25 Ιουλ 2011

Ζούλτε Βάρεγκεμ-Ολυμπιακός 1-1 : Νωρίς ακόμα...


Ισόπαλος με 1-1 ήρθε ο Ολυμπιακός στο Ρέγκενμποοχστάντιον με αντίπαλο την Ζούλτε Βάρεγκεμ, στον πρώτο του φιλικό αγώνα (από τα τέσσερα που ήταν προγραμματισμένο να δώσει) στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας του. "Βαριά" και "πιασμένη" η ομάδα, δεν είχε καλή παρουσία στον αγωνιστικό χώρο, βρέθηκε πίσω στο σκορ και κατάφερε τελικά να αποφύγει την ήττα χάρη σε ένα γκολ του Ραφίκ Τζεμπούρ 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα. Λίγα πράγματα από τους ερυθρόλευκους που περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.
Ο αγώνας
Με το αγαπημένο του 4-4-1-1 επέλεξε να ξεκινήσει το ματς ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Κάτω απ'τα δοκάρια ξεκίνησε ο Σήφης Δασκαλάκης, οι Βασίλης Τοροσίδης - Αβραάμ Παπαδόπουλος - Όλοφ Μέλμπεργκ και Γιώργος Βαλεριάνος από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, οι Φρανσουά Μοδέστο και Σουμπίνιο στο κέντρο του γηπέδου με τους Φρανθίσκο Χαβίτο δεξιά και Γιάννη Φετφατζίδη αριστερά και τον Κέβιν Μιραλάς σε ελεύθερο ρόλο πίσω απ'τον μοναδικό προωθημένο, Μάρκο Πάντελιτς. Ο Ντάριγιε Κάλεζιτς από πλευράς Βάρεγκεμ επέλεξε το 4-5-1 και τους Μποσού, Κολπέρ, Ντε Φο, Μαρεβάλ, Χαμαλάινεν, Τράϊκοβιτς, Μιλούνοβιτς, Μαόν, Νεσένς, Ντασελέ και Ντελαπλάς.

Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 5ο λεπτό, όταν ο Χαμαλάϊνεν εκτέλεσε ένα φάουλ από δεξιά, ο Μαρεβάν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά, με τον Δασκαλάκη να σταματάει χωρίς προβλήματα τη μπάλα. Στην επόμενη φάση ο Αβραάμ Παπαδόπουλος χτύπησε σε μια διεκδίκηση της μπάλας και αναγκάστηκε να συνεχίσει με δεμένο το κεφάλι, ενώ αμέσως μετά (7ο λεπτό) είδε την κίτρινη κάρτα καθώς σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι. Στα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός προσπάθησε να εφαρμόσει την καθιερωμένη του τακτική με την πίεση ψηλά, αλλά οι Βέλγοι διατηρούσαν την κατοχή της μπάλας και έδειχναν να έχουν καλύτερη παρουσία από τον Ολυμπιακό. Με τη συμπλήρωση 15 λεπτών αγώνα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να αλλάξει θέση στους Φετφατζίδη και Μιραλάς, σε μια προσπάθεια να κάνει τον Ολυμπιακό πιο απειλητικό, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως αφού ο τρόπος ανάπτυξης μας ήταν "γιόμες" προς τον Πάντελιτς, ανεπιτυχείς στο σύνολο τους.

Στο 20ό λεπτό πάντως φτάσαμε κοντά στο γκολ : Ο Γιάννης Φετφατζίδης εκτέλεσε ένα φάουλ από την δεξιά πλευρά, ο Μποσού έχασε τη μπάλα μέσα απ'τα χέρια του αλλά με δεύτερη προσπάθεια κατάφερε και την έδιωξε πριν αυτή καταλήξει στα δίχτυα της ομάδας του. Αυτό που δεν καταφέραμε όμως εμείς με τον Φετφατζίδη το κατάφερε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο η Βάρεγκεμ πέντε λεπτά αργότερα : Ο Ρεμί Μαρεβάλ εκτέλεσε απ'ευθείας ένα φάουλ από το ύψος του ημικύκλιου της μεγάλης περιοχής και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Δασκαλάκη που δεν μπόρεσε να αντιδράσει για να γράψει το Ζούλτε Βάρεγκεμ - Ολυμπιακός 1-0.  Οι Βέλγοι έφτασαν πολύ κοντά και στο 2-0 λίγο πριν το 30', όταν ο Τραϊκόφσκι έφτασε σε θέση βολής, έκανε το πλασέ προ του Δασκαλάκη ο οποίος όμως πέφτοντας άγγιξε λίγο τη μπάλα η οποία πέρασε λίγο δίπλα απ'τα δοκάρια του. Το ημίχρονο έκλεισε με κάποιες σέντρες από Τοροσίδη και Χαβίτο τις οποίες καθάρισε χωρίς πρόβλημα ο γκολκίπερ της Βάρεγκεμ.

Όπως και στο πρώτο φιλικό, έτσι και στο δεύτερο ο Ερνέστο Βαλβέρδε άλλαξε ολόκληρη την 11άδα του στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου. Το 4-4-1-1 διατηρήθηκε και στο γήπεδο παρατάχθηκαν οι Φράνκο Κοστάντσο στα δοκάρια, Γιάννης Μανιάτης - Τάσος Παπάζογλου - Ιβάν Μαρκάνο - Χοσέ Χολέμπας από δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα, οι Μοϊσές Ουρτάδο - Αριέλ Ιμπαγάσα στο κέντρο του γηπέδου με τους Πετρ Γκρμπιτς και Αλμπέρ Ριέρα δεξιά και αριστερά και τον Αλεξάνταρ Κατάι σε ελεύθερο ρόλο πίσω απ'τον μοναδικό προωθημένο, Ραφίκ Τζεμπούρ.   

Στα πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός με τον Ιμπαγάσα στη μεσαία γραμμή έδειξε να βελτιώνει την κυκλοφορία της μπάλας, την πρώτη καλή στιγμή του ημιχρόνου πάντως την είχε η Βάρεγκεμ στο 53' : Ο Ματόν βρέθηκε σε καλή θέση επιχείρησε ένα σουτ αλλά ο Φράνκο Κοστάντσο σε ετοιμότητα έδιωξε σε κόρνερ. Λίγα λεπτά αργότερα (60') ο σκόρερ Μαρεβάλ εκτέλεσε και πάλι απ'ευθείας ένα φάουλ, αναγκάζοντας τον Κοστάντσο να διώξει τη μπάλα με δυσκολία για να κρατήσει το σκορ στα ίδια επίπεδα.

Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να βρεί ρυθμό αλλά χωρίς επιτυχία, με τους Βέλγους να ελέγχουν πλήρως το ρυθμό του παιχνιδιού και την ομάδα μας να μη μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να γίνει απειλητικός. Κάτι που έγινε στο 70', όταν ο Γκρμπιτς με ωραία προσπάθεια πέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο, έβγαλε μία ωραία σέντρα στον Τζεμπούρ αλλά ο Αλγερινός προ κενής εστίας δεν μπόρεσε να βάλει την προβολή και να ισοφαρίσει. Αλλαγή θέσης σε Ριέρα και Γκρμπιτς από τον Βαλβέρδε, αλλά τα λεπτά κυλούσαν, ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε το δρόμο προς τα δίχτυα και τίποτε δεν έδειχνε οτι θα άλλαζε εύκολα η εικόνα του ματς.

Οι Βέλγοι έδειξαν κι αυτοί σημάδια κόπωσης και ο Ολυμπιακός στο τελευταίο δεκάλεπτο ανέβασε την απόδοση του, χάνοντας μάλιστα μια μεγάλη ευκαιρία στο 82' με τον Κατάι. Ο νεαρός Σέρβος μπήκε στην περιοχή, εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του Μποσού και δοκίμασε το σουτ, αλλά έδιωξε πάνω στην γραμμή σωτήρια ο γκολκίπερ της Βάρεγκεμ. Η ισοφάριση τελικά ήρθε στο 85' όταν ο Γκρμπιτς δοκίμασε από τα δεξιά ένα σουτ και ο Τζεμπούρ που βρέθηκε στην πορεία της μπάλας, από το ύψος του πέναλτι, με αριστερό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να γράψει το 1-1. Το ματς έκλεισε με μια κίτρινη κάρτα που είδε ο Ιμπαγάσα στο 87' καθώς έχασε την ψυχραιμία του απ'τα μαρκαρίσματα των παικτών των Βέλγων, ενώ η Βάρεγκεμ έχασε την ευκαιρία να "κλέψει" τη νίκη όταν ο Μαρεβάλ στο 89' εκτέλεσε και πάλι ένα φάουλ απ'ευθείας, με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα απ'τα δοκάρια του Κοστάντσο. Τελικό σκορ, Ζούλτε Βάρεγκεμ - Ολυμπιακός 1-1.

Δηλώσεις
Ερνέστο Βαλβέρδε :"Ήταν πολύ κακό το πρώτο μας ημίχρονο. Στο δεύτερο το παλέψαμε, παίξαμε με περισσότερη ένταση, προσπαθήσαμε να ισοφαρίσουμε και τα καταφέραμε. Είναι αλήθεια πως κάναμε 3 ώρες ταξίδι, όμως αυτό είναι δικαιολογία. Οι παίκτες μας έχουν παίξει μόνο 45 λεπτά. Δεν μ' αρέσει να ασχολούμαι με τις άλλες ομάδες, αλλά με την ομάδα μου. Η αίσθηση που είχα σήμερα για την ομάδα δεν ήταν ιδανική. Είμαστε στην προετοιμασία, όμως στο πρώτο μέρος, δεν είχαμε την ένταση του δευτέρου ημιχρόνου. Εγώ θέλω να δείξουμε κάποια από τα στοιχεία που δείξαμε και την περσινή σεζόν. Είναι πολύ καλή ομάδα η Βέρντερ με την οποία παίζουμε την Τρίτη, αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ομάδα μου".

Γιάννης Μανιάτης :"Δεν ήταν πολύ κακό το φιλικό το σημερινό φιλικό, ενώ είχαμε και ένα δύσκολο ταξίδι που κράτησε πάνω από 3 ώρες. Σίγουρα δεν δείξαμε ένα καλό πρόσωπο αλλά έχουμε αρκετό χρόνο να διορθώσουμε τα λάθη μας και στα επόμενα φιλικά θα πάμε πολύ καλύτερα. Είμαι έτοιμος. Δουλέψαμε πολύ αυτό το καλοκαίρι και ήταν θετικό ότι ενσωματώθηκα γρήγορα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για όλους και στο μέλλον θα δείξουμε ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο".

Λίγα υστερόγραφα...
Υ.Γ. 1 : Όπως το πρώτο φιλικό δεν προσφερόταν για ευχολόγια, έτσι και το δεύτερο φιλικό δεν προσφέρεται για... προσευχές και εικασίες αν θα έχουμε πρόβλημα ή όχι. Είναι πολύ νωρίς, αυτοί που δείχνουν καλά στοιχεία μπορεί στα επίσημα να είναι άφαντοι και μπορεί οι "αόρατοι" τώρα να είναι διακριθέντες στα επίσημα. Κοινότυπο μεν, αλλά αλήθεια οτι σαφέστερη εικόνα θα έχουμε τις προσεχείς εβδομάδες.

Υ.Γ. 2 : Προσωπικά μιλώντας, θα αισθανόμουν πιο ασφαλής αν προχωρούσαμε στην απόκτηση ενός ακόμη κεντρικού χαφ ενώ με προβληματίζει η αποτελεσματικότητα της δεξιάς πτέρυγας. Ας περιμένουμε πάντως να δούμε.

Υ.Γ. 3 : Ο Βαλβέρδε δεν πήρε μαζί του τον Ρόμενταλ. Στο δια ταύτα πάντως ο Δανός δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη, ούτε ο Ντάρμπισιρ, ούτε ο Νέμεθ, ούτε σχεδόν κανείς απ'αυτούς που θεωρούνται "περιττοί".

Υ.Γ. 4 : Και φυσικά το θέμα Σάντσες πάγωσε οριστικά, όπως φαινόταν εδώ και αρκετές ημέρες, ένα θέμα που κατάντησε κακή κόπια των σίριαλ περασμένων ετών με διάφορους παίκτες να παρελαύνουν απ'το ρεπορτάζ, αλλά να μην πιάνουν λιμάνι είτε επειδή δεν τους άρεσε η Ελλάδα είτε επειδή η σύζυγος τους ήθελε να καλλιεργήσει ραδίκια Παταγονίας στο Μιλάνο.

Υ.Γ. 5 : Όχι και Τζιόλης ρε παιδιά, ήμαρτον. Κανέναν άλλον πρώην ποδοσφαιριστή έχουμε να ξεθάψουμε στα πλαίσια της "Ελληνοποίησης";

Υ.Γ. 6 : Το να βρείς Κυριακή βράδυ στη βόρεια Ελλάδα μαγαζί με Nova που να δείχνει το φιλικό είναι κάτι σαν την αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου. Μακάρι και οι αναζητώντες το δισκοπότηρο να έχουν τη δική μου τύχη σήμερα γιατί και μπαλίτσα είδα, και ήταν και δικός μας ο μαγαζάτορας. Γειά σου κυρ-Γιάννη με τα ουζάκια σου...

Υ.Γ. 7 : Το αναφέρω γιατί μου κάθησε πολύ στραβά : Βαγγέλη Μαρινάκη... φάουλ. Τι φάουλ δηλαδή, πέναλτυ και κίτρινη κάρτα. "Ο Ολυμπιακός δεν είναι το φαβορί"...;;; Δηλαδή για να ξέρουμε και τι λέμε, αν δεν είναι το φαβορί στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός, τότε ποιός διάολος είναι; Ο Ολυμπιακός ήταν είναι και θα είναι ο ΠΡΩΤΟΣ, το ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΑΒΟΡΙ. Αν το είπες για να αποβάλλει το άγχος η ομάδα και το τεχνικό τιμ, ακόμα χειρότερα : Στον Ολυμπιακό ήρθαν, όχι σε κάποια ομάδα που ευελπιστεί κάποτε να πάρει πρωτάθλημα...