13 Μαρ 2011

Παράγκες, διαμερίσματα, βίλες και ουρανοξύστες...


Τα στήθια του προτάσσει θαρραλέα και χωρίς κανέναν δισταγμό ο Αλέξης Κούγιας, γνωστός για την "επιχείρηση σάλτο μορτάλε" στο στούντιο που έκανε εκπομπή ο Τριανταφυλλόπουλος - τότε που πήγε και έπεσε πάνω σε έναν σεκιουριτά μόνος του, σωριάστηκε στο πάτωμα και φώναζε η Βατίδου σαν τον Σταλόνε που έκλαιγε όταν πέθανε ο Μπάρτζες Μέρεντιθ στο Rocky III. Με αφορμή μια εκπομπή του Κυριάκου Θωμαϊδη, γνωστού "έγκριτου" δημοσιογράφου και διάφορες καταγγελίες του πρώην διαιτητή, Σωτήρη Βοργιά, ο Ολυμπιακός βρίσκεται κατηγορούμενος για άλλη μια φορά να προσπαθεί να αποδείξει οτι δεν είναι ελέφαντας. Ξεκινάω υπογραμμίζοντας μια φράση του Κούγια : "Τουλάχιστον 5.000.000 κόσμος βρίσκεται σε αδίστακτα χέρια από το 1996, από την πρώτη παράγκα". Νομίζω πως κάπου εδώ ουσιαστικά σταματάει η προσπάθεια να δεί κανείς αντικειμενικά το όλο θέμα, σαν "φίλος του ποδοσφαίρου" όπως είναι της μόδας να λένε. Το γιατί είναι προφανές : "Όλα άρχισαν όταν άρχισε να ξαναπαίρνει τίτλους ο Ολυμπιακός". Μέχρι τότε... όλα ήταν ρομαντικά.

Read More
Δεν θα επεκταθώ αναπαράγοντας τι είπαν και τι δεν είπαν οι εμπλεκόμενοι, τα έχουμε όλοι διαβάσει και ξαναδιαβάσει... Συνοψίζοντας : Η αντιΟλυμπιακή προπαγάνδα λοιπόν αφού παραβλέπει την παράμετρο "Πατέρας, ο πρωταγωνιστής του μονόπρακτου", λέει πως το σκάνδαλο επικεντρώνεται σε δύο πράγματα :
 
1) Στο οτι ο Μαρινάκης και κατ'επέκταση ο Ολυμπιακός δηλαδή προσπάθησε να στήσει το παιχνίδι Άρη - Παναθηναϊκού για να αδικηθεί ο Παναθηναϊκός και να ευνοηθεί ο Άρης,
 
2) Στο οτι ο Μαρινάκης ή παράγοντας που ενεργούσε για λογαριασμό του Ολυμπιακού προσπάθησε να "πιάσει" το διαιτητή του αγώνα με την Μακάμπι για να προκριθεί ο Ολυμπιακός.

Άρα έχουμε και λέμε... Ο Μαρινάκης προσπάθησε να στήσει παιχνίδι του Παναθηναϊκού (του Πατέρα) με τον Άρη (του Κόντη, κουμπάρου του Πατέρα), προσπαθώντας να δωροδοκήσει με 200.000 έναν διαιτητή που στο άκουσμα του ονόματος του όλοι στον Ολυμπιακό έβγαζαν σπυριά (και που προφανώς και ο ίδιος έβγαζε στο όνομα του Ολυμπιακού). Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο Παναθηναϊκός πήρε το διπλό με πέναλτι που ούτε ο Πατέρας δεν θα σφύριζε, ο Άρης δεν έβγαλε κιχ και ο Δαλούκας φαγώθηκε από τους πίνακες με τον διαιτητή τελικά να δηλώνει επισήμως (και ενώπιον εισαγγελέα) οτι ποτέ κανείς δεν προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, ποτέ δεν δωροδοκήθηκε και ποτέ δεν συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κανείς λοιπόν από τους εμπλεκόμενους (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη, διαιτητή) δεν καταγγέλει απόπειρα δωροδοκίας, εκτός από τον Κούγια. Ηθικό δίδαγμα : Φταίει ο Ολυμπιακός. Ναι, είναι απόλυτα λογικό και ξεκάθαρο. Φταίει.

Πάμε στο δεύτερο σκέλος... Ο Μαρινάκης ή παράγοντας που ενεργούσε για λογαριασμό του Ολυμπιακού προσπάθησε να "πιάσει" το διαιτητή του αγώνα με την Μακάμπι για να προκριθεί ο Ολυμπιακός. Για να δούμε... Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει την Μακάμπι με 2-1 στο Καραϊσκάκη στον πρώτο αγώνα. Η εμφάνιση της ομάδας δεν είναι καλή, αλλά η Μακάμπι σε καμμία περίπτωση δεν δείχνει ομάδα που θα μπορούσε να προβληματίσει τον Ολυμπιακό ως προς το θέμα πρόκριση. Ο Μαρινάκης τότε είναι φρέσκος-φρέσκος στην ομάδα, πρόεδρος είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης και η ομάδα ετοιμάζεται να παίξει τη ρεβάνς. Και λέει λοιπόν η θεωρία του... κομιστή της κασέτας, οτι ο Μαρινάκης ή παράγοντας που ενεργούσε για λογαριασμό του Ολυμπιακού, πήγε να "πιάσει" διεθνή διαιτητή ορισμένο από την UEFA σε Ευρωπαϊκό αγώνα για ποιό λόγο; Για να βοηθήσει να περάσει ο Ολυμπιακός τη Μακάμπι... Και να πάει ΠΟΥ; Στους ομίλους του Europa League, που θα απέφεραν λιγότερα έσοδα και από την πώληση του Κυριάκου Παπαδόπουλου; Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός είχε σαν κύριο μέλημα να χτίσει μια νέα ομάδα, τη στιγμή που χρειαζόταν μια ντουζίνα μεταγραφές για να γεμίσει το ρόστερ του. Πήγε λοιπόν να "πιάσει" τον διαιτητή ο Ολυμπιακός... Αποτέλεσμα : Ακυρώνεται το κανονικό γκολ του Ζαϊρί, ο διαιτητής μας παίζει κόντρα σε όλο τον αγώνα, χάνουμε την πρόκριση και ο Μαρινάκης αντί να είναι πυρ και μανία με τη διαιτησία, απολύει τον προπονητή για την εικόνα της ομάδας και βάζει στη μαύρη λίστα τον Ντιόγο για την αποβολή του. Για την ιστορία, ο διαιτητής ποτέ δεν κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας, πράγμα που θα ήταν το μόνο εύκολο καθώς η UEFA είναι απόλυτη σε τέτοια φαινόμενα : Ο διαιτητής προστατεύεται και ο κώλος του δωροδοκούντα κόβεται. Κανείς λοιπόν δεν καταγγέλει δωροδοκία, πουθενά δεν υπάρχει σκιά, ο Ολυμπιακός αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού. Ηθικό δίδαγμα : Φταίει ο Ολυμπιακός. Ναι, είναι απόλυτα λογικό και ξεκάθαρο. Φταίει.

Όλως τυχαίως, η πρεμούρα εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, η νέα αυτή σταυροφορία, ξεκίνησε μετά το ντέρμπι του Φαλήρου και την οριστική απώλεια κάθε ελπίδας του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του τίτλου. Μέχρι τότε, όσο η Πανάθα έπαιρνε τα σφυριγματάκια και το ημιθανές πολυμετοχικό μπουρδέλο παρέμενε στο κυνήγι του τίτλου, όλα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο πήγαιναν τέλεια. Άλλωστε κατά δήλωση του πέρυσι, ο Νικόλας Πατέρας "είχε καθαρίσει τη μπουγάδα", σωστά; Η μπουγάδα λοιπόν ξαναβρώμισε ξαφνικά γιατί 10 πόντοι διαφορά από τον πρώτο δεν αντέχονται και επιστρατεύτηκαν κασέτες, δίσκοι και CD με τον Κούγια να περιφέρεται σαν τον Πακιστανό στα φανάρια να δειγματίζει την πραμάτεια του.

Η ιστορία έχει ψωμί ακόμα και ο σκοπός είναι προφανής : Να πάθει ζημιά ο Ολυμπιακός πάση θυσία. Δεν είναι τυχαίο το οτι προσπαθούν να εμπλέξουν την UEFA στη μέση, γιατί είναι η μοναδική που μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις και στις περισσότερες φορές δεν εξετάζει καν τα δεδομένα - θα θυμάστε άλλωστε την περήφανη πρόκριση του Παναθηναϊκού σε βάρος της Δυναμό Κιέβου με τις γούνες, σε μια υπόθεση που αποδείχθηκε παραμύθι. Προς το παρόν, δεν υπήρξε ποτέ ούτε υπάρχει καταγγελία δωροδοκίας και μάλιστα με υπαιτιότητα έμμεση ή άμεση του Ολυμπιακού, επομένως κάποιοι προσπαθούν με πορδές να βάψουν αυγά. Μετά τη συνέντευξη Μπέου, ο πολύς Αλέξης Κούγιας είπε οτι υπάρχει και τρίτη κασέτα την οποία άκουσε μεν, αλλά του είπαν... δεν ξέρει... δεν είναι βέβαιος, ενώ παραδέχθηκε ενώπιον εισαγγελέα οτι οι κασέτες που παρέδωσε είναι μονταρισμένες.

Κλείνοντας το κεφάλαιο "η νέα παράγκα", οφείλω να ευχηθώ να συνεχίσουν να πιστεύουν οι αλλόθρησκοι στην ύπαρξη "παράγκας", "γκαρσονιέρας" ή "5αριού". Ας επικεντρωθούν γύρω απ'αυτό, ας το συζητάνε στα πηγαδάκια τους, ας προπαγανδίζουν στα φίλα προσκείμενα μέσα, ας κάνουν εκπομπές επί εκπομπών. Ας αφήσουν στην άκρη την ενίσχυση της ομάδας τους, ας συνεχίσουν να πειραματίζονται με Νικονόμπλιες και Ζεσουάλδους : Άλλη μια επταετία σερί θα παίρνουμε το πρωτάθλημα μέχρι να ξυπνήσουν. Είχαν πέρυσι την ευκαιρία τους να χτίσουν καλή, ανταγωνιστική ομάδα. Αντί αυτού πλαισίωσαν τον ψυχανώμαλο μόδιστρο απ'τη Γαλλία με τσελιγκάδες που στην προπόνηση αντί για τακτική μαθαίνουν το φυσούνι και τα αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

Και κάτι τελευταίο για όσους ξαφνικά απέκτησαν ευαισθησίες και κρίσεις συνείδησης : Όποιος ντρέπεται που είναι Ολυμπιακός, ας πάψει να ασχολείται με την ομάδα να μην πρήζει και τα @@ των άλλων. Ας στοιχηθεί και αυτός πίσω απ'τον Βοργιά και τον Κούγια να σώσουν όλοι μαζί το ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο όπου π.χ. δύο ομάδες από τις θεωρητικά μεγάλες όπως ο Άρης και η ΑΕΚ μπορούν να έχουν οπαδούς του Παναθηναϊκού σε διοικητικά πόστα, ένα ποδόσφαιρο όπου ο κάθε τυχαίος μπορεί να γίνεται πρόεδρος χωρίς να βάζει φράγκο από την τσέπη του, ένα ποδόσφαιρο όπου ο Ολυμπιακός κερδίζει άτιμα όποτε κερδίζει ενώ όλοι οι άλλοι κερδίζουν τίμια. Ε δε θέλουμε ρε παλικάρια τέτοιους Ολυμπιακούς. Εμείς ντρεπόμαστε περισσότερο για εσάς απ'ότι ντρέπεστε εσείς για εμάς. Στο καλό και να μας γράφετε.