21 Απρ 2008

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα απ'το CAS

Την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων του Απόλλωνα Καλαμαριάς κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αποφάσισε ομόφωνα το CAS, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2008/Α/1525. Η απόφαση λήφθηκε μετά απο επεξεργασία ορισμένων παραμέτρων του θέματος, όπως το γεγονός οτι ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν έχει πλέον έννομο συμφέρον, καθώς και οτι αρμόδια για την επικύρωση της βαθμολογίας είναι η Σούπερ Λίγκα.

Επίσης, απορρίφθηκαν οι παρεμβάσεις ΠΑΟ και ΑΕΚ. Το CAS έκρινε ότι δεν μπορούν να κάνουν παρέμβαση, γιατί δεν πέρασαν από τις αντίστοιχες επιτροπές της Ελλάδας.

Η κύρια υπόθεση συνεχίζεται, αφού το δικαστήριο δέχθηκε την αρμοδιότητά του, απορρίπτοντας το αίτημα της Ε.Π.Ο. για αναρμοδιότητα, όσον αφορά στην τελική εκδίκαση της υπόθεσης. Η κύρια υπόθεση (Βάλνερ) θα εκδικαστεί μεταξύ 5 και 10 Μαΐου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ΕΠΟ:

"Με την υπ΄ αριθ. 2008/Α/1525, το CAS έλαβε ομόφωνα την απόφαση να απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και της ΠΑΕ Ολυμπιακός".

Αναλυτικά το σκεπτικό της απόρριψης από πλευράς CAS αναφέρει :

"Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης απέρριψε σήμερα την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Απόλλων Καλαμαριάς σχετικά με παράβαση στη βαθμολογία της Eλληνικής Σούπερ Λίγκας.

Στις 20 Μαρτίου του 2008, ο Απόλλων Καλαμαριάς, κατέθεσε έφεση στο CAS εναντίον της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και του Ολυμπιακού, αναφορικά με την απόφαση της ΕΠΟ στις 5 Μαρτίου του 2008… Επιπροσθέτως ο Απόλλων Καλαμαριάς κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η υπόθεση για αυτά εκδικάστηκε στις 17 Απριλίου του 2008, προκειμένου να ακουστούν όλες οι πλευρές.
Στη σημερινή του απόφαση, το CAS αναγνώρισε πως αρμοδιότητά της είναι να διευθετηθεί η υπόθεση με βάση τους κανονισμούς της ΕΠΟ. Ωστόσο, το πάνελ των δικαστών αναγνώρισε πως η ΕΠΟ δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να επικυρώσει ή να διορθώσει τη βαθμολογία του ελληνικού πρωταθλήματος, κάτι που γίνεται από τη Σούπερ Λίγκα, η οποία δεν είναι όργανο της ΕΠΟ, αλλά μία ξεχωριστή ένωση. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας και η ΕΠΟ δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης σε αυτό.

Το Δικαστήριο βασιζόμενο σε αδιάσειστα στοιχεία έκρινε πως τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά και το αίτημα να μην επικυρωθεί η βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας απορρίφθηκε. Επιπλέον, οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση παρέμβασης που κατατέθηκε από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό.


Από τη στιγμή που μόνο τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν από το CAS, ο προσφεύγων (Καλαμαριά) έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θα εμείνει στην αίτησή του για εκδίκαση της κύριας υπόθεσης ή θα αποσυρθεί από αυτή".

Στην παράγραφο 68 της 22σελιδης αναφοράς του σκεπτικού της απόφασης αναφέρεται πως "... είναι αναμφισβήτητο ότι ο παίκτης (Ρόμαν Βάλνερ) έπαιξε στη Φόλκερκ και την Χάμιλτον και δεν μπορούσε να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στις 3 Φεβρουαρίου 2008" (σ.σ. στο ματς με τον Ολυμπιακό). Η επιτροπή σημειώνει το γεγονός πως ο παίκτης ήταν δανεικός από τη Φόλκερκ όταν έπαιξε στη Χάμιλτον και ότι αυτή η μετακίνηση έγινε εκτός μεταγραφικής περιόδου, όπως αυτή ορίζεται από τη FIFA. Αυτή η παράμετρος μαρτυρά πως οι πιθανότητες δικαίωσης της Καλαμαριάς στην εκδίκαση της κύριας υπόθεσης είναι ελάχιστες. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχει νομοθεσία στην οποία να μπορεί κάποιος να στηριχθεί, ώστε να δικαιολογήσει την παρουσία του Βάλνερ σε τρίτη ομάδα, κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου.

Περισσότερα θα πούμε μετά τη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας και την επικύρωση ή όχι της βαθμολογίας. Ως τότε...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥΤΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ