1 Ιαν 2009

PESETER-ΕΙΑΔΑ 2003 (ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ)


9/5/2003, 12:21:01


Το "μυθιστορηματικό" αυτό κείμενο γράφτηκε το Μάϊο του 2003, ημέρα Παρασκευή, δύο ημέρες δηλαδή πριν το 3-0 της Ριζούπολης (Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0).

ΜΕΡΟΣ 1ο : ΠΡΟΟΙΜΙΟ…
Ήταν μια έντονη εβδομάδα. Τόσο ο κόσμος του Ολυμπιακού όσο και οι παίκτες (άλλα και η διοίκηση) είχαν θαυμάσει για άλλη μια φόρα την αξιοπιστία που μονό ένας αγώνας ΠΑΟ - ΟΦΗ μπορούσε να προσφέρει. Όλοι έβλεπαν τους πάντες να προσπαθούν μανιωδώς να κόψουν πόντους από τον Ολυμπιακό, την ίδια στιγμή που διαιτητές κομάντο και ομάδες δορυφόροι έκαναν το παν για να οδηγηθεί ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι με διαφορά μεγαλύτερη των τριών βαθμών, ώστε οι "πράσινοι" να πάνε χωρίς άγχος στη Ριζούπολη - άλλα και οι οπαδοί του Θρύλου να μην πάνε, απογοητευμένοι από την απώλεια του τίτλου. Ο προπονητής του ΟΦΗ έβγαλε όσους παίκτες χρειαζόταν, ώστε να ξεκουράσει ο Μαρκαριάν τη βασική του ενδεκάδα - την οποία παρεμπιπτόντως δεν την αλλάζει ούτε στα οικογενειακά διπλά. Όλοι θαύμασαν τον... Μπεν Λίπερ (όσοι διαβαζαν το "ΜΠΛΕΚ" θα τον θυμούνται) που είχε κάτω από τα δοκάρια του ο ΟΦΗ. Όλοι θαύμασαν τον χαλύβδινο Θανάση Κολιτσιδάκη, σε μια εμφάνιση που μονό με το προ τριετίας-τετραετίας παιχνίδι μπορεί να συγκριθεί... τότε που προσπαθούσαν να βγάλουν πρώτο σκόρερ τον Βαζέχα. Ο ίδιος προπονητής σε μια κρίση… αυτοκριτικής ζήτησε "συγγνώμη" για την κακή εμφάνιση.

Τα νερά ήρθε να ταράξει ο Σωκράτης Κόκκαλης. ο ισχυρός ανήρ της ΠΑΕ που με μια κίνηση-ματ έταξε ένα αστρονομικό πριμ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάνοντας και τους πλέον αδιάφορους παίκτες να ονειρεύονται τον τίτλο (άρα και πολλά-πολλα ματσάκια με 100 ευρώ στην παντελόνι τους). Σε συνδυασμό με τα καραγκιοζλίκια των ΒαρδινογιαννοΦιλιππήδηδων για τα αντιντόπινγκ κοντρόλ σε όλους, για την "ανησυχία για το διαιτητή", για τους 3 εισαγγελείς, τους 150 δικαστικούς κλητήρες, 1500 σεκιουριτάδες και 10.000 νοματαίους για προστασία, η ατμόσφαιρα πριν το ντέρμπυ είχε αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι.

Η αλήθεια είναι ότι οι πράσινοι που από πολύ νωρίς βρέθηκαν να καθαρίζουν ματσάκια χωρίς άγχος, έδειχναν να φοβούνται τον Ολυμπιακό. Αυτός ο φόβος απέναντι στην ερυθρόλευκη διαρκεί 7 χρόνια, άλλα ποτέ άλλοτε - ειδικά οι διοικούντες της ΠΑΕ με την αλογοτροφή στο στήθος - δεν έδειξαν τόσο φόβο απέναντι σε έναν τόσο ταλαιπωρημένο, λαβωμένο και αποδεκατισμένο Ολυμπιακό. Αυτή όμως είναι και η επιβεβαίωση του κανόνα που λέει ότι "το πληγωμένο θηρίο είναι πολύ πιο επικίνδυνο"... Αυτό φρόντιζε ο Παναθηναϊκός να το αποδεικνύει καθημερινά, με πάσης φύσεως τρόπους. Πότε με "ειδήσεις" του κώλου από τα Βαρδινογιαννικών συμφερόντων MEGA & STAR Channel, πότε με "πρωτοσέλιδα" από τις γνώστες πράσινες εφημερίδες, πότε με δηλώσεις παλαιμάχων που γαμούσαν τις γυναίκες τους γνωστοί ηθοποιοί... Όλα αυτά είχαν προετοιμάσει ένα πολεμικό κλίμα με αντεγκλήσεις εκατέρωθεν, άλλα φαινόταν καθαρά ποιός φοβόταν ποιόν...

ΜΕΡΟΣ 2ο : Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ…
Παρά τις δηλώσεις αισιοδοξίας των πρασίνων για το θετικό αποτέλεσμα (άρα και τον τίτλο), η διστακτικότητα και ο σκεπτικισμός ήταν πλέον διακριτός στα μάτια και των πλέον αισιόδοξων. Στον πλανήτη... "Happy" βέβαια βρίσκονταν οι πιο καλοί φίλοι του ανθρώπου, Τάκης Φύσσας και Γιώργος καραγκούνης : Ο Καραγκούνης γιατί ονειρευόταν ότι με το που τελειώσει το πρωτάθλημα θα πάει στην Ίντερ, θα γίνει αμέσως βασικός και μπορεί να βρει και καμία πιθηκίνα να γαμήσει (γιατί εδώ και χρόνια που έπαυσε να έρχεται το τσίρκο "MEDRANO" στην Ελλάδα το παλικάρι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα αγαμίας). Ο δε Φύσσας, ως γνωστόν είναι ο γνωστός μαλάκας που πάντα πριν τα ματς κάνει δηλώσεις και μετά πάντα κάνει το Σουηδό (sorry, Par). οι πιο σοβαροί (Bαζέχα, Χένρικσεν) δε συμμερίζονταν το κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας και κράταγαν και μια πισινή με δηλώσεις όπως "θα δούμε ποιος θα νικήσει", "δύσκολο το ματς" κλπ.

Στον αντίποδα, μετά και την παρέμβαση Κόκκαλη, το κλίμα στην ομάδα του Ολυμπιακού είχε γίνει πολύ καλό και οικογενειακό μετά από πολύ καιρό. Οι παίκτες αφού ξεπέρασαν ένα-ενα τα εμπόδια που κάποιες στιγμές φάνταζαν ανυπέρβλητα, δεν είχαν πλέον τίποτε να φοβούνται. Ούτε κάποιον τραυματισμό, ούτε κάποια κάρτα, ούτε τίποτα. Το καλό προηγούμενο που είχαν δημιουργήσει από πέρυσι τέτοια εποχή με αντίπαλο την ΑΕΚ - καθώς και το φορμάρισμα παικτών - κλειδιών την κατάλληλη στιγμή, έκαναν τους παίκτες να αισθάνονται "καβάλα στο άλογο".

Εν μέσω δηλώσεων, αντεγκλήσεων, παροτρύνσεων από τους οπαδούς εκατέρωθεν, πολέμου πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, λασπομαχίας από πλευράς Παναθηναϊκού άλλα και... μπύρας 13 (για να μην ξεχνιόμαστε), η εβδομάδα κύλησε για όλους γοργά. Η Κυριακή έφτασε και στις 18.00 η αποστολή του Ολυμπιακού αποθεούμενη έφτανε στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Η στατιστική ώρες ώρες είναι αμείλικτη. Και η στατιστική της τελευταίας επταετίας στα ντέρμπυ με το βάζελο έδειξε ότι ο Ολυμπιακός τις μοναδικές (2) ήττες του τις έκανε επί Κάτανετς και Μπιγκόν, όταν έπαιξε με ένα άτυπο 3-5-2. Το 2000 επειδή ο ανακατωσούρης ιταλός είχε αλλάξει θέσεις σε όλο τον κόσμο και στο ματς του φετινού πρώτου γύρου, το 3-5-2 του Κάτανετς προδόθηκε από την χρησιμοποίηση 2 παικτών σε κάθε πλευρά που άνετα έμπαζαν στη μέση τους μοναδικούς 2 πλάγιους του Ολυμπιακού. Αυτό το είχε πληροφορηθεί ο Όλεγκ Προτάσοφ άλλα το έμαθε και από πρώτο χέρι από τους Σίνισα Γκόγκιτς - Βασίλη Καραπιάλη, που έζησαν αρκετούς θριάμβους (ειδικά ο δεύτερος) επί του αιωνίου αντίπαλου.

Οι παίκτες άρχισαν να αλλάζουν και ο Όλεγκ Προτάσοφ να παίρνει τις σημειώσεις του ανά χείρας για να ανακοινώσει τους 11 βασικούς. οι πρώτες του κουβέντες έδωσαν το έναυσμα ότι το αστείο τέλειωσε, ήρθε η ώρα των αποδείξεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο. "Παιδιά, ακούστε" είπε στους παίκτες. Οι παίκτες σώπασαν μετά την παρέμβαση και του Άρη Ποΐλα. Ο Προτάσοφ συνέχισε : "Όλη τη σεζόν περάσατε δύσκολες καταστάσεις. αλλαγές προπονητών, τραυματισμούς, τιμωρίες, προβλήματα... ήρθε όμως η ώρα της ανταμοιβής. Ότι και να προσπάθησαν να σας κάνουν, όσο και αν προσπάθησαν να σας ταπεινώσουν, δεν τα κατάφεραν. Είστε εδώ, δυνατοί. Διεκδικείτε άλλο ένα πρωτάθλημα και..."

…η πόρτα άνοιξε και μπήκε μια επιτροπή οπαδών του Ολυμπιακού που πρόσφερε στους παίκτες κασκόλ και ευχές, δείχνοντας ότι ο λαός του θρύλου είναι εκεί, δίπλα στην ομάδα, όπως πάντα. Το κλίμα έγινε ακόμα πιο ευχάριστο στα αποδυτήρια, αφού η παρέμβαση αυτή έδιωξε το άγχος από όλους. Ο Όλεγκ Προτάσοφ συνέχισε : "Όπως έλεγα, είστε εδώ και πατέ για το 7ο συνεχόμενο. είναι η ευκαιρία να γράψετε τα ονόματα σας με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή είναι η ευκαιρία...". Η πόρτα χτύπησε και πάλι. Ήταν ένα χτύπημα νευρικό, ανυπόμονο.

ΜΕΡΟΣ 3ο : Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ…
Η πόρτα των αποδυτηρίων άνοιξε και μια γνώριμη μορφή με κοντομάνικο έκανε την εμφάνιση της. ήταν ο Νίκος ο Αλέφαντος ! Ο Αλέφαντος έκλεισε την πόρτα και είπε : "Ήρθα να σας τα πω ένα χεράκι στα γρήγορα, πριν με δει αυτό το πιράνχας ο Λούβαρης και βάλει να με πετάξουν έξω".

Ο Γκόγκιτς με τον Καραπιάλη που ήταν στα αποδυτήρια προσπάθησαν να εξηγήσουν στον Αλέφαντο ότι ο Ολυμπιακός έχει προπονητή τον κο Προτάσοφ. Η απάντηση ήρθε αμείλικτη : "Έλα μωρέ τώρα. Έλα μωρέ τώρα που θα γίνει προπονητής και η Τιτίκα. Αυτός είναι πιο πίσω και από τον Μάρκοβιτς. Πεντακόσια χρόνια πίσω. Δώσε μου εμένα έντεκα γρήγορα παιδιά να στα προπονήσω και σε 2 μήνες βγαίνουν και κάνουν τους αντίπαλους κολυμπηθρόξυλο. Ρε εγώ πήγα στο Μιλάνο και είδα που ο Αντσελότης έχει ένα κομπιούτερ για κάθε παίκτη. Εργομετρικά, αίματα, καρδιές, όλα. Εδώ πάει η Τιτίκα με το σύστημα που έπαιζε και ο απατεώνας ο Κωστέας-Γείτονας, που το είχε κλέψει από την άλλη την απάτη το Μπάγεβιτς. Παίξτο σωστά ρε Τιτίκα το 4-4-2. Εγώ είμαι εδώ να σου πω πως παίζεται σωστά".

Ο Όλεγκ Προτάσοφ έμεινε άφωνος από το παραλήρημα του Aλέφαντου, ο όποιος συνέχισε απτόητος.

"Ρε εδώ επιστράτευσαν το Δομάζο, τον κουμπάρο του Βαρδινογιάννη για να κάνει δηλώσεις... Ποιόν, το Δομάζο, που έχει φάει τις απίστευτες πούτσες από τον Ολυμπιακό, το Δομάζο που του γαμούσε ο Πρέκας τη γυναίκα και τον κορόιδευε 30.000 κόσμος κάθε Κυριακή. Ο Δομάζος έχει μιλήσει για "μικρό πρόεδρο σε μικρή ομάδα". Ο Δομάζος που αποτελεί το άρμα του Βαρδινογιάννη όταν θέλει να πει κάποια πράγματα στους εκάστοτε προπονητές, ποδοσφαιριστές - πάντα υπό τη μορφή δηλώσεων. Δείτε το ρε εγωιστικά… Αυτοί δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα… Είναι ένα τσούρμο από κωλοπαίδια που πότε δεν παραδέχεται την ανωτερότητα του αντίπαλου, άλλα νομίζει ότι όλα όσα κάνει είναι αγγελικά πλασμένα και καλώς καμωμένα. Τολμάνε να μας μιλάνε αυτοί, που καθιέρωσαν τον βαλιτσοφόρο παράγοντα… Αυτοί που με τους Ασλανίδηδες, τους Μαντζεβελάκηδες και τους Βαρδινογιάννηδες γαμήσανε ότι είχε αγάμητο το έρημο το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μου στρίβετε τα άντερα όταν σας βλέπω να χαζογελάτε και να χαριεντίζεστε με τους Παναθηναϊκούς, που κάθε τρεις και λίγο τρέχουν στους διαιτητές και κλαίνε ότι τους αδικούν και ευνοούν εσάς, που κάθε τόσο σας αμφισβητούν δημόσια, που κάθε τόσο σας κάνουν τσαμπουκάδες… Παρ'όλα αυτά, κάποιοι από εσάς, σα τους μαλάκες πάτε και τους χαζογελάτε. Ρε ο βαζέλας δε θέλει χάδι… Γαμήσι θέλει και στρατιωτικό περίπατο. Βλέπω σε κάθε αγώνα τον Κυργιάκο και το Μπασινά να σας σπρώχνουν και να σας βρίζουν και εσείς να γελάτε… Γιατί ο Κυργιάκος δεν πάει να κάνει μαγκιές στον Τζιοβάνι; Γιατί ο Μπασινάς δεν πάει για μαγκιές στον Ζε Ελίας; Γιατί δε τους παίρνει. σας βρίσκουν εσάς τους υπόλοιπους χαλαρούς και σας τσαμπουκαλεύονται. Αν θέλετε να λέγεστε Ολυμπιακοί πάνω απ’ολα και επαγγελματίες, αυτά δεν πρέπει να περνάνε. Ο σωστός επαγγελματίας, αν θέλετε να το πάμε έτσι, δεν ανέχεται να τον προσβάλλει κανένας πούστης πάνω στη δουλειά του, αν θέλει να λέγεται σωστός".

Οι παίκτες εμβρόντητοι παρακολουθούσαν τον παραληρούντα Αλέφαντο. Άλλοι κούνησαν με νόημα το κεφάλι, άλλοι κοιτούσαν αποσβολωμένοι. Ο Αλέφαντος συνέχισε :

"Το σημερινό παιχνίδι δεν έχει να κάνει μονό με τον 7ο συνεχόμενο τίτλο... Πολλοί προσωπικά τον έχουν γραμμένο στ'αρχίδια τους τον τίτλο και σκέπτονται άλλος τη μεταγραφή του... Γιαννακόπουλε... και άλλος το πριμ του προέδρου. Ο 7ος τίτλος ρε θα είναι κάτι που δεν έχει επιτευχτεί πότε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και ούτε πρόκειται να το επαναλάβει κανένας εκτός από τον Ολυμπιακό στο μέλλον. Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό; Άλλο θέλω όμως να πω. Το σημερινό παιχνίδι έχει να κάνει με το πόσο αξίζει ο καθένας από εσάς να φοράει παντελόνια και να λέγεται άντρας. Δε γίνεται Αμανατίδη να σε χτυπά στα μούτρα ο Ολισαντέμπε και να μου το παίζεις ενωτικός και "δεν τρέχει τίποτα" και καλά, όταν ο ίδιος λίγο αργότερα κωλοδαχτυλιάζει τους οπαδούς που σε ζητωκραυγάζουν... Δε γίνεται Γιαννακόπουλε να ζητάς 400 μύρια το χρόνο, όταν μου πηγαίνεις τσούκου τσούκου από δεξιά και αντί να κάνεις ένα ντου να τους γαμήσεις τον αδόξαστο, να μου γυρίζεις τη μπάλα πίσω στον Καρεμπέ... Δε γίνεται ρε μαλακισμένα, που θέλετε να λέγεστε και Ολυμπιακοί και Έλληνες, να παθιάζεται περισσότερο ο Καρεμπέ, ο Τζιοβάνι και ο Καστίγιο και εσείς να μου ανέχεστε τις προκλήσεις σα τις πουτάνες. Έτσι είναι οι άντρες ρε; Η μήπως περισσότερο από τον ανδρισμό σας και τον εγωισμό σας βάζετε το "παντελόνιασμα" των χρημάτων ; Διάβαζα τις προάλλες στο "Active" τη συνέντευξη του Γιαννακόπουλου που έλεγε ότι "τον προκαλούν, του βρίζουν την οικογένεια άλλα δεν αντιδρά γιατί είναι επαγγελματίας". Μπράβο κύριε μαλάκα. Χίλια μπράβο. Δίνεις έτσι το δικαίωμα να έρχεται λοιπόν ο κάθε φυματικός χλεμπονιάρης και να σου λέει τα μύρια όσα, επειδή ξέρει ότι δε θα αντιδράσεις. Και όταν λέω να αντιδράσεις δεν εννοώ να τον χτυπήσεις, άλλα να του δώσεις να καταλάβει μέσα στο παιχνίδι ότι "οι μαγκιές άλλου παλιόπουστα".

Ο Αλέφαντος πήρε μια ανάσα και είπε : "Καθίστε ρε χάμω τώρα να σας πει ο άρχοντας πως θα παίξετε". Οι παίκτες είχαν μείνει κάγκελο, άλλα και με την προτροπή του Άρη Ποΐλα έκατσαν.

ΜΕΡΟΣ 4ο : ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ…
"Κατεργιαννάκη... βρίσκεις τη φόρμα σου σιγά σιγά αγόρι μου. Σήμερα όμως παίζεις με τον αιώνιο αντίπαλο, έχοντας κακό προηγούμενο από το πρώτο ματς. Άμα σε δω να τρέμεις σύγκορμος πάλι κάθε φόρα που οι αντίπαλοι περνάνε τη σέντρα, θα μπω μέσα και θα κάτσω εγώ στο τέρμα. Ρε, είναι δυνατόν 2 μέτρα άνθρωπος αντί να βγαίνει και να τρέμει η γη, να τρέμει ο ίδιος σα το ψάρι; Θέλω να δω τον καλό Κατεργιαννάκη που είδα πέρυσι στο ΟΑΚΑ με τον Άρη και που φέτος είδα από το ματς με την ΑΕΚ και μετά. Χρωστάς στον Ολυμπιακό ένα "τρίποντο" σήμερα, από το παιχνίδι του πρώτου γύρου. Σήμερα θα κατεβάσεις τα ρολά και θα πανηγυρίσεις στα μούτρα τους στο τέλος του ματς. Σήμερα δεν τρώς γκολ. Κατάλαβες";

Ο Κατεργιαννάκης έσκυψε το κεφάλι και έκανε ένα νεύμα. Ο Αλέφαντος συνέχισε...

"Αμανατίδη... Ρε αγόρι μου, εσύ ήσουν ο καλύτερος μαντουμαδόρος, η πρώτη πρεσαδούρα... Έχεις καταντήσει σαν Ελβετικό τυρί, σε περνά ο κάθε φίτσουλας. Σήμερα θα πιάσεις τον Κόλκα και θα φανταστείς ότι είσαι Σουλιώτης και αυτός Τούρκος που έρχεται να σε σφάξει και να σου πηδήξει τη γυναίκα. Σήμερα θα κάνεις το παιχνίδι της ζωής σου. Σήμερα δε θέλω να δω τα κυριλίκια και το συναινετικό υφάκι προς κανένα... Σήμερα έχουμε πόλεμο. Συνεννοηθήκαμε";

Ο Αμανατίδης έδειξε να κατάλαβε... Ο Αλέφαντος στράφηκε στον Θανάση Κωστούλα :

"Κωστούλα... έλα δω λεβέντη μου".

Ο Κωστούλας πλησίασε. ο Αλέφαντος τον κοίταξε και του είπε : "Εσύ θα πιάσεις τον αλήτη το μαύρο τον αρρωστιάρη τον Ολισαντέμπε. Αυτόν που σας έκανε κωλοδάχτυλα στη Λεωφόρο. Αυτόν που σου έχει βάλει 4 γκολ όσες φορές τον πιάνεις μαν το μαν. Σήμερα λοιπόν όχι δε θα σου κάνει γκολ, άλλα δε θα ακουμπήσει μπάλα. Από εσένα περιμένω να είσαι αμείλικτος. Θέλω ασφυκτικό πρέσινγκ από την αρχή έως το τέλος του ματς. Να μην πάρει ανάσα, να μην πατήσει περιοχή καθόλου. Κατάλαβες";

Ο Κωστούλας αναλογίστηκε ότι μια καλή εμφάνιση σήμερα θα ήταν βάλσαμο για την ψυχολογία του, σκεπτόμενος ότι στη φετινή σεζόν δεν έχει κάνει και τόσο καλά παιχνίδια. "Και βέβαια κατάλαβα... θα δείς", ήταν η απάντηση του. Ο Αλέφαντος συνέχισε :

"Άντζα... εσύ θα πιάσεις το Λυμπερόπουλο. Δε θα τον αφήσεις να κάνει τις γνωστές μαγκιές του με τους αγκώνες και τις μαλακίες του. Εδώ δεν είναι Λεωφόρος και δεν περνάνε αυτά. Θα τον πιάσεις από την αρχή και θα τον ακολουθείς. Του αρέσει να κινείται στα άκρα της περιοχής για να αφήνει χώρο στον καραγκούνη να έρχεται από πίσω για το σουτ. Γι'αυτό το λόγο δε θέλω να δω επελάσεις α-λα Μπεκενμπάουερ, γιατί θα μπω μέσα και δε σε σώζει τίποτα. Έκανες καλή χρόνια φέτος, τώρα είναι η ευκαιρία να δείξεις ότι έχεις και διάρκεια. 100% συγκέντρωση επί 90+ αγώνα. Άντε μπράβο, είσαι και 2 μέτρα άνθρωπος... Α, και που είσαι. Τη μπάλα θα την αλλάζεις σίγουρα και με τη μια και δε θα μου κάνεις ντριμπλίτσες και μαλακίες. Άντε μπράβο...".

"Βενετίδη... τρέχεις αδιάκοπα και μαρκάρεις. Σήμερα όμως θα κάνεις το καλύτερο σου παιχνίδι. θα κόψεις, θα ράψεις, θα μοιράσεις, θα ματώσεις, απ'ολα θα κάνεις. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε ΠΑΟΚ, ούτε Ξάνθη. Εδώ η ισοπαλία και η ήττα δε συγχωρούνται, οι γαύροι δε τις έχουν τις λέξεις στο λεξικό τους. Θα πιάσεις αυτή τη λουλού τη μικρή Δανέζα το Μικάελσεν και δε θα τον αφήσεις να κάνει κιχ. Γκέγκε; Σήμερα εσύ με το Τζόρτζεβιτς θέλω να χαζεψετε τους Μικάελσεν - Σεϊταρίδη. Θέλω να φτύσουν το γάλα της μάνας τους."

"Γιαννακόπουλε... Το σημερινό παιχνίδι θα κρίνει αν θα πάρεις σύνταξη από τον Ολυμπιακό η αν θα πάρεις τον πούλο. Οι αποφάσεις δικες σου. Ζήτησες 400 εκατομμύρια, αν δε φωνάξεις στο γήπεδο με την απόδοση σου ότι "δε τα ζητώ, τα απαιτώ" και να καρφώσεις τα γκολάκια σου στο βάζελο, βγάλε τη φανέλα μόνος σου αγόρι μου και τράβα στην Καισαριανή να σκοτώνεις μπεκάτσες. Αν πάλι σκέπτεσαι να φύγεις το καλοκαίρι, τι το καλύτερο από το να φύγεις αποθεούμενος από 5.000.000 γαύρους; Μπες μέσα ρε με τσαμπουκά... Που είναι ρε το πάθος που έδειχνες στους Ευρωπαϊκούς αγώνες; Εδώ είναι πόλεμος, δεν είναι επίδειξη μόδας. Μπες και παίξε και βγάλε και καμιά σέντρα... Σύμφωνοι ;"

"Καρεμπέ... εσύ παιχταρά μου θα μπεις μέσα και θα τους καταπιείς όλους στο κέντρο. Ποιοι Καραγκούνηδες και ποιοι Μπασινάδες μωρέ, μια τρίχα από τ'αρχίδια σου είναι και οι δυο. Όταν εσύ έπαιζες στην εθνική Γαλλίας, στην Σαμπντόρια και στη Ρεάλ, αυτοί προσπαθούσαν να μάθουν τι είναι αυτό το στρογγυλό και γιατί αυτοί οι μαντράχαλοι το κυνηγάνε για να το κλωτσήσουν. Και άμα σου πουν τίποτα για τη γυναίκα σου μη τσιμπήσεις... Στην επομένη ευκαιρία που θα βρείς, κάνε μια κόντρα με τα γερά ποδάρια που έχεις και στείλτον στο νοσοκομείο τον πούστη, νόμιμα. Από εσένα περιμένω καλές κάθετες μπαλιές και περιμένω να κάνεις αλλαγή τον Καραγκούνη. Αν εξουδετερώσεις αυτόν, οι βάζελοι δε θα μπορούν να σταυρώσουν μπαλιά."

"Ζέτερμπεργκ... Α ρε οργανωτή μου εσύ... Α ρε να σε είχα εγώ δεκάρι, θα είχες βάλει 10 γκολ και θα είχες 10 ασίστ σε κάθε παιχνίδι. Εσύ ρε είσαι επιθετικός χαφ. Ο Μπασινάς πρέπει να φοβάται εσένα και όχι εσύ το Μπασινά. Προσπάθησε να περάσεις προς το Χούτο και το Τζιοβάνι όσο το δυνατόν περισσότερες κάθετες μπαλιές. Το κριάρι ο Κυργιάκος δε μπορεί να αντιμετωπίσει το Τζιοβάνι με τη μπάλα στα πόδια, ούτε ο μπάρμπα-Χένρικσεν να προλάβει το Χούτο στο σπριντ. Κάνε τον κόσμο να τραγουδάει το όνομα σου".

"Τζόρτζεβιτς... Εσύ είσαι ρε ο σούπερ σταρ του ντέρμπυ και όχι οι Ολισαντέμπηδες και οι Λυμπερόπουλοι… Ρε όταν εσύ φόραγες τη φανέλα της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, ο ένας κυνήγαγε λιοντάρια στη Νιγηρία και ο άλλος μάζευε σύκα στην Καλαμάτα. Μπες μέσα και γάμησε τα όλα. Τρέξε τη δεξιά τους πλευρά, με το Βενετίδη από πίσω σου ο Μικάελσεν και ο Σεϊταρίδης θα ψάχνουν να βρουν που πήγατε και οι δύο. Και πρόσεξε επίσης τις στημένες φάσεις… Αν δω να ξαναεκτελέσεις κόρνερ και να μη μπορείς να σηκώσεις τη μπάλα από το έδαφος, θα μπω μέσα και θα σου κόψω τον κώλο. Τρέξτε τους οπότε πρέπει, δεν έχουν κουράγιο να σας ακολουθήσουν."

"Τζιοβάνι... Έλα ρε μάγε... Έλα ρε γίγαντα... εσύ είχες υποσχεθεί ότι θα πάρεις μόνος σου το πρωτάθλημα φέτος. Κάνε τα δικά σου και φέρτο στο λιμάνι για 7η φορά και οι γαύροι θα σε κάνουν εικόνισμα στα σπίτια τους. Τη φωτογραφία σου θα έχουν και θα προσεύχονται κάθε πρωί και βράδυ ρε.... Κάρφωσε μια γκολάρα παιχταρά μου… Πάρε την ομάδα στις πλάτες σου και γάμα τους τον αδόξαστο. Κάνε τα μαγικά σου, μοίρασε τις πάσες σου και στείλε τους Φιλιππίδηδες να πάνε να κλάψουν παρέα με τα άλλα λαμόγια που τους σιγοντάρουν για την αδικία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Να ξέρεις ότι σήμερα θα φας πολλή κλωτσιά από τον τσέλιγκα τον Κυργιάκο. Προσπάθησε να μην εκνευριστείς, άλλα να τον γαμήσεις ποδοσφαιρικά. Δε θέλω να δω από εσένα κατάχρηση ντρίμπλας, άλλα πάθος. Γάμα τους παιχταρά μου! Γάμα τους Βραζιλιάνικα..."

"Χούτο... ΄Ήρθε η ώρα να κάνεις κι εσύ ένα καλό παιχνιδάκι και να καθαρίσεις για πάρτη των άλλων... Όχι να τη στήνεις μέσα στην περιοχή όπως έκανε ο Αλεξανδρής - που είναι πουτάνα μεγάλη - και οι άλλοι οι μαχητές να καθαρίζουν για πάρτη σου. Σήμερα θα κάνεις γκολάκι και θα κάνεις και γιο-γιο το μπάρμπα-Χένρικσεν. Εντάξει" ;

Ο Προτάσοφ με το Γκόγκιτς προσπάθησαν κάτι να πουν. ο Αλέφαντος τους αποστόμωσε με το "ναι, ναι ρε... μάθετε μπαλίτσα απ'τον άρχοντα. Ρε άμα τους είχα εγώ το καλοκαίρι και τους έκανα προετοιμασία με τις ασκήσεις που μου'δωσε ο Κούπερ και ο Τζακερόνης, θα το'χα καθαρίσει το πρωτάθλημα από τον πρώτο γύρο. Άϊντε... αδελφές και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια... άϊντε μπράβο... Άκου πράγματα ρε, θα'ρθει ο Αρμένης ο Μαρκαριάν, ο μυρωδιάς, να πάρει το ματσάκι από τον Αλέφαντο. Αυτά δε τα λένε ρε ούτε στους ζουλού. Ρε ο άνθρωπος θεώρει απώλεια τον αστυνόμο Σαϊνιο, που τον είχε στην εξέδρα σε όλο το πρωτάθλημα. Ρε είναι άπατη ρε ο άνθρωπος. Κότα είναι ρε, λειράτη. Η μάλλον τι κότα, λαγός είναι...".

Εκείνη τη στιγμή μπήκε μέσα ο Γιώργος Λούβαρης - ο οποίος ειχε πληροφορηθεί την επίσκεψη του "Αλέ" - με δύο σεκιουριτάδες και τους είπε "οδηγήστε τον κύριο έξω". Οι σεκιουριτάδες άρπαξαν αγκαζέ τον Αλέφαντο και τον οδήγησαν έξω. Η φωνή του Νικόλα αντηχούσε στους διαδρόμους της Ριζούπολης : "Ρε η φανέλα του Ολυμπιακού έχει αρχίδια μονή της γιατί είναι αρσενική φανέλα... η φανέλα είναι ικανή να γεμίσει τον αντίπαλο από μονή της ρε... όσοι φοβούνται να τη βγάλουν και να φορέσουν φουλάρια φρου φρου και αρώματα... ρε δεν πάνε έτσι στη μάχη... μπείτε μέσα και γαμήστε τους. Μπείτε και....". Ο αντίλαλος της φωνής του Αλέφαντου έσβησε στο διάδρομο των αποδυτηρίων. Η ώρα ήταν 19:20, η ομάδα έπρεπε να βγει για ζέσταμα. Τη σιωπή έσπασε ο αρχηγός, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς : "Νομίζω πως δε χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο τώρα. Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε". Όλοι σηκώθηκαν και βγήκαν αποθεούμενοι στον αγωνιστικο χώρο για το καθιερωμένο ζέσταμα...

ΜΕΡΟΣ 5ο : ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ…
Ο Ολυμπιακός - με την παρότρυνση των πιστών του, άλλα και "φτιαγμένος" από το λόγο του Αλέφαντου (άλλα και το πριμ του Κόκκαλη), μπήκε μέσα και έδειξε ότι δεν αστειεύεται. Στο 6ο λεπτό κεφάλια του Άντζα έφυγε μόλις άουτ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα δυνατό σουτ του Χούτου έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη.

Ότι όμως δεν έτυχε στο πρώτο 15λεπτο ο Ολυμπιακός, το έτυχε στο 18ο με τον Ζέτερμπεργκ : Ο Χούτος κέρδισε φάουλ λίγο έξω και αριστερά από την περιοχή του Παναθηναϊκού. Ιδανική θέση για τον Παρ Ζέτερμπεργκ που με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 1-0 και προκάλεσε παροξυσμό στην εξέδρα.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει. Ο Κόλκα ταλαιπωρούσε τον Αμανατίδη, άλλα δε μπορούσε να περάσει τις μπαλιές που ήθελε. Ο Φύσσας με το Γιαννακόπουλο είχαν καταφέρει για άλλη μια φορά να... αυτοεξουδετερωθούν, ενώ από την άλλη πλευρά ο Σεϊταρίδης είχε καθηλωθεί στην άμυνα για να επιτηρεί τον δραστήριο Τζόρτζεβιτς. Μόνη πηγή κινδύνων κάποιες σέντρες από δεξιά του Μικάελσεν, ιδανικό όμως ζέσταμα για τον Φάνη Κατεργιαννάκη (δεδομένου ότι οι ψηλές σέντρες είναι το φόρτε του).

35ο λεπτό και ο Ολυμπιακός κερδίζει κόρνερ από αριστερά. Εκτελεστής ο Τζόρτζεβιτς, σύγχυση στην άμυνα του Παναθηναϊκού και μέσα στο μπέρδεμα ο Χούτος από κοντά σημάδεψε το δοκάρι. Διώξιμο με τη μια από τον Χένρικσεν στον Καραγκούνη, επικίνδυνη αντεπίθεση αυτού, κάθετη πάσα στον Λυμπερόπουλο, δυνατό σουτ αλλά ο Κατεργιαννάκης σε ετοιμότητα διατηρεί το 1-0. Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός είχε ισορροπήσει το παιχνίδι και το γνωστό τσουκου τσουκου ποδόσφαιρο έκανε την εμφάνιση του. Πασίτσες από δεξιά - αριστερά, επιστροφές προς τα πίσω... το απόλυτο ξενέρωμα και το πρώτο ημίχρονο λήγει με 1-0.

Έναρξη δευτέρου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό να παίρνει και πάλι την πρωτοβουλία και να επιτίθεται με αξιώσεις προς την εστία του Παναθηναϊκού. Ο Νικοπολίδης έκανε μια καλή επέμβαση σε κεφαλιά του Τζιοβάνι (ο οποίος χορεύει σε πολλές φάσεις τον Κυργιάκο). Σε μια από τις πολλές φορές που ο Κυργιάκος έκανε φάουλ στον Τζιοβάνι, η μπάλα κατέληξε για 2η φόρα στα "πράσινα" δίχτυα. Ο Τζόρτζεβιτς εκτελεί απευθείας, η μπάλα κτυπάει στην πλάτη του Μικάελσεν, αλλάζει πορεία και καταλήγει στα δίχτυα του εμβρόντητου Νικοπολίδη για το 2-0. Φρενίτιδα στην εξέδρα, κατήφεια στους οπαδούς της μπύρας 13... Το πρωτάθλημα κοιτάζει πάλι προς Πειραιά μεριά, καθώς υπολείπονται μόλις 25 λεπτά αγώνα.

Επιστρατεύοντας τις τελευταίες ικμάδες δύναμης τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού επιτίθενται και κερδίζουν φάουλ σε πλεονεκτική θέση με εκτελεστή το Μπασινά. Ο Μπασινάς εκτελεί ένα πολύ καλό και ψηλοκρεμαστό φάουλ, σηκώνει τα χέρια να πανηγυρίσει αλλά ο Κατεργιαννάκης επιστρέφει τα χρωστούμενα από τον πρώτο γύρο πετάγοντας την μπάλα εντυπωσιακά σε κόρνερ. Αποθέωση από την κόκκινη κερκίδα στον Θεσσαλονικιό πορτιέρο, που πλέον δεν αφήνει να περάσει ούτε κουνούπι από την περιοχή του. Σε μια σέντρα που μάζεψε, απομάκρυνε δυνατά με τα χέρια προς τον Τζιοβάνι. Αυτός έβγαλε μια απίστευτη πάσα προς τον Γιαννακόπουλο αλλά ο επόπτης έδειξε οφσάιντ ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών.

Λες και το έργο το είχε σκηνοθετήσει κάποιος σαρδόνιος συγγενής του Βασσάρα, σε μια φάση που δεν προμήνυε τίποτα, ο Καραγκούνης κάνει μια βουτιά στην περιοχή του Ολυμπιακού. Τύφλα να'χουν οι καταδύσεις που έκανε ο Γκρεγκ Λουγκ(ρ)άνις. Ο διαιτητής μην έχοντας καλή ορατότητα συμβουλεύεται τον επόπτη, ο οποίος είδε πέναλτι. Πέναλτι και κίτρινη κάρτα στον Άντζα, η οποία ήταν η δεύτερη. Ο Ολυμπιακός μένει λοιπόν με 10 παίκτες για τα υπόλοιπα 17 λεπτά και πάρα την προσπάθεια του Κατεργιαννάκη, ο Λυμπερόπουλος μειώνει σε 2-1...

ΜΕΡΟΣ 6ο : ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…
Αναγκαστική αλλαγή από τον Προτάσοφ λοιπόν που βγάζει το Χούτο και βάζει τον Ανατολάκη. Ο Μαρκαριάν προσπαθεί να κάνει τα γνωστά του καραγκιοζιλίκια από τον πάγκο, αλλά μερικά... αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενα αντικείμενα τον επαναφέρουν στη σιγουριά του πάγκου. Ο Παναθηναϊκός έχοντας αναθαρρήσει επιτίθεται για να επιτύχει το 2-2 που θα του επιτρέψει να πανηγυρίσει τον τίτλο, αλλά πέραν μιας ανούσιας κατοχής της μπάλας δεν πετυχαίνει κάτι το αξιοπρόσεκτο. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός δεν ρισκάρει την αντεπίθεση, καθώς αγωνιζόμενος με 10 παίκτες μπορεί να πάθει καμιά ζημιά.

Ενώ το ματς κυλάει συντηρητικά και από τις δυο ομάδες, μπαίνουμε στο τελευταίο 10λεπτο και ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να προηγείται του αιωνίου αντιπάλου του με 2-1. Μια κραυγή σχίζει τη - στιγμιαία - σιωπή που είχε δημιουργηθεί : "Βαλε ρε μέσα τον Καστίγιο που'χει αρχίδια 2 κιλά και πούτσα σα μαστίγιο... ". Ο Αλέφαντος που όλη την ώρα είναι όρθιος και φωνάζει στους παίκτες πίσω από τους Προτάσοφ και Γκόγκιτς κοιτάζει τον πάγκο και βάζει μια φωνή : "Δεν ακούς ρε Τιτίκα; Βαλε μέσα τον Καστίγιο που'χει αρχίδια 2 κιλά και πούτσα σα μαστίγιο". Ο Προτάσοφ όντως είχε κατά νου να ρίξει τον πιτσιρικά στο ντέρμπυ και σηκώνει τον Καστίγιο. ''Μπες μέσα μικρέ, ήρθε η ώρα σου. Αν σε δω και δε παίζεις τη μπάλα με τη μια θα σε δώσω στον Καρεμπέ''. Ο μικρός κάτω από το φόβο της Καρέμπειου ψωλής, βγάζει την φόρμα και παίρνει την θέση του Γιαννακόπουλου. διπλή η ανακούφιση για τον κόσμο του Ολυμπιακού... από τη μια μπαίνει ο 19χρονος καυλωμένος για διάκριση Ουρουγουανος (ο οποίος έχει στο αίμα του και την Ουρουγουανική "αλητεία" - το'χει αποδείξει στο παρελθόν) και από την άλλη βγαίνει ο πλέον ανεπιθύμητος τους τελευταίους μήνες... Ο άνθρωπος που αντί να ευχαριστεί το Θεό που ήρθε στον Ολυμπιακό και φτιάχτηκε ποδοσφαιρικά και οικονομικά μέχρι... δισέγγονων, προτίμησε να ζητήσει ένα αστρονομικό πόσο θεωρώντας ότι η προσφορά του είναι π.χ. διπλάσια απ'οτι των υπολοίπων... Η μεταγραφή του στη Μπόλτον μονόδρομος πλέον, άλλωστε επί 85' λεπτά αυτό σκεπτόταν.

Ο Καστίγιο στην πρώτη του επαφή με την βαλα ξεχύνεται από τα δεξιά και αφού δίνει μια σακούλα στον Φύσσα κλίνει προς τα αριστερά, ενώ ο Τζιοβάνι κοντοστέκεται στο ημικύκλιο της περιοχής. Ο μικρός κάνει την πάσα, ο Τζιοβάνι με μια απίστευτης επινόησης ντρίμπλα βρίσκεται φάτσα με τον Νικοπολίδη τον οποίο νικά με άψογο πλασέ. Το 3-1 είναι γεγονός και ο Αλέφαντος ωρύεται : "Εγώ ρε, εγώ και ο Χάπελ κάναμε το 3-5-2". Το 3-5-2 δεν έχει καμιά σχέση με την περίσταση, αλλά ο Νικόλας μπροστά στον ενθουσιασμό του μπορεί να έλεγε ότι εκείνος έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα. Σημασία είχε ότι ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1 και έκοψε τα πόδια των βάζελων.

ΜΕΡΟΣ 7ο : ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ…
Τα υπόλοιπα λεπτά κύλησαν ήρεμα : Ο Ολυμπιακός πηρέ τη μεγάλη νίκη, ο Αλέφαντος σάλταρε στο γήπεδο και μπροστά στο Μαρκαριάν φώναζε "μάθετε ρε μπαλίτσα από τον άρχοντα". Τριγύρω υπήρχαν σκυθρωπά πράσινα πρόσωπα... Ο Νικολάκης Ξαναέλας σκεπτόταν ότι μάλλον πρέπει να φύγει από τη λούζερ ομάδα στην οποία έμπλεξε, ο Καραγκούνης σκεπτόταν ότι ήταν βασικός στην Ίντερ, ο Ολισαντέμπε έφυγε γρήγορα - γρήγορα για να μη τον βρει κανένα κακό, ο Νικοπολιδης πιο ψύχραιμος αφού έχει βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση, ο Μπασινάς όπως πάντα κλαιγόταν στο διαιτητή επειδή δε του έδωσε ένα πλάγιο στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας στο 2ο λεπτό και κατά τη γνώμη του καθόρισε το αποτέλεσμα, ενώ τέλος ο πιο κοντινός συγγενής του Κουασιμόδου που ακούει στο όνομα Τάκης Φύσσας έβαλε για άλλη μια φόρα στον κώλο του τις δηλώσεις...

Στην απέναντι πλευρά; Πανηγυρισμοί και υπόσχεση για ερυθρόλευκο πάρτυ στην Ξάνθη. Μια στροφή έμεινε και δεν είναι και πολύ "κλειστή"... Πάρτυ στη Θράκη σύντροφοι μένει και μετά πάρτυ σε όλους τους δρόμους...