1 Ιαν 2008

Refik Šabanadžović (Bosnia & Herzegovina, 1996-1998)


Ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς γεννήθηκε στο Τούζι του Μαυροβουνίου της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβία στις 02/08/1965. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος στη θέση του αμυντικού στην τοπική ομάδα της γεννέτειρας του, την ΦΚ Ντέτσιτς Τούζι το 1981, σε ηλικία 16 ετών. Ο προπονητής της ομάδας νέων της Μπούντουτσνοστ τον εντόπισε σε κάποιον αγώνα και ο Σαμπανάτζοβιτς μετακινήθηκε στην ομάδα του Τίτογκραντ. Το καλοκαίρι του 1983, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 1983-1984, αποκτήθηκε από τη Ζελέζνιτσαρ του Σεράγεβο, στην οποία παρέμεινε για μια τετραετία (1983-1987), καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως (τον καθιέρωσε ο Ίβιτσα Όσιμ) και βοήθησε την ομάδα να πετύχει την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή της διάκριση, την πρόκριση στα ημιτελικά της σεζόν 1984-1985. Το ταλέντο του Σαμπανάτζοβιτς ήταν πλέον ορατό στην Γιουγκοσλαβία και η πρόταση απ'τον Ερυθρό Αστέρα δεν άργησε. Το καλοκαίρι του 1987, ο Σαμπανάτζοβιτς - που αγωνιζόταν πλέον με επιτυχία και στη θέση του αμυντικού μέσου - μετακινήθηκε στη μεγαλύτερη ομάδα της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και τη σεζόν 1990-1991 έζησε την απόλυτη συλλογική διάκριση, κατακτώντας με τη μεγάλη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα το κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1990-1991.

Ο μεγάλος Αστέρας εκείνης της σεζόν διαλύεται και οι συντελεστές του θριάμβου σκορπίζουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο Σαμπανάτζοβιτς σαφώς και δεν ήταν ο ηγέτης εκείνης της ομάδας, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο της μηχανής του Αστέρα, πράγμα που αποδεικνύεται πως για εκείνον δεν έφτασε ποτέ πρόταση από μεγάλο Ευρωπαϊκό σύλλογο, ενώ απ'τις προτάσεις που είχε η πρόταση της ΑΕΚ (που δεν... σκόρπαγε και το χρήμα) ήταν η καλύτερη.

Ο Σαμπανάτζοβιτς λοιπόν καταλήγει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, έπειτα από εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Φρενίτιδα ενθουσιασμού στον κόσμο της ΑΕΚ που χάρη στον "Τίγρη" Μελισσανίδη και τον... Ευφράτη Καρρά είχαν "το πάνω χέρι" στα μέσα και στα έξω της Λίγκας, φρενίτιδα και στο ρεπορταζ ΑΕΚ που μιλούν για τον "παικταρά που έσβησε το Μαραντόνα" (αναφερόμενοι σε αγώνα της Γιουγκοσλαβίας με την Αργεντινή) και τον "ηγέτη του Ερυθρού Αστέρα". Η κλήρωση του πρωταθλήματος "βγάζει" ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ την πρώτη αγωνιστική στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Μπάγεβιτς ανακοινώνει την πρόθεση του να αναθέσει τη φύλαξη του Όλεγκ Προτάσοφ στο Σαμπανάτζοβιτς και σύμφωνα με το ρεπορτάζ "καμμία τύχη να σκοράρει ο Προτάσοφ απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης, Σάμπα". Μέσα σε απόλυτη ευφορία οι δύο ομάδες παρατάσσονται το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου του 1991 και πριν καλά καλά πατήσει η ΑΕΚ στο γήπεδο, βρίσκεται πίσω στο σκορ απ'το 3ο λεπτό με γκολ του Νίκου Τσιαντάκη. Τα χειρότερα ήρθαν λίγο αργότερα, όταν ο Προτάσοφ ανέλαβε δράση και έκανε... αλοιφή για τους κάλους τον Σαμπανάτζοβιτς, πετυχαίνοντας χατ-τρικ μέσα σε 26 λεπτά (8' - 18' - 34') ! Στην πορεία του πρωταθλήματος όμως, ο Ολυμπιακός βυθίστηκε και πάλι στον κυκεώνα της λαίλαπας Σαλιαρέλη, η ΑΕΚ πήρε τους βαθμούς εκεί που χρειάστηκε είτε έτσι, είτε αλλιώς και το πρωτάθλημα κατέληξε στη Φιλαδέλφεια.

Ο Μπάγεβιτς καθιέρωσε οριστικά σε θέση αμυντικού μέσου τον Σαμπανάτζοβιτς που ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του, βοηθώντας την ΑΕΚ να κατακτήσει άλλα δύο πρωταθλήματα (1992-1993 και 1993-1994). Το καλοκαίρι του 1996 ο Μπάγεβιτς θα μετακομίσει στον Πειραιά και θα πάρει μαζί του τον Σαμπανάτζοβιτς, αναθέτοντας του το ρόλο του βασικού ανασταλτικού χαφ της ομάδας. Ο Σαμπανάτζοβιτς θα ανταποκριθεί στο ρόλο που του ανατέθηκε και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην άψογη αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού στα 23 ματς που αγωνίστηκε, που τελείωσε τη σεζόν με μόλις 14 γκολ παθητικό σε 34 αγώνες (μάλιστα, τα 3 γκολ τα δέχθηκε στη νίκη επί της Ξάνθης με 5-3 στην Ξάνθη, την 33η αγωνιστική του πρωταθλήματος και ενώ όλα είχαν κριθεί). Οι συχνοί του μικροτραυματισμοί όμως έδειχναν πως η φθορά είχε έρθει...
Την ερχόμενη σεζόν ο Σαμπανάτζοβιτς φαινόταν οτι δεν "κόλλαγε" στην ομάδα πια, απ'την προετοιμασία κιόλας. Οι μικροτραυματισμοί του επανήλθαν στο προσκήνιο, ακολούθησε ένας τσακωμός με το Μπάγεβιτς και κάπου εκεί η καριέρα του με τον Ολυμπιακό έλαβε τέλος. Ο Σαμπανάτζοβιτς αποχώρησε έχοντας μόλις 2 συμμετοχές στη σεζόν 1997-1998 και αναζήτησε την τύχη του στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στους Κάνσας Σίτι Ουΐζαρντς. Έπαιξε εκεί για μια διετία και το 1999 τερμάτισε την καριέρα του.

Είχε 8 διεθνείς συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας και συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία, όπου αποβλήθηκε στον προημιτελικό εναντίον της Αργεντινής τον οποίο η Γιουγκοσλαβία έχασε στη διαδικασία των πέναλτι. ενώ ήταν μέλος και της Ολυμπιακής ομάδας των Γιουγκοσλάβων στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988.


Δεν υπάρχουν σχόλια: