωστε τα εκατομμύρια των οπαδών του, ο πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης, οι παίκτες και οι προπονητές και όλοι όσοι εργάζονται για το καλό του συλλόγου".

Υ.Γ. 8 : Ο Νινιάδης έχαιρε της εμπιστοσύνης του Σωκράτη Κόκκαλη, που θεωρούσε οτι ο "κοντός είχε μάτι". Δυστυχώς όσο μάτι κι αν είχε, θα τον ακολουθούν οι δύο επιλογές του (Ντιόγο, Λεονάρντο) που κόστισαν στον σύλλογο ένα σωρό λεφτά χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα αγωνιστικά ανταλλάγματα. Αναμενόμενη εξέλιξη, που άργησε και πολύ μάλλον...

Υ.Γ. 9 : Άστραψε και βρόντηξε ο γενικός δερβέναγας της κυβέρνησης, υπεύθυνος για τον Αθλητισμό, Παύλος Γερουλάνος. Προανήγγειλε την αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ενώ ανέφερε και οριστική απαγόρευση των μετακινήσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά οτι οι σύνδεσμοι θα πάψουν να λειτουργούν με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, συμπληρώνοντας πως "δεν νομίζει πως θα κλάψουν πολλοί από αυτήν την εξέλιξη". Ανέφερε επίσης πως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά και αν υπάρξουν ποινές για ομάδες, θα ισχύσουν στην πορεία.

Υ.Γ. 10 : Είναι γνωστό και συνάμα "σύστημα" διαφόρων πολιτικών που αναλαμβάνουν το κομμάτι του Αθλητισμού, όταν θέλουν να δείξουν οτι έχουν πυγμή και θέλουν να δώσουν λύσεις, το πρώτο που κάνουν είναι να αναφέρουν την "απαγόρευση των μετακινήσεων" και να προχωρούν στην δαιμονοποίηση των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Ασχέτως με το κάποιος είναι υπέρ ή κατά της ύπαρξης συνδέσμων, θα συμφωνεί φαντάζομαι πως αν αυτό ήταν το πρόβλημα του αθλητισμού, θα το είχαν λύσει οι ίδιες οι ΠΑΕ εδώ και καιρό ή για να το πάμε σε υψηλότερο επίπεδο, θα το είχαν λύσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και χρόνια.  Το να απαγορεύονται οι μετακινήσεις αντιπάλων οπαδών σε εκτός έδρας παιχνίδια στερούν απ'το ποδόσφαιρο μια απ'τις ομορφιές του, την υποστήριξη στην ομάδα σου όταν είναι φιλοξενούμενη κάπου. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα, γιατί με εξαίρεση κάποιους μετρημένους στα δάχτυλα που έχουν περάσει απ'τον αθλητισμό και είχαν σχέση με αυτόν, όλοι οι υπόλοιποι είναι ζήτημα αν γνωρίζουν έστω και τα στοιχειώδη.

Υ.Γ. 11 : Αν οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών είναι πηγή βίας, γιατί δεν κάνουν κάτι αντίστοιχο και με τα κομματόσκυλα που είναι οργανωμένα σε φοιτητικές-μαθητικές παρατάξεις και ουκ ολίγες φορές πλακώνονται στο ξύλο εντός κι εκτός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Αλλά εκεί θα πει κανείς οτι παλεύουν για το μέλλον της Ελλάδας... Ναι, από μικροί στα βάσανα και στους "αγώνες"... Τέλος πάντων, και πολύ χώρο και χρόνο αφιέρωσα σε αυτούς. Απλά δεν μπορώ κι άλλους σωτήρες του αθλητισμού που προαναγγέλουν μέτρα και ποινές. Θα περιμένω να τους δω στην επόμενη "μπούκα" που θα κάνουν οπαδοί του ΠΑΟΚ σε κανένα γήπεδο χωρίς εισητήρια, ή στην επόμενη δόση που θα πλακωθούν στο ΟΑΚΑ και μετά θα λένε οτι ήταν... αντεξουσιαστές που διαδήλωναν κατά της ανεξαρτητοποίησης του κρατιδίου της Βλαχομπογδανίας ή για την ποσότητα φαινυλαλανίνης στην Coca-Cola Light. Τα λέμε πάλι το Σ/Κ, μετά τα φιλικά του Θρύλου...