28 Ιουν 2010

Οράσιο Καρντόζο, (άλλη) μια παρ'ολίγον μεταγραφή...


Ο Οράσιο Ραμόν Καρντόζο αποτέλεσε στόχο και... παραλίγο παίκτη του Ολυμπιακού. Το γιατί θα το εξηγήσουμε στο τέλος του άρθρου. Γεννήθηκε στις 29/11/1979 στην πόλη Γκόγια της Αργεντινής. Μικρός το δέμας (1.73) ο Αργεντινός αμυντικός μέσος, αλλά πολύ δυναμικός - ενίοτε και "σκληρός" χαφ που δε διστάζει να ρίξει την κλωτσιά του όποτε χρειαστεί. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της πόλης του, απ'όπου μεταπήδησε στις ακαδημίες της Εστουδιάντες, με την οποία υπέγραψε το επαγγελματικό του συμβόλαιο το 1998 σε ηλικία 19 ετών. Εκείνη τη σεζόν έκανε και τις πρώτες του συμμετοχές με τη φανέλα της Εστουδιάντες, αγωνιζόμενος σε 4 παιχνίδια συνολικά. Την επόμενη σεζόν πρόσθεσε στο ενεργητικό του άλλες 10 συμμετοχές, ενώ το 1999-2000 αγωνίστηκε ως βασικός σε αρκετά μας, κλείνοντας τη σεζόν με 20 συμμετοχές, 6 κίτρινες κάρτες, 2 κόκκινες κάρτες και πετυχαίνοντας και το πρώτο του επαγγελματικό γκολ.

Τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά και την επόμενη σεζόν, καθώς ο Καρντόζο δεν έβρισκε θέση στην ομάδα - αγωνίστηκε μόλις σε 2 αγώνες - και η Εστουδιάντες αποφάσισε να τον παραχωρήσει ως δανεικό για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος στη Νουέβα Σικάγο. Αγωνίστηκε με επιτυχία σε 17 ματς πριν επιστρέψει στην Εστουδιάντες, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να κερδίσει θέση βασικού και αγωνίστηκε μόλις σε 10 παιχνίδια στην επόμενη σεζόν. Το 2003-2004 είχε μια "γεμάτη σεζόν" με 22 συμμετοχές (και τις απαραίτητες 6 κίτρινες κάρτες και 2 κόκκινες) και ακολούθως τις επόμενες δύο σεζόν είχε βρεί για τα καλά το δρόμο για την 11άδα : 20 συμμετοχές το 2004-2005 και 27 συμμετοχές στην τελευταία του σεζόν στην Εστουδιάντες, από την οποία αποχώρησε έπειτα από 151 συμμετοχές και 2 γκολ για λογαριασμό τις Κιλμές.

Στην Κιλμές τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όπως ενδεχομένως τα φανταζόταν, αφού αγωνίστηκε μόλις σε 7 παιχνίδια και στα μισά της σεζόν μεταπήδησε στην "γνωστή" του Νουέβα Σικάγο. Αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν και έμεινε ελεύθερος, όταν και δέχθηκε την πρόταση του νεοφώτιστου στην Superleague Αστέρα Τρίπολης, πρόταση την οποία αποδέχθηκε και ήρθε στην Ελλάδα. Η πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή : Ο Καρντόζο δέσποζε στη μεσαία γραμμή του Αστέρα, "κατάπινε" χιλιόμετρα με χαρακτηριστική ευκολία και ήταν φόβος και τρόμος για τους αντίπαλους χαφ, κερδίζοντας με το σπαθί του το παρατσούκλι "pitbull". Ήταν απ'τους κορυφαίους του Αστέρα στην εκπληκτική πρώτη του σεζόν στην Superleague και το καλοκαίρι του 2008 τα σενάρια για μεταγραφή του σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ έδιναν και έπαιρναν, με τον Αστέρα να ζητάει πάνω από 1.000.000 ευρώ για να τον παραχωρήσει. Το μοναδικό του γκολ στις 28 συμμετοχές του στην παρθενική του σεζόν στην Ελλάδα, έμελλε να το πετύχει στο στάδιο "Καραϊσκάκη" ενάντια στον Ολυμπιακό, με μακρινό σουτ σε έναν αγώνα που έληξε 1-1 και λίγο έλειψε να στοιχίσει στον Ολυμπιακό ένα πρωτάθλημα.

Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή για τον Καρντόζο. Τα σενάρια τον έφερναν πολύ κοντά στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008, μετά στον Παναθηναϊκό αλλά τελικά η παραμονή του στην Τρίπολη έδειξε να τον επηρεάζει, καθώς ήθελε να παίξει σε καλύτερη ομάδα. Ήταν βασικότατος πάντως και στη 2η σεζόν του, την οποία έκλεισε με 27 συμμετοχές και ένα γκολ, αλλά δεν ήταν το ίδιο καλός με την πρώτη του σεζόν. Στην τρίτη και τελευταία του σεζόν στην Τρίπολη ελάχιστες καλές στιγμές έχει να θυμάται κάποιος απ'τον Καρντόζο, ο οποίος κινήθηκε στη μετριότητα στις 20 συμμετοχές του, όπως και ο Αστέρας άλλωστε. Ο παίκτης δεν ήθελε να παραμείνει άλλο και ο Αστέρας δεν ήθελε να συνεχίσει να πληρώνει το συμβόλαιο του και τον άφησε ελεύθερο, μετά από μια τριετία, 75 συμμετοχές και 2 γκολ.

Ο Καρντόζο είναι ένας σκληροτράχηλος αμυντικός μέσος που δε διακρίνεται για την καλή κυκλοφορία της μπάλας και την ευχέρεια στο σκοράρισμα, αλλά για το δυναμισμό του. Προκάλεσε απορία γιατί ο Ολυμπιακός επέλεξε να ποντάρει σε αυτό το χρονικό σημείο, στη φάση της ανανέωσης δηλαδή της ομάδας, σε έναν ποδοσφαιριστή 31 ετών με αυτά τα χαρακτηριστικά που θα πιάνει και θέση ξένου για να λογίζεται ως "εναλλακτική λύση". Το σκεπτικό έλεγε πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται κατεπειγόντως, ενόψει των αγώνων του Europa League, αμυντικό χαφ και ο Καρντόζο δεν θα ήθελε χρόνο προσαρμογής.

Ο Αργεντινός μέσος έκανε διακοπές στην πατρίδα του, όταν ειδοποιήθηκε αιφνιδίως από τη διοίκηση του Ολυμπιακού να έρθει στην Αθήνα για να υπογράψει! Ο Καρντόζο φυσικά συμφώνησε προφορικά, αφού το συμβόλαιο του (περίπου 400.000 το χρόνο) δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Ολυμπιακό και  όλα έδειχναν οτι έστω και μετά από δύο χρόνια από τότε που πρωτοακούστηκε, θα φορέσει τα ερυθρόλευκα. Με αυτά και με αυτά ο Αργεντινός μέσος ήρθε στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΠΑΕ, όταν άκουσε την πρόταση του Ολυμπιακού που τον άφησε άφωνο : Ο Ολυμπιακός του πρόσφερε συμβόλαιο μεν, αλλά το συμβόλαιο προέβλεπε οτι θα έμενε στην ομάδα για τρείς μήνες και μετά (που θα είχε αποκτηθεί χαφ "όνομα") θα παραχωρείτο δανεικός. Ο Καρντόζο απέρριψε την πρόταση του Ολυμπιακού και έτσι άλλη μια "σίγουρη" μεταγραφή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.