1 Οκτ 2007

"Πέστε κάτω, οε οε οε..."

Αγωνιστική περίοδος 2000-2001. Η κληρωτίδα βγάζει ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ για την φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο πρώτος αγώνας ορίζεται να γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια και η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Νωρίτερα μέσα στη σεζόν (4/11/2000), ο Ολυμπιακός διέλυσε την ΑΕΚ με 4-1 στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος και οι παίκτες και οπαδοί της ΑΕΚ έβλεπαν στη "διπλή" αναμέτρηση του κυπέλλου την ευκαιρία να "πάρουν το αίμα τους πίσω".



Φτάνει η στιγμή της πρώτης αναμέτρησης. 10/01/2001. Γεμάτη η Νέα Φιλαδέλφεια η οποία "έβραζε" - όπως γινόταν πάντοτε δηλαδή απ'τη σεζόν που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποφάσισε να φύγει απ'την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό. Μίσος, βρισιές, αντικείμενα προς τους παίκτες και τον πάγκο του Ολυμπιακού απ'τη στιγμή της εισόδου στον αγωνιστικό χώρο.

Το παιχνίδι ξεκινάει. Διαιτητής ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Ποντίκης. Η ΑΕΚ έχει μια φλύαρη υπεροχή, πιέζει τον Ολυμπιακό στην αρχή του αγώνα αλλά ο Ολυμπιακός μετά το πρώτο 15λεπτο - 20άλεπτο ισορροπεί τον αγώνα. Μεγάλη φάση δε γίνεται, αλλά το παιχνίδι αρχίζει να χαλάει απ'το 25άλεπτο και μετά. Οι Βάϊος Καραγιάννης - Άκης Ζήκος και ο Βραζιλιάνος Φερούζεμ αρχίζουν να κάνουν πολλά αντικανονικά μαρκαρίσματα και όσο βλέπουν οτι ο διαιτητής Ποντίκης δε θέλει να εξαγριώσει την εξέδρα συνεχίζουν στο ίδιο "μοτίβο", εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριο τους με συνεχείς διαμαρτυρίες και γκριμάτσες αποδοκιμασίας. Απο ένα σημείο και μετά ποδόσφαιρο δεν παίζεται, σε κάθε κλωτσιά το γήπεδο σηκώνεται στον αέρα και οι παίκτες του Ολυμπιακού αρχίζουν να ανταποδίδουν στα... ίσια. Το ημίχρονο τελειώνει και μέχρι εκείνη τη στιγμή με κίτρινη κάρτα έχουν τιμωρηθεί οι Πουρσανίδης, Ανατολάκης, Ζε Ελίας από πλευράς Ολυμπιακού και μόνο ο Άκης Ζήκος από πλευράς ΑΕΚ! Το ημίχρονο τελειώνει με το σκορ στο 0-0.

Ξεκινάει το 2ο ημίχρονο και ξεκινάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ΑΕΚ και το χειρότερο για τον Ολυμπιακό : Γκολ απ'τα αποδυτήρια. 46ο λεπτό και η ΑΕΚ σε μια επίθεση της θα σκοράρει με τον Ντέμη Νικολαΐδη, σε μια φάση που οι παίκτες του Ολυμπιακού "έπεσαν πάνω" στο διαιτητή Ποντίκη και στον επόπτη του, καθώς ο Λάκης (που επηρέαζε τη φάση) ήταν σε προφανή θέση οφσάϊντ. Ο Ποντίκης είπε "παίζετε" και το 1-0 για την ΑΕΚ είναι γεγονός...

49ο λεπτό. Ο Νικολαΐδης σε μια προσπάθεια του προσπαθεί να εκβιάσει το πέναλτι πέφτοντας δίπλα στον Ανατολάκη, αλλά ο διαιτητής σωστά δε δίνει τίποτα. Ο Ανατολάκης διαμαρτύρεται για κίτρινη (θέατρο) στο Νικολαΐδη και ο... Νικολαΐδης με το Ζήκο διαμαρτύρονται για κίτρινη στον Ανατολάκη για... διαμαρτυρία!

Το ρολόι σημαδεύει το 51ο λεπτό. Ο Άκης Ζήκος κάνει (άλλο ένα) σκληρό φάουλ, προσπαθώντας να κάνει προβολή στη μπάλα, αλλά με το πέλμα προτεταμένο "βρίσκει" και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Ο διαιτητής σφυρίζει φάουλ χωρίς να παρατηρήσει το Ζήκο. Ο Ζήκος, μπολιασμένος με το σύνδρομο του κατατρεγμένου να ρέει στις φλέβες του, αρχίζει να χτυπιέται, χτυπώντας επιδεικτικά τα χέρια στο χορτάρι. Ο Ποντίκης τον καλεί κοντά του και του δείχνει τη 2η κίτρινη κάρτα, πράγμα που σημαίνει την αποβολή του. Ο Νικολαΐδης πρώτος πρώτος τρέχει και διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος στον Ποντίκη. Φαίνεται να του λέει κάτι και ο διαιτητής βγάζει απ'ευθείας την κόκκινη κάρτα απ'το τσεπάκι του. Ο Νικολαΐδης αρχίζει να ωρύεται, οι υπόλοιποι παίκτες της ΑΕΚ πέφτουν στο διαιτητή για να αποκαταστήσουν την... αδικία και το γήπεδο γίνεται... ζούγκλα. Με προφανές αίτιο, το "σύνδρομο του Κόκκαλη", την εκ των προτέρων βεβαιότητα τους δηλαδή ότι θ' αδικηθούν, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ακλόνητο άλλοθι για οποιοδήποτε "στραβό" αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι διακόπηκε για αρκετά λεπτά λόγω ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθειας "εισβολής" των ΑΕΚτζήδων στο γήπεδο. Όταν ξανάρχισε, η ΑΕΚ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο : Ξύλο για να "ξεπλυθεί η αδικία". Στον κυκεώνα της κλωτσοπατινάδας που ακολούθησε, χρεώθηκαν με κίτρινες κάρτες οι Βάϊος Καραγιάννης, Μιλέν Πέτκοφ σε φάσεις που κυριολεκτικά δοκίμασαν τις αντοχές του Ποντίκη. Ο Ολυμπιακός όμως, με αριθμητικό πλεονέκτημα, είχε κάνει το γήπεδο... κατηφόρα και στο 67ο λεπτό ο Ανδρέας Νινιάδης ισοφάρισε τον αγώνα σε 1-1. Λύσσα ανελέητη στις εξέδρες, νέα βροχή αντικειμένων, προειδοποιήσεις απ'τον Ποντίκη οτι θα διακόψει τον αγώνα. Τη λύση δίνει ο - τότε - διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης. "Σαλτάρει" στο γήπεδο, πάει στον πάγκο της ΑΕΚ και ψιθυρίζει κάτι στον συγχωρεμένο Γιάννη Παθιακάκη. Μόλις το είπε, "κάτι" είπε και ο Παθιακάκης στον Βάιο Καραγιάννη, κοντά στη γραμμή του άουτ. Ο Παθιακάκης κάνει δυό αλλαγές μαζεμένες στο 71' : Κωνσταντινίδης αντί Ρουΐς, Δέλλας αντί Τσάρτα και κλείνει ο κύκλος των αλλαγών για την ΑΕΚ. Πριν περάσει καλά καλά ένα λεπτό, στο 72ο λεπτό, όλοι - από το γήπεδο και από την τηλεόραση - έγιναν μάρτυρες των πιο γρήγορων "τραυματισμών" που συνέβησαν ποτέ σε παιχνίδι του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι Κωστένογλου, Καραγιάννης, Δέλλας, Κωνσταντινίδης πέφτουν κάτω και κάνουν τους τραυματίες! Με τον κύκλο των αλλαγών να έχει κλείσει και με τους προαναφερθέντες να μη μπορούν να συνεχίσουν (ειδικά οι Δέλλας - Κωνσταντινίδης που'χαν μπεί ένα λεπτό νωρίτερα, πρέπει να είχαν πάθει μεγάλη ζημιά...).

Περίπου πενήντα οπαδοί της ΑΕΚ μπαίνουν στο γήπεδο απ'το πορτάκι της "σκεπαστής" και οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων σχετικά με την τύχη του αγώνα. Τελικά ο Ποντίκης διέκοψε οριστικά τον αγώνα στο 73' με το σκορ στο 1-1, επειδή η ΑΕΚ δε μπορούσε να παραταχθεί με περισσότερους από 6 παίκτες στο γήπεδο.

Βγήκε μετά τον αγώνα στη συνέντευξη τύπου ο Νικολαΐδης με ύφος : "Τι του είπα; Ενα 'βγάλε με έξω, άμα θες' του είπα κι αυτός με έβγαλε". Τα δε επιχειρήματα των λοιπών ΑΕΚτζήδων - διοικητικών και μη - ήταν :

- Το γκολ ήταν οριακό οφσάιντ και... ξέφυγε στον διαιτητή.
- Δεν μας έδωσε τουλάχιστον ένα πέναλτι, για να μην πούμε δύο.
- Η αποβολή του Ζήκου ήταν λάθος, έγκλημα η αποβολή του Νικολαϊδη, ο διαιτητής έδειξε μόλις του δόθηκε η ευκαιρία ποιον ήθελε να ευνοήσει. - Αμάν πια, βαρεθήκαμε τον Ολυμπιακό να μας έχει από κάτω όχι γιατί είναι καλύτερη ομάδα, αλλά επειδή ευνοείται από τη διαιτησία.

Οι πιο... ψύχραιμοι, έλεγαν ότι "επειδή ο κόσμος ήταν... εξαγριωμένος απ'την αρχή του αγώνα, ο διαιτητής αντί να θέσει ως προτεραιότητα το πώς θα τελειώσει τον αγώνα, έβαλε σε προτεραιότητα το πώς θα εφαρμόσει το γράμμα του κανονισμού". Με λίγα λόγια, αν πηγαίναμε μέχρι το τέλος με το γκολ-οφσάϊντ της ΑΕΚ και το λήγαμε το ματσάκι με 1-0, ο διαιτητής θα μας είχε αδικήσει, αλλά η περήφανη ΑΕΚάρα κατάφερε να κερδίσει και το διαιτητή. Και φυσικά αντί να "πιάσουν απ'το αυτί" τον Νικολαΐδη που ως ποδοσφαιριστής υπήρξε απ'τους πιο εριστικούς και συνεχώς διαμαρτυρόμενους στους διαιτητές, να του πουν να χαλαρώσει και να σταματήσει τα καραγκιοζιλίκια του σε κάθε αγώνα, στο τέλος τον ανακηρύσσουν σε... οσιομάρτυρα. Με το χέρι στην καρδιά, ας πιάσει κάποιος όλα τα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού απ'τη σεζόν 1996-1997 μέχρι και το 2002-2003 που έγιναν τσίρκο και ας υποδείξει έστω ΕΝΑ που ο Νικολαΐδης δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους "καουμποϊσμούς".

Δωράκι : Ακολουθεί το βιντεάκι με τα στιγμιότυπα του αγώνα (μαζί με το... ξάπλωμα του τέλους). Μπορείτε να θαυμάσετε το "πέναλτι" που ζήτησε ο νυν πρόεδρος Ντέμης Νικολαΐδης, όταν βούτηξε σα νέος... Σαραβάκος μέσα στην περιοχή. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το... "οριακό" offside γκολ της ΑΕΚ (όπου "οριακό" καλείται οποιοδήποτε μαρκάρισμα εντός τριών στρεμμάτων, προφανώς). Μπορείτε να θαυμάσετε τις κόσμιες διαμαρτυρίες του "έλα μωρέ, τι του είπα και μ'έβγαλε;" Ντέμη. Μπορείτε τέλος να θαυμάσετε την αγωνία και τον πόνο στο πρόσωπο του Τραγανού Δέλλα, που πιάνει τα πλευρά του κάνοντας γκριμάτσες... πόνου, μασώντας ταυτόχρονα την τσίχλα του. Όλα αυτά, υπό την αντικειμενικότατη περιγραφή του Γιάννη Καραλή.


Την επομένη του αγώνα, ο Στάθης ισχυρίστηκε πως πήγε στον πάγκο της ΑΕΚ και είπε στον συγχωρεμένο Γιάννη Παθιακάκη να φωνάξει τους αναπληρωματικούς που έκαναν ζέσταμα μπροστά στη σκεπαστή, να φύγουν από εκεί γιατί κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα (απ'τους οπαδούς της... ΑΕΚ;). Στις 12/01/2001, ο Στέλιος Μανωλάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 107,4 "τα έχωσε" στο Στάθη αλλά "κάρφωσε" και το... Μελισσανίδη! "Αν τα έχει πει αυτά ο Στάθης (εννοεί αν έχει δώσει εντολή να κάνουν τους "τραυματίες") είναι εγκληματίας, πρέπει από σήμερα να φύγει από την ΑΕΚ, να εξαφανιστεί, διότι είναι επικίνδυνος και είναι λυπηρό για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να τους λένε παράγοντες τι να κάνουν. Γιατί αν εμένα μου έλεγε κάτι τέτοιο ο Στάθης, θα τον πλάκωνα στις κλοτσιές. Θα τον πετούσα έξω, όπως έχω κάνει στο παρελθόν, όταν έσβησε τα φώτα ο Μελισσανίδης, που πήγα να φύγω από το γήπεδο!"

Η εκ των υστέρων, η εξήγηση Στάθη ήταν ότι "προκειμένου να διακοπτόταν το ματς λόγω επεισοδίων - πράγμα που θα επέσυρε το χείρον, -3 βαθμούς και πέντε αγωνιστικές - καλύτερα να διακοπτόταν λόγω... έξι παικτών, οπότε θ' αποφευγόταν το -3 και οι αγωνιστικές θα ήταν, ενδεχομένως, τρεις). Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με μηδενισμό στον αγώνα κυπέλλου (0-2 υπέρ του Ολυμπιακού) και με τιμωρία της έδρας της.

Η σύνθεση της ΑΕΚ που έγραψε... ιστορία εκείνη τη νύχτα : Ατματσίδης, Καραγιάννης, Φερούζεμ, Καψής, Κωστένογλου, Ζήκος, Πέτκοφ, Κασάπης (38' Ρούις - 71' Κωνσταντινίδης), Λάκης, Τσάρτας (70' Δέλλας), Νικολαΐδης.
Υ.Γ. : "Το μη χείρον, βέλτιστον" λέει το ρητό. Όμως, το... χείρον δεν είχε έρθει ακόμα. Στις 24/1/2001, στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός έριξε μια ξεγυρισμένη... εξάρα στην ΑΕΚ (6-1) και την εξαφάνισε απ'τον ποδοσφαιρικό χάρτη της σεζόν. Η "τριάδα" έκλεισε ιδανικά στο Ηράκλειο (λόγω της τιμωρίας της ΑΕΚ), όπου ο Ολυμπιακός έκανε την τρίτη του νίκη της σεζόν επί της ΑΕΚ, κερδίζοντας με 1-2. Έτσι, τη σεζόν 2000-2001 ο Ολυμπιακός σε 4 ματς είχε απολογισμό 3 νίκες και μία ισοπαλία, με τέρματα 13 υπέρ - 4 κατά. Μέσο όρο, τρία τεμάχια ανα ματς δηλαδή. Σε αυτόν τον αγώνα γεννήθηκαν αρκετά συνθήματα (με... πηγή έμπνευσης κυρίως τον δύσμοιρο Ηλία Ατματσίδη) με κορωνίδα αυτών το... "Πέστε κάτω, οε οε οε".




8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκο κακώς έκανες ναι ανάρτησες το βίντεο - όλη η αναλυτική περιγραφή σου ανατρέπεται από αυτά που βλέπει κανείς (παρεμπιπτόντως: παραείναι πετσοκομμένο)

Anasto είπε...

Επειδή εδώ στο γραφείο έχουν πέσει στοιχήματα κι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ του 3 και του 4, για πες μας τη γνώμη σου - αφού είσαι εξπέρ της διαιτησίας: πόσα μέτρα οφσάιντ είναι στο γκολ της ΑΕΚ? Τρία ή τέσσερα?

Unknown είπε...

Έχεις δίκιο, όλα ανατρέπονται. Πεναλτάρα το μακροβούτι του Νικολαΐδη, κανονικό το γκολ της ΑΕΚ, για κίτρινη το μαρκάρισμα του Καραγιάννη, οφσάϊντ το γκολ του Νινιάδη και οι παίκτες της ΑΕΚ δεν έκαναν τους τραυματίες : Έριξε χειροβομβίδα ο Ανατολάκης και τους ξέρανε με τη μία.

Ανώνυμος είπε...

file pesetero eimai aderfos olympiakos.ola sosta ta les alla nomizo i deuteri kitrini einai ligo austiri.dn exo filovazelika aisthimata alla tn proti giati dn tn evales?

Ανώνυμος είπε...

Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από ένα πετσοκομμένο βίντεο. Το πως και γιατί δέχτηκε κόκκινη ο Ζήκος γιατί δεν μας το δείχνεις ρε καραγκιόζη; Τα αλλεπάλληλα "offside";
Ο ίδιος ο ποντίκης παραδέχτηκε ότι ήταν δούλος της παράγκας και ότι είχε εντολή να σπρώξει τον κρατικοδίαιτο σε εκείνο το παιχνίδι. Άντε ξεφτίλες που πουλάτε και τρελα.

Unknown είπε...

Το τι περίμενες μου είναι παντελώς αδιάφορο. Προφανώς διασκέδαζες με τέτοιου είδους σχόλια όταν έκανε βουτιές ο Μανωλάς ή όταν έσβηνες τα φώτα και πέταγες καπνογόνα για να διακόψεις τον αγώνα, περήφανε οπαδέ της κλάψας.

Μέσα σε μια χρονιά που πρόλαβαν να σε γλεντήσουν Λεμονής και Ματζουράκης (μια ντουζίνα γκολ έφαγες κακομοίρη) μιλάς για παράγκες και ιστορίες.

Μείνετε εκεί στο σύννεφο που ζείτε, εκεί που για όλα φταίει ο κακός Κόκκαλης που σας εμποδίζει να πάρετε πρωτάθλημα. Όσο το μυαλό σας - όσο και των βάζελων - είναι πεπεισμένο πως αυτό φταίει, τόσο θα αυξάνουμε το σερί των συνεχόμενων τίτλων.

Χαιρετίσματα στον πρίγκηπα του ποδονίφτη που σας αναμόρφωσε. Στην επόμενη "συγνώμη" να του δώσετε και σοκολατάκια.

Ανώνυμος είπε...

"Φίλε" (δεν ήθελα να αρχίζω να βρίζω, πχ απόγονε και τέτοια και αυτό το φίλε με εισαγωγικά μου φάνηκε το καλύτερο) Παναθηναϊκός είμαι και θα ήθελα να δεις αυτό:

http://www.gazzetta.gr/content/view/14019/3/

ΟΜΩΣ μετά από αυτά που είδα κυρίως (γιατί όλοι μπορούν να γράψουν, το θέμα είναι τα οπτικοακουστικά) δεν ξέρω τι να πιστέψω.

Ανώνυμος είπε...

1. Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΙΑ.
2. ΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΟΦΣΑΙΝΤ.
3. ΟΙ 2 ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ...ΑΔΙΚΙΑ