1 Ιαν 2008

Jorge Hernan Bermudez Morales (Colombia, 2001-2003)


Γεννηθείς στις 18/06/1971, ο Χόρχε Ερνάν Μπερμούδες ξεκίνησε την καριέρα του απ'την Ντεπόρτες Κιντίο της πατρίδας του. Το 1991 μετεγγράφη στην Αμέρικα Κάλι όπου κέρδισε θέση βασικού σχεδόν αμέσως και το 1995 χρίστηκε για πρώτη φορά διεθνής με την εθνική ομάδα ανδρών της Κολομβίας (ήταν ήδη διεθνής απ'το 1992 με την Ολυμπιακή ομάδα της Κολομβίας στους Ολυμπιακούς του 1992). Οι καλές του εμφανίσεις με την Αμέρικα και την εθνική Κολομβίας στο Κόπα Αμέρικα του 1995 "κεντρίζουν" το ενδιαφέρον της Μπενφίκα που - όπως κι όλοι οι Πορτογαλικοί σύλλογοι - έχουν "ανοιχτά τα μάτια τους" στην Λατινική Αμερική που τον φέρνει στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Ο Μπερμούδες θα παίξει σε 27 παιχνίδια, θα σημειώσει ένα γκολ αλλά δε θα εντυπωσιάσει και θα επιστρέψει στη Λατινική Αμερική για το Κόπα Αμέρικα του 1997.

Οι καλές εμφανίσεις του με την εθνική και πάλι θα αποτελέσουν το εισητήριο του για τη μεταγραφή του στην ιστορική Μπόκα Τζούνιορς της Αργεντινής, όπου ο Μπερμούδες γιγάντωσε το όνομα του στην τετραετία που έμεινε εκεί : 119 συμμετοχές, 12 γκολ, 3 πρωταθλήματα, ένα Κόπα Λιμπερταδόρες, ένα Κόπα Ιντερκοντινεντάλ και συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία με την εθνική. Το παρατσούκλι "El Patron" τον συνοδεύει απ'τους πρώτους μήνες της παρουσίας του στη Μπόκα και με τις δάφνες του πρόσφατου Κόπα Λιμπερταδόρες ακόμα στο κεφάλι του, όντας αρχηγός της Μπόκα - αλλά και με 56 διεθνείς συμμετοχές / 3 γκολ στο παλμαρέ του - στα 31 του αποφασίζει να επιστρέψει στην Ευρώπη για 2η φορά και να ηγηθεί της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Μπερμούδες αποκτήθηκε με ετήσιες απολαβές 1 εκ. δολάρια και 3,5 εκ. δολάρια να καταβάλλονται στην Μπόκα!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε καταρτίσει μια λίστα με κλασικούς στόπερ ώστε να αποκτηθούν απ'τον Ολυμπιακό για να γίνουν οι ηγέτες της ερυθρόλευκης άμυνας. Κοιτάζοντας τη λίστα, ο Σωκράτης Κόκκαλης έπαθε αναφυλαξία : Γιούρι Νικιφόροφ, μεγάλος αμυντικός σε αξία, αλλά και ηλικία, με την Αϊντχόφεν να ζητάει πολλά να τον αποδεσμεύσει. Ολεξάντρ Χολόβκο, της Ντιναμό Κιέβου, που ούτε η ίδια η ομάδα του δε τον ήθελε καλά καλά (λέγεται πως την έτοιμη μεταγραφή "μπλόκαρε" ο ίδιος ο Κόκκαλης). Το όνομα "Μπερμούδες" στη λίστα σε συνδυασμό με τα ονόματα "Μπόκα Τζούνιορς", "εθνική Κολομβίας" ήταν αυτό που έψαχνε ο πάντοτε λατινοαμερικανόφιλος πρόεδρος του Ολυμπιακού και έδωσε το "ΟΚ" για την απόκτηση του.

Υπήρχε όμως μια μικρή λεπτομέρεια : Σε όλη του την καριέρα, ο Χόρχε Μπερμούδες αγωνιζόταν ως λίμπερο σε άμυνα τριών. Ο λόγος που έφυγε απ'τη Μπενφίκα ήταν οτι ποτέ δε μπόρεσε να προσαρμοστεί στο 4-4-2 των Πορτογάλων, ενώ στο 3-5-2 του Κάρλος Μπιάνκι στη Μπόκα και του Φρανθίσκο Ματουράνα στην Κολομβία, έκανε θαύματα. Επίσης, στο Μπερμούδες είχαν πεί "να έρθεις και να γίνεις αρχηγός της άμυνας, να γίνεις ο δικός μας El Patron".

18/09/2001. Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Ολυμπιακός 1-2 στο 93ο λεπτό. Γίνεται μια "γιόμα" στην καρδιά της άμυνας, Μπερμούδες - Ελευθερόπουλος μένουν να κοιτάνε ο ένας τον άλλο, πετάγεται ο Κάρλος Βαλερόν και ισοφαρίζει σε 2-2, στερώντας απ'τον Ολυμπιακό το πολυπόθητο εκτός έδρας "διπλό". Ο - νεοαποκτηθείς - Στέλιος Βενετίδης κοιτώντας τον Ελευθερόπουλο γονατίζει και τραβάει τα μαλλιά του, ο δε Μπερμούδες σε έντονο ύφος κάνει παρατηρήσεις στον Ελευθερόπουλο για την κακή αντίδραση του. Ο Ελευθερόπουλος μπαίνει στα αποδυτήρια σαν ταύρος εν υαλοπωλείω και "την πέφτει" αρχικά στο "νέοπα" Βενετίδη, λέγοντας του : "Όταν κουνάς τα χέρια σου προς το μέρος ενός ποδοσφαιριστή, αυτόματα του μεταφέρεις τις ευθύνες. Δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες χειρονομίες. Δεν είσαι στον ΠΑΟΚ πια, να μη ξεχνάς που παίζεις". Στη συνέχεια απευθύνεται σε έντονο ύφος στον Μπερμούδες. Ο Κολομβιανός δε χρειάστηκε μετάφραση και στα αποδυτήρια άρχισε να βρέχει... μπουνιές και χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων τα πράγματα δε χόντρυναν κι άλλο.

Ο Μπερμούδες σταδιακά περιθωριοποιήθηκε απ'την ομάδα, ενώ ο Λεμονής εκστόμισε και το αμίμητο "τολμάω να καίω τις μεταγραφές μου για το καλό της ομάδας". Ο Μπερμούδες επαναδραστηριοποιήθηκε στην έμπνευση του Λεμονή για 3-5-2 στο Όλντ Τράφορντ με τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ - όπου έκανε πολύ καλή εμφάνιση, μαζί με τον... έτερο "Καππαδόκη", το Δημήτρη Ελευθερόπουλο, που απέκρουσε πέναλτι του Ρουντ Φαν Νίστελρόϊ στο 0-0 - παρά την ήττα με 3-0 στο τελευταίο εννιάλεπτο του αγώνα. Έκτοτε περιθωριοποιήθηκε και αγωνιζόταν μόνο σε αδιάφορα παιχνίδια. Οι πρώτες αναφορές περί αποτυχημένης μεταγραφής δεν άργησαν και ο πάλαι ποτέ "El Patron" βαφτίστηκε... "El Palton".

Απ'το... καλοκαίρι του 2002 είχε ειδοποιηθεί ο Μπερμούδες απ'τη διοίκηση να φέρει πρόταση για να φύγει απ'την ομάδα. Μάλιστα, το Δεκέμβρη της ίδιας σεζόν είχε κάνει ένα... tour στη Λατινική Αμερική για να βρεί ομάδα, αλλά επέστρεψε με άδεια χέρια μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα περιπλάνησης! Το "κακό" σχόλιο που αποδίδεται σε υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης, έλεγε πως "ο μόνος που κατάφερε να βρεί ομάδα στον Μπερμούδες, ήταν ο Τάκης" και ο νοών νοείτο. Η έλευση του Σρέτσκο Κάτανετς, θιασώτη του 3-5-2 έδειχνε να αλλάζει την κατάσταση, καθώς στο πρόσωπο του Μπερμούδες ο Σλοβένος έβλεπε τον λίμπερο της άμυνας που ήθελε να φτιάξει. O Μπερμούδες έπαιξε βασικός σε 3 ματς επί Κάτανετς σαν λίμπερο όπου κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά η αποπομπή του Σλοβένου απ'την ομάδα και η επαναφορά του συστήματος στο κλασικό 4-4-2 τελείωσαν τις όποιες ελπίδες του για παραμονή στην ομάδα.

Ο Μπερμούδες τελικά έφυγε το καλοκαίρι του 2003 απ'τον Ολυμπιακό, δηλώνοντας : "Οσοι δεν με άφησαν να παίξω ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, πιστεύω ότι δεν θα τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους. Δεν θέλω να αναφερθώ στους διοικούντες ή στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Ο καθένας ξέρει καλά τι έκανε και τι δεν έκανε. Δεν μπόρεσα να αποδείξω την αξία μου, γιατί πολύ απλά δεν αγωνίστηκα καθόλου. Είχα όλη τη διάθεση και την όρεξη να βοηθήσω, αλλά δεν πήρα ευκαιρίες, χωρίς να μπορώ να βρω μία λογική εξήγηση. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να δικαιώσω τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που τόσο αγάπησα". Το χειρότερο για το Μπερμούδες ήταν οτι έχασε και τη θέση του στην εθνική ομάδα της Κολομβίας. Την πίκρα του πάντως σίγουρα μετρίασε το γεγονός ότι δύο σεζόν μετά έφυγε απ'την Ελλάδα έχοντας μόλις 9 συμμετοχές / 1 γκολ, αλλά πλουσιότερος κατά 3.800.000 εκ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: