11 Αυγ 2008

Τα μεταγραφικά αποκτήματα της σεζόν 2008-2009


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΛΙΤΣΙΟΣ (22 ετών, αμυντικός)


Γεννηθείς την 06/07/1986, ο ύψους 1,83 Γιώργος Γκαλίτσιος αγωνίζεται κυρίως στη θέση του δεξιού μπακ ενώ μπορεί να καλύψει τόσο τη θέση του χαφ όσο και του κεντρικού αμυντικού. Δεν έχει ιδιαίτερα καλή τεχνική κατάρτιση, πράγμα που υπερκαλύπτει με την ταχύτητα του και την επιμονή του.

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2004 απ'τον Απόλλωνα Λάρισας και αποτέλεσε βασικότατο στέλεχος της εθνικής ομάδας Νέων αλλά και της Λάρισας την τελευταία τριετία. Για τον παίκτη, ως γνωστόν, εξέφρασε παράλληλο κι έντονο ενδιαφέρον και ο Παναθηναϊκός, αλλά ο ίδιος ο 22χρονος παίκτης ήταν εκείνος που έλαβε την τελική απόφαση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν περίπου ισοϋψείς, με τους αιώνιους δεύτερους να προσφέρουν περίπου τα ίδια χρήματα με αυτά που πρόσφερε ο Ολυμπιακός (800.000 ο ΠΑΟ, 900.000 ο Ολυμπιακός). Οι βασικές διαφοροποιήσεις των προτάσεων ήταν τρεις και κατέστησαν αυτή των Πειραιωτών ως πιο συμφέρουσα για την ΑΕΛ: Κατά πρώτον ο Ολυμπιακός έδινε τα περισσότερα χρήματα "μπροστά", εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που τα έδινε τμηματικά. Κατά δεύτερον, ο Ολυμπιακός "έκλεινε" τον παίκτη για το καλοκαίρι, επιτρέποντας στη Λάρισα να τον διατηρήσει για το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος στο δυναμικό της, ενώ ο Παναθηναϊκός τον ήθελε άμεσα. Και κατά τρίτον, ο Ολυμπιακός προσφέρει ένα ποσοστό της τάξης του 20% στην ΑΕΛ, σε περίπτωση μεταπώλησης του Γκαλίτσιου, έναντι... 0% του Παναθηναϊκού. Αν συνυπολογίσουμε και την πολύ καλή σχέση του Τάκη Λεμονή με τον πατέρα του παίκτη και παλαιού διεθνή ποδοσφαιριστή, Γιάννη Γκαλίτσιου, η πλάστιγγα έγειρε οριστικά και αμετάκλητα υπέρ του Ολυμπιακού, αφήνοντας στον Παναθηναϊκό τα... πρωτοσέλιδα ("πράσινος ο παιχταράς" κλπ κλπ) και τις κραυγές για... αθέτηση συμφωνίας.

Ο Γκαλίτσιος αποκτήθηκε ως ένας εξελίξιμος νεαρός μπακ που θα αποτελούσε την εναλλακτική λύση σε περίπτωση που αποχωρούσε το καλοκαίρι ο Βασίλης Τοροσίδης για το εξωτερικό. Παρόντος Τοροσίδη δεν προβλέπεται να πάρει πολλές ευκαιρίες ως βασικός, αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει και να αποδείξει οτι καλώς βρίσκεται στον Ολυμπιακό. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο...
_______________________________________________________

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (19 ετών, μέσος)

Γεννηθείς την 09/03/1989, ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι γιός του παλιού παίκτη του Ηρακλή, Δανιήλ Παπαδόπουλου. Βασικότατο στέλεχος της Εθνικής Νέων, αγωνίζεται στον Ηρακλή από το καλοκαίρι του 2006, οπότε και προωθήθηκε στην "πρώτη" ομάδα απ'την αντίστοιχη των νέων του Ηρακλή. Αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και καλύπτει τη θέση του αμυντικού χαφ και του αριστερού χαφ, ενώ μεγάλο του προσόν είναι το πολύ δυνατό του σουτ. Αποκτήθηκε την μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου και - όπως συνέβη και με το Γκαλίτσιο - παρέμεινε στην ομάδα του μέχρι το καλοκαίρι για να "πάρει παιχνίδια" στα πόδια του. Τη σεζόν που μας πέρασε είχε 20 συμμετοχές και πέτυχε ένα γκολ με τη φανέλα του Ηρακλή.
_______________________________________________________

PAWEL KOVAC (34 ετών, τερματοφύλακας - Σλοβακία)

"Έκπληξη" χαρακτηρίστηκε από το σύνολο του τύπο η απόκτηση του Σλοβάκου τερματοφύλακα, Πάβελ Κόβατς. Όχι λόγω της αξίας του, αλλά λόγω της ηλικίας του. Ο Σλοβάκος γκολκίπερ τα τελευταία τρία χρόνια αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και θα αποτελεί την εναλλακτική λύση για την υπεράσπιση της εστίας της ομάδας πίσω από τον Αντώνη Νικοπολίδη. Ο 34χρονος Κόβατς (12/08/1974) είχε φέτος 26 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ. Από το 1999 έως το 2003 αγωνίστηκε στην Ντουμπνίτσα. Στη συνέχεια πήγε για έξι μήνες στη Σινότ, απ'την οποία μεταπήδησε στη Σλοβάτσκο. Από το καλοκαίρι του 2005 αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπου ήταν βασικός και αναντικατάστατος και διετέλεσε αρχηγός της. Είναι διεθνής με τις ομάδες παίδων και ανδρών της Σλοβακίας.

Ο Κόβατς αποτελεί εισήγηση του γυμναστή των γκολκίπερς της ομάδας, Αλέκου Ράντου. Χαρακτηριστικά έλεγε πως "βάζει τα χέρια του στη φωτιά για τον Κόβατς". Άντε να δούμε...
_______________________________________________________

OSCAR JAVIER GONZALEZ MARCOS (26 ετών, μέσος - Ισπανία)

Ο Όσκαρ Χαβιέρ Γκονζάλεθ Μάρκος, γνωστός απλά ως "Όσκαρ" γεννήθηκε στις 12/11/1982 στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή είτε ως επιτελικός χαφ είτε ως επιθετικός μέσος και έχει ύψος 1,81.

Ο Όσκαρ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα υπογράφοντας συμβόλαιο στα 18 του χρόνια - το καλοκαίρι του 2000 - με τη Βαγιαδολίδ, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στη Β' Κατηγορία της Ισπανίας, όπου αγωνίζεται η 2η ομάδα της (Real Valladolid B). Το επόμενο κιόλας καλοκαίρι, ο Όσκαρ προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, ενώ πρόλαβε να κάνει και 14 συμμετοχές. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις του έδωσαν τη φανέλα του βασικού στο... σπίτι του, καθώς τη σεζόν 2002-2003 είχε 30 συμμετοχές και 3 γκολ, ενώ τη σεζόν 2003-2004 έκανε την πιο παραγωγική του χρονιά με 37 συμμετοχές και 10 γκολ.

Η πολύ καλή του σεζόν έφερε την πρόταση από τη Ρεάλ Θαραγόθα, η οποία τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2004 και με το "καλημέρα" ο Όσκαρ κατέκτησε και τον μοναδικό του τίτλο στην Ισπανία : Το Super Cup της Ισπανίας. Ο Όσκαρ είχε 31 συμμετοχές και 6 γκολ στην πρώτη του σεζόν στην Θαραγόθα, ενώ έπαιξε και σε 6 παιχνίδια του κυπέλλου UEFA. Οι επόμενες χρονιές του ήταν επίσης "γεμάτες", αλλά είχε πολλές συμμετοχές ως αλλαγή. 36 συμμετοχές / 3 γκολ το 2005-2006, 30 συμμετοχές / 3 γκολ το 2006-2007 και 27 συμμετοχές - 2 γκολ τη σεζόν που μας πέρασε. Τα δυνατά του σημεία είναι ο πολύ καλός χειρισμός της μπάλας και η δυνατότητα του να κουβαλήσει και να μοιράσει σωστά τη μπάλα. Είχε συμβόλαιο με τη Θαραγόθα μέχρι το 2011, αλλά το κάλεσμα του Ερνέστο Βαλβέρδε σε συνδυασμό με την πολύ καλή πρόταση του Ολυμπιακού έκαναν τόσο την ομάδα όσο και τον παίκτη (που άλλωστε είχε μπροστά του και το δέλεαρ του Champions League) να συμφωνήσουν και ο Όσκαρ να πιάσει λιμάνι.
_______________________________________________________

ΑΒΡΑΑΜ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (23 ετών, αμυντικός)

Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 03/12/1984 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και μεγάλωσε στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα απ'το Διγενή Λακκώματος αγωνιζόμενος στη θέση του επιθετικού και το 2001, στα 17 του χρόνια, πήρε μεταγραφή στον Άρη, την ομάδα που υποστήριζε. Το 2001 μπήκε στην ομάδα νέων του Άρη, αλλά πολύ σύντομα βρέθηκε στην πρώτη ομάδα. Στην τριετία των προβλημάτων του Άρη (2003-2006) όπου ο Άρης αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τόσο αγωνιστικής όσο και οικονομικής φύσεως, ο Παπαδόπουλος έπεσε "θύμα" πειραματισμών. Αρχικά τον οπισθοχώρησαν στα χαφ, τον "βάφτισαν" αμυντικό χαφ, τον δοκίμασαν ως δεξί μπακ και ως στόπερ. Ο Παπαδόπουλος πήρε πολλές ευκαιρίες στη βασική εντεκάδα του Άρη, έστω και αν αυτό το... rotation που του έκαναν κάθε τρείς και λίγο δε τον βοηθούσε και ιδιαίτερα. Ο Γιώργος Χατζάρας ήταν ο πρώτος που τον καθιέρωσε στο κέντρο της άμυνας και με τις εμφανίσεις του κέρδισε με το σπαθί του την ανανέωση του συμβολαίου του.

Τη σεζόν 2004-2005 που εξέπνεε το συμβόλαιο του με τον Άρη, υπήρξε η πρώτη κρούση για την απόκτηση του απ'τον Ολυμπιακό, μιας και ο τότε προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Μπάγεβιτς, έβλεπε στο πρόσωπο του νεαρού Παπαδόπουλου έναν πολύ καλό στόπερ που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα στο άμεσο μέλλον. Ο νεαρός Παπαδόπουλος άκουσε τη συμβουλή του προπονητή του Γιώργου Χατζάρα και παρέμεινε στον Άρη, αφού όπως του'χε πεί τότε "σε τρία χρόνια θα'χεις την πολυτέλεια να επιλέξεις εσύ που θέλεις να πας". Ο Παπαδόπουλος υπογράφει νέο τριετές συμβόλαιο με τον Άρη που έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου (έχασε απ'τον Ολυμπιακό) αλλά υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική.

Ο σχεδιασμός του νέου Άρη ξεκινάει απ'τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, που με το Νίκο Αναστόπουλο προπονητή έβγαινε απ'την 11άδα μόνο λόγω τιμωριών ή μικροτραυματισμών. Ο Άρης ανέβηκε ξανά στην μεγάλη κατηγορία και ο Παπαδόπουλος παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του τόσο επί, Όγιος, όσο επί Ερνάντεθ αλλά και Μπάγεβιτς. Τη σεζόν 2007-2008, το δίδυμο Παπαδόπουλου-Ρονάλντο Γκιάρο ήταν απ'τα καλύτερα του Ελληνικού πρωταθλήματος και ο Παπαδόπουλος χαιρετίστηκε απ'τα ΜΜΕ ως ένας απ'τους πιο ταλαντούχους κεντρικούς αμυντικούς του Ελληνικού πρωταθλήματος και ένα απ'τα καλύτερα στόπερ της χώρας. Το συμβόλαιο του εξέπνεε και ο πρόεδρος του Άρη, Λάμπρος Σκόρδας προτείνει νέο τριετές συμβόλαιο το οποίο ο παίκτης αρνείται να υπογράψει, λέγοντας πως ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Ο Σκόρδας τον "βγάζει πρόγραμμα" στον κόσμο του Άρη που στην επίσημη "πρώτη" της ομάδας τον κράζει άσχημα και τον απειλεί με... αντίποινα αν δεν υπογράψει. Ακολουθεί ο τσακωμός Σκόρδα - Μπάγεβιτς με αφορμή τον Παπαδόπουλο και η παραίτηση του Μπάγεβιτς και ο Σκόρδας παίρνει απόφαση πως η παραμονή του Παπαδόπουλου στον Άρη μόνο κακό θα κάνει πλέον...

Παρασκευή 04/07/2008 λοιπόν και ο Ολυμπιακός καταθέτει πρόταση 2,5 εκ. ευρώ στον Άρη, ενώ ακολουθεί και ο Παναθηναϊκός δίνοντας το ίδιο ποσό συν έναν τερματοφύλακα (Σηφάκη ή Τζόρβα). Ο πρόεδρος του Άρη, που είχε απειλήσει τον Παπαδόπουλο οτι δε τον δίνει αν δεν υπογράψει και θα τον στείλει στην εξέδρα, Λάμπρος Σκόρδας, μίλησε εκ νέου με τον παίκτη λέγοντάς του πως η πρόταση του Παναθηναϊκού είναι καλύτερη, καθώς οι φήμες από Θεσσαλονίκη μιλούσαν για μια νέα "χορηγία", που έφτανε τη μεταγραφή στο ποσό των 3 εκ. ευρώ. "Για μας η πρόταση του Παναθηναϊκού είναι πιο ικανοποιητική και θέλουμε να σε δώσουμε εκεί" είπε ο Σκόρδας, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση : "Στον Παναθηναϊκό δεν πάω". Ο εκ των διοικητικών του Άρη, Κόντης, "κώλος και βρακί" με τον Αέρα Πατέρα, πρόεδρο του Παναθηναϊκού, πήρε τη σαφή εντολή : "Πάρτε το παιδί και φέρτε το στο κότερο μου. Τώρα!". Ο Παπαδόπουλος όμως, ανένδοτος : "Δεν θέλω να πάω στον Παναθηναϊκό. Σας ξαναλέω ότι θεωρώ πως είναι καλύτερη προοπτική για την καριέρα μου να αγωνιστώ στον Ολυμπιακό". Ο Κόντης έριξε την απειλή : "Κάρφωσε του το δελτίο στον τοίχο...". Ο Αβραάμ δε μάσησε και έκοψε τη φόρα του Κόντη : "Αν δεν γίνει η μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό θα μείνω στον Αρη και θα ακολουθήσω την προετοιμασία της ομάδας, όπως υποχρεούμαι βάσει του συμβολαίου μου. Θα κάτσω ακόμα και ένα χρόνο στην εξέδρα αν χρειαστεί".

Από τη στιγμή λοιπόν που ο πρόεδρος του Αρη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί ο Παπαδόπουλος να πάει στον Παναθηναϊκό, αναγκάστηκε να απαντήσει καταφατικά στην πρόταση που είχε κάνει ο Ολυμπιακός. Δεν υπήρχε άλλωστε και διαφορετική επιλογή για τον Σκόρδα, αφού αν ο Παπαδόπουλος έμενε στον Αρη, τότε τον Ιανουάριο θα είχε τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο στην ομάδα της αρεσκείας του, χωρίς να πάρει ο Άρης ούτε... σεντ. Έτσι, ο Αρης συμφώνησε να δώσει τον ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό, με τον οποίο ο παίκτης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο.

Ο Παπαδόπουλος έχει ύψος 1.86 και μεγάλη φυσική δύναμη. Ο σωματότυπος του θυμίζει το Γιώργο Ανατολάκη στο ξεκίνημα του, με τη διαφορά οτι ο Παπαδόπουλος είναι πιο γρήγορος. Το ελλάτωμα του είναι οτι... θυμίζει υπερβολικά Ανατολάκη στο ξεκίνημα του, πράγμα που σημαίνει οτι ορισμένες φορές κάνει μαρκαρίσματα επικίνδυνα τόσο για τους άλλους, όσο και γι'αυτόν. Όμως, αυτό χρειαζόταν τελικά ο Ολυμπιακός : Ένα στόπερ που να μην είναι soft, να υπάρχει στην τελική ένα φόβητρο για τους αντίπαλους επιθετικούς στο κέντρο τηε άμυνας.

Το μόνο σίγουρο είναι ένα : Ο Ολυμπιακός πήρε έναν αμυντικό που θα γουστάρει με χίλια ο κόσμος. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος σίγουρα δεν είναι το αντίδοτο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν στην άμυνα του Ολυμπιακού. Θέλει πολλή δουλειά και θέληση από πλευράς του, καθώς άλλο Άρης, άλλο Ολυμπιακός. Μπορεί να μην δικαιώσει ποτέ τις προσδοκίες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι ο κόσμος θα τον αγκαλιάσει, κάνοντας τον να ενταχθεί στην ομάδα με την ψυχολογία του στο ζενίθ. Μακάρι στο πρόσωπο του ο Ολυμπιακός να βρεί στόπερ "για δέκα χρόνια", όπως αρέσκονται να γράφουν οι εφημερίδες.

Ο Παπαδόπουλος έχει χριστεί μια φορά διεθνής με την εθνική ανδρών, ενώ έχει αρκετές συμμετοχές με τις "μικρές" εθνικές ομάδας. Σίγουρα η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό του ανοίγει την πόρτα της εθνικής ομάδας...
_______________________________________________________

SEBASTIAN EDUARDO LETO (22 ετών, μέσος - Αργεντινή)

Ο Σεμπαστιάν Εδουάρδο Λέτο γεννήθηκε στις 30/08/1986 στο Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής. Αγωνίζεται στο χώρο της μεσαίας γραμμής και συγκεκριμένα στο αριστερό άκρο. Εντύπωση προκαλεί το ύψος του (1.88), που δε συνηθίζεται σε παίκτες που παίζουν στα "πλευρά" του γηπέδου.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2005 στη Λανούς της Αργεντινής, όπου ήταν συμπαίκτες με έναν άλλο γνωστό μας, το Ροντρίγκο Αρτσούμπι. Έκανε το ντεμπούτο του στις 25/06/2005 και παρέμεινε στη Λανούς για τρείς σεζόν, στις οποίες είχε 52 συμμετοχές και 8 γκολ. Τον Αύγουστο του 2007, ο Λέτο υπέγραψε στη Λίβερπουλ έναντι 1.85 εκ. Αγγλικών λιρών και έκανε το ντεμπούτο του για τη Λίβερπουλ τον ίδιο μήνα, παίζοντας σε ένα φιλικό με μια ομάδα απ'τη Σανγκάη, όπου προετοιμαζόταν η Αγγλική ομάδα. Αγωνίστηκε επίσης στον προκριματικό γύρο του Champions League, στο νικηφόρο 4-0 ενάντια στην Τουλούζ. Απ'τον Αύγουστο του 2007 και για έναν ολόκληρο χρόνο δεν κατάφερε να κάνει ντεμπούτο και στις Αγγλικές διοργανώσεις, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα με το (Ιταλικό) διαβατήριο που κατείχε και δεν μπορεί να εξασφαλίσει άδεια εργασίας απ'την Αγγλική ομοσπονδία ως ξένος, αφού δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η ομοσπονδία.

Σ'αυτό το σημείο επενέβη ο Ολυμπιακός και κατάφερε - και με την παρέμβαση του Ερνέστο Βαλβέρδε, που μίλησε με τον συμπατριώτη του προπονητή της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ - να εξασφαλίσει τον Αργεντινό πλάγιο μέσο δανεικό για δύο χρόνια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί οτι η Λίβερπουλ δε συζητάει καν το ενδεχόμενο πώλησης του Λέτο, καθώς πριν τη συμφωνία με τον Ολυμπιακό αρνήθηκε προσφορά 8.5 εκ. ευρώ απ'τη Φιορεντίνα για την αγορά του. Όπως και να'χει πάντως, το να έχει έστω δανεικό ένα ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ για μια διετία, είναι σημαντική επιτυχία.

Ο ίδιος ο Λέτο με δηλώσεις του τόνισε πως τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για την Πειραϊκή ομάδα καθώς και η παρουσία του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο, τον έπεισαν να συμφωνήσει για το δανεισμό του : "Οι μάνατζέρ μου βρίσκονται στην Αθήνα και συζητάνε για τον δανεισμό μου στον Ολυμπιακό. Μου έχουν γίνει προτάσεις από την Ιταλία και την Ισπανία, όμως αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός μοιάζει ιδανικός για μένα. Έχω μιλήσει με ορισμένους φίλους που γνωρίζουν τα πάντα για τον Ολυμπιακό. Μου έχουν πει ότι είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, ότι κερδίζει συνεχώς το πρωτάθλημα και παίρνει πάντα μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχω ακούσει επίσης πολλά για τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Ξέρω ότι αγωνίζονται εκεί ο Λεντέσμα, ο Μπελούτσι και ο Γκαλέτι, σπουδαίοι παίκτες που αγωνίζονται και στην εθνική μας ομάδα. Μου έχει τηλεφωνήσει ο Βαλβέρδε. Μου είπε πόσo πολύ θέλει να συνεργαστούμε και πόσo πολύ ενδιαφέρεται για μένα. Είναι πολύ σημαντικό να μιλά ο προπονητής την ίδια γλώσσα με μένα".

Ο Λέτο έχει καλό κοντρόλ της μπάλας, καλή μεταβίβαση και σουτ, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η ταχύτητα του παρά το "βαρύ" σκαρί του. Απομένει να δούμε τις επιδόσεις του στο γήπεδο, αν και για να τον επιλέξουν απ'τη Λίβερπουλ και να μη δέχονται να τον πουλήσουν, δε μπορεί παρά να είναι τουλάχιστον αξιόλογος παίκτης. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προπονητή της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ, όταν οριστικοποιήθηκε απ'τα Αγγλικά δικαστήρια πως ο Λέτο δεν μπορεί να βγάλει άδεια εργασίας για να αγωνιστεί στην Premier League : "Το σύστημα πρέπει να αλλάξει ξεκάθαρα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας Αργεντινός παίκτης που είναι στην προεπιλογή για την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας και έχει αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ σε μία ομάδα σαν την Λίβερπουλ, αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να βρούμε τώρα μία λύση γι’ αυτόν και να βρούμε μία καλή ομάδα. Ίσως στο μέλλον όταν θα αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ κάποιος θα πει, κάναμε λάθος".
_______________________________________________________

DUDU CEARENSE (25 ετών, μέσος - Βραζιλία)

Ο Αλεσάντρο Σίλβα ντε Σόουσα, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Ντούντου Σεαρένσε γεννήθηκε στις 15/04/1983 στη Φορταλέζα του προάστιου Σεαρά (εξ'ου και το "Σεαρένσε", που υποδηλώνει τον τόπο καταγωγής του) της Βραζιλίας. Ο Ντούντου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 15 ετών, όταν και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της ομάδας της περιοχής του, της Σεαρά, όπου και παρέμεινε για μια διετία (1998 - 1999). Το 2000 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Βιτόρια της Μπαΐα, σε ηλικία 17 ετών. Αγωνίστηκε για μια τριετία στη Β' κατηγορία της Βραζιλίας, έχοντας 5 συμμετοχές και 1 γκολ την πρώτη σεζόν, 18 συμμετοχές στη δεύτερη και - όντας βασικός και αναντικατάστατος - 32 συμμετοχές και 6 γκολ την τρίτη σεζόν. Απ'το... πουθενά τότε εμφανίζονται εκπρόσωποι της Ιαπωνικής Κασίβα Ρεϊσόλ και με μια πολύ συμφέρουσα πρόταση, δελεάζουν τον Ντούντου ο οποίος μεταναστεύει στην άλλη άκρη του κόσμου.

Στην Ιαπωνία δεν έμεινε πολύ... Στην Κασίβα έμεινε μόλις ένα εξάμηνο, στο οποίο πάντως πρόλαβε να αγωνιστεί σε 11 παιχνίδια πετυχαίνοντας και 2 γκολ. Απ'τη Βραζιλία στην Ιαπωνία η διαφορά της κουλτούρας και του τρόπου ζωής ήταν... η ημέρα με τη νύχτα και ο 19χρονος Ντούντου φεύγει απ'την Ιαπωνία για να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Επόμενος προορισμός του, η Γαλλία. Εκεί βρήκε συμβόλαιο με τη Ρεν, όπου έμεινε μόλις μία σεζόν (2004-2005) έχοντας 15 συμμετοχές και 1 γκολ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας όμως είχε παρακολουθήσει την πορεία του Ντούντου στη Γαλλία και του πρόσφερε συμβόλαιο που ούτε ο ίδιος, ούτε η Ρεν μπορούσαν να αρνηθούν.

Στη Ρωσία ο Ντούντου βρήκε την "Ιθάκη" του. Έμεινε μια τριετία στη Ρωσία, έκανε 72 συμμετοχές και πέτυχε 7 γκολ με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ, με την οποία έχει αναδειχτεί δύο φορές πρωταθλητής (2005, 2006), άλλη μια κυπελλούχος (2006) ενώ έχει κατακτήσει και 2 φορές το Super Cup Ρωσίας (2006, 2007). Ο Βραζιλιάνος έχει ύψος 1,86 μ. και αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού μέσου, όπου μπορεί με ευχέρεια να καλύψει τόσο το ρόλο του μεσοεπιθετικού, όσο και του αμυντικού χαφ. Δεν είναι πάντως ο καθαρόαιμος "σκύλος" αμυντικός χαφ, αλλά μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά τη μπάλα και να δημιουργήσει παιχνίδι. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών της Βραζιλίας το 2003, για το FIFA Confederations Cup όπου δεν αγωνίστηκε. Είχε όμως 7 συμμετοχές και 4 γκολ (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2003 που κατέκτησε η Βραζιλία, ενώ χρίστηκε διεθνής με την εθνική ανδρών το 2004, έχοντας 4 συμμετοχές στο Κόπα Αμέρικα της ίδιας χρονιάς που κατέκτησε η Βραζιλία. Είναι 12 φορές διεθνής με την εθνική ανδρών.

Το όνομα του Ντούντου πρωτοακούστηκε για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007, πριν ο Κόκκαλης "ξηλώσει" το μοντέλο προπονητή-μάνατζερ (Λεμονής) και προχωρήσει στο μοντέλο με διευθύνοντα σύμβουλο και τεχνικό διευθυντή : Τότε, ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΤΣΣΚΑ, αλλά οι Ρώσοι δε τον έδιναν με λιγότερα από 5 εκ. ευρώ, ενώ ο Ολυμπιακός προσέφερε μόλις τα μισά και η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ, αν και ο παίκτης το επιθυμούσε. Τον Απρίλιο του 2008 είχε τεθεί θέμα μεταγραφής του στην Έβερτον, όταν ο προπονητής των Άγγλων Ντέϊβιντ Μόγιες τον είχε παρακολουθήσει δια ζώσης και εισηγήθηκε την απόκτηση του, αλλά οι απαιτήσεις της ΤΣΣΚΑ απέτρεψαν το ενδεχόμενο μεταγραφής. Η ΤΣΣΚΑ του έκανε πρόταση να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους που λήγει το καλοκαίρι του 2009, ο παίκτης όμως δεν τη δέχτηκε καθώς επιθυμούσε να φύγει απ'τη Μόσχα. Ο Ολυμπιακός αυτή τη φορά επανήλθε στο προσκήνιο, έδωσε τα 5 εκ. ευρώ που ζητούσαν οι Ρώσοι, έδωσε και τα χρήματα που ζητούσε ο παίκτης και ο 25χρονος μέσος κατηφόρισε στο λιμάνι, για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή του Θρύλου.
_______________________________________________________

DIOGO LUIS SANTO (21 ετών, επιθετικός - Βραζιλία)

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην μέχρι το 2008 ιστορία του Ολυμπιακού είναι αυτή του Ντιόγο Λουΐς Σάντο. Γεννηθείς στις 26/05/1987 στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, ο ύψους 1.82 Ντιόγο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο απ'τις ακαδημίες της Ατλέτικο Μινέϊρο. Το 2005 αποκτήθηκε απ'την Πορτουγκέζα, η οποία είχε υποβιβαστεί από το 2002 στη Β' κατηγορία της Βραζιλίας (αν θυμάστε, εκείνο το καλοκαίρι τους είχε φέρει ο Ολυμπιακός του Λεμονή για φιλικό στο ΟΑΚΑ, στο οποίο οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν με 2-3) και προσπαθούσε να κάνει ανανέωση ώστε να διεκδικήσει την άνοδο της. Ο 18χρονος Ντιόγο έδειχνε στοιχεία ταλαντούχου επιθετικού, αλλά το 2007 ηγήθηκε της προσπάθειας της Πορτουγκέζα για την (επ)άνοδο της στη μεγάλη κατηγορία : Άρχισε να φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας.

Την πρώτη κίνηση πάντως για την απόκτηση του την έκανε η Άρσεναλ, που είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση του απ'το 2006. Οι πρώτες δύο προτάσεις που έκανε απορρίφθηκαν ασυζητητί ως "οικονομικά ασύμφορες". Οι εμφανίσεις του το 2007 ανάγκασαν την Άρσεναλ να επανέλθει με σούπερ πρόταση ύψους 9.000.000 ευρώ, η οποία όμως και πάλι απορρίφθηκε! Ο Ντιόγο τελείωσε τη σεζόν με 24 συμμετοχές και 18 γκολ, οδηγώντας την Πορτουγκέζα μετά από μια πενταετία στη μεγάλη κατηγορία και ξεσηκώνοντας τις ορδές των... μνηστήρων που ερίζουν για τη μεταγραφή του. Παρά το επίμονο φλέρτ όμως, οι απαιτήσεις του προέδρου της Πορτουγκέζα, Μανουέλ ντα Λούπα φρέναραν τη μεταγραφή. Με τον τύπο της Βραζιλίας - αλλά και της Ευρώπης - να σιγοντάρει πως "ο Ντιόγο είναι ο νέος Πάτο", ο ντα Λούπα διεμήνυσε πως τον πουλάει μόνο με μια πρόταση ύψους 20 εκ. ευρώ, ενώ είπε επίσης πως απέρριψε πρόταση από Ιταλικό σύλλογο, ύψους 12 εκ. ευρώ!

Με το πρωτάθλημα Βραζιλίας να έχει ξεκινήσει, ο Ολυμπιακός που βρίσκεται στη δίνη του... κραξίματος αφού οι μεταγραφές καθυστέρησαν υπερβολικά, αλλά και γιατί από κακό προγραμματισμό είχε μείνει μόνο με τους Ντάρκο Κοβάτσεβιτς - Κώστα Μήτρογλου στην επίθεση κάνει την κίνηση του για τον Ντιόγο : 7 εκ. ευρώ για το 70% των δικαιωμάτων του, ενώ τα βρίσκει και με τον παίκτη που μάλιστα δηλώνει πως επιθυμεί να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό. Η πρόταση απορρίπτεται αλλά ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος και σταδιακά ανεβαίνει στα περίπου 10 εκ. ευρώ, για το 70% των δικαιωμάτων του παίκτη, ο οποίος διαμηνύει οτι αν δε τον αφήσουν να πάει στον Ολυμπιακό θα σταματήσει το ποδόσφαιρο ! Στις 04/08/2008 μάλιστα, ο Ντιόγο είχε κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του, όταν μετά την ήττα της Πορτουγκέζα απ'τη Γκοΐας, τσακώνεται άγρια με τον Ντα Λούπα και φεύγει από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή της ομάδας χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, χοντραίνοντας το παιχνίδι. Ακολούθησαν μοναδικές... στιγμές, με την Πορτουγκέζα να λέει πως "χαλάει η μεταγραφή", τον παίκτη να αρνείται οτι έχει μιλήσει ποτέ με τον Ολυμπιακό και τελικά στις 19/08/2008 να έρχεται στην Ελλάδα και να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο! Η μεγάλη μεταγραφή κλείνει λοιπόν και ο Ντιόγο κατηφορίζει στο μεγάλο λιμάνι για να φορτώσει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα.

Οι αναφορές από τη Βραζιλία θέλουν τον Ντιόγο ως έναν επιδέξιο επιθετικό ο οποίος είναι σε θέση να δημιουργήσει και να τελειώσει ευκαιρίες για γκολ, γνωρίζοντας πότε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τη δύναμη ή την τεχνική. Οι πιο τολμηροί τον συγκρίνουν με τον μεγάλο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ. Έχει εξαιρετικό κοντρολ της μπάλας και εξαιρετική δυνατότητα δημιουργίας χώρων. Στα ατού του οτι χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια, ενώ και στον αέρα είναι... θανατηφόρος. Ο πρόεδρος της Πορτουγκέζα είχε δηλώσει οτι ο Ντιόγο είναι καλύτερος απ'τον "πολύ" Αλεσάντρε Πάτο της Μίλαν, ενώ συμπλήρωσε πως ο Ντιόγο έχει δείξει μόνο το 50% της ικανότητάς του, λόγω κάποιων τραυματισμών που είχε. Η συνέχεια επί του γηπέδου...

Ο Ντιόγο έχει αγωνιστεί με όλες τις εθνικές ομάδες (πλην της ανδρών - ως τώρα βέβαια) της Βραζιλίας.
_______________________________________________________

MATTHEW ANTHONY DERBYSHIRE (22 ετών, επιθετικός - Αγγλία)

Ο Μάθιου Άντονι Ντάρμπισαϊρ γεννήθηκε στις 14/04/1986 στο Μπλάκμπερν του Λάνκασάϊρ. Το 2002 έκανε ουσιαστικά τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, όταν σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στο δυναμικό της Γκρέϊτ Χάργουντ Τάουν (ένας σύλλογος που διαλύθηκε το 2006). Στην Χάργουντ έμεινε μόλις ένα χρόνο (2002-2003), αφού οι ανιχνευτές ταλέντων της Μπλάκμπερν εντυπωσιάστηκαν με τον υψηλόσωμο πιτσιρικά που σκόραρε 18 γκολ σε 9 μόλις αγώνες. Η πρόταση απ'την αγαπημένη του ομάδα, την Μπλάκμπερν, έρχεται πιο σύντομα απ'ότι και ο ίδιος θα περίμενε και απ΄τη στιγμή που τα βρήκαν οι ομάδες στο χρηματικό, ο Ντάρμπισάϊρ δεν είχε καμμία αντίρρηση στη μεταγραφή. Μάλιστα, για το χατίρι της Μπλάκμπερν απέρριψε μια πρόταση απ'την Μάνστεστερ Γιουνάϊτεντ καθώς όπως είχε πεί ο ίδιος θα είχε περισσότερες ευκαιρίες για να παίξει στην ομάδα των ανδρών στη Μπλάκμπερν.

Καλοκαίρι του 2003 λοιπόν και ο Ντάρμπισάϊρ εντάσσεται στο δυναμικό της Μπλάκμπερν. Για συμμετοχές στην πρώτη ομάδα ουδείς λόγος βέβαια, καθώς αγωνιζόταν είτε με την ομάδα των "μικρών" είτε - σπανίως - με τις ρεζέρβες. Την επόμενη σεζόν ευτύχησε να κάνει την πρώτη του συμμετοχή με τους "μεγάλους" : Ήταν στις 07/05/2005, στο τέλος της σεζόν, στην εντός έδρας ήττα της Μπλάκμπερν απ'την Φούλαμ με 1-3. Το καλοκαίρι του 2005 αποφασίσθηκε να παραχωρηθεί δανεικός ως το τέλος της σεζόν 2005-2006 στην Πλίμουθ για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Το πέρασμα του απ'την Πλίμουθ δεν ήταν και το ιδανικότερο, καθώς έπειτα από 13 συμμετοχές (οι 10 ως αλλαγή) δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε μια φορά και ο προπονητής του στη Μπλάκμπερν τότε, ο Μαρκ Χιούζ, εισηγήθηκε την διακοπή του δανεισμού και την επιστροφή του στην Μπλάκμπερν.

Με καταρρακωμένο το ηθικό ο Ντάρμπισαϊρ επιστρέφει τον Ιανουάριο του 2006 στην Μπλάκμπερν, αλλά η μοίρα τα'φερε έτσι ώστε να έχει τη δεύτερη ευκαιρία του : Το Φεβρουάριο η Ρέξαμ αιτήθηκε στην Μπλάκμπερν το δανεισμό του ως το τέλος της σεζόν. Ο Ντάρμπισαϊρ θα βάλει 10 γκολ στις 16 συμμετοχές του : Στα πρώτα του δύο παιχνίδια με τη φανέλα της Ρέξαμ έγινε το ίνδαλμα των οπαδών, καθώς σκόραρε 4 φορές, από δύο σε κάθε αγώνα. Οι ιθύνοντες της Μπλάκμπερν που τον παρακολουθούσαν με τη λήξη του δανεισμού του τον έφεραν πίσω στο Μπλάκμπερν και δεν τον ξαναάφησαν να φύγει.

Στη σεζόν 2006-2007 πήρε τις ευκαιρίες του : έπαιξε σε πρωτάθλημα, κύπελλο και κύπελλο UEFA με τη Μπλάκμπερν σε 30 αγώνες συνολικά, εκ των οποίων στους 14 ξεκίνησε ως βασικός. Η συγκομιδή του εκείνη τη σεζόν ήταν 9 γκολ και είχε ως συνέπεια να κληθεί στην εθνική ομάδα της Αγγλίας κάτω των 21 ετών και στις 24/03/2007 έκανε το ντεμπούτο του στο Γουέμπλεϊ με αντίπαλο την Ιταλία, όπου σκόραρε μάλιστα στον αγώνα που έληξε 3-3. Την επόμενη σεζόν έκανε 24 συμμετοχές (4 ως βασικός) και σημείωσε 3 γκολ και στη σεζόν που διανύουμε έχει ως τώρα 22 συμμετοχές (10 ως βασικός) και 5 γκολ. Πλέον, ως παίκτης του Ολυμπιακού, ελπίζουμε να βγεί "λίρα εκατό" και να αρχίσει να τινάζει τα πλεκτά στα Ελληνικά γήπεδα. Ο Ντάρμπισαϊρ που έχει συμβόλαιο ως το 2012 με την Μπλάκμπερν θα έρθει ως δανεικός για έξι μήνες (μέχρι το τέλος της σεζόν) στον Ολυμπιακό και θα γίνει ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού απ'την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος.


Καλορίζικοι...


Δεν υπάρχουν σχόλια: