1 Οκτ 2007

Dusan Bajevic (Serbia, 1996-1999, 2004-2005)

Ο Σερβοβόσνιος (και κατόπιν και... Έλληνας) τεχνικός είναι μακράν το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στην Ελλάδα από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αγαπήθηκε και μισήθηκε φανατικά, με τους "φίλους" του να χαρακτηρίζονται "Μπαγεβιτσικοί" και τους αντιφρονούντες ως "αντι-Μπαγεβιτσικοί". Με ένα παλμαρέ που ως τώρα απαριθμεί 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 1 Super Cup και 1 League Cup, ο Μπάγεβιτς είναι - βάσει τίτλων - ο πιο επιτυχημένος τεχνικός που δούλεψε στη χώρα μας. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς πολέμιους, έχει ένα... μοναδικό προσόν να χωρίζει του οπαδούς της εκάστοτε ομάδας που εργάζεται.



Θα περίμενε κανείς οτι με τέτοιο παλμαρέ τίτλων - ειδικά για την Ελλάδα - θα ήταν υπεράνω πάσης αμφισβήτησης. Η μετακίνηση του όμως στον Ολυμπιακό τον έκανε μισητό στους μισούς ΑΕΚτζήδες. Η μετακίνηση του στον ΠΑΟΚ τον έκανε μισητό στους μισούς Αρειανούς. Η νέα μετακίνηση του στην ΑΕΚ τον έκανε μισητό στους μισούς Ολυμπιακούς. Η μετακίνηση του ξανά στον Ολυμπιακό τον έκανε μισητό σε... όλους τους ΑΕΚτζήδες και στους μισούς ΠΑΟΚτζήδες. Τέλος, η μετακίνηση του στον Άρη τον έκανε μισητό και στους υπόλοιπους ΠΑΟΚτζήδες. Το μόνο σίγουρο είναι οτι αν το καλοκαίρι του 2008 πήγαινε στον Παναθηναϊκό (έφτασε κοντά, αλλά δεν "έκατσε") θα είχε καταφέρει να γίνει μισητός κυριολεκτικά στη μισή ποδοσφαιρική Ελλάδα. Όπως και να'χει, ο Μπάγεβιτς θα μείνει στην ιστορία ως ένας εκ των πιο πολυσυζητημένων προπονητών της ιστορίας του Ολυμπιακού, είτε το δεί κανείς θετικά, είτε αρνητικά. Κυρίες και κύριοι, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα

Ο Μπάγεβιτς γεννήθηκε στις 10/12/1948 στο Μόσταρ της Βοσνίας. Μεγαλώνοντας μπήκε στην ομάδα της πόλης του, τη Βελέζ του Μόσταρ, στην οποία αγωνίστηκε για 11 χρόνια, απ'το 1966 έως το 1977 παίζοντας σε 400 αγώνες και σημειώνοντας 170 γκολ. Διεθνής απ'το 1970 με την εθνική της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Μπάγεβιτς ήταν μαζί με το Σλόμπονταν Σάντρατς απ'τα "μεγάλα κανόνια" της Γιουγκοσλαβίας. Είχε 37 συμμετοχές και 29 γκολ με την εθνική ομάδα, ενώ έπαιξε και στο Μουντιάλ του 1974 (σημειώνοντας μάλιστα χατ-τρικ στον αγώνα ενάντια στο Ζαΐρ). Το 1977 ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος φέρνει τον 29χρονο Μπάγεβιτς στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ με την οποία αγωνίστηκε σε 106 αγώνες και σημείωσε 65 γκολ στην τριετία που έμεινε στην Ελλάδα. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1981 και έπαιξε μέχρι το 1983 (45 συμμ. / 22 γκολ) όπου και αποσύρθηκε.

Η προπονητική του καριέρα σε Βελέζ Μόσταρ και ΑΕΚ

Ο Μπάγεβιτς τη χρονιά που ακολούθησε (1983-1984) παρακολούθησε μαθήματα προπονητικής και απ'την επόμενη σεζόν (1984-1985) ανέλαβε τη Βελέζ. Στην ομάδα του Μόσταρ έμεινε μέχρι το 1988 και η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου το 1986 με νίκη επί της ισχυρής Ντιναμό Ζάγκρεμπ (3-1) στον τελικό. Τη σεζόν 1987-1988 η Βελέζ τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα και η πρόταση απ'την ΑΕΚ - που τον παρακολουθούσε και δεν είχε δεί πρωτάθλημα για μια δεκαετία - δεν άργησε να έρθει. Ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Στράτος Γιδόπουλος, τον φέρνει στην Ελλάδα και ο αγαπητός στους ΑΕΚτζήδες Μπάγεβιτς γίνεται απ'την πρώτη στιγμή "είδος υπό προστασίαν". Με σύμμαχο την τεράστια κωλοφαρδία του Σπύρου Οικονομόπουλου εκείνη τη σεζόν (που δεν έτρωγε γκολ ούτε στις προπονήσεις) αλλά και με το χαμό στα διοικητικά στον Ολυμπιακό και τις κόντρες του Γιάτσεκ Γκμοχ με το Λάγιος Ντέταρι - που οδηγούσαν σε απρόσμενες γκέλες - καταφέρνει να πάρει το πρωτάθλημα και γίνεται ίνδαλμα για τους ΑΕΚτζήδες. Ο Γιδόπουλος μάλιστα, σπεύδει να δηλώσει πως "θα του κάνει συμβόλαιο μέχρι το 2000".

Η ΑΕΚ παίρνει και το Super Cup το 1989, αλλά μένει για δύο χρόνια στη σκιά του Παναθηναϊκού κατακτώντας μόνο το League Cup το 1990. Η ΑΕΚ - σε συνδυασμό με τα "πέτρινα χρόνια" του Ολυμπιακού και τη συνεχή αποδυνάμωση των τριών "μεγάλων" της Θεσσαλονίκης βρίσκει την ευκαιρία να πλασάρεται ψηλά και να γίνεται διεκδικήτρια του τίτλου. Ο Μπάγεβιτς γνωρίζει πρωτοφανή αποθέωση σε κάθε αγώνα, άσχετα με το αν η ΑΕΚ κερδίζει τα παιχνίδια ή όχι. Η "Original21" προσφέρει απλόχερα στήριξη, οι προσβάσεις του στον τύπο αυξάνονται και η κριτική εναντίον του είναι μηδαμινή. Οι αντιφρονούντες (όπως π.χ. ο γνωστός στιχουργός, Λευτέρης Παπαδόπουλος) φτάνουν σε σημείο απειλούνται μέχρι και με έξωση απ'τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Μπάγεβιτς έχει αρχίσει να φτιάχνει για τα καλά το όνομα του στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το "χαμηλών τόνων" προφίλ του (δεν προκαλούσε την εξέδρα, δεν έκανε εμπρηστικές δηλώσεις, δεν έκανε καραγκιοζιλίκια στον πάγκο) ενέπνεε το σεβασμό στους οπαδούς και των άλλων ομάδων. Η ΑΕΚ μπορεί να υβριζόταν από πρόεδρο μέχρι θυρωρό των Θρακομακεδόνων, αλλά ύβρεις κατά του Μπάγεβιτς ουδέποτε είχαν ακουστεί.

Ο Σερβοβόσνιος ήταν - ειδικά στο ξεκίνημα της καριέρας του - πολύ δύσκολος χαρακτήρας. Η τακτική του γνωστή : Ελάχιστοι αστέρες στην ομάδα, παίκτες 100% "του χεριού του" και ουδεμία παρέμβαση απ'τη διοίκηση ή απο εξωδιοικητικούς στα αποδυτήρια. Λίγο πριν ο Γιδόπουλος φύγει απ'την ΑΕΚ, στο "τσακ" αποφεύχθηκε... κλωτσοπατινάδα μεταξύ του τότε προέδρου και του Μπάγεβιτς, όταν αυτός πήγε να κάνει παρατηρήσεις στο Μπάγεβιτς επειδή δε χρησιμοποιούσε στη σωστή του θέση τον Τόνι Σαβέβσκι. Οι κόντρες του με τους παίκτες - σταρ της ομάδας, συνεχείς και χωρίς σταματημό. Με το "καλημέρα" πλακώθηκε με τον ηγέτη της ΑΕΚ του 1988-1989, τον Πολωνό Μίροσλαβ Οκόνσκι. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η αιώνια κόντρα του με το Στέλιο Μανωλά. Τα αποτελέσματα όμως της - μαθημένης στην 4η θέση και κάτω - ΑΕΚ κάλυπταν όλα αυτά τα προβλήματα, ειδικά μετά την ανάληψη της προεδρίας απ'το δίδυμο Μελισσανίδη-Καρρά, οι οποίοι στέκονταν στο πλευρό του Μπάγεβιτς και αλίμονο σε όποιον έλεγε κακό εναντίον του.

Το 1992 με Μελισσανίδη-Καρρά στο τιμόνι θα πάρει άλλα τρία πρωταθλήματα σερί (1992, 1993, 1994). Μέλια και ζάχαρες στη σχέση οπαδών και Μπάγεβιτς αλλά και των διοικούντων, μέχρι το καλοκαιράκι του 1995... Τότε στην καθημερινότητα της ΑΕΚ εμφανίζεται ο περίφημος Μιχάλης Τροχανάς. Ο Τροχανάς αναλαμβάνει την ΑΕΚ απ'τους Μελισσανίδη-Καρρά, αρχίζει να παρεμβαίνει και να κάνει υποδείξεις στο Μπάγεβιτς, εμφανίζεται κάθε τρείς και λίγο και κάνει δηλώσεις επί παντός επιστητού και οδηγεί το Μπάγεβιτς στα όρια της παράνοιας. Ο δύσκολος σε χαρακτήρα Βόσνιος δεν είχε μάθει - μιας και είχε καλομάθει - να ανέχεται υποδείξεις, ούτε καν καλοπροαίρετες και η κόντρα με τον Τροχανά άρχισε να φουντώνει. Η ΑΕΚ σταδιακά απομακρύνεται απ'το κυνήγι του τίτλου και ο Παναθηναϊκός πάει για το 2ο σερί πρωτάθλημα του, με τον Ολυμπιακό "στο καναβάτσο" για άλλη μια σεζόν. Κάπου εκεί, γίνεται η κίνηση που αλλάζει την ιστορία τόσο της ΑΕΚ, όσο και του Ολυμπιακού.

Η τρίτη (και φαρμακερή) πρόταση του Ολυμπιακού

Οι Μελισσανίδης-Καρράς αποτέλεσαν παρελθόν για την ΑΕΚ και ο Μιχάλης Τροχανάς που ανέλαβε δεν είχε σχέση με αυτούς ως χαρακτήρας, ούτε καν με το Στράτο Γιδόπουλο. Οι κόντρες ξεκίνησαν ευθύς εξ'αρχής. Ο Τροχανάς μίλαγε πολύ ενώ πολλές φορές απαντούσε και για λογαριασμό του Σερβοβόσνιου και αυτό δεν άρεσε στο Μπάγεβιτς. Προς τα μέσα της σεζόν, η κόντρα κορυφώθηκε. Ο Τροχανάς άρχισε να κάνει κριτική ανοιχτά στο Μπάγεβιτς, ζητώντας του το λόγο που είναι πίσω απ'τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία. Παράλληλα, αμφισβητεί όλες τις επιλογές του Μπάγεβιτς για μεταγραφές και αντιπροτείνει... δικούς του παίκτες. Παράλληλα, άρχισε να ιδρύει επιτροπές πάσης φύσεως, μέχρι και... κόμμα : "Ένωση Πολιτών" (ή κάπως έτσι). Ο Μπάγεβιτς είχε απηυδύσει με τον Τροχανά και είχε εκμυστηρευτεί σε δικούς του ανθρώπους : "Είναι αδύνατον να συνεννοηθώ με αυτόν, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα φύγω". Τα πράγματα δεν άλλαζαν όμως και κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, που έχει ήδη επιχειρήσει δύο φορές να προσεγγίσει το Μπάγεβιτς απ'το 1993 που πρωτοανέλαβε τον Ολυμπιακό, εισέπραττε πάντοτε αρνητική απάντηση καθώς ο Μπάγεβιτς βολεμένος στη σιγουριά της ΑΕΚ (αλλά και στην προσωπική φιλία του με το Δημήτρη Μελισσανίδη, που τον είχε "στα ώπα-ώπα") και στην απόλυτη ασυλία που του παρείχαν οι οπαδοί της ομάδας, έλεγε "όχι" χωρίς δεύτερη κουβέντα. Τα πράγματα όμως είχαν αλλάξει στην ΑΕΚ, ήταν άλλωστε και σχεδόν 8 χρόνια στην ομάδα και η συμβίωση του με τον Τροχανά ήταν αδύνατη. Ο Κόκκαλης του κάνει πρόταση να αναλάβει τον Ολυμπιακό, του παρουσιάζει το πλάνο του και του ξεκαθαρίζει πως θα έχει την απόλυτη κυριαρχία στο ποδοσφαιρικό τμήμα, με όποιους συνεργάτες επιλέξει αυτός, συν τον Μελέτη Περσία σαν βοηθό. Στην δελεαστικότατη πρόταση του Ολυμπιακού ο Μπάγεβιτς δε μπόρεσε να αρνηθεί. Εκτός των χρημάτων, ήξερε πως αν κατάφερνε να αναδειχτεί πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό, θα γνώριζε ατέλειωτες στιγμές δόξας. Καλή η ΑΕΚ, αλλά ο Ολυμπιακός είναι άλλη κλάση άλλωστε.

Μπάγεβιτς και Κόκκαλης λοιπόν δίνουν τα χέρια εκεί γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου του 1996 και ανανεώνουν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι. Το "ΦΩΣ" προειδοποιεί, εκεί γύρω στον Μάρτιο του 1996, όταν και ο Μελέτης Περσίας έκανε γνωστό πως θέλει να είναι προσωρινή λύση και όχι μόνιμη πως "δεν υπήρχε ποτέ θέμα Περσία για προπονητή, καθώς ο νέος προπονητής έχει ήδη κλείσει" και πως "ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού θα αποσείσει". Οι φήμες στην πιάτσα που ομιλούν περί "Μπάγεβιτς και Ολυμπιακού" πληθαίνουν, αλλά και δε μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Ώσπου, έρχονται κάποια δημοσιεύματα από μια μόνιμη στήλη της πολιτικής εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", εκεί γύρω στα τέλη Μαρτίου του 1996. Η στήλη αποκαλύπτει τη "μυστική συμφωνία κυρίων" μεταξύ Κόκκαλη - Μπάγεβιτς για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού και σχεδόν καθημερινά ασχολείται με το θέμα. Λεπτομέρειες της συμφωνίας αρχίζουν να βγαίνουν στο φως : Διάρκεια του συμβολαίου, ποιοί θα τον πλαισιώσουν στο τεχνικό τιμ, τη μετακίνηση του Μπουρουτζίκα, το γραφείο που έχει ενοικιαστεί για την Αγγελική Αρκάδη, σχεδόν τα πάντα. Οι οπαδοί της ΑΕΚ αρχίζουν να την... οσμίζονται και κάνουν κάθε ματς μέχρι το τέλος της σεζόν συλλαλητήριο υπέρ του Ντούσαν : "Ντούσαν μείνε για πάντα", "πρίγκηπα της καρδιάς μας μη πας σε αυτούς", "Ντούσαν για πάντα στην ΑΕΚ" και τα λοιπά. Η "Ώρα για σπορ" κυκλοφορεί για πάνω από ένα μήνα έχοντας καθημερινά σαν πρωτοσέλιδο το Μπάγεβιτς. Α, φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και το όνομα της στήλης αλλά και του ανθρώπου που ξεσκέπασε τη... διαφθορά.
Η στήλη ονομαζόταν "Κύριε Πρόεδρε" και αρθρογράφος της ήταν ένας εκ των εκδοτών της εφημερίδας "Ενωσίτης" στην τετραετία 1990-1994. Το γεγονός είναι γνωστό φυσικά στον περισσότερο κόσμο, αλλά για όσους πιθανόν δε το γνώριζαν, πιστεύω πως του λύνονται οι όποιες απορίες γιατί ο "Κύριος Πρόεδρος" του "Πρωταθλητή" δε χάνει ευκαιρία να επιτεθεί κατά του Μπάγεβιτς, ακόμα και σε περιόδους που ο Σερβοβόσνιος βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Δε νομίζω πως χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση... Πάμε παρακάτω.

Ο Τροχανάς δηλώνει πως "αν η ΑΕΚ κατακτήσει το κύπελλο, ο Μπάγεβιτς τον διαβεβαίωσε πως θα μείνει". Η ΑΕΚ θα πάρει το κύπελλο, ο Μπάγεβιτς δακρυσμένος θα ακούει "Ντούσαν για πάντα στην ΑΕΚ", αλλά θα παραδεχτεί οτι ποτέ δεν διαβεβαίωσε τον Τροχανά σχετικά με το αν θα μείνει ή όχι. Ένα "θα δούμε" ήταν η απάντηση του. Λίγες ημέρες μετά ο Ολυμπιακός ανακοινώνει πως συμφώνησε με το Μπάγεβιτς για τρία χρόνια και στην ΑΕΚ ξεσπάει εμφύλιος. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα όταν ο Μπάγεβιτς παίρνει εκτός απ'το Δημήτρη Μπουρουτζίκα μαζί του και το Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, ενώ υπήρχαν φήμες πως έκανε πρόταση και στους Στέλιο Μανωλά, Ηλία Ατματσίδη, αλλά θα γίνει persona non grata στην ΑΕΚ όταν σε συνέντευξη του στο "Βήμα" παραδεχτεί πως "είχε δώσει τα χέρια με τον κο Κόκκαλη απ'το Φεβρουάριο".

1996-1997 : Στα ουράνια

Ο Μπάγεβιτς λοιπόν αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1996, με σκοπό να χτίσει μια ομάδα που θα επιστρέψει στους τίτλους μετά απο μια "πέτρινη" σειρά ετών. Ο Κόκκαλης κάνει πράξη όλες τις εισηγήσεις του Μπάγεβιτς και φέρνει στην ομάδα εκτός του Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς τον Αλέκο Κακλαμάνο απ'τον Ιάλυσο, τον Ανδρέα Νινιάδη απ'τον Εθνικό, κλείνει μετά από "μάχη" με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ "πακέτο" τους Στέλιο Γιαννακόπουλο και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς απ'τον Πανηλειακό (δίνοντας ταυτόχρονα και δανεικό τον Κυριάκο Τοχούρογλου στην ομάδα της Ηλείας), ενώ την τελευταία μέρα των μεταγραφών θα αποκτηθεί και ο Βόσνιος μπακ Μίρσα Βαρεσάνοβιτς που δοκιμαζόταν στην προετοιμασία. Η σεζόν ξεκινάει με "πεντάρα" στην Καστοριά, πολύ καλή εμφάνιση της ομάδας και τον κόσμο ενθουσιασμένο απ'την εικόνα της ομάδας τόσο απ'τα φιλικά, όσο και απ'την εμφάνιση στον πρώτο αγώνα. Ακολουθεί όμως το "σοκ" του Ουλάι Ουτ, όταν ο Ολυμπιακός χάνει απ'τη σαφώς υποδεέστερη του Φερεντσβάρος με 3-1. Ακολουθεί η νίκη επί του ΟΦΗ με 1-0 στο Καραϊσκάκη, νέος ενθουσιασμός, αλλά και νέα "σφαλιάρα" : Η Φερεντσβάρος θα πάρει το "Χ" στο Καραϊσκάκη (2-2), σε ένα παιχνίδι που ουσιαστικά "τελείωσε" τον Φώτη Στρακόσια απ'τον Ολυμπιακό που επέστρεψε με κλάματα στ'αποδυτήρια απ'το "κράξιμο" που έφαγε απ'τον κόσμο, ο οποίος ήταν εμφανώς απογοητευμένος απ'τον αποκλεισμό της ομάδας απ'τον πρώτο μόλις γύρο του κυπέλλου UEFA.

Κάπου εκεί έρχεται ο πρώτος σοβαρός τσακωμός του Μπάγεβιτς με παίκτη του : Ο Αλέκος Ράντος θεωρούσε πως ήταν σε καλύτερη κατάσταση απ'τον Φώτη Στρακόσια εκείνη την περίοδο και θα έπρεπε να παίζει. Το "τάϊμινγκ" έδειχνε σωστό, καθώς ο Στρακόσια ήταν χάλια ψυχολογικά μετά τα παιχνίδια με τη Φερεντσβάρος, αλλά ο Ράντος ταλαιπωρούταν από έναν τραυματισμό. Ο Ράντος δηλώνει "έτοιμος, αν και τραυματίας" αλλά ο Μπάγεβιτς κάνει τη μεγάλη έκπληξη και δίνει τη φανέλα του βασικού στον πιτσιρικά Δημήτρη Ελευθερόπουλο, αφήνοντας παράλληλα το Ράντο εκτός αποστολής. Ο αγχωμένος Ελευθερόπουλος τα πάει καλά, ο Ολυμπιακός περνάει και απ'το Καυταντζόγλειο (1-0) και ο Ράντος "βράζει" με το Μπάγεβιτς. Ο Ελευθερόπουλος παραμένει στην 11άδα για άλλα δύο παιχνίδια, στα οποία ο Ολυμπιακός θα κάνει μια νίκη και μια ήττα (2-2 Καλαμάτα, με το γκολ της ισοφάρισης για την Καλαμάτα απ'τον 16χρονο Πίτερ Οφορίκουε, και 3-0 τον Απόλλωνα Αθηνών) ώσπου στην 11άδα επανέρχεται ο πιο έμπειρος - και όχι πια τραυματίας - Αλέκος Ράντος.

26/10/1996 και ο Ολυμπιακός παίζει με τον Αθηναϊκό στο Βύρωνα. Ο Ίβιτς στο 18' ανοίγει το σκορ για τον Ολυμπιακό και λίγο αργότερα, σε μια βαθιά μπαλιά προς την περιοχή του Ολυμπιακού, ο Ράντος κάνει κακό υπολογισμό σε ξοδο έξω απ'την περιοχή και αναγκάζεται να πιάσει τη μπάλα με τα χέρια. Κόκκινη κάρτα, μπαίνει ο Ελευθερόπουλος και δε... ξαναβγήκε ποτέ στην υπόλοιπη σεζόν! Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Αθηναϊκό αλλά την επόμενη αγωνιστική θα κάνει απρόσμενη εντός έδρας γκέλα με την Παναχαϊκή (0-0). Ακολουθούν τρείς σερί νίκες (Εδεσσαϊκός 3-2, Άρης 4-0, Ιωνικός 1-0) και έρχεται η μητέρα των μαχών... Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη, το γνωστό πέναλτι Παπουτσέλη στη φάση με τους Καλιτζάκη - Ίβιτς, 1-0 ο Τζόρτζεβιτς και το ξέσπασμα "ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑ' ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ" ακούγεται απ'τον Πειραιά μέχρι το... Νότιο Πόλο. Νέα απρόσμενη γκέλα όμως (0-1 με Βέροια, με γκολ του... 39χρονου Τάσου Μητρόπουλου) και δύο αγχωτικές νίκες (ΠΑΟΚ 1-0, Πανηλειακός 1-0). Παράλληλα, ο Ολυμπιακός θα πετάξει έξω απ'το κύπελλο Καλαμάτα και ΠΑΟΚ και θα περάσει στους "8" του κυπέλλου. Όμως, η πιο δύσκολη στιγμή του Μπάγεβιτς και του Ολυμπιακού έχει φτάσει....

13/01/1997 και ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια στα πλαίσια της 15ης αγωνιστικής για τον αγώνα με την ΑΕΚ. Με το που έφτασε το πούλμαν του Ολυμπιακού και κατέβηκε ο Μπάγεβιτς, άρχισαν να... ίπτανται πέτρες, πορτοκάλια, νεράντζια. Έσπασαν δύο τζάμια του πούλμαν, ενώ μία φωτοβολίδα έσκασε σε λίγα μέτρα απόσταση από τον Mπάγεβιτς, ο οποίος εμφανίστηκε στη N. Φιλαδέλφεια με κόκκινη φόρμα ερεθίζοντας ακόμα περισσότερο τους αφιονισμένους οπαδούς της ΑΕΚ. Εκείνη τη μέρα έβρεχε πολύ. Πάρα πολύ. Τόσο, που ο Δραμινός διαιτητής Χατζησταυρίδης, λίγο πριν από τις 20.00 ανακοίνωσε πως ο αγώνας δε μπορεί να γίνει, λόγω ακαταλληλότητας του τερέν. Το ματς θα γινόταν την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 14/01/1997.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου του 1997 λοιπόν. Βροχή δεν υπήρχε, αλλά το τερέν ήταν ήδη χάλια. Γεμάτη πάλι η Φιλαδέλφεια, που εκρήγνυται τη στιγμή που ο Μπάγεβιτς - φορώντας τα κόκκινα - μπαίνει στο γήπεδο. Πεντοχίλιαρα με τυπωμένη τη φωτογραφία του Μπάγεβιτς γέμισαν τον ουρανό, "Ντούσαν, προδότη, μαλάκα Πειραιώτη" απ'τις εξέδρες, και τρία μεγάλα πανό τράβηξαν την προσοχή :

* "Kατάρα σε αυτόν που πρόδωσε το λαό που τον έκανε μάγκα. Θύρα 21".
* "Σκέφτομαι μόνο την AEK. Aν πάρουμε το Kύπελλο, θα μείνω. Eδωσα από το Φλεβάρη το λόγο μου στον Kόκκαλη. Tα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Ορίτζιναλ Kαισαριανής".

* "Πρόδωσες τη γυναίκα σου για τη Στανίση. Πρόδωσες την πατρίδα σου και έγινες Eλληνας. Πρόδωσες το λαό που σ' έκανε μάγκα. Γι' αυτό ο Θεός σε τιμώρησε, δεν σου έδωσε την ικανότητα να κάνεις παιδιά. Για να μην τα προδώσεις κι αυτά". (*)

Με την απόλυτη ανοχή της αστυνομίας αλλά και του διαιτητή που άφηνε ατιμώρητο το Μανωλά όταν άρπαζε απ'το λαιμό τον... 30 πόντους κοντύτερο του, Ανδρέα Νινιάδη (γνωστός "μάγκας" - εκεί που τον έπαιρνε πάντα, όμως - ο Μανωλάς) ο Ολυμπιακός επηρεασμένος απ'την ατμόσφαιραμ, απ'την ανυπαρξία του Μπάγεβιτς που έμενε βουρκωμένος και ακίνητος στον πάγκο - αλλά και απ'τις ελλείψεις των τραυματισμένων Ίβιτς - Τζόρτζεβιτς, η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα με 2-0. Με τη λήξη του αγώνα, ο γνωστός πολέμιος του Μπάγεβιτς απ'την εποχή της παντοδυναμίας του ακόμα, Λευτέρης Παπαδόπουλος, ζήτησε το μικρόφωνο για να ξεσπαθώσει εναντίον του πρώην προπονητή της ΑΕΚ : "Ο Mπάγεβιτς επιχείρησε να μας διαλύσει, αλλά τώρα θα πληρώσει. Πήγε να μας πάρει όλη την ομάδα, όμως.. να που τα βρίσκει μπροστά του! H AEK απέδειξε πόσο πιο σημαντική από τον Ολυμπιακό είναι. Ο Ολυμπιακός προπορεύεται εξαιτίας του ευνοϊκού προγράμματος και της διαιτησίας", είπε. Δεν είχε ακούσει όμως το "μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες", καθώς από τότε που έφυγε ο Μπάγεβιτς μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ΑΕΚ δεν έχει πάρει ακόμα πρωτάθλημα. Το χειρότερο είναι οτι με τα μυαλά που κουβαλάνε, είναι αμφίβολο το πότε θα τα καταφέρει.

Το παιχνίδι της Φιλαδέλφειας τελείωσε και ο Κόκκαλης σε συνεννόηση με το Μπάγεβιτς ενισχύει τον Ολυμπιακό. Έρχονται οι Στέλιος Σφακιανάκης (Καβάλα), Γιώργος Ανατολάκης (Ηρακλής) και η μεταγραφή-έκπληξη, Σίνισα Γκόγκιτς (Ανόρθωση), μια μεταγραφή που λοιδωρήθηκε αλλά έμελλε να μνημονεύεται ως σήμερα μια απ'τις πλέον εύστοχες. Η ομάδα συνεχίζει τις υποχρεώσεις της με γκέλα εντός έδρας (0-0 με Ξάνθη) αλλά αποκλείει τον Απόλλωνα Αθηνών στο Κύπελλο. Η μοίρα παίζει άσχημο παιχνίδι στο Μπάγεβιτς και φέρνει την ΑΕΚ αντίπαλο του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ με 2 νίκες (1-2, 0-1) θα προκριθεί αυτή στον τελικό, αλλά ο Ολυμπιακός μετά την ήττα στη Φιλαδέλφεια για το πρωτάθλημα δεν ξανακοίταξε πίσω : Σε 15 αγώνες θα κάνει 12 νίκες και 3 ισοπαλίες (μεταξύ αυτών και το πεντακάθαρο όσο και άνετο 2-0 στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού), λίγο πριν πληρώσει την ΑΕΚ με το ίδιο νόμισμα στο Καραϊσκάκη στις 11/5/1997 (2-0). Ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στην Ξάνθη (5-3) και στις 25/5/1997, σ'ένα κατάμεστο Καραϊσκάκη, ο Μπάγεβιτς θα γιορτάσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός το πρώτο του μετά από 10 στείρα χρόνια! Τι έμεινε στην ΑΕΚ; Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με το μικρόφωνο και ο Τροχανάς... και το κύπελλο της παρηγοριάς.

(*) Ο Μπάγεβιτς ήταν γνωστό πως δε μπορούσε να τεκνοποιήσει. Οι αναφορές περι προδοσίας της πατρίδας αναφέρονταν στην Ελληνική υπηκοότητα που πήρε το 1994. Τέλος, η Κατερίνα Στανίση "κολλάει" στο οτι είχε παράνομη σχέση με τον Μπάγεβιτς όταν εκείνος ήταν στην ΑΕΚ. Μάλιστα, του'χε αφιερώσει το επικό άσμα "Πρώτος" ("Πρώτος στα φιλιά, πρώτος στις αγκαλιές, πρώτος στις προπονήσεις, ποτέ σου μη μ'αφήσεις").

1997-1998 : Οι βάσεις έχουν μπεί

Στον Πειραιά είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Μπάγεβιτς έχει αναδειχτεί σε "αναμορφωτής" και ο στόχος για τη νέα σεζόν είναι το "repeat". Όλες οι εισηγήσεις του Μπάγεβιτς γίνονται δεκτές και έτσι έρχονται οι Μπόζινταρ Μπάντοβιτς (Πανηλειακός), Ηλίας Πουρσανίδης (ΟΦΗ), Κώστας Καρτερουλιώτης και Δημήτρης Μαυρογενίδης (Άρης). Παράλληλα, η διοίκηση κάνει και δύο "δικές της" μεταγραφές : Φέρνει πίσω τον 40χρονο Τάσο Μητρόπουλο που αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στη Βέροια, ο οποίος ζήτησε να παίξει μια χρονιά στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του (ο Μπάγεβιτς ήταν ενήμερος για το θέμα Μητρόπουλου τον οποίο άλλωστε ήξερε απ'τη συνεργασία τους και στην ΑΕΚ και φυσικά δεν έφερε καμμία αντίρρηση για την επιστροφή του). Η άλλη όμως μεταγραφή, προσωπική επιλογή των Σωκράτη Κόκκαλη - Γιώργου Λούβαρη, έμελλε να είναι ένα μόνιμο "αγκάθι" για το Μπάγεβιτς : Το όνομα του εκλεκτού; Πίτερ Οφορίκουε, Γκανέζος της Καλαμάτας, 17 ετών, τον οποίο είδε ο πρόεδρος να σκοράρει στο 2-2 του Ολυμπιακού με την Καλαμάτα και πολύ εκτίμησε το ταλέντο του. Ο Μπάγεβιτς όμως ούτε που ήθελε να τον ακούει και να τον βλέπει, αλλά τέλος πάντων συμβιβάστηκε. Επίσης - με εισήγηση Μπάγεβιτς - επέστρεψε στην ομάδα ο δανεικός στον Πανηλειακό Κυριάκος Τοχούρογλου, ο οποίος έκανε πολύ καλή χρονιά.

Ο Οφορίκουε κλέβει την παράσταση στην προετοιμασία. Ο Μπάγεβιτς προειδοποιεί πως ο Οφορίκουε έχει ταλέντο αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμα, οπότε δε θα πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα. Εξάλλου στην ομάδα υπάρχουν οι ικανότατοι σκόρερ Ίβιτς και Αλεξανδρής, συν το "γερο-Γκόγκα", Σίνισα Γκόγκιτς, ο οποίος όμως αμφισβητείτο. Έρχεται όμως το φιλικό με τη Λέστερ στο Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός κερδίζει με 3-1 και τον Οφορίκουε να σκοράρει ένα πολύ όμορφο τέρμα και ο Γκανέζος βαφτίζεται "Γκανέζος Ρονάλντο", κάνοντας το Μπάγεβιτς να χάνει τον ύπνο του.

13/08/1997 και ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται να δώσει το πρώτο επίσημο παιχνίδι του, τον προκριματικό αγώνα για την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Αντίπαλος η Μοζίρ απ'τη Λευκορωσία. Ο Ολυμπιακός μπαίνει στο γήπεδο, αλλά κάτι λείπει : Ο Ίλια Ίβιτς. Μη μπορώντας να εξηγήσει κανείς τι έγινε, όλοι υπέθεσαν οτι κάποιος ξαφνικός τραυματισμός ή κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής αφήνει εκτός ομάδας τον "αγαπημένο Ίλια" των οπαδών της ομάδας. Ο Ολυμπιακός βγαίνει στο γήπεδο και κάνει "μια χαψιά" τους Λευκορώσους (5-0), καθαρίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση απ'τον πρώτο αγώνα. Μετά τον αγώνα μαθεύτηκε οτι Ίβιτς και Μπάγεβιτς αντάλλαξαν βαριές κουβέντες επειδή ο Μπάγεβιτς σκόπευε να τον αφήσει στον πάγκο στο ξεκίνημα του αγώνα και μάλιστα έπεσαν και ψιλές! Η πρώτη μεγάλη κόντρα του Μπάγεβιτς στη σεζόν είχε γίνει.

Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια θα φέρει ισοπαλία στη Λευκορωσία με τη Μοζίρ (2-2) και ξεκινάει το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ (που θα χρησιμοποιούσε ως έδρα στο εξής, λόγω ακαταλληλότητας του Καραϊσκάκη για να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες) με αντίπαλο τον Εθνικό. Ο Εθνικός πολύ νωρίς στο παιχνίδι παίρνει το προβάδισμα με γκολ απ'τη... σέντρα του Λύσσανδρου Γεωργαμλή, σε μια φάση που αρχικά φάνηκε οτι ο γκολκίπερ Δημήτρης Ελευθερόπουλος έκανε κακή εκτίμηση και "έπνιξε" γκολ από 40+ μέτρα. Ο Ελευθερόπουλος όμως έμεινε καθηλωμένος στο έδαφος σφαδάζοντας και στο ριπλέϊ φάνηκε οτι την ώρα που επιχείρησε να εκτιναχθεί για να αποκρούσει, το πόδι του "κόλλησε" στο χορτάρι με αποτέλεσμα να πάθει ρήξη χιαστών! Ότι χειρότερο δηλαδή για το Μπάγεβιτς που ανήκε στην κατηγορία των προπονητών που άλλαζαν τον τερματοφύλακα τους μόνο αν συνέβαινε κάτι πολύ άσχημο. Ο Τοχούρογλου μπαίνει στο γήπεδο, κάνει καλή εμφάνιση, ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-1 κάνοντας μέτρια συνολικά εμφάνιση και το δεύτερο επεισόδιο είναι προ των πυλών...

Ο Αλέκος Ράντος, δεν είδε με καθόλου καλό μάτι το γεγονός οτι ο Μπάγεβιτς προόριζε για βασικό τον Τοχούρογλου και όχι τον ίδιο. Του ζητάει το λόγο, κουβέντα στην κουβέντα λίγο έλειψε να πιαστούν (και αυτοί) στα χέρια, ο Ράντος του πετάει τα γάντια στα μούτρα και ουσιαστικά τελειώνει άδοξα την καριέρα που δεν έκανε ποτέ στον Ολυμπιακό. Ο Μπάγεβιτς μυαλό δε βάζει φυσικά, κεφάλι αγύριστο άλλωστε. Εκτός ομάδας ο Ράντος, βασικός ο Τοχούρογλου και στον πάγκο ο πιτσιρικάς Δημητρόπουλος. Ο Ολυμπιακός παίρνει αγχώδη νίκη επί του Αθηναϊκού με 2-1 στο Καραϊσκάκη (που χρησιμοποίησε ως έδρα ο Αθηναϊκός) και στις 17/09/1997, στην παρθενική του εμφάνιση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο Ολυμπιακός θα πετύχει την παρθενική του νίκη κερδίζοντας την "παλιοσειρά" του θεσμού, Πόρτο με 1-0 με τη γκολάρα του Στέλιου Γιαννακόπουλου απ'την ασίστ του Ίλια Ίβιτς.

Ακολούθησε η απρόσμενη ήττα απ'την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 0-1, σε έναν αγώνα που ο Ολυμπιακός έχασε ευκαιρίες για αστρονομικό σκορ και έφαγε το γκολ στη μία και μοναδική επίθεση της ΑΕΚ σε ολόκληρο το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο με 3-2 και λίγες ημέρες μετά θα ταξιδέψει στο Τροντχάϊμ για να αντιμετωπίσει τη Ρόζενμποργκ. Οι Νορβηγοί κάνουν ότι θέλουν και το διόλου κολακευτικό 5-1 (με το γκολ της τιμής απ'τον Οφορίκουε) φυσικό επακόλουθο. Την επόμενη ημέρα (02/10/1997) στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατά την επιστροφή του Ολυμπιακού από το Τρόντχαϊμ, ένας υπάλληλος γραφείου ενοικιάσεως αυτοκινήτων και οπαδός του ΟΦΗ (όπως δήλωσε), ονόματι Μανώλης Μυριανάκης, πλησιάζει το Μπάγεβιτς και του λέει : "Πού είναι ο Χατζησταυρίδης, δεν τον είχες στην αποστολή; Μόνο τον Γκέραρντ ξέρεις να κερδίζεις". Ο ήδη φορτωμένος Μπάγεβιτς εξαγριώνεται και τον ρωτάει : "Ποιος είσαι;", για να πάρει την απάντηση "Λογαριασμό θα σου δώσω;" απ'το Μυριανάκη. Η ανταπάντηση του Μπάγεβιτς ήταν να ορμήξει στο Μυριανάκη και να τον κάνει μαύρο στο ξύλο. Ο παλικαράς Μυριανάκης έτρεχε μετά να καταθέτει μηνύσεις για "πρόκληση σωματικών βλαβών".

Τα πόδια των παικτών δείχνουν βαριά ακόμα και δεν υπάρχει στην ομάδα το "δέσιμο" της προηγούμενης σεζόν. Ο Ολυμπιακός διαλύει την Ξάνθη με 6-1 στο ΟΑΚΑ, αλλά χάνει στην Τούμπα με 2-1 απ'τον ΠΑΟΚ και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, έρχεται και η δεύτερη "πεντάρα" στη Μαδρίτη απ'τη Ρεάλ (5-1) να δυσκολέψει την κατάσταση. Ο Ολυμπιακός όμως φαίνεται σιγά σιγά να βρίσκει τα πατήματα του : Προοδευτική και Καλαμάτα φιλοδωρούνται με 3 τεμάχια έκαστος (3-0) και ακολουθεί η ισοπαλία (0-0) με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, με το Γερμανό Χέλμουτ Κρουγκ να μη δίνει πέναλτι και αποβολή του γκολκίπερ των Ισπανών, Σαντιάγκο Κανιθάρες, σε ανατροπή του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Κάπου εκεί ο Μπάγεβιτς έχασε ένα "όπλο" απ'το οπλοστάσιο του, καθώς ο Νίκος Νταμπίζας μεταγράφηκε στην Αγγλία και δη στη Νιουκάστλ. Αγωνιστικά πάντως, ο Ολυμπιακός ανέβαινε όλο και περισσότερο : Κερδίζει την Καβάλα (1-0) και τον Ηρακλή (5-2) για το πρωτάθλημα, αλλά κάνει ήττα-σοκ με 2-0 απ'τον Ηρακλή στο κύπελλο. Ακολουθεί νίκη επί του Ιωνικού με 1-0 και ήττα απ'την Πόρτο στην Πορτογαλία (2-1). Ο Παναθηναϊκός θα γευτεί την 3η του σερί ήττα επί Μπάγεβιτς (3-1) λίγο πριν ο Ολυμπιακός "γκελάρει" στον Πύργο με τον Πανηλειακό (1-1) και κλείσει την Ευρωπαϊκή σεζόν με την ισοπαλία 2-2 στο ΟΑΚΑ με τη Ρόζενμποργκ. Μετά τη χαμένη πρόκριση στην Ευρώπη έρχεται και ο αποκλεισμός σοκ απ'τον Ηρακλή στο κύπελλο (2-2 η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ) και πλέον μόνος στόχος είναι το πρωτάθλημα : Ο Ολυμπιακός έχει πάρει φόρα και κάνει 6 σερί νίκες, μπαίνοντας στη θέση του οδηγού (Πανιώνιος 2-0, Απόλλων Αθηνών 5-0, Παναχαϊκή 2-1, Βέροια 4-1, Εθνικός 3-1, Αθηναϊκός 4-0), πριν την καθιερωμένη του "στάση" στη... Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχασε απ'την ΑΕΚ με 2-0.

Ο Ολυμπιακός είχε στρώσει πλέον το παιχνίδι του και πλέον έπαιζε και καλή μπάλα. Υπήρχαν όμως κάποια αγκάθια : Πρώτον, το νέο επεισόδιο με τον Ίβιτς. Στις 19/01/1998 είχαμε και δεύτερο "θερμό" επεισόδιο μεταξύ Μπάγεβιτς και Ίβιτς. Μετά το τέλος του αγώνα με τον Εθνικό, ο Μπάγεβιτς επιτέθηκε φραστικά στον Ίβιτς επειδή παράκουσε την εντολή του να πάρει κίτρινη κάρτα, έτσι ώστε να απουσιάσει από το παιχνίδι της 19ης αγωνιστικής με τον Αθηναϊκό και να δώσει το παρών στο ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ. Ο Ίβιτς αντιμίλησε, με συνέπεια την έκρηξη του Μπάγεβιτς, ο οποίος κινήθηκε κατά του Ίβιτς ενώ και ο Σέρβος επιθετικός έκανε το ίδιο και παραλίγο να έχουμε πάλι κλωτσοπατινάδα, η οποία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Δεύτερον, τη μουρμούρα του Γιώργου Λούβαρη για την περιορισμένη συμμετοχή του Οφορίκουε. Τρίτον, το νέο μέτωπο που είχε δημιουργηθεί με τους Γεωργάτο και Ελευθερόπουλο. Ο μεν Γεωργάτος αρνούμενος να μπεί στο καλούπι που τον θέλει ο Μπάγεβιτς σε ρόλο μπακ-χαφ τρώει ανελέητο πάγκο, ο δε αποθεραπευμένος Ελευθερόπουλος κάθεται στον πάγκο και απλά βλέπει τον Τοχούρογλου βασικό, που άλλωστε έπαιζε καλά και όπως είπαμε ο Μπάγεβιτς άλλαζε τον τερματοφύλακα του μόνο έπειτα από τραγικά γεγονότα.

Οι όποιες μουρμούρες και γκρίνιες πάντως καλύφθηκαν, καθώς στις 14 αγωνιστικές που απέμεναν ο Ολυμπιακός δημιούργησε ρεκόρ, κάνοντας 14 νίκες με 38 γκολ υπέρ και 9 κατά, κερδίζοντας το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και έχοντας κερδίσει για 4ο σερί παιχνίδι τον Παναθηναϊκό με το άνετο 2-0.

1998-1999 : Η απογείωση και η καταξίωση

Η αγωνιστική περίοδος 1998-1999 αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα. Ήταν η χρονιά που η καλοκουρδισμένη μηχανή του Ολυμπιακού "γλένταγε" τους αντιπάλους της στην Ελλάδα και διακρίθηκε στην Ευρώπη. Με παρακαταθήκη τα 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα, ο παντοδύναμος πλέον Μπάγεβιτς ζήτησε και πήρε τους Κόφι Αμπονσά (Γκαπόα Ρίντερς), Παρασκευά Άντζα (SKODA Ξάνθη), Λουτσιάνο (SKODA Ξάνθη) και τον αλησμόνητο Φέλιξ Αμποάγκουε (Αλ Αχλί) ως "αντι-Ίβιτς". Παράλληλα, η διοίκηση για να ικανοποιήσει τον προπονητή της ομάδας, αποδέσμευσε τους δύο "πλακωμένους" μαζί του, Αλέκο Ράντο και Ίλια Ίβιτς. Η προετοιμασία τελειώνει σιγά σιγά και στις 12/08/1998 ο Ολυμπιακός καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κυπριακής Ανόρθωσης για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-0, αλλά κάνει τα εύκολα δύσκολα και το ματς θα λήξει 2-1 με τη ρεβάνς να γίνεται στην Κύπρο. Ακολουθεί ο αγώνας πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Αθηνών, έναν αγώνα που ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 4-0 και κινδύνευσε με... ισοφάριση (!) για να κερδίσει τελικά με 5-2. Στην ομάδα υπάρχει ένας πεσιμισμός, ενώ τα ΜΜΕ αναγάγουν την Ανόρθωση σε... Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, με τον πρόεδρο της, Κίκη Κωνσταντίνου, να δηλώνει σίγουρος για την νίκη-πρόκριση της ομάδας του. Ένας εξαγριωμένος Κόκκαλης κάνει την επίσκεψη του στου Ρέντη και δίνει το σαφές μήνυμα σε Μπάγεβιτς και παίκτες : "Αν δεν περάσετε την Ανόρθωση, να μη γυρίσετε πίσω!".

26/08/1998 και το γήπεδο είναι κατάμεστο. Ο μουδιασμένος Ολυμπιακός έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν έχει απειλήσει σοβαρά την Ανόρθωση που σιγά σιγά παίρνει τα ηνία του αγώνα. Στο 35ο λεπτό ο Βέσκο Μιχαΐλοβιτς κάνει το 1-0 για την Ανόρθωση και το γήπεδο παίρνει φωτιά. Ο Ολυμπιακός πάει με το σκορ αυτό στα αποδυτήρια και στο 2ο ημίχρονο βγαίνει... αφιονισμένος στο γήπεδο. Στο 47' ο Γεωργάτος κάνει το 1-1 με μακρινό σουτ. Ο Τζόρτζεβιτς στο 59' κάνει το 2-1 και ο Ολυμπιακός κλείνει την Ανόρθωση στο μισό γήπεδο. Σε μια αντεπίθεση, ο Μπόμπαν Κριτσμάρεβιτς κάνει το 2-2, αλλά ο Τζόρτζεβιτς και πάλι δίνει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό και το σκορ κλείνει - αποθεούμενος - ο Σίνισα Γκόγκιτς. Τελικό σκορ, Ανόρθωση-Ολυμπιακός 2-4 και πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Με άλλο αέρα ο Ολυμπιακός κατεβαίνει στο ΟΑΚΑ να αντιμετωπίσει το νεοφώτιστο Πανελευσινιακό. Η μπάλα όμως δε μπαίνει με τίποτα μέσα με τον πορτιέρο της ομάδας της Ελευσίνας να κατεβάζει τα ρολά. Το όνομα του; Αλέκος Ράντος... Τελικό σκορ 1-1 και απρόσμενη εντός έδρας γκέλα για τον Ολυμπιακό. Ο Μπάγεβιτς δήλωσε : "Μετά την πρόκριση επί της Ανόρθωσης τα μυαλά μας πήραν αέρα. Μας επηρέασαν τα όσα είχαν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη δυναμικότητα της Ελευσίνας. Δημιουργήθηκε στους παίκτες μου η εντύπωση ότι θα κερδίζαν εύκολα, χωρίς να προσπαθήσουν. Συνειδητοποιήσαμε τις ευθύνες μας αργά στο δεύτερο ημίχρονο. Είχαμε πολλά νεύρα μέσα στο παιχνίδι που μας έβγαλαν από το ρυθμό μας. Προς το τέλος του αγώνα χάσαμε τελείως την αυτοσυγκέντρωσή μας. Εμείς φταίμε και κανένας άλλος. Τόσο ο διαιτητής, όσο και ο επόπτης, ήταν πολύ καλοί και έκαναν σωστά τη δουλειά τους". Απο πλευράς Πανελευσινιακού, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα, Αλέκος Ράντος, είπε: "Δεν έπαιξα καλά. Δεν βρίσκομαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση, αφού από την υπερπροπόνηση έχω χάσει πέντε κιλά. Που αφιερώνω την εμφάνιση μου και την ισοπαλία; Στο Ντούσαν...". Ο Ράντος δεν έχασε την ευκαιρία να "καρφώσει" το "αμόρε" του...

Η κληρωτίδα στη Γενεύη έχει βγάλει Πόρτο (πάλι), Άγιαξ και Κροάσια Ζάγκρεμπ για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν άνετα με 3-0 τη Βέροια και πάνε για την πρώτη μάχη του πολέμου στο Ντας Άντας. 10 λεπτά πριν τη λήξη, όλα φαίνεται να τελειώνουν πριν καν ξεκινήσουν, καθώς η Πόρτο προηγείται με 2-0. Όμως ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο Σίνισα Γκόγκιτς ισοφαρίζουν και ο Ολυμπιακός ξεκινά τη σεζόν στην Ευρώπη φέρνοντας και αποτέλεσμα, προς τέρψιν των οπαδών της ομάδας. Ο ΟΦΗ γίνεται εύκολη λεία για τον Ολυμπιακό (3-0), αλλά ο Πανηλειακός προσγειώνει τον Ολυμπιακό (0-1) σε δεύτερη απρόσμενη γκέλα μέσα σε 5 αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός βρίσκει σιγά σιγά - όπως είχε γίνει και στο ξεκίνημα της περυσινής σεζόν - τα πατήματα του και κάνει ένα σερί πέντε νικών : Καθαρίζει Προοδευτική (6-1), Εθνικό Αστέρα (3-1) και ΠΑΟΚ στην Τούμπα (2-1) για το πρωτάθλημα, ενώ με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Αλεξανδρή και Γκόγκιτς "παίρνει το σκαλπ" της Κροάσια Ζάγκρεμπ (2-0) και του Άγιαξ (1-0) στο ΟΑΚΑ.

Ο Άγιαξ παίρνει την εκδίκηση του κερδίζοντας τον Ολυμπιακό με 2-0 στο Άμστερνταμ, για να την πληρώσουν ο Ιωνικός (2-0) και το Αιγάλεω (4-2). Η ήττα απ'τον Άρη (0-1) στη Θεσσαλονίκη έρχεται ως φυσικό επακόλουθο απ'το άγχος για τον αγώνα με την Πόρτο στο ΟΑΚΑ που εν πολλοίς κρίνει την υπόθεση πρόκριση στο Champions League. Όλα πάνε καλά καθώς στις 25/11/1998 με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Σίνισα Γκόγκιτς και Δημήτρη Ελευθερόπουλο (που μεταξύ άλλων έπιασε και πέναλτι του Ζλάτκο Ζάχοβιτς) κερδίζει 2-1 και είναι με το ένα πόδι στην επόμενη φάση. Τα αποτελέσματα έρχονται έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να θέλει αποτέλεσμα και στην Κροατία απέναντι στην Κροάσια, ενώ λίγες ημέρες πρίν έχει να παίξει με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα! Η Καβάλα είχε σειρά όμως πριν από αυτούς, φορτώνει στις αποσκευές της 4 τεμάχια (4-1) και φεύγει.

04/12/1998, ντέρμπι αιωνίων με το μυαλό στην Κροατία. Ο Παναθηναϊκός προηγείται με 2-0 και ο Ολυμπιακός θα μειώσει με αυτογκόλ του Αλεξόπουλου λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Στο 2ο ημίχρονο εμφανίστηκε ένας άλλος Ολυμπιακός, που άρπαξε τον Παναθηναϊκό και τον χτύπησε κάτω αλύπητα σα χταπόδι, διαλύοντας τον με 4-2. 5η σερί νίκη του Ολυμπιακού και του Μπάγεβιτς επί του Παναθηναϊκού και λίγες ημέρες μετά ο Ολυμπιακός στο παγωμένο "Μάξιμιρ" παίρνει την ισοπαλία απ'την Κροάσια (1-1) και προκρίνεται στους "8" του Champions League!

Ο Ολυμπιακός με ένα άγχος λιγότερο, παίρνει φόρα και πετάει έξω απ'το κύπελλο Άρη (3-1) και Ιωνικό (7-4!) και κερδίζει άνετα Εθνικό (2-0), Ηρακλή (2-0), Ξάνθη (3-1), Πανιώνιο (5-0) πριν κάνει πάλι τη γνωστή του ήττα : 2-0 απ΄την ΑΕΚ στο "Νίκος Γκούμας". Σ'αυτό το σημείο άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες "δυνατές" μουρμούρες για το Μπάγεβιτς : "Τι είναι αυτές οι μαλακίες, κερδίζουμε Πόρτο, Άγιαξ, ρίχνουμε 4 στο βάζελο και χάνουμε απ'αυτό το κωλοχανείο; Τι σκατά νοοτροπία τους περνάει;". Επίσης, κάπου εκεί, στα μέσα της σεζόν, ο Μπάγεβιτς είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται οτι υπήρχε ένα κράτος εν κράτει στην ομάδα. Η δυάδα Ελευθερόπουλου - Γεωργάτου είχε γίνει τριπλέτα, με την προσθήκη του Γιώργου Ανατολάκη. Γκομενίσματα, νυχτοπερπατήματα, υφάκι και στυλάκι, όλα απόρροια των χρημάτων και της δόξας που απέκτησαν οι παίκτες αγωνιζόμενοι στον Ολυμπιακό. Ο Μπάγεβιτς προτίμησε να μην έρθει σε ανοιχτή ρήξη μαζί τους, γνωρίζοντας οτι οι τρείς παίκτες έκαναν καταπληκτική χρονιά και είχαν μεγάλο έρεισμα στον κόσμο της ομάδας. Τα πυρά για τη διαχείριση των αγώνων με την ΑΕΚ αποκρούονται απ'το "γραφείο τύπου" του, με επιχειρήματα το "5x5" επί του Παναθηναϊκού και την πρόκριση στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, στην παρέα είχε προστεθεί και ο Σάββας Πουρσαϊτίδης απ'τη Βέροια.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει με "γκέλα" στο ΟΑΚΑ (0-0) με τον Απόλλωνα Αθηνών, περνάει στο κύπελλο το εμπόδιο της Ξάνθης (3-1, 1-0) και κερδίζει για το πρωτάθλημα Βέροια (5-0) και ΟΦΗ (2-1). Η κλήρωση εν τω μεταξύ του έχει φέρει στη φάση των "8" τη Γιουβέντους, απ'την οποία χάνει με 2-0 ως το 90', όταν ο Νινιάδης ευστοχεί σε πέναλτι, μειώνει σε 2-1 και δίνει άλλο ενδιαφέρον στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Πανηλειακός (3-0) και Προοδευτική (1-0) αποτελούν πρόγευμα για τη μητέρα όλων των μαχών με τη Γιουβέντους και στις 17/03/1999, σ'ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο αγαπημένος "γερο-Γκόγκα" δίνει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό και βάζει φωτιά. Ο Ολυμπιακός ελέγχει το ματς καθ΄όλη του τη διάρκεια, λες και δεν υπάρχει Γιουβέντους στο γήπεδο. Γύρω στο 70', ο Γιώργος Αμανατίδης πιάνει την καρφωτή κεφαλιά και βλέπει τον 38χρονο Μικελάντζελο Ραμπούλα να απογειώνεται και να γλυτώνει τη Γιουβέντους απ'το βέβαιο 2-0. Και εκεί, γύρω στο 85', να γκρεμίζεται ο κόσμος... Ο Μπιριντέλι κάνει μια σέντρα απο δεξιά, η μπάλα παίρνει ύψος, ο Ελευθερόπουλος έχει αρχίσει να βγαίνει, αλλά βλέπει οτι ο αέρας τραβάει τη μπάλα πιο έξω από εκεί που βρίσκεται. Το απελπισμένο πλονζόν του δεν έχει αποτέλεσμα και ο Αντόνιο Κόντε από κοντά κάνει το 1-1 που έμελλε να είναι το τελικό σκορ. Ο Ολυμπιακός έχασε μέσα απ'τα χέρια του μια ιστορική πρόκριση.

Ο κόσμος όμως δεν εναντιώθηκε στην ομάδα, ούτε καν στον "υπεύθυνο", Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Σε πολύ κόσμο όμως δεν άρεσε καθόλου η κίνηση του Μπάγεβιτς να αντικαταστήσει τον διαπρέψαντα Βασίλη Καραπιάλη με τον Κόφι Αμπονσά στο 78', κίνηση που σε καμμία περίπτωση δε δικαιώθηκε. Η ευδαιμονία όμως για τις μεγάλες εμφανίσεις της ομάδας εκείνη τη σεζόν "φρέναρε" την όποια γκρίνια και ακολουθούσαν διθύραμβοι και όνειρα : "Αυτό ήταν μόνο η αρχή", έλεγαν και οι παίκτες της ομάδας γνώριζαν την αποθέωση όπου κι αν πήγαιναν.

Ο Ολυμπιακός έπαιζε απίστευτη μπάλα με αυτοματισμούς και φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, με τους Μαυρογενίδη-Γιαννακόπουλο απο δεξιά και τους Γεωργάτο-Τζόρτζεβιτς από αριστερά να κάνουν "παπάδες" κατά το κοινώς λεγόμενον. Συνεπικουρούμενοι απ'τον... ξανανιωμένο Βασίλη Καραπιάλη και τους "φονιάδες" Αλεξανδρή και Γκόγκιτς μπροστά, ο Ολυμπιακός πέρασε άνετα το εμπόδιο του Ηρακλή στον ημιτελικό και έκανε πλάκα στους αντιπάλους του : Εθνικός Αστέρας (4-2), ΠΑΟΚ (2-1), Ιωνικός (3-1), Άρης (1-0), Καβάλα (2-0) ήταν το... ορντέβρ, πριν πυραυλοκίνητος Ολυμπιακός περάσει στο κυρίως πιάτο του : Τελικός κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ο διαιτητής Γιώργος Δούρος (καλώς τα παιδιά...) αποβάλλει το Γιώργο Αμανατίδη απ'το 34ο λεπτό, αλλά ο Ολυμπιακός ακόμα και με 10 παίκτες κάνει πλάκα στον αντίπαλο του και του παίρνει το κύπελλο κερδίζοντας με 2-0 με γκολ των Μαυρογενίδη και Οφορίκουε. Στον αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των δύο που ακολούθησε ο Ολυμπιακός φάνηκε πιο... μεγαλόκαρδος, καθώς έμεινε στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό (μένοντας αήττητος για 7ο σερί αγώνα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό) και περνάει πριονοκορδέλα τους Εθνικό (3-0), Ηρακλή (3-2), Ξάνθη (2-0), Πανιώνιο (4-1), πριν φέρει "λευκή ισοπαλία" την τελευταία αγωνιστική με την ΑΕΚ εντός έδρας (0-0), σε ένα αποτέλεσμα που ναι μεν δεν είχε σημασία μιας και το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα είχε ήδη κατακτηθεί, αλλά εκνεύρισε πολύ κόσμο που διέκρινε την ηττοπάθεια (που πέρναγε και στους παίκτες) του Μπάγεβιτς στα παιχνίδια με το συγκεκριμένο αντίπαλο. Ο Μπάγεβιτς είχε γερές γραμμές άμυνας, αλλά πλέον οι υποστηρικτές του - παρά το νταμπλ και την καλή πορεία στην Ευρώπη - δεν ήταν σε ποσοστό 100%. Το χειρότερο ήταν οτι το ποσοστό αυτό μειωνόταν σημαντικά εντός των γραφείων της ΠΑΕ.

1999-2000 : Η ανώμαλη προσγείωση και η απόλυση

Καλοκαίρι του 1999. Ο κόσμος του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο, καθώς μετά το νταμπλ της περασμένης σεζόν και την πορεία της ομάδας στην Ευρώπη, δύο μεγάλα αστέρια "πιάνουν λιμάνι". Ο "πολύς" Ζλάτκο Ζάχοβιτς, αστέρι της εθνικής Σλοβενίας και κινητήριος μοχλός της Πόρτο και ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέϊρα, αστέρι της Μπαρτσελόνα, υπογράφουν στον Ολυμπιακό. Ο Κόκκαλης και η πλειοψηφία του κόσμου του Ολυμπιακού σκέφτονται πως "αφού με Γκόγκιτς, Πασσαλήδες, Πουρσανίδηδες πήγα μέχρι τους 8 και παραλίγο να παω στους 4 του Champions League, με Ζάχοβιτς - Τζιοβάνι χτυπάω μέχρι τελικό". Τα πράγματα όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι...

Κατ'αρχάς οι "δουλειές του ποδαριού" της διοίκησης είχαν αντίκτυπο στην ομάδα. Ο Μπάγεβιτς ξεκινάει προετοιμασία και λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, μαθαίνει πως ο Ολυμπιακός τα'χει βρεί σε όλα με την Ίντερ για την πώληση του Γεωργάτου, πράγμα που σημαίνει πως ο Ολυμπιακός έμενε χωρίς το βασικό του αριστερό μπακ λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος αλλά και του Champions League. Συν τοις άλλοις, είχε συνεναίσει για την απόκτηση του Ζάχοβιτς (που τον είχε δεί και απ'τους αγώνες του Ολυμπιακού με την Πόρτο, αλλά και της εθνικής Σλοβενίας με την εθνική Ελλάδας), αλλά η απόκτηση του Τζιοβάνι του'ρθε... ξαφνική. Το άλλο μεγάλο του πρόβλημα ήταν πως θα μπορούσε να χωρέσει στην ίδια 11άδα τον Τζιοβάνι και το Ζάχοβιτς που ουσιαστικά αγωνίζονταν στον ίδιο "ελεύθερο" ρόλο, αλλά με την άμυνα τα πήγαιναν άσχημα.

Ο Ολυμπιακός με εξαίρεση το ντροπιαστικό 6-1 στο φιλικό της Ρώμης απ'τη Ρόμα, έκανε καλές εμφανίσεις στα φιλικά και ξεκινάει τις υποχρεώσεις του στην Ελλάδα με 4 νίκες στο κύπελλο (Νάουσα 5-0, Ξάνθη 5-1, ΠΑΣ Γιάννινα 2-1, Εδεσσαϊκός 2-0). Μ'αυτά και μ'αυτά, έρχεται η ώρα για το πρώτο κρίσιμο τεστ της ομάδας : 1η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, Ολυμπιακός εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ. 90 και κάτι λεπτά μετά, ο κόσμος παραμιλάει μ'αυτά που είδε : Ο Ολυμπιακός έβαλε τη Ρεάλ... με το ένα πόδι στον τάφο, αλλά η γνωστή Μαδριλένικη κωλοφαρδία δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να πανηγυρίσει μια τεράστια νίκη. Ο Τζιοβάνι με 2 γκολ και ο Ζάχοβιτς με άλλο ένα, πραγματικά απίστευτο τέρμα, είχε δώσει προβάδισμα με 3-2 στον Ολυμπιακό που ισοφαρίστηκε στο 80' απ'το Ραούλ. Ο κόσμος είχε μείνει έκθαμβος με ότι είχε δεί.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν και τόσο καλά όσο έδειχναν. Υπήρχαν παίκτες που γκρίνιαζαν για τη μη χρησιμοποίηση τους (π.χ. Σφακιανάκης, Νινιάδης), ο Γιώργος Λούβαρης γκρίνιαζε για τον παραγκωνισμό του Οφορίκουε, ενώ ο Ζάχοβιτς ήταν μια μουρμούρα από μόνος του : Εντελώς στραβωμένος που ήρθε στον Ολυμπιακό ενώ ήθελε η Πόρτο να τον δώσει στη Βαλένθια, έκανε όσο μπορούσε φανερό οτι δε γούσταρε που βρισκόταν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, ο έτερος σταρ, ο Τζιοβάνι, έβγαζε μάτια με την απόδοση του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η συγκομιδή της ομάδας όμως στην Ευρώπη δεν ήταν και ότι καλύτερο, πράγμα που καθόλου δεν άρεσε στη διοίκηση. Το 3-3 με τη Ρεάλ ακολούθησε η ήττα με 2-0 απ'την Πόρτο, ενώ τη νίκη επί της αδύναμης Μόλντε στο ΟΑΚΑ (3-1) ακολούθησε η ντροπιαστική ήττα απ'την ίδια ομάδα στη Νορβηγία με 3-2, ενώ ο Ολυμπιακός στο ημίχρονο προηγήθηκε με 2-0 και ο Μπάγεβιτς έκανε τεράστιες γκάφες στη διαχείριση του αγώνα (αλλάζοντας στο ημίχρονο τον Καραπιάλη με τον... Οφορίκουε και τον Κυριάκο Καραταΐδη λίγο αργότερα με τον Παρασκευά Άντζα, με αποτέλεσμα στο πεντάλεπτο 54'-59' το 0-2 να γίνει 2-2). Ο Ολυμπιακός έπρεπε να παίξει "τα ρέστα του" στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ, ο Μάρκους Μερκ δε δίνει τη χερούκλα του Ρομπέρτο Κάρλος στο πλασέ του Γκόγκιτς, ο Ολυμπιακός καταρρέει και με μοναδικό διασωθέντα το Ζάχοβιτς θα χάσει εύκολα με 3-0, μένοντας εκτός συνέχειας Champions League. Η νίκη επί της Πόρτο στο ΟΑΚΑ έσωσε τουλάχιστον τη χρονιά, καθώς έδινε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να συνεχίσει στο κύπελλο UEFA.

Στο πρωτάθλημα πάντως, ο Ολυμπιακός έδειχνε να μην έχει αντίπαλο : 6 αγώνες / 6 νίκες (Προοδευτική 3-0, Πανιώνιος 5-0, Απόλλων Αθηνών 1-0, Καβάλα 5-0, Τρίκαλα 3-1, ΠΑΟΚ 4-1) δίνοντας μια μοναδική παράσταση στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, με τον μαέστρο Τζιοβάνι να κάνει όργια και να πετυχαίνει ένα απίστευτο γκολ στο 45ο λεπτό. Ακριβώς σε αυτό το παιχνίδι, το καλύτερο φετινό παιχνίδι του Ολυμπιακού της σεζόν, μαζί με το αλησμόνητο 3-3 με τη Ρεάλ, τέλειωσε και η συνεργασία του με το Μπάγεβιτς. Αφορμή για να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν η δυσαρέσκεια του Ζάχοβιτς, ο οποίος όταν έγινε αλλαγή ζήτησε εξηγήσεις πετώντας επιδεικτικά τη φανέλα του. Ο Μπάγεβιτς ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του Σλοβένου, κάνοντας έξαλλο τον Κόκκαλη. Όταν μάλιστα ο Σλοβένος μάζεψε τα μπογαλάκια του και γύρισε στη Σλοβενία, απαιτώντας μεταγραφή, ο μπαρουτιασμένος Κόκκαλης ουσιαστικά απέλυσε το Μπάγεβιτς, παρά τις πληροφορίες που έλεγαν για διαζύγιο "κοινή συναινέσει". Ο Κόκκαλης καταλόγισε στον προπονητή λάθη στις μεταγραφικές υποδείξεις του (είπε χαρακτηριστικά ότι "τον Ζάχοβιτς αυτός τον ήθελε και θα έπρεπε να γνωρίζει τι χαρακτήρας είναι"), διέκρινε μια αδυναμία συνεννόησής του με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι ένιωθαν παραγκωνισμένοι, διεπίστωσε μια στασιμότητα σε ζητήματα τακτικής καθώς η ομάδα επαναλάμβανε τα ίδια αμυντικά λάθη και κυρίως τον κατηγόρησε για συγκεντρωτισμό και έλλειψη Ευρωπαϊκού οράματος. Έτσι, η (πρώτη) βασιλεία του "πρίγκηπα" Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό έληξε άδοξα μετά από 3,5 χρόνια, σε μια απόφαση πάντως που εκνεύρισε την πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας, που θεωρούσε πως ο Μπάγεβιτς θα'πρεπε να κριθεί στο τέλος της σεζόν.

2004-2005 : Η επιστροφή και το (οριστικό) τέλος

2004-2005. Είναι το καλοκαίρι που ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει "ψηθεί" ότι πρέπει στον Ολυμπιακό να ακολουθηθεί το "Γαλλικό μοντέλο". Ο Κόκκαλης συζητά επί μακρόν με τον Καρεμπέ και αποφασίζουν ότι η ομάδα πρέπει να πορευτεί με Γάλλο προπονητή, Γάλλο υπεύθυνο ακαδημιών και με τον Κριστιάν Καρεμπέ κάτι μεταξύ τεχνικού διευθυντή και συνεργάτη του προπονητή. Το σχέδιο μπαίνει μπρος και ο Ολυμπιακός προχωρά σε συνεργασία με τον Γάλλο μέντορα της Ναντ, τον Κλοντ Σουαντό. Πρόκειται για έναν "γκουρού" του γαλλικού ποδοσφαίρου (ηλικίας κοντά στα 70), ο οποίος ανέλαβε να οργανώσει τις ακαδημίες, όπως είχε κάνει και στη Ναντ. Ο πρώτος υποψήφιος προπονητής είναι ο Ρεϊνάλντ Ντενουΐ, φίλος του Καρεμπέ, πνευματικό παιδί του Σουαντό και προπονητής με μία πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Τελικά ο Ντενουΐ - σε ένα σίριαλ που τράβηξε πολύ - δεν δέχεται να αναλάβει τον Ολυμπιακό και ακολουθούν κι άλλες αρνήσεις από άλλους Γάλλους προπονητές (όπως ο Γκι Λακόμπ - που έμελλε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό με τη Σοσό μέσα στη σεζόν και λίγο αργότερα να παρακαλάει για να έρθει) και ο Ελί Μπο. Στο τέλος Σουαντό και Καρεμπέ προτείνουν τον Αντουάν Κομπουαρέ, ο οποίος μόλις έχει αρχίσει την προπονητική καριέρα του και το βιογραφικό του δείχνει ότι έχει προπονήσει μόνο ομάδα Β' κατηγορίας. Οι φήμες λένε ότι ο Κόκκαλης, βλέποντας τον βιογραφικό του Κομπουαρέ, αναφωνεί: "Άει στο διάολο με τους Γάλλους προπονητές". Την επόμενη μέρα ανακοινώνεται η επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, το Γαλλικό μοντέλο πήγε περίπατο και το ίδιο και οι Σουαντό - Καρεμπέ.

Η (επανα)πρόσληψη Μπάγεβιτς δε χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από μερίδα οπαδών της ομάδας. Στην εκπομπή της "Θύρας 7" στο TV Magic, το πιο επιεικές σχόλιο που ακούστηκε ήταν "ξαναζεσταμένο φαγητό". Οι προσβάσεις του Ντούσαν στον τύπο βέβαια παραμένουν ισχυρές και οι γραμμές άμυνας του προετοιμάζονται. Ο Μπάγεβιτς - έλεγαν - είχε "μαλακώσει" με την πάροδο των χρόνων. Δεν ήταν πια τόσο απόλυτος, δεν ήταν πια τόσο "μη συνεργάσιμος". Οι συνθήκες εργασίας που συνάντησε εργαζόμενος σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τον έκαναν να αναθεωρήσει πολλά και να εκτιμήσει ακόμα περισσότερα. Επειδή όμως "ο λύκος κι αν εγέρασε κι άλλαξε το μαλλί του..." που λέει και η παροιμία, ούτε ο χειρότερος εχθρός του φανταζόταν τι τον περίμενε στη 2η θητεία του στον Ολυμπιακό.

Κατ'αρχάς ο Μπάγεβιτς ζήτησε κεντρικό αμυντικό, γιατί πριν 5 χρόνια που έφυγε άφησε βασικό τον Ανατολάκη και επιστρέφοντας τον βρήκε πάλι εκεί που τον είχε αφήσει. Η εισήγηση του για κάποιον Σέρβο κεντρικό αμυντικό, ονόματι Μπάσα δεν εισακούστηκε και ένα πρωΐ έμαθε πως ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει με τον Γκαμπριέλ Σούρερ, τον Αργεντινό αμυντικό της Ρεάλ Σοσιεδάδ, γνωστός στους φίλους της ομάδας για τη γκολάρα που είχε βάλει στο Ολυμπιακός - Ρεάλ Σοσιεδάδ 2-2 της περασμένης σεζόν. Ζήτησε τον Βασίλη Τσάρτα (αυτόν ξέρει - αυτόν εμπιστεύεται), αλλά ο Κόκκαλης κάνοντας το κόλπο γκρόσο του'φερε το Ριβάλντο. Η έλευση των "δικών του" Οκκά - Μάριτς - Ρέζιτς - Φιλιππάκου - Ντ'Ακόλ χρύσωσαν το χάπι, αλλά πλέον με τους Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Καστίγιο και Σούρερ, είχε φτιαχτεί ένα "λόμπι" ισχυρών προσωπικοτήτων, που η γνωστή εκρηκτικότητα των χαρακτήρων τους - αλλά και του Μπάγεβιτς - απλά άφηναν μόνο ένα ερώτημα στον αέρα : Πότε θα γίνει το μπαμ...

Το timing του "μπαμ" ξεπέρασε τις προσδοκίες και του πιο απαισιόδοξου : Απ'την προετοιμασία ακόμα, ο Μπάγεβιτς τσακώνεται ανοιχτά με τους "Latin", όταν στη διάρκεια ταξιδιού στην Κύπρο για προγραμματισμένους φιλικούς αγώνες αργούν να κατέβουν για φαγητό. Ακολουθεί δεύτερο επεισόδιο στο πούλμαν της ομάδας, με το Μπάγεβιτς να κράζει ανοιχτά τους Καστίγιο και Τζιοβάνι, ως παλαιότερους. Ο Ουρουγουανός μπαίνει στο περιθώριο, κάτι που ενοχλεί τον Κόκκαλη που θεωρούσε "παιδί του" τον Καστίγιο, ενώ και ο Τζιοβάνι δεν είναι στις αρχικές επιλογές του. Τέλος πάντων, αρχίζουν τα επίσημα. Η πορεία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά οι επιτυχίες στο Champions League σε συνδυασμό κρατούν τις ισορροπίες και καθιστούν δημοφιλή στους περισσότερους τον Μπάγεβιτς. Ο Ολυμπιακός ξεκινάει με ισοπαλία στην Ισπανία (0-0 με Λα Κορούνια), κερδίζει τη Λίβερπουλ στο Καραϊσκάκη με 1-0, χάνει 2-1 με διαιτητικό όργιο και ακυρωμένο γκολ στη Γαλλία απ'τη Μονακό, αλλά την κερδίζει στο Καραϊσκάκη με 1-0. Λίγο πριν, οι "Λάτιν" είχαν δώσει μια μοναδική παράσταση στο Καραϊσκάκη, συντρίβοντας τον ΠΑΟΚ με 5-1 και τους Τζιοβάνι - Ριβάλντο - Καστίγιο (ειδικά τους 2ο πρώτους) να οργιάζουν. Κάπου εκεί, οι "Latin" αντεπιτίθενται : 7η αγωνιστική, ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-0. Ο διαπρέψας Τζιοβάνι εξαφανίστηκε απ'την αρχική 11άδα ανεξήγητα και χωρίς προειδοποίηση, ο Καστίγιο επίσης, ενώ ο Ριβάλντο μετά το τέλος του αγώνα βγαίνει και δηλώνει "έτσι όπως παίζουμε, ούτε 5οι δε θα βγούμε", εξοργίζοντας το Μπάγεβιτς. Ο στόχος όμως της πρόκρισης στην επόμενη φάση κατευνάζει προσωρινά τα πνεύματα. Ακολουθούν τέσσερις μεγάλες νίκες : 3-0 επί του ΟΦΗ, 1-0 επί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, 4-0 επί του Ιωνικού και το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη, με την εξέδρα να φωνάζει ρυθμικά "Ντούσαν, Ντούσαν" ξανά, μετά από 6 σχεδόν χρόνια. Η διαδρομή όμως απ'το ζενίθ στο ναδίρ είναι πολύ μικρή και ο Μπάγεβιτς - αλλά και ο λαός της ομάδας - το βίωσε με τον πιο άσχημο τρόπο...

08/12/2004. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στη δύση του 2004, ο Ολυμπιακός θέλει την ισοπαλία στο Άνφιλντ με τη Λίβερπουλ για να περάσει στην επόμενη φάση, ενώ βολεύεται ακόμα και με ήττα με διαφορά όχι μεγαλύτερη του ενός γκολ. Ο Ριβάλντο ντύνεται Άγιος Βασίλης, σκοράρει αφήνοντας "ξερούς" τους Άγγλους και ο Ολυμπιακός πάει στα αποδυτήρια προηγούμενος με 1-0. Το δεύτερο ημίχρονο είναι αναβίωση του πιο σκοτεινού εφιάλτη του πιο απαισιόδοξου Ολυμπιακού. Το Άνφιλντ γίνεται κατηφόρα προς την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη και η Λίβερπουλ θα σκοράρει με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός με νύχια και με δόντια κρατάει. Η είσοδος του Ιβαν Ρέζιτς σε ρόλο δεξιού μπακ-χαφ αποδεικνύεται εφάμιλλη της αντικατάστασης Καραπιάλη με Αμπονσά στο ΟΑΚΑ και με Οφορίκουε στο Μόλντε προ ετών και το καράβι αρχίζει να "παίρνει νερά". Η εικόνα του έξαλλου Γκαμπριέλ Σούρερ να χειρονομεί προς τον πάγκο για να μπεί άλλος ένας αμυντικός για να κρατήσει ο Ολυμπιακός το πολυπόθητο αποτέλεσμα δεν εισακούονται. Ο Μπάγεβιτς παρακολουθεί με απλανές βλέμμα τα διαδραματιζόμενα, ενώ ο Ράφα Μπενίτεθ ρίχνει στη μάχη όποιον έχει και όποιον... δεν έχει. Στο 80ό λεπτό ένας νεαρός που σήμερα αγνοείται απ'τον ποδοσφαιρικό χάρτη, ονόματι Μέλορ, με κοντινή κεφαλιά κάνει το 2-1. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Ολυμπιακός είναι στην επόμενη φάση, καθώς το εκτός έδρας γκολ είναι πολύτιμο.Κι όμως, ο Ολυμπιακός δε θα τα καταφέρει. Στο 86ο λεπτό, σε μια απ'τις κλασικές στιγμές αδράνειας στην άμυνα, η μπάλα φτάνει στο Στίβεν Τζέραρντ που ερχόταν με φόρα έξω απ'την περιοχή. Το "τούβλο" του πάνω στην κίνηση θα καρφωθεί στην αριστερή γωνία του Νικοπολίδη, ο Ολυμπιακός θα χάσει με 3-1 και σε συνδυασμό με το πρωτοφανές "στήσιμο κώλου" της Λα Κορούνια στη Μονακό (ΜΕΣΑ στην Ισπανία, 0-5!) θα μείνει εκτός επόμενης φάσης στην ισοβαθμία, ενώ είχε συγκεντρώσει 10 βαθμούς!

Οι αντιφρονούντες που δεν επιθυμούσαν την επιστροφή Μπάγεβιτς είχαν - με το δίκιο τους - ένα πολύ γερό πάτημα για να διατρανώσουν τα πιστεύω τους. Η δυσαρέσκεια έγινε οργή, όταν ο Μπάγεβιτς υπερασπίζεται τη γραμμή της διοίκησης σχετικά με τις επικείμενες μεταγραφές λέγοντας το ιστορικό "είμαστε πλήρεις". Η ζωή συνεχίζεται όμως και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ο Ολυμπιακός περνάει στο κύπελλο Βέροια, Καλλιθέα και Ηρακλή και "γκελάρει" απροσδόκηταμε Αιγάλεω (2-2), Καλλιθέα (1-1) και Ξάνθη (0-0), ενώ κερδίζει στο πρωτάθλημα Απόλλωνα Καλαμαριάς (2-0), Κέρκυρα (3-0), Άρη (2-1) και Πανιώνιο (2-0), αποτελέσματα που του δίνουν έναν αέρα +6 βαθμών από το δεύτερο. Η προσδοκία της κατάκτησης του πρωταθλήματος μειώνει τα παράπονα, αλλά η γκρίνια παραμένει. Η συνέχεια στο κύπελλο UEFA και η εντός έδρας νίκη επί της Σοσό (1-0) αποτελεί σύντομη ανακωχή των εχθροπραξιών, αλλά η ήττα με 1-2 στο Παγκρήτιο απ'το νεοφώτιστο Εργοτέλη ωθεί τα πράγματα στα άκρα. Ο Ριβάλντο κλείνεται στη σουΐτα του Κόκκαλη για συζητήσεις, ο Τζιοβάνι πάει να φτιάξει τα δόντια του παραμονές της ρεβάνς με τη Σοσό, ο Καστίγιο γκρινιάζει, ο Σούρερ έχει μπεί στο περιθώριο, ο Αλέφαντος ωρύεται στα κανάλια και στα ραδιόφωνα "να μπούν όλοι οι παικταράδες μέσα", η υπερασπιστική γραμμή του Ντούσαν ρίχνει "αντιαεροπορικά", γράφοντας "Αλέφαντος εν όψει" και ο Κόκκαλης κάνει τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή της Θύρας 7 για να διαψεύσει τα περι Αλέφαντου, συμβουλεύοντας παράλληλα τους παρουσιαστές να ντυθούν καλά για να μη κρυώσουν στη Γαλλία, επειδή έχει κρύο! Μέσα σ'όλη αυτή τη μουρμούρα, το 1-0 με το γκολ του Ιεροκλή Στολτίδη που σήμανε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ομάδας στην Ευρώπη, μετά το 2-1 επί της Γιουβέντους το 1999 - που σήμανε και πρόκριση στη φάση των "16" του κυπέλλου UEFA - πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Η κόντρα φτάνει σιγά-σιγά στα άκρα και αυτό έχει φανερά αντίκτυπο και στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός κερδίζει τη Χαλκηδόνα με 3-0, αλλά χάνει απ'την Καστοριά με 2-1 στο κύπελλο. Ακολουθεί νέα γκέλα (1-1) με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ενώ η Νιουκάστλ στο Καραϊσκάκη - συνεπικουρούμενη ενός αστείου Ισπανού διαιτητή - κερδίζει 3-1 και κάνει το θέμα πρόκριση στην επόμενη φάση του UEFA όνειρο. Η νέα γκέλα εντός έδρας με την ΑΕΚ (1-1) στο κεκλεισμένων των θυρών Καραϊσκάκη (παρά το γεγονός οτι ο Ολυμπιακός έχασε απίστευτες ευκαιρίες για πολλά γκολ), η συντριβή στην Αγγλία (4-0) απ'τη Νιουκάστλ και η νέα γκέλα (1-1) με τον ΟΦΗ, αρχίζουν να εξαγριώνουν και τους πλέον αισιόδοξους. Ο Ολυμπιακός παραπατάει. Καθαρίζει Καστοριά (5-1) για το κύπελλο και κερδίζει (3-1) τον Ιωνικό, αλλά στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό χάνει με 1-0 στη Λεωφόρο και απ'το +6 βρίσκεται στο –3 από τον Παναθηναϊκό και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς με το ένα πόδι εκτός Ρέντη. Ο πρόεδρος ζητάει "ενότητα για να πετύχουμε το στόχο", για τον κόσμο ο... στόχος είναι ο Μπάγεβιτς, καθώς ο Τζιοβάνι ανακοίνωσε την αποχώρηση του απ'την ομάδα το καλοκαίρι. Ο Μπάγεβιτς δεν έριξε απλά νερό στο κρασί του, αλλά... άδειασε τελείως το κρασί. Μέσα και ο Σούρερ, και ο Τζιοβάνι, και ο Καστίγιο, και ο Ριβάλντο. 5 αγώνες έμεναν για το πρωτάθλημα, συν το κύπελλο. Ο Ολυμπιακός "πετάει" έξω απ'το κύπελλο την ΑΕΚ (1-0, 0-1 / 2-1 στην παράταση), κερδίζει Απόλλωνα Καλαμαριάς (2-0), Αιγάλεω (3-1), Κέρκυρα (3-1), Πανιώνιο (3-0) την ίδια ώρα που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αυτοκτονούν και επιστρέφουν το μπαλάκι στα χέρια του Ολυμπιακού : Απ'τη μειονεκτική θέση και την κατακραυγή, σε 2 παιχνίδια, με Άρη και Ηρακλή, ο Ολυμπιακός παίζει την ύπαρξη του. Τα χάνει, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Τα κερδίζει, κάνει νταμπλ. Στα άκρα. Καθαρά Ολυμπιακές καταστάσεις...

Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Άρη με 3-0 και παίρνει το κύπελλο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα με "νίκη στη Θεσσαλονίκη" κερδίζει 1-0 τον Ηρακλή και κάνει νταμπλ. Ένα νταμπλ που στην αρχή φάνταζε τόσο εύκολο (λόγω της βαθμολογικής διαφοράς), αλλά κατακτήθηκε με τόσο άγχος... Η στιγμή του exit poll φτάνει : Φιέστα στο Στάδιο Καραϊσκάκη και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποθεώνεται απ'τους μισούς, αλλά αποδοκιμάζεται απ'τους άλλους μισούς. Η παραμονή του ή όχι στον πάγκο της ομάδας γίνεται κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Ο Κόκκαλης δεν δείχνει πρόθεση να τον διώξει (ποτέ δε το'χει κάνει άλλωστε με τεχνικό που του'φερε τίτλο), αλλά ούτε και να τον κρατήσει. Υπήρχε όμως η αίσθηση οτι η πίεση της "7" θα ανάγκαζε τον Κόκκαλη να διώξει το Μπάγεβιτς. Η αναμονή δεν κράτησε πολύ : Το μεσημέρι της Τετάρτης, 1 Ιουνίου 2005, ο Μπάγεβιτς ανακοίνωσε την παραίτηση του απ'την τενχική ηγεσία του συλλόγου, γνωρίζοντας πως η "ερυθρόλευκη" πόρτα πίσω του έκλεισε για πάντα.

Επίλογος
Ο Μπάγεβιτς, το καλοκαίρι του 1996 που ανέλαβε τον Ολυμπιακό, αντιπροσώπευε την ελπίδα των απανταχού γαύρων για το σπάσιμο της αναθεματισμένης κατάρας των "Πέτρινων Χρόνων". Λατρεύτηκε σα Θεός επι Γης όταν οδήγησε την ομάδα σε τρεις συνεχόμενους τίτλους και στα προημιτελικά του Champions League. Εκδιώχθηκε ως "ακατάλληλος να υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό όραμα της ομάδας", για να αρχίσουν σύντομα να τον αναπολούν πολλοί. Στο δεύτερο πέρασμα του, έζησε μέσα σε 10 ημέρες την αποθέωση (μετά το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη) και την κατακραυγή (μετά το 3-1 του Άνφιλντ). Ένα είναι το σίγουρο : Μια σχέση που πέρασε μέσα σε εννέα χρόνια από σαράντα κύματα έφτασε στο τέλος της. Οι δρόμοι του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Ολυμπιακό μετά και το δεύτερο "διαζύγιο" χώρισαν οριστικά και αμετάκλητα. Είτε το βλέπει κάποιος ως θετικό είτε ως αρνητικό, ο Μπάγεβιτς έχει γραφτεί για πάντα στην μεγάλη ιστορία του Ολυμπιακού.

Οι τίτλοι του αναλυτικά

Πρωταθλήματα : 1989, 1992, 1993, 1994 (ΑΕΚ), 1997, 1998, 1999, 2005 (Ολυμπιακός)
Κύπελλα : 1986 (Βελέζ), 1996 (ΑΕΚ), 1999, 2005 (Ολυμπιακός), 2001 (ΠΑΟΚ)
Super Cup : 1989 (ΑΕΚ)
League Cup : 1990 (ΑΕΚ)


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Ντούσκο... Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Magka ta arthra sou mas thimizoun palies wraies OLYMPIAKES epoxes.As ta diavazoun osoi den ezhsan ta proswpa k tis katastaseis stis opoies anaferesai,gia na na exoun mia apopsh gia afta.Giati tote mesouranouse o EFHVOS,k oxi opws twra pou h timhmenh ERYTHROLEFKH einai xorhgos ths puma k ths vodafone..Mia parathrhsh mono:me thn porto sto OAKA o drulovic eixe ektelesei to penalty pou epiase o eleftheropoulos.O Zahovic to xe kerdisei apo ton koulh..

Ανώνυμος είπε...

μια παρατηρηση μονο:ο ιβιτς εφυγε το καλοκαιρι 99 οταν και εληξε το συμβολαιο του.τη σεζον 98-99 επαιξε κανονικα,αν και δεν ηταν πρωτη επιλογη.

Ανώνυμος είπε...

Apla terastios. Pire 4 prwtathlimata kai 2 kipella kai ekane dio terasties poreies stin Eyropi. Megali vlakeia tou proedrou pou ton ediokse. Einai me diafora o kaliteros proponitis stin sixroni istoria tou Olympiakou kai ton ektimw afantasta gia to ergo tou.

geo είπε...

Φιλε μη μας θυμιζεις την μπαλα που παιξαμε το 88-89

Ανώνυμος είπε...

To ar8ro sou egkyklopaideiako sto periexomeno tou. Idaitera to ksylokopima sto Myrianaki den to iksera mia kai menw eksw ki ekeines tis epoxes den eixame kalo internet.

Omws... to symperasma oti i epoxi tou "ekleise" kai i mi anagwnrisi tou ws tou kalyterou coach pou exei perasei ap' ton Olympiako, einai lan8asmeni. Ekane ta la8i tou, de lew, alla OLOI oi proponites kanoun la8i ki exoun tis idiotropies tous.

O Kokkalis den 8a to paradex8ei pote alla sigoura oneireuetai ti 8a eixe kanei afti i omada se Ellada-Eurwpi an den eixei diwksei to Dusan (kai tis 2 fores)

Ανώνυμος είπε...

An kai pana8hnaikos...upokleiomai sto talento tou san proponhths!
Pragmatika aporw pws pote tou de dokimase na kanei kariera sto ekswteriko kai protimhse thn elladitsa mas?.