1 Οκτ 2007

Το "πανάξιο" πρωτάθλημα του ΠΑΟ της σεζόν 2003-2004

24/08/2003, 1η αγωνιστική : Η λύτρωση για τον Παναθηναϊκό και το 1-0 κόντρα στην Ξάνθη ήρθε στο 84'. Την ώρα ακριβώς που είχαν εξαντληθεί οι λύσεις από τον πάγκο, η εξέδρα άρχισε να ανάβει φωνάζοντας "κότες και φταίχτες διοίκηση και παίκτες" και η ισοπαλία πλανιόταν σαν εφιάλτης πάνω από το γήπεδο της Λεωφόρου.

Ο Ολυμπιακός πάλι αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ στην άδεια (λόγω τιμωρίας) Τούμπα και προηγείται απ'το 18' με 0-1 με γκολ του Γεωργιάδη. Ο διαιτητής στο 65' είδε πέναλτι σε πέσιμο του Σαλπιγγίδη στην περιοχή, αλλά ο Κατεργιαννάκης απέκρουσε. Ο Ολυμπιακός σφράγισε τη νίκη με γκολ του Παντελή Καφέ.

01/09/2003, 2η αγωνιστική : "Φύλλο και φτερό" έκανε στο "Γεντί Κουλέ" τον... ΟΦΗ ο Παναθηναϊκός, ο οποίος παίζοντας φουλ, επίθεση, όπως επιθυμεί ο προπονητής του Ιτζάκ Σουμ (με τον ΟΦΗ έπαιζε άλλωστε), νίκησε με 3-1 και ξεκίνησε το πρωτάθλημα με δύο "τρίποντα".

Το ίδιο έκανε κι ο Ολυμπιακός που διέλυσε στη Ριζούπολη τον Ακράτητο με 7-0.

14/09/2003, 3η αγωνιστική : Χωρίς τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν, ο Παναθηναϊκός είναι ο... Παναθηναϊκός του Σέρχιο Μαρκαριάν! Τέτοιο (αγωνιστικό) χάλι. Ποδόσφαιρο "τσούκου τσούκου", παιχνίδι που στηρίζεται στις ατομικές εξάρσεις και όχι στην ομαδικότητα και, το κυριότερο, χωρίς φαντασία στην επίθεση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε όλο το δεύτερο 45λεπτο έγινε μόλις ένα σουτ, αυτό του Ζουτάουτας που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα...

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός παίζει στον Κορυδαλλό με την Προοδευτική με διαιτητή τον "Μουντιαλικό" Κύρο Βασσάρα. Ο Βασσάρας κάνει τα γνωστά εκνευριστικά του με συνεχείς διακοπές και θεατρινισμούς, αλλά δεν κάνει κάποιο σοβαρό λάθος. Ώσπου, με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ο Βασσάρας δηλώνει... τραυματίας και τη θέση του παίρνει ο 4ος διαιτητής, ο Κορίνθιος Γιώργος Δούρος (καλώς τα παιδιάάάά). Ο Δούρος λοιπόν, μέσα σε ένα μισάωρο που διαιτήτευσε, αρνήθηκε τρία (3) πέναλτι στον Ολυμπιακό! Πρώτα σε χέρι του Σιδηρόπουλου στο 71', μετά σε σπρώξιμο του Πουλόπουλου στον Τάτση στο 72' και τέλος σε κράτημα του Νταγκουνάκη στον Γεωργιάδη στο 88', όπως και σε μαρκάρισμα πάνω στον Μαυρογενίδη (στην ίδια φάση!). Ο Δούρος δεν έδωσε τίποτα και στην αντεπίθεση η Προοδευτική με τον Ζαΐμι πέτυχε το 1-0 και κέρδισε το ματς.

21/09/2003, 4η αγωνιστική : ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-2 με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 0-2 και τον διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη (που είχε φάει το ξύλο στον αγώνα της Λεωφόρου το 2001-2002) μη δίνει δύο πέναλτι στην ΑΕΚ σε μαρκαρίσματα επί των Γεωργάτου και Κωστένογλου και να της δίνει τελικά ένα, το οποίο όμως έχασε ο Τσάρτας. Η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 2-2 χάρη σε 2 γκολ του Γρηγόρη Γεωργάτου.

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη απέναντι στον Πανηλειακό με 1-0 με γκολ του Στολτίδη, ενώ στο 49' ο διαιτητής Μαζαράκης δεν έδωσε πέναλτι στον Τζόρτζεβιτς σε σπρώξιμο του Βύντρα.

27/09/2003, 5η αγωνιστική : Ο Παναθηναϊκός παίρνει τη νίκη με δύο γκολ στο τελευταίο 7άλεπτο, ενώ ο Παπαδόπουλος αστόχησε σε πέναλτι δώρο που είδε ο διαιτητής της αναμέτρησης σε μαρκάρισμα του Φερεκίδη επί του Κωνσταντινίδη.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε εξίσου δύσκολα στην Ξάνθη με 1-3, με τα 2 γκολ του να έρχονται στο 90' και το 93'.

05/10/2003, 6η αγωνιστική : Ηρακλής - Παναθηναϊκός στη Θεσσαλονίκη. Ο διαιτητής Βασίλης Τεροβίτσας διέταξε να συνεχιστεί το παιχνίδι όταν ο Μαχλάς σούταρε αλλά η μπάλα βρήκε το χέρι του Σεϊταρίδη, κλείνοντας τα μάτια στο πέναλτι. Στο 75', ο Επαλέ, που μόλις είχε μπει ως αλλαγή, έβγαλε σέντρα από δεξιά, η μπάλα κύλησε στα πόδια του Παπαδόπουλου που έκανε το τελικό 0-1.

Γλέντι στη Ριζούπολη, όπου ο Ολυμπιακός πρωτοστατούντος του Νέρι Καστίγιο, διέλυσε τον ΟΦΗ με 4-1 αποδίδοντας κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο.

19/10/2003, 7η αγωνιστική : Το Αιγάλεω υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό να κάνει... στριπτίζ και να δείξει τις δυνατότητες αυτής της ομάδας που δουλεύει εδώ και 4,5 μήνες ο Ιτζάκ Σουμ. Από το "tsoukou-tsoukou ball" του Σέρχιο Μαρκαριάν, οι "πράσινοι" παίζουν το "very very xalia ball"! Κράξιμο απ'τους οπαδούς του ΠΑΟ, οι οποίοι βλέπουν αυτό που βλέπει όλη η Ελλάδα : ο Παναθηναϊκός των Ζάετς, Σουμ, σύμφωνα με τις έως τώρα εμφανίσεις του, δεν μπορεί να πάρει τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό. Θα είναι και πάλι δεύτερος ή και τρίτος... Το ματς παρακολούθησε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο οποίος έφυγε απογοητευμένος, βλέποντας τον Παναθηναϊκό να παίζει το χειρότερο ποδόσφαιρο της τελευταίας 10ετίας. Στον αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με τον Μακεδονικό 1.000 και πλέον άτομα φώναζαν ρυθμικά "Γιαννακόπουλε, διώξε τα μουνιά και πάρε την ΠΑΕ".

Το ξέφρενο πανηγύρι των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, το Σάββατο το βράδυ, δεν έγινε στα αποδυτήρια του γηπέδου "Γ. Καμάρας" της Ριζούπολης μετά τη νίκη επί της Καλλιθέας με 2-0, αλλά στο... Ρέντη. Την ώρα που οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν μασάζ και σάουνα, ο Χλωρός λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Αιγάλεω, πετύχαινε το 2-1 για την ομάδα του κόντρα στον Παναθηναϊκό και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στο Ρέντη ξέσπαγαν σε χειροκροτήματα, καθώς η πειραϊκή ομάδα επέστρεφε πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας του Ελληνικού πρωταθλήματος.

26/10/2003, 8η αγωνιστική : Την πιο ευρεία του νίκη (3-0) στο πρωτάθλημα πέτυχε ο Παναθηναϊκός στην άδεια Λεωφόρο σπάζοντας το αήττητο του Πανιωνίου. Όμως, οπαδοί του ΠΑΟ μαζεύτηκαν έξω από τα αποδυτήρια και αποδοκίμασαν έντονα τον Βέλιμιρ Ζάετς και τον Ιτζάκ Σουμ. "Μας έκανες την ομάδα μπ... με τον Εβραίο που μας έφερες. Σήκω φύγε απατεώνα, μας κατέστρεψες", φώναξαν οι οπαδοί μόλις είδαν τον τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ να κατευθύνεται και να μπαίνει στο πούλμαν. Ο Ζάετς διατήρησε την ψυχραιμία του, δεν σήκωσε καν το κεφάλι να τους κοιτάξει, ενώ η Αστυνομία είχε απομακρύνει τον κόσμο και τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο γήπεδο της Ν.Σμύρνης. Ο Ολυμπιακός είχε μείνει με δέκα παίκτες (αποβολή Πάντου) και ο Προτάσοφ απέσυρε τον Τζιοβάνι στο 66' και πέρασε στη θέση του τον Γκώνια. Ο Γκώνιας εκτέλεσε αμέσως το φάουλ που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός, ο Μιχαηλίδης έκανε το "τσαφ", πέρασε η μπάλα, ο Στολτίδης την έσπρωξε στο κενό τέρμα και ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι με 0-1.

02/11/2003, 9η αγωνιστική : Χαλκηδόνα - Παναθηναϊκός στο γήπεδο της Νεάπολης και αν η νεοφώτιστη Χαλκηδόνα ήταν πιο τολμηρή, οι "πράσινοι" θα μάζευαν πάλι τα συντρίμμια τους. Τελικό σκορ : 0-0. Όπως έγραφε συγκεκριμένα ο "πράσινος" τύπος της εποχής, "το κακό
για τον Παναθηναϊκό είναι ότι συνήθισε στις αποτυχίες με ομάδες που πριν από μερικά χρόνια έπαιζαν στα τοπικά πρωταθλήματα!".

Ο Ολυμπιακός δε μπόρεσε να επωφεληθεί της γκέλας του Παναθηναϊκού, αφού προηγήθηκε στη Ριζούπολη του Ιωνικού με 2-0, ο Ιωνικός μείωσε σε 2-1 και στο 87' ο διαιτητής Γερμανάκος δίνει ανύπαρκτο φάουλ υπέρ του Ιωνικού. Ανατολάκης, Άντζας διαμαρτύρονται στον επόπτη για την υπόδειξη και στην αντεπίθεση ο Ιωνικός ισοφαρίζει με το Φρούσσο σε 2-2.

09/11/2003, 10η αγωνιστική : Οι "πράσινοι" αγκομαχώντας και με την ψυχή στο στόμα νίκησαν 1-0 τους κατάκοπους από το ματς με την Περούτζια Αρειανούς και έμειναν δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οι "αγανακτισμένοι της Θ.13" ζητούσαν με φέιγ φολάν από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη να πουλήσει και να εξαφανιστεί, ενώ οι ανεκτικοί οπαδοί που πήγαν στη Λεωφόρο (8.003 τα εισιτήρια) στο τέλος δεν άντεξαν κι αυτοί από το οικτρό θέαμα και φώναζαν ρυθμικά "Σουμ γερά, πάρ' τους τα λεφτά".

Ηρακλής - Ολυμπιακός στην Πολίχνη με τον Ολυμπιακό σαφώς καλύτερος από τους Θεσσαλονικείς με τον Τζιοβάνι να βγάζει φωτιές (έβαλε το πρώτο γκολ, ετοίμασε τα άλλα δύο και αν ήταν πιο προσεκτικός στην τελική προσπάθεια, θα έβαζε άλλα τόσα). Τελικό σκορ : 1-3.

22/11/2003, 11η αγωνιστική : Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, στο "comeback" του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη μετά το χουνέρι της περασμένης σεζόν με διαιτητή τον Κύρο Βασσάρα. Τελικό σκορ 1-1, με το Βασσάρα να μη δίνει εξόφθαλμο πέναλτι στο 33' (σπρώξιμο στον Τζιοβάνι απ'το Σεϊταρίδη), τα γκολ των Κωνσταντίνου και Στολτίδη να "σφραγίζουν" το παιχνίδι και τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πανηγυρίζουν σαν να 'χαν πάρει το πρωτάθλημα : Εβγαλαν τις φανέλες, έτρεξαν στο πέταλο όπου βρίσκονταν οι περίπου 2.000 οπαδοί τους και τους τις πέταξαν σαν ανάμνηση μιας πολύ μεγάλης επιτυχίας.

30/11/2003, 12η αγωνιστική : Οσοι περίμεναν (ή κατά βάθος είχαν το φόβο...) ότι θα γίνει ντέρμπι στη Λεωφόρο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ, απλώς πανηγύρισαν μια μεγάλη και εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού, με 3-0 από το ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ κουρασμένος από την... υπερπροσπάθεια της περασμένης Πέμπτης κόντρα στην Ουγγρική Ντεμπρετσένι για το Κύπελλο UEFA (και απογοητευμένος από το 0-0 που του κόστισε τον αποκλεισμό) με το μεγαθήριο Λεωνίδα Βόκολο στη σύνθεση του, έχασε "με κάτω τα χέρια" απ'τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε δύσκολα με 2-1 του Πανιωνίου, ο οποίος για 61 λεπτά και υπό συνεχή βροχή αγωνίστηκε με 10 ποδοσφαιριστές λόγω της αποβολής του Ραγκουέλ για σκληρό φάουλ στο Τζιοβάνι. Οι Πανιώνιοι ζήτησαν (σωστά) πέναλτι για χέρι του Ανατολάκη που δε δόθηκε (κακώς).

06/12/2003, 13η αγωνιστική : Ολυμπιακός και ΑΕΚ φιλοδώρησαν τον Ακράτητο με 14 γκολ(!), ενώ ο ανανεωμένος και φιλόδοξος Παναθηναϊκός του Γιάννη Βαρδινογιάννη δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ... μισό, πετώντας στα Ανω Λιόσια δύο υπερπολύτιμους βαθμούς. Η απρόσμενη γκέλα και η κάκιστη εμφάνιση στο παιχνίδι με τον ουραγό της βαθμολογίας απέδειξε περίτρανα ότι με παίκτες δεύτερης διαλογής δεν δημιουργείται ομάδα πρωταθλητισμού κι αν δεν προκύψει κάτι θεαματικό στη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, είναι βέβαιο ότι τα πέτρινα χρόνια του ιστορικού συλλόγου θα συνεχιστούν.

Η πολύ καλή παρουσία της Χαλκηδόνας, έκανε ντέρμπι τον αγώνα στο «Γ. Καμάρας», τον οποίο τελικά οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 1-0 και μάλιστα το πανηγύρισαν διπλά. Την ώρα που ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έστελνε από τα 11 βήματα την μπάλα στα δίχτυα του Εμπέντε και έδινε τους τρεις βαθμούς στον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός στα Ανω Λιόσια πετούσε άλλους δύο βαθμούς και η Πειραϊκή ομάδα ξέφευγε τέσσερις πόντους στην κορυφή της βαθμολογίας και ταξιδεύει αύριο πιο ήρεμη για το Τορίνο.

14/12/2003, 14η αγωνιστική : Στη Λεωφόρο μιας και η ομάδα τους δε τους κάνει το χατίρι, οι στερημένοι οπαδοί του ΠΑΟ επιδόθηκαν σε συνθηματολογία για την "εφτάρα" του Τορίνο, ενώ στον αγωνιστικό χώρο με κεκτημένη ταχύτητα από τη σημαντική νίκη τους μέσα στο «Αϊμπροξ Παρκ» επικράτησαν με 3-1 και επί της Προοδευτικής.

Ο Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα ήταν εκείνος που διέθετε χθες βράδυ το... φάρμακο για τις πληγές του Ολυμπιακού, οι οποίες άνοιξαν μετά την ήττα από τη Γιουβέντους στο Τορίνο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, πετυχαίνοντας δύο γκολ και δίνοντας την ασίστ στον Τζόρτζεβιτς στο δεύτερο τέρμα των «ερυθρολεύκων», πήρε ουσιαστικά από το χέρι τους συμπαίκτες του και τους οδήγησε στη νίκη με 3-0 επί του Αρη στο γήπεδο της Καλαμαριάς, σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη σε έναν πολύ κακό αγωνιστικό χώρο.

21/12/2003, 15η αγωνιστική : Με το χορταστικό 6-3, οι «πράσινοι» επικράτησαν του Πανηλειακού και έφτασαν τις 22 συνεχόμενες νίκες στην έδρα τους στο πρωτάθλημα και ο προπονητής του Παναθηναϊκού... ξεσπάθωσε : "Σας το είχα πει στην πρώτη μου συνέντευξη Τύπου που έδωσα ως προπονητής του Παναθηναϊκού ότι προτιμώ να κερδίζω 5-4 αντί για 1-0. Η ομάδα τώρα παίζει καλά και θα συνεχίσει έτσι...".

Ο Ολυμπιακός με γκολ του Γεωργιάδη στο 92' διατήρησαν το +4 από το δεύτερο Παναθηναϊκό, κατέχουν τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα και επικράτησαν του Αιγάλεω, που αγωνίστηκε με 10 παίκτες από το 73' λόγω της αποβολής του Εντουσέι και έμεινε με εννέα ποδοσφαιριστές στο 93' όταν έφυγε με κόκκινη κάρτα ο Νικολόπουλος. Ο διαιτήτής του αγώνα, Δούρος, ανέχθηκε εξ'αρχής το υπέρμετρα σκληρό παιχνίδι των παικτών του Αιγάλεω χωρίς να βγάλει κίτρινες κάρτες, ενώ απέβαλε τον Εντουσέι στο 73' για... κεφαλιά εκτός φάσης στον Γεωργιάδη και το Νικολόπουλο στις καθυστερήσεις.

11/01/2004, 16η αγωνιστική : Ο Μίλτος Σαπάνης μπήκε τελευταία στιγμή στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού αντί του Λουτσιάν Σανμαρτεάν και δικαίωσε τον Ιτζάκ Σουμ για την επιλογή του. Πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα της Ξάνθης, προσφέροντας στην ομάδα του, στο ξεκίνημα του 2004, τους τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς που την κράτησαν ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου.

Δεκατέσσερα χρόνια είχε να νικήσει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό μέσα στην Αθήνα! Ηταν ένα... ξεχασμένο πια 1-0, που είχε γίνει το 1990, με γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη. Από την άλλη, ούτε ένα ματς δεν είχε χάσει φέτος ο Ολυμπιακός μέσα στο γήπεδό του. Ομως, όλα αυτά γύρισαν ανάποδα χθες το βράδυ, όταν οι έντεκα πιτσιρικάδες του Αγγελου Αναστασιάδη κατάφεραν να νικήσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και να πάρουν το ντέρμπι με 1-2 ανατρέποντας όλα τα λογικά προγνωστικά.

18/01/2004, 17η αγωνιστική : Με το... αγαπημένο του σκορ 1-0 (5 νίκες σε 17 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα), ο Παναθηναϊκός... κατέβαλε στη Λεωφόρο τον ΟΦΗ παραμένοντας σε τροχιά τίτλου. Από το ματς οι "πράσινοι", πάντως, πρέπει να κρατήσουν μόνο τη νίκη καθώς, απέναντι στον ανύπαρκτο ΟΦΗ, ήταν μέτριοι έως κακοί με αποτέλεσμα να ακουστούν έπειτα από καιρό και πάλι αποδοκιμασίες από την εξέδρα.

Εβαλε γκολ ο Μάρτσιν Κούζμπα! Και μάλιστα δύο μαζεμένα ... Ηταν το ξέσπασμα που περίμεναν όλοι σ' ένα εύκολο ματς όπως το 5-0 κόντρα στον Ακράτητο. Το αποτέλεσμα ήρθε την κατάλληλη στιγμή, με τον Ολυμπιακό να "διώχνει" τις γκρίνιες που είχαν δημιουργηθεί μετά την εντός έδρας ήττα απ'τον ΠΑΟΚ.

25/01/2004, 18η αγωνιστική : Ο Παναθηναϊκός κέρδισε πιο δύσκολα απ'ότι δείχνει το τελικό 3-0 την Καλλιθέα στο "Ελ Πάσο" και παρέμεινε στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού.

Με αρχηγό τον Τζιοβάνι για πρώτη φορά και φορώντας τις... καταραμένες μαύρες φανέλες με τις οποίες «η ομάδα δεν είχε σταυρώσει νίκη», όπως έλεγαν κάποιοι με αρκετή δόση υπερβολής πριν αρχίσει το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερο πρώτο του ημίχρονο από την αρχή της σεζόν και διέλυσε την Προοδευτική με 4-0. Την άνετη νίκη, που ήταν και ρεβάνς της πρώτης φετινής ήττας του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, εκείνο το 1-0 από τον πρώτο γύρο που δεν το ξεχνάει κανένας, ήρθαν να τη συνοδεύσουν και τα «χρόνια πολλά» της εξέδρας προς τον Γρηγόρη Γεωργάτο που γιόρταζε.

01/02/2004, 19η αγωνιστική : Ντέρμπι για περίπου ένα δεκάλεπτο στο τέλος κατάφερε να κάνει ο Παναθηναϊκός το χθεσινό 2-1 κόντρα στην ΑΕΚ... Εχοντας δέσει σχετικά νωρίς το ματς, με δύο γκολ στα πιο κρίσιμα σημεία των ημιχρόνων (18' με φάουλ του Μπασινά από 35 μέτρα και 68' με σουτ του Σαπάνη πάνω στην κίνηση), είδε ξαφνικά τον παλιό του άσο, τον Νίκο Λυμπερόπουλο, να ξαναβάζει από το 78' τη σχεδόν διαλυμένη ΑΕΚ στο παιχνίδι. Ο Λύμπε δεν πανηγύρισε, κάποιοι από τον Παναθηναϊκό τον χειροκρότησαν, ο ενθουσιασμός των Παναθηναϊκών κόπηκε... μαχαίρι, αλλά τίποτα δεν άλλαξε ώς το τέλος. Βοήθησε σ' αυτό και η αποβολή του Κόφι Αμπονσά, ένα λεπτό μετά το γκολ της ΑΕΚ, μια απόφαση του Κύρου Βασσάρα που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς ΑΕΚ. Το σφύριγμα της λήξης λύτρωσε τους Παναθηναϊκούς, οι οποίοι για μια ακόμη Κυριακή πρέπει να έμειναν ευχαριστημένοι μόνο από τη νίκη και τους βαθμούς. Γιατί, αν σταθούν και στην εμφάνιση, απέναντι σε αντίπαλο που κουβαλούσε στις πλάτες του ένα εκατομμύριο προβλήματα και πήγε να παίξει χωρίς οπαδούς και χωρίς προπονητή, με τον υπηρεσιακό Τάκη Περσία στον πάγκο.

Εως σήμερα είχαμε μάθει να βλέπουμε στα ελληνικά, αλλά και στα ευρωπαϊκά γήπεδα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, να παρελαύνουν από τον αγωνιστικό χώρο, σκύλοι, γάτες, κοκόρια και κοτόπουλα.

Από χθες, όμως, στο ρεπερτόριο των οπαδών προστέθηκαν... πρόκες και καλαμπόκι, πολύ πριν από την έναρξη του παιχνιδιού! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, άγνωστοι έσπασαν τις πόρτες της Θύρας 7 του γηπέδου του Πύργου, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και γέμισαν -σε όλο το μήκος και πλάτος- το γήπεδο με καρφιά. Στο ταρτάν έγραψαν τρία συνθήματα («κοτόπουλα με κράνος», «είστε κότες» και «καλύτερα νεκρός, παρά κόκκινος») και γέμισαν τους γύρω χώρους και την εξέδρα, όπου θα κάθονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, με... καλαμπόκι. Στην κερκίδα μάλιστα, όπου κάθισαν οπαδοί της πειραϊκής ομάδας, είχαν γραφτεί πολλά υβριστικά συνθήματα, ενώ είχαν σπάσει και ορισμένα καθίσματα.

Ο φύλακας του γηπέδου, στις 8 χθες το πρωί, αντιλήφθηκε το γεγονός, ειδοποίησε την Αστυνομία και τη Σήμανση για δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ειδοποιήθηκαν και 70 οργανωμένοι οπαδοί του Πανηλειακού, οι οποίοι με μαγνήτες έως τις 4 το απόγευμα μάζεψαν τις χιλιάδες πρόκες που είχαν σκορπιστεί στον αγωνιστικό χώρο.

Στην πειραϊκή ΠΑΕ ενημερώθηκαν από νωρίς το πρωί και χθες το μεσημέρι άφηναν υπόνοιες ότι «όλα αυτά έχουν γίνει από οπαδούς του Παναθηναϊκού» και συνέδεσαν το συμβάν και με την επίθεση που δέχτηκε το πούλμαν του Ολυμπιακού το Σάββατο το βράδυ στο Λουτράκι από οπαδούς των «πρασίνων».

Λίγο αργότερα, η πειραϊκή ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατήγγειλε την απαράδεκτη ενέργεια των αγνώστων που γέμισαν με καρφιά τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Πύργου.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός καταγγέλλει την πρωτοφανή και αήθη ενέργεια κάποιων που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Πανηλειακού, την παραμονή του αγώνα με την ομάδα μας, και τον γέμισαν με καρφιά!

Είναι προφανές ότι η ενέργεια αυτή στόχο έχει να θέσει σε άμεσο και μεγάλο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιηθούν, ώστε να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτής της εγκληματικής πράξης.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της σχετικά με αυτό το γεγονός και διαβεβαιώνει τους δράστες ότι η προσπάθειά τους να καρφώσουν, κυριολεκτικά, το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα πέσει στο κενό».

Στα αγωνιστικά : Το καλύτερο δώρο στον εαυτό του και στον Ολεγκ Προτάσοφ επιφύλασσε χθες στον Πύργο ο Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέρια. Τρεις μέρες πριν κλείσει τα 32 του χρόνια ο Βραζιλιάνος επιθετικός πέτυχε χατ τρικ επί του Πανηλειακού και οδήγησε τον Ολυμπιακό στη νίκη με 3-1. Ετσι κράτησε την πειραϊκή ομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος, κάνοντας παράλληλα και ένα δώρο στον Ουκρανό τεχνικό που έχει γενέθλια. Ο Τζιοβάνι, που έφτασε τα 15 γκολ σε 18 παιχνίδια και οδηγεί την κούρσα των σκόρερ στο πρωτάθλημα, πήρε στις πλάτες του τον Ολυμπιακό από το ξεκίνημα του αγώνα, βλέποντας ότι ο κακός αγωνιστικός χώρος του γηπέδου του Πύργου δεν ευνοεί τις πολλές πάσες και την υψηλή τεχνική, προσφέροντας το δέκατο «διπλό» στους «ερυθρόλευκους».

08/02/2004, 20η αγωνιστική : Το «τριφύλλι» νίκησε με την ψυχή στο στόμα τον Ιωνικό (2-1) που προηγήθηκε στο σκορ, ενώ λίγο έλειψε να πάθει έμφραγμα στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Μοχάμεντ Αφάς σούταρε, αλλά ο Νασίφ Μορίς, σαν από μηχανής θεός, έδιωξε την μπάλα πάνω από τη γραμμή, γλιτώνοντας την ομάδα του από την ισοφάριση, ενώ οι πράσινοι διαμαρτύρονταν στον Κασναφέρη για επιθετικό φάουλ στο Νικοπολίδη.

Στο γεμάτο από περίπου 14.000 οπαδούς του Ολυμπιακού «Γεώργιος Καμάρας» ο Ολυμπιακός δυσκολεύθηκε, αλλά τελικά κατόρθωσε να επιβληθεί με το εντυπωσιακό 4-1 επί της Ξάνθης και να διατηρηθούν στην 1η θέση στη βαθμολογία.

22/02/2004, 21η αγωνιστική : Οι «πράσινοι», ανεβάζοντας στροφές κατά διαστήματα, νίκησαν εύκολα τον Ηρακλή, όμως η νίκη επισκιάστηκε από δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι μη αγωνιστικό και αφορά την «άγρια» επίθεση που εξαπέλυσαν οι αυτοαποκαλούμενοι «ανεξάρτητοι σύνδεσμοι» του Παναθηναϊκού στον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ και στενό συνεργάτη του Γιάννη Βαρδινογιάννη, Γιώργο Στράτο. Το δεύτερο είναι καθαρά αγωνιστικό και αφορά την αιφνιδιαστική επιλογή του Ιτζάκ Σουμ να αφήσει στον πάγκο τον Αντώνη Νικοπολίδη, χρησιμοποιώντας κάτω από τα γκολπόστ τον Κώστα Χαλκιά. Απόφαση που έφερε γκρίνιες στα αποδυτήρια, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι η ομάδα χρειάζεται ηρεμία για την επίτευξη των στόχων της σε τρία μέτωπα (πρωτάθλημα, κύπελλο, ΟΥΕΦΑ). Την Κυριακή το μεσημέρι ο Ιτζάκ Σουμ ανακοίνωσε στην Παιανία την εντεκάδα, στην οποία είπε το όνομα του Κώστα Χαλκιά. Απόφαση που αιφνιδίασε τόσο τον Νικοπολίδη όσο και τον ίδιο τον Χαλκιά, καθώς στις προπονήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής ο Ισραηλινός προπονητής δεν είχε δείξει ότι τον προετοίμαζε για τη βασική εντεκάδα. Ο Νικοπολίδης, που δεν είχε πρόβλημα τραυματισμού, δυσαρεστήθηκε από τον παραγκωνισμό του και πιστεύει ότι αυτός έχει να κάνει με τη μη αποδοχή της προσφοράς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την ανανέωση του συμβολαίου το προσεχές καλοκαίρι (1,2 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια). Στην ουσία, ο διεθνής τερματοφύλακας θεωρεί ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της καριέρας του στον Παναθηναϊκό. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι προφανές ότι ράγισε το... γυαλί στις σχέσεις του με την ομάδα που υπηρετεί από το 1989.

Το να απουσιάζει ένας Βραζιλιάνος τις μέρες του καρναβαλιού από την πατρίδα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ισως γι' αυτόν το λόγο ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα να μπήκε... θυμωμένος στο γήπεδο. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού, όμως, ήταν και ο ποδοσφαιριστής που ακόμη μία φορά πήρε στις πλάτες του την πειραϊκή ομάδα, σκόραρε για πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι, οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στη νίκη με 1-0 επί του ΟΦΗ και τους κράτησε στην κορυφή της βαθμολογίας εννέα αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος.

28/02/2004, 22η αγωνιστική : Με το σύνθημα «γαύροι, κουφάλες, έρχεται ο Γκονζάλες» υποδέχτηκαν οι 10 χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού το πρώτο επίσημο γκολ του «Εκι» στο πρωτάθλημα, στο 2-0 με το Αιγάλεω. Ο Αργεντίνος, ύστερα από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο και με τον κόσμο να μουρμουρίζει επειδή... «αυτός δεν έπαιξε εναντίον της Οσέρ και έπρεπε να 'ναι ο καλύτερος αφού ξεκουράστηκε μεσοβδόμαδα», κατάφερε να οργανώσει τον Παναθηναϊκό με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους και πέτυχε ένα γκολ από τα καλύτερα του φετινού πρωταθλήματος.

Τι κι αν δεν κατόρθωσε να συνεχίσει το σερί του στο σκοράρισμα. Τι κι αν σταμάτησε στα επτά συνεχόμενα εκτός έδρας γκολ και στα 17 στο πρωτάθλημα. Ο Τζιοβάνι ήταν και πάλι εκεί. Πήρε στις πλάτες του τον Ολυμπιακό το Σάββατο το βράδυ στο κατάμεστο από 4.000 φιλάθλους «Ελ Πάσο», τον οδήγησε στη νίκη με 2-1 επί της Καλλιθέας και τον διατήρησε στην κορυφή της βαθμολογίας. Πώς; Ο Βραζιλιάνος επιθετικός πέρα από τις περίτεχνες ενέργειες και ένα μάτι που... γυάλιζε σε όλο το παιχνίδι, στη φάση του 68', που έκρινε τον αγώνα, είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Σουλογάνη, χωρίς καν να την αγγίξει!

14/03/2004, 23η αγωνιστική : Ο Ρουμάνος... πορτοφολάς έκλεψε το... μισό πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, χθες βράδυ στο 1-0 του Παναθηναϊκού κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη! Ηταν ένα ματς που κράτησε 105 λεπτά και τελείωσε μέσα σε τρελά πανηγύρια των 2 χιλιάδων εκστασιασμένων «βάζελων», αλλά και σε βροχή από καδρόνια και φωτοβολίδες που πετούσαν οι γηπεδούχοι οπαδοί στην προσπάθειά τους να εκτονώσουν την οργή τους. Ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν, λοιπόν, που πήρε τη θέση του ανύπαρκτου Ραϊμόντας Ζουτάουτας στο ημίχρονο του παιχνιδιού, έδωσε ένα γκολ που (όπως έλεγαν οι περισσότεροι στο τέλος) «μας το χρωστούσε από την εποχή που ήρθε μετά φανών και λαμπάδων και πρόσφερε από ελάχιστα έως καθόλου». Η φάση στο 84ο λεπτό: Ο Σανμαρτεάν πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή, απέφυγε περίτεχνα τον Χασιώτη και τον Σμίλιανιτς και... ζωγράφισε από μακριά τον τερματοφύλακα Ντρόμπνι, στέλνοντάς του την μπάλα στο γάμα, δοκάρι και μέσα... 0-1. Κεντρικό πρόσωπο του αγώνα και ο διαιτητής Δούρος. Ενα μαρκάρισμα στο 44' του Γκούμα στον Μήτρου ήταν ικανό να ξεσηκώσει τους οπαδούς του Πανιωνίου που για λίγα λεπτά βρήκαν άνθρωπο να βρίσουν φωνάζοντας ειρωνικά... «βάλτε μέσα τον Σπανέα»! Ο Σπανέας ήταν ο ρέφερι που με δικό του ανύπαρκτο πέναλτι είχε νικήσει ο Παναθηναϊκός προ αμνημονεύτων χρόνων, την εποχή του Γιώργου Βαρδινογιάννη, αλλά... ο λαός δεν ξεχνά. Το... ρεσιτάλ Δούρου συνεχίστηκε και με το που μπήκε το γκολ, οι τρελαμένοι «βάζελοι» δεν άντεξαν. Ορμησαν και προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη του αγωνιστικού χώρου μέσα σε καπνούς και βρισιές. Μάταια η Αστυνομία (ποια Αστυνομία;) προσπαθούσε να βάλει τάξη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το γκολ του Βασίλη Λάκη με το οποίο η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό και τον γκρέμισε οριστικά από την κορυφή, οπότε το πανηγύρι ολοκληρώθηκε. Φυσικά, ο Δούρος ΔΕΝ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ως όφειλε. Να σημειωθεί οτι ο «απλός οπαδός» της ομάδας, Αχιλλέας Μπέος, που συνήθως πρωτοστατεί σε διαμαρτυρίες δεν ήταν εκεί για να φωνάξει και να φτιάξει ατμόσφαιρα. Ελειπε «για πρώτη φορά» (όπως έλεγαν όλοι) από αγώνα της ομάδας και... κάθε εξήγηση δεκτή.

Σε ένα παιχνίδι άναρχο που φαινόταν από... χιλιόμετρα πως θα κριθεί σε μία και μοναδική φάση, ο Βασίλης Τσάρτας έκανε την ασίστ στο 85' στο Βασίλη (Τσου Ρε) Λάκη να σκοράρει. Εκείνος δεν την πέταξε στα σκουπίδια και η ΑΕΚ έβγαλε βρέθηκε 5 λεπτά πριν τη λήξη να προηγείται με 0-1 μέσα στη Ριζούπολη. Ο Ολυμπιακός βγήκε μπροστά να ισοφαρίσει και στο 94' ο Κατσουράνης σπρώχνει ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ τον Τζιοβάνι με τα χέρια. Ο Βραζιλιάνος έπεσε στο χορτάρι και ο διαιτητής Κασναφέρης υπέδειξε πέναλτι. Οι ΑΕΚτζήδες διαμαρτύρονται και ο Κασναφέρης... αλλάζει το σφύριγμά του ως νέος Κυφωνίδης και υποδεικνύει... άουτ (!!!) έπειτα από σύσκεψη με τον πρώτο βοηθό Δάλλα και τον τέταρτο διαιτητή Μποροβήλο. Με την ήττα αυτή Ο Ολυμπιακός έπεσε στη 2η θέση και έπρεπε να παίξει "τα ρέστα του" στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα...

21/03/2004, 24η αγωνιστική : Ο Παναθηναϊκός παίζει με τη Χαλκηδόνα στη Λεωφόρο. Στα πρώτα λεπτά του αγώνα γλυτώνει το έμφραγμα, καθώς οι φιλοξενούμενοι απειλούν και παραλίγο να μοιράσουν... εγκεφαλικά. Κάπου εκεί έδρασαν οι... θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Στο 22' έφυγε τραυματισμένος ο Πιερ Εμπέντε, ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας της Χαλκηδόνας. Τότε έγινε μια φάση, στην οποία ο Μιχάλης Κωνσταντίνου τού πάτησε το χέρι, πέφτοντας για να πάρει... πέναλτι. Ο γκολκίπερ αποχώρησε και πήρε τη θέση του ο Κόης, που είχε να παίξει κάτι μήνες. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι φιλοξενούμενοι έχασαν λίγο αργότερα, στο 31', και τον Ζαχαρόπουλο, πρώτο σκόρερ της ομάδας (13 γκολ) που έφυγε με πρόβλημα στη γάμπα. Έτσι, η Χαλκηδόνα έχασε μέσα σε λίγη ώρα τούς δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές της. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 1-0, αλλά δυσκολευόταν - ακόμα κι έτσι - απίστευτα. Οπότε, έδρασε ο διαιτητής του αγώνα : Κόκκινη κάρτα στον Παππά στο 84', 2-0 με το σουτ του Παπαδόπουλου στο 90' και 3-0 απ'τον Μικάελσεν (93').

Στη Νεάπολη, ο Ολυμπιακός με το Νίκο Αλέφαντο πλέον στον πάγκο του αντί του Όλεγκ Προτάσοφ, πέρασε "διά πυρός και σιδήρου" ο Ολυμπιακός που επικράτησε με 2-1 του Ιωνικού παρουσία περίπου 5.000 θεατών και παρέμεινε ζωντανός στην κούρσα για τον τίτλο.

04/04/2004, 25η αγωνιστική : Το "τριφύλλι" πέρασε αλώβητο και από την Πολίχνη, νικώντας με σχετική άνεση τον Αρη με 2-0 και διατήρησε έτσι τη διαφορά που το χωρίζει από τον Ολυμπιακό, τον οποίο θα υποδεχτεί στον "τελικό" της Λεωφόρου. Το παιχνίδι λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα στο 68'. Ο Βύντρα έριξε αγκωνιά στον Καπάνταη και έπρεπε να αποβληθεί. Ο διαιτητής του αγώνα όμως, Δημήτρης Τακίδης, έδειξε κίτρινη κάρτα και στους δύο ποδοσφαιριστές (ο Βύντρα συμπλήρωσε τέσσερις κάρτες και χάνει το ντέρμπι της Λεωφόρου). Οι οπαδοί του Αρη έριξαν διάφορα αντικείμενα στον επόπτη και ο αγώνας διακόπηκε για τρία λεπτά. Στον αγωνιστικό χώρο μπήκαν παράγοντες του Αρη για να εκτονώσουν την κατάσταση, ενώ ο Νίκος Κυζερίδης κατευθύνθηκε προς τους οπαδούς της ομάδας του για να τους ηρεμήσει. Το ματς ξανάρχισε και ο Αρης προσπάθησε έως το τελευταίο σφύριγμα να πετύχει το γκολ της τιμής, χωρίς να τα καταφέρει.

Στη Ριζούπολη, ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη εμφάνιση του μέσα στο 2004 και κέρδισε άνετα τον Ηρακλή με 3-0. Το ηθικό της ομάδας μοιάζει να βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά, καθώς όλοι φάνηκαν αποφασισμένοι να καθαρίσουν το ματς από νωρίς και να βάλουν το μυαλό τους να δουλεύει για το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

18/04/2004, 26η αγωνιστική : Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΟΥΡΟΥ. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. Το ματς που θα "βγάλει" πρωταθλητή. Το ντέρμπι της ΑΠΑΤΕΩΝΙΑΣ. Κατ'αρχάς οι ερυθρόλευκοι ανακάλυψαν κάμερες (!) και μικρόφωνα (!!) στους αεραγωγούς των αποδυτηρίων των φιλοξενουμένων! Οι "υπεύθυνοι" προσπάθησαν να κάνουν το άσπρο-μαύρο και έσπευσαν να διευκρινίσουν οτι επρόκειτο για... μεγαφωνάκια (!) τα οποία λέει "εγκατέστησε η εταιρία που έχει αναλάβει την ασφάλεια των γηπεδικών τους εγκαταστάσεων ώστε σε περίπτωση σεισμού η πυρκαγιάς να μπορέσουμε να ειδοποιήσουμε τους τυχόν υπάρχοντες μέσα στο γήπεδο να αποχωρήσουν". Μα καλά, θα γινόταν... σεισμός ή θα έπαιρνε... φωτιά η Λεωφόρος, και οι φιλοξενούμενοι θα... έμεναν στα αποδυτήρια; Αυτό βέβαια εξηγούσε και το μεγάλο σερί νικών του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο (13 συνεχόμενες στο πρωτάθλημα) απ'τις οποίες οι περισσότερες ήρθαν με την... πολύ καλή εμφάνιση του 2ου ημιχρόνου.

Ο Κορίνθιος διαιτητής εξ'αρχής έκανε γνωστές τις προθέσεις του. Στο 6ο λεπτό, σε μαρκάρισμα του Σπύρου Βάλλα επί του Δημήτρη Παπαδόπουλου έδωσε χωρίς δισταγμό το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Μπασινάς, ένα λεπτό αργότερα. Ο Ολυμπιακός με τον Αλέφαντο στον πάγκο δεν θόλωσε, όπως θα περίμεναν πολλοί, αλλά ανέβηκε, πίεσε και στο 44' έφτασε στην ισοφάριση με τον Ιεροκλή Στολτίδη. Στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου και δη στο 54ο λεπτό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς "κούφανε και μούγκανε" τη Λεωφόρο, όταν με εκπληκτικό πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-2!

Ο Ολυμπιακός κρατούσε γερά στα χέρια του τον έλεγχο του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός δε μπορούσε να περάσει τη σέντρα καλά καλά, αλλά και πάλι ήρθε ο Δούρος για να καθαρίσει. 71ο λεπτό και γίνεται η φάση που σημάδεψε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα : Η μπάλα πάει προς την περιοχή του Παναθηναϊκού. Ο Τζιοβάνι με τον Κυργιάκο διεκδικούν τη μπάλα ρίχνοντας τις απαραίτητες σπρωξιές και τραβήγματα ο ένας στον άλλο. Οι δύο παίκτες πέφτουν στο έδαφος και ο αμυντικός του Παναθηναϊκού δίνει δυο γροθιές στον Βραζιλιάνο μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ και της ΑΠΟΒΟΛΗΣ ποδοσφαιριστή, αλλά ο Δούρος δεν βλέπει τίποτα!

Το καλύτερο όμως ήρθε στην εξέλιξη της φάσης : Ο φρεσκοεγχειρισμένος στο πρόσωπο (δόντια) Τζιοβάνι "θολωμένος" απ'τα χτυπήματα του Κυργιάκου χτυπάει με κλωτσιά στην γάμπα τον Κυργιάκο που πέφτει σαν... κεραυνοβολημένος. Το παιχνίδι διακόπτεται καθώς οι δύο παίκτες είναι στο έδαφος και ο Δούρος ζητάει τη βοήθεια των εποπτών, που ούτε κι αυτοί όμως είδαν τίποτα!

Η τηλεοπτική κάμερα συλλαμβάνει τον monsieur Douros στη φάση πριν την αποβολή του Τζιοβάνι να συνομιλεί με κάποιον άγνωστο κύριο με μαύρο μπουφάν, ο οποίος του υποδεικνύει τον Τζιοβάνι. Δεν ήταν ο τέταρτος διαιτητής, δεν ήταν ο παρατηρητής του αγώνα. Από το ρεπορτάζ στον αγωνιστικό χώρο ενημερωνόμαστε οτι πρόκειται για κάποιο στέλεχος του ιατρικού team του Παναθηναϊκού, κάποιος κύριος ονόματι Ασημακόπουλος. Αμέσως μετά, ο Δούρος πλησιάζει στην περιοχή του Παναθηναϊκού, πάει στους δύο παίκτες και βγάζει κόκκινη κάρτα ΜΟΝΟ στο Τζιοβάνι!!!

Εκεί άλλαξαν ουσιαστικά και οι ισορροπίες του ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός, με παίκτη λιγότερο, υποχρεώθηκε να προσέξει περισσότερο την άμυνά του και τα κεκτημένα. Ο Αλέφαντος έκανε το λάθος να γυρίσει σε θέση λίμπερο τον Καρεμπέ και "έχασε το κέντρο" για να έρθει η λύτρωση για τον Παναθηναικό στο 82'. Από εκτέλεση φάουλ του Μπασινά και κόντρες στην άμυνα του Ολυμπιακού επωφελήθηκε ο Γκούμας και με σουτ έγραψε τον επίλογο στο ντέρμπι (2-2). Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός έμεινε ζωντανός από τα δύο σέντερ μπακ! Τον Κυργιάκο, που πήρε έτσι όπως πήρε την αποβολή του Τζιοβάνι, και τον Γκούμα, που έκανε αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι προωθημένοι του Παναθηναϊκού.

Πανδαιμόνιο φυσικά με τη λήξη του αγώνα... Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του επιμελητή του ποδοσφαιρικού τμήματος Κυριάκου Δουρέκα με τον επόπτη Μαυρόπουλο μετά τη λήξη του ντέρμπι :

Δουρέκας (πρώτα στον Δούρο): "Το πήγατε το ματς εκεί που θέλατε" και μετά στον Μαυρόπουλο : "Γιατί δεν υπέδειξες την αποβολή Κυργιάκου που χτύπησε τον Τζιοβάνι; Σε κοιτούσα από τον πάγκο, την είδες τη φάση".

Μαυρόπουλος : "Σας ορκίζομαι, δεν το είδα. Αν το έβλεπα, θα το υποδείκνυα".

Δουρέκας : "Αν δεν το είδες, τότε να βάλεις γυαλιά. Δεν κάνεις γι' αυτή τη δουλειά!".

Τι να το κάνεις όμως; Ο Παναθηναϊκός ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ, διατηρήθηκε στην κορυφή...

25/04/2004, 27η αγωνιστική : Ο τόπος είχε "βουΐξει" απ'τις φήμες που ήθελαν τους πρώην "πράσινους", Αναστασιάδη και Βόκολο να έχουν... μειωμένη απόδοση στο "ντέρμπι" της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. Τι κι αν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να προηγείται μόλις στο 7ο λεπτό με 1-0; Ο Άγγελος Αναστασιάδης με "μαγικές" κινήσεις στο ημίχρονο μαζεύει πίσω την ομάδα του. Αποτέλεσμα η γρήγορη ισοφάριση του Παναθηναϊκού στο 48'. Ο χρόνος περνούσε, αλλά γκολ δεν έμπαινε. Τότε, ανέλαβε δράση ο Λεωνίδας Β(ρωμ)όκολος. Το ρολόϊ σημαδεύει το 3ο λεπτό των καθυστερήσεων και ο Χασιώτης διώχνει όπως όπως τη μπάλα πάνω στο Σαπάνη. Ο Σαπάνης έστρωσε τη μπάλα στον Ολιζαντέμπε ο οποίος υπο τη... διακριτικότατη επιτήρηση του Βόκολου που... έτρεχε παράλληλα με τον παίκτη του Παναθηναϊκού και 1-2! Επακολούθησε πανζουρλισμός, με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να γίνονται ένα κουβάρι και τους παίκτες του ΠΑΟΚ να τραβάνε τα μαλλιά τους ενώ η κερκίδα έβραζε. Σημαντική σημείωση : Ο Βόκολος ήταν μέσα ΚΑΙ στο 1ο γκολ του Παναθηναϊκου... Στα αυτοκίνητα Αναστασιάδη και ποδοσφαιριστών έβγαλαν το άχτι τους, μετά το ντέρμπι της Τούμπας οι φανατικοί του ΠΑΟΚ, προφανώς μεταξύ αυτών που φώναξαν το σύνθημα «πουλημένοι». Ηταν παρκαρισμένα στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου «Διακονία», εκεί όπου ο ΠΑΟΚ συγκεντρώνεται τη μέρα του αγώνα, και τα βρήκαν σπασμένα προπονητής και ποδοσφαιριστές. Έτσι ο Παναθηναϊκός είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα του (Βο)κώλου...

Ο Ολυμπιακός δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει του Πανιωνίου με 2-0. Την τιμητική του είχε ο... ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη, καθώς τα κατορθώματα των πρασινοφρουρών της Τούμπας, Αναστασιάδη και Βόκολου, δεν έμειναν ασχολίαστα καθώς οι φήμες για εύκολη ήττα του ΠΑΟΚ επιβεβαιώθηκαν. "Ο ΠΑΟΚ άνοιξε τα πόδια του. Οι... Βόκολοι και οι άλλοι δεν το χτύπησαν το ματς στο δεύτερο ημίχρονο" ήταν τα πιο... κόσμια που ακούστηκαν.

02/05/2004, 28η αγωνιστική : Κανένα πρόβλημα (να κι ένας αγώνας χωρίς... ευτράπελα, μετά απ'αυτόν με το "μικρό αδελφό", ΟΦΗ) για τον Παναθηναϊκό που αν και ισοφαρίστηκε σε 1-1 απ'τον Ακράτητο, νίκησε τελικά με 5-1.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 1-0 τη Χαλκηδόνα στη Νεάπολη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κύρου Βασσάρα, που πρέπει να έδωσε... ρεσιτάλ ανάποδων σφυριγμάτων σε ένα μόνο αγώνα, εξοργίζοντας την ερυθρόλευκη εξέδρα.

16/05/2004, 29η αγωνιστική : Η απίστευτη κωλοφαρδία του Εμμανουέλ Ολιζαντέμπε οδηγεί τον Παναθηναϊκό. Οπως και στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έτσι και στο 2-1 με την Προοδευτική, λίγο πριν από τη λήξη, στο 89', με δικό του προσωπικό γκολ χάρισε... μισό πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, την ώρα των πανηγυρισμών ο Γιάννης Γκούμας γύρισε και ρώτησε τον Νιγηριανό «τι δώρο θέλεις να σου κάνουμε». Ομως αυτός δεν δέχτηκε τίποτα: «Απλά να ξέρετε ότι ο Θεός είναι μαύρος», τους είπε και έφυγε προς τη σέντρα.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός με το μυαλό στον Κορυδαλλό και δη στο ματς Προοδευτικής - Παναθηναϊκού, επιβλήθηκε εύκολα του Άρη με 3-0.

22/05/2004, 30η αγωνιστική : Πανηλειακός - Παναθηναϊκός. Τελευταία αγωνιστική της σεζόν και ο γηπεδούχος Πανηλειακός ήθελε μόνο τη νίκη, καθώς και με την ισοπαλία θα ακολουθούσε την Προοδευτική στη 2η Εθνική (σε μια τέτοια περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ με τον Ολυμπιακό). Στον υπέρ των πάντων αγώνα για την ομάδα του Πύργου, η διοίκηση του Πανηλειακού έδωσε τα εισητήρια για τον αγώνα στον... Παναθηναϊκό - όπως έλεγαν τα ρεπορτάζ, μόνο μία - θαρραλέα - γυναίκα πήγε στο Εθνικό στάδιο του Πύργου με κασκόλ του Πανηλειακού! Ο Παναθηναϊκός γκολ δεν έβαζε και τότε ο κόσμος πήρε την κατάσταση στα χέρια του : Μπουκάρει στο γήπεδο και "περικυκλώνει" τον αγωνιστικό χώρο! Οι παίκτες του Πανηλειακού λύγισαν και στο 76' πάλι ο Ολισαντέμπε θα χριστεί σκόρερ και θα δώσει τη νίκη και το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις από πλευράς Πυργιωτών... "Ευχαριστώ τα παιδιά, τα οποία υπό αυτές τις συνθήκες κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά την αξιοπρέπεια του συλλόγου, σε αντίθεση με τη διοίκηση", δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, Παπαχρήστου, ενώ ο Μποταΐτης συμπλήρωσε: "Θεωρώ απαράδεκτο να υποβιβάζεται η ομάδα μας και ο Παναθηναϊκός να κάνει φιέστα στην έδρα μας, εξαιτίας της διοίκησης".

Τέλος, στη Ριζούπολη, τιμή και δόξα στους ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν τα επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα με τη φανέλα του Ολυμπιακού απέδωσαν οι "ερυθρόλευκοι" οπαδοί που βρέθηκαν στο γήπεδο "Γ. Καμάρας" της Ριζούπολης. Από το λεπτό που ο Ολισαντέμπε σκόραρε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και έκρινε τα πάντα στο πρωτάθλημα (ήταν το 73' στο παιχνίδι Ολυμπιακός - Αιγάλεω 3-1), οι οπαδοί της Πειραϊκής ομάδας άρχισαν να τραγουδούν τον ύμνο του Ολυμπιακού, άναψαν φωτοβολίδες στις εξέδρες (αρκετές έπεσαν και στον αγωνιστικό χώρο), σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και αποθέωναν τους παίκτες.

Η συνέντευξη Δούρου
Περίπου τρεις μήνες μετά το κρίσιμο ντέρμπι ανάμεσα στον μετέπειτα νταμπλούχο Ελλάδας Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο διαιτητής εκείνου του δραματικού παιχνιδιού, ο Κορίνθιος Γιώργος Δούρος μίλησε για όλους και για όλα στην εφημερίδα "Φως των Σπορ" και στο Θέμη Σινάνογλου, αναγνωρίζοντας ότι έκανε λάθος! Παραδέχθηκε με λίγα λόγια ότι η επίμαχη φάση του ντέρμπι των "αιωνίων", ανάμεσα στον Ζιοβάνι και τον Κυργιάκο ήταν αποβολή του παίκτη των "πρασίνων" και παράλληλα πέναλτι για τους Πειραιώτες. Αναλυτικά η συνέντευξη :

Μετά που είδες τη φάση στο βίντεο, είναι αποβολή του Κυργιάκου και ταυτοχρόνω πέναλτι;
"Θεωρητικά ναι. Είναι αποβολή και πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού".


Ποιος έχει τα κότσια να το δώσει όμως.

"Αυτό είναι άλλο κομμάτι".

Αν είχες δει όλη τη φάση, θα σφύριζες και πέναλτι;

"Πολύ πιθανό. Είναι πιθανό, ναι. Υπήρχε και το άλλο ενδεχόμενο βέβαια σε αυτή τη φάση, να δώσει διαιτητής τις αποβολές, αλλά να έχει σφυρίξει επιθετικό φάουλ πρώτα για να βγει από τη δύσκολη θέση. Η' να δώσει διακοπή του αγώνα και ελεύθερο. Εκείνη τη στιγμή δεν ξέρεις πως θα λειτουργήσεις. Δεν έφτασα εκεί γιατί δεν είχα δει όλη τη φάση".


Ο ορισμός όμως, έτσι όπως είδες τη φάση στο βίντεο, είναι αποβολή και πέναλτι;
"Ναι".

Είσαι ντόμπρος που το παραδέχεσαι. Να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Δεν είναι άδικο, ο παίκτης που ξεκινάει και προκαλεί, που χτυπάει "πούστικα" πρώτος κρυφά με μπουνιές, αυτός ο παίκτης να τη γλυτώνει; Και ο άλλος που αντιδρά ενστικτωδώς και ανταποδίδει, να αποβάλλεται μόνο αυτός;

"Αυτό είναι το "γαμώτο" του ποδοσφαίρου. Εμένα μου αρέσει άλλο ποδόσφαιρο. Το αντρικό, το δυνατό, το καθαρό όμως. Δυνατό αλλά καθαρό ποδόσφαιρο στα μαρκαρίσματα".


Θες να πούμε κάτι άλλο;

"Νιώθω άθλια, νιώθω απαίσια. Αδίκησα τους παίκτες του Ολυμπιακού με αυτό το λάθος μου, τον προπονητή και τους φιλάθλους, συν τοις άλλοις νιώθω όμως και εγώ αδικημένος. Δεν άξιζα τέτοιο πράγμα".


Αισθάνεσαι την ανάγκη να ζητήσεις κάποια συγνώμη;

"Οφείλω συγνώμη στο ποδόσφαιρο. Που όλοι λατρεύουμε και υπηρετούμε. Λατρεύω το ποδόσφαιρο.. Με κατηγορούσαν κάποιοι ότι όλα αυτά τα χρόνια, αν και διεθνής διαιτητής, έτρεχα στα βουνά της Κορινθίας και έπαιζα σε τοπικά ερασιτεχνικά. Ξέρεις γιατί πήγαινα; Διότι από αυτούς τους παίκτες, τους ερασιτέχνες, έφτασα εκεί που έφτασα. Δεν μπορούσα να τους γυρίσω την πλάτη".


Γιατί δεν βγήκες στην τηλεόραση όταν σε καλούσε ο Αλέφαντος; Μέχρι και τα κλάματα έβαλε γιατί "δεν βγαίνει στο τηλέφωνο ο κύριος Δούρος".

"Δύο ήταν οι λόγοι. Ο πρώτος και βασικός ήταν ότι θα έπρεπε να έχω μία σχετική άδεια από την ΚΕΔ. Δεύτερος λόγος ήταν ότι δεν θα μπορούσα εκείνη τη στιγμή να συζητήσω επί ίσοις όροις, εγώ από ένα τηλέφωνο... Και καταλάβαινα ότι έπασχε εκείνη τη στιγμή ο Αλέφαντος... Δεν το λέω υποτιμητικά. Πόναγε ο άνθρωπος".


Σε βλέπω βουρκωμένο και μου κάνει εντύπωση,μετά από τόσο καιρό.

"Εχω περάσει πολύ άσχημα. Εχω ενοχληθεί εγώ με μένα. Με εκείνη τη διαιτησία -η οποία δεν ήταν ότι καλύτερο έχω να επιδείξω, προς όλες τις μεριές- τον εαυτό μου πάνω απ' όλα έχω αδικήσει. Εγώ ήθελα ο Δούρος πάντοτε να μπαίνει μέσα και να κάνει το σωστό".


Τον καταλαβαίνει τον Αλέφαντο;
"Εγώ κατανοώ τον Αλέφαντο. Ειλικρινά σου μιλάω, τον κατανοώ. Είχε το όνειρο του ο άνθρωπος. έφτασε κοντά στον στόχο της ζωής του, τον καταλαβαίνω. Ούτε εξυπνάκιας θέλω να το παίξω, ούτε τίποτα. Πλην όμως θα πρέπει κι αυτός ο ίδιος να κατανοήσει -ότι στο ποδόσφαιρο έχουμε σωστά και λάθη. Και από τους διαιτητές και από τους παίκτες και από τους προπονητές. Κι εκείνος έχει κάνει λάθη".


Τα βράδια δεν κοιμόσουν από φόβο ή από τύψεις;
"Ολα μαζί. Είναι ένα περίεργο συναίσθημα. Οταν έχεις ευαισθησίες, όταν έχεις αξίες -και θέλω να πιστεύω ότι έχω και τα δύο- και βλέπεις ότι έχεις κάνει μία μεγάλη διαιτητική παράλειψη, αυτό το πράγμα δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις. Θα αισθανόμουν περίφημα αν είχα μπει σε ένα ματς και είχα τελειώσει τον αγώνα χωρίς -αν είναι δυνατόν- το παραμικρό λάθος. Δεν γίνεται μετά το σφάλμα που έκανα να μη νιώθω άσχημα, να μη νιώθω απαίσια. Είναι στιγμές που έρχονται ακόμα και αισθάνομαι απαίσια...".

Πες μου για τη περίφημη φάση.
"Γίνεται η απόκρουση του αμυντικού του Παναθηναϊκού, η μπάλα κατευθύνεται προς το κέντρο. Φυσιολογικό είναι εγώ να παρακολουθώ την μπάλα. Ακούω από τον κόσμο όμως ένα βουητό. Σαν κάτι να γίνεται στην πλάτη μου. Εχουν δει οι φίλαθλοι στο έδαφος Ζιοβάνι και Κυργιάκο, έχουν δει ενδεχομένως και τις μπουνιές του Κυργιάκου και σηκώνεται βουητό. Γυρνάω αυτομάτως. Και βλέπω εκείνη τη στιγμή τον Ζιοβάνι να κλωτσάει τον Κυργιάκο. Ενστικτωδώς σφυρίζω, βγάζω την κόκκινη κάρτα -είναι δεδομένη η κόκκινη για τον Ζιοβάνι- και πλησιάζω.

Με την κόκκινη στο χέρι και το χέρι μου χαμηλά, τεντωμένο κάτω. Οι δύο παίκτες είναι πεσμένοι στο χορτάρι. Φωνάζω το φορείο και δεν έχω δείξει ακόμα κόκκινη στον Ζιοβάνι.
Την κρατάω στο χέρι μου αλλά δεν τη δείχνω, ψάχνομαι. Κάτι δεν μου "κολλάει" καλά... Αναρωτιέμαι και σκέφτομαι "δεν είναι δυνατόν να τον έχει κλωτσήσει έτσι χωρίς λόγο ο Ζιοβάνι. Κάτι πρέπει να έγινε, κάτι του έκανε ο παίκτης του Παναθηναϊκού και τον προκάλεσε". Δεν έχω δει τις μπουνιές του Κυργιάκου, αλλά και δεν με ειδοποιεί κανένας! Σου ορκίζομαι. Δες και το βίντεο. Ρώτα όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν με ειδοποιεί κανένας. Ούτε ο τέταρτος διαιτητής, ούτε ο επόπτης Μαυρόπουλος, που ήταν στην ευθεία με τη φάση, ούτε παίκτης του Ολυμπιακού έρχεται να μου διαμαρτυρηθεί".

Διάβασα στις εφημερίδες ότι βρέθηκε μία χειροβομβίδα. Πες μου γι' αυτό. "Την Τρίτη το πρωί, την προηγούμενη εβδομάδα, πήγα στο αυτοκίνητο μου και βρήκα από κάτω, έξω-έξω, μία χειροβομβίδα... Τρομοκρατήθηκα. Κάλεσα την αστυνομία, έγινε ολόκληρη έρευνα. Ηταν κανονική χειροβομβίδα. Απασφαλισμένη, αλλά απεδείχθη εκ των υστέρων ότι δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό. Ετσι τουλάχιστον μου είπαν οι ειδικοί".


Επίλογος
Έτσι ολοκληρώθηκε η σεζόν 2003-2004, με το "περήφανο πρωτάθλημα" του Παναθηναϊκού, ένα πρωτάθλημα που και οι ίδιοι οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό χαρακτήρισαν αργότερα "θέμα τύχης". Εμείς πάλι λέμε, στα 7 το ένα δώρο...

3 σχόλια:

diego7 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
diego7 είπε...

Καταρχην θεωρω πολυ καλη την αναφορα σας και σε αυτο αλλα και σε αλλα αρθρα στο φορουμ,ομως πιστευω οτι το συγκεκριμενο εχει ελειψεις στο παιχνιδι Προοδευτικη - Παναθηναικος.
Στον συγκεκριμενο αγωνα εγιναν σημεια και τερατα!
Ο Καρρας εκανε τα αδυνατα δυνατα να δωσει το παιχνιδι στον Παναθηναικο.Αρχικα εδωσε εισιτηρια σε συνδεσμους του βαζελου και αφησε μια μικρη εξεδρα διπλα στα δημοσιογραφικα για τους φιλαθλους της Προο και με τα χιλια ζορια με αστυνομικη επιτηρηση μπηκαμε 40 ατομα στην θυρα πισω απο το τερμα-ενω παραλληλα παιδια απο τον συνδεσμο της ομαδας εμειναν εξω με την επεμβαση της ΕΛ.ΑΣ.Ακομα απο εγκυρες πληροφοριες ο Καρρας ειχε ζητησει απο τον προπονητη και απο καποιους παικτες να κατσουν να χασουν και τους εταξε οτι θα ανεβαινε αμεσως η ομαδα ενω θα υπηρχε και οικονομικη ωφελεια.Ο γαυρος μεχρι κοκκαλο ομως Σουλης Παπαδοπουλος παρεταξε την ομαδα με σκοπο να παρει θετικο αποτελεσμα και αν δεν ειχε για ακομα μια φορα να αντιμετωπισουν την κωλοφαρδια του ΠΑΟ θα τα ειχε καταφερει αφου στο 93' εκπληκτικη εκτελεση φαουλ του Φρατζεσκου χτυπησε στην συμβολη των δοκαριων.Τρανη αποδειξη αυτων που γραφω ειναι οτι ο προεδρος της Προοδευτικης εδιωξε τον Σουλη και πηρε τον πρασινο Μαραγκο και δανεικους παικτες απο την Παιανια οπως ο Λεοντιου και ο Πλιαγκας.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλα ολα αυτα που εγραψες για το πρωταθλημα που χασαμε τη συγκεκριμενη χρονια αλλα σχετικα με το παιχνιδι της Λεωφορου ξεχασες να αναφερεις οτι δε μας εδωσαν εισητηρια τη στιγμη που στο παιχνιδι του πρωτου γυρου στη Ριζουπολης τους δωσαμε 2000 εισητηρια και οφειλαν να μας δωσουν γυρω στα 2250. Επισης θα ηθελα να ρωτησω το τερμα του Στολτιδη ειναι κανονικο γιατι οπως το εχω δει μου φαινεται να μην εχει περασει εξ ολοκληρου τη γραμμη. Λαβε υποψην σου οτι για να θεωρειται εγκυρο τερμα πρεπει να εχει περασει ολοκληρη η μπαλα τη γραμμη του τερματος.