1 Ιαν 2008

Zlatko Zahovič (Slovenia, 1999-2000)


Μακράν ο μεγαλύτερος ψυχάκιας που'χει περάσει ποτέ απ'τον Ολυμπιακό και ένας απ'τους κορυφαίους ψυχάκηδες των Ευρωπαϊκών γηπέδων. Τεράστιο ταλέντο, απίστευτος τεχνίτης, αλλά το παλικάρι δεν έστεκε καθόλου καλά.

Ο Σλοβένος παλαβιάρης γεννήθηκε στις 01/02/1971 στο Μάριμπορ της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας από Σέρβους γονείς. Ο Ζάχοβιτς ξεκίνησε να παίζει μπάλα από τις τοπικές ομάδες της περιοχής του η πρώτη ομάδα νέων που αγωνίστηκε ήταν η Κόνιβαρ του Μάριμπορ. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στη Σερβία, όταν εντοπίστηκε από τον Μίλκο Ντουρόβσκι το 1989 και με εισήγηση του, ο 18χρονος Ζάχοβιτς αποκτήθηκε απ'την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Τη σεζόν 1989-1990 είχε 9 συμμετοχές και 1 γκολ, όταν αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Τη σεζόν 1990-1991 αγωνίστηκε ως δανεικός στην Προλετέρ όπου είχε 25 συμμετοχές χωρίς να πετύχει γκολ, αλλά την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Παρτιζάν. Το 1991-1992 είχε 13 συμμετοχές και 2 γκολ, ενώ τη σεζόν 1992-1993 πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα συμμετέχοντας σε 15 αγώνες και πετυχαίνοντας 3 γκολ. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα έκανε και το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Σλοβενίας στις 07/11/1992 ενάντια στην Κύπρο.

Κάπου εκεί ήρθε η γνωριμία του με την (αγαπημένη του) Πορτογαλία : Η Βιτόρια Γκιμαράες καταθέτει επίσημη πρόταση στην Παρτιζάν και αποκτά το Ζάχοβιτς. Στη Βιτόρια παίρνει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του και μετά από μια τριετία καλών εμφανίσεων με 73 συμμετοχές και 13 γκολ (τα 8 τη σεζόν 1995-1996) θα έρθει η πρόταση απ'την Πόρτο που θα τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 1996.

Στην Πόρτο έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του. Έγινε ο αναμφισβήτητος ηγέτης τόσο της Πόρτο, όσο και της εθνικής Σλοβενίας. 26 συμμετοχές / 7 γκολ στην πρώτη του χρονιά, 29 συμμετοχές / 6 γκολ στη δεύτερη του και 29 συμμετοχές / 14 γκολ τη σεζόν 1998-1999, κορυφαία της καριέρας του. Ο Ζάχοβιτς "έβγαλε τα μάτια" των οπαδών του Ολυμπιακού με τις εμφανίσεις του τόσο με τη φανέλα της Πόρτο (αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Champions League) όσο και με την εθνική Σλοβενίας (τη διετία 1998-1999, ο Ζάχοβιτς είχε 20 συμμετοχές και 11 γκολ με την εθνική του ομάδα). Η Πόρτο μπορεί να μη προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Champions League αλλά ο Ζάχοβιτς το καλοκαίρι του 1999 θεωρείται ένα απ'τα πιο "hot" Ευρωπαϊκά ονόματα.

Το σίριαλ της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό
Καλοκαίρι του 1999 λοιπόν στην Ελλάδα... O Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει ένα καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο και αποφασίζει να επενδύσει σημαντικό μέρος των χρημάτων σε μεγάλες μεταγραφές που θα προκαλέσουν αίσθηση, αφού διοίκηση και κόσμος ήταν συνεπαρμένοι και απ'την εκπληκτική σεζόν της ομάδας τη σεζόν που πέρασε και που απέφερε το νταμπλ στην Ελλάδα αλλά και την παρ'ολίγο πρόκριση στους "4" του Champions League. Με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του προέδρου να "τινάξει τη μπάνκα στον αέρα", άρχισαν και τα όνειρα για Ευρωπαϊκούς τελικούς και μεγαλεία. Χωρίς καλά-καλά να καταλάβει κανείς πως και πότε, ο Ολυμπιακός έρχεται σε συμφωνία με τη Μπαρτσελόνα και πείθει τον Βραζιλιάνο άσο της, Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέϊρα να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.

Στις 10/07/1999, ο προπονητής της ομάδας, ρίχνει τη βόμβα που όλοι σιγοψιθύριζαν αλλά δε τολμούσαν να πουν φωναχτά : "Tώρα προσπαθούμε για τον Ζάχοβιτς", παραδέχτηκε ο Μπάγεβιτς στην πρώτη συγκέντρωση του Ολυμπιακού στο γήπεδο του Ρέντη, την ώρα που στο Οπόρτο ο πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα εμμέσως επιβεβαίωνε σχετική συμφωνία της διοίκησής του με τον ομόλογο του στον Ολυμπιακό. Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή των πρωταθλητών και κυπελλούχων (Τζιοβάνι) σε συνδυασμό με τη φημολογία για το Ζάχοβιτς κατέβασε στου Ρέντη πάνω από χίλιους οπαδούς, οι οποίοι δημιούργησαν καυτή ατμόσφαιρα αποθεώνοντας τους παλιούς και φωνάζοντας τα ονόματα των νέων, αποκτηθέντων και... υποψηφίων. Περισσότερες φορές ακούστηκε το όνομα του Ζάχοβιτς παρά του Βραζιλιάνου που ήταν ήδη παίκτης του Ολυμπιακού. "Πάρε τώρα και τον Ζάχοβιτς", φώναζαν ορισμένοι στον Ντούσαν Μπάγεβιτς την ώρα που αυτός έβγαινε από τ' αποδυτήρια. "Ε, ρε γλέντια πού 'χουν να γίνουν με τον Ζάχοβιτς", προέβλεπαν κάποιοι άλλοι.

Απο κοντά και ο Πορτογαλικός τύπος : "Το μόνο που απομένει είναι να πεί το ναι ο παίκτης. Η Πόρτο το είπε", έγραψε η "Α Μπόλα", η οποία έκανε λόγο για πρόταση του Ολυμπιακού στην Πόρτο ύψους 7, 5 εκατομμυρίων δολλαρίων (2.200.000.000 δρχ.) και προσφορά στον ποδοσφαιριστή 40.000.000 μηνιαίως ! "Στη μονομαχία με τη Βαλένθια για το θέμα Ζάχοβιτς εγώ είμαι ο νικητής", δήλωσε στην εφημερίδα "Μάρκα" ο πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς την επίτευξη συμφωνίας με τον Ολυμπιακό αντί του ποσού των δύο δισεκατομμυρίων δραχμών : "Ούτε επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω αυτή την πληροφορία", ήταν η ακριβής αντίδρασή του, όταν ρωτήθηκε σχετικά. "Ο ποδοσφαιριστής έχει υπογράψει μαζί μας τριετές συμβόλαιο, όμως είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση μας γίνει, πέρα απ' αυτήν της Βαλένθια".

Ο Ζάχοβιτς όμως, είχε τις επιφυλάξεις του. ο Σλοβένος ζήτησε πληροφορίες για το Ελληνικό πρωτάθλημα από έναν πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα απ'τον Ίλια Ίβιτς. Η αρχική διστακτικότητα του Σλοβένου, που έλεγε "προτιμώ τη Βαλένθια γιατί από μικρός ήθελα να παίξω στην Ισπανία" έγινε στη συνέχεια φόβος και φέρεται να είπε "τι να κάνω εγώ στην Ελλάδα, θα θαφτώ σ' ένα τέτοιο πρωτάθλημα". Αποφασισμένος λοιπόν να αρνηθεί τη μετακίνηση του στον Ολυμπιακό και να πιέσει την Πόρτο να αποδεχτεί την (αρκετά χαμηλότερη για την Πόρτο) πρόταση της Βαλένθια, πηγαίνει στον πρόεδρο της Πόρτο και λέει "εγώ στην Ελλάδα δεν πάω". Μετά από συζητήσεις και αρνήσεις από πλευράς Ζάχοβιτς για το επόμενο διήμερο, ο Ντα Κόστα δηλώνει απολύτως... δημοκρατικά : "Ή πας στον Ολυμπιακό ή μένεις εδώ τα υπόλοιπα δύο χρόνια του συμβολαίου σου και θα βλέπεις τα παιχνίδια απ'την εξέδρα". Μπροστά στο ενδεχόμενο να θαφτεί εντελώς ποδοσφαιρικά και να μείνει εκτός εθνικής (με το Ευρωπαϊκό στη Γαλλία να πλησιάζει) αλλά και Ευρωπαϊκών διοργανώσεων για μια διετία, ο Ζάχοβιτς με βαριά καρδιά το παίρνει απόφαση, σκεπτόμενος αφ'ενός οτι τουλάχιστον θα παίζει στο Champions League, αφ'ετέρου οτι θα πάρει γύρω στα 500.000.000 δραχμές το χρόνο καθαρά, ειδοποιείται ο Ολυμπιακός για τα περαιτέρω και ο Ζάχοβιτς μπαίνει στο αεροπλάνο για την Ελλάδα...

"Δε το παίζω τρελός αλλά είμαι..."
Την ίδια ώρα, στο άκουσμα της συμφωνίας με το Ζάχοβιτς, στον Πειραιά ξεσπάει φρενίτιδα. Δεύτερη βόμβα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τα... κυβικά της Ελλαδίτσας μας. Οι συστάσεις που ακολουθούσαν τον Ζάχοβιτς ήταν οι καλύτερες τόσο για τα προσόντα του όσο και για τον χαρακτήρα του. Ο γνωστός μας Ίβιτσα Οσιμ είχε δηλώσει στο "Βήμα" πριν την ολοκλήρωση της μεταγραφής οτι ο Σλοβένος είναι μεγάλο ταλέντο, αρκεί να βρει ομάδα που να του ταιριάζει. Το ίδιο είπε επίσης ο Τόνι, ο προπονητής του στη Βιτόρια Γκιμαράες : "Δεν δημιούργησε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα γιατί έπαιξε η ομάδα γι' αυτόν και εκείνος για την ομάδα". Όμως, ο πιο πρόσφατος συνεργάτης του, ο πρόεδρος της Πόρτο, είχε προειδοποιήσει το Σωκράτη Κόκκαλη : "Ο Ζάχοβιτς θέλει ειδικό χειρισμό". Και ο Σλοβένος έπεσε πάνω στον... ειδικό : Στο Ντούσαν Μπάγεβιτς...

Μ'αυτά και μ'αυτά, ο Ζάχοβιτς προσγειώνεται στην Ελλάδα. Χαμός στο αεροδρόμιο, δύο φορές μεγαλύτερος απ'ότι είχε γίνει στην υποδοχή του Τζιοβάνι. Ο Ζάχοβιτς με ξινισμένα μούτρα και μάλλον αδιάφορος χαιρετάει βαριεστημένα τον αλλόφρονα κόσμο και μπαίνει στη λιμουζίνα που θα τον πήγαινε στα γραφεία της ΠΑΕ. Υπογράφει το τριετές συμβόλαιο του, επιστρέφει στην Πορτογαλία για να πακετάρει και σύντομα επιστρέφει για την προετοιμασία.

Στα αποδυτήρια δεν πανηγύρισαν ακριβώς τον ερχομό του, καθώς ο Ζάχοβιτς ήταν το άκρο αντίθετο του Τζιοβάνι : Ο Βραζιλιάνος ήταν χαμογελαστός, μιλούσε σε όλους, συμμετείχε στις πλάκες, σε αντίθεση με τον Σλοβένο που ήταν κλεισμένος στον εαυτό του και δε μιλούσε ούτε καν με αυτούς που μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί τους. Συν τοις άλλοις, δεν είχε καμμία διάθεση για αστεία και έδειξε φανερά ενοχλημένος σ'ένα πείραγμα του Γεωργάτου (κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους "πάλιουρες") και γενικώς φαινόταν πως απαιτούσε διαφορετική μεταχείριση. Ο Ντα Κόστα είχε προειδοποιήσει...

Ο Μπάγεβιτς καταλαβαίνει από πολύ νωρίς οτι θα υπάρχει πρόβλημα με το Ζάχοβιτς. Στις 29/08/1999, στον αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Μπάγεβιτς ζήτησε απ'το Σλοβένο να παίξει στα δεξιά, στη θέση του Στέλιου Γιαννακόπουλου και ο Ζάχοβιτς γύρισε και του "την είπε" στα ίσια και - εννοείται - δεν πειθάρχησε στην εντολή του προπονητή του.

Ο Ζάχοβιτς μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και πιο μουρτζούφλης και φρόντιζε σε κάθε ευκαιρία να δείξει με κάθε τρόπο οτι δε γουστάρει να βρίσκεται εδώ που βρίσκεται... Ο κόσμος είχε αρχίσει να "στραβώνει" με το Σλοβένο, λέγοντας : "Tι θέλει επιτέλους το κωλοπαίδι, ένα σκασμό λεφτά παίρνει και θα παίξει και Champions League. Ας παίξει μπαλάρα και ας φέρει του χρόνου πρόταση να πάει σε κορυφαίο Ευρωπαϊκό σύλλογο", ενώ οι πιο συγκαταβατικοί έλεγαν πως "όλα θα ξεπεραστούν όταν παίξει τον πρώτο του αγώνα στο Champions League". Πράγματι, για 90 και κάτι λεπτά, στις 15/09/1999 όλα ξεχάστηκαν. Σ'ενα απ'τα κορυφαία παιχνίδια της ιστορίας του Ολυμπιακού, ο Θρύλος ήρθε ισόπαλος με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ με τον Τζιοβάνι να κάνει πλάκα στην άμυνα της Ρεάλ και να πετυχαίνει 2 γκολ. Αλλά και ο Ζάχοβιτς... Μπορεί ο Βραζιλιάνος μάγος να του έκλεψε τη δόξα και να έκανε το ΟΑΚΑ να χορεύει στο ρυθμό του αφού "κάρφωσε" το τεμάχιο απ'το 11ο λεπτό, αλλά αυτό το γκολ, το παρθενικό γκολ του Σλοβένου με τη φανέλα του Ολυμπιακού που πέτυχε στο 67ο λεπτό και με το οποίο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 3-2, ήταν ένα απίστευτης ομορφιάς γκολ που λίγοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο θα μπορούσαν να επινοήσουν και να εκτελέσουν... Έγινε ένα γέμισμα από δεξιά προς την περιοχή της Ρεάλ. Ο Τζόρτζεβιτς παίρνει την πρώτη κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα προς τον Γκόγκιτς, αλλά οι αμυντικοί της Ρεάλ απομακρύνουν τη μπάλα η οποία από ψηλά πέφτει προς το έδαφος, εκεί που βρίσκεται ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Αυτός, έχοντας πλάτη στο τέρμα την κοντρολάρει με το πόδι κόβοντας της τη φόρα, την αφήνει να σκάσει μια φορά στο έδαφος και γυρίζει το σώμα του, σουτάρει με το αριστερό και πετυχαίνει το 3-2 για τον Ολυμπιακό μέσα σε αποθέωση. Το τελικό 3-3 άφησε τους οπαδούς πλήρως ικανοποιημένους με όσα παρακολούθησαν, αλλά αυτό ήταν τελικά η ηρεμία πριν την καταιγίδα...

Η ανταρσία του... Μπάουντι
Ο Μπάγεβιτς βλέποντας οτι οι αμυντικοί του Ελληνικού πρωταθλήματος είχαν... επικυρήξει τα πόδια των Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς, προσπάθησε να εφαρμόσει ένα rotation ώστε και οι παίκτες να είναι ξεκούραστοι, αλλά και να παίρνουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής και οι Νινιάδης - Αλεξανδρής - Γκόγκιτς - Καραπιάλης - Οφορίκουε εν'όψει της δύσκολης συνέχειας. Επειδή ο Μπάγεβιτς δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε "διπλωμάτης", η σκέψη του αυτή δε μεταφέρθηκε ποτέ στους μεγάλους αστέρες της ομάδας του όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να συμπεράνουν πως ο προπονητής τους κάνει καψόνια. Κι αν ο Τζιοβάνι μουρμούριζε χαμηλοφώνως, κρατώντας την Αγία Γραφή στο χέρι, ο Ζάχοβιτς που δεν είχε ούτε ιερό, ούτε όσιο, μπινελίκωνε αβέρτα... Κάθε φορά που ο Μπάγεβιτς τον έκανε αλλαγή, ο Ζάχοβιτς έκανε φασαρία. Μέσα σ'όλα, την "ψηλομύτικη" στάση του παίκτη ενίσχυε η διοίκηση, που έδινε άδεια στο Ζάχοβιτς να πάει στο Μάριμπορ την εβδομάδα που η Σλοβενία έπαιζε με την εθνική μας ομάδα, παρ'όλο που ο Ζάχοβιτς δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής και δεν έπαιρνε θέση στην ολοένα και αυξανόμενης έντασης κόντρα με τον προπονητή του...

Ο Σλοβένος πετυχαίνει ένα μήνα αργότερα (15/10/1999) το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα στο εκτός έδρας 5-0 επί της Καβάλας και 5 ημέρες αργότερα πετυχαίνει και το 2ο του γκολ στο Champions League, στέλνοντας στο ημίχρονο τον Ολυμπιακό προηγούμενο με 2-0 της Μόλντε στη Νορβηγία, φάτσα με την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στη φάση των ομίλων. Ακολουθεί η... παραφροσύνη του Μπάγεβιτς, το 2-0 γίνεται 2-3 και ο Ζάχοβιτς τα παίρνει στο κρανίο και ξεσπαθώνει κατά του Μπάγεβιτς (για πολλοστή φορά).

Ώσπου, το τελειωτικό χτύπημα έρχεται στις 08/11/1999, στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει φύλλο και φτερό τον ΠΑΟΚ και κλείνει το πρώτο ημίχρονο με ένα πανέμορφο γκολ του Τζιοβάνι, που ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0. Ο Μπάγεβιτς δίνει εντολή να σηκωθεί η ταμπέλα με το νούμερο "25" και ο Ζάχοβιτς αρχίζει να λούζει το Μπάγεβιτς με κοσμητικά επίθετα.

Ο Μπάγεβιτς - γνωστό τέρας... ψυχραιμίας - ανταπαντά και η κόντρα θα συνεχιστεί. Ο Σερβοβόσνιος πάει στον Κόκκαλη και ζητάει να γίνει διακοπή συμβολαίου στο Ζάχοβιτς, ο οποίος τα παίρνει στο κρανίο βλέποντας οτι ο προπονητής του ζητάει να διακοπεί το συμβόλαιο του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη της ομάδας, του οποίου ήταν διακαής πόθος. Ο Κόκκαλης λέει πως "αποκλείεται" και ζητάει "να τα βρούν", ο Μπάγεβιτς θέτει ultimatum στον Κόκκαλη "ή αυτός ή εγώ" και ο φουρτουνιασμένος απ'τον αποκλεισμό απ'το Champions League Κόκκαλης στέλνει το Ντούσαν για πευκοβελόνες...

Ο δε Ζάχοβιτς, αναχώρησε σαν κύριος για την πατρίδα του, ώστε "να ενσωματωθεί με την εθνική του ομάδα για τον αγώνα - μπαράζ με την Oυκρανία" στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων για το Euro 2000. Ο Σλοβένος αναχώρησε οικογενειακώς και με πέντε βαλίτσες για τη Σλοβενία, ενώ δεν ξέχασε να πάρει ακόμα και τον σκύλο του και τα καναρίνια του. Στους δημοσιογράφους, πάντως, που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο δεν θέλησε να πει και πολλά πράγματα : "Eγώ ήρθα στην Eλλάδα και τον Oλυμπιακό για να παίζω ποδόσφαιρο και όχι για να βλέπω τα παιχνίδια από τον πάγκο". H επιστροφή του Σλοβένου στην Eλλάδα είχε προγραμματιστεί για τις 18 Nοεμβρίου, αλλά ο Ζάχοβιτς δεν ήρθε ποτέ! "Δεν επιστρέφω στην Ελλάδα, θέλω μεταγραφή" δήλωσε και έμεινε στη Σλοβενία.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού - που στο μεταξύ είχε προχωρήσει στην πρόσληψη του Αλμπερτίνο Μπιγκόν στη θέση του Μπάγεβιτς - προσπάθησε να "κουκουλώσει" την κατάσταση, λέγοντας πως "πρόκειται για παραμύθια, καθώς ουδέποτε ο Ζάχοβιτς δήλωσε πως δεν ξαναγυρίζει". Ο Ζάχοβιτς όμως το είπε... και το ξαναείπε... και το ξαναματαείπε... Συν τοις άλλοις, συμπλήρωσε πως "οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν είναι καλοί επαγγελματίες, δεν έχουν το μυαλό τους στο ποδόσφαιρο, είναι τεμπέληδες και κοροϊδεύουν στην προπόνηση", χοντραίνοντας το παιχνίδι και κάνοντας το στραβό κλήμα να... κατσαρώσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, βρίσκει τέλεια εφαρμογή αυτό που λένε πως "απο μικρό κι από τρελό (Σλοβένο) μαθαίνεις την αλήθεια"...

Η άλλη όψη
Πέρα απ'το δύσκολο χαρακτήρα του και το αναμφισβήτητο φταίξιμο του στην όλη ιστορία, δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε κάποιες παραμέτρους. Όπως π.χ. οτι ο Ολυμπιακός δεν έγινε ποτέ "η ομάδα του Ζάχοβιτς", η ομάδα δηλαδή που θα έχει ως ηγέτη το Σλοβένο και θα του συμπεριφέρεται σαν τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της. Παρόντων των κ.κ. Τζόρτζεβιτς , Γιαννακόπουλου, Ανατολάκη και Ελευθερόπουλου κάτι τέτοιο έμοιαζε με ουτοπικό. Μια τετράδα παικτών δηλαδή που πήρε τη δόξα (που άξιζε 100%) για την εκπληκτική περασμένη σεζόν, συνεπικουρούμενη απ΄τους χαμηλών τόνων Αλεξανδρή και Γκόγκιτς. Οι Τζόρτζεβιτς - Λουτσιάνο έδιναν μπάλα μόνο στο Τζιοβάνι, ακόμα και αν ο Βραζιλιάνος ήταν κλεισμένος από... τρείς αμυντικούς με αποτέλεσμα ο Ζάχοβιτς να έχει ελάχιστη συμμετοχή στην οργάνωση του παιχνιδιού. Για να τα λέμε όλα, πάντως, ο Τζιοβάνι της σεζόν 1999-2000 (όσο έπαιξε πριν τον τραυματισμό του) τους τρείς αμυντικούς - ειδικά στην Ελλάδα - τους είχε για κολατσιό...

Δεν είναι τυχαίο οτι η κορυφαία εμφάνιση στην Ευρώπη απ'τον Ζάχοβιτς έγινε στις 26/10/1999 στη Μαδρίτη, στην ήττα με 3-0 απ'τη Ρεάλ, όταν ο Τζιοβάνι δεν αγωνίστηκε, λόγω τιμωρίας... Το μεγάλο παράπονο του Ζάχοβιτς δεν ήταν τόσο ότι όλοι έψαχναν μέσα στο γήπεδο τον Τζιοβάνι, σίγουροι απ' όσα είχαν δει ότι ο Βραζιλιάνος κάνει τη διαφορά, αλλά ότι ο ρόλος του ­ κάτι μεταξύ κρυφού σέντερ φορ και δεύτερου βοηθητικού επιθετικού ­ δεν του έδινε το δικαίωμα ούτε να κρατά πολύ την μπάλα ούτε να κάνει κουμάντο. "Δεν παίζω όσο πρέπει" απαντούσε στερεότυπα ενώ μετά τον αγώνα με την Πόρτο στο ΟΑΚΑ (όπου είχε εξαιρετική απόδοση) δήλωσε ευθαρσώς : "Απόψε έπαιξα πολύ και όταν παίζω διακρίνομαι". Αυτό που έμεινε όμως στον κόσμο του Ολυμπιακού ήταν οτι πέραν του στραβού κι ανάποδου χαρακτήρα του Σλοβένου, ήταν θέμα προπονητή / προπονητών να ταιριάξουν τους Τζιοβάνι - Ζάχοβιτς στην 11άδα. Αλήθεια, μπορεί να φανταστεί κανείς 4-4-2 με ρόμβο, με καθαρόαιμο αμυντικό χαφ τον Κριστιάν Καρεμπέ (ή έστω, το Ζε Ελίας που'ρθε ένα χρόνο αργότερα), επιθετικό δίδυμο τους Τζιοβάνι - Αλεξανδρή και ελεύθερο χαφ τον ψυχάκια Σλοβένο; Κι όμως, ο Ολυμπιακός έχοντας στην 11άδα του τους τρείς εξ'αυτών όχι μόνο δε κατάφερε να τους χωρέσει, αλλά κινδύνεψε στο τέλος να χάσει και το πρωτάθλημα. Και αυτό - τουλάχιστον το πρώτο σκέλος (το οτι δε κατάφερε να τους χωρέσει στην 11άδα) είναι αυτό που πλήρωσε ο Μπάγεβιτς (μαζί με άλλα γεγονότα βέβαια που ώθησαν την κατάσταση στα άκρα).

Ο Ζλάτκο πήρε τ'όπλο του
Μ'αυτά και μ'αυτά πέρασε ο Νοέμβριος και φτάσαμε στην περίοδο των εορτών. Ο Ζάχοβιτς ακόμα στη Σλοβενία και ο Ολυμπιακός προκειμένου να τον πληρώνει για να κάνει διακοπές, του διαμηνύει να φέρει πρόταση για να φύγει. Ο Ζάχοβιτς δε βρήκε πρόταση απ'την Ισπανία με τα χρήματα που ζητούσε ο Ολυμπιακός και μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει παροπλισμένος από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο οποίο οδήγησε τη Σλοβενία για πρώτη φορά στην ιστορία της, ειδοποίησε πως "γυρίζει στον Ολυμπιακό". "Τον περιμένουμε στην ομάδα και το πιθανότερο είναι ότι θα τον έχει ο Μπιγκόν στη διάθεσή του στις προπονήσεις την επόμενη εβδομάδα" έλεγαν απ'τη διοίκηση και αυτή τη φορά, έπεσαν μέσα. Μια παράμετρος που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη στροφή του Ζάχοβιτς ήταν η απόφαση της FIFA πως απαγορεύει στον παίκτη να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα την παρούσα σεζόν και σ' άλλο πρωτάθλημα εκτός του Ελληνικού...

Αρχές του νέου έτους (2000) λοιπόν και ο Ζάχοβιτς φτάνει στην Αθήνα, ενώ η ΠΑΕ προγραμματίζει συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, εξύψωσε τον νέο προπονητή της ομάδας, Μπιγκόν, μειώνοντας τον Μπάγεβιτς. Ο Κόκκαλης χαρακτήρισε την απουσία του Ζλάτκο Ζάχοβιτς από τον Ολυμπιακό "ένα κακό όνειρο" και πρόσθεσε - ψέγοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Μπάγεβιτς : "Ολοι είχατε διαπιστώσει πως στις αρχές του πρωταθλήματος, παρά τις μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα μεταγραφές που πραγματοποίησε η ομάδα, παρουσίασε μία ατονία στο παιχνίδι της, δεν ήταν μαχητική, έδειξε ίσως κάποια σημάδια αδιαφορίας. Με την πρόσληψη του κ. Μπιγκόν βελτιώθηκε η εικόνα της ομάδας και θέλω να τον ευχαριστήσω γι' αυτό. Η απόφαση ο Ζάχοβιτς να ξανάρθει στο λιμάνι επήλθε από κοινού με τον Αλμπέρτο Μπιγκόν". Ο Μπιγκόν απ΄την πλευρά του, δήλωσε : "Είμαι βέβαιος ότι η ομάδα με την επιστροφή του Ζλάτκο θα βελτιωθεί τεχνικά. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις θυσίες που καταβάλλουν οι παίκτες και τη δουλιά που κάνουν στην ομάδα και πιστεύω ότι ο Ζάχοβιτς θα δείξει την ίδια θέληση".

Αλγεινή εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός οτι σύρθηκε ουσιαστικά ο αρχηγός της ομάδας, Κούλης Καραταΐδης, για να ζητήσει... συγνώμη εκ μέρους των συμπαικτών του στον Ολυμπιακό : "Η κατάσταση αυτή δεν ωφελούσε ούτε τον Ζάχοβιτς ούτε τον Ολυμπιακό. Εγιναν λάθη από όλους. Σημασία έχει ότι λύθηκε το πρόβλημα και με ηγέτη τον Ζλάτκο ο Ολυμπιακός θα βρει το δρόμο του". Όσο για την πέτρα του σκανδάλου, αρκέστηκε να δηλώσει : "Είμαι ευχαριστημένος που το πρόβλημα λύθηκε και για εμένα και για τον Ολυμπιακό. Ελπίζω ότι θα προσαρμοστώ στην ομάδα τώρα που το πρόβλημα αποτελεί παρελθόν. Ο πρόεδρος ανέλυσε πολύ σωστά το θέμα, δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω. Θα μπορέσω να πω περισσότερα σε λίγες μέρες".

Ο κόσμος που δε ξεχνούσε το Ζλάτκο όλο αυτό τον καιρό και του τραγουδούσε του... Αιγαίου τα Blues ("Άντε γαμή, άντε γαμήσου Ζάχοβιιιιιτς") ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο Σλοβένο. Είχε χάσει εν τω μεταξύ και το Τζιοβάνι λόγω Σέμου και η υπομονή του με το Μπιγκόν που έλεγε "είσαι γεννημένος για αμυντικός χαφ" στο Γιαννακόπουλο, έβαζε αριστερό χαφ τον... περιφερειακό επιθετικό / δεξί χαφ Σάββα Πουρσαϊτίδη και είχε κολλήσει με το 4-2-3-1, έχοντας κάνει τον Ολυμπιακό... επιτάφιο, είχε αρχίσει να δοκιμάζεται στα όρια της. Ο Ζλάτκο όμως πήρε τ'όπλο του και μέσα σε 8 αγωνιστικές πετυχαίνει 6 γκολ, με κορυφαίο αυτό εναντίον του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη στις 13/02/2000 στις καθυστερήσεις του αγώνα, που έδωσε και τη νίκη με 1-0 στον Ολυμπιακό. Αναλυτικά ο Ζάχοβιτς σκόραρε στα παιχνίδια :

23/01/2000 - στη νίκη 3-2 με αντίπαλο την SKODA Ξάνθη (ΟΑΚΑ) (66ο λεπτό, 3-0)
29/01/2000 - στη νίκη 2-0 με αντίπαλο την Παναχαϊκή (Εθνικό Στάδιο Πατρών) (66ο λεπτό, 2-0)
07/02/2000 - στη νίκη 4-0 με αντίπαλο την Προοδευτική (ΟΑΚΑ) (10ο λεπτό, 1-0)
13/02/2000 - στη νίκη 1-0 με αντίπαλο τον Πανιώνιο (Δημοτικό Στάδιο Νέας Σμύρνης) (92ο λεπτό, 1-0)
27/02/2000 - στη νίκη 5-0 με αντίπαλο την Καβάλα (ΟΑΚΑ) (84ο λεπτό, 3-0)
12/03/2000 - στη νίκη 3-0 με αντίπαλο την ΑΕΚ (ΟΑΚΑ) (64ο λεπτό, 3-0)

Οι... αγάπες και τα λουλούδια όμως κράτησαν ίσα ίσα ένα δίμηνο. 26/03/2000 και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 25η αγωνιστική, σ'ένα παιχνίδι που εν πολλοίς "έβγαζε πρωταθλητή". Ο Ολυμπιακός παρ'ότι προηγήθηκε με τον Γιώργο Ανατολάκη στο 9' (ο οποίος έστελνε... φιλάκια στην εξέδρα των Παναθηναϊκών), ισοφαρίστηκε γρήγορα απ'το γκολ του Φερνάντο Γκαλέτο στο 22' σε 1-1. Ο Παναθηναϊκός πατούσε καλύτερα στο γήπεδο αλλά είχε "φλύαρη" υπεροχή, απέναντι σ'έναν Ολυμπιακό που βολευόταν και με την ισοπαλία. Το ρολόϊ σημάδευε το 62ο λεπτό του αγώνα, όταν ο Μπιγκόν έδωσε εντολή στον Αλέξη Αλεξανδρή να περάσει στον αγώνα. Η πινακίδα που σηκώθηκε είχε το νούμερο "25". Μόλις το αντιλαμβάνεται ο Ζάχοβιτς, γυρίζει προς το μέρος του Μπιγκόν και με χειρονομίες αρχίζει να διαμαρτύρεται. Αποχωρώντας αργά-αργά απ'το γήπεδο, άρχισε να τον βρίζει στα... Ιταλικά.

Ο Ζάχοβιτς αφού είπε όσα είπε στον προπονητή του, αρνήθηκε να καθήσει στον πάγκο της ομάδας και πήγε να φύγει, αλλά επέστρεψε στον πάγκο όταν τον... σβέρκωσε ο Τάσος Μητρόπουλος και τον ανάγκασε να καθήσει μαζί με τους αναπληρωματικούς. Ο απτόητος Ζάχοβιτς, συνέχισε να βρίζει το Μπιγκόν ακόμαι και απ'τον πάγκο! Ο Μπιγκόν πάντως δικαιώθηκε για την επιλογή του, καθώς ο Αλέξης Αλεξανδρής στο 81ο λεπτό ισοφάρισε τον αγώνα σε 2-2 και έδωσε ουσιαστικά "μισό πρωτάθλημα" στον Ολυμπιακό.

Ο Ζάχοβιτς - όπως ήταν αναμενόμενο - ξαναπακετάρισε σκύλους, γάτες, παπαγάλους και σηκώθηκε κι έφυγε, οριστικά αυτή τη φορά. Η διοίκηση τον τιμώρησε με δίμηνη διακοπή συμβολαίου και πρόστιμο 20.000.000 δραχμών και ήταν ηλίου φαεινότερο πως ο Ζάχοβιτς δεν υπήρχε περίπτωση να παίξει για τον Ολυμπιακό τη νέα σεζόν. Οι δε συμπαίκτες του, τον κατηγορούσαν για "βεντετισμό", "αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα" και κατέληξαν πως "ζήλευε το Τζιοβάνι". Ο Ζάχοβιτς επέστρεψε στο Μάριμπορ και άρχισε να προπονείται αρχικά μόνος του, ώσπου εντάχθηκε στην προετοιμασία της εθνικής Σλοβενίας για το Ευρωπαϊκό του 2000. Ο Ολυμπιακός πλέον περίμενε καλές εμφανίσεις απ'τον σταρ της Σλοβενίας, για να τον πουλήσει σε καλή τιμή... Ο Ζάχοβιτς έκανε πάντως ότι ήταν δυνατόν για να... διευκολύνει τον Ολυμπιακό, καθώς η Σλοβενία μπορεί να μην προκρίθηκε στην επόμενη φάση, αλλά ο Ζάχοβιτς πέτυχε τα 3 απ'τα 4 γκολ της Σλοβενίας, δίνοντας μια all-star παράσταση στον αγώνα με τη Γιουγκοσλαβία, όπου πέτυχε 2 γκολ (το άλλο το πέτυχε στην ήττα με 2-1 απ'την Ισπανία). Σχεδόν άμεσα με τη λήξη των υποχρεώσεων της Σλοβενίας, ήρθε πρόταση από τη Φούλαμ, την οποία ο Σλοβένος απέρριψε ασυζητητί, καθώς επιθυμούσε μεταγραφή μόνο στην Ισπανία. Τελικά η πολυπόθητη πρόταση ήρθε - και μάλιστα απ'τη μεγάλη αγάπη του Ζάχοβιτς, τη Βαλένθια - και ο Σλοβένος πήρε μεταγραφή στην Ισπανία, αδειάζοντας μας τη γωνιά. Στις 11/09/2000, ως παίκτης της Βαλένθια πλέον, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" και... τα είπε όλα.

Η συνέντευξη στα "ΝΕΑ"
*­ Όλοι γνωρίζουν ότι είσαι δύστροπος χαρακτήρας και αποφεύγεις τις συνεντεύξεις. Γιατί;
"Καταρχήν δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τον Τύπο. Τόσο στη χώρα μου όσο και στην Πορτογαλία που αγωνιζόμουν, μιλούσα αρκετά. Στην Ελλάδα, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Όλοι ήταν εναντίον μου και με περίμεναν στη γωνία. Υπήρχε ένα ίχνος προκατάληψης. Σκέφτηκα ότι ίσως ήρθε η ώρα να πω κάτι. Στη χώρα σας πολλοί νομίζουν ότι στον Ολυμπιακό ήρθα για να κάνω την πλάκα μου. Δεν είναι έτσι. Μπορεί να συμπεριφέρθηκα περίεργα, αλλά ήμουν περήφανος που αγωνιζόμουν στον Ολυμπιακό και θα είμαι οπαδός της ομάδας μέχρι το τέλος της ζωής μου!"


*­ Εννοείς ότι οι Έλληνες σε έκριναν άδικα;
"Ο απλός κόσμος; Όχι βέβαια! Το αντίθετο. Ήταν ευγενέστατοι και πολύ καλοί μαζί μου. Δεν έχω ούτε έναν κακό λόγο να πω για τους Έλληνες, τους οποίους θαυμάζω σαν λαό. Το πρόβλημα ήταν εντελώς διαφορετικό".

*­ Έχεις μετανιώσει για κάτι;
"Οπωσδήποτε. Αυτό που έκανα τον περασμένο Ιανουάριο ήταν απαράδεκτο. Δεν γύρισα στην ομάδα μου και έμεινα στη Σλοβενία. Ήμουν δειλός και προσπάθησα να αποφύγω με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημά μου. Ήταν τρέλα και βλακεία μου που έκανα κάτι τέτοιο. Όμως, ποτέ δεν μετάνιωσα που υπέγραψα στον Ολυμπιακό. Στο τέλος της καριέρας μου δεν θα αποφύγω να αναφέρω ότι μέσα στις μεγάλες ομάδες που αγωνίστηκα ήταν και ο Ολυμπιακός".

*­ Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα ακολουθήσεις την ομάδα σου στη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ.
"Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι δυνατόν να κάνω κάτι τέτοιο; Είμαι επαγγελματίας και δεν μου περνάνε τέτοια πράγματα από το μυαλό. Η Βαλένθια είναι η ομάδα μου και θα τη βοηθήσω όσο μπορώ για κάνει ανάλογη επιτυχία με την περσινή. Να με περιμένετε στην Αθήνα".

*­ Είχες πει ότι οι συμπαίκτες σου σε ζήλευαν. Εσύ ζήλευες τον Τζιοβάνι;
"Εγώ με τον Τζιοβάνι τα πηγαίναμε άψογα. Είναι εκπληκτικός τύπος, υπέροχος μπαλαδόρος, τον συμπαθώ πολύ, αλλά μου προκαλεί γέλιο το ότι τον ζηλεύω. Δεν γνωρίζω, όμως, αν τον ζηλεύουν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Γι' αυτό ρωτήστε τον ίδιο πώς αισθάνεται...".

*­ Ποια η γνώμη σου για τον Μπάγεβιτς;
"Ήταν σωστός εκτός γηπέδου, όμως εντός ήταν το αντίθετο. Πραγματικά δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για αυτόν. Ουδέν σχόλιον".

*­ Και για τον Μπιγκόν;
"Ποιον; Σοβαρολογείτε; Αν το καλοσκεφτείτε, αυτός δεν είχε καμία σημασία στην ομάδα. Ήταν απλά μια φιγούρα, μια μαριονέτα, αν προτιμάτε. Δεν είναι ότι είχαμε κακή σχέση, αλλά ότι δεν είχαμε καν σχέση!".

*­ Αλήθεια, έχεις σκεφτεί πώς θα νιώσεις όταν αντιμετωπίσεις τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ;
"Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, όμως πρέπει να το κάνω. Γνωρίζω πως το κλίμα θα είναι εχθρικό απέναντί μου, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Κοιτάξτε. Η σχέση μου με τον Ολυμπιακό δεν ήταν καλή και σε αυτό έφταιξα αποκλειστικά εγώ. Χαίρομαι που χωρίσαμε σαν φίλοι. Πολλές φορές όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, δεν γνωρίζει κανένας από τους δύο τον λόγο. Απλά, κάτι δεν πάει καλά, κάτι λείπει και έρχεται ο χωρισμός. Εγώ αγάπησα τον υπέροχο κόσμο του Ολυμπιακού και το εννοώ εκατό τοις εκατό. Επίσης, γνωρίζω ότι οι οπαδοί είναι θυμωμένοι μαζί μου και δεν με αγαπούν όπως στην αρχή, αλλά εγώ σκέφτομαι μόνο καλά πράγματα για αυτούς".

* Υπάρχει κάποιος παίκτης του Ολυμπιακού που θα χαιρετήσεις προσωπικά όταν τον αντικρύσεις; "Δεν είχα προβλήματα με όλους τους παίκτες. Η αλήθεια είναι ότι είχα μια φυσιολογική σχέση με τους περισσότερους. Αυτό είναι που δεν τονίστηκε καλά από τον Τύπο. 'Η μάλλον φταίνε τα Αγγλικά μου. Ποτέ δεν ήθελα να πω ότι ήμουν τσακωμένος με όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού. Και ξαφνικά έμαθα ότι ο Ζάχοβιτς μίλησε άσχημα για όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Δεν ήταν αλήθεια. Προβλήματα είχα μόνο με ορισμένους παίκτες. Τέλος πάντων, αυτά έχουν περάσει. Εγώ θα τους χαιρετήσω όλους και θα τους επισκεφθώ την Τρίτη (12/09/2000) στο ξενοδοχείο τους. Ελπίζω να με θυμηθούν... Δεν είμαστε εχθροί. Έχω κάποιους καλούς γνωστούς στην ομάδα, τους οποίους θα ήθελα να ξαναδώ".

*­ Ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στον πρόεδρο και τους παίκτες του Ολυμπιακού;
"Απολύτως κανένα! Είναι αρκετά έξυπνοι και δεν χρειάζονται συμβουλές... Αλλά και να είχα να πω κάτι δεν νομίζω ότι θα είχε κάποια σημασία. Χαράξαμε διαφορετικούς δρόμους και ελπίζω ότι χωρίσαμε σαν φίλοι. Θα ήθελα να μείνουν έτσι τα πράγματα".

*­ Πώς χαρακτηρίζεις τη μετακόμισή σου στην Ισπανία;
"Όνειρο ζωής! Πάντα ήθελα να αγωνιστώ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Είμαι χαρούμενος και η οικογένειά μου, επίσης. Εδώ δεν είμαι "αστέρι" σε σύγκριση με τους άλλους και δεν υπάρχουν και ζήλιες. Δεν θέλω να υπονοήσω κάτι, αλλά πολλά πράγματα ήταν διαφορετικά στην Ελλάδα. Όχι αρνητικά, αλλά διαφορετικά. Δεν γνώριζα με ποιον τρόπο να αντιμετωπίσω κάποιες καταστάσεις. Οι Έλληνες έχουν κάποια ιδιαιτερότητα στη συμπεριφορά τους και δεν μπορούσα να προσαρμοστώ. Σίγουρα, όμως θαυμάζω την Ελλάδα. Όποιος με γνωρίζει, έχει ακούσει ότι τη θεωρώ ως την ομορφότερη χώρα στον κόσμο για διακοπές".

*­ Τα προγνωστικά σου για τον όμιλο;
"Πριν από την κλήρωση είχα πει ότι στο γκρουπ της Βαλένθια θα είναι και ο Ολυμπιακός. Η μοίρα μου είναι να παίζω εναντίον των προηγούμενών μου ομάδων. Το ίδιο έγινε και με την Πόρτο. Πιστεύω ότι η Βαλένθια είναι το φαβορί για πρώτη θέση, ενώ ο Ολυμπιακός για τη δεύτερη. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν περισσότερη ποιότητα από τις Λυών, Χέρενβεν και θα προκριθούν. Εναντίον του Ολυμπιακού θα κάνω το παν για να σκοράρω. Όμως, όταν η ελληνική ομάδα αντιμετωπίσει τις άλλες δύο θα την υποστηρίξω με όλη μου την καρδιά".

*­ Ποιον τίτλο θα επέλεγες για την περιπέτειά σου στην Ελλάδα;
"Θετικά - αρνητικά, 50-50...".

Η πορεία του μετά τον Ολυμπιακό
Στη Βαλένθια έμεινε μόλις μια σεζόν (2000-2001) και είχε 20 συμμετοχές και 3 γκολ. Η Βαλένθια έκανε καλή χρονιά σε Ισπανία και Ευρώπη, φτάνοντας μάλιστα στον τελικό του Champions League απέναντι στη Μπάγερν, που κρίθηκε στα πέναλτι. Μάλιστα, ήταν ένας εκ των εκτελεστών στη διαδικασία, αλλά το καλοχτυπημένο του πέναλτι απέκρουσε ο μεγάλος Όλιβερ Καν, που χάρισε στη Μπάγερν το τρόπαιο. Τσακώθηκε και με τον προπονητή της Βαλένθια, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, αφού θεωρούσε οτι δε του δίνει αρκετές ευκαιρίες και το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε στην Πορτογαλία, σε μια κίνηση που δεν εκτίμησαν καθόλου οι οπαδοί της Πόρτο, αφού μετακόμισε στη μισητή Μπενφίκα.

Τριαντάρης πλέον ο Σλοβένος, θα περίμενε κανείς οτι θα έκανε μεγάλες χρονιές με σπουδαίο ποδόσφαιρο στην πιο ώριμη ηλικία του και σε μια χώρα που γνωρίζει και τον γνωρίζει καλά. Όμως, το πέρασμα του απ'τη Μπενφίκα δε συνοδεύτηκε με την ανάλογη επιτυχία που είχε στην Πόρτο. Στην τετραετία 2001-2005 είχε 80 συμμετοχές και 14 γκολ και τη σεζόν 2004-2005, εκνευρισμένος για τον παραγκωνισμό του απ'τη βασική 11άδα, σηκώθηκε κι έφυγε απ'τη Μπενφίκα για να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα λίγους μήνες αργότερα.

Εθνική ομάδα
Στο διάστημα 1992-2004 που φόρεσε τη φανέλα της, ο Ζάχοβιτς ήταν το μεγάλο αστέρι και ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της εθνικής ομάδας της Σλοβενίας. Φόρεσε τη φανέλα της 80 φορές και πέτυχε 35 γκολ. Ηγήθηκε των καλών εμφανίσεων - όπως προαναφέραμε - της Σλοβενίας στο Ευρωπαϊκό του 2000 και το 2002 οδήγησε τη Σλοβενία για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στον πρώτο αγώνα με την Ισπανία, ο προπονητής της εθνικής ομάδας, (επίσης γνωστός μας) Σρέτσκο Κάτανετς, κάνει αλλαγή το Ζάχοβιτς και ο Ζλάτκο αρχίζει να τον λούζει με Γαλλικά, Ιταλικά, Σλοβένικα και... ότι άλλο ήξερε. Μεταξύ άλλων ο Ζάχοβιτς χαρακτήρισε "ξεροκέφαλο σαν παίκτη και ξεροκέφαλο σαν προπονητή" τον Κάτανετς, ενώ όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος για το επεισόδιο αρκέστηκε να πεί οτι ο προπονητής του είναι... ηλίθιος. Η Ομοσπονδία της Σλοβενίας αρχικά, δια στόματος του προέδρου της, Ρούντι Ζαβρλ, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και ενώ ο Ζάχοβιτς ήταν έτοιμος να πάρει το αεροπλάνο και να γυρίσει σπίτι του, με επέμβαση του έμεινε στα γήπεδα της Άπω Ανατολής. Μάλιστα, ο Ζαβρλ ρώτησε τους παίκτες της εθνικής ανοιχτά αν προτιμούν Κάτανετς ή Ζάχοβιτς, με τους παίκτες να παίρνουν το μέρος του δεύτερου! Μετά την απόφαση αυτή της ομοσπονδίας, ο Σρέτσκο Κάτανετς ανακοίνωσε οτι με το πέρας των υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας, θα παραιτηθεί απ'τη θέση του.

Στις 06/06/2002 όμως, η Ομοσπονδία έστειλε ραβασάκι στο Ζάχοβιτς να τσακιστεί και να γυρίσει στη Σλοβενία, στερώντας του το δικαίωμα να αγωνιστεί στη συνέχεια. Η στάση του Ζαβρλ άλλαξε όταν παίκτες της ομάδας κατήγγειλαν ότι ο Ζάχοβιτς βρίσκεται πίσω από τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων για οικονομικές παρατυπίες στη μεταγραφή του άλλου αστεριού της ομάδας, του Μιλένκο Ατσίμοβιτς, από τον Ερυθρό Αστέρα στην Τότεναμ! Με το πέρας πάντως του Παγκοσμίου κυπέλλου και την παραίτηση του Κάτανετς, ο Ζάχοβιτς επέστρεψε μετά βαΐων και κλάδων στην εθνική ομάδα... Το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Σλοβενίας το έδωσε στις 28/04/2004 με αντίπαλο την Ελβετία και μέχρι τις ημέρες μας θεωρείται ο πιο επιτυχημένος Σλοβένος ποδοσφαιριστής. Ο Ζάχοβιτς ήταν μεγάλος παίκτης, αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Κρίμα που το... περιορισμένης ευθύνης μυαλό του δε του επέτρεψε να τον χαρούμε όπως θα έπρεπε με τη φανέλα του Θρύλου...

Η καριέρα του
1992-1993 : Πρωτάθλημα Σερβίας
1996-1997, 1997-1998, 1998-1999 : Πρωτάθλημα Πορτογαλίας
1997-1998 : Κύπελλο Πορτογαλίας
1997-1998, 1998-1999 : Super Cup Πορτογαλίας
1999-2000 : Πρωτάθλημα Ελλάδας
2000-2001 : Φιναλίστ Champions League
2003-2004 : Κύπελλο Πορτογαλίας
2004-2005 : Πρωτάθλημα Πορτογαλίας



Απ'όλη την ιστορία πάντως, μια απορία μου έμεινε : Αυτός ο προπονητής της Γκιμαράες, ο Τόνι, που είχε δηλώσει πως "δεν δημιούργησε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα γιατί έπαιξε η ομάδα γι' αυτόν και εκείνος για την ομάδα", τι χάπια έπαιρνε;


Δεν υπάρχουν σχόλια: