1 Ιαν 2008

Vitor Borba Ferreira Rivaldo (Brazil, 2004-2007)


Βίτορ Μπόρμπα Φερέϊρα Ριβάλντο. Κάποτε υπήρξε τεράστιος ποδοσφαιριστής και απ'τους πλέον αναγνωρίσιμους στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ήταν ο άνθρωπος που πλησίασε τα όρια του μύθου και τη δόξα του μεγάλου Τζιοβάνι, αλλά αποδείχθηκε πολύ "λίγος" σαν άνθρωπος και ταληροφονιάς ολκής, με αποτέλεσμα να αποτελέσει persona non grata για τον κόσμο του Ολυμπιακού. Από "Άγιος Ρίμπο", "Γιος της Χολέρας" και ιδού το οδοιπορικό του...

Το ξεκίνημα στη Βραζιλία
O Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1972, στην πόλη Ρεσίφε της Βραζιλίας. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, έβλεπε ως μοναδική διέξοδο απ'τη φτώχεια και τη μιζέρια την επαγγελματική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Το σημείο φτώχειας της οικογένειας Ριβάλντο ακουμπούσε πάτο : Η πείνα ήταν τόσο μεγάλη, που ο Ριβάλντο άρχισε να χάνει τα δόντια του. Ο πατέρας του, Ρομίλντο ώθησε το νεαρό Ριβάλντο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και ήταν κοντά του σε κάθε του βήμα. Το 1989 όμως, σε ηλικία 17 ετών, ο Ριβάλντο θα χάσει τον πατέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η απώλειά του στοίχισε πολύ στον νεαρό τότε Ριβάλντο όμως δε το έβαλε κάτω και συνέχισε την προσπάθεια του πιο έντονα, για χάρη του πατέρα του. Και τα κατάφερε μέσα στο ίδιο έτος, όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Παουλίστα, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του τεχνικού τιμ της ομάδας που πίστευαν οτι ο Ριβάλντο στερούταν φυσικής δύναμης για να επιτύχει. Στην Παουλίστα έμεινε 2 χρόνια με απολογισμό 48 συμμετοχές και 7 γκολ.

Το 1991 θα μετακινηθεί στην Σάντα Κρουζ, αλλά θα αγωνιστεί λίγο και θα φύγει (18 συμμετοχές, με 8 γκολ όμως). Το 1992 τον βρίσκει στην Μότζι Μίριμ με την οποία έκανε μια "γεμάτη" σεζόν (27 αγώνες / 9 γκολ) και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Κορίνθιανς. Ακολούθησαν δύο σεζόν στην Κορίνθιανς με 41 συμμετοχές και 17 γκολ - αλλά και η παρθενική του συμμετοχή με την εθνική ανδρών της Βραζιλίας, στην οποία μάλιστα σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα στο φιλικό ενάντια στο Μεξικό - για να ακολουθήσει η μεταπήδηση στην Παλμέϊρας. Εκεί, το άστρο του Ριβάλντο άρχισε να λάμπει : Στις τρείς σεζόν που έπαιξε εκεί, είχε 103 συμμετοχές και 54 γκολ - αξιοζήλευτη επίδοση για παίκτη της μεσαίας γραμμής - βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1994, ενώ τόσο το 1993 όσο και το 1994 τιμήθηκε απ'το περιοδικό "Placar" με την διάκριση του καλύτερου παίκτη της σεζόν στη θέση του. Το καλοκαίρι του 1996 μάλιστα, ο Ριβάλντο επελέγη για να εκπροσωπήσει τη Βραζιλία στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996. Η Βραζιλία πήρε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά ο Ριβάλντο έγινε ο "αποδιοπομπαίος τράγος" της ήττας απ'τη Νιγηρία στον ημιτελικό και μπήκε σε "καραντίνα" απ΄τον ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας Μάριο Ζαγκάλο.


Η κάθοδος στην Ευρώπη
Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996, η Πάρμα ανακοίνωσε οτι υπέγραψε με τον Ριβάλντο και τον συμπαίκτη του στην Παλμέϊρας, Αμαράλ ώστε να οι παίκτες να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ιταλία. Μετά τους Ολυμπιακούς όμως, ο Ριβάλντο διέψευσε οτι υπήρχε συμφωνία και το επικύρωσε ουσιαστικά αποδεχόμενος την πρόταση της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Ο Ριβάλντο χωρίς δεύτερη σκέψη πακετάρει και φεύγει για την Ισπανία. Στην Ντεπορτίβο έμεινε μόλις μια σεζόν, στην οποία όμως ήταν ο καλύτερος παίκτης της Λα Κορούνια. Ο Ριβάλντο ήταν ο 4ος σκόρερ στην Ισπανία με 21 γκολ σε 41 παιχνίδια, με την Λα Κορούνια να τερματίζει στην 3η θέση. Ο Ριβάλντο το καλοκαίρι του 1997 καταλήγει στη Μπαρτσελόνα, που για να δελεάσει την Ντεπορτίβο "έριξε" στο τραπέζι ένα εκπληκτικό ποσό για να τον ντύσει στα "μπλαουγκράνα".

Την πρώτη του σεζόν στη Μπαρτσελόνα ανακηρύχθηκε 2ος σκόρερ στην Ισπανία, με 19 γκολ σε 34 αγώνες, με τη Μπαρτσελόνα να κάνει το νταμπλ. Ο Ριβάλντο είχε "χάσει" το Κόπα Αμέρικα που κατέκτησε η Βραζιλία το 1997 λόγω της απόφασης του Ζαγκάλο, αλλά μετά την μεγαλειώδη χρονιά της Μπαρτσελόνα επέστρεψε θριαμβευτικά στην εθνική Βραζιλίας για το παγκόσμιο κύπελλο του 1998 στη Γαλλία. Στη διοργάνωση θα σημειώσει 3 γκολ (τα 2 εκ των οποίων στο 3-2 επί της Δανίας στη φάση των "16"). Η Βραζιλία και τα αστέρια της κατέρρευσαν στον τελικό και διασύρθηκαν με 3-0 απ'τη Γαλλία, με αποτέλεσμα ο Ριβάλντο να δεχθεί και πάλι δριμεία κριτική, παρ'ότι ήταν ο πιό αξιόπιστος παίκτης της ομάδας.

Μπαίνουμε στη σεζόν 1998-1999, την πανθομολογουμένως καλύτερη σεζόν της καριέρας του Ριβάλντο. Ο Βραζιλιάνος είναι σε μεγάλα κέφια, σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο και παρέα με τον έτερο "σωματοφύλακα", τον Πορτογάλο Λουΐς Φίγκο, κάνουν "σμπαράλια" τις αντίπαλες άμυνες, με το πρωτάθλημα να είναι φυσικό επακόλουθο και τον Ριβάλντο να σκοράρει 24 φορές σε 37 αγώνες. Ο Ριβάλντο κατέκτησε και το πολυπόθητο τρόπαιο που ήθελε με τη Βραζιλία, όταν το 1999 η Βραζιλία κέρδισε το Κόπα Αμέρικα, με τον ίδιο να ανακηρύσσεται ο κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ (τα 2 εκ των οποίων πέτυχε στο 3-0 με την Ουρουγουάη στον τελικό) αλλά και ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Η απόλυτη αναγνώριση έρχεται λίγο αργότερα με τον Ριβάλντο να κερδίζει τον τίτλο "FIFA World Player of the Year" (καλύτερος παίκτης του κόσμου) και "European Footballer of the Year" (καλύτερος παίκτης αγωνιζόμενος στην Ευρώπη). Μια χρονιά που κέρδισε την καθολική αναγνώριση...

Η τρίτη του σεζόν, "έβγαλε" τον Ριβάλντο που... αγαπήσαμε και στην Ελλάδα. Λίγο μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ο Ριβάλντο καταφέρθηκε κατά του προπονητή του, Λουΐς Φαν Χάαλ, ο οποίος τον έβαζε να παίζει ως αριστερός χαφ/εξτρέμ ενώ ο ίδιος επιθυμούσε να αγωνίζεται στον άξονα (σας θυμίζει κάτι αυτό;). Ο Ριβάλντο "τη φύλαγε" στον Φαν Χάαλ, όταν με δική του απόφαση εκδιώχθηκαν απ'τη Μπάρτσα τα φιλαράκια του, Τζιοβάνι (να'σαι καλά, κύριε Φαν Χάαλ για το καλό που μας έκανες) και Σόνι Άντερσον. Οι κόντρες των δύο αντρών έδιναν και έπαιρναν, με τον Ριβάλντο να έχει τη στήριξη του κόσμου και τον Φαν Χάαλ να έχει τη στήριξη της διοίκησης. Ακόμα πάντως και εν μέσω... εχθροπραξιών, ο Ριβάλντο είχε κάνει προσωπική υπόθεση το Champions League, όπου πέτυχε 10 (!) γκολ και οδήγησε τη Μπαρτσελόνα μέχρι τα ημιτελικά, ενώ και στο πρωτάθλημα έβαλε 12 γκολ σε 31 αγώνες. Ο Φαν Χάαλ τελικά θα αποτελέσει παρελθόν τον Ιούνιο του 2000, προς μεγάλη χαρά του Βραζιλιάνου...

Η επόμενη σεζόν δεν ήταν επιτυχημένη για τη Μπαρτσελόνα. Η ομάδα της Βαρκελώνης ταλαιπωρήθηκε από διοικητική αστάθεια και ακατανόητες προπονητικές επιλογές, όταν επιστρατεύτηκε η παλιά δόξα, Κάρλες Ρέσατς, για να... οδηγήσει το σύλλογο. Η Μπαρτσελόνα πάλευε όλη τη χρονιά για να καταφέρει τουλάχιστον να εξασφαλίσει την 3η θέση που έδινε τουλάχιστον το εισητήριο για το Champions League, ενώ και στην Ευρώπη δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να φτάσει σε τελικό, καθώς αποκλείστηκε στον ημιτελικό του κυπέλλου UEFA απ'την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, Λίβερπουλ (0-0, 0-1). Νωρίτερα στη σεζόν η Μπαρτσελόνα είχε αποκλείσει την ΑΕΚ με δύο νίκες (1-0, 5-0) με τον Ριβάλντο να πετυχαίνει και ένα γκολ στο 5-0 της Βαρκελώνης. Με μοναδικό στόχο πλέον την 3η θέση, ο Ριβάλντο - με 20 γκολ ως τότε σε 34 συμμετοχές - έπρεπε μαζί με τους συμπαίκτες του να βρεί το αντίδοτο και να πάρει τη νίκη και μόνο τη νίκη απέναντι στη φορμαρισμένη Βαλένθια στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 3-2 και πήρε το πολυπόθητο εισητήριο, με τον Ριβάλντο να κάνει πραγματικά ΟΡΓΙΑ και να πετυχαίνει και τα τρία γκολ της Μπάρτσα, τρείς γκολάρες, η μια πιο όμορφη απ'την άλλη. Το νικητήριο γκολ της Μπαρτσελόνα όμως, το 3-2, δεν ήταν απλά καθοριστικό. Σημειώθηκε στο 90ό λεπτό του αγώνα και έγινε highlight σε αθλητικές εκπομπές. Ένα απ'τα καλύτερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου και η μαγικότερη στιγμή του Ριβάλντο στην καριέρα του, αν συνυπολογίσει κανείς την κρισιμότητα του αγώνα και το λεπτό που επετεύχθη το κατόρθωμα. Click εδώ για να θαυμάσετε το χατ-τρικ του Ριβάλντο στον αγώνα με τη Βαλένθια.

Θα έλεγε κανείς οτι η τελευταία στιγμή μαγείας του Ριβάλντο στην Μπαρτσελόνα σημειώθηκε στο 90ό λεπτό της 38ης αγωνιστικής της Primera Division για το 2000-2001. Η Μπαρτσελόνα πελαγοδρομούσε και πάλι, με τον Ριβάλντο να έχει ελάχιστες καλές στιγμές και να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς αλλά και τους... προπονητές του. Είχε μόλις 20 συμμετοχές και μόλις 8 γκολ, η Μπαρτσελόνα έμεινε εκτός τίτλου στην Ισπανία για άλλη μια σεζόν, ενώ και στην Ευρώπη έφτασε πάλι μέχρι τα καταραμένα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε απ'τη μισητή Ρεάλ Μαδρίτης (στη φάση των "8" η Μπαρτσελόνα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, με το Ριβάλντο να χάνει μεγάλες ευκαιρίες να σκοράρει στη ρεβάνς). Μερίδα του κόσμου άρχισε να διαμαρτύρεται οτι ο Ριβάλντο "έφαγε τα ψωμιά του", οτι "δε μπορεί όπως παλιά" ενώ οι πιό κακόπιστοι έλεγαν οτι "φυλάει τα πόδια του εν'όψει του επερχόμενου Μουντιάλ".

Το παγκόσμιο κύπελλο του 2002
Μ'αυτά και μ'αυτά, τελειώνει η σεζόν και το Μουντιάλ αρχίζει. Ο Ριβάλντο όπως προείπαμε, βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής απ'τους "καταραμένους" γι'αυτόν Ολυμπιακούς αγώνες του 1996. Οι δημοσιογράφοι στη Βραζιλία τον κατηγορούσαν το αντίθετο απ'τους δημοσιογράφους της Ισπανίας, ότι δηλαδή δε τα δίνει όλα για τη χώρα του αλλά κρατάει δυνάμεις για να παίζει καλά με την ομάδα του. Μάλιστα, στη διάρκεια των προκριματικών για το Μουντιάλ, η Βραζιλία έπαιζε άθλιο ποδόσφαιρο και αποδοκιμαζόταν απ'τους οπαδούς της, με το Ριβάλντο να... τρώει το πιο πολύ κράξιμο απ'όλους. Μάλιστα, στην "καχεκτική" νίκη με 1-0 επί της Κολομβίας, ο Ριβάλντο αποδοκιμάστηκε τόσο έντονα, που απείλησε οτι θα αποχωρήσει απ'την εθνική ομάδα. Το Μουντιάλ όπως προείπαμε αρχίζει και ο Ριβάλντο κάνει σεφτέ στο σκοράρισμα, ενώ θα δείξει για πρώτη φορά τις υποκριτικές του ικανότητες. Η Βραζιλία με αρκετό σπρώξιμο προηγείται με 2-1 επί της Τουρκίας, με γκολ του Ριβάλντο στο 87'. Με τον αγώνα να πλησιάζει στο τέλος του και το Ριβάλντο να ετοιμάζεται να εκτελέσει ένα κόρνερ, ο εκνευρισμένος Τούρκος αμυντικός Χακάν Ουνσάλ κλωτσάει τη μπάλα προς το μέρος του Βραζιλιάνου. Η μπάλα χτυπάει στο μηρό του, αλλά ο Ριβάλντο σωριάζεται κάτω κρατώντας το πρόσωπο του και ο διαιτητής αποβάλλει τον Ουνσάλ με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Μετά την προβολή της επίμαχης φάσης στο βίντεο, η αρμόδια επιτροπή τιμώρησε με 11.670 Ελβετικά φράγκα το Ριβάλντο για θέατρο.

Αγωνιστικά, η Βραζιλία βρίσκει σιγά-σιγά ρυθμό και οι Ριβάλντο - Ρονάλντο είναι "ζεστοί", με 5 και 4 γκολ αντίστοιχα. Σε ερώτημα αν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των δύο παικτών, ο Ριβάλντο απάντησε διπλωματικά πως το μόνο που θέλει είναι να κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο και το απέδειξε στον 2ο γύρο, πετυχαίνοντας ένα εκπληκτικό γκολ απέναντι στο Βέλγιο.

Στη φάση των "8" πέτυχε άλλο ένα καθοριστικό γκολ ενάντια στην Αγγλία, έπειτα από τρομερή ενέργεια του Ροναλντίνιο, με το οποίο η Βραζιλία κέρδισε με 2-1 και πέρασε στα ημιτελικά. Η Βραζιλία τελικά θα επικρατήσει της Γερμανίας στον τελικό με 2-0 με δύο γκολ του Ρονάλντο και έτσι ο Ριβάλντο θα πάρει το πολυπόθητο παγκόσμιο κύπελλο, παίρνοντας ταυτόχρονα την εκδίκηση του απ'τους επικριτές του.


Η επιστροφή ενός άσπονδου φίλου και η εκδίωξη απ'τη Μπαρτσελόνα
Μια δυσάρεστη όμως έκπληξη τον περιμένει στην Ισπανία. Ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα είναι ο... Λουΐς Φαν Χάαλ, ο οποίος το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να εφαρμόσει το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" και να ζητήσει την απομάκρυνση του Ριβάλντο, όπως και έγινε. Ο Ριβάλντο δεν έμεινε και πολύ χωρίς δουλειά, καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με ένα τηλεφώνημα τον πείθει να ταξιδέψει στην Ιταλία και να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τη Μίλαν. Τα πράγματα όμως δεν ήταν καθόλου ρόδινα για τον Ριβάλντο στην Ιταλία. Οι εμφανίσεις του ήταν ως επί το πλείστον απογοητευτικές - με ελάχιστες στιγμές της παλιάς μαγείας - με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να βρεθεί να σκουπίζει τον πάγκο. Όταν μάλιστα πήγε να ζητήσει το λόγο απ'τον προπονητή, Κάρλο Αντσελότι, έμαθε από πρώτο χέρι πως οι πρόεδροι και ο κόσμος δε στηρίζουν πάντοτε τον παίκτη... Ο Ριβάλντο περιθωριοποιήθηκε για τα καλά και τελείωσε τη σεζόν με 22 συμμετοχές - τις περισσότερες ως αλλαγή - και 5 γκολ. Εκείνη τη σεζόν κατέκτησε με τη Μίλαν το κύπελλο Ιταλίας και το Champions League, αν και ο ίδιος δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου. Μόλις ένα χρόνο μετά την άφιξη του, η Μίλαν τον αποδέσμευσε και έφυγε απ'την Ιταλία με τον διόλου τιμητικό τίτλο "ο χειρότερος ξένος παίκτης στην ιστορία του καμπιονάτο" να τον συνοδεύει.

Ο Ριβάλντο επέστρεψε στη Βραζιλία όπου έκανε διακοπές και αποθεραπεία από έναν τραυματισμό. Ο πολύ φίλος του προπονητής Βάντερλεϊ Λουξεμπούργκο, τον έπεισε να υπογράψει για λογαριασμό της Κρουζέϊρο του Μπέλο Οριζόντε. Στην Κρουζέϊρο είχε μόλις 11 συμμετοχές και 2 γκολ, ενώ παράτησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού και σηκώθηκε κι έφυγε, επειδή δε συμφωνούσε με τη διοίκηση της ομάδας για την απόλυση του Λουξεμπούργκο.

Παρέμεινε ανενεργός μέχρι τον Ιούνιο του 2004, όταν και αποφάσισε να δοκιμάσει και πάλι την τύχη του στην Ευρώπη. Ο Ριβάλντο είχε πολλές προτάσεις από Ιαπωνία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία ενώ απ'την Ευρώπη οι ομάδες που ενδιαφέρθηκαν γι'αυτόν ήταν η Σέλτικ απ'τη Σκωτία και η Μπόλτον απ'την Αγγλία. Η προοπτική της Σέλτικ απορρίφθηκε, γιατί οι Σκωτσέζοι ζήτησαν απ'το Ριβάλντο να υπογράψει "on Trial", ήτοι να δοκιμαστεί σε κάποια φιλικά παιχνίδια και αν πείσει, να αποκτηθεί, ενώ η Μπόλτον τον απέρριψε ως "ακριβό", παρά τις δηλώσεις του οτι επιθυμεί να ενταχθεί στο δυναμικό της και να την οδηγήσει στην έξοδο στην Ευρώπη. Κάπου εκεί έρχεται ο Ολυμπιακός...

Ο Ριβάλντο στον Ολυμπιακό
Ένα χρόνο πριν, οι πανηγυρίζοντες οπαδοί του Ολυμπιακού το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, τραγουδούσαν : "Κόκκαλη, Κόκκαλη, σε παρακαλώ, φέρε το Ριβάλντο στον Ολυμπιακό". Είχε γίνει έλεγαν οι φήμες κάποια κρούση την εποχή που ήταν να φύγει απ'τη Μπαρτσελόνα, αλλά ο παίκτης ούτε που το συζήτησε. Ο Κόκκαλης που δεν είχε και ιδιαίτερη κάψα να ξεπαραδιαστεί εκείνη την εποχή φέρνοντας έναν παίκτη με το μισθό που απαιτούσε ο Ριβάλντο, δεν επέμεινε. Ώσπου φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2004, με τον Ολυμπιακό να'χει χάσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο απ'τον Παναθηναϊκό. Οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκουν τον Κόκκαλη στη Μύκονο. Εκεί θα συναντηθεί τυχαία με έναν παλιό γνώριμο, το μάνατζερ του Λουτσιάνο ντε Σόουζα και φίλο των απανταχού "λάτιν" που'χουν περάσει απ'τον Ολυμπιακό, το Μαρσέλο. Οι δύο άντρες συζητούν περί ανέμων και υδάτων, όταν ο Μαρσέλο του υπενθυμίζει το σύνθημα για το Ριβάλντο, για να πάρει την απάντηση απ'τον Κόκκαλη πως δεν έχει πρόβλημα ο ίδιος, αλλά ο Ριβάλντο που δε θέλει να έρθει. Ο Μαρσέλο απαντά πως ο Ριβάλντο δε θα είχε πρόβλημα, μιας κι εκείνη την εποχή έψαχνε ομάδα για να επιστρέψει στην Ευρώπη και ζήτησε απ'τον Κόκκαλη την άδεια να δοκιμάσει να κάνει "κρούση". Ο Κόκκαλης δέχεται και λίγες ημέρες αργότερα, ο Γιώργος Λούβαρης και ο Μαρσέλο αναχωρούν με το τζετ του Κόκκαλη για τη Βαρκελώνη, όπου βρισκόταν ο παίκτης. Έπειτα από 11 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων ο Ριβάλντο μπαίνει στο ίδιο αεροπλάνο και έρχεται στην Αθήνα, με την είδηση να κάνει κυριολεκτικά "μπαμ" τόσο στον Ελληνικό, όσο και στον Ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χώρο.


2004-2005 : Λάθος το δρόμο μου πήρα...
Ο ενθουσιασμός στον κόσμο είναι διάχυτος. Ο Ολυμπιακός έχει προσθέσει στο ρόστερ του επίσης τους Αντώνη Νικοπολίδη, Γκαμπριέλ Σούρερ, Μίλος Μάριτς, Ιβάν Ρέζιτς, Γιάννη Οκκά, Γιοακίμ Αλεσάντρε Ντ'Ακόλ και Πέτρο Φιλιππάκο και οι προσδοκίες είναι τεράστιες. Πολύ περισσότερο απ'το γεγονός πως οι απανταχού γαύροι ονειρεύονταν μαγικά "τρίγωνα" με Τζιοβάνι - Καστίγιο και Ριβάλντο και τεσσαροπεντάρες σε όλους τους αγώνες. Ο Ριβάλντο δηλώνει ευτυχής που θα παίξει με τον Τζιοβάνι, ο Τζιοβάνι ευτυχής που θα παίξει με τον φίλο του, Ριβάλντο και ο Καστίγιο πανευτυχής που θα παίξει και με τους δύο. Πριν όμως καλά καλά αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια, αρχίζει και η κόντρα των παικτών με το Μπάγεβιτς...

Απ'την περίοδο της προετοιμασίας ο Νέρι Καστίγιο γίνεται στόχος της κριτικής του Μπάγεβιτς, σε μια προσπάθεια του προπονητή να "περάσει" μηνύματα προς τον Τζιοβάνι πως δε σημαίνει οτι θα παίζει βασικός επειδή ήρθε ο φίλος του. Τα πράγματα "μαζεύονται" κάπως αλλά ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο στη μίνι-περιοδεία της ομάδας στην Κύπρο, όταν ο Μπάγεβιτς θα τσακωθεί με τους Τζιοβάνι - Καστίγιο και θα "κράξει" και τον νεοαποκτηθέντα Σούρερ, επειδή καθυστέρησαν να κατέβουν στο φαγητό. Ο Ριβάλντο δεν στοχοποιήθηκε απ'το Μπάγεβιτς, αλλά ήταν φανερό πως ο Σερβοέλλληνας τεχνικός είχε επιλέξει να "ανοίξει μέτωπο" με τους "λάτιν" πριν καλά καλά αρχίσει η σεζόν, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Ριβάλντο εν τω μεταξύ "βγάζει μάτια" στα φιλικά προετοιμασίας, δείχνοντας πως κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι. Δήλωσε μάλιστα πως στόχος του είναι να παίξει καλά ώστε να κληθεί και πάλι στη εθνική Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Μ'αυτά και μ'αυτά, αρχίζουν και τα επίσημα. Ο Ριβάλντο έχει καλή παρουσία στα παιχνίδια του Ολυμπιακού, αλλά το πρώτο του μεγάλο παιχνίδι θα το κάνει στις 30/10/2004 στο Καραϊσκάκη, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός θα συντρίψει τους Θεσσαλονικείς με 5-1, ο Ριβάλντο θα πετύχει 2 γκολ και παρέα με τον Τζιοβάνι θα "σκαρώσουν" ένα απ'τα ομορφότερα γκολ που'χουν μπεί σε Ευρωπαϊκά γήπεδα, όταν έπαιζαν κορόϊδο για καμμιά... δεκαριά μέτρα τους παίκτες του ΠΑΟΚ πριν δώσουν τη μπάλα στον Καστίγιο για να σκοράρει. Ο Ολυμπιακός πήγαινε καλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο υπήρχε ενθουσιασμός. Η ομάδα όμως εσωτερικά ήταν καζάνι που κόχλαζε...

Φτάνουμε λοιπόν στην 7η αγωνιστική της σεζόν 2004-2005. ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο Ο.Α.Κ.Α. το ματς και αίφνης, πριν τον αγώνα, ο Τζιοβάνι "εξαφανίζεται" απ'την αποστολή της ομάδας. Όχι απο μόνος του, τον απέκλεισε ο Μπάγεβιτς λέγοντας "είναι τραυματίας". Προκύπτει ένα απ'τα χειρότερα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων και ο Ριβάλντο "καρφώνει" τον προπονητή του με δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα : "Έτσι όπως παίζουμε, δε βγαίνουμε ούτε πέμπτοι", λέει και δημιουργείται η πρώτη αναταραχή στην ομάδα. Μια αναταραχή που καλύφθηκε με προεδρική παρέμβαση, μιας και ο Ολυμπιακός τα πήγαινε πολύ καλά στους ομίλους του Champions League και προείχε η ηρεμία. Μετά την τυπική χειραψία των δύο, το πρόβλημα - και καλά - λύθηκε, αλλά το γεγονός ήταν πως ο Ολυμπιακός είχε χωριστεί πλέον σε τρία στρατόπεδα : Οι "πάλιουρες", οι "λάτιν" και τα... λοιπά. Τζόρτζεβιτς, Ανατολάκης, Γεωργάτος και σια απ'τη μια, Ριβάλντο - Τζιοβάνι - Καστίγιο - Σούρερ απ'την άλλη και οι "δεν ξέρω / δεν απαντώ" Οκκάς, Νικοπολίδης, Μάριτς και σια. Με μια παγωμάρα να επικρατεί στην ομάδα, ο Ολυμπιακός συνέχισε νικηφόρα κερδίζοντας με 3-0 τον ΟΦΗ (με δύο γκολ του Τζιοβάνι και ένα του Ριβάλντο) και στις 04/12/2004, ο Ριβάλντο υπέγραφε τη νίκη με 1-0 επί του Παναθηναϊκού με το γκολ-φάουλ για τη 10η αγωνιστική, με τις ιαχές "Ρίμπο, Ρίμπο" και "Ντούσαν, Ντούσαν" να σκίζουν τον αέρα του Καραϊσκάκη. Η νίκη επί του αιωνίου έδειχνε να καλύπτει τα πάντα και να συσπειρώνει τον κόσμο. Μόνο για ένα τετραήμερο όμως...

08/12/2004. Η μαύρη νύχτα του Ολυμπιακού (και του Μπάγεβιτς). Ο Ριβάλντο δίνει τον υπερ πάντων αγώνα στο πρώτο ημίχρονο και στέλνει τον Ολυμπιακό στα αποδυτήρια του Άνφιλντ για την ανάπαυλα με το σκορ 1-0 υπέρ του. Το όνειρο δείχνει να είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί. Το δεύτερο ημίχρονο όμως είναι πραγματικός εφιάλτης, με το Άνφιλντ να γίνεται κατηφόρα, το Μπάγεβιτς να παρακολουθεί άπραγος το πλοίο να βυθίζεται και στην κρίσιμη στιγμή, να του δίνει μια να πάει πιο βαθιά, κάνοντας την αλησμόνητη αλλαγή του Ρέζιτς. Ο Ολυμπιακός θα ηττηθεί με 3-1 και θα αποκλειστεί απ'τη συνέχεια του Champions League, με σύσσωμο πλέον το μέτωπο των "Λάτιν" να στοχοποιεί τον προπονητή, ο καθένας για τους δικούς του λόγους : Οι Καστίγιο - Τζιοβάνι γιατί έμειναν "απ'εξω", ο Ριβάλντο γιατί ένιωθε πως ο προπονητής έκοψε τις ελπίδες πρόκρισης της ομάδας απ'την ατολμία του, ο Σούρερ ωρυόταν κατά του Μπάγεβιτς απ'το 70' βρίζοντας και χειρονομώντας να ξυπνήσει και να περάσει έναν έξτρα αμυντικό στον αγώνα. Στο πλευρό των "λάτιν" πλέον και η "Θύρα 7" που ξεσπαθώνει κατά του Μπάγεβιτς και το τρελό γλέντι στο λιμάνι αρχίζει...

Ο Ριβάλντο, κάθε φορά που γινόταν αλλαγή, δεν έδινε το χέρι του σε κανέναν και έφευγε χωρίς άδεια για τα αποδυτήρια. Μια, δυό, τρείς, το "εγώ" του Μπάγεβιτς (δικαιολογημένα, εν προκειμένω) δεν άντεξε και έγινε πάρτι στην προπόνηση. Δόθηκαν πάλι οι "αμοιβαίες εξηγήσεις" και η κατάσταση "για τα μάτια του κόσμου" εξομαλύνθηκε. Ο Ριβάλντο στους επόμενους 10 αγώνες του Ολυμπιακού σκόραρε μόλις 2 φορές, και τις 2 στις 19/12/2004 στην εκτός έδρας ισοπαλια 2-2 με το Αιγάλεω. Στις 30/01/2005, στα πλαίσια της 17ης αγωνιστικής, ο Ολυμπιακός παίζει με τον Άρη στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Μπάγεβιτς κάνει αλλαγή τον Ριβάλντο, ο οποίος φεύγει σφαίρα για τα αποδυτήρια και το βράδυ της ίδιας ημέρας με δηλώσεις του τονίζει πως θέλει να φύγει απ'τον Ολυμπιακό. Το πρωΐ της επόμενης ημέρας, ο Ριβάλντο δεν πάει καν στην προπόνηση αλλά πηγαίνει κατ'ευθείαν στα γραφεία της ΠΑΕ όπου συναντιέται με το Γιώργο Λούβαρη και του εκθέτει τον προβληματισμό του, οτι ο Μπάγεβιτς δηλαδή τον κάνει αλλαγή και τον υποβαθμίζει σαν άνθρωπο, δηλώνοντας οτι "αν δε τον θέλουν, να σηκωθεί και να φύγει". Στην ΠΑΕ γίνεται έκτακτη σύσκεψη για το θέμα και το απόγευμα βγαίνει η ανακοίνωση που έλεγε πως "δεν υφίσταται πρόβλημα σχέσεων μεταξύ Ριβάλντο και Μπάγεβιτς" και πως "η απουσία του απ'την προπόνηση ήταν εν γνώσει της τεχνικής ηγεσίας και αφορούσε οικογενειακή υπόθεση του παίκτη".

Τα πράγματα ηρεμούν και πάλι για λίγο. Ο Ριβάλντο δεν ξαναβγαίνει απ'την εντεκάδα και σκοράρει σε δύο σερί αγώνες (02/02/2005, στο 2-0 με τον Ηρακλή για το κύπελλο και 05/02/2005 στο 2-0 επί του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα). Θα σκοράρει και πάλι στις 20/2/2005 ενάντια στον Εργοτέλη, αλλά η ήττα απ'τους νεοφώτιστους στην Α' Εθνική ωθεί την κατάσταση στα άκρα και τον κόσμο να απαιτεί την παραίτηση του Μπάγεβιτς. Το "ΦΩΣ" προσπαθεί να βάλει "πλάτη" επαναφέροντας στο προσκήνιο τον μπαμπούλα-Αλέφαντο, αλλά με τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή της "Θύρας 7" στο TVMagic ο ίδιος ο Κόκκαλης ακυρώνει το σενάριο και προτρέπει τους παρουσιαστές να προσέχουν να μη κρυώσουν εν όψει του ταξιδιού στη Γαλλία για τη ρεβάνς του αγώνα με τη Σοσό για το κύπελλο UEFA!

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι αγώνες με κόντρες των "λάτιν" με τον Μπάγεβιτς, ο Καστίγιο θα γίνεται συνεχώς ο καρπαζοεισπράκτορας του Σέρβου, ο Σούρερ θα μπεί "στο ψυγείο" και θα ακολουθήσουν αλλοπρόσαλα αποτελέσματα, όπως η ήττα απ'την Καστοριά με 2-0 και το 4-0 με κάτω τα χέρια απ'τη Νιουκάστλ. Ο Ολυμπιακός φτάνει ένα βήμα πριν την έκρηξη οργής, όταν χάνει με 1-0 στη Λεωφόρο απ'τον Παναθηναϊκό και κατρακυλάει στην 3η θέση. Με 4 αγωνιστικές να απομένουν, ο Μπάγεβιτς κάτω απ'τη λαϊκή κατακραυγή κάνει πράξη το "όλοι οι μπαιχταράδες μέσα" του Αλέφαντου και ρίχνει στη μάχη και Ριβάλντο και Τζιοβάνι και Καστίγιο. Στους 7 αγώνες που έμεναν για πρωτάθλημα και κύπελλο, οι τρείς "λάτιν" θα πετύχουν συνολικά 7 γκολ (τα 4 εκ των οποίων ο Ριβάλντο) και σε συνδυασμό με την... αυτοκτονία των ΠΑΟ - ΑΕΚ θα κατακτήσει το νταμπλ με το Ριβάλντο να αποθεώνεται απ'το Σωκράτη Κόκκαλη. Τοσο ενθουσιασμένος ήταν ο πρόεδρος της ομάδας απ'την παρουσία του Ριβάλντο (ίσως και απ'τη γκολάρα που έβαλε στον τελικό του κυπέλλου με τον Άρη) που με πρόσκληση του προέδρου ο Βραζιλιάνος επισκέφθηκε το γραφείο του Κόκκαλη στην Intracom για να συζητήσει μαζί του τον σχεδιασμό της ομάδας που θα ξέφευγε από τα στενά Ελληνικά όρια, με τον Βραζιλιάνο να "ρίχνει" στο τραπέζι το όνομα του πρώην τεχνικού της εθνικής Βραζιλίας και της Ρεάλ Μαδρίτης (και προσωπικού φίλου του Ριβάλντο...) Βαντερλέι Λουξεμπούργκο, για την άφιξη του οποίου θα μεσολαβούσε ο ίδιος ο "Ρίμπο". Το θέμα "πάγωσε", το "Γαλλικό Μοντέλο" ξαναβγήκε απ'το ντουλάπι και αμέσως μετά την παραίτηση Μπάγεβιτς άρχισε το κυνήγι του Πολ Λε Γκουέν...


2005-2006 : Στα χέρια του διπλωμάτη Σόλιντ
Το κυνήγι του Λε Γκουέν δεν στέφθηκε με επιτυχία και στην ομάδα ήρθε ο Νορβηγός Τροντ Σόλιντ. Ο Σόλιντ, είχε ξεκαθαρίσει απ'την αρχή πως επιθυμεί να δουλέψει με το 4-3-3 και θεωρούσε πως το υλικό του Ολυμπιακού μπορούσε άνετα να προσαρμοστεί σε αυτό. Ο Ριβάλντο εντυπωσιάζει και πάλι στην προετοιμασία, αλλά στα επίσημα δεν ξεκινάει καλά, δείχνοντας κάπως "πεσμένος", κάπως ράθυμος... Παρ'όλα αυτά δεν τολμά να αρθρώσει λέξη, γιατί παρά τις παραφωνίες στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια (2 ήττες από Ρόζενμποργκ με 1-3 στο Καραϊσκάκη και Ρεάλ Μαδρίτης με 1-2 στο Μπερναμπέου), ο Νορβηγός κάνει πλάκα στην Ελλάδα ξεκινώντας με 5 στα 5 στο πρωτάθλημα, κερδίζοντας 2-0 τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα και 3-1 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την 5η αγωνιστική, μεταξύ άλλων. Ο Ριβάλντο θα βρεί την... ευκαιρία του στο ξαφνικό δεκαπενθήμερο blackout του Ολυμπιακού (16/10/2005 - 01/11/2005), όπου σε 5 αγώνες (τρείς για το πρωτάθλημα, δύο για το Champions League) θα σημειώσει 4 ήττες και μόλις μια νίκη, με παθητικό 10 γκολ και ενεργητικό μόλις 5. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός :

* Θα χάσει στις 16/10/2005 μέσα στο Καραϊσκάκη απ'τον ΠΑΟΚ με 1-2
* Θα χάσει στις 19/10/2005 στη Γαλλία απ'τη Λιόν με 1-2
* Θα χάσει στις 23/10/2005 στην Κρήτη απ'τον ΟΦΗ με 1-0
* Θα κερδίσει (επιτέλους) στις 29/10/2005 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Καλαμαριά με 2-1, με μεγάλη δυσκολία, και
* Θα (ξανα)χάσει στις 01/11/2005 εντός έδρας απ'τη Λιόν με 1-4, σ'έναν αγώνα που κατέληξε... συλλαλητήριο υπέρ του Σόλιντ, όταν και ακούστηκε το "Ξύπνα Σωκράτη και άκου την "7", ομάδα για να φτιάξεις, χρειάζονται λεφτά", που αναφερόταν στα "bargain buys" του Κόκκαλη το καλοκαίρι.

Ο Ριβάλντο πάντως, βρήκε την ευκαιρία. Μιας και δεν είχε να καταλογίσει στο Σόλιντ οτι τον έβγαζε συχνά απ'τους αγώνες, πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως "ο προπονητής δε τον χρησιμοποιεί σωστά, δε του αρέσει να παίζει στα πλάγια" και υπενθύμισε οτι "του αρέσει να παίζει στον άξονα". Ο Σόλιντ έλυσε αυτό το πρόβλημα με διπλωματικό τρόπο, με τετ α τετ με τον παίκτη, στον οποίο εξήγησε την τακτική του και το σκεπτικό του, λέγοντας πως από αυτή τη θέση είναι αδύνατο να τον αντιμετωπίσουν, δε θα ξέρουν τι τους περιμένει, πόσο παικταράς είναι κλπ κλπ, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση πως σύντομα θα μετακινηθεί στη θέση που του αρέσει. Ο Ριβάλντο εκθείασε τη μεθοδικότητα του Νορβηγού και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά ουσιαστικά ο πονηρός Νορβηγός απλά με το μπλα-μπλα γλύτωσε τη μουρμούρα του Βραζιλιάνου και συνέχισε να τον χρησιμοποιεί στην ίδια θέση. Άλλωστε την ίδια εποχή ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να'χει προβλήματα με τον Γιάγια Τουρέ και το "φρούτο", τον δουλέμπορο-ιδιοκτήτη του, Ντμίτρι Σέλουκ, οπότε δεν ήταν να ανοίγονται κι άλλα μέτωπα...

Η συνάντηση Ριβάλντο-Σόλιντ "έφτιαξε" το Βραζιλιάνο, που άρχισε να ανεβάζει την απόδοση του. Στις 23/11/2005 έκανε "σεφτέ" στα γκολ, με ένα ωραίο γκολ στη Νορβηγία στο 1-1 με τη Ρόζενμποργκ για το Champions League και ζευγάρωσε τα τέρματα του στη σεζόν και τη διοργάνωση πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ στο 2-1 του Καραϊσκάκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης, που ήταν και η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού επί των Ισπανών στην ιστορία της ομάδας. Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε όντας 4ος στον όμιλο απ'τη συνέχεια των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μπορούσε πλέον να αφοσιωθεί στα εγχώρια παιχνίδια. Ο Ριβάλντο κάνοντας μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τον τεχνικό της εθνικής Βραζιλίας να τον συμπεριλάβει στην αποστολή της Βραζιλίας για το παγκόσμιο κύπελλο του 2006, κάνει έναν εκπληκτικό 2ο γύρο, σκοράροντας δύο φορές στις 15/01/2006 (στο 3-2 επί του Παναθηναϊκού), από μία φορά στις 06/02/2006 (στο 2-1 επί της Καλλιθέας), στις 13/02/2006 (στο 1-0 επί του Ακράτητου) και στις 19/02/2006 (στο 3-0 επί της ΑΕΚ) και "πετάει" μόνος του την SKODA Ξάνθη εκτός κυπέλλου, σκοράροντας τόσο στο 1-1 του Καραϊσκάκη όσο και στο 1-0 των Πηγαδίων. Την τελευταία μεγάλη παράσταση της σεζόν την έδωσε στις 22/3/2006 στο Στάδιο Καραϊσκάκη στο 3-1 με τη Λάρισα, όπου ναι μεν δε σκόραρε αλλά έκανε "πράγματα και θαύματα" για να πάρει ο Ολυμπιακός τη νίκη με 3-1. Ακολούθησαν καλές εμφανίσεις στα υπόλοιπα ματς, η σεζόν έκλεισε με νταμπλ και ο Ριβάλντο ανταμοίφθηκε με παράταση ενός χρόνου στο συμβόλαιο του.

2006-2007 : Και κλάάάάάμα η κυρία ρε παιδάκι μου...
Κλείνοντας τη σεζόν και ανανεώνοντας για άλλον έναν χρόνο το συμβόλαιο του, ο Ριβάλντο υποσχέθηκε να δώσει και πάλι τον καλύτερο του εαυτό παρά το γεγονός οτι είχε πατήσει πλέον τα 35, αλλά και πως δεν είχε πλέον το κίνητρο της εθνικής ομάδας. Στην προετοιμασία αυτή τη φορά έδειξε διαφορετική εικόνα απ'ότι τις προηγούμενες χρονιές, καθώς πέρασε σχεδόν απαρατήρητος, ενώ ο Ολυμπιακός μοίραζε... τεσσαροπεντάρες στα φιλικά (σε Βέρντερ, Μπλάκμπερν, Ρεάλ Σοσιεδάδ). Αυτή τη φορά όμως ξεκίνησε τη χρονιά αντιστρόφως ανάλογα απ'ότι την ξεκινούσε τις περασμένες χρονιές, βάζοντας την υπογραφή του απ'το ξεκίνημα : Στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ο Ριβάλντο κερδίζει ουσιαστικά μόνος του την Ξάνθη πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ του Ολυμπιακού στο νικηφόρο 2-1 της πρεμιέρας. Ο Ολυμπιακός ξεκινάει πάλι με "3 στα 3" στο πρωτάθλημα, αλλά η εντός έδρας ήττα με νέα "τεσσάρα" (2-4) απ'τη Βαλένθια για την 1η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, δυσκολεύει τα πράγματα. Ο Ριβάλντο σκοράρει στο Ηράκλειο και ο Ολυμπιακός "καθαρίζει" και τον ΟΦΗ με 2-1, ενώ την επόμενη αγωνιστική η... καλή πελάτισσα ΑΕΚ, έρχεται να χάσει ως είθισται. Ο Ολυμπιακός παίρνει το "Χ" στο Ντόνετσκ απ'τη Σαχτάρ (2-2) αν και προηγήθηκε 2 φορές και κερδίζει τον Ηρακλή με 1-0 στο Καυταντζόγλειο, αλλά η εντός έδρας ήττα με 0-1 απ'τη Ρόμα βάζει "ταφόπλακα" στα όνειρα για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champions League και βγάζει ταυτόχρονα τη... Ριβάλντειο μουρμούρα στην επιφάνεια. Ο Βραζιλιάνος δηλώνει πως "ξέρω τι πρέπει να αλλάξει ο Ολυμπιακός για να πάει καλά στην Ευρώπη, αλλά θα το πω μόνο στον πρόεδρο" σε συνδυασμό με την απογοήτευση του για τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα, φέρνουν αναταραχή και πάλι στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο... Η ήττα που ακολούθησε απ'τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (0-1) απλά χειροτέρεψε την κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός εντός έδρας στην Ευρώπη δε τα πήγαινε καλά, αλλά εκτός έδρας έβγαζε το λάδι στους αντιπάλους του. Η Ρόμα δυσκολεύτηκε αρκετά να πάρει το "Χ" (1-1) απ'τον Ολυμπιακό που προηγήθηκε, αλλά η ήττα απ'τον Παναθηναϊκό και η νέα δυσφορία του Ριβάλντο για τον τρόπο που αγωνιζόταν η ομάδα - γνωστό πλέον άλλοθι για τις δικές του κακές βραδιές - κάνει την κατάσταση έκρυθμη, αν και ο Ολυμπιακός είχε ήδη πάρει διαφορά απ'τους διώκτες του. Νωρίτερα πάντως, είχε προλάβει να "πάρει" το ματς με τον Εργοτέλη με γκολ του Βραζιλιάνου (1-0). Ο Ολυμπιακός "απάντησε" με ένα σερί 6 νικών στο πρωτάθλημα (με το Ριβάλντο να σημειώνει 6 γκολ και να φτάνει τα 10 νωρίς νωρίς στο πρωτάθλημα) και τελείωσε την Ευρωπαϊκή του περιπέτεια με μια ήττα στην Ισπανία (0-2) απ'τη Βαλένθια και μια εντός έδρας ισοπαλία με τη Σαχτάρ (1-1), τερματίζοντας 4ος για 2η σερί σεζόν κάνοντας αρνητικό ρεκορ βαθμών, αφού συγκέντρωσε μόλις τρείς ενώ δε κατάφερε να κερδίσει ούτε μια φορά. Ο Κόκκαλης - που δε του άρεσε ποτέ να στοχοποιείται - προτίθεται να κάνει αλλαγές και στις 19/12/2006, μετά τη νίκη-πρόκριση επί του Χαϊδαρίου για το κύπελλο Ελλάδος, αποφασίζει να αντικαταστήσει τον Σόλιντ με τον Τάκη Λεμονή.

Η συμβίωση Λεμονή - Ριβάλντο χαρακτηρίζεται ως "μάλλον αδιάφορη", αφού ούτε ο Βραζιλιάνος έδειχνε να ενδιαφέρεται για τον προπονητή του, αλλά ούτε και ο Λεμονής έδειχνε καμμιά όρεξη να αντικαταστήσει το Ριβάλντο και να βάλει μπελάδες στο κεφάλι του. Ο Ριβάλντο σκόραρε και πάλι στις 21/01/2007 στη νίκη με 3-2 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στις 04/02/2007 στο 3-3 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και στις 18/02/2007 στο 4-1 επί του Ατρομήτου στο Καραϊσκάκη. Παράλληλα, αρχίζει τις συζητήσεις με τον Κόκκαλη για ανανέωση του συμβολαίου του, οι δύο άνδρες δίνουν τα χέρια χωρίς να μιλήσουν για το χρηματικό και η ζωή συνεχίζεται... Νωρίτερα, στις 17/01/2007 ο Λεμονής φρόντισε να βαρύνει και πάλι το κλίμα στην ομάδα, μετά την ήττα με 2-0 απ'τον ΠΑΣ Γιάννινα για το κύπελλο Ελλάδας. Η μουρμούρα εντάθηκε όταν στις 31/01/2007 η νίκη με 2-1 δεν έφτασε και ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του από ομάδα κατώτερης κατηγορίας. Ο Ριβάλντο σκόραρε άλλες δύο φορές το επόμενο δίμηνο, με την απόδοση του να πέφτει δραματικά απ'την ημέρα της "προφορικής συμφωνίας" και μετά. Ένα γκολ στις 11/03/2007 στη νίκη με 2-1 επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς και άλλο ένα στις 22/04/2007 στο 3-1 επί της Κέρκυρας. Και κάπου εκεί αρχίζει το γλέντι...

Μια μέρα πριν τη φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 3ου συνεχόμενου πρωταθλήματος και 10ου σε 11 χρόνια, ο Ριβάλντο ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει απ'τον Ολυμπιακό για να επιστρέψει στη Βραζιλία και πως θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για να εξηγήσει τους λόγους της αποχώρησης του, ενώ τόνισε πως δε θα παρευρεθεί στη φιέστα του Ολυμπιακού. Στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, εμφανίστηκε "συντετριμμένος" σε ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας, το οποίο διάνθισε με κλάματα και σπαραξικάρδιες κινήσεις. Θαυμάστε :

"Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Όλα τα λόγια που θα πω είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια γιατί σε όλη μου τη ζωή και σε όλη μου την καριέρα στο ποδόσφαιρο ήμουν τίμιος και ειλικρινής. Είμαι πολύ απλός άνθρωπος. Ήρθα εδώ σήμερα για να συζητήσω το θέμα του συμβολαίου μου με τον Ολυμπιακό. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρόεδρο στο παρελθόν για το θέμα της έλευσης των παιδιών μου από τη Βραζιλία στην Ελλάδα και του είχα εξηγήσει ότι αν τα παιδιά μου δεν ήταν μαζί μου θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίζω να παίζω στον Ολυμπιακό. Ζήτησα στην πρώην σύζυγό μου ν' αφήσει τα παιδιά να έρθουν στην Ελλάδα από τη Βραζιλία. Συμφωνήσαμε να έρθει κι εκείνη εδώ για να ζήσει με τα παιδιά στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο συναντήθηκα με τον πρόεδρο. Προσπαθούσα από καιρό να μιλήσω με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και να του πω ότι ήθελα να μείνω, αλλά δεν μπορούσα να τον πάρω τηλέφωνο. Τα παιδιά ήρθαν εδώ με άδεια από τη Βραζιλία για να κάνουν έναν μήνα διακοπές. Σκοπός μου ήταν να συνεχίσω εδώ, να ζω στην Ελλάδα. Ήθελα να γράψω τα παιδιά μου σε σχολείο στην Αθήνα και βασιζόμουν στην ανανέωση του συμβολαίου μου με τον Ολυμπιακό γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν επισήμως άδεια τα παιδιά για να μείνουν. Τελικά πήγα στο σπίτι του προέδρου, συζήτησα μαζί του, δέχτηκε, συζητήσαμε και για το θέμα του συμβολαίου και για το διαμέρισμα που θα πλήρωνα εγώ ο ίδιος. Ο πρόεδρος μου είπε πως για την πρώην γυναίκα μου ήταν δικό μου πρόβλημα. Ο πρόεδρος μου είπε επίσης ότι το συμβόλαιο που έχω θα παραμείνει όπως είναι. Όλα ήταν μέλι γάλα. Μου είπε ότι δεν ήθελε να υπογραφεί εκείνη τη στιγμή το συμβόλαιο γιατί υπήρχαν κι άλλα συμβόλαια ανοιχτά στον Ολυμπιακό. Κι εγώ δεν ήθελα να ζητήσω την άμεση υπογραφή για να μην χαλάσει το κλίμα στην ομάδα. Δεν το ζήτησα, λοιπόν. Και ο ίδιος πρόεδρος μου είπε άστο προς το παρόν θα το κάνουμε κάποια άλλη στιγμή. Από τη στιγμή που μου το είπε πίστευα στον λόγο του προέδρου. Μην ανησυχείς θα είμαστε πρωταθλητές, είπε ο πρόεδρος και ήμουν πολύ ήσυχος γι' αυτό.


Από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδός μου στην Ελλάδα. Ήταν όλη η οικογένειά μου εδώ και ήμουν ευτυχισμένος. Αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία είναι επικίνδυνη στιγμή. Δυόμιση χρόνια που απουσίαζα από τη Βραζιλία, ήμουν ανήσυχος και έπαιρνα κάθε μέρα τηλέφωνο την οικογένειά μου. Έκανα πολλά σχέδια και έψαξα να βρω ν' αγοράσω σπίτι στην Ελλάδα. Είχα αποφασίσει μια ριζική αλλαγή στη ζωή μου. Δεν περίμενα ποτέ πως τα πράγματα θα πάρουν τέτοια τροπή. Δύο μέρες τώρα δεν έχω κοιμηθεί. Χθες είχα ραντεβού με τον κύριο πρόεδρο. Εδώ και 15 ημέρες προσπαθώ να μιλήσω με τον κύριο πρόεδρο γιατί ήταν αυτό το τυπικό θέμα και ουσιαστικό βέβαια να στείλω το χαρτί για τα παιδιά μου σχετικά με την εγγραφή στο σχολείο. Κανείς δεν μου έδινε απάντηση. Για να πάρω τη βίζα έπρεπε να στείλω το συμβόλαιο ή ένα χαρτί από τον Ολυμπιακό που θα επιβεβαίωνε την παραμονή μου.

Την Τετάρτη πήγα στα γραφεία της ΠΑΕ και δεν με δέχτηκε ο κύριος Λούβαρης. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Είχε συμβεί και πέρυσι. Είναι πολύ λυπηρά αυτά τα πράγματα.
Πάντα ήμουν συνεπής σε όλες τις ομάδες που έπαιξα. Πάντα ήμουν σωστός επαγγελματίας και πολλοί εκπρόσωποι του Τύπου και φίλαθλοι όταν έφτασα στην Ελλάδα είπαν ότι αυτός ο παίκτης ήρθε μόνο για τα λεφτά. Ότι ήμουν ξοφλημένος και ήρθα μόνο για το χρήμα. Είμαι άνθρωπος που προσέχω τον εαυτό μου και αγαπάω αυτό που κάνω. Παίζω με ευχαρίστηση. Νομίζω πως αυτό το έχω αποδείξει. Στο παιχνίδι με τον Άρη ήταν ισοπαλία 0-0, όταν έληξε το πρώτο ημίχρονο. Ο Τύπος έγραφε πως ο Ριβάλντο δεν απέδιδε όπως θα έπρεπε και πως έμενε στη σουίτα της Puma με την πρώην σύζυγό του. Τότε ο πρόεδρος είχε δει τη σύζυγό μου και την είχε καθησυχάσει. Πες στον Ριβάλντο πως ό,τι λέω εγώ ισχύει. Πες στον Ριβάλντο πως ό,τι είχαμε συζητήσει στο σπίτι μου το τηρώ. Αυτά τα λόγια της είπε ο πρόεδρος. Μόνο χθες με δέχτηκε ο κύριος Λούβαρης, ακριβώς γιατί σας είχα ανακοινώσει πως θα παραθέσω συνέντευξη Τύπου. Είπε πως θέλει να ξαναμιλήσει μαζί μου την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη. Εγώ του είπα πως είχα για χθες ραντεβού με τον πρόεδρο και ο Λούβαρης είπε πως δεν ήξερε για τέτοιο ραντεβού.

Δεν μπορώ να καταλάβω ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν μιλάνε; Δεν φταίω εγώ αν δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Η σκέψη μου είναι ότι ο πρόεδρος δεν είχε το κουράγιο να έρθει να μου τα πει κατάμουτρα και να με αντικρύσει μετά από αυτά που είχαμε συμφωνήσει στο σπίτι του. Μου είπε κάτι και δεν το τηρεί. Γιατί να μιλήσω με τον κύριο Λούβαρη από τη στιγμή που έχω συνεννοηθεί απευθείας με τον κύριο Κόκκαλη; Όταν με πήρε χθες ο κύριος Λούβαρης τηλέφωνο πήγα να δω τι με ήθελε. Μου έκανε προσφορά ένα συμβόλαιο. Δεν ήξερε για καμία συμφωνία μεταξύ του Ριβάλντο και του κυρίου προέδρου, αλλά την ώρα που ήμουν με τον Κύριο Κόκκαλη στο σπίτι, ο ίδιος ο Κόκκαλης πήρε τον κύριο Λούβαρη τηλέφωνο. Κι όμως χθες ο κύριος Λούβαρης μου είπε πως εγώ δεν ξέρω. Ο κύριος Κόκκαλης είχε πάρει τον κύριο Λούβαρη και μάλιστα τον είχε ενημερώσει και για το θέμα του διαμερίσματος. Μάλιστα, είχα περάσει και είχα πάρει και τα κλειδιά ενός από τα διαμερίσματα που έχει ο Ολυμπιακός από τον ίδιο τον κύριο Λούβαρη. Χθες ο κύριος Λούβαρης μου έκανε την προσφορά -παρ' όλο που ο πρόεδρος δεν τήρησε αυτά που είχαμε συμφωνήσει στο σπίτι του- και προσπάθησε να μειώσει και τις αποδοχές μου. Η θέση του Λούβαρη ήταν ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει αν δεν μιλούσε πρώτα με τον Κόκκαλη".


Ο Ριβάλντο έκλεισε τη συνέντευξη του με κάτι που είχε ξαναδηλώσει στο παρελθόν : "Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι υπέροχοι, είναι οι καλύτεροι σε οποιαδήποτε ομάδα έχω συναντήσει στην καριέρα μου. Και το λέω αυτό ενώ έχω ήδη παίξει για ομάδες όπως η Μπάρτσελόνα και η Παλμέϊρας". Ο Ριβάλντο αγωνίστηκε κανονικά στα πλαίσια της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ιωνικό, πετυχαίνοντας μάλιστα 2 γκολ στο νικηφόρο 5-3 του Ολυμπιακού, κλείνοντας τη σεζόν με 17 γκολ.

Ο Βραζιλιάνος το'πε και το'κανε, καθώς δεν έδωσε το παρών στο Καραϊσκάκη στη φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να υπάξουν έντονες αποδοκιμασίες από τους οπαδούς προς τη διοίκηση αλλά και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (που πήρε θέση υπέρ της διοίκησης, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη στιγμή που μίλησε ο Ριβάλντο). Επικράτησε μια περίεργη ατμόσφαιρα, που σε τίποτα δε θύμιζε κατάκτηση πρωταθλήματος. Με τη σύμφωνη γνώμη διοίκησης και προπονητή, αποφασίζεται πως η βασιλεία του Ριβάλντο στον Ολυμπιακό έπρεπε να τελειώσει. Ο Λεμονής θεωρούσε πως δε μπορούσε να προσφέρει στον Ολυμπιακό που σχεδίαζε, ο δε Κόκκαλης δε φερόταν αποφασισμένος να δώσει σχεδόν 2 εκ. ευρώ το χρόνο σε έναν υποψήφιο συνταξιούχο και τον άφησε να πάει στο καλό. Ο Ριβάλντο έφυγε απ'τον Ολυμπιακό μετά από τρία χρόνια, 81 συμμετοχές και 42 γκολ (15 εκ των οποίων μπορείτε να δείτε κάνοντας click εδώ) και αντί για τη Βραζιλία, κατέληξε στην ΑΕΚ.

2007-2008 : Και φραγκοφονιάς, και σκατόψυχος
Στην ΑΕΚ ο Ριβάλντο εμφανίστηκε αποφασισμένος : "Όπου πάω, παίρνω πρωτάθλημα" δήλωσε και έδωσε υπόσχεση για "εκδίκηση" απ'τον Κόκκαλη και τίτλο με την ΑΕΚ. Στην ΑΕΚ αντάμωσε με έναν παλιό γνωστό του, τον Λορένθο Σέρα Φερέρ, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και στη Μπαρτσελόνα. Το ευχολόγιο για τον Ριβάλντο απ'τις εφημερίδες κίτρινης απόχρωσης καθημερινό και αίφνης τα ΜΜΕ της χώρας που λοιδωρούσαν ως "τελειωμένο" και "ξοφλημένο" τον Βραζιλιάνο, τον είχαν αναγάγει σε μέγιστη μορφή του ποδοσφαίρου.

Στο πρώτο του φιλικό με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Ριβάλντο θα σκοράρει και θα αποθεωθεί. Θα σκοράρει με πέναλτι εναντίον της Σεβίλλης στο "μάθημα Πανεπιστημιακού επιπέδου" (copyright Χ.Σωτηρακόπουλος) του ΟΑΚΑ (4-1 η Σεβίλλη) και με ωραίο ψαλίδι ενάντια στη Σάλτσμπουργκ για το κύπελλο UEFA. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε στη νίκη με 3-0 επί του Πανιωνίου, με πέναλτι. Παρ'όλα αυτά όμως, η ΑΕΚ είχε τα μαύρα της τα χάλια. Στο Καραϊσκάκη, στις 16/12/2007 όχι μόνο δεν πήρε εκδίκηση απ'τον Ολυμπιακό, αφού η ΑΕΚ έχασε με 1-0, αλλά κράχθηκε άγρια απ'τον κόσμο του Ολυμπιακού - πράγμα που τον πείραξε όπως είπε, καθώς οι οπαδοί του Ολυμπιακού έδειξαν αχαριστία. Πολύ σύντομα, άρχισε το κράξιμο και απ'τον κόσμο της ΑΕΚ που έβλεπαν το Ριβάλντο όλο λόγια αλλά από πράξεις τίποτα...

Κάπου εκεί άρχισε η κατάρρευση του Ολυμπιακού. Οι γκέλες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Ολυμπιακός έχασε με 1-0 απ'τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για να ακολουθήσει η γνωστή υπόθεση με το CAS. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να κάνει γκέλες και έφερε τους ΑΕΚ-ΠΑΟ σε απόσταση βολής. Η ΑΕΚ απο εκεί που ο πρόεδρος της έβγαινε και ζητούσε συγνώμη απ'τον κόσμο για την εικόνα που παρουσίαζε η ομάδα, ξαφνικά άρχισε να ισχυρίζεται οτι έπαιζε μεγάλη μπάλα και κάτι τέτοια. Ώσπου φτάνουμε στις 30/03/2008... Η ΑΕΚ συντρίβει τον Ολυμπιακό με 4-0 που δε μπήκε ποτέ στον αγώνα και ο Ριβάλντο κάνει το γύρο του θριάμβου δείχνοντας 4 δάχτυλα στον κόσμο της ΑΕΚ που παραληρούσαν...

Αρχίζει το παραμύθι της "ηθικής πρωταθλήτριας" και ο μεγαλύτερος looser από καταβολής Ελληνικού πρωταθλήματος, Νίκος Λυμπερόπουλος, δηλώνει : Ερωτηθείς αν βασίζει αυτή του τη βεβαιότητα σε στραβοπάτημα του Ολυμπιακού απέναντι στον Ηρακλή ή δικαίωση της Καλαμαριάς στην υπόθεση Βάλνερ απάντησε: "Αν νικήσουμε τον Αστέρα Τρίπολης την τελευταία αγωνιστική θα είμαστε πρωταθλητές"."Νομίζω καταλαβαίνετε". Όσο για τη νίκη στην Τούμπα είπε πως "... κάναμε μεγαλειώδη εμφάνιση και παίξαμε καταπληκτική μπάλα. Ειδικά εκτός έδρας η πορεία της ομάδας είναι φανταστική, αφού φτάσαμε τις 11 νίκες". Η κατάληξη ήταν η ΑΕΚ να κάνει φιέστα για να γιορτάσει τη... 2η θέση. Ποιά δεύτερη θέση όμως; Η ΑΕΚ ήταν υποχρεωμένη να αγωνιστεί στη νεοσυσταθείσα διαδικασία των play-offs για τις θέσεις 2-5 και εκεί τη γλέντησαν και ο Παναθηναϊκός και ο Άρης. Τελικά έχασαν και τη 2η θέση οπότε... αντίο Champions League.

Με τον Ολυμπιακό πρώτο, τον Παναθηναϊκό δεύτερο και την ΑΕΚ τρίτη και καταϊδρωμένη, οι αιώνια αποτυχημένοι αποφάσισαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με παπαρολογίες. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης δήλωσε με στόμφο "ο Γκαγκάτσης έκανε δώρο το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, γιατί εκεί θα δουλεύει μετά", ενώ ο Ριβάλντο κούφανε το σύμπαν δηλώνοντας πως "αμφισβητεί τα τρία πρωταθλήματα που κατέκτησε με τον Ολυμπιακό, γιατί έβλεπε και άκουγε οτι πολλοί υπάλληλοι της ΕΠΟ δούλευαν για τον Ολυμπιακό" και δήλωσε πως φεύγει "απογοητευμένος" απ'την Ελλάδα για να γυρίσει στην πατρίδα του. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο κωλοτούμπας Βίτορ Μπόρμπα Φερέϊρα Ριβάλντο ανακάλεσε την... "τελεσίδικη" απόφαση του να αποχωρήσει από τη χώρα μας με τη λήξη του πρωταθλήματος και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τα χρώματα της ΑΕΚ για ακόμη ένα χρόνο. Ο Βραζιλιάνος επέσπευσε το ραντεβού (σιγά μη περίμενε), συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης και του ανακοίνωσε την απόφασή του, η οποία φιλοξενήθηκε και στο επίσημο site της ΠΑΕ ΑΕΚ : "Μετά από συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της ομάδας αποφάσισα ότι θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι στην ΑΕΚ και την επόμενη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος του πρωταθλήματος, ένιωσα μεγάλη απογοήτευση και αδικία αλλά η αγάπη και η στήριξη που πήρα από την ομάδα και τους φιλάθλους της συνέβαλαν στην τελική μου απόφαση".

"Αναμενόμενη η εξέλιξη", σχολιάζουν όσοι έζησαν απο κοντά το Βραζιλιάνο. Κάποιοι... "κακοπροαίρετοι" απο Ρέντη μεριά, σχολίασαν : "Μια ζωή τα ίδια κάνει... Κι εδώ, επι Μπάγεβιτς, στην αρχή είχε πεί οτι θα σταματούσε το ποδόσφαιρο. Μετά έκανε άλλο συμβόλαιο και στο τέλος παζάρευε και για δεύτερο". Ιδανική εξέλιξη και για τον κόσμο του Ολυμπιακού που αδημονεί να τον... αποθεώσει απο κοντά. Τα μηνύματα που έπαιρνε ήταν "Ρίμπο μου, σε περιμένουμε στο Καραϊσκάκη. Εκεί να δείς... αγάπη που θα νιώσεις". Η μεγαλύτερη όμως ζημιά για τον Ριβάλντο ήταν η κίνηση του Κόκκαλη να καταθέσει αγωγή κατά των Ριβάλντο και Ντέμη Νικολαΐδη, αξιώνοντας 5 εκ. ευρώ απ'τον καθέναν για τις "δηλώσεις" τους.

2008-2009 : Φεύγετε να φεύγουμε...
Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν, ο Ριβάλντο - με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να κρέμεται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω απ'το κεφάλι του - βγήκε να κάνει δηλώσεις : "Θέλω να πω ότι στη νέα αγωνιστική περίοδο δεν θέλω να εμπλακώ σε καμία πολεμική. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα για τον Ολυμπιακό, τίποτα για τα τέσσερα και για ό,τι αναφέρθηκε πέρυσι. Θέλω να κλείσω την καριέρα μου και να φύγω από την Ελλάδα, όπως έφευγα από όπου κι αν έπαιξα. Με πολύ καλές εντυπώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους νέους παίκτες. Θέλω να φύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν κάποιος πιστεύει ότι έκανα κάτι κακό -που δεν έκανα- ή, εν πάση περιπτώσει, αν στενοχώρησα, εκνεύρισα και τσάντισα τους φίλους του Ολυμπιακού, ζητώ συγγνώμη. Όσον αφορά τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον κ. Κόκκαλη, ό,τι συνέβη στο παρελθόν, από εμένα έχει συγχωρηθεί. Αν τον συναντήσω στον δρόμο, πιστεύω μάλιστα ότι θα μιλήσουμε. Για μένα μια συγγνώμη αρκεί. Όταν θα φύγω από την Ελλάδα, θέλω όλοι να μιλάνε με καλά λόγια για μένα, όπως ισχύει παντού. Θέλω να δίνω το καλό παράδειγμα σαν καλός καθοδηγητής. Κι έτσι να φύγω με καλές εντυπώσεις για τον Ολυμπιακό, για τον πρόεδρό του, για την ΑΕΚ, για όλους...".

Είθισται οι μεγάλοι άνδρες και μεγάλοι αθλητές είναι πραγματικά μεγάλοι όταν έχουν συνέχεια και συνέπεια στο λόγο τους. Ο Ριβάλντο υπήρξε μεγάλος ποδοσφαιριστής ακόμα και στα 36 του, αλλά απ'την ημέρα της φυγής του απ'τον Ολυμπιακό συμπεριφέρθηκε ως ο μεγαλύτερος κομπλεξικός παικτάκος της σειράς, που αναθεματίζει την "άτιμη κενωνία για τα δεινά που του φέρνει". Δεν αναφέρομαστε στις αντιδράσεις του μετά την "τεσσάρα", στην τελική έτσι του βγήκε, έτσι αντέδρασε, no offense, αλλά στα όσα γραφικά δήλωσε περί Ολυμπιακού, ΕΠΟ κλπ και τα οποία δεν είχε το θάρρος να τα υποστηρίξει, όπως όφειλε, αφού όπως έλεγε "τα ήξερε". Αρκούσε λοιπόν μια αγωγή από πλευράς Κόκκαλη και μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να ξεχαστούν οι κορόνες περί "εκδίκησης", "αδικίας" κλπ κλπ και να αρχίσουν οι κωλοτούμπες, επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας πως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι σε ένα σημείο μόνο πονάνε : Στην τσέπη...

Ο Ριβάλντο αν και αρχικά είχε "Θεοποιήσει" το νέο προπονητή της ΑΕΚ, Γιώργο Δώνη, λέγοντας πως μπορεί να κάνει καριέρα και στο εξωτερικό (ως παρκαδόρος, ίσως), αίφνης ζήτησε να αποχωρήσει απ'την ΑΕΚ, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Γνωστή από... αρχαιοτάτων χρόνων η στάση του Βραζιλιάνου που φροντίζει να κάνει τα πάντα μπάχαλο όταν κάτι δεν του αρέσει, αλλά σε αυτή την περίπτωση η εντύπωση που δίνει είναι πως δε φταίει ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο προπονητής του ή η... ΕΠΟ για την απόφαση του. Η κίνηση του αυτή δηλώνει ξεκάθαρα πως ο Βραζιλιάνος έχει καταλάβει πλήρως πλέον οτι η κίνηση του να πάει στην ΑΕΚ αφ'ενός και να παραμείνει άλλη μια σεζόν αφ'ετέρου ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη. Συν τοις άλλοις, θέλει να αποφύγει την κόντρα με τον Ολυμπιακό σε όλα τα επίπεδα. Και αν γλυτώσει τελικά το... καλωσόρισμα της 5ης αγωνιστικής, το κυνηγητό απ'τον Κόκκαλη δε το γλυτώνει με τίποτα. Το άνοιγμα που έκανε άλλωστε "έπεσε στο κενό" καθώς τα "ζητώ συγνώμη" που έλεγε τύγχαναν της απάντησης "'έλα εσύ και μη σε νοιάζει, άμα έχεις cojones...".

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ντέμης Νικολαΐδης δήλωνε πως στο τέλος της σεζόν 2008-2009 θα εγκαταλείψει την ΑΕΚ και ο Ριβάλντο έσπευσε να επιβεβαιώσει πως "οταν βυθίζεται το καράβι, τα ποντίκια το εγκαταλείπουν πρώτα απ'όλους...", δίνοντας συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας : "Είμαι καλά, σχεδόν καλά. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρω. Προέκυψε κάτι πολύ καλό για την συνέχεια της καριέρας μου. Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο από την προηγούμενη εβδομάδα και έχουμε συμφωνήσει. Είναι μία πολύ καλή προοπτική για την καριέρα μου και δεν μπορούσα να αρνηθώ. Δεν μπορώ να πω για την ομάδα ακόμα. Θα το μάθετε σύντομα. Σήμερα ή αύριο. Θα συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο δεν θα αναλάβω κάποιον άλλον ρόλο. Η ομάδα από την οποία έχω πρόταση δεν είναι ούτε από την Ευρώπη, ούτε από τη Λατινική Αμερική, ούτε από την Ελλάδα. Είναι από την Ασία. Δεν είναι η Ιαπωνία. Θα σας πω, θα το μάθετε. Πέρασα πολύ όμορφα στην ΑΕΚ. Ευχαριστώ τον κόσμο και το πρόεδρο αλλά ήταν η πρόταση που έχω ήταν πολύ καλή για μένα αλλά και για την οικογένεια μου. Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη απόφαση και για μένα και για τον πρόεδρο. Όπως είναι το κλίμα τώρα δεν είναι πιθανό. Δεν το έχω συζητήσει αλλά δεν το βλέπω πιθανό να παίξω την Κυριακή και την επόμενη ημέρα να φύγω. Ο λόγος που φεύγω δεν έχει καμία σχέση με την αποχώρηση του προέδρου. Έχουμε μιλήσει και συμφωνήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Έχω μιλήσει με τον Δώνη. Είναι δύσκολο για εμένα αλλά και γι αυτούς γιατί τελειώνει η μεταγραφική περίοδος. Θα προσπαθήσουν να πάρουν κάποιον άλλο στην θέση αλλά είναι δύσκολο και το καταλαβαίνω άλλα ήταν πολύ καλή η πρόταση. Ήμουν ευτυχισμένος στην ΑΕΚ αλλά ήταν κάτι πολύ γρήγορο κάτι πολύ καλό και έπρεπε να φύγω. Ζητώ ένα εκατομμύριο συγνώμη από τον πρόεδρο, από τον προπονητή και από τον κόσμο, αλλά ήταν μία τόσο καλή πρόταση που δεν μπορούσα να πω όχι. Κανένας δεν θα μπορούσε. Θα φύγω όπως ήρθα. Δεν υπάρχουν χρήματα για την ΑΕΚ το έχω συζητήσει με τον πρόεδρο και είναι μία λύση κοινή συναινέσει του συμβολαίου. Πήγαμε καλά στο περσινό πρωτάθλημα. Πήραμε 68 βαθμούς, ο Ολυμπιακούς πήρε 67 και άλλους 3 με την Καλαμαριά. Δεν πήραμε τίτλο, αλλά πήγαμε αρκετά καλά. Για τον Ολυμπιακό... Ό,τι έγινε… έγινε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Πέρασα καλά στον Ολυμπιακό, και δεν μου μένει καμία πικρία. Ήταν μέρος της καριέρας μου και μέρος της ζωής μου".

Στις 25/08/2008 ο Ριβάλντο ανακοίνωσε πως η ομάδα που θα τον αποκτήσει είναι το παγκόσμιο μεγαθήριο... Μπουνιοντκόρ απ'το... Ουζμπεκιστάν! Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τον Ριβάλντο στο αεροδρόμιο της Τασκένδης κατά την άφιξή του στο Ουζμπεκιστάν. Παρά το... ακατάλληλο της ώρας άφιξής του (4:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα) δεκάδες φίλαθλοι της ομάδας και εκπρόσωποι του Τύπου υποδέχτηκαν τον 36χρονο μέσο και την οικογένειά του. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν σημαίες της Βραζιλίας, ενώ σε ένα μεγάλο πανό αναγραφόταν "... Βραζιλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ". Η δεύτερη έκπληξη ήταν κάπως δυσάρεστη, όταν τον ενημέρωσαν πως το Νο 10 που ζήτησε ήταν... πιασμένο, οπότε ο φραγκοφονιάς Βραζιλιάνος φόρεσε το χαμόγελο της αμηχανίας και επέλεξε το "ελεύθερο" Νο 6. Στην επίσημη παρουσίαση του στο ξενοδοχείο "Intercontinental", μίλησε ενώπιον δημοσιογράφων και δήλωσε :

"Αρχικά θα πρέπει να αποδείξω τις ικανότητες μου. Θέλω να βοηθήσω την ομάδα να τα πάει καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας. Αποδέχτηκα μια πολύ καλή πρόταση και πρέπει να επιδείξω ένα καλό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση της ομάδας για αυτή την πρόταση. Είμαι χαρούμενος που έλαβα αυτή την απόφαση. Ήλθα στο Ουζμπεκιστάν για να δουλέψω σκληρά. Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ και να ικανοποιήσω τους οπαδούς μας που θέλουν να παρακολουθήσουν εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Είχα εν ισχύ συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Δέχθηκα προτάσεις από την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Παρά ταύτα η πιο σοβαρή πρόταση προήλθε από το Ουζμπεκιστάν και την αποδέχτηκα. Μόλις κατέφτασα στη χώρα σας και πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να μάθω αρκετά για αυτήν. Μόλις ένα πράγμα μπορώ να παρατηρήσω ως ώρας. Μου αρέσει ο καιρός σας. Παίζω ποδόσφαιρο από την παιδική μου ηλικία. Μόνο ο Θεός γνωρίζει πόσο ακόμη θα αντέχω". Λίγο καιρό αργότερα, ο Ριβάλντο ως γνήσιος... "υπεράνω" που βλέπει τους υπόλοιπους ως ιθαγενείς, ουσιαστικά... επέβαλλε αλλαγή προπονητή. Νέος προπονητής της ομάδας ο Βραζιλιάνος (ω, τι σύμπτωση...) Ζίκο, που στις πρώτες του δηλώσεις, τα... μαρτύρησε όλα : "Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Ριβάλντο. Μου μίλησε για το ποδόσφαιρο του Ουζμπεκιστάν και μου είπε πως οι άνθρωποι εδώ δουλεύουν σκληρά για να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο στη χώρα. Έτσι αποφάσισα να εργαστώ εδώ. Θέλω να συμβάλω στην ανάπτυξη του αθλήματος στο Ουζμπεκιστάν" δήλωσε ο Ζίκο κάνοντας τους ιθαγενείς να χειροκροτούν...

"Ευτυχισμένος στο Ουζμπεκιστάν". Θα μπορούσε να είναι ωραίος τίτλος για sequel κινηματογραφικής ταινίας. Σαν να λέμε, "Ρίμπο ο Φραγκοφονιάς" και "Ρίμπο ο Φραγκοφονιάς ΙΙ : Ευτυχισμένος στο Ουζμπεκιστάν". Η Μαρινέλλα προ ετών τραγούδησε "Κρίμα το μπόϊ σου, καλέ"... Μάλλον κατα νού είχε τον Βίτορ Μπόρμπα Φερέϊρα Ριβάλντο...


Τίτλοι
1994 : Πρωτάθλημα Βραζιλίας, Πρωτάθλημα κατηγορίας Sao Paulo (Παλμέϊρας)
1996 - Χάλκινο μετάλλιο με την Ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας, Euro-America Cup (Παλμέϊρας)
1997 - European Super Cup (Μπαρτσελόνα), Confederations Cup (Βραζιλία)
1998 - Πρωτάθλημα Ισπανίας, Κύπελλο Ισπανίας (Μπαρτσελόνα)
1999 - Πρωτάθλημα Ισπανίας (Μπαρτσελόνα), Copa America (Βραζιλία)
2002 - Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλία)
2003 - Κύπελλο Ιταλίας, Champions League, European Super Cup (Μίλαν)
2005 - Πρωτάθλημα Ελλάδος, Κύπελλο Ελλάδος (Ολυμπιακός)
2006 - Πρωτάθλημα Ελλάδος, Κύπελλο Ελλάδος (Ολυμπιακός)
2007 - Πρωτάθλημα Ελλάδος (Ολυμπιακός)
2008 - Ηθικός πρωταθλητής (ΑΕΚ) - ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ...

Διακρίσεις
1993 - Bola de Prata (Παλμέϊρας)
1994 - Bola de Prata (Παλμέϊρας)
1998 - Μέλος της All-Star Team του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Βραζιλία)
1999 - Καλύτερος παίκτης του κόσμου της χρονιάς (FIFA), Καλύτερος παίκτης που αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκή ομάδα, Καλύτερος παίκτης του κόσμου της χρονιάς (World Soccer), Onze d'Or, Καλύτερος παίκτης του Ισπανικού πρωταθλήματος της χρονιάς (Μπαρτσελόνα), 1ος σκόρερ Copa America, Copa America 1999 MVP (Βραζιλία)
2000 - 1ος σκόρερ UEFA Champions League (Μπαρτσελόνα)
2002 - Μέλος της All-Star Team του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Βραζιλία)
2006 - Καλύτερος ξένος παίκτης που αγωνίζεται στην Ελλάδα (Ολυμπιακός)
2007 - Καλύτερος ξένος παίκτης που αγωνίζεται στην Ελλάδα (Ολυμπιακός)

Διεθνείς συμμετοχές : 9 συμμ. / 1 γκολ με την εθνική ελπίδων, 86 συμμ. 36 γκολ με την εθνική ανδρών (1993–2003)




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KRIMA POU EFYGE GIA TO MAKRINO UZBEKISTAN.EXASE MIA YPODOXH POU MONO SE AN8RWPOUS SAN AYTON AXIZOUN.TON PERIMENAME PWS KAI PWS.DEN 8A MAS LEIPSEI KA8OLOU

RIVALDO MPINE POUTANAS GIE