23 Απρ 2008

Η... ομορφιά του ποδοσφαίρου (το "πρωτάθλημα" του... Καρκαμάνη)

by ANASTO

Μάιος του 1999 και η ΑΕΚ χρειάζεται τη νίκη στο ματς με τον Ηρακλή εκτός έδρας, για να πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ από τα χέρια του Παναθηναϊκού (σαν δεύτερη, εννοείται). Τα περιστατικά που ακολούθησαν καθιέρωσαν τον όρο "ομορφιά του ποδοσφαίρου", που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα σαν εύσχημος τρόπος αναφοράς για ένα πουλημένο/στημένο παιχνίδι. Βασικοί παίκτες τότε στην ΑΕΚ, οι Νικολαΐδης-Ζήκος, μετά το σύντομο πέρασμα τους από Eυρωπαϊκούς συλλόγους μάλλον "ξέχασαν" το πως κέρδιζε η ομάδα τους τα παιχνίδια, γιαυτό και σήμερα το "παίζουν" σημαιοφόροι της αξιοκρατίας...

"Άθλος με ροπαλιά στο 90'
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ» Τσάμπιονς Λιγκ λέει από χθες το απόγευμα η ΑΕΚ. Νίκησε σε συναρπαστικό παιχνίδι 3-2 τον Ηρακλή και της αρκούν τρεις βαθμοί στα τελευταία δύο παιχνίδια προκειμένου να εξασφαλίσει τη δεύτερη (και προνομιούχο) θέση. Δηλαδή, αν νικήσει την Κυριακή την Ξάνθη, «πρωτάθλημα τέλος»!

Η ΑΕΚ είχε τον αρχηγό της Ντέμη Νικολαΐδη να παρακολουθεί τιμωρημένος έξω από τις γραμμές, αλλά ευτύχησε να βρει στο πρόσωπο του Χρήστου Μαλαδένη έναν αληθινό ηγέτη. Ο χαρισματικός μεσοεπιθετικός πέτυχε χατ-τρικ και οδήγησε σχεδόν μόνος την ομάδα στη νίκη. Έβαλε την ΑΕΚ δύο φορές μπροστά στο σκορ και δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα της ισοπαλίας (που δεν συνέφερε την ΑΕΚ) ούτε μετά το 2-2 του Ηρακλή στο 89'. Εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα-ξυραφιά του Ζήκου και με κεφαλιά χάρισε τρεις βαθμούς που ενδεχομένως σημαίνουν πολλά εκατομμύρια για τα «κιτρινόμαυρα» ταμεία. Σίγουρα πολύ περισσότερα από τα 80 ή 90 εκατ. που θα εισπράττει ο ίδιος ετησίως μετά το νέο του συμβόλαιο. Τι έκανε αμέσως μετά ο άσος; Έτρεξε κατευθείαν στην εξέδρα, έβγαλε τη φανέλα και πανηγύρισε με τους φίλους-εκδρομείς της ΑΕΚ το μεγάλο κατόρθωμα, την ανατροπή των δεδομένων σε χρόνο-ρεκόρ! Και, στο τέλος, φίλησε το φυλαχτό στον λαιμό του και «χώθηκε» στην αγκαλιά του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος έβλεπε γεμάτος αγωνία το ματς από τον πάγκο της ομάδας του. Τρία γκολ, τρεις κινήσεις για τον Χρήστο Μαλαδένη, τον παίκτη που σκοράρει στα δύσκολα.

Ο Ηρακλής το πάλεψε. Ισοφάρισε δύο φορές και εκεί που οι άνθρωποι του πάγκου γιόρταζαν την ισοπαλία, ήρθε το σοκ. Απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων σε έναν από τους ωραιότερους αγώνες της περιόδου. Διαφήμιση για το άθλημα που τόσο την έχει ανάγκη. Από την αρχή η ΑΕΚ «κυνήγησε» τη νίκη. Είτε με τον Ζουμπούλη είτε με τον Σαβέβσκι, αλλά κυρίως με τον Μαλαδένη (έβγαινε από πίσω). Αν μάλιστα ο χθεσινός μεγάλος σκόρερ ήταν προσεκτικός στο 40' (μόνος έστειλε πλασέ άουτ), τότε μάλλον δεν θα φτάναμε στα δραματικά τελευταία λεπτά του ματς. Το 0-2 δεν έγινε (είχε προηγηθεί η ΑΕΚ στο 28') και ο Ηρακλής αναθάρρησε. Έστω και αν στην άμυνα δεν ενέπνεε καμία σιγουριά ο Καρκαμάνης (το απέδειξε άλλωστε περίτρανα στο τρίτο γκολ), έστω και αν το δίδυμο των Κωνσταντίνου - Χριστοδούλου δεν ήταν στην καλύτερη ημέρα του. Όπλο του Γίνγκμπαλντ υπήρξε ο Κυριαζής και η νοοτροπία τού «ζην επικινδύνως» από τον Ηλία Ατματσίδη. Ο διεθνής κίπερ σαν μπακότερμα έδιωξε τρεις φορές με το κεφάλι εκτός περιοχής, δίχως συνέπειες για την ΑΕΚ. Ίσως γιατί γύριζε (μετά το διώξιμο) με τα μάτια στον αγωνιστικό χώρο, ίσως πάλι γιατί ο Ηρακλής δεν είχε χθες (όπως πριν από κάτι χρόνια) τον Χαντζίδη να σημαδεύει σωστά! Όπως και να έχει, ο αγώνας πήγε στη ρουλέτα του 89' - 90'. Με την ΑΕΚ να επιδιώκει την πάση θυσία νίκη (ο Μπλαχίν τόλμησε στην αλλαγή του Σέμπουε, δικαιώθηκε, και αν βγάλει την ομάδα δεύτερη, μερίδιο επιτυχίας θα του ανήκει!) και να την κατακτά με κεφαλιά του Μαλαδένη στο 90' και τον ηλικίας 30 ετών Καρκαμάνη να αντιδρά ως πρωτόπειρος αθλητής. Και μάλιστα του... βόλεϊ!

Κορυφαίος του ματς ο Μαλαδένης. Αντιληπτό το γιατί. Κοντά σε απόδοση ο Ζήκος, ο Μάρκος, ο Ζουμπούλης. Από πλευράς Ηρακλή προσπάθησε πολύ ο Κυριαζής, ενώ ό,τι είχε έδωσε ο Χάγκαν. Με λίγα λάθη η διαιτησία του Μηντιούρη.


ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα βάλει κι άλλο γκολ και θα πάρει η ΑΕΚ τη νίκη ήταν ο Χρήστος Μαλαδένης, ακόμη και μετά το 2-2! Προσέξτε τι είπε στον Δημήτρη Μάρκο, όταν η ΑΕΚ κέρδισε το πλάγιο στο 90' : «Έλα Δημήτρη να κάνουμε το ένα - δύο και να πάμε για το γκολ»! Βέβαια, ο συνδυασμός Μάρκου - Μαλαδένη δεν έγινε ­ ίσως και καλύτερα, γιατί η μπάλα έφτασε στον Ζήκο και βγήκε η καταπληκτική σέντρα στο κεφάλι του Μαλαδένη! Του σκόρερ που στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου πέρασε μπροστά από τον πάγκο δείχνοντας κουρασμένος, αλλά όμως καμιά σκέψη για αλλαγή του δεν ετέθη.

Περί τα 300 άτομα περίμεναν την αποστολή της ΑΕΚ χθες βράδυ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με στόχο να αποθεώσουν άπαντες (ποδοσφαιριστές - προπονητή, αλλά και τους διοικητικούς που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη) για το 3-2, που σημαίνει δεύτερη θέση.

Φυσικά, τη «μερίδα του λέοντος» πήρε ο Μαλαδένης και τον σκόρερ γρήγορα «έντυσαν» με στιχάκια. Τι άλλο ακούστηκε; Η ιαχή «νάτοι - νάτοι οι πρωταθλητές»! Όπως και να έχει, πολύ καιρό είχε να χαμογελάσει το χειλάκι των ανθρώπων της ΑΕΚ και να ζήσουν στιγμές ανάλογες με τις χθεσινές.

ΜΕ ΔΕΚΑ χρόνια συμβολαίου για κάθε «χρυσό» γκολ ζήτησε χαριτολογώντας ο Χρήστος Μαλαδένης να εξαργυρώσει το χθεσινό χατ τρικ.

«Τώρα θέλω τριάντα χρόνια συμβόλαιο» έλεγε ενθουσιασμένος στα αποδυτήρια, αλλά όταν τον εντόπισαν οι ρεπόρτερ έφυγε τρέχοντας προς το πούλμαν της αποστολής. Πάντως ο σκόρερ της ΑΕΚ υπογράφει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο τετραετές συμβόλαιο αντί 370 εκατ. δραχμών (80 90 100 100).

«Ήμασταν καλύτεροι. Έπρεπε να τελειώσουμε το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, καθώς είχαμε πολλές ευκαιρίες», δήλωσε ο Όλεγκ Μπλαχίν έξω από τα αποδυτήρια, αφού δεν έγινε κοινή συνέντευξη Τύπου, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης.

«Παίξαμε μεγάλη μπάλα», συνέχισε περιχαρής ο Ουκρανός. Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του Ντανιέλ Μπατίστα, που ρώτησε δημοσιογράφο για να μάθει τι είπε ο προπονητής του. «Έτσι είπε πάλι;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε στο πηγαδάκι που είχε δημιουργήσει με φίλους του: «Νομίζει ότι αυτός κέρδισε το παιχνίδι».
Ο προπονητής της ΑΕΚ συνέχισε για την εξέλιξη του σκορ: «Ο Ηρακλής πίστεψε στην ισοφάριση. Γιατί κι εμείς να μην πιστέψουμε στη νίκη; Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Είδατε, όμως, τι κάνει το άγχος; Τώρα πρέπει να χαμηλώσουμε τους τόνους και να δούμε το επόμενο παιχνίδι».

«Με αυτή τη νίκη θα κουνήσουμε το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου», ήταν το σχόλιο που έκανε ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Έξι συλλήψεις ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ από την Αστυνομική Διεύθυνση, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν τον σημαντικό αγώνα.


Οπαδοί του Ηρακλή έσπασαν τα τζάμια στα δημοσιογραφικά θεωρεία, όπου είχε βρει προσωρινά καταφύγιο ο Π. Θεοδωρίδης. Η Αστυνομία τον γλίτωσε από τα χειρότερα.

ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ κατά δικαίων και αδίκων αντέδρασαν οι οπαδοί του Ηρακλή στην ήττα των «κυανόλευκων» από την ΑΕΚ. Αποτέλεσμα που προκάλεσε παραιτήσεις και αναταραχή χωρίς προηγούμενο. Πρώτος στόχος ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Πέτρος Θεοδωρίδης. Περίπου πενήντα οπαδοί σκαρφάλωσαν τα κάγκελα και βρέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων, απειλώντας τον Θεοδωρίδη, που προσπάθησε να προστατευθεί στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Η εισβολή δεν αποφεύχθηκε, όπως και η χειροδικία στον πρόεδρο του Ηρακλή, που γλίτωσε τα χειρότερα υπό την προστασία της Αστυνομίας. Οι εισβολείς, πάντως, έσπασαν πολλά τζάμια των θεωρείων, προκάλεσαν και άλλες μικροκαταστροφές, ενώ απείλησαν και τον ρεπόρτερ του συνδρομητικού καναλιού.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ»
«Τι φταίω εγώ; Εγώ τους είπα να φάνε το τρίτο γκολ; Όταν ισοφαρίσαμε στο 90', ήταν καλά. Λες και δεν είδαμε πώς έφαγε ο Καρκαμάνης το τρίτο γκολ», είπε ο Θεοδωρίδης στους αστυνομικούς που τον προστάτευαν.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθούσε από απόσταση ασφαλείας τις συμπλοκές αστυνομικών και οπαδών στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα στενά κάτω από το «Καυταντζόγλειο». Μέχρι και δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν στις συμπλοκές.

Ο Θεοδωρίδης αποφάσισε να κατηφορίσει από τα δημοσιογραφικά θεωρεία, αφού πέρασε μισή ώρα. «Πάρε κεφάλια. Είμαστε η πιο βρώμικη ομάδα. Γιατί άφησες να παίξει ο Καρκαμάνης;», είπαν στον Θεοδωρίδη οι οπαδοί που δημιούργησαν λαϊκό δικαστήριο. «Τι μπορούσα να κάνω; Να τους πω ποιον θα βάλουν; Να κάνω τον προπονητή;», ήταν η απάντησή του και κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια. Εκεί, προσπάθησαν να μπουν οπαδοί με «ντου», αλλά απωθήθηκαν από την Αστυνομία.

Οι υπομονετικοί περίμεναν μέχρι αργά την έξοδο των παικτών. «Μπράβο. Ήσουν παλικάρι. Φύγε, για να γλιτώσεις», ευχήθηκαν στον Τζιωρτζιόπουλο, που έφυγε μόνος του με ψηλά το κεφάλι.

Οι υπόλοιποι άκουσαν την επωδό «πουλημένοι», ενώ οργισμένος οπαδός κλώτσησε τον Καρκαμάνη, που αποχωρούσε με τους συμπαίκτες του. Τρεις - τέσσερις οπαδοί βρήκαν τον τρόπο να μπουν στο πούλμαν της αποστολής, ήρθαν στα χέρια με τον τερματοφύλακα του Ηρακλή, αλλά οι πιο ψύχραιμοι τους χώρισαν.

Οι οπαδοί του Ηρακλή αποχαιρέτισαν την αποστολή, κουνώντας πεντοχίλιαρα. Η ήττα από την ΑΕΚ είχε ως συνέπεια την παραίτηση του αντιπροέδρου του Ηρακλή, Απόστολου Γενίτσαρη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τελειώνει από στιγμή σε στιγμή ο Ματς Γίνγκμπλαντ. Από τη διοίκηση θα εξεταστεί και η περίπτωση Καρκαμάνη, που άκουσε χθες πάρα πολλά για τον τρόπο που δέχθηκε το τρίτο γκολ.

Υ.Γ. : Η ιαχή "Νάτοι-νάτοι οι πρωταθλητές" που ακούστηκε και τότε στο Καυταντζόγλειο, φαίνεται ότι αποτελεί διαχρονικό σύνθημα όταν το ΑΕΚάκι πανηγυρίζει τη... δεύτερη θέση.

by ANASTO


Δεν υπάρχουν σχόλια: