31 Δεκ 2008

Αχιλλέας Γραμματικόπουλος (1928-1940)


Μια μεγάλη μορφή του Ολυμπιακού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ο "αιώνιος έφηβος" έφυγε εχθές "πλήρης ημερών" έχοντας ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής.



Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1908 στον Πειραιά. Το 1928 φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού, την οποία έμελλε να "φοράει" για άλλα 80 χρόνια. Τα μέσα δεν υπήρχαν τότε για να απολαμβάνουμε στιγμιότυπα που να τον δείχνουν σε δράση, αλλά ανατρέχοντας σε αρχεία εφημερίδων και σε διηγήσεις παλαιότερων - ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης - εύκολα θα συμπεράνει οτι επρόκειτο για τον μακράν καλύτερο τερματοφύλακα της προπολεμικής εποχής του ποδοσφαίρου μας.

Ο Γραμματικόπουλος είχε το παρατσούκλι "Θαμόρα" - τον παρομοίαζαν δηλαδή με τον Ρικάρντο Θαμόρα, τον κορυφαίο Ισπανό τερματοφύλακα της εποχής που διέπρεπε σε ένα πρωτάθλημα που τότε απείχε έτη φωτός απ'το δικό μας με τα γήπεδα γεμάτα χαλίκια, λάσπη και καρβουνόσκονη. Χωρίς φανταχτερές εμφανίσεις, σορτσάκια με μαξιλαράκια, φανέλες που απορροφούν τον ιδρώτα, γάντια και παπούτσια ειδικά για κάθε τύπο τερέν, ο Γραμματικόπουλος υπερασπιζόταν την εστία του Ολυμπιακού με το ίδιο μακρύ σορτσάκι χωρίς μαξιλάρια, με τα παπούτσια που ζύγιζαν όσο και οι βρεγμένες στρατιωτικές αρβύλες, χωρίς γάντια, με τη μάλλινη μακρυμάνικη μπλούζα και το κλασικό κασκέτο στο κεφάλι. Σε μια τέτοια εποχή χωρίς "κομφόρ" λοιπόν, ο Γραμματικόπουλος πέτυχε να αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της εποχής.

Αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού τυπικά μέχρι το 1944, ουσιαστικά όμως ο πόλεμος τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Είχε προλάβει να αγωνιστεί 5 φορές με την εθνική ομάδα : Ντεμπούτο στις 15/03/1931 στο "Μπεογκράτσκι" του Βελιγραδίου στην ήττα με 4-1 απ'τη Γιουγκοσλαβία για το Πρώτο Βαλκανικό Κύπελλο. Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν στις 05/02/1934 στη φιλική νίκη επί της Βουλγαρίας με 1-0, ενώ στην παρθενική συμμετοχή του στις 25/03/1934 σε Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου περιόρισε σε ανθρώπινα επίπεδα την ήττα απ'την Ιταλία (4-0, με τους Ιταλούς να επιτίθενται κατά κύματα). Η τέταρτη (ολιγόλεπτη) συμμετοχή του ήταν στη νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας με 2-1 (23/12/1934, μπήκε στο 80' στη θέση του Ρίμπα) και η τελευταία του συμμετοχή σημειώθηκε στις 01/01/1935 στην εντός έδρας ήττα απ'τη Βουλγαρία με 1-2 για το Τέταρτο Βαλκανικό Κύπελλο. Ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού κατέκτησε 7 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας (1931, 1932, 1933, 1934, 1936, 1937 και 1938) και άλλες τόσες το πρωτάθλημα Πειραιά (1929, 1930, 1931, 1934, 1937, 1938 και 1940).

Μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας παρέμεινε στο χώρο του ποδοσφαίρου ως διαιτητής, ενώ πάντοτε ασχολούταν με τον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Πάντα κοντά στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό και πάντα κοντά στις ακαδημίες, συνέχιζε να ακολουθεί την ομάδα μεγαλώνοντας και μπορούσε κανείς συχνά πυκνά να τον βρεί να παρακολουθεί αγώνες των ομάδων νέων του Ολυμπιακού, πράγμα που έκανε μέχρι και πριν λίγες ημέρες...

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός σχετικά με το συμβάν ανέφερε : "Φτωχότερη είναι από σήμερα η οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, καθώς απεβίωσε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και σύμβολο της ιστορίας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, σε ηλικία 100 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 από τον Αγιο Βασίλειο Πειραιώς και η ταφή του στο Γ΄ Νεκροταφείο. Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι να μην κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη του, αλλά να δοθούν τα χρήματα ως ενίσχυση στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα", ενώ και ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός απ'την πλευρά του ανακοίνωσε : "Ο πρόεδρος, Γιάννης Συγγελίδης και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Σ.Φ.Π. εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου. Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος ήταν ολόχρυσο μέλος του Συνδέσμου μας, τεράστιο κεφάλαιο της θρυλικής ιστορίας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας, πολύτιμος παράγοντας της κοινωνίας που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού και στη διάδοση του αθλητικού ιδεώδους. Η κληρονομιά που αφήνει σε όλους μας είναι τεράστια και οφείλουμε μαζί με τους φιλάθλους μας να την αξιοποιήσουμε για το καλό του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και του Ελληνικού Αθλητισμού. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Σ.Φ.Π. εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ η οποία στερήθηκε ένα πολύτιμο μέλος της".


Στον ίδιο τόνο και η ανακοίνωση των βετεράνων του Ολυμπιακού : "Ο Σύνδεσμος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του θρυλικού Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου με συνεχή παρουσία και προσφορά σε κάθε εκδήλωση μας. Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος υπηρέτησε τον Ολυμπιακό για πολλές δεκαετίες καθώς ζούσε και ανέπνεε για τον Ολυμπιακό. Ο μεγάλος βετεράνος διεθνής τερματοφύλακας και σπουδαίος άνθρωπος, που είχε την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας, υπήρξε μεταξύ άλλων ο ιδρυτής των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και με τις τεράστιες γνώσεις και την εμπειρία του βοήθησε πολλούς ποδοσφαιριστές να αναδειχθούν και να φορέσουν την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος είναι πλέον στο πάνθεον των ηρώων της θρυλικής ιστορίας του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τιμή και Δόξα στον θρυλικό Αχιλλέα Γραμματικόπουλο".

Τέλος, δήλωση για το θάνατο του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου έκανε και ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς : "Θα ήθελα να εκφράσω προσωπικά, αλλά και εκπροσωπώντας τους συμπαίκτες μου, τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, ενός ανθρώπου που έφυγε σήμερα από την ζωή και ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά και προσωπικά έχω μάθει, έχει προσφέρει πάρα πολλά στην οικογένεια του Ολυμπιακού".

Η νεκρώσιμη ακολουθία του "αιώνιου έφηβου" θα γίνει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου στις 11:00, στο 3ο νεκροταφείο. Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο μπορείτε να διαβάσετε στο blog του Θεόδωρου Πέππα.

Υ.Γ. : Αντίο κυρ-Αχιλλέα. Σε ζηλεύουμε όλοι εμείς οι Ολυμπιακοί γιατί βρε μπαγάσα - συγχώρα μου τον ενικό - είσαι ο μοναδικός γαύρος που έζησε 83 χρόνια ερωτικών περιπτύξεων με θύματα τους αλλόθρησκους... Ελαφρύ το χώμα...