21 Δεκ 2007

Chelsea λοιπόν...


Τελικώς, Chelsea... Η Λονδρέζικη ομάδα θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των "16" του Champions League, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στο στάδιο Καραϊσκάκη στις 19 ή 20 Φεβρουαρίου και τον επαναληπτικό στο Stamford Bridge του Λονδίνου στις 4 ή 5 Μαρτίου. Έτσι, ο προπονητής του Ολυμπιακού θα βρεί αντιμέτωπους τους μεταγραφικούς του... στόχους (το καλοκαίρι ως γνωστόν ζητούσε απ'τη διοίκηση τόσο τον Claude Makelele όσο και τον Claudio Pizarro).

Το προφίλ της Chelsea
Φόβητρο για τους άλλους "μεγάλους" του νησιού την περασμένη τριετία, με τον θαυματοποιό-Μουρίνιο να της δίνει δύο πρωταθλήματα σε τρία χρόνια. Η χρονιά φέτος ξεκίνησε άσχημα για τους Λονδρέζους, με highlight τον τσακωμό του Jose Mourinho με τον ιδιοκτήτη της Chelsea, Roman Abramovich που είχε ως συνέπεια την απόλυση του. Η ένταση κλιμακώθηκε καθώς οι οπαδοί της Chelsea - που δήλωναν υποταγή στο Mourinho για τα αποτελέσματα που είχε φέρει στα χρόνια της βασιλείας του - είδαν να αντικαθίσταται από έναν Ισραηλινό άγνωστο 50άρη προπονητή, τον Abraham Grant, προσωπικό όμως φίλο του Roman Abramovich. Το καράβι της Chelsea έπεσε σε τρικυμία με αποτέλεσμα να κυνηγάει φέτος τις Arsenal και Manchester United που έχουν αποσπαστεί στη βαθμολογία, αλλά η εικόνα της δείχνει πως συνεχώς ανεβαίνει και βρίσκει τον εαυτό της. Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι πως το μεγάλο όπλο της Chelsea, o Didier Drogba, συνεχίζει να διανύει περίοδο φόρμας, αλλά και οτι ο παραγκωνισμένος μέχρι πρότινος Andriy Shevchenko βρίσκει τον εαυτό του. O δε Abraham Grant μετρά μόλις δύο ήττες στη διάρκεια της θητείας του (μία στο ντεμπούτο του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μία την περασμένη Κυριακή από την Άρσεναλ, στο ντέρμπι του Λονδίνου).

Με λίγες προσθήκες φέτος, κυρίως ελεύθερων ποδοσφαιριστών (Pizarro, Sidwell, Ben-Haim), θέλησε να προσθέσει στο οπλοστάσιό της αξιόλογες εναλλακτικές – κατά βάση - λύσεις. Κορμός, άλλωστε, υπάρχει και είναι εξαιρετικός. Με κύριο αβαντάζ την ποιότητά τους στον άξονα, οι «μπλε» είναι ικανοί να «στραγγαλίσουν» οποιονδήποτε αντίπαλο και το απέδειξαν στους αντιπάλους τους στο Champions League. Ξεκινώντας από το τέρμα (Cech), περνώντας από την άμυνα (Terry) και το κέντρο (Essien, Lampard) και καταλήγοντας στην επίθεση (Drogba) υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σε πιάσει... σύγκρυο.

Η Chelsea προκρίθηκε ως πρώτη του δευτέρου ομίλου με 12 βαθμούς σε 6 αγώνες (3 νίκες και 3 ισοπαλίες με τέρματα 9-2). Ξεκίνησε με ισοπαλία 1-1 στο Stamford Bridge απέναντι στη Rosenborg, ωστόσο στη συνέχεια αντεπιτέθηκε και συνέχισε με νίκη απέναντι σε Valencia στο Mestalla με 2-1, νίκη επί της Schalke στο Stamford Bridge (2-0) και ισοπαλία στη Γερμανία (0-0), νίκη στο Trondheim (4-0) και λευκή ισοπαλία στο Λονδίνο με τη Valencia.

Στο πρωτάθλημα, μετά από 17 αγωνιστικές, η Chelseaείναι στην τρίτη θέση με 34 βαθμούς (10 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες), έξι και πέντε βαθμούς, πίσω από Arsenal και Manchester United, αντίστοιχα. Επίσης, συνεχίζει κανονικά την πορεία της στο Κύπελλο, ενώ έχει ήδη προκριθεί στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ιανουάριο σε διπλούς αγώνες την Everton.

Η ταυτότητα της Chelsea
Ετος ίδρυσης : 1905
Εδρα : Stamford Bridge (Χωρητικότητα 42.055 θεατές)
Τίτλοι : 3 πρωταθλήματα Αγγλίας, 4 Κύπελλα Αγγλίας, 4 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 3 Community Shield, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό Super Cup
Χρώματα : Μπλε - λευκό
Ιστοσελίδα : www.chelseafc.com

Το roster της Chelsea
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Petr Cech (25, Czech Republic)
Carlo Cudicini (34, Italy)
Enrique Hilario (32, Portugal)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Ashley Cole (27, England)
Ricardo Carvalho (29, Portugal)
Wayne Bridge (27, England)
Paulo Ferreira (28, Portugal)
Tal Ben-Haim (25, Israel)
John Terry (27, England)
Alex (25, Brazil)
Giuliano Belletti (31, Brazil)

ΜΕΣΟΙ
Claude Makelele (34, France)
Michael Essien (25, Ghana)
Frank Lampard (29, England)
Steve Sidwell (25, England)
Joe Cole (26, England)
John Obi Mikel (20, Nigeria)
Michael Ballack (31, Germany)
Floran Malouda (27, France)
Shaun Wright-Phillips (26, England)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Andriy Shevchenko (31, Ukraine)
Didier Drogba (29, Ivory Coast)
Scott Sinclair (18, England)
Salomon Kalou (22, Ivory Coast)
Claudio Pizarro (29, Peru)

Προπονητής: Abraham Grant

Ο Ολυμπιακός κόντρα σε αγγλικές ομάδες
Ο Ολυμπιακός δεν έχει τεθεί ποτέ αντιμέτωπος με την Τσέλσι στα Κύπελλα Ευρώπης, ωστόσο έχει αναμετρηθεί σε πολλές περιπτώσεις με άλλες αγγλικές ομάδες. Πάντως, σε καμία από αυτές δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως Αγγλική ομάδα κατέκτησε τον πρώτο της Ευρωπαϊκό τίτλο στο "Καραϊσκάκη" (1971, νικώντας με 2-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης - ο αγώνας είχε επαναληφθεί μετά την ισοπαλία στον πρώτο αγώνα). Αναλυτικά οι αγώνες του Ολυμπιακού με αγγλικές ομάδες:

1965/66-Δεύτερος γύρος του Κυπέλλου Κυπελλούχων
West Ham - Olympiakos 4-0
Olympiakos - West Ham 2-2

1972/73-Δεύτερος γύρος του Κυπέλλου Κυπελλούχων
Tottenham - Olympiakos 4-0
Olympiakos - Tottenham 1-0

2000/01-Τρίτος γύρος Κυπέλλου UEFA
Olympiakos - Liverpool 2-2
Liverpool - Olympiakos 2-0

2001/02-Φάση ομίλων Champions League
Olympiakos - Manchester United 0-2
Manchester United - Olympiakos 3-0

2002/03-Φάση ομίλων Champions League
Manchester United - Olympiakos 4-0
Olympiakos - Manchester United 2-3

2004/05-Φάση ομίλων Champions League
Olympiakos - Liverpool 1-0
Liverpool - Olympiakos 3-1

2004/05-Φάση των 16 Κυπέλλου UEFA
Olympiakos - Newcastle 1-3
Newcastle - Olympiakos 4-0

Επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός οτι ο Ολυμπιακός δύσκολα χάνει απο Αγγλικές ομάδες στην έδρα του. Η μόνη που φαίνεται να μας έχει πάρει τον αέρα είναι η Manchester United, που μας έχει νικήσει στις 4 αναμετρήσεις που έχουμε συναντηθεί και τις 4 φορές - και σε όλες μας έχει βάλει από 2 γκολ και πάνω. Όσο για την ήττα απ'τη Newcastle είναι σχετικά νωπή και όλος ο κόσμος είδε - και γέλασε - με το πως επετεύχθη, με την αποβολή του Γεωργάτου απ'το... 10ο λεπτό και το μουσαντένιο πέναλτι. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως ακόμα και σε forums οπαδών της Newcastle, το πιο ευγενές σχόλιο που μπορούσε να διαβάσει κάποιος για τον Ισπανό διαιτητή ήταν "... man , the ref is absolutely insane".

Ενημερωτικά, τα υπόλοιπα ζευγάρια της φάσης των "16" :

1. Celtic - Barcelona
2. Lyon - Manchester United
3. Schalke - Porto
4. Liverpool - Inter
5. Roma - Real Madrid
6. Arsenal - Milan
7. Fenerbahce - Sevilla

Καλή επιτυχία Θρύλε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: