8 Αυγ 2010

Ερνέστο Βαλβέρδε, η 13η επιστροφή...

Ο διακαής πόθος του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον πάγκο της ομάδας, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, "ψήθηκε" τελικά και απάντησε καταφατικά στην πρόταση συνεργασίας που του έκανε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και έρχεται τη Δευτέρα να υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Ο Βάσκος τεχνικός γίνεται έτσι ο 13ος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού που θα επιστρέψει ξανά στον πάγκο της ομάδας (16ος αν συνυπολογίσουμε και τους Θανάση Μπέμπη, Γιώργο Δαρίβα και Μπόζινταρ Μπάντοβιτς που κλήθηκαν να κάνουν τους προπονητές ενώ δεν επαγγέλονταν προπονητές) μετά τους Γιάννη Ανδριανόπουλο, Τίμπορ Έσερ, Θεολόγο Συμεωνίδη, Βαγγέλη και Γιάννη Χέλμη, Λάκη Πετρόπουλο, Κάζιμιρ Γκόρσκι, Αλκέτα Παναγούλια, Νίκο Αλέφαντο, Αντώνη Γεωργιάδη, Τάϊς Λίμπρεχτς, Ντούσαν Μπάγεβιτς και Τάκη Λεμονή (πρωταθλητής των επιστροφών είναι ο Θανάσης Μπέμπης με τέσσερις θητείες στο πάγκο της ομάδας και ακολουθούν οι Γιάννης Ανδριανόπουλος και Νίκος Αλέφαντος με τρείς).

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τους Σωκράτη Κομινάκη και Ντάρκο Κοβάτσεβιτς συναντήθηκαν εχθές στη Βαρκελώνη με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τον μάνατζερ του, Ινιάκι Ιμπάνιεθ και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο Βαλβέρδε προέταξε το οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, λέγοντας πως η σύζυγος του με τα παιδιά τους δεν μπορεί να φύγει από την Ισπανία και πως ο ίδιος θέλει να είναι κοντά τους, αλλά τελικά με μερικές χιλιάδες ευρώ παραπάνω τα προβλήματα και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και το εμπόδιο ξεπεράστηκε. Οι άνδρες έδωσαν τα χέρια με τις πρώτες πληροφορίες να μιλάνε για κλειστό διετές συμβόλαιο (αντί 1+1 που ακούστηκε αρχικά) και ο Βάσκος τεχνικός αναμένεται τη Δευτέρα στη χώρα μας για να παρουσιαστεί από τον σύλλογο την Τρίτη 10/08/2010.

Pros & Cons της (επανα)πρόσληψης Βαλβέρδε
(+) Ο Ολυμπιακός θα έχει στον πάγκο του ξανά ότι πλησιέστερο σε κανονικό προπονητή ξανά (και ο Λίνεν ήταν κανονικός προπονητής, αλλά ο Μαρινάκης δε τον ήθελε γιατί ήταν επιλογή Κόκκαλη, τα είπαμε) μετά από μια χρονιά απίστευτης ταλαιπωρίας με Χαμούρ Κανάγια, Ζίκο και Μπάζοβιτς.

(-) Οι επιστροφές προπονητών στον Ολυμπιακό ήταν προβληματικές πάντοτε και δεν είχαν καλή κατάληξη. Με εξαίρεση την επιστροφή του Λάκη Πετρόπουλου το 1972 που οδήγησε τον Ολυμπιακό σε τρείς τίτλους επί Γουλανδρή, οι υπόλοιποι έφυγαν απ'την ομάδα εν μέσω ενστάσεων, γκρίνιας, ενίοτε και... κορνέδων. Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, απολύθηκε τον Ιούνιο του 1983 γιατί ήταν γέρος, παρηκμασμένος και δεν μπορούσε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό ψηλά εις τας Ευρώπας. Ο Αλκέτας Παναγούλιας έφυγε νύχτα μετά την ήττα με 4-1 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, με τον κόσμο να βράζει εναντίον του. Ο Νίκος Αλέφαντος... εντάξει, αυτός είναι μια κατηγορία μόνος του. Ο Αντώνης Γεωργιάδης έγινε ο πρώτος προπονητής που δε συμπλήρωσε ούτε εβδομάδα στον Ολυμπιακό και έφυγε με τη συνοδεία κορνέδων απ'του Ρέντη. Ο Τάϊς Λίμπρεχτς έφυγε κλωτσηδόν την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας για τη σεζόν 1995-1996. Τέλος, οι δύο πιο πρόσφατοι, Ντούσαν Μπάγεβιτς και Τάκης Λεμονής, θα θυμάστε πως έφυγαν. Όλοι αυτοί είχαν ένα κοινό : Δεν είχαν πίστωση χρόνου γιατί υποτίθεται οτι ήξεραν πρόσωπα και πράγματα στην ομάδα και δεν χρειάζονταν χρόνο προσαρμογής.

(+) Ο Ολυμπιακός επί Βαλβέρδε δεν είχε πρόβλημα φυσικής κατάστασης, αφού είχε καλό τεχνικό τιμ και όχι σαλτιμπάγκους.

(-) Δεν έχει κάνει εκείνος προετοιμασία στην ομάδα. Ο Λίνεν ήταν σοβαρός επαγγελματίας και θα'χει κάνει καλή δουλειά με όσους είχε στα χέρια του, αλλά υπάρχει μια ομάδα παικτών που δεν έχει κάνει προετοιμασία και σε 20 ημέρες ξεκινάει το πρωτάθλημα.

(+) Ο Βαλβέρδε δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής γιατί γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στον Ολυμπιακό, γνωρίζει αρκετούς από τους παίκτες και ξέρει πως να κινηθεί.

(-) Αυτό ταυτόχρονα είναι και μειονέκτημα, γιατί τα ΜΜΕ τον έχουν παρουσιάσει σαν σωτήρα, που σίγουρα ΔΕΝ είναι. Ο κόσμος περιμένει να δεί μπάλα, περιμένει να δεί νίκες και κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει ο βραχνάς της Ευρώπης φέτος, οπότε οι υποχρεώσεις μας περιορίζονται εντός των συνόρων... πράγμα που σημαίνει οτι δεν υπάρχουν δικαιολογίες και καθόλου πίστωση χρόνου.

(+) Το όνομα του τραγουδήθηκε τη σεζόν που πέρασε επανειλημμένως στο Καραϊσκάκη.

(-) Το όνομα του χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον περισσότερο για να "πικαριστεί" ο Κόκκαλης και όχι ως αποτέλεσμα προσωπολατρείας για τον Βάσκο τεχνικό.

(+) Η πλειοψηφία (?) του κόσμου τον θέλει και τον στηρίζει.

(-) Υπάρχει όμως και η μειοψηφία (?) που δε τον θέλει και η πρόσληψη του λειτουργεί διχαστικά σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός χρειάζεται ΕΝΟΤΗΤΑ.

(+) O Βαλβέρδε βλέπει σαν πρώτης τάξεως ευκαιρία τον Ολυμπιακό για να ξαναφτιάξει το όνομα του, μετά το αποτυχημένο πέρασμα του από την Βιγιαρεάλ και την απόλυση του.

(-) Υπάρχει διάθεση από κόσμο και διοίκηση να στηριχθεί όπως πρέπει; Είναι διατεθειμένος και ο ίδιος να δουλέψει για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και όχι για την επιστροφή του σε Ισπανική ομάδα;

Επισημάνσεις
* Ο Μαρινάκης μέσα σε ένα 24ωρο έκλεισε έναν προπονητή τον οποίο "πάλευε" να ψήσει ένα εξάμηνο ο Κόκκαλης για να μείνει στην ομάδα και μέχρι την αλλαγή στα διοικητικά είχε εισπράξει τρείς φορές το "όχι" ως απάντηση στην πρόταση επιστροφής. Και φυσικά ο λόγος της συμφωνίας δεν είναι οτι... ενθουσιάστηκε με τα μεγάλα όνειρα του Μαρινάκη ο Βαλβέρδε ή επειδή γεννήθηκε με την αφίσα του Μπούκοβι στο δωμάτιο του, αλλά... τα μπικικίνια. Ο μάνατζερ του Ερνέστο ικανοποιήθηκε από τα λεφτά που του πρόσφεραν, άλλες σοβαρές προτάσεις δεν υπήρχαν και του είπε "πες ναι ρε μαλάκα". Και έτσι το μεγάλο οικογενειακό πρόβλημα έγινε λεπτομέρεια.

* Αυτά περί "λευκής επιταγής" και "εν λευκώ παράδοσης της ομάδας" στον προπονητή είναι γραφικότητες. Ο προπονητής πρέπει να έχει το απόλυτο κουμάντο όσο αφορά τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του ποδοσφαιρικού τμήματος, όχι να κάνει γενικό κουμάντο στο τμήμα. Η μεγαλύτερη κατάρα σε μια ομάδα είναι να πείς σε προπονητή "επέλεξε εσύ όποιους παίκτες θέλεις", τη στιγμή που δίπλα στον εκάστοτε προπονητή βρίσκεται πάντοτε ένα κοράκι-μάνατζερ έτοιμο να προτείνει παίκτες. Κάπως έτσι ήρθε "πακέτο" με τον Ερνέστο ο Όσκαρ, που έχει μάνατζερ τον... ναι, σωστά μαντέψατε, τον Ινιάκι Ιμπάνιεθ. Χρειάζεται συνεργασία του προπονητή ο οποίος θα πεί τι παίκτες θέλει και σε τι θέσεις, μπορεί να προτείνει κάποιο όνομα, αλλά η απόφαση πρέπει να είναι συλλογική. Σημαντική η παρουσία του Κοβάτσεβιτς δίπλα στον Βαλβέρδε αφού εκτός του ότι συννενοούνται στην ίδια γλώσσα, έχουν και κοινή ποδοσφαιρική κουλτούρα. Να δούμε πως θα δουλέψει αυτή η συνεργασία...

* Ο Ραούλ Μπράβο θα αναστέναξε με ανακούφιση όταν έφυγε ο Λίνεν. Όταν θα άκουσε οτι επιστρέφει ο Βαλβέρδε, θα πλάκωσε τα ουϊσκια (το ίδιο και ο Μήτρογλου, αλλά αυτός το κάνει ούτως ή άλλως, με ή χωρίς Βαλβέρδε). Το ίδιο θα έκαναν και οι Γκαλίτσιος, Γιάννης Παπαδόπουλος - ενδεχομένως και ο Ντάρμπισιρ, αλλά αυτός έχει αποδειχθεί γκρινιάρης ούτως η άλλως, με όλους τους προπονητές μετά τον Βαλβέρδε.

* Ο Βαλβέρδε το 2008-2009 είχε στην ομάδα τον Μπελούτσι που έτρεχε για... τρείς, τον κανονικό Ντιόγο και τον Λουτσιάνο Γκαλέτι σε δαιμονιώδη φόρμα. Τώρα βρίσκει αντί του Μπελούτσι τον Μαρέσκα, αντί του Γκαλέτι τον Ρόμενταλ και αντί του Ντιόγο έναν σωσία του. Η ομάδα έχει τρύπες που πρέπει να καλυφθούν και μάλιστα γρήγορα. Σε κάτι λιγότερο από τρείς εβδομάδες έχουμε σέντρα στο πρωτάθλημα και δεν είμαστε για πειραματικές εντεκάδες...

* Ήμουν δηλωμένος fan του Ερνέστο Βαλβέρδε τη σεζόν 2008-2009. Ο Βαλβέρδε κατ'εμέ - και κατά πολύ κόσμο - δεν έπρεπε να φύγει εκείνο το καλοκαίρι απ'την ομάδα, αλλά να παραμείνει και 2η σεζόν για να δούμε τι μπορούσε να κάνει παραπάνω στον Ολυμπιακό. Άπαξ όμως και απολύθηκε / αποχώρησε από την ομάδα, καλώς η κακώς έγινε ιστορία, παρελθόν και εκεί θα έπρεπε να παραμείνει. Είναι πολύ πιο εύκολο σε μια επιστροφή να χάσεις την εκτίμηση κόσμου που σε εκτιμούσε, παρά να κερδίσεις την εκτίμηση του κόσμου που δεν σε έβλεπε με καλό μάτι. Για να μην πλατειάζω, το είπα και παραπάνω - οι επιστροφές στον Ολυμπιακό ποτέ δεν δούλεψαν. Ας ελπίσουμε για το καλό της ομάδας να δουλέψει αυτή η επιστροφή.

* Ο Μαρινάκης έχει καταλάβει σε πόσο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο Ολυμπιακός; Γιατί μέχρι τώρα δείχνει οτι δεν έχει καταλάβει ακριβώς...

* Προς αθλητικά ΜΜΕ : Σταματήστε για όνομα του Θεού το ανελέητο γλύψιμο στον Μαρινάκη. Ειδικά οι δικοί μας. Έχει όραμα για μεγάλα πράγματα ο Μαρινάκης επειδή έφερε τον Βαλβέρδε; Σοβαρευτείτε... Ας αποδείξει πρώτα οτι μπορεί να σταθεί σαν αφεντικό του Ολυμπιακού και μετά τον κάνουμε ήρωα.

* Το μεγάλο συν της πρόσληψης Βαλβέρδε : Με την έλευση ενός προπονητή "πουλέν" του μεγαλομετόχου και κατ'επέκταση των ΜΜΕ, εκμηδενίζονται οι δικαιολογίες για τους παικταράδες μας... Οπότε καλά θα κάνουν να αρχίσουν να τρέχουν στο γήπεδο, για να μην τρέχουν στου Ρέντη.

* Ααααααααυτά είναι... :) ΠΑΛΙ ΤΕΖΑ;