1 Ιαν 2008

Håkan Sandberg (Sweden, 1987)


Ο Χόκαν Σάντμπεργκ γεννήθηκε στις 27/07/1958. Την ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από την ομάδα παίδων της Έρεμπρο, από την οποία προωθήθηκε στους άνδρες σε ηλικία 18 χρονών, το 1976. Στην Έρεμπρο έμεινε μια τετραετία, μέχρι το 1980 όταν και δέχτηκε πρόταση από την "μεγάλη" της χώρας, την Γκέτεμποργκ. Ο Σάντμπεργκ αποτέλεσε ένα απ'τα βασικά στελέχη της ισχυρής Γκέτεμποργκ που υπό τις οδηγίες του Σβεν Γκόραν Έρικσον κατέκτησε το κύπελλο UEFA της σεζόν 1981-1982 (στον διπλό τελικό σημείωσε δύο νίκες επί του ισχυρού τότε Αμβούργου του Έρνστ Χάπελ με 1-0 και 3-0, με τον Σάντμπεργκ να μπαίνει σαν αλλαγή και στα δύο ματς). Οι πολύ καλές του εμφανίσεις του έδωσαν το εισιτήριο για την εθνική ομάδα της Σουηδίας, με την οποία ντεμπουτάρισε το 1982.
 
Το καλοκαίρι του 1984 ο Σάντμπεργκ θα έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, στην οποία κάθησε για 3 χρόνια, αγωνίστηκε 80 φορές σημειώνοντας 30 γκολ συνολικά. Είχε μια σούπερ πρώτη χρονιά με 15 γκολ, μια μέτρια δεύτερη με 12 γκολ και μια απογοητευτική τρίτη σεζόν με μόλις 3 γκολ. Η ΑΕΚ βλέποντας πως ο Σουηδός - που είχε αρχίσει να "βγάζει" και τραυματισμούς συν τοις άλλοις - είχε ξεζουμιστεί, τον ξαποστέλνει αφήνοντας τον ελεύθερο. Και εκεί έρχεται ο Ολυμπιακός... Καλοκαίρι του 1987, με τον Νίκο Αναστόπουλο να "ξεπουλιέται" λόγω οικονομικής στενότητος της ΠΑΕ στην Ιταλική Αβελίνο, ο πρόεδρος Σταύρος Νταϊφάς σε συνεργασία με τον τότε προπονητή, Αλκέτα Παναγούλια, να ψάχνουν τον αντικαταστάτη του. Ο αντικαταστάτης βρέθηκε στο πρόσωπο του Σάντμπεργκ, που θεωρήθηκε ως ιδανικός αντικαταστάτης του "Αναστό" αφού ήξερε συν τοις άλλοις και το Ελληνικό πρωτάθλημα. Ούτε οι ψίθυροι περί "καμμένου" και "σακάτη" αλλά ούτε το παρατεταμένο "ντεφορμάρισμα" του δεν απασχολούσε τον Παναγούλια, που θεώρησε πως μπορούσε να αναγεννήσει τον Σουηδό και έτσι ο Σάντμπεργκ φόρεσε τα ερυθρόλευκα.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, φάνηκε ξεκάθαρα οτι ο Σάντμπεργκ δεν έχει μέλλον στον Πειραιά. Ο Σουηδός ήρθε απροπόνητος στην ομάδα και φόρτσαρε στην προετοιμασία για να καλύψει το χαμένο έδαφος με αποτέλεσμα να πάθει τενοντίτιδα μόλις στο πρώτο φιλικό στη Νέα Υόρκη και να μείνει εκτός, ενώ επανήλθε κάνοντας συντηρητική προπόνηση. Σιγά σιγά αρχίζει να παίζει και να δείχνει κάποια καλά στοιχεία ενώ μετά το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε στο φιλικό με τον Πανελλήνιο του Τορόντο (ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-0) οι εφημερίδες αρχίζουν να παίζουν τον τίτλο : "ΤΑΝΚ Ο ΣΑΝΤΜΠΕΡΓΚ". Το τανκ όμως έκαψε λάδια καθώς μόλις μια εβδομάδα αργότερα, στο τελευταίο φιλικό του Ολυμπιακού με μια ομάδα ονόματι Μπαρτσελόνα Εκουαδόρ, ο Σάντμπεργκ έπαθε κάταγμα στον 2ο, 3ο και 4ο οσφυϊκό σπόνδυλο, όπερ μεθερμηνευόμενον πως έπρεπε να μείνει έξω για σχεδόν 1,5 μήνα.

Ο Σουηδός φορ δεν κατάφερε να μπεί ποτέ στο κλίμα και να μπορέσει να συνεισφέρει - πόσο μάλλον να αντικαταστήσει τον μεγάλο "Αναστό". Τελικά, στις 12/11/1987 ο Σουηδός συναντήθηκε με τον Σταύρο Νταϊφά και συμφώνησαν να λυθεί κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του, με τον Σάντμπεργκ να εισπράττει συνολικά 7.500.000 δραχμές για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού για 4 επίσημα ματς όλα κι όλα. Επέστρεψε στη χώρα του και υπέγραψε συμβόλαιο με την Σούντσβαλ, στην οποία αγωνίστηκε για 2 χρόνια πριν κλείσει την καριέρα του σε ηλικία 31 ετών, αφού το ταλαιπωρημένο απ'τους τραυματισμούς κορμί του δεν άντεχε άλλη αγωνιστική δράση. Είχε 13 διεθνείς συμμετοχές και πέτυχε 3 γκολ.