23 Μαΐ 2009

Για να δούμε, τι θα δούμε...


* Ο Σωκράτης Κόκκαλης επέστρεψε μετά την ολιγοήμερη απουσία του και την προσεχή Δευτέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, στην οποία θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων και τον νέο προπονητή της ομάδας, ο οποίος θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Τιμούρ Κετσπάγια. Μάλιστα, η εφημερίδα "Πρωταθλητής" (αλλά και η ιδίων συμφερόντων "Γάτα") το πάει λίγο παρακάτω και λέει πως ο πρόεδρος θα εμφανιστεί λάβρος κατά όσων τον αμφισβήτησαν. Ο πρόεδρος όμως θα πρέπει να σκεφτεί πως μερικές φορές, η σιωπή είναι χρυσός. Είναι καλύτερο να δώσεις "απαντήσεις" με τις πράξεις σου, παρά να επεκταθείς σε ένα θέμα που δεν ωφελεί να συζητάμε πλέον, γιατί είναι μη αναστρέψιμο - αναφέρομαι στο θέμα Βαλβέρδε. Ο Σωκράτης το μόνο που θα καταφέρει αν βγεί για άλλη μια φορά να επισημάνει οτι για όλα έφταιγε ο Ισπανός, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να πείσει και τον πλέον δύσπιστο οτι απλά προσπαθεί να αποτινάξει το δικό του μερίδιο ευθύνης στην όλη ιστορία.

* Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πάντα, θα γίνει απολογισμός και... υπεράσπιση των επιτευγμάτων του Ολυμπιακού στα τελευταία 13 χρόνια, τόσο σε επίπεδο τίτλων όσο και σε επίπεδο γηπεδικού, προπονητικού κέντρου και τα λοιπά. Με το συμπάθιο, πρόεδρε, αλλά το θέμα δεν είναι να εξιστορήσουμε αυτά που ξέρουμε, αλλά να μάθουμε τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε από εδώ και πέρα. Τα 12 πρωταθλήματα έχουν ήδη γραφτεί στην ιστορία, το προπονητήριο του Ρέντη και το Καραϊσκάκη είναι στολίδια όμως η ζωή συνεχίζεται. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα, πρόεδρε; Αυτό καίει τον κόσμο. Και τον καίει γιατί βλέπει οτι έχεις τη δυναμική - είτε με την είσοδο και άλλων μετόχων, είτε μόνος σου - να επενδύσεις στην ομάδα και να την πας ένα βήμα παραπέρα, αλλά δε το κάνεις.

* Αναφορικά με το θέμα Κετσπάγια τώρα. Ας αφήσουμε έξω την όποια προσωπική συμπάθεια ή αντιπάθεια έχει κανείς για τον Γεωργιανό. Ας εστιάσουμε στο κομμάτι που αναφέρει ο "Πρωταθλητής" : "Θέλουμε έναν προπονητή με ταλέντο και φιλοδοξία να προσφέρει στην ομάδα για πολλά χρόνια". Είναι παντελώς κακόγουστο πλέον και κουραστικό κάθε καλοκαίρι να αλλάζεις ορέξεις, πρόεδρε, λέγοντας το ένα καλοκαίρι οτι θέλεις να αναδείξεις έναν νέο προπονητή και το άλλο οτι θέλεις έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας. Για να μην πάμε στο άλλο σκέλος, πρόεδρε, που λέει οτι το "να μείνει στην ομάδα για πολλά χρόνια" με εσένα στην προεδρία είναι ουτοπικός συλλογισμός, έτσι απρόβλεπτος που είσαι.

* Ας μην προτρέχουμε όμως, ας περιμένουμε να δούμε τι θα πεί ο Socrates και τα αναλύουμε μετά.

* Όσο για τον Κετσπάγια; Προσωπικά δε τον συμπαθώ, δεν ξεχνάω ούτε τις καλοκαιρινές του δηλώσεις ούτε τη συμπεριφορά του στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό όταν αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και εν κατακλείδι δεν τον ήθελα στον Ολυμπιακό με τίποτα. Άπαξ όμως και δεν αλλάζει τίποτα με το να τον συμπαθεί κανείς ή να τον αντιπαθεί, αφού θα είναι ούτως η άλλως ο νέος μας προπονητής, το πρέπον είναι να περιμένουμε να δούμε τη δουλειά του και μετά να τον κρίνουμε. Σαν νεοπροσληφθείς που δεν έχει δουλέψει ποτέ στον Ολυμπιακό ξανά ως προπονητής στο παρελθόν, δικαιούται πίστωση χρόνου. Άλλωστε, καμμιά φορά βρίσκεις άψογους επαγγελματίες από εκεί που δε το περιμένεις και την πατάς απ'τους... Ολυμπιακάρες. Συν τοις άλλοις, ο Ολυμπιακός είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που αποβάλλει τα ξένα σώματα και δυστυχώς ή ευτυχώς, το αν κάποιος είναι ξένο σώμα φαίνεται από πολύ νωρίς.

* Στην τελική, ο μοναδικός που δεν φταίει είναι ο ίδιος ο Κετσπάγια. Ναι μεν γνωρίζει οτι η πλειοψηφία του κόσμου δε τον θέλει, αλλά δεν ήρθε από μόνος του να κάτσει στον πάγκο της ομάδας. Κάποιος τον έφερε και μάλιστα κάποιος που γνώριζε τις αντιδράσεις του κόσμου, τον οποίο κόσμο έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, ρίχνοντας και το αμίμητο "αν με βρίσουν φεύγω".

* Άλλα δημοσιεύματα πάλι, αναφέρουν ως σίγουρη την επάνοδο του Στέλιου Βενετίδη στον Ολυμπιακό μετά από 3 χρόνια. Ο Βενετίδης είχε τραυματιστεί προς τα τέλη του 2005, αν θυμάστε, παρακολούθησε το υπόλοιπο της σεζόν 2005-2006 από την εξέδρα και προς τον Απρίλιο τον έστελναν στο Βέλγιο να κάνει παρέα στον νεοαποκτηθέντα, Μάρκο Νε, με τον οποίο έγιναν φίλοι. Με το πέρας της αγωνιστικής περιόδου και την απόκτηση του Ντιντιέ Ντομί, ο Βενετίδης αποδεσμεύτηκε και κατέληξε στη Λάρισα.

* Ο Βενετίδης ήταν ένας φιλότιμος αμυντικός, γρήγορος, με σχετικά καλή τεχνική για μπακ, σχεδόν άριστος στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά με μηδαμινή συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Έκανε πολύ καλές σεζόν στη Λάρισα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι ήταν απαλλαγμένος απ'το άγχος του πρωταθλητισμού. Αναμφισβήτητα είναι ένας χρήσιμος ποδοσφαιριστής. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί έφυγε απ'την ομάδα το καλοκαίρι του 2006, αλλά αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό της επανένταξης του στην ομάδα στα 32 του. Είναι ρε πρόεδρε που ο άτιμος ο Βαλβέρδε ήθελε να φέρει μεγάλους σε ηλικία παίκτες και θα ανέβαζε το μέσο όρο της ομάδας...

* Τη Δευτέρα τα σπουδαία λοιπόν. Χαλαρώνουμε για Σ/Κ λοιπόν και αναμένουμε. Δηλαδή τι χαλαρώνουμε, που η ομάδα μπάσκετ μας το χάλασε πάλι...