1 Ιαν 2008

Igor Vrablic (Canada, 1986-1987)



Ιγκόρ Βράμπλιτς. Ιστορία μου αμαρτία μου... Γεννηθείς στις 19/07/1965 στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, μεγάλωσε στον Καναδά και πήρε την Καναδική υπηκοότητα. Το 1982, ο 17χρονος Βράμπλιτς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Καναδική ποδοσφαιρική σκηνή, όταν επελέγη απ'τους Toronto Blizzard στη 13η θέση του draft για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Βορείου Αμερικής. Ο Βράμπλιτς δεν υπέγραψε ποτέ στους Blizzard αλλά συνέχισε να παίζει σε μια ομάδα ονόματι Beograd, που αγωνιζόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες του Καναδικού ποδοσφαίρου. Ο Βράμπλιτς σε ηλικία 20 ετών με ύψος 1,88 ξεχώριζε σα τη μύγα μες στο γάλα στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Καναδά, όπου και τον ανακάλυψαν τα "τσακάλια" των Golden Bay Earthquakes των γειτονικών Η.Π.Α. Ο Βράμπλιτς αγωνίστηκε τη σεζόν 1984-1985 εκεί, έχοντας 11 συμμετοχές και 4 γκολ. Η ικανότητα του στο σκοράρισμα ανάγκασε τον Καναδό εκλέκτορα της Ολυμπιακής ομάδας του Καναδά να τον επιλέξει για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, όπου ο Καναδάς έφτασε μέχρι τα προημιτελικά (έχασε απ'τη Βραζιλία με 2-1 στα πέναλτι).

Ο Βράμπλιτς θεωρούταν απ'τα πιο "καυτά" ονόματα της εθνικής ομάδας του Καναδά, καθώς στη διετία 1984-1986 είχε 35 συμμετοχές και 12 γκολ, τα 3 εξ'αυτών στα προκριματικά του Μουντιάλ. Τα κατορθώματα του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Βέλγικης R.F.C. Seraing (γνωστής και ως R.F.C. Seresien) που τότε έπαιζε στην 1η κατηγορία του Βελγίου και τον έπεισαν να κάνει το βήμα στην Ευρώπη. Τη σεζόν 1985-1986, ήταν ένας απ'τους ελάχιστους Καναδούς ποδοσφαιριστές που αγωνιζόταν εκτός της χώρας του τη σεζόν που θα γινόταν το Mundial του 1986 στο Μεξικό και με τα χρώματα των Βέλγων είχε 14 συμμετοχές και 3 γκολ, ενώ στον Καναδά έγινε λαϊκός ήρωας όταν στον αγώνα με την Ονδούρα που θα έδινε την πρόκριση σε μια απ'τις δύο ομάδες στο Μουντιάλ, σκόραρε το νικητήριο γκολ (με το... γόνατο) στη νίκη του Καναδά με 2-1. Στο τέλος του αγώνα, ο κόσμος μπήκε στο γήπεδο και σήκωσε το Βράμπλιτς στα χέρια, ενώ οι εφημερίδες έγραψαν για την πιό ένδοξη ποδοσφαιρική στιγμή του Καναδά.

Στο Mundial του 1986 ο Βράμπλιτς δεν κατάφερε τίποτα, όπως και η εθνική ομάδα του Καναδά που δεν κατάφερε να σκοράρει, αλλά δέχτηκε μόλις πέντε γκολ, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Σοβιετική Ένωση). Όλα πήγαιναν ρολόϊ για το Βράμπλιτς και η φήμη του εκτοξεύτηκε ακόμα περισσότερο όταν το Δεκέμβρη του 1986 - με εισήγηση του Αλκέτα Παναγούλια - ήρθε η πρόταση του Ολυμπιακού για την απόκτηση του "Μουντιαλικού" άσου. Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, αλλά ο Βράμπλιτς μάλλον κατάλαβε και ο ίδιος είτε οτι δεν ήταν έτοιμος για την Ευρώπη στα 21 του, είτε οτι το ποδόσφαιρο του Καναδά σε σύγκριση ακόμα και με της ανυπόληπτης ποδοσφαιρικά το 1986-87 Ελλαδίτσας, έμοιαζε με σύγκριση αυτοκινήτου καρτ με Ferrari. Ο Βράμπλιτς έκανε μόλις 7 συμμετοχές και σημείωσε 1 γκολ, στις 29/03/1987 στην ήττα με 4-1 απ'τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, με πλασέ απ'τη μικρή περιοχή. Φυσικά το καλοκαίρι απομακρύνθηκε κακήν κακώς απ'τον Ολυμπιακό, καθώς σε καμμία περίπτωση δε μπορούσε να θεωρηθεί πρωτοκλασάτη λύση.

Ο Βράμπλιτς - ασχέτως της μηδαμινής εκτίμησης που έτυχε στην Ευρώπη, σε Βέλγιο και Ελλάδα - ήταν ακόμα "πρώτη μούρη" στην εθνική ομάδα του Καναδά. Όμως, με την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, το Νοέμβριο του 1987 ο Βράμπλιτς και άλλοι τρείς παίκτες (Ντέϊβιντ Νόρμαν, Έκτορ Μαρινάρο και Κρις Κουέντεν) κατηγορήθηκαν οτι αποδέχθηκαν να χρηματιστούν σε κάποια παιχνίδια που είχαν "στηθεί" για το στοίχημα. Οι Βράμπλιτς - Νόρμαν και Μαρινάρο κατηγορήθηκαν επίσης πως έφεραν χρήματα από παράνομη δραστηριότητα στη χώρα. Οι κατηγορίες προήλθαν μετά από δεκάμηνη έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή του Καναδά σε μια διοργάνωση ονόματι "Merlion Cup" που γινόταν στη Σιγκαπούρη στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου του 1986 (δύο μήνες μετά το Μουντιάλ του Μεξικό). Τα στοιχήματα για συμμετοχή του Καναδά στον τελικό ήταν αρκετά υψηλά και ο Καναδάς πήγε περίπατο μέχρι τα ημιτελικά, όπου όμως έχασε με 2-0 απ'τη Βόρεια Κορέα. Το πόρισμα έλεγε πως 4 Καναδοί ποδοσφαιριστές πήραν περίπου 100.000 δολάρια για να έχουν μειωμένη απόδοση σε ορισμένα παιχνίδια. Δύο bookmakers στη Σιγκαπούρη συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για δύο χρόνια. Οι κατηγορίες εναντίον των Καναδών ποδοσφαιριστών καταρρίφθηκαν στην προκαταρκτική διαδικασία στην Οτάβα, καθώς ο δικαστής απεφάνθη πως δε μπορεί να σταθεί κατηγορία σε Καναδικό δικαστήριο απ'τη στιγμή που οι δωροδοκίες έγιναν εκτός της χώρας. Ο Βράμπλιτς, παρόλο που σκόραρε 4 γκολ στο τουρνουά, βρέθηκε κατηγορούμενος και παρά το γεγονός πως το δικαστήριο απεφάνθη... "not guilty", η κατηγορία συνέχισε να τον κυνηγά.

Το.. μαρτύριο του Βράμπλιτς δεν είχε τελειωμό. Το 1989 ο διεθνής ποδοσφαιριστής Πολ Τζέϊμς βγήκε "στον αέρα" και επιβεβαίωσε την ιστορία. Είπε επίσης οτι και ο ίδιος πήρε χρήματα, αλλά τα επέστρεψε και ειδοποίησε τον αρχηγό των Καναδών Μπρούς Γουΐλσον για το συμβάν. Οι τέσσερις παίκτες τιμωρήθηκαν με ένα χρόνο αποκλεισμό απ'όλες τις διοργανώσεις και φυσικά δεν ξανακλήθηκαν ποτέ στην εθνική ομάδα του Καναδά. Σ'αυτό το σημείο τερματίστηκε ουσιαστικά η ποδοσφαιρική καριέρα του Ιγκόρ Βράμπλιτς, που εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο για να γίνει ατζέντης σε... ιπποδρομίες. Στις 12/06/2007 συνελήφθη για συμμετοχή σε... διακίνηση ναρκωτικών στα σύνορα Η.Π.Α. - Καναδά. Το Μάϊο του 2008 οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και ο Βράμπλιτς αφέθηκε ελεύθερος. Ιστορία μου αμαρτία μου...


Δεν υπάρχουν σχόλια: