1 Αυγ 2008

Ανόρθωση λοιπόν... Πάμε όπως το 1998-1999 (?)

Έγινε σήμερα η κλήρωση της 3ης προκριματικής φάσης του Champions League και η κληρωτίδα έριξε στο δρόμο μας το νικητή του αγώνα Ανόρθωσης - Ραπίντ Βιέννης. Θα πρέπει να γίνει ένα μικρό θαύμα για να αποκλειστούν οι Κύπριοι, καθώς φιλοδώρησαν τους Αυστριακούς με τρία τεμάχια στον πρώτο αγώνα.

Η Ανόρθωση ιδρύθηκε στις 30/01/1911 ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο. Η ομάδα είχε ως έδρα της το γήπεδο ΓΣΕ στην Αμμόχωστο αλλά μετά την Τουρκική εισβολή χρησιμοποιεί ως έδρα το στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος". Η δραστηριότητα του σωματείου στον αθλητικό τομέα αρχίζει ουσιαστικά στις 12/02/1928 με την πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ της ομάδας Π.Ο.Ε.Β που την αποτελούσαν μέλη της Ανόρθωσεως και ομάδα της Λάρνακας. Η ποδοσφαιρική ομάδα εντάχθηκε στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το 1934. Έκτοτε η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης έγινε εκ των βασικών διεκδικητριών των τίτλων στο νησί.

Έχει κατακτήσει 13 φορές το πρωτάθλημα Κύπρου και άλλες 10 το κύπελλο Κύπρου, ενώ έχει κερδίσει και 7 φορές την "Ασπίδα ΚΟΠ". Τα τελευταία χρόνια φτάνει πάντοτε ένα βήμα πριν τους ομίλους, αλλά πάντοτε κάτι γίνεται και δε καταφέρνει να μπεί. Φέτος οι διοικούντες αποφάσισαν να "σπρώξουν" χρήμα και μεταξύ άλλων έκαναν κρούση στον Σάβιο (παλαιό άσο της Ρεάλ Μαδρίτης) και το Νολμπέρτο Σολάνο, το γνωστό Περουβιανό διεθνή με τη μεγάλη καριέρα στη Νιουκάστλ. Τελικά το "μπαμ" τους ήταν ο Τραγανός Δέλλας, που έφυγε... κλωτσηδόν απ'την ΑΕΚ του "κολλητού" του, Ντέμη Νικολαΐδη, αλλά οι άνθρωποι της προσπαθούν να ενισχύσουν την ομάδα περισσότερο. Άλλωστε στο παρελθόν έχουν φέρει "καλά" ονόματα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως τον "πολύ" Μάριο Ζαρντέλ (Πόρτο), τον γνωστό μας για το πέρασμα του απ'τον Παναθηναϊκού Νόρντιν Βούτερ (Άγιαξ, Γουότφορντ), τον Γκεόργκι Κινκλάτζε (Μάντσεστερ Σίτι, Άγιαξ), τον Μάικ Ομπίκου, τον Βούλγαρο Ίλιε Κιριάκοφ, τον Λετονό Μάριαν Πάχαρς (Σαουθάμπτον).

Η Ανόρθωση στο ρόστερ της εκτός του Δέλλα έχει και αρκετούς γνωστούς μας απ'τα Ελληνικά γήπεδα : Μπεκιάϊ (ΟΦΗ, Ιωνικός), Τριποτσέρης (Παναθηναϊκός), Κατσαβάκης (Πανηλειακός), Σκοπελίτης (Αιγάλεω), Βοσκαρίδης (ΠΑΟΚ), Φρούσος (Ιωνικός, ΠΑΟΚ). Αναλυτικά το - έως τώρα - ρόστερ της Ανόρθωσης :

Τερματοφύλακες : Μπεκιάϊ (32), Κωνσταντίνου Γ. (19), Νάγκι (34)
Αμυντικοί : Δέλλας (33), Τριποτσέρης (22), Λάμπρος (30), Κατσαβάκης (29), Λεϊβακαμπέσι (27), Οκόκολιτς (31), Σαμαράς (24), Κωνσταντίνου Α. (27), Γεωργίου.
Μέσοι : Νικολάου (34), Ντομπρασίνοβιτς (31), Τικίνιο (23), Σκοπελίτης (30), Κόστα (28), Λάμπαν (23), Παναγή (21), Μπάρντον (31), Βοσκαρίδης (28).
Επιθετικοί : Σοσίν (31), Φρούσος (34), Τσιταϊσβίλι (29), Παναγιώτου (19).

Η πρώτη φορά που η Ανόρθωση έφτασε μια ανάσα απ'τους ομίλους του Champions League ήταν την περίοδο 1998-1999. όταν βρήκε μπροστά της τον... Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός "έφτυσε αίμα" για να κερδίσει 2-1 στο ΟΑΚΑ και 4-2 στην Κύπρο, για να κάνει την καλύτερη του έως τώρα χρονιά στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το 2005, όταν η Ανόρθωση κατέκτησε το πρωτάθλημα της Κύπρου, έφτασε επίσης στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αφού θριάμβευσε επί της Τουρκικής Τραμπζονσπόρ. Τέλος, το 2007 έφτασε στον 1ο γυρο του κυπέλλου UEFA αντιμετωπίζοντας την Aγγλικη Τότεναμ.

Προπονητής της είναι ο - επίσης γνωστός μας, απ΄τη θητεία του στην ομάδα της αιώνιας κλάψας - Τιμούρ Κετσμπάϊα. Το 2002 πήγε ως παίκτης στην Ανόρθωση και ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ως προπονητής-παίκτης το 2004. Απ'το 2007 σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ασχολείται μόνο με την προπονητική. Έχει οδηγήσει την Ανόρθωση σε τρεις κατακτήσεις κυπέλλων και δύο πρωταθλημάτων ως παίκτης αλλά και ως προπονητής. Το χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας τον Κετσπάγια είναι η νοοτροπία του νικητή που έχει εμφυσήσει στους παίκτες του με θετικά αποτελέσματα γία την ομάδα, κάνοντας την Ανόρθωση μια ομάδα δυσκολοκατάβλητη.

Υ.Γ. 1 : Τραγανέ Δέλλα, δε μπορείς να ξεφύγεις ρε παλαίμαχε προστατευόμενε των ΜΜΕ. Σε περιμένουμε στο Καραϊσκάκη να μας πείς πάλι για καλικάντζαρους. Άμα είσαι ξεμέθυστος βέβαια...

Υ.Γ. 2 : Δυσκολοκατάβλητη, ξε-δυσκολοκατάβλητη, ο Ολυμπιακός ΟΦΕΙΛΕΙ να αποκλείσει την Ανόρθωση και να περάσει στον επόμενο γύρο. Αποκλεισμός από ομάδα που είναι "στα μέτρα του" ισοδυναμεί με νέα εποχή των παγετώνων στον Πειραιά.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ela omws pou sas tin ekatse i Anorthosis. Kalinixta!!!