1 Σεπ 2009

Μαρτσέλο Μπαλμπόα, ο... παραλίγο λίμπερο του Λίμπρεχτς...



Ο Μαρτσέλο Μπαλμπόα - καμμία σχέση με το.. Ρόκι Μπαλμπόα - γεννήθηκε στις 08/08/1967 στο Σικάγο και ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Cerritos J.C. της Καλιφόρνια, όπου προπονητής ήταν ο πατέρας του. Αγωνίστηκε στο κολέγιο του Σαν Ντιέγκο με την ομάδα των Nomads (την ομάδα του κολλεγίου) και απο εκεί βρέθηκε... στην εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1988 (πρεμιέρα με τη Γουατεμάλα) και ήταν βασικός στην ομάδα που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία. Με τη λήξη του Μουντιάλ βρίσκει συμβόλαιο στους San Francisco Bay Blackhawks όπου θα μείνει μόλις μια σεζόν, έχοντας 15 συμμετοχές αλλά και 7 γκολ, αξιοζήλευτη επίδοση για αμυντικό. Τη σεζόν 1992-1993 θα παίξει για τους Colorado Foxes και θα κερδίσει το βραβείο του αθλητή της σεζόν. Το καλοκαίρι του 1994 αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στο Μουντιάλ που διοργανώθηκε στη χώρα του και με το πέρας του Μουντιάλ ξεκουράζεται περιμένοντας προτάσεις εκτός των ΗΠΑ.

Η πρόταση ήρθε τελικά από εκεί που δε το περίμενε : Ο Τάϊς Λίμπρεχτς, που είχε αντικαταστήσει το Νίκο Αλέφαντο, επιμένει στην απόκτηση ενός λίμπερο για την άμυνα και ζητάει το Μαρτσέλο Μπαλμπόα για αυτό το ρόλο. Ο παίκτης δεν ήταν άγνωστος στον κόσμο λόγω κυρίως του πρόσφατου Μουντιάλ, όπου συμμετείχε και η εθνική μας ομάδα, αλλά δεδομένου οτι ο Μπαλμπόα δεν ήταν καλύτερος απ'τους ήδη υπάρχοντες αμυντικούς - καθώς και το γεγονός οτι ουδέποτε είχε παίξει σε κάποιο σοβαρό πρωτάθλημα - προβλημάτιζε τη διοίκηση. Σίγουρος για την επιλογή του ο Λίμπρεχτς ζητάει να τον φέρουν να δοκιμαστεί στο κλεισμένο φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα στο "Μαρακανά" του Βελιγραδίου για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι. Ο παίκτης αποδέχεται την πρόσκληση για δοκιμή και δηλώνει με σιγουριά : "Θα υπογράψω συμβόλαιο" ενώ τονίζει : "Είμαι λίμπερο".

Έρχεται λοιπόν το φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Μπαλμπόα, με το παρουσιαστικό που παρέπεμπε σε πρωταγωνιστή τσόντας των 80's, τα πηγαίνει καλά στο πρώτο 20λεπτο. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 0-1 με γκολ(άρα) του Τσαλουχίδη, αλλά οι πιτσιρικάδες Σέρβοι του Αστέρα με πρωταγωνιστή τον 21χρονο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς μας βάζουν στη μέση και μας βαράνε αλύπητα. Τελικό σκορ 4-1 με όλα τα γκολ να έχουν μπεί απ'την καρδιά της άμυνας (εκεί δηλαδή που έπρεπε να δεσπόζει ο λίμπερο) και τους Σέρβους ελέω Τοχούρογλου να χάνουν άλλα τόσα. Ο Λίμπρεχτς θα επιμείνει για την απόκτηση του αλλά το γεγονός οτι έπιανε θέση ξένου συν την απογοητευτική εικόνα του στο φιλικό, οδήγησαν τη διοίκηση να πεί "ξέχνα τον". Ο Μπαλμπόα έτσι, προστέθηκε στη λίστα αυτών που... παραλίγο να παίξουν επίσημο αγώνα, αλλά δε το κατάφεραν.

Ο Μπαλμπόα πάντως βρήκε συμβόλαιο στη Λεόν του Μεξικού όπου έμεινε για δύο χρόνια (1994-1996), και το 1996 επέστρεψε στην πατρίδα του. Πέρασε μια πενταετία (1996-2001) στους Colorado Rapids και το 2002 έκλεισε την καριέρα του στους Metrostars, αφού πρόλαβε να αγωνιστεί και σε 3ο Μουντιάλ, το 1998 στη Γαλλία! Το 1995 έγινε ο πρώτος Αμερικανός ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές στην εθνική ομάδα. Ψηφίστηκε αθλητής της χρονιάς (εκτός απ'το 1992) και το 1994, παίκτης της χρονιάς το 1994 ενώ έχει μπεί στην All-Star 11άδα του πρωταθλήματος των ΗΠΑ (MLS All-Time Best XI).