15 Ιαν 2009

Το νου σας, ρεμάλια... αν τον διώξετε κι αυτόν


by ANASTO


Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει από διάφορους κύκλους μία προσπάθεια απαξίωσης του προπονητή του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά η διαφαινόμενη αρνητική απάντηση που θα δώσει ο Βάσκος στην πρόταση της ΠΑΕ για την ανανέωση του συμβολαίου του. Παρά τα όσα οι ίδιοι κύκλοι διέρρεαν τόσο καιρό περί σίγουρης ανανέωσης στηριζόμενοι στο ποσό της προσφοράς προς τον προπονητή (της τάξης των 2 εκατ. Ευρώ) αλλά και στις δηλώσεις που έκανε ο προπονητής και το team του στα Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ότι «είναι σαν βασιλιάδες στον Πειραιά», τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Εμείς δε θα σταθούμε στην κριτική των ικανοτήτων του Βάσκου προπονητή – τα αποτελέσματα μιλούν μόνα τους, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αμφισβητούν ακόμη και τα προφανή. Ο Βαλβέρδε κέρδισε με την εν γένει παρουσία του το απαιτητικό κοινό του Καραϊσκάκη και είναι ο μόνος προπονητής μετά τον Μπάγεβιτς της πρώτης περιόδου που το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Αυτό μάλιστα επετεύχθη έχοντας εναντίον του το σύνολο σχεδόν του Τύπου, σε αντίθεση με τον «πρίγκηπα» που ακόμη και σήμερα που είναι ξεπουπουλιασμένος, ο Τύπος τον αποθεώνει με πρόσφατο παράδειγμα η ανακύρηξή του σε προπονητή της χρονιάς επειδή κατάφερε να χάσει μόνο με 2-0 από τον… Σεγούρα.

Γράφτηκε κάπου (και συγκεκριμένα από τον Κώστα Νικολακόπουλο στο "Φως", εχθές) ότι «ο Βαλβέρδε δεν είναι καμιά προσωπικότητα, σοβαροί να είμαστε». Προφανώς για να καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, ο δημοσιογράφος συγκρίνει την προσωπικότητα του εργατικού, σοβαρού και μετρημένου Βάσκου με προπονητές που προϋπήρξαν στο τιμόνι της ομάδας. Προπονητές που στις νίκες πανηγύριζαν στα κόρνερ γκολ της ομάδας, στις ήττες τους έφταιγε το γκαζόν και η μη προστασία της ομάδας από τους διαιτητές κι έφτιαχναν τη σύνθεση παρέα με εξέχοντα μέλη της 7, προπονητές που δήλωναν «είμαστε πλήρεις» όταν το ρόστερ της ομάδας απαρτιζόταν από Φιλιππάκους και Ντακόλ, που τους έκαναν πλάκα οι διάφοροι Καστίγιο και όταν ξαναπήγανε εκεί που τους έφτυναν δήλωναν «ζητάω συγνώμη αν πίκρανα κάποιους, συγνώμη, συγνώμη, συγνώμη » (εις τη νιοστή). Ή πάλι, αυτή η γνώμη ίσως να προκύπτει επειδή περίμεναν από το Βάσκο, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, να φέρει παίκτες από την Ισπανία βασιζόμενος στις γνωριμίες του και το κυριότερο ΤΖΑΜΠΑ.

Λες και ξεχάσαμε δηλαδή ότι όταν ο Βάσκος προσπαθούσε να «ψήσει» το Ντούσερ, η διοίκηση προωθούσε τη… λύση Μπασινά, λες και ξεχάσαμε ότι μέχρι πρότινος οι «γνωριμίες» αντίστοιχων προπονητών ήταν του στυλ… Ρεκόμπα του οποίου ο πεθερός ήταν συμπαίκτης με τον προπονητή, ή μεταγραφές-«λαχεία» τύπου Ρέζιτς, Μάριτς και Βαρεσάνοβιτς.

Εγώ πάλι λέω ότι πόσα κιλά καρύδια και πόση προσωπικότητα διαθέτει ο προπονητής του Ολυμπιακού θα φανεί τις αμέσως επόμενες μέρες, αν και όταν θα πετάξει στα μούτρα των διοικούντων την πρόταση των 2 εκατ. και θα αρνηθεί την ανανέωση του συμβολαίου του, επειδή δεν του εξασφαλίζονται τα εχέγγυα που θα κάνουν τη δουλειά του να έχει νόημα. Έχω την εντύπωση ότι για το Βάσκο ισχύει «το χρήμα πολλοί εμίσησαν αλλά τη δόξα ουδείς», σε αντίθεση με την πλειονότητα των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή. Στο κάτω-κάτω της γραφής, τα πάντα στη ζωή ενός νέου επαγγελματία έχουν να κάνουν με το κίνητρο και τις φιλοδοξίες για μία όσο δυνατόν καλύτερη καριέρα.

Εν κατακλείδι, η ουσία είναι ότι τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι βρισκόμαστε δύο-τρεις (μεταγραφικές) κινήσεις πριν φτιάξουμε μία πραγματικά μεγάλη ομάδα ΚΑΙ για την Ευρώπη, ο Ολυμπιακός ξαναμπαίνει σε περιπέτειες. Από τη μία έχουμε τις πρόσφατες αναμνήσεις από την καλύτερη μπάλα που παίξαμε ποτέ στην Ευρώπη και το σύνθημα «έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» να αντηχεί ακόμα στο Καραϊσκάκη κι από την άλλη μία διοίκηση που κάνει ότι μπορεί για να χαλάσει ότι πρόκανε να χτιστεί τους τελευταίους έξι μήνες. Τα δε ονόματα που ακούγονται για τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας προκαλούν αν μη τι άλλο, το γέλωτα. Από Τριστάν, Μοριέντες, μέχρι και σκέψεις για… Παπάζογλου, Ζαϊρί και επιστροφή… Ματσούκα. Δίνεται η εντύπωση ότι έχουν ξεθάψει το ντοσιέ με τα φαξ από παλιές προτάσεις ατζέντηδων και από εκεί να προσπαθούν να βγάλουν κάποιο λαβράκι: μόνο τα ονόματα Αΐλτον και Ζαρντέλ δεν έχουν αναφερθεί ακόμα. Όλα γίνονται στο πόδι για ακόμα μία φορά, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς συνέπεια, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η δυναμική της ομάδας ή ο προπονητής. Κρίμα, κρίμα, κρίμα…

Υ.Γ. 1 : Μπήκαν στο Δ.Σ. και οι δύο γιοί της Ελένης Κόκκαλη : τώρα ησύχασα, με την επανενεργοποίση και του Γ. Λούβαρη σαν αντιπροέδρου, αναμένεται να πνεύσει... "φρέσκος" αέρας στα διοικητικά της ΠΑΕ.

Υ.Γ. 2 : Απορία Νο 1... υπάρχει ακόμα κόσμος που ανανεώνει την κάρτα μέλους του Ολυμπιακού;

Υ.Γ. 3 : Απορία Νο 2... Από όλα τα ονόματα που ακούγονται από τον ελληνικό χώρο, λείπει το μόνο που ίσως μπορεί να δώσει τη φτηνή λύση που αναζητούν οι διοικούντες την παρούσα στιγμή: ο Σέρχιο Κόκε που μπορεί να παίξει τόσο ως φουνταριστός όσο και ως περιφερειακός επιθετικός, με πολλά θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Μήπως επειδή ΔΕΝ λήγει το συμβόλαιο του το καλοκαίρι;

Υ.Γ. 4 : Επί του πιεστηρίου... Αντιγράφω από αθλητικό site : "Κοιτάει και Ελλάδα... Ο Ολυμπιακός έχει στρέψει την προσοχή του και στην ελληνική αγορά αφού κοιτάζει και περιπτώσεις επιθετικών που αγωνίζονται στην Σούπερ Λιγκ. Οι «ερυθρόλευκοι» εξετάζουν τις περιπτώσεις των φορ του Αστέρα Τρίπολης, Λούσιο Φιλομένο και Ντάνιελ Τσέζαρεκ. Ο πρώτος έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι και η απόκτηση του είναι πιο εφικτή".

Όπερ έδει δείξαι για όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, περαιτέρω σχόλια είναι περιττά πλέον...

Υ.Γ. 5 : Και μέσα σε όλα, πάει για την άλλη εβδομάδα λέει το Δ.Σ. της ΠΑΕ για τα μεταγραφικά, επειδή ο πρόεδρος πρέπει να πάει στη Γαλλία. Με το πάσο σας, δε μας βιάζει τίποτε. Και μετά αναρωτιέται ο κόσμος γιατί ο Βαλβέρδε δεν απαντάει "ΝΑΙ" στη μεγάλη πρόταση του προέδρου...

Υ.Γ. 6 : Το νου σας, ρεμάλια...


by ANASTO